Citas ziņas

Andrejs Ērglis: Esmu lasījis, ka latviešiem ir labākā sperma Eiropā

Ilze Veģe, Db, 22.02.2009

Jaunākais izdevums

Pērn septembrī pēc veiktās autologo cilmes šūnu transplantācijas sirds muskulī kardiologs Andrejs Ērglis vienā rītā pamodās slavens. Lai gan pašam Andrejam publikas interese šķiet apgrūtinoša, šī ir viena no retajām reizēm, kad sabiedrība uzmanību pievērsusi cilvēkam, kurā patiešām ir interesanti klausīties.

picturegallery.cc028d29-2055-4677-b858-db574088a33b

Andrejs Ērglis ir viens no Latvijas vadošajiem kardiologiem, zinātnieks, kurš mūsu valsti pārstāvējis starptautiskās konferencēs, asociācijās un biedrībās. Slavenā ārsta Paula Stradiņa mazdēls, Latvijas Universitātes Kardioloģijas institūta vadošais pētnieks, Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs, Baltijas Intervencionālās kardioloģijas biedrības prezidents, Amerikas kardiologu koledžas un Eiropas kardiologu biedrības īstenais loceklis. Viņu kaitina mazizglītoti cilvēki, kuri tikuši pie varas, mājsaimnieces, kuras gatavas vadīt valsti, un laika trūkums. Būdams vienmēr skrienošs, arī šoreiz Andrejs atvainojas, ka nevarēs mūsu sarunai atvēlēt tik daudz laika, cik gribētos. Viņu gaidot pacients... operāciju zālē uz galda.

No man atvēlētā skopā laika viņš pamanās nozagt vēl dažas minūtes, ar vienu roku uz datora ekrāna atrodot jaunākās e-pastā iekritušās vēstules, ar otru – paceļot telefona klausuli un saskaņojot nākamās operācijas. «Hallo, kur jūs palikāt?» viņš pārjautā telefona klausulē. «Dažkārt šķiet, ka man apkārt visi ir aizmiguši. Kā palēninātā filmā: es kustos vienā ātrumā, bet apkārtējā pasaule – citā.» Andreja Ērgļa grāmatu plauktā sarindotās fotogrāfijas liecina, ka viņa paša dzīves ritms nedaudz atgādina ātrgaitas vilcienu: zinātniskās konferences, ikdienas operācijas, hokejs, kalnos kāpšana, ģimene, bērni, studenti.

Kādēļ kāpjat kalnos? Zināt, ar ko mēdz beigties mazkustīgs dzīvesveids?

Arī kalnos kāpšana dažkārt var beigties ar infarktu, turklāt ātrāk nekā mazkustīgs dzīvesveids. Taču tas drīzāk ir manas mentālās, ne tik daudz fiziskās izdzīvošanas jautājums. Man nepieciešams sevi sapurināt, atgādinot, ka ērtie dzīves apstākļi, kādos mēs dzīvojam šeit, Latvijā, nav pašsaprotama lieta.

Runā, ka visas nelaimes ceļas no salīdzināšanas. Uz Āfrikas valstu fona mēs tiešām dzīvojam komfortabli. Bet, ja salīdzina, piemēram, ar Rietumeiropu...

Var salīdzināt ne tikai ar Āfriku. Ar Argentīnu, Brazīliju, praktiski visu Dienvidameriku, ar Amerikas Savienoto Valstu nomalēm, lielpilsētu graustiem, Francijas priekšpilsētām... Miljardiem cilvēku dzīvo sliktāk par mums. Tādēļ dažkārt sevi jāpiespiež pārvarēt grūtības, lai, atgriežoties mājās, saprastu, cik labi patiesībā mēs dzīvojam. Otrs apstāklis – gribasspēka pārbaude. Kalnos bez gribasspēka nav ko darīt!

Tāpat kā operāciju zālē.

Protams, katra operācija no manis to prasa. Turklāt es nodarbojos arī ar administratīvo darbu – Latvijas Kardioloģijas centrā, Kardiologu asociācijā, darbojos dažādās pasaules organizācijas, Eiropas padomēs... Tas viss prasa nervus.

Ir jēga sevi tā nodzenāt?

Ir! Šāda aktīva iesaistīšanās Latvijai ļauj turēt roku uz notikumu pulsa, piedaloties zinātnes virzībā pasaules mērogā.

Kā Latvijas zinātne ar tās niecīgo finansējumu spēj turēties līdzi valstīm, kuras zinātnei piešķir miljonus un miljardus? Ir disciplīnas, kurās mēs pat pamanāmies apsteigt lielvalstis.

Es pats esmu par to daudz domājis. Mums ir spēcīgas tradīcijas un filozofija. Kopš Academia Petrina, kopš Tērbatas, neatkarīgi no finansējuma un varas attieksmes, zinātne ir turējusies pie savas filozofijas. Un, protams, gēni. Jaunās paaudzes nemēdz izveidoties tukšā vietā.

Latviešiem ir labi gēni?

Nesen lasīju, ka latviešiem esot labākā sperma Eiropā. Acīmredzot tas nozīmē, ka ģenētika mums tiešām ir laba (smejas). Taču, ja nopietni... Valsts nepārtraukti piesauc pievienoto vērtību. Latvijai ir jābūt konkurētspējīgai, jārada produkti ar lielu pievienoto vērtību. Kam tad ir vislielākā pievienotā vērtība? Smadzenēm! Varbūt mums tomēr ir jāpakāpjas solīti atpakaļ, jāpaskatās uz problēmu plašāk? Ja skolās netiek mācīta fizika, ķīmija, ja jaunie speciālisti nezina, kas ir Kaplāna–Meijera līkne, tangenss, sinusoīda! Pagaidām jau vēl nav tik traki. Latvijā vēl ir daudz cilvēku ar labu izglītību, bet kaut kas noteikti tiek palaists garām jau šobrīd. Kaut vai runājot par mazajām lauku skolām. Nē, es neesmu pret to pastāvēšanu: taču būsim godīgi, kas pašam bērniņam pēc gadiem būs izdevīgāk? Varbūt viņš pat ir ģeniāls, taču fizika viņam netika mācīta pienācīgā līmenī, bioloģijas skolotājas nebija, datorklases – nebija. Lai cik ģeniāls šis bērns būtu, divdesmit gados viņš attapsies tukšā vietā, jo viņam nebūs iemācītas elementāras lietas. Tā ir viena no Latvijas lielākajām problēmām: tautai nav savas filozofijas, un arī nevienai partijai tās nav. Nepārtraukti notiek kaut kāda mētāšanās. Un tad vēl tas provinciālisms, lietu izvērtēšana tikai no sava sētsvidus, neņemot vērā pasaules notikumus.

