Kaņepju audzēšana uzņem apgriezienus 

Kaņepju audzēšana un pārstrāde Latvijā un pasaulē uzņem apgriezienus.

Ilze Šķietniece, speciāli DB, 2019. gada 29. aprīlis plkst. 8:02

Foto: facebook.com/Lapka Hemp

Lai no mājražotāja kļūtu par ražotāju, SIA Lapka Hemp īpašnieks Arturs Lapka šogad iestājies Kuldīgas biznesa inkubatorā. Viņš izgatavo kaņepju tēju pēc tehnoloģijas, kādu neviens cits Latvijā pagaidām neizmanto. Pašreizējie normatīvi to neaizliedz, taču līdz galam arī neatļauj. Lai tādi uzņēmēji kā Arturs varētu darboties bez bažām, patlaban Latvijas Industriālo kaņepju asociācija un Zemkopības ministrija (ZM) virza izmaiņas normatīvajos aktos.

Mājas vietā tēja

Pirmā interese par kaņepju audzēšanu A. Lapkam parādījās pirms daudziem gadiem, kad internetā uzzināja par iespējām no šī auga daļām būvēt māju. Informācija vēstīja, ka vajadzīgi vien divi hektāri, lai pietiktu celtniecības materiālu. Šķita: tas taču ir brīnišķīgi – trijos mēnešos izaudzēt sev māju. Tomēr dzīvē izrādījās, ka viss nav tik vienkārši. Ideja par ēkas būvniecību pavisam nav atmesta, taču sāka izmantot izaudzētās sēkliņas. Tās lietoja pārtikā, deva draugiem makšķerniekiem zivju ēsmai un domāja, ko iepriekš nebijušu no tām varētu izgatavot.

Eksperimentu rezultātā, sadarbojoties ar draugu, tējas kultūras ekspertu Latvijā Juriju Podusovu, sāka strādāt pie fermentētas tējas izveides. Latvijā biežāk ierasts šo dzērienu gatavot no sažāvētām zālītēm, taču tās jau pusgada laikā zaudē savas ārstnieciskās īpašības. Paliek tikai garša. Tēja, kas izgatavota fermentācijas procesa gaitā, savas īpašības spēj saglabāt pat vairākus gadus. Līdzīgi kā vīns – jo ilgāk stāv, jo labāka kļūst. Šādā veidā tēju Latvijā pagaidām neviens cits neizgatavojot.

«Esmu aizgājis vairāk uz austrumu tēju ražošanas veidu,» uzņēmējs stāsta, ka iespējams izveidot 17 tipus. «Arī mums pierastās zaļās un melnās tējas tiek gatavotas no vienas tējas lapiņām, atšķiras tikai pārstrādes process, kurā iegūst dažādas garšas. Tas ir tas virziens, kurā strādāju.»

Kaņepju tējai piemīt antibakteriālas un nomierinošas īpašības, tā palīdz no organisma izvadīt toksīnus, regulē asinsspiedienu, remdē sāpes. «Kad man jautā, kā garšo kaņepju tēja, es to nevaru pateikt. Ja nav bijusi garšas pieredze, to nevari saprast, asociēt ne ar ko. Ja nekad nebūtu dzēris piparmētru tēju, kā es varētu pateikt, kā tā garšo? Pēc piparmētrām!» salīdzina A. Lapka. Lai iepazīstinātu ar produktu, viņš jau gadus trīs piedāvā novadīt kaņepju tējas ceremoniju.

No mājražotāja par ražotāju

Ražošanas process notiek nelielā, Pārtikas un veterinārā dienesta prasībām atbilstoši sakārtotā dzīvoklī netālu no Aizputes. Tirgu Lapka Hemp izpēta un apgūst palēnām. Patlaban kaņepju tēju iespējams iegādāties nelielos veikaliņos, piemēram, Kuldīgas kafejnīcā The Marmalade, Rīgā Elkor Gift Shop. Tomēr pārsvarā noiets atrasts tiešajā tirdzniecībā. Tā kā jūtams, ka klientiem par produktu ir interese, šogad tējas gatavošanai nolemts pievērsties nopietnāk un lielākā apjomā. «Esmu iestājies Kuldīgas biznesa inkubatorā, strādāju pie projekta, lai iegādātos papildu iekārtas, piemērotu telpas un notiktu kārtīga ražošana,» atklāj A. Lapka. Tas nozīmē, ka nopietnāk arī pievērsīsies iepakojuma dizainam. Patlaban koncentrējas uz produkta kvalitāti. Ikdienā lietojamai tējai viņš plāno saglabāt vienkāršo, nepārspīlēto iepakojumu – papīra maisiņus ar aizlokāmo vai zip-lock aizdari. Savukārt dāvanām un suvenīriem varētu piedāvāt tēju metāla kārbiņās.

