Būvniecība un īpašums

Zolitūdes traģēdijas civillietā lūdz apķīlāt Homburg Zolitude un Tineo mantu

LETA, 29.10.2015

Jaunākais izdevums

Rīgas apgabaltiesa skatāmajā Zolitūdes traģēdijas civillietā prasītāju pārstāvis Aldis Gobzems lūdz apķīlāt SIA Homburg Zolitude un SIA Tineo mantu.

Prasītāji, iepazīstoties ar krimināllietas materiāliem, kā arī analizējot atbildētāju finansiālo stāvokli, uzskata, ka sprieduma izpilde šajā lietā varētu kļūt apgrūtināta vai pat neiespējama, tāpēc prasītāju tiesību aizsardzībai, pēc viņu domām, ir vajadzīgs nodrošināt prasību.

Prasītāji norāda, ka Tineo un Homburg ir principā pārtraukuši veikt saimniecisko darbību un abu uzņēmumu finanšu rādītāji jau kopš 2012.gada ir būtiski pasliktinājušies. Prasītāji skaidro, ka kriminālprocesā tika sākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai Maxima, uzliekot arestu Maxima nekustamajiem īpašumiem 44 011 767 eiro apmērā, bet attiecībā uz Tineo un Homburg kriminālprocesā nav nodrošināts mantisko jautājumu risinājums.

Tiesai tiek norādīts, ka, piemēram, Tineo 2013.gadā bijuši ļoti lieli zaudējumi, savukārt pārskatā par 2014.gadu ir norādīts, ka turpmāk uzņēmums vairs neģenerēs ieņēmumus, kas norāda, ka Tineo kopš 2014.gada vairs neveic saimniecisko darbību. Tāpat, pēc prasītāju iesniegtajām ziņām, slikti rādītāji konstatēti arī Homburg, norādot, ka par pagājušo gadu uzņēmums vēl nemaz nav iesniedzis finanšu pārskatu, bet iepriekš uzņēmumam bija lieli zaudējumi.

Līdz ar to prasītāji tiesai lūdz apķīlāt Tineo un Homburg piederošo kustamo un nekustamo mantu, skaidru naudu, kā arī aizliegt uzņēmumiem veikt maksājumus trešajām personām, kuri nav saistīti ar saimnieciskās darbības veikšanu. Tiek norādīts, ka minētais prasības nodrošinājums nosakāms viena miljona eiro apmērā.

Tāpat Gobzems norādīja uz apstākli, ka Tineo juridiskajiem pakalpojumiem ir iztērējis teju 300 000 eiro, bet prasītājiem rodas bažas, no kādiem finanšu līdzekļiem tiek segti šie pakalpojumi. Māc bažas, ka šīs sabiedrības tiek uzturētas mākslīgi. Otrs lūgums no prasītājiem ir pieņemt blakus lēmumu lietā, lai izvērtētu iespējamu nelegālu līdzekļu izmantošanu, kas netiek norādīts grāmatvedībā.

Vēl prasītāju pārstāvis lūdza pievienot vairākus pierādījumus no kriminālprocesa, kas apliecina "Maxima" prettiesisko rīcību traģēdijas dienā, tostarp par 37 reizes izslēgto signalizāciju todien, kā arī par to, ka lielveikala darbinieki īsti nebija informēti par drošības zīmēm. Advokāts arī lūdza pieaicināt lieciniekus.

Homburg Zolitude pārstāvis Lauris Rasnačs tiesai atgādināja, ka jau iepriekš lietā tika pieteikti lūgumi par prasības nodrošinājumu, bet tie tika noraidīti. Līdz ar to tagad prasītāju pārstāvim bija jānorāda apstākļi, kas lietā mainījušies un kuru dēļ prasība ir nodrošināma. Advokāts skaidroja, ka gadījumā, ja šis lūgums tiks apmierināts, Homburg iespējas un tiesības tiks būtiski ierobežotas - uzņēmums nevarēs veikt maksājumus nekustamā īpašuma uzturēšanai.

Tineo pārstāvis Mārtiņš Aljēns sacīja, ka apstāklis, ka 2014.gadā uzņēmumam bija zaudējumi, nenozīmē uzreiz to, ka ir jānodrošina prasība.