Arī medicīnas nozarē?

Nē, ar medicīnu kā reiz viss ir kārtībā. Es domāju plašāk. Kādēļ Latvijā daudzas citas lietas nenotiek tā, kā tām vajadzētu notikt. Ar medicīnu viss ir kārtībā tādēļ, ka tā cieši saistīta ar zinātni, kas savukārt sen vairs nav viena cilvēka vai vienas valsts disciplīna. Zinātne ir komandas darbs, kas nav iedomājams bez pārrobežu pieredzes un atklājumu analīzes.

Bet daudzas valstis savu zinātnieku atklājumus pielīdzina valsts noslēpumam.

Protams! Kur apgrozās vislielākā nauda? Pielietojamajā zinātnē – farmācijā, kosmosa izpētē, militārajos pētījumos. Tajos tiek ieguldīti miljardi, un šeit, protams, Latvija stipri atpaliek no pasaules līmeņa. Lai gan tieši latviešu zinātnieki radīja kriogēnās izolācijas materiālu Ripors 2H, kuru 1988. gadā izmantoja ar sašķidrinātu ūdeņradi pildītajā nesējraķetē Enerģija, kas ievadīja orbītā ap Zemi daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģi Buran.

Latvieši radījuši arī remantadīnu, mildronātu.

Visu cieņu, taču man ļoti nepatīk šo zāļu piesaukšana, runājot par latviešu izgudrojumiem. Šīs zāles tika radītas, kad es vēl mācījos institūtā. Sen. Taču visi, kam pajautā, joprojām atceras tikai mildronātu. Tas, ka mums reiz bija Rainis un Blaumanis, vēl nenozīmē, ka pēc viņiem nav noticis nekas vērā ņemams.

Tā vairāk ir nezināšanas problēma.

Nu, tad parunāsim par to. Piemēram, Anglijā strādājošais Ēriks Kupče, kurš radījis principiāli jaunu kodolmagnētiskās rezonanses spektroskopijas metodoloģiju. Ērika atklātos adiabātiskos impulsus plaši izmanto zinātnieki visā pasaulē, tostarp Nobela prēmijas laureāts Kurts Vītrihs. Mans brālēns, fiziķis Pauls Stradiņš, Atjaunojamo enerģijas resursu Nacionālajā laboratorijā Denverā strādā pie Amerikas Savienoto Valstu enerģētiskās neatkarības. Drīz vien zinātnieki radīs Saules baterijas, kas tiks noklātas pāri Nevadas tuksnesim, un Amerikai nafta vairs nebūs nepieciešama. Šobrīd latvieši strādā arī Oksfordā, radot pilnīgi jaunas matemātiskās teorijas. Mūsu sasniegumi optiskās šķiedras izpētē. Piemēru ir daudz.

Galu galā arī jūs pats ar Baltijā pirmo Šūnu transplantācijas centru.

Cilvēkiem patīk skaļi virsraksti, tādēļ es teikšu: cilmes šūnas – tā ir nākotnes medicīna. Tā tas arī būs, taču šobrīd teikt, ka cilmes šūnas apgriež pasauli otrādi, ir pāragri. Jā, pēc divdesmit, trīsdesmit gadiem, tad gan, domāju, būsim šo jomu izpētījuši tik tālu, ka varēsim atjaunot praktiski jebkuru orgānu.

Bet jūs jau pērn rudenī veicāt pirmo cilmes šūnu transplantāciju sirds muskulī...

Jā, no pacienta kaula smadzenēm tika paņemtas viņa paša cilmes šūnas, kuras pēc attīrīšanas implantējām bojātajā sirds muskulī. Citiem vārdiem sakot, mēs izmantojām cilmes šūnu īpašību, kas tām ļauj pārvērsties par jebkura orgāna šūnu.

Tātad tā nav futuroloģija, bet šodiena.

Jo vairāk es zinu, jo mazāk es zinu: tas ir ikviena domājoša cilvēka princips. Jo vairāk es cenšos uzzināt, jo paškritiskāks kļūstu. Jo plašāks kļūst mans redzesloks un zināšanas, jo plašāks kļūst lauks, kuru es vēl nepārzinu. Varu teikt, ka es neko nezinu par cilmes šūnām. Ir tikai pieņēmumi. Tiek uzskatīts, ka cilmes šūnas spēj aizlāpīt jebkuru caurumu cilvēka ķermenī. Nākotnē mēs atkal varēsim kļūt jauni, atjaunosies āda, izlīdzināsies grumbas, varēs «nomainīt» nopīpētas plaušas, nodzertas aknas (smejas). Tomēr šī joma vēl nav tik tālu izpētīta, lai šādas operācijas veiktu jau šodien.

Vai jūs nekaitina lēnīgums, kas valda akadēmiskajā vidē? Tiek zaudēti gadi, līdz kādu atklājumu atļauj pielietot praksē. Banāli, taču šodien cilvēki mirst no kaitēm, kuras rīt varēs ārstēt kā iesnas.

Cilvēka organisms ir pārāk sarežģīts mehānisms, lai zinātnieki atļautos būt augstprātīgi, uzskatot, ka spēj prognozēt visas organisma reakcijas uz jauniem kairinātājiem. Piemēram, embrionālās šūnas, kas tiek sauktas teju vai par panaceju. Protams, tās var injicēt, cerot, ka palīdzēs, taču 25% gadījumu tās izraisa vēzi. Pētniekiem ir jābūt skeptiskiem.

Cilmes šūnu izpēte aizsākās nosacīti nesen, taču progresam ir tendence paātrināties. Ja cirvja un riteņa izgudrošanu šķir tūkstošgades, tad tvaika dzinējs, dīzeļa motors, reaktīvais dzinējs tika izgudroti ar daudz mazāku intervālu. Televizors, dators, internets, CD, DVD, mp3 formāti – tās jau ir desmitgades.

Jā, vēl pirms divsimt gadiem, lai ar zirgu atbrauktu no Rojas līdz Rīgai, bija nepieciešamas vairākas dienas. Tagad ar mašīnu tās ir divas stundas, ar helikopteru – piecpadsmit minūtes. Jā, iespējams, mūsdienu cilvēkiem šķiet, ka šodien dzīves ātrums ir milzīgs, uz viņu fizisko un morālo iespēju robežas. Taču pēc gadiem piecdesmit, kad būs iespējama teleportācija, kas par 85% ir iespējama jau šobrīd... mums šķitīs, ka 21. gadsimta sākumā cilvēki dzīvoja ar gliemeža ātrumu.

Kam, jūsuprāt, cilvēks ir radīts kā bioloģiska būtne – zirga pajūga vai teleportācijas ātrumam?

Zinātniskais princips saka – nedrīkst skatīties uz vienu pazīmi. Bioloģija – tas nav kopums.