Ne atļauts, ne aizliegts

Pašreizējie normatīvi nosaka – šķiedras un sēklu ieguvei, kā arī dārzkopības mērķiem atļauts audzēt sējas kaņepi. Sējumus drīkst ierīkot tikai atklātā laukā, ne siltumnīcās un zem plēves. Tas nozīmē, ka kaņepju lapu izmantošana pārstrādē īsti nav atļauta, taču nav arī aizliegta. Tas pats attiecas uz spaļu izmantošanu celtniecībā. «No vienas puses, likums neaizliedz šādas darbības, bet no otras – gribas sakārtot, lai nav punkta, ko iespējams tulkot dažādi,» saka Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes loceklis Uldis Šauers. Jautājums pirmo reizi tika aktualizēts pirms četriem gadiem, toreiz – nesekmīgi.

Visu rakstu lasiet 29. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2014. gada 11. augusts plkst. 8:35

Kaņepes varētu būt Latvijas zelts vai nafta, ir pārliecināts Latvijas Industriālo kaņepju...

2014. gada 21. marts plkst. 7:50

Tekstilpreču ražotājas SIA Kichi mērķis nav uzšūt vienu sedziņu vai dušas aizkariņu,...

2014. gada 20. marts plkst. 7:34

Kaņepes izglābs pasauli – šādu pārliecību pauž Roberts Jevsejevs, kaņepju betona...

2012. gada 06. septembris plkst. 11:23

74 gadus vecs Vācijas fermeris iestādījis vairāk nekā tūkstoti kaņepju stādu, kļūdaini...

2012. gada 29. augusts plkst. 9:23

Talsu novadā jau 2013.gada rudenī plānots sākt industriālo kaņepju pirmapstrādi jaunā rūpnīcā....

Nepalaid garām

Šajā piektdienā biznesa portāls Db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties Lietuvas...

Anda Šmitmane ēdināšanas biznesā Tukumā darbojas jau 20 gadus. Viņa atzīst, ka...

Mazumtirdzniecības tīkls Rimi pirmdien prezentēja pirmo veikalu Latvijā ar pašapkalpošanās skeneriem....

Pēdējā laikā būtiski pieaudzis elektrisko skrejriteņu vandālisma gadījumu skaits, stāsta koplietošanas...

Vai bērnam ir jābūt algas grāmatiņā, lai saņemtu IIN atvieglojumus jeb -...

«Pastāvēs, kas pārmainīsies - šis ir par mums un tieši tamdēļ mēs...

No šīs sadaļas
2019. gada 21. maijs plkst. 6:40

Zīmola Twinkle Twinkle stāsts aizsācies pirms trīs gadiem ar pirmo radīto mugursomu...

2019. gada 25. aprīlis plkst. 6:38

Vēl tikai būdami vidusskolas eksāmenu priekšvakarā, trīs jaunieši neredzīgos ļaudis ieved mūsdienu...

2019. gada 19. aprīlis plkst. 9:21

Biznesa portāls db.lv viesojās SIA Kokradis ražotnē Jelgavā, lai vērotu, kā tiek...

2019. gada 18. aprīlis plkst. 8:23

Vadīt mazu, jaunu uzņēmumu nav viegli, tas ir izaicinājums, tomēr dzīvē ir...

2019. gada 17. aprīlis plkst. 8:26

Rīgā atklāts pirmais zīmola ZĪLE konceptveikals, portālam DB pastāstīja uzņēmuma īpašniece...

2019. gada 17. aprīlis plkst. 6:59

Veikaliņš Neiepakots siguldiešiem piedāvā iespēju iegādāties apzinātam patēriņam domātas...

2019. gada 16. aprīlis plkst. 9:44

Pareizi izvēloties darba apģērbu, valkājot atbilstoša izmēra uniformas, kā arī tās pareizi...

2019. gada 16. aprīlis plkst. 7:02

Mārupes bioloģiskās pārtikas veikaliņš Unce eko un dabas lietas tagad ir pārstāvēts...

2019. gada 12. aprīlis plkst. 10:36

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties SIA Smalkais...

2019. gada 11. aprīlis plkst. 9:22

Biotehnoloģiju jaunuzņēmums VeritaCell izstrādājis metodi, kā izolēt cilvēka ādas šūnas,...