SIA Re&Re pārstāvis Uģis Grūbe norādīja, ka lūgums par prasības nodrošinājumu ir nepamatots, it sevišķi tāpēc, ka prasītāju pārstāvis nav pierādījis, ka atbildētāji kādā veidā varētu izvairīties no sprieduma izpildes.

Tiesa, uzklausot visu lietas dalībnieku viedokli, pasludināja pārtraukumu lietā līdz 2.novembra plkst.10.30.

Vēl sēdes sākumā Maxima pārstāvji lūdza atlikt lietas izskatīšanu, lai sagaidītu atļauju no Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas iesniegt Rīgas apgabaltiesai tehnisko ekspertīzi - trīs sējumus - par būvniecību. Prasītāju pārstāvis Gobzems sacīja, ka tagad lietā pastāv citi faktiskie apstākļi, līdz ar to patlaban ir neloģiska ekspertīzes pievienošana lietā.

8.oktobra sēdē Gobzems lūdza atlikt lietas izskatīšanu saistībā ar viņa iesniegumu, kas adresēts tiesas priekšsēdētājai un civillietu tiesu kolēģijas priekšsēdētājai par lietas nodošanu izskatīšanai citā tiesā, bet tiesa neatzina, ka tas ir pamats lietas izskatīšanas atlikšanai. Tāpat, ņemot vērā, ka Gobzems bija iesniedzis apjomīgus - 120 lapaspušu - redakcionālus precizējumus prasības pieteikumā, atbildētāju pārstāvis lūdza dot laiku iepazīties ar tiem.

Jau ziņots, ka saistībā ar iespējamu interešu konfliktu prasītāji lūdza šo lietu nodot izskatīšanai citā tiesā. Pieteikumā ticis norādīts, ka Civillietu tiesu kolēģijas priekšsēdētāja ir tiesnese Līga Blūmiņa, bet ar Zolitūdes traģēdiju saistītos jautājumos vienu no atbildētājiem - Homburg Zolitude - pārstāv zvērināts advokāts Aivars Blūmiņš, kas ir viņas laulātais.

Savukārt vēl iepriekš lietā tika pieteikts lūgums kā trešās personas lietā pieaicināt iepriekšējos atbildētājus - būvnieku Re&Re, Rīgas domi, arhitektu firmu Kubs un HND Grupu-, pret kuriem tiesvedība septembrī tika izbeigta, un Rīgas apgabaltiesa šo lūgumu apmierināja. To pieteica visi trīs atbildētāji, pret kuriem prasība tika uzturēta - SIA Maxima Latvija, Homburg Zolitude un Tineo.

Kā ziņots, dažādās Latvijas tiesās patlaban kopumā tiek skatītas astoņas civillietas saistībā ar Zolitūdes traģēdiju. Divas lietas tiek izskatītas Jūrmalas pilsētas tiesā, viena tiek vērtēta Liepājas tiesā, divas Talsu rajona tiesā, viena Rīgas apgabaltiesā, viena Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā un viena Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā. Sākotnēji tiesā tika iesniegti vairāki prasības pieteikumi, bet daudzas lietas tika apvienotas.

Zolitūdē, 2013.gada 21.novembrī iebrūkot veikala Maxima griestiem, gāja boja 54 cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Tineo tiesā prasa piedzīt 1,3 miljonus eiro no Ergo Insurance Zolitūdes traģēdijas lietā

LETA, 28.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabrukušā veikala Zolitūdē īpašniece SIA Tineo vērsusies Vidzemes priekšpilsētas tiesā ar prasību par 1,3 miljonu eiro apdrošināšanas atlīdzības piedzīšanu no Ergo Insurance SE, aģentūru LETA informēja Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

2012.gadā Tineo iegādājās ēku Priedaines ielā, no nekustamā īpašuma attīstītāja SIA Homburg Zolitude, kuru vēlāk izīrēja Maxima vajadzībām. Tineo ir vairākkārt norādījusi, ka ēkas iegādāšanās brīdī nekas nav liecinājis par būvkonstrukciju bojājumiem.