Un tomēr. Jūsu paša darbs vistiešāk apliecina, ka mēs neapzināmies ne desmito daļu no tā, uz ko ir spējīgs cilvēka saprāts. Kapacitāte ir milzīga.

Tieši tā – milzīga! Un kas gan ir cilmes šūnas, salīdzinot, piemēram, ar nanotehnoloģijām. Ar mazu skudriņu, kuru varēsim ievadīt asinsvadā, pasakot, kurš orgāns jāsasniedz un kādas manipulācijas tajā jāveic.

Izklausās pēc zinātniskās fantastikas. Jums ar jūsu zināšanām un izpratni par to, kurp virzās zinātne, laikam ir garlaicīgi skatīties filmas un lasīt grāmatas, kurās kāds fantazē par to, kas varētu notikt pēc simt gadiem.

Stāstu par skudriņu mēs abi ar brālēnu Paulu izgudrojām pirms divdesmit gadiem, kad par to neviens vēl nerunāja. Man tas kaut kur pat ir pierakstīts. Un tagad šāda tehnoloģija ir radīta. Starp citu, arī to radīja viens latvietis, nanotehnologs, kurš strādā Vācijā (smejas). Bet filmas par to, ka ir 2100. gads un cilvēki pārtapuši par kiborgiem... to visu es, protams, neskatos. Tomēr Holivuda mēdz nosapņot to, kas tiešām notiks – tā tas bija ar Ņujorkas Dvīņu torņiem, tā tas varētu būt ar globālās sasilšanas problēmām. Un tā tas varētu būt arī ar stāstiem par cilvēku pārtapšanu par bioloģiski uzlabotām būtnēm. Līdz tam, protams, vēl ir tālu, taču par šo problēmu jāsāk domāt jau šodien. Zinātnei, medicīnai ir jānorāda uz morālas un ētiskas dabas problēmām, kas radīsies, līdzko cilvēkiem būs iespēja uzlabot savu bioloģisko ķermeni.

Pastāv uzskats, ka morāle un ētika tikai kavē zinātnes, progresa attīstību. Atombumba, aborts, klonēšana – tas viss var šķist neētiski.

Nu, pagaidiet – nav taču jāklausās visādos nespeciālistos! Baznīca, piedodiet, neko nesaprot no ģenētikas. Tas tāpat kā Staļins bija vislielākais ķīmiķis, bet Hruščovs – zinošākais agronoms. Nē, es runāju par zinātnieku, ekspertu viedokli. Iedomāsimies, ka cilmes šūnu tehnoloģija ir attīstījusies tik tālu, ka tā tiešām spēj atjaunot ikvienu orgānu. Un šīs cilmes šūnas maksā, piemēram, 10 tūkstošus nosacīto vienību, uslovnije jeģeņici, kā saka krievi. Nu!? Kam dosim? Kam pienāksies? Bagātajiem? Varas cilvēkiem? Un kādi viņi kļūs?

Gudrāki, veselāki...

Tieši tā! Veselāki, konkurētspējīgāki. Kas radīsies? Jauna rase! Un tā, ticiet man, nav nekāda zinātniskā fantastika.

Ko darīt?

Nezinu. Es vienkārši piedāvāju par to runāt jau tagad. Tieši tādēļ zinātnei ir nepieciešama ideoloģija, morāle, filozofija, filozofija un vēlreiz filozofija!

Zinātnei virzoties tādiem tempiem, pat mēs ar jums varam cerēt uz tehnoloģiju, kas ļautu dzīvot mūžīgi?

Skaidrs, ka mums kaut kad ir jāmirst, un paldies Dievam! Kā raksta Marsels Prusts – cilvēks, kurš dzīvo mūžīgi, ir cilvēks bez nākotnes. Ja viņš apzinās, ka dzīvos mūžīgi, katra nākamā diena kļūst bezjēdzīga. Cilvēks galu galā nav Dievs.

Tieši mediķiem, kuri spēj glābt dzīvības, tiek piedēvēta vēlme justies kā Dievam.

Pārcilvēka sindroms? Nezinu, es jūtos tieši pretēji – kā skolnieks, kurš nav izpildījis mājasdarbu. Jo es zinu, kur mēs varētu būt, bet vēl neesam pirmie pasaulē, un kas mums vēl nav padarīts, ko paguvuši izdarīt jeņķi...

Bet sajusties kā pārcilvēkam ļauj tieši prakse.

Abas šīs lietas ir cieši saistītas. Ja tu saproti, ko būtu varējis izdarīt, kā būtu varējis labāk palīdzēt pacientam, taču nespēj, jo nezini... tad galīgi vairs negribas justies kā pārcilvēkam.

Jūs ticat Dievam?

Jo vairāk es strādāju zinātnē, jo vairāk ticu kaut kam augstākam.

Paradokss.

Aksioma. Vienā brīdī tu pilnīgi skaidri jūti, kā tava apziņa tiek pieslēgta citam līmenim. Tu redzi – kāds tev atļauj ieraudzīt to, ko tu iepriekš neredzēji. Man tiek atvērtas durvis un, jo plašāka kļūst mana apziņa, jo nobriedušāks esmu, jo plašāk šīs durvis atveras. Turklāt, ja mēs kaut nedaudz kritiski izvērtējam savas zināšanas par Visumu, ir pilnīgi skaidrs, ka cilvēks nav radības kronis. Ja kāds tā tiešām domā, man tas šķiet diezgan smieklīgi.