Tā paša gada 25.septembrī Tineo noslēdza apdrošināšanas līgumu ar Ergo Insurance par visu būvniecības risku polisi, kura bija spēkā arī Zolitūdes traģēdijas dienā.

Kā aģentūrai LETA norādīja Ergo Insurance pārstāvis Ivars Vismanis, valsts veiktajās ekspertīzēs krimināllietas ietvaros noskaidrots, ka projektēšanas kļūda bijis galvenais negadījuma cēlonis īpašuma sabrukšanai, un to savā paziņojumā medijiem norāda un atzīst arī Tineo. Taču noslēgtajā apdrošināšanas līgumā papildu citiem nosacījumiem nebija iegādāts segums, kas paredz zaudējumu atlīdzināšanu projektēšanas laikā pieļauto kļūdu dēļ, skaidroja Vismanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu apsaimniekotājam SIA «Tineo» mainījies īpašnieku sastāvs un turpmāk to pārvaldīs SIA «Maxima Latvija». Šāds lēmums pieņemts, lai vienkāršotu un padarītu efektīvāku uzņēmuma administratīvo pārvaldību, informē «Maxima Latvija».

Pašlaik ir atrisināti administratīvie jautājumi, kas bija saistīti ar «Tineo» īpašuma Priedaines ielā 20 sakārtošanu, zemes īpašumtiesību atdāvināšanu Rīgas domei Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietas izveidei, kā arī atbalsta sniegšanu Zolitūdes traģēdijā cietušajiem.

«Maxima Latvija» norāda, ka ņemot vērā, ka pašlaik uzņēmums «Tineo» neveic saimniecisko darbību, noslēdzoties tiesvedībām, tā darbību plānots izbeigt atbilstoši spēkā esošajai kārtībai un uzņēmuma statūtiem.

Abiem uzņēmumiem ir saistīta īpašnieku struktūra, tādēļ uz pilnvaras pamata «Maxima Latvija» jau iepriekš darbojusies «Tineo» vārdā, jo tai ir lielāki administratīvie resursi. Līdz šim SIA «Tineo» administratīvās funkcijas pildīja amatpersonas no Lietuvas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Tiesa Zolitūdes traģēdijas lietā apķīlā Tineo un Homburg Zolitude kustamo mantu

LETA, 02.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa nolēmusi daļēji apmierināt prasītāju pieteikumu Zolitūdes traģēdijas civillietā, lemjot apķīlāt SIA Tineo un SIA Homburg Zolitude kustamo mantu.

Tiesa noteikusi, ka prasības nodrošinājums sniedzas līdz 85 372 eiro. Tāpat tiesa nolēmusi ierakstīt prasības nodrošināšanas atzīmi zemesgrāmatā domājamām daļām no nekustamā īpašuma Priedaines ielā 20, kas reģistrēta uz Homburg Zolitude vārda.

Lēmums par prasības nodrošināšanu ir izpildāms nekavējoties. Lēmums daļā par prasības nodrošināšanu nav pārsūdzams.

Savukārt lēmumu daļā, ar kuru noraidīts pieteikums par prasības nodrošināšanu, var pārsūdzēt desmit dienu laikā no piektdienas, 30.oktobra, kad tika pieņemts minētais tiesas lēmums.

Homburg Zolitude pārstāve Rūta Grikmane aģentūrai LETA sacīja, ka uzņēmums vispirms iepazīsies ar tiesas lēmumu un tikai pēc tam lems par tālāko rīcību, un sniegs plašāku komentāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Mierizlīgums paredz, ka Ergo Insurance, neatzīstot nekādu savu atbildību, samaksās 1,037 miljonus eiro Tineo un 578 100 eiro Maxima Latvija.

Baltijas valstu apdrošināšanas kompānija ar Vācijas kapitālu Ergo Insurance, kas bija apdrošinājusi 2013.gadā sagruvušo Zolitūdes veikala Maxima ēku, samaksās Lietuvas mazumtirdzniecības veikalu operatora Maxima Grupe meitasuzņēmumam Maxima Latvija un ēkas īpašniecei SIA Tineo 1,615 miljonus eiro.

Tas paredzēts 8.janvārī noslēgtajā Ergo Insurance, Maxima Latvija un Tineo mierizlīgumā, ko 16.janvārī apstiprinājusi Viļņas apgabaltiesa, ziņu aģentūru BNS informējusi tiesas pārstāve Vaida Jurkevičūte.