* * *

Kad mūsu saruna ir beigusies, Andrejs Ērglis vaicā, vai vēlos kopā ar viņu doties uz operāciju zāli. Mēģināju atrunāties, jo šaubos, vai mana nervu sistēma ir piemērota šādiem skatiem. Nē, mūsdienās tas vairs nav tik briesmīgi, viņš pārliecina un lūdz vienīgi novilkt virsdrēbes un salocīt ar oderi uz augšu. Operāciju bloks drīzāk atgādina poliklīniku, kur pacienti – vairāki pusmūža vīrieši, turot rokās savas ambulatorās kartes, gaitenī gaida operāciju, kas, šķiet, nebūs sarežģītāka par zobu raušanu. «Vai sirds asinsvadu slimības skar tikai stiprā dzimuma pārstāvjus?» vaicāju kardiologam, kurš manu versiju tomēr neapstiprina, «kādreiz tā tika uzskatīts, un, iespējams, vīrieši pie mums tik tiešām nonāk biežāk, taču sirds slimības, protams, piemeklē arī sievietes.» Izrādās, sirds operācijas mūsdienās tiek veiktas bez vispārējās narkozes un arī krūšu kurvja atvēršana notiek tikai retos gadījumos. Lai izpētītu sirds asinsvadus, pacientam rokas vēnā tiek ievadīts plāns, matiņam līdzīgs katetrs. Aizvadot to līdz sirdij un ievadot kontrastvielu, mediķi uz datoru monitoriem spēj ieraudzīt un konstatēt asinsvadu sašaurināšanās vietu. Turpmākās manipulācijas ir pārāk specifiskas, lai riskētu tās aprakstīt brīvā atstāstījuma formā, taču to būtība ir tāda – bojātajā asinsvada posmā tiek ievietota mikroskopiska spīlīte, sietiņš, kas atpleš sašaurinājumu un normalizē asins cirkulāciju sirdī. Visa šī procedūra neaizņem ilgu laiku un nav sāpīga. Mediķi pacientam praktiski nepieskaras – darbs notiek un lēmumi tiek pieņemti, skatoties vienīgi monitorā. Katru dienu Latvijas Kardioloģijas centrā tiek veiktas aptuveni piecdesmit sirds asinsvadu operācijas, pēc kurām pacientam slimnīcā jāpavada ne vairs nedēļas, bet tikai dažas dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atkarībā no tā, cik paaudžu ir uzņēmumā, ir jādomā par vairākām personāla vadīšanas stratēģijām. Jaunie izceļas ar citādu informācijas uztveršanas veidu, ir gatavāki riskēt un pieprasa atgriezenisko saiti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kardiologs Andrejs Ērglis ir pārliecināts: „Pēc diviem gadiem krīze būs beigusies un mums būs šī laboratorija. Citiem šādu centru radīšanā tad būs jāiegulda daudz lielāka nauda, bet mēs būsim priekšā distancē.”

Līdz ar Šūnu transplantācijas centra atklāšanu Stradiņa slimnīca simboliski uzsāk jauncelsmes projektu. Renovētajā ēkā atradīsies Šūnu transplantācijas centrs, Imūnhematoloģijas nodaļa, Asins kabinets un slēgta tipa aptieka. No valsts budžeta līdzekļiem projektā ieguldītos 1.9 miljonus latu un slimnīcas investētos līdzekļus 400 000 latu apmērā P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs asoc. prof. Andrejs Ērglis vērtē kā īpaši nozīmīgu investīciju Latvijas veselības aprūpes un zinātnes ilgtermiņa attīstībā.

picturegallery.da34e474-d584-4d66-9403-bc47e3271e05

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēju Pētera un Aivara Žimantu, kā arī kardiologa Andreja Ērgļa kopuzņēmums SIA Purified, kas ražos uztura bagātinātāju - šokolādi - turpmākajos piecos gados plāno attīstībā ieguldīt vairāk nekā 500 000 eiro, informēja uzņēmuma pārstāvji.

«Tās būs ilgtermiņa investīcijas, kuras ieguldīsim produkcijas klāsta paplašināšanā, zinātniskajā izstrādē un jaunu tirgu meklējumos,» sacīja Purified valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Ērglis. Viņš arī norādīja, ka jau šovasar plānots sākt produkcijas eksportu uz Lietuvu, savukārt līdz gada beigām plānots apgūt Igaunijas tirgu.

«Uztura bagātinātāju bizness ir specifisks, jo strādājam ar zāļu lieltirgotavām. Tā kā šī ir visai sarežģīta joma, līdz ar to ir nepieciešamas ilgākas iestrādes. Plānojam, ka kaimiņvalstu tirgos izplatīsim sākumā četrus, bet vēlāk - vēl trīs veselīgās šokolādes veidus,» atzina uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sekojot idejai: Purified plāno pašu spēkiem iegūt aktīvās vielas

Kristīne Stepiņa, 04.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Purified uztura bagātināju ražošanai no melnās šokolādes meklē iespējas pašu spēkiem izgatavot to vērtīgākās sastāvdaļas.

DB jau rakstīja (20.01.2016.), ka pirms četriem gadiem kardiologs Andrejs Ērglis kopā ar saviem dēliem Kristapu un Mārtiņu, uzņēmējiem Aivaru un Pēteri Žimantiem, sadarbībā ar zinātniekiem uz melnās šokolādes bāzes radīja vairākus uztura bagātinātājus, kurus ražo SIA Pure Chocolate. Pa šo laiku ir mainījies uzņēmuma īpašnieku sastāvs – 2017. gadā, investējot aptuveni 200 tūkstošus eiro, 21,6% kapitāla daļu ieguva investīciju fonds FlyCap Investment Fund. Pateicoties šim finansējumam, šī gada martā ir gaidāma zīmola restartēšana un veiktas iestrādnes, lai Latvijā varētu sākt dabīgo aktīvo izejvielu ražošanu.

Pārtop jaunā kvalitātē

Investīciju fonda FlyCap līdzekļi ieguldīti produktu portfeļa izstrādē un attīstībā, kā arī eksporta veicināšanā – uzņēmums piedalījās starptautiskajā izstādē Vita Food, kas notika Ženēvā (Šveicē), un saņēma piedāvājumu no Spānijas kompānijas Uriach realizēt uztura bagātinātājus, izmantojot viņu zīmolu Innovage, stāsta SIA Purified padomes priekšsēdētājs Kristaps Ērglis. Apjomi nav bijuši pārāk lieli – pārdoti 10 tūkstoši blisteru, taču gūta vērtīga pieredze produkcijas realizācijā ārvalstu tirgū. Šobrīd ir pabeigta uztura bagātinātāju vizuālā un saturiskā uzlabošana – tas tiek realizēts patērētājam ērtākā iepakojumā. Sākotnēji uztura bagātinātāji tika pildīti plastikāta plāksnītēs (koreksos), bet šobrīd tie, līdzīgi kā medikamenti, tiek ievietoti blisteros.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien Latvijas Koncertu rīkotajā latviešu simfoniskās mūzikas koncertā Lielajā ģildē savā ierastajā vietā bija pazīstamais advokāts un rakstnieks Andris Grūtups, kurš ir regulārs simfoniskās mūzikas klausītājs. Plašais interešu apvienojums un uzdrīkstēšanās publiski paust savus uzskatus viņu dara par īstu latviešu inteliģentu.

picturegallery.5bf6fe54-55fd-4354-aad4-57ba35e5ba2d

Kāda paziņa, uzzinājusi, ka dodos Andra Grūtupa, izsaucās – pie tā pīpmaņa no X failiem! Vizuālā līdzība ar populārā seriāla tēlu tik tiešām ir pārsteidzoša. Arī Grūtupa daiļrade apliecina, ka viņu saista slepenas lietas, vismaz tādas, kas ilgus gadus bijušas sabiedrības acīm apslēptas, piemēram, vācu ģenerāļu tiesāšana un pakāršana Rīgā 1946. gadā vai ebreju veiktās rituālslepkavības pagājušā gadsimta sākumā. Savukārt februārī izdevniecība Atēna izdos Grūtupa jaunāko grāmatu Observators, kuras centrā ir slavenās mākslinieku dzimtas pārstāvja Jurģa Skulmes tiesas process.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Losandželosā svētdien (pirmdien pēc Latvijas laika) notika ASV Kinoakadēmijas balvu Oskars pasniegšanas ceremonija, kurā labus panākumus guva mūzikls La la Land, kas ieguva sešus Oskarus, bet par labāko filmu tika atzīta Moonlight (Mēnessgaisma).