Pēc viņas teiktā, tiesa atzinusi, ka mierizlīgums nav pretrunā likumu normām un sabiedrības interesēm un nepārkāpj pušu tiesības un likumīgās intereses, tādēļ prasība to apstiprināt un izbeigt lietu apmierināta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgas dome pieņēmusi dāvinājumā no Maxima Latvija un Tineo zemes gabalu Priedaines ielā

Lelde Petrāne, 31.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 31.jūlijā, Rīgas dome no uzņēmumiem SIA Tineo un SIA Maxima Latvija pieņēmusi dāvinājumā SIA Tineo piederošo zemes gabalu Priedaines ielā 20 Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietas izveidei. Tikšanās laikā, kurā piedalījās iesaistīto pušu un biedrības Zolitūde 21.11. pārstāvji, tika parakstīts dāvinājuma līgums, informēja SIA Maxima Latvija pārstāvis Ivars Svilāns.

Maxima Latvija vadītāja Jeļena Kondrašova norāda: «Kā jau esam iepriekš minējuši, šajā vietā mēs neplānojam veikt komercdarbību. Mums ir svarīgi, lai šeit pēc iespējas ātrāk tiktu izveidota piemiņas vieta, un zemes dāvinājums ir mūsu ieguldījums tajā.» Viņa atzīmē, ka lēmumu par to, kā izskatīsies piemiņas vieta, jāpieņem cietušo un bojāgājušo tuviniekiem, kā arī Zolitūdes mikrorajona iedzīvotājiem.

Nekustamais īpašums Priedaines ielā 20 līdz šim bija divu uzņēmumu - Tineo un Homburg Zolitude - kopīpašums. 2012. gadā Tineo no Homburg Zolitude iegādājās 70% domājamo daļu no nekustamā īpašuma Priedaines ielā 20, kas sastāv no 1,03 hektāru liela zemes gabala un tirdzniecības centra. Darījuma summa bija 3,09 miljoni latu (vairāk nekā 4,3 miljoni eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Tiesa par labu diviem cietušajiem Zolitūdes traģēdijas civillietā piedzen 300 000 eiro

LETA;Db.lv, 21.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien vienā no daudzajām tiesā aizsāktajām Zolitūdes traģēdijas civillietām par labu diviem cietušajiem piedzina 300 000 eiro.

Tiesa traģēdijā cietušo Edgara Čerņenoka un Valerijas Valentīnas Mizulas prasību apmierināja daļēji, proti, nolēma, ka SIA Maxima Latvija un SIA Homburg Zolitude jāmaksā viņiem kopumā 300 000 eiro. Proti, par labu katram no abiem prasītājiem no atbildētājiem tika piedzīti 75 000 eiro, tātad kopumā 300 000 eiro. Prasība pret SIA Tineo tika noraidīta.

Traģēdijās cietušās Oksanas Vilsones prasība tika noraidīta.

Pilns spriedums būs pieejams 4.janvārī, bet pēc tam to varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā. Lai arī ar precīziem motīviem varēs iepazīties vien pilnajā spriedumā, tiesnese Ilze Ošiņa pēc saīsinātā sprieduma pasludināšanas piebilda, ka prasība daļēji apmierināta pret Maxima Latvija, jo tiesa atzinusi par prettiesisku rīcību saistībā ar signalizāciju sagruvušajā lielveikalā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ergo: Maxima un Tineo polise neparedz atlīdzību par zaudējumiem saistībā ar būvniecības procesā pieļautām kļūdām

Žanete Hāka, 12.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maxima un Tineo bija apdrošināšanas polise, kur nav ietverts segums, par kuriem uzņēmumi vēlas saņemt atlīdzību, norāda ERGO Insurance SE Juridiskā un darbības atbilstības departamenta vadītāja Baltijā Edita Borevičiene.

Noslēgtās polises apdrošināšanas segums neparedz atlīdzību par zaudējumiem saistībā ar būvniecības projektēšanas procesā pieļautām kļūdām vai, piemēram, konstrukciju nepilnībām, nepiemērotiem materiāliem.

Maxima un Tineo iesniegtā prasība Viļņas tiesā pret apdrošināšanas sabiedrības Lietuvas filiāli ir saistīta ar zaudējumiem, kas radušies šiem abiem uzņēmumiem, 2013. gada novembrī sabrūkot ēkai Rīgā, Zolitūdē. Atteikums prasībā ir sniegts tikai attiecībā uz abu minēto uzņēmumu Lietuvas filiālē apdrošināšanas līgumu.

Db.lv jau rakstīja, ka Lietuvas mazumtirdzniecības veikalu operatora Maxima Grupe meitasuzņēmums Latvijā Maxima Latvija kopā ar sabrukušā veikala Zolitūdē īpašnieku Tineo vērsies tiesā pret apdrošinātāju Ergo Insurance, lai panāktu 5,34 miljonu eiro apdrošināšanas kompensācijas izmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tineo Zolitūdes traģēdijas krimināllietā piesaka kompensāciju 4,4 miljonu eiro apmērā

LETA, 01.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes traģēdijas krimināllietā SIA Tineo piesaka kompensāciju 4 400 000 eiro apmērā.

Tineo valdes locekle šodien liecināja, ka ir pieteikta kompensācija 4 400 000 eiro apmērā. Viņa paskaidroja, ka šo summu veido 70% no paša īpašuma vērtības.

Valdes locekle atgādināja, ka 2012.gadā Tineo ēku Priedaines ielā iegādājās no Homburg Zolitude, attiecīgi izīrējot to SIA Maxima Latvija. Uzņēmuma pārstāve skaidroja, ka nebija saskatāmas nekādas pazīmes, ka ēkai būtu kādi trūkumi vai bojājumi.

2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam Maxima, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti ir secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Banka pārņems Homburg Zolitude ēku Priedaines ielā

LETA, 28.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par labu Eesti Krediidipank Latvijas filiālei sākta SIA Homburg Zolitude piederošā īpašuma Rīgā, Priedaines ielā 20, piedziņa.

Kā liecina tiesu izpildītāja Ronalda Veinberga ar 23.martu datētais paziņojums, tiesu izpildītāja lietvedībā atrodas Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas zemesgrāmatas nodaļas lēmums par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu no Homburg par labu bankai.

Piedziņa tiek vērsta uz Homburg piederošo nekustamo īpašumu - domājamām daļām no īpašuma Priedaines ielā. Parāds ir nodrošināts ar hipotēku uz attiecīgo nekustamo īpašumu.

Homburg Zolitude pārstāve Rūta Grikmane aģentūrai LETA sacīja, ka banka realizē savas tiesības. «Nekādu plašāku komentāru šajā lietā nevarēsim sniegt,» piebilda Grikmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Maxima Latvija un Tineo saistībā ar Zolitūdes traģēdiju Lietuvas tiesā vēršas pret Ergo Insurance

LETA--BNS, 12.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas mazumtirdzniecības veikalu operatora Maxima Grupe meitasuzņēmums Latvijā Maxima Latvija kopā ar sabrukušā veikala Zolitūdē īpašnieku Tineo vērsies tiesā pret apdrošinātāju Ergo Insurance, lai panāktu 5,34 miljonu eiro apdrošināšanas kompensācijas izmaksu.

Maxima informēja, ka kompānija vērsusies tiesā Viļņā saistībā ar Ergo lēmumu neizmaksāt kompensāciju pēc tam, kad 2013.gada novembrī sagruva veikals Rīgā.

«Kompānijas nolēma vērsties tiesā saistībā ar to, ka apdrošināšanas kompānija atkāpās no savām saistībām un nekompensēja zaudējumus pēc tam, kad Maxima Latvija un Tineo īpašums saistībā ar trešo pušu kļūdām projektēšanā un būvniecībā tika bojāts traģiskajā incidentā Rīgā 2013.gada novembrī. Īpašums bija apdrošināts Lietuvā Ergo Insurance,» informēja Maxima Grupe.

Paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem teikts, ka Maxima Latvija informēja Ergo Insurance par notikušo jau 2013.gadā, iesniedza apdrošināšanas kompensācijas pieprasījumu, tomēr kompensāciju tā arī nesaņēma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban starp Zolitūdes traģēdijā bojāgājušajiem par ģimenes atbalsta izmaksāšanu 100 000 eiro apmērā ir noslēgtas vismaz 49 vienošanās, liecina tiesās iesniegtie pieteikumi.

Pagaidām vienošanās vēl nav noslēgtas piecos gadījumos. SIA Maxima Latvija komunikācijas vadītājs Jānis Beseris aģentūrai LETA norādīja, ka uzņēmums ir gandarīts par to, ka «kopējā dialogā panācām ļoti svarīgu lēmumu par atbalstu bojāgājušo ģimenēm».

«Respektējot cietušo lūgumu pašlaik neizpaust informāciju par ģimenēm, kas parakstījušas vienošanos, plašāk komentēt noslēgto vienošanos skaitu nevaram. Kopumā šim procesam no uzņēmuma puses ir novirzīti 5,4 miljoni eiro, un joprojām turpinās aktīvs darbs kopā ar cietušo pārstāvjiem, lai vienotos ar ģimenēm, kas traģēdijā zaudējušas tuviniekus. Patiesi ceram, ka šis atbalsts un ilgo, sāpīgo tiesvedību izbeigšana palīdz cilvēkiem raudzīties nākotnē, kā arī atrisināt dažādus materiālas dabas jautājumus jau tagad,» rezumēja Beseris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Izsolē par 3,2 miljoniem eiro pārdos Homburg Zolitūde daudzstāvu māju Zolitūdes traģēdijas vietā

LETA, 29.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsolē par 3,2 miljoniem eiro pārdos Homburg Zolitūde piederošu daudzstāvu māju, kas atrodas Zolitūdes traģēdijas vietā Rīgā, Priedaines ielā 20, liecina publicētais paziņojums elektronisko izsoļu vietnē eizsole.

Savukārt Latvijas avīze šodien raksta, ka, lai gan Rīgas domes amatpersonas ir paziņojušas, ka biznesa šajā vietā nekad vairs nebūs, tiesu izpildītājs Rolands Veinbergs licis noteikt īpašuma piespiedu pārdošanas vērtību ar nosacījumu, ka tiek panākta vienošanās par apbūves rekonstrukciju. Tas nozīmē, ka ēkai tiek meklēts pircējs, kas būtu gatavs to attīstīt kā dzīvojamo namu.

«Piespiedu pārdošanas vērtība nav saistīta ar tirgus vērtību,» laikrakstam uzsvēra Veinberga palīgs Aigars Ermansons. Piespiedu pārdošanas vērtība īpašumam noteikta, jo Igaunijas banka Eesti Krediidipank vērsusi piedziņu pret nekustamo īpašumu, kas pieder SIA Homburg Zolitude. Šis uzņēmums bija attīstītājs visam Priedaines ielas 20 projektam gan ar sabrukušo tirdzniecības centru, gan tam blakus esošo daudzdzīvokļu dzīvojamo namu. Pērn 27.septembri tika pabeigts Homburg Zolitude tiesiskās aizsardzības process, pēc kura banka uzsāka īpašuma piedziņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Homburg Zolitude: Uzņēmums nemēģina izvairīties no kompensāciju maksāšanas Zolitūdes traģēdijā cietušajiem

LETA, 29.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piespiedu atsavināšanas procesa sākšana SIA Homburg Zolitude piederošajam īpašumam Priedaines ielā 20, Rīgā, ir tikai un vienīgi Igaunijas Eesti Kreditbank lēmums nevis Homburg Zolitude mēģinājums izvairīties no kompensāciju maksāšanas Zolitūdes traģēdijā cietušajiem, informēja Homburg Zolitude pārstāve Rūta Grikmane.

«Homburg Zolitude gadiem ilgi mēģināja novērst šo situāciju, tajā skaitā arī lūdzot ierosināt tiesisko aizstāvības procesu, bet nu izskatās, ka Eesti Kreditbank gaidīšanas mēram ir pienācis gals,» teica Grikmane.

Viņa sacīja, ka banka, visticamāk, ir nolēmusi meklēt jaunu investoru, ko Homburg Zolitude nekādā veidā nespēj ietekmēt. Homburg Zolitude faktiski ir zaudējusi jebkādas iespējas lemt par tālāko objekta attīstību un nākotni. «Ņemot vērā minēto, nav nekāda pamata apgalvot, ka tiek realizēta shēma, lai cietušo ģimenes nesaņemtu kompensācijas. Tie ir klaji meli,» uzsvēra Grikmane.

«Homburg Zolitude apstiprina, ka savulaik ir saņēmusi Rīgas domes ierosinājumu veikt īpašumu Priedaines ielā 20, Rīgā dāvinājumu pašvaldībai, vēlāk iesaistīties maiņas darījumā, apmainot minēto īpašumu pret līdzvērtīgu zemes gabalu. Ņemot vērā to, ka īpašumā Priedaines ielā 20, Rīgā būvniecībā ir ieguldīti milzīgi līdzekļi, kas nāk no aptuveni 800 Nīderlandes privātpersonu, tostarp arī pensionāru, kabatām, piedāvājums par dāvinājumu netika atbalstīts. Savukārt maiņas piedāvājums beidzās ne ar ko,» skaidroja Grikmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

RD Vidi degradējošu būvju komisijā spriedīs par daudzstāvu ēku pie sabrukušās Maximas

Dienas Bizness, 04.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

5.jūnijā Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas sēdē tiks izskatīts jautājums par dzīvojamo daudzstāvu ēku Priedaines ielā 20, informē Rīgas dome.

Pirms gada, 4.jūlijā, Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija pieņēma lēmumu, kurā uzdeva Zolitūdē sagruvušā veikala Maxima ēkas īpašniekiem veikt virszemes daļā esošo drupu un bīstamo konstrukciju demontāžu. Divu mēnešu laikā demontāžas darbi tika pabeigti. Komisija arī nolēma, ka Priedaines 20 īpašniekiem ir jāiesniedz dzīvojamās daudzstāvu ēkas tehniskais atzinums.

Sanāksmē ir aicināti piedalīties nekustamā īpašuma īpašnieki SIA TINEO un SIA HOMBURG Zolitude, kā arī biedrības Zolitūde 21/11 pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdē, Priedaines ielā 20, ēka blakus nu jau novāktajām sagruvušā veikala Maxima drupām oficiāli atzīta par A kategorijas graustu. Līdz augusta sākumam vēl netiks lemts par paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes piemērošanu šai ēkai. Tās īpašniekiem Rīgas domes (RD) vadība esot piedāvājusi būvi un zemi apmainīt pret līdzvērtīgu īpašumu, bet atbilde vēl tiek gaidīta. Tiesa, atbilde var atšķirties no tās, ar kādu pašvaldība rēķinās, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Būvvaldes ziņojumā RD Vidi degradējošo būvju komisijas sēdē citēts ēkas īpašnieku nolīgtā eksperta SIA Commodo atzinums, ka līdz galam neuzbūvētās ēkas kopējais nolietojums ir 70% apmērā, ekspluatācijas laikā ar konkrētu lietojuma slodzi pastāvot ēkas iegrimšanas riski. Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte Dienai apstiprināja, ka no ēkas īpašniekiem SIA Tineo un SIA Homburg Zolitude šobrīd tiek gaidīta atbilde, ko viņi plāno darīt ar ēku. Teorētiski ir trīs iespējas – turpināt to būvēt, nojaukt vai veikt apmaiņas darījumu ar domi, taču arī šajā gadījumā tā būtu jānojauc. Atbildei vajadzētu būt līdz augusta sākumam, kad par ēkas likteni tiks lemts vēlreiz. Ja tās īpašnieki piekritīs apmaiņas darījumam, pašvaldībai būs iespēja mainīt zonējumu teritorijai, kurā notika traģēdija, jo zeme vairs nebūs privāta, bet gan pašvaldības īpašums. Dome vēlas šo vietu noteikt par dabas jeb zaļo teritoriju, kurā varētu izveidot parku vai skvēru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietas izveidei RD plāno iegūt īpašumā zemi Priedaines ielā 20

Dienas Bizness, 06.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes (RD) Īpašuma komitejas sēdē deputāti šodien, 6.jūlijā, apstiprināja nekustamā īpašuma Priedaines ielā 20 iegūšanu īpašumā, mainot to pret līdzvērtīgu pašvaldības zemi.