Vispirms balvu pasniegšanas ceremonijā tika paziņots, ka balvu labākās filmas kategorijā ieguvusi La La Land, bet pēc tam kļūda tika labota un par šīs balvas laureāti tika pasludināta Moonlight.

Balvas pasniedzēji aktieri Vorens Bītijs un Feja Danaveja acīmredzot paņēma nepareizo aploksni, kā rezultātā La la Land producents Džordans Horvics uz skatuves tika pārtraukts pateicības runas vidū un viņam nācās atdot balvu Moonlight režisoram Berijam Dženkinsam.

Dženkinss sacīja, ka kaut ko tādu nebūtu varējis pat nosapņot.

La La Land režisors Deimians Šazels tika atzīts par labāko režisoru, bet galvenās lomas tēlotāja Emma Stouna - par labāko aktrisi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FM: Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecības projekts patlaban iepauzēts

LETA, 29.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunā A korpusa otrās kārtas projekts patlaban «iepauzēts», kamēr nav lielākas skaidrības par projekta finansiālo situāciju, otrdien Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē norādīja Finanšu ministrijas (FM) Eiropas Savienības (ES) fondu uzraudzības departamenta direktore Diāna Rancāne.

Saskaņā ar jaunākajiem slimnīcas aprēķiniem, projektam nepieciešami papildu 29,1 miljons eiro, kas ir par 1,6 miljoniem mazāk nekā sākotnēji lēsts, kas saistīts ar noslēgto līgumu ietaupījumu.

Rancāne deputātiem norādīja, ka pirmajā ziņojumā par projekta sadārdzināšanos ministrija nesaskatīja pietiekamu pamatojumu, tomēr patlaban pilnveides procesā ir jauns ziņojums, kurā būtiski papildināta informācija par sadārdzinājuma iemesliem. Rancānes ieskatā, tas ļaušot lēmējiem saprast, vai papildu izmaksas ir tā vērtas.

Pēc Rancānes paustā, jautājumi par finanšu avotiem, lai segtu projekta sadārdzināšanās izmaksas, jāskata budžeta kontekstā, turklāt svarīgi meklēt risinājumus, kas būtu neitrāli uz fiskālo telpu, iespējams, jārunā par finansējuma pārdalēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Eiropas Komisijai radušies jautājumi par Stradiņa slimnīcas projekta izmaksu pieaugumu

LETA, 30.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijai (EK) radušies jautājumi par Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunā A korpusa otrās kārtas būvniecības projekta izmaksu pieaugumu, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Diāna Rancāne.

Viņa sacīja, ka EK projekts ar kopējām izmaksām 91 miljona eiro apmērā tika iesniegts 2018.gada rudenī, tomēr tagad projekta izmaksas pieaugušas par 30,7 miljoniem eiro, un EK radušies jautājumi par to, kā Latvija plāno projektus.

Rancāne skaidroja, ka ļoti svarīgi skaidrot, uz kā rēķina noticis izmaksu pieaugums, jo tas nav būvniecības izmaksu pieaugums klasiskajā izpratnē, bet gan saistīts ar izmaiņām, kas nepieciešamas ar ilgtermiņa un racionālai telpu izmantošanai. Topošajā ziņojumā par izmaksu pieaugumu gan Veselības ministrija (VM) spējusi nodalīt klasisko izmaksu pieaugumu no «ambiciozākiem» risinājumiem, sacīja Rancāne.

Vienlaikus viņa sacīja, ka nav tā, ka EK apstiprinātos projektus nav iespējams mainīt, tomēr mainītais projekts no jauna jāapstiprina valdībā un tad vēlreiz - EK.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kardiologs Ērglis: Veselības nozari var vadīt ģēnijs vai muļķis, nekas no tā nemainīsies

LETA, 08.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības nozares priekšgalā var likt ģēnijus vai pilnīgus muļķus, nekas no tā nemainīsies, jo Latvijas nelaime ir tā, ka šeit tiek nepareizi sadalīti līdzekļi veselības aprūpei, intervijā laikrakstam Neatkarīgā pauž Latvijas Universitātes Kardioloģijas institūta direktors, Latvijas kardioloģijas centra vadītājs profesors Andrejs Ērglis.

«Mēs mokāmies ar pamatjautājumiem, un, kamēr tos neatrisināsim, viss pārējais ir tikai detaļas. Latvijas nelaime ir tā, ka šeit ir nepareizi sadalīti līdzekļi. Tikai nevajag pārprast: ne tikai tie līdzekļi, kas atrodas valsts pārziņā, bet visi, kurus izmantojam veselības aprūpei,» norāda Ērglis. Pēc viņa teiktā, Latvijas pacienti tiek atstāti pašplūsmā, ļaujot viņiem pašiem meklēt sev noderīgās lietas, un tas nav pareizi.

«Piemēram, es dzirdu, ka viens cilvēks gada laikā uztaisījis desmit vai 11 datortomogrāfijas. Viņš vienkārši izmet naudu vējā. Labāk lai samaksā nodokli un lai ārsts viņam pasaka, kur iet un ko darīt. Bet visi sāk kliegt: «Kādi vēl nodokļi?!» Taču tagad tajos 3%, kurus nefinansē valsts, ietilpst zāļu iegāde, privātārstu apmeklējums, vizītes pie šarlatāniem,» intervijā laikrakstam pauž pazīstamais kardiologs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Elmārs Tannis: Mēs visi varam satikties ballītēs, bet gribot negribot visu līdzsvaro maciņa biezums

Romāns Koļeda, Db, 15.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viņu dzīvē virzījuši divi sapņi – kļūt par pasaules klases futbolistu un restorāna īpašnieku. Jaunībā atvadījies no lielā futbola, Elmārs pārcēlās uz tēva zemi. Kamēr daudzi joprojām skatās Īrijas virzienā, viņš pamatīgi, tā sakot, stingri uz abām kājām nostiprinājies Latvijā.

Ēst gatavošanu dažreiz salīdzina ar mūzikas radīšanu – vai tu arī tā domā? Vai tev patīk sarežģīti ēdieni?

Zini, kā tas ir? Kas vienam ir sarežģīti, otram būs vienkārši. Šodien saprast, kas ir sarežģīti, gandrīz nav iespējams. Tas atkarīgs no auditorijas. Bet man patīk gatavot kā mājās, lai cilvēks saprastu, ko viņš bāž mutē, un būtu garšīgi paēdis, nevis ieknābājis kaut ko ļoti smalku – nezinu, vai ikdienā pie galda ir vajadzīga dārga izsmalcinātība. Protams, ir forši dažreiz aiziet uz kādu šiku restorānu, bet es dodu priekšroku vienkāršākām lietām. Ja man, piemēram, būtu jāēd steiks par 90 latiem, man to būtu ļoti grūti sagremot, jo es meklētu, kur tā lielā vērtība. Tiklīdz tev pie galda kaut kas jāmeklē, tā zūd patiesā bauda. Cita lieta, ja cilvēks ir ļoti turīgs un viņam tie deviņdesmit lati ir kā deviņi. Bet man nekad nav paticis no ēdiena gaidīt dārgus brīnumus un, izgaršojot katru kumosiņu, meklēt augstās cenas iemeslus. Nesaskatu šādā procesā ne prieku, ne jēgu. Varbūt tāpēc esmu tāds demokrāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Vairākās pašvaldībās ir «melnās kases»; Līgatnē par nodokļu maksātāju naudu pasūta šovu Samantas Sex Songs

LETA, 02.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot revīzijas sešās pašvaldībās, Valsts kontrole piecās no tām ir atklājusi «melnās kases», kur netiek dokumentēta naudas plūsma.

Valsts kontroles padomes loceklis Aivars Ērglis ceturtdien žurnālistiem paziņoja, ka «melnās kases» konstatētas Baldones, Līgatnes, Mālpils, Ogres un Rundāles pašvaldībās. Turklāt Līgatnes pašvaldībā bijušas pat deviņas «melnās kases».

Līgatnes pašvaldību patlaban vada Vienotības pārstāvis Ainārs Šteins.

Aptuvens naudas apjoms, kāds apgrozīts šajās kasēs, Valsts kontrolei nav zināms, jo darījumi nav dokumentēti, vai arī ir izsniegti valsts ieņēmumu dienestā nereģistrēti darījumu apliecinoši dokumenti. Grūtības noskaidrot «melnās kases» apmērus ir arī tāpēc, ka pašvaldībās grāmatvedība veidota tā, lai trešajām personām nav iespējas iepazīties ar līdzekļu plūsmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperta viedoklis: Iluzorā taupība – vai ceļš uz veselības sistēmas sabrukumu?

Prof. Andrejs Ērglis, Latvijas Kardiologu biedrības prezidents, 27.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ievērojami palielinot pacientu līdzmaksājumus valsts kompensējamiem medikamentiem, par ko 27. janvārī gatavojas lemt valdība, vairāk nekā 400 000 hroniski slimo pacientu izdevumi par veselības saglabāšanai nepieciešamajām zālēm pieaugts par 100%, proti – dubultosies!

Pēc Veselības ministrijas aprēķiniem, kompensācijas apmēra samazinājums no 90% uz 75% skars aptuveni 70 000 pacientu, bet samazinājums no 75% uz 50% - ap 350 000 pacientu.

Šāds lēmums šā brīža ekonomiskajos apstākļos, neapšaubāmi, būs smaga nasta katra pacienta personīgajam budžetam.

Vienlaikus tas ir ļoti neizdevīgs lēmums arī Latvijas ekonomikai. Nav jābūt lielam matemātiķim, lai saprastu vienkāršu sakarību - gaidītais 8,6 miljonu latu ietaupījums veselības aprūpes budžetā būs iluzors un izkusīs kā sniegs, kad nākamajos gados daudz lielāki miljoni būs jātērē ielaisto saslimšanas gadījumu ārstēšanai tikai tāpēc, ka cilvēkiem nebūs bijis naudas zāļu iegādei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Jāizkāpj no cepumu inovācijām

Raivis Bahšteins, 22.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Platforma BIRTI drupina sienu starp zinātnes nozarēm un ražotājiem, ierosinot izrāvienu inovācijā, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Inovāciju attīstības vājais punkts Latvijā ir tehnoloģijas pārneses trūkums – zinātnisko pētījumu rezultāti reti pārtop iekārtās izmantošanai mūsu valstī, uzskata Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs un Latvijas reģeneratīvās medicīnas biedrības valdes priekšsēdētājs Andrejs Ērglis. «Tehnoloģijas pārneses neesamība ir traģiska – tā ir viena no lietām, ko nepieciešams ar steigu radīt,» saka A. Ērglis.

«Mūsu zinātnieki strādā pēc citu valstu uzņēmumu pasūtījumiem, nevis vietējiem. Jā, tas ir labs mācību periods, bet gala produkts aiziet kaut kur citur. Daudz lietu pētām ASV, kas ir milzīgs tirgus un piedzīvo inovāciju sprādzienu. Mēs strādājam ar daudziem startup uzņēmumiem no dažādām valstīm, taču Latvija no tā neiegūst gandrīz neko. Piemēram, pēc ārvalstu uzņēmuma pasūtījuma pacientiem testēja jaunu ierīci par 20 tūkst. eiro, vēlāk to pārdeva kādai lielai kompānijai jau par 460 miljoniem eiro,» viņš stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas Nacionālais veselības aprūpes dienests (NHS) pārvilina ārstus no Latvijas, piedāvājot tiem līdz pat piecām reizēm augstāku atalgojumu nekā viņi spēj nopelnīt Latvijā, ziņo Publicservice.co.uk.

Šāda Lielbritānijas prakse grauj Latvijas veselības aprūpes sistēmu, uzskata Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs, profesors Andrejs Ērglis.

«Viņi pārpērk Latvijas ārstus un māsiņas. Viņi izrauj sirdi Latvijas veselības aprūpei. Mūsu labākie speciālisti, kā arī medicīnas skolu absolventi mums tiek atņemti. Jauni un veci, ar pieredzi un vispār bez pieredzes. Šeit kardioloģijas ķirurgs var nopelnīt 600 līdz 700 latus mēnesī. Lielbritānijā viņi var nopelnīt piecas reizes vairāk,» tā A. Ērglis.

Viņš lēš, ka Latvija varētu zaudēt aptuveni 200 līdz 300 ārstu. «Latvija ir tērējusi miljonus, lai viņiem garantētu augstas kvalitātes izglītību, un tagad viņi tiek mums atņemti,» sacījis A. Ērglis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēka normālais dzīves ilgums nebūs 135 gadi, bet līdz 120 gadiem mēs varam nodzīvot, intervijā žurnālam Playboy pieļauj kardioķirurgs Andrejs Ērglis.