Rīgas pilsētas pašvaldība nekustamajā īpašumā Priedaines ielā 20 plāno izveidot piemiņas vietu Zolitūdes traģēdijā cietušajiem, paredzot arī grozījumus Rīgas teritorijas plānojumā 2006.-2018.gadam un mainot minētajam nekustamajam īpašumam atļauto izmantošanu no dzīvojamās apbūves teritorijas uz apstādījumu un dabas teritoriju. Tā kā zeme bija privātīpašums, pašvaldībai līdz šim nebija iespēju piemiņas vietu izveidot.

Pašvaldība griezās pie zemes īpašniekiem ar priekšlikumu zemi mainīt, un jūnija beigās Rīgas domes Īpašuma departaments saņēma SIA Homburg Zolitude un SIA Tineo iesniegumus, kuros zemesgabala Priedaines ielā 20 īpašnieki apliecina iespējamo nekustamā īpašuma maiņas darījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Homburg Zolitude domi iepazīstinās ar aprēķiniem par neiegūtiem ieņēmumiem no īpašuma Priedaines ielā 20

Žanete Hāka, 26.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma Priedaines ielā 20 īpašnieks un investors SIA Homburg Zolitude iesniedzis Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam vēstuli, ko SIA Homburg Zolitude uzskata par turpinājumu uzsāktajām sarunām par nekustamā īpašuma maiņu pret citu īpašumu, informē uzņēmums.

Vēstulē ietvertie aprēķini ir veikti, ņemot vērā sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā ietvertās normas un faktisko tirgus situāciju.

Saskaņā ar Rīgas domes Īpašuma departamenta Īpašumu iegādes un perspektīvās attīstības pārvaldes 2015.gada 14.jūlija vēstuli, kā arī tikšanās laikā janvārī pārrunātajiem jautājumiem, SIA Homburg Zolitude veicis aprēķinus, lai iepazīstinātu ar tiem Rīgas domes pārstāvjus, secinot to, cik lieli ir bijuši izdevumi un zaudētie ieņēmumi, ņemot vērā to, ka nekustamā īpašuma atsavināšanas gadījumā tiks liegta iespēja gūt ienākumus gan no dzīvokļu, gan apakšzemes stāvvietu, gan noliktavu pārdošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zolitūdes lietā par katru bojāgājušo izmaksās 100 000 eiro

Lelde Petrāne, 08.11.2016

«Maxima Latvija» vadītājs Andris Vilcmeiers (no kreisās) un advokātu biroja «Vilgerts» partneris Gints Vilgerts

Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Maxima Latvija un SIA Tineo panākuši vienošanos ar cietušo pārstāvjiem par maksājumiem ģimenēm 100 tūkstošu eiro apjomā par katru bojāgājušo ģimenes locekli.

Lēmums pieņemts, apliecinot abu pušu labo gribu un sniedzot atbalstu cietušo ģimenēm.

«Zolitūde bija milzīga traģēdija, kura ietekmēja daudzas dzīves. Mēs nevaram mainīt lietas, kas notikušas, bet varam ietekmēt to, kas būs. Tādēļ esmu gandarīts, ka dialogā esam panākuši ļoti svarīgu lēmumu par atbalstu cietušo ģimenēm. Mūsu mērķis bija atrast abpusēji pieņemamu un konstruktīvu risinājumu, kas ļautu izbeigt ilgās un sāpīgās tiesvedības un sniegtu reālu palīdzību cilvēkiem jau tagad,» teica Maxima Latvija vadītājs Andris Vilcmeiers.

Pirmās vienošanās tika parakstītas ar ģimenēm, kuras pārstāv Aldis Gobzems - cietušo pārstāvis lielākajai daļai lietu. Tiesvedībā esošo pušu samierinātājs bija advokātu birojs Vilgerts, kas piedalās arī vienošanās noslēgšanas procesa organizēšanā.Vienošanās attiecas uz visām bojāgājušo ģimenēm, kuras pārstāv arī citi advokāti.

Komentāri

Pievienot komentāru