Turklāt šis dzīves ilgums attiecas uz cilvēkiem, kam šobrīd ir pāri 30 gadiem. «Normāli mēs varam dzīvot 120 gadus. Ir speciālisti, kas uzskata, ka reāli ir pat 135 gadi, bet es vairāk sliecos uz 120 gadiem. Patiesībā bioloģijā mēs stāvam uz lielu pārmaiņu sliekšņa,» uzskata Ērglis. Viņš ir pārliecināts, ka lielie noslēpumi, ko cenšas izdibināt zinātne un medicīna, ir «mazliet paslēpti», taču, kad tos ieraudzīsim, varēsim regulēt ļoti daudzas lietas. Tas ir salīdzināms ar datoru, kas vēl nesen aizņēma veselu istabu, bet tagad tas ir telefonā.

Līdz 120 gadiem gan esot vērts iet tikai tad, ja cilvēki neguļ uz gultas un tas viss nav mākslīgi nodrošināts. Viens no aspektiem fiziskā žirgtuma saglabāšanā ir mentālais stāvoklis, respektīvi, domāšanas veids un attieksme pret dzīvi. Ja ar to viss būs kārtībā, saglabāsies arī žirgtums, pārliecināts kardioķirurgs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Lai gan saka – trakiem pieder pasaule, tomēr neviens negrib būt traks, – vismaz es ne," apliecina Viesturs Rudzītis.

picturegallery.33e003a6-fe4b-49b8-bac2-651d588546eb

Pazīstamais psihoterapeits nule kā klajā laidis savu pēdējo gara darbu, fundamentālo pētījumu Pie tēva, kurā veicis veselu jūru zinātnisku secinājumu par cilvēka psihes darbību, tai skaidrojumu meklējot sengrieķu mitoloģijā. Kā domā Viesturs Rudzītis, tur atspoguļojas cilvēka dzīve un attiecību modeļi, kas darbojas joprojām, arī Latvijas sabiedrībā. Un mums, latviešiem, viss vēl tikai priekšā, uzskata Viesturs Rudzītis: Latvieši baidās nosaukt lietas īstajos vārdospsihoterapeits.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Losandželosā notiekošās Emmy televīzijas balvu pasniegšanas ceremonijā visvairāk balvu - pa piecām - ieguvuši seriāli The Handmaid's Tale un Big Little Lies.

The Handmaid's Tale vadošā aktrise Elizabete Mosa ieguva balvu kā labākā dramatiskā aktrise un tas arī ieguva balvu kā labākais dramatiskais seriāls. Big Little Lies aktieru kolektīvs Nikola Kidmena, Lora Derna un Aleksandrs Skarsgārds visi ieguva Emmy, kā arī tā režisors Žans Marks Valī. Tas arī ieguva labākā miniseriāla balvu.

Stērlings K. Brauns no seriāla This is Us ieguva balvu kā labākais dramatiskais aktieris.

Komēdijseriāla Veep vadošā atrise Džūlija Luisa-Dreifusa astoto reizi ieguvusi balvu kā labākā komēdijseriāla aktrise, to iegūstot sesto reizi pēc kārtas.

17 kategorijās nominētais seriāls ieguva balvu arī kā labākais komēdijseriāls.Labākā komēdijseriāla aktiera balvu ieguva Donalds Glovers par lomu seriālā Atlanta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Valdība maina pārstāvjus Ventspils, Liepājas un Rīgas brīvostu valdēs

LETA, 25.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šodien atbalstīja trīs ministriju rosinātās pārmaiņas Ventspils, Liepājas un Rīgas ostu valdēs, veicot valsts pārstāvju nomaiņu tajās.

Ekonomikas, Satiksmes un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, sākot darbu jaunajiem ministriem, paziņoja, ka gatavo izmaiņas Liepājas, Rīgas un Ventspils brīvostu valdēs.

Ekonomikas ministrija pašreizējo tās pārstāvi Liepājas ostas valdē Andri Liepiņu nomainīs pret ministrijas valsts sekretāru Mārtiņu Lazdovski, Rīgas ostas valdē Ģirtu Greiškalnu nomainīs pret Arti Stucku, savukārt Sandra Sondora-Kukule Ventspils ostas valdē tiks nomainīta pret Gati Ābeli.

Satiksmes ministrija veiks valdes locekļu rotēšanu - Džineta Innusa no Rīgas brīvostas valdes tiks pārcelta uz darbu Ventspils ostā, bet no Ventspils ostas uz Rīgas brīvostu tiks pārcelts Kaspars Ozoliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ne tikai ballītes, bet nopietna industrija

Anda Asere, 22.09.2015

Guntis Ērglis, SIA Ideju institūts valdes loceklis un LaPPA valdes priekšsēdētājs

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasākumu organizētāji veido visai nopietnu biznesa nozari, kas gadā apgroza vismaz 11 miljonus eiro, un savā starpā sīvi konkurē, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Nozīmīgākie spēlētāji noteikti ir tie, kas apvienojušies Latvijas Pasākumu producentu asociācijā, taču arī ārpus tās ir vairākas pasākumu aģentūras ar savu klientu loku un pieredzi, piemēram, Chocolate Events,» saka Elīna Brīdaka, SIA Pilna servisa pasākumu aģentūra Pareizā ķīmija direktora vietniece. Latvijas Pasākumu producentu asociācijā (LaPPA) ir 14 biedri, bet pārējās aģentūras esot grūti apzināmas, jo liela daļa no tām ir viena vai divu cilvēku uzņēmumi, turpretī vairumā asociācijas kompāniju pastāvīgā darbā ir 7–10 darbinieki, teic Guntis Ērglis, SIA Ideju institūts valdes loceklis un LaPPA valdes priekšsēdētājs. Asociācijas lielāko kompāniju – SIA Ideju institūts un SIA BDG concerts – apgrozījums 2014. gadā bija vairāk nekā divi miljoni eiro. Vairāk nekā miljona eiro apgrozījums ir arī SIA Untitled un SIA Nords Event Communications, mazliet mazāk par vienu miljonu eiro apgrozījis SIA SponsorKing. «Tie ir vērā ņemami uzņēmumi. Šī ir nopietna industrija – asociācijas biedru kopējais apgrozījums 2014. gadā bija gandrīz 11 miljoni eiro. Tas norāda, ka mēs, līdzīgi kā jebkurš cits bizness, esam nopietna nozare. Lielās kompānijas apkalpo aptuveni 60% pasākumu. Atlikušos 40% organizē kādas 100 viena līdz divu cilvēku aģentūras,» saka G. Ērglis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aldis Gobzems pašreiz ir tas kandidāts, kurš ir jāatbalsta kā Latvijas Ministru prezidents, jo vēlētāji skaidri ir pateikuši, ka viņi vēlas pārmaiņas, uzskata uzņēmējs un bijušais politiķis Ainārs Šlesers.

Kad raidījums Nekā personīga jums uzdeva jautājumu par stāvēšanu aiz KPV LV, vai jūs tiešām līdz galam atbildējāt uz šo jautājumu?

Pēdējā laikā ir izskanējušas dažādas baumas par to, vai es esmu stāvējis aiz kādas partijas, vai esmu stāvējis aiz premjera amata kandidāta Alda Gobzema. Jāsaka, ka es esmu ilgstoši bijis politikā. No 1998. līdz 2011.gadam es biju aktīvajā politikā. Esmu piedalījies gan vēlēšanu kampaņās, gan dažādu valdību veidošanā. Kopš 2011. gada neesmu aktīvajā politikā, bet mani kā Latvijas pilsoni, kurš dzīvo un strādā Latvijā, kuram ir ģimene un pieci bērni, interesē, kas notiks ar mūsu valsti nākotnē. Tāpēc es vēlos skaidri pateikt, ka Aldis Gobzems pašreiz ir tas kandidāts, kurš ir jāatbalsta kā Latvijas Ministru prezidents, jo vēlētāji skaidri ir pateikuši, ka viņi vēlas pārmaiņas. Vēlētāji grib, lai Latvijā sākas attīstība. Lai beidzas stagnācija. Un tā dzirksts, kas ir redzama Gobzema acīs un jūtama visā viņa darbībā, ir tā, kas nepieciešama Latvijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strādājot pie mūzikla Vadonis, komponists Zigmars Liepiņš sapratis — Latvijai steidzami vajag jaunu Kārli Ulmani.

Vai Latvija nav kļuvusi par placadarmu kārtējam starptautiska mēroga eksperimentam, kas — Austrumi vai Rietumi ietekmē šeit notiekošos procesus, vai arī Obama Amerikā un Medvedevs Krievijā nav uzskatāmi par diktatoriem? Šādas un dažādas citas pārdomas radušās komponistam kādreizējam Radio SWH īpašniekam Zigmaram Liepiņam, strādājot ar kārtējo lieldarbu — muzikālo izrādi Vadonis, kas veltīta slavenākajam mūsu Valsts prezidentam Kārlim Ulmanim.

Kopš atbrīvojāties no savām daļām Radio SWH, informācija par jūsu gaitām ir visai paskopa. Ko īsti šobrīd dara Zigmars Liepiņš?

Nodarbojos ar savām mūzikas lietām, un ar zināmu sava kapitāla menedžēšanu. Tās «olas», kas savulaik ir «izdētas», tagad ir jāmēģina saglābt, lai tās nesaplīstu. Pa šo laiku esmu uzrakstījis Kapteiņa stāstus, svītu Dziesmu svētkiem Dziedot dzimu, dziedot augu, bet pašlaik top jauns darbs, kas pilnībā ir paņēmis manu laiku — muzikālā izrāde Vadonis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Žagara pēdējā intervija Dienas Biznesam: «Manas trofejas ir atmiņas no mākslas notikumiem»

Daiga Laukšteina, 26.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā intervijā DB 2017.gada 28.jūlijā teica režisors, producents, aktieris, uzņēmējs un nu jau atkal politiķis Andrejs Žagars.

Uzzinot par A.Žagara aiziešanu mūžībā, mākslinieka piemiņai publicējam viņa interviju pilnā apmērā.

Allaž esat bijis saistīts ar ievērības vērtiem notikumiem mākslā un kultūrā. Kas ir jūsu šī brīža prioritāte šajā lauciņā?

Joprojām esmu ierauts trīs gadu festivāla (2017.–2019.) Baltijas muzikālās sezonas mākslas notikumu virknē. Mani uzaicināja kļūt par māksliniecisko vadītāju. Festivāls tika atklāts 3. jūnijā Dzintaru koncertzālē ar pasaulslavenā diriģenta Rikardo Muti un viņa izveidotā Luidži Kerubīni vārdā nosauktā orķestra koncertu. Sākumā bija doma festivālā orientēties uz akadēmisko mūziku, taču es paplašināju robežas. Uzskatu, ka mums ir pietiekami daudz notikumu ar ārkārtīgi labiem simfoniskās mūzikas māksliniekiem – pašmāju un ārzemju vijolniekiem, čellistiem, pūšamo instrumentu lietpratējiem u.c. Savukārt nepietiekami ir laikmetīgās dejas, laba kustību teātra un dažādu mākslas žanru apvienojuma. Tālab festivālā vēlos paplašināt žanru loku, akadēmisko mūziku caurvijot ar labu dramatisko teātri un laikmetīgo deju (žanri, ar ko saistās arī vēl pāris manu iecerēto projektu). Un tas ir iespējams, jo festivāls iestiepjas gada garumā atbilstoši savam nosaukumam. Paralēli tam mans lielais projekts ir pašam savs kultūras fonds.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar PakMarkas direktoru Viktoru Grigorjevu

Lelde Petrāne, 10.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild iepakošanas un marķēšanas risinājumu piedāvātājas SIA PakMarkas direktors Viktors Grigorjevs. Svarīgākais notikums SIA PakMarkas šogad ir uzņēmuma 20 gadu jubileja. Latvijā uzņēmums darbojas no 1995. gada. «Otrs svarīgākais fakts ir apgrozījuma rādītājs, ko sasniedzām pagājušajā gadā - 4,4 miljoni eiro, kas uzņēmumam, kurā strādā tikai 30 darbinieki, ir labs rādītājs. Šajā uzņēmumā strādāju jau gandrīz 14 gadus un esmu patiesi lepns par to,» norāda V. Grigorjevs.

Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar apdrošināšanas sabiedrības BALTA valdes priekšsēdētāju Bogdanu Benčaku

Lelde Petrāne, 27.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) valdes priekšsēdētājs Bogdans Benčaks (Bogdan Benczak). «Esmu lepns par savu komandu, jo kā vadītājs ar pārliecību varu teikt – mūsu komandā ir labākie Latvijas speciālisti nozarē,» pauž B. Benčaks.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Šī ir ļoti specifiska un interesanta nozare, un tā mani aizrauj ar visu savu būtību. Apdrošināšana ir vairāk nekā tikai pakalpojums – tā ir drošības sajūta. Pārdodot šo drošības sajūtu klientam, Tu sagaidi, ka risks, kuru apdrošini, nerealizēsies vai realizēsies ar noteiktu, iepriekš plānotu biežuma tendenci. Ja nespēj uzņemties risku, noteikti neesi piemērots apdrošināšanas uzņēmuma vadīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru