Citas ziņas

Kūtris: es nezinu, kas aiz kura stāv

Andrejs Vaivars [email protected] 7084442, 29.01.2008

Jaunākais izdevums

Vajag rīkoties atbilstoši likumam, nevis likumu pielāgot situācijai, un tā attiecas arī uz teritoriālo plānojumu. Tā intervijā laikrakstam Dienas bizness uzsver Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, norādot, ka Rīgas ostas plānojums nevar būt kā balta lapa.

Satversmes tiesa ir aizliegusi īstenot Rīgas pilsētas attīstības plānu ostas teritorijā. Kāpēc īsti tika uzskatīts, ka šā plāna realizācijas gadījumā netiks ievērota Satversme?

Ar šo spriedumu nav aizliegts attīstīt Rīgas ostu. Tajā ir teikts, ka Rīgas teritorijas plānā tā daļa, kas attiecas uz brīvostas teritoriju, un kuras izmantošana pēc būtības atšķiras no esošās situācijas, nedrīkst stāties spēkā. Un tam ir savi iemesli. Izskatot šo lietu, tika konstatēts, ka Rīgas pašvaldība, pieņemot šos saistošos noteikumus, izdarīja trīs būtiskus procesuālus pārkāpumus, kuru dēļ tie nedrīkstēja tikt pieņemti. Pirmie divi no tiem ir saistīti ar stratēģiskās ietekmes uz vidi novērtējumu. Pilsētas teritorijas plānojumā šis novērtējums tieši attiecībā uz ostas teritoriju nav veikts, un to var secināt no Vides pārraudzības valsts inspekcijas atzinuma, kur ir skaidri pateikts, ka diemžēl ir tikai iezīmēta ostas teritorija, bet nav noteikts nekas sīkāk. Tika arī pieļauts, ka šis novērtējums tiks iekļauts Rīgas ostas attīstības programmā, taču likumdošana nepieļauj to darīt. Jebkuras ostas attīstības programma nav ārējais normatīvais akts, bet trešajām personām ir saistoši tikai ārējie normatīvie akti. Piemēram, būvatļaujas var tikt izsniegtas tikai saskaņā ar teritorijas plānojumu, nevis ostas attīstības programu. Protams, ja otsas teritorijā tiks būvēta, piemēram, kāda rūpnīca, būs jāveic ietekmes uz vidi novērtējums, taču ir jābūt arī kopējam strātēģiskajam ietekmes uz vidi novērtējumam.

Otrs pārkāpums saistās ar to, ka Rīgas osta robežojas ar teritorijām, kas ietilpst Nature 2000. Šādā situācijā saistībā ar divām ES direktīvām obligāti ir jāveic ietekmes uz vidi novērtējums, bet tas nebija izdarīts, un tas jau draudētu ar lielām soda naudas summām Latvijas valstij.

Bet, treškārt, galīgā plāna redakcija tā arī netika iedota Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai, bet tas bija obligāti jādara.

Rīgas dome uzsver, ka vēl pilnīgāk ietekmes uz vidi vērtējumu izstrādāt vienkārši nav bijis iespējams, jo nav zināms, kurš objekts kurā vietā atradīsies. Vai tādējādi nebūtu racionālāk, ja ietekmes uz vidi novērtējums tiktu veikts katram konkrētajam objektam, nevis visai teritorijai?

Pilsēta izstrādā savas teritorijas plānojumu turpmākajiem 12 gadiem, un tajā ir konkrēti iezīmēts, kur atradīsies parks, kur — notiks būvniecība utt. Ir sīks zonējums, konkrēti norādot, kurā vietā, ko ir atļauts būvēt. Tas ir būtiski, lai cilvēki zinātu, uz ko varēs paļauties 12 gadus uz priekšu, lai gan iedzīvotāji, gan arī uzņēmēji zinātu, kā plānot savu darbību. Savukārt ostas teritorija ir kā balta lapa. Respektīvi, tiek paņemta parasta balta lapa un pateikts — ziniet, tā būs mūsu osta. Tas nozīmē, ka jebkurā vietā šajā plānojumā jūs varat iebūvēt jebkādu objektu, sākot ar termināli un beidzot ar veikalu. Ja iedzīvotājam, kurš dzīvo tikai 30 metrus tālāk no šādas teritorijas dod iespēju izteikt viedokli ar šādu teritorijas plānu… Viņš taču vispār nezina, kas tur būs. Savukārt uzņēmējam, kurš grib attīstīties uz strādāt ostā, ir jāiet uz ostu un jāprasa — kāda jums ir attīstības programma, bet tur skanētu atbilde — mums tā vēl nav apstiprināta. Tad sāktos skatīšanās, kāds uzņēmējs ir atnācies, kurš konkrēti zemes stūrītis viņam ir iepaticies.

Normālā situācijā būtu jānorāda — šajā vietā varēs taisīt sauso kravu termināļus, šajā — konteineru termināļus utt. Tas ir nepieciešams kaut vai tāpēc, lai uzņēmējs saprastu, kādā virzienā viņš var attīstīties, uz ko viņš var cerēt. Nav laba prakse, ja zem viena izmantošanas nolūka «apakšā» var salikt 20 sīkākus veidus, turklāt iepriekš to pat nenorādot plānā.

Vai uzskatāt, ka šāda pieeja ir sava veida augsne korupcijai?

No manas kā tiesneša puses būtu pārspīlēti teikt, ka tā ir augsne korupcijai. Rīgas osta jau neattīstas, atbilstoši savām iegribām, bet gan ostas padomes apstiprinātai attīstības programmai, un tur jau nu vajadzētu būt ieskicētam, kur, kam jāatrodas. Taču, ziniet, Latvijā diemžēl ir ļoti slikta prakse, ka teritorija tiek «piegriezta» tā kā «vajag». Reizēm teritorija tiek izslēgta no ostas robežēm, un to pēc tam ir iespējams noprivatizēt, reizēm pati ostas teritorija var tikt paplānota mazliet citādāk… Tāpēc mani nedaudz izbrīnīja tas, ka tiesas sēdē ostas pārstāvis Vladimirs Makarovs un Rīgas domes pārstāvji uzstājoties teica — atvainojiet, tajās teritorijās, kur ir mainījies zonējums, nekas jauns nav sākts, jo tur kaut ko jaunu sākt nemaz nedrīkst. Gan ostas, gan arī domes pārstāvji tiesā teica, ka tur neko nav uzsākts darīt. Taču aizdomas ir par Kundziņsalas ziemeļiem, kur ir kaut kādi plāni attiecībā uz kādu termināli.

Tajā pašā laikā Rīgas dome uzsver, ka ir jāapzina tās izsniegtās būvatļaujas, kuras var nākties anulēt…

Tādas nedrīkstētu būt. Rīgas domes pārstāvis, kad tiesa viņam uzdeva jautājumu šajā sakarā, atbildēja, ka neviens no būvobjektiem nav jauna grandioza būvniecība, ka visur runa ir par jau esošo būvju remontu, renovāciju, ka nav papildu draudu radīšana videi. Vienīgi Makarova kungs pieminēja par Kundziņsalas ziemeļu daļu, kur ir noslēgts zemes nomas līgums ar lielu starptautisku kompāniju par jaunu konteineru termināļa būvniecību vairākās kārtās. Šobrīd šī kompānija gatavo pieteikumu, lai saņemtu tehniskos noteikumus, lai tā vispār kaut ko varētu sākt darīt. Tiesai bija pārliecība, ka nekas jauns nav sākts. Varbūt mēs varētu teikt, ka kāds jau ir sācis kaut ko sarunāt šajā sakarā, varbūt ir ieguldījis kādus līdzekļus — tas, protams, ir jāskatās. Ja kādam ir jārēķina zaudējumus, tad lai atrēķina tos no tām amatpersonām, kas ļāva pieņemt likumdošanai neatbilstošu teritorijas plānojumu.

Domes pārstāvji ir izteikušies, ka būs vajadzīgi apmēram pāris gadi, lai apstiprinātu jaunu plānu. Vai pieļaujat iespēju, ka faktiski «jaunos vāciņos» varētu tikt ielikts tas pats plāns, un tas arī tiktu apstiprināts?

Ja visas pilsētas plāna izstrādei vajadzēja trīs gadus, tad es šaubos, ka Rīgas ostas teritorijai ir vajadzīgs tik ilgs laiks, it īpaši jau rēķinot, ka liela šā plāna sadaļa ir gatava jau šodien. Svarīgākais ir tas, lai atbildīgās institūcijas dotu savu atzinumu par šo plānu, lai būtu stratēģiskais ietekmes uz vidi novērtējums. Ja tas viss būs, ja viss būs kārtībā, tad ir pilnīgi iespējams, ka tiek pieņemts plāns šādā pat redakcijā. Vienīgi es šaubos, vai tik vienkārši tiks pieļauts, ka atkal viena liela teritorija kartē tiek iekrāsota vienā krāsā bez sīkākiem paskaidrojumiem bz kāda plāna uz 12 gadiem.

Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers ir norādījis, ka «šobrīd esam nonākuši absurdā situācijā, jo ST lēmumu apstrīdēt nevar, tāpēc būs jādomā par izmaiņām attiecīgajos likumos vai pat Satversmes grozījumiem»…

Protams, tie, kas ir koalīcijā, ja vien savāc vajadzīgo balsu skaitu, var mainīt arī Satversmi. Taču es domāju, ka valsts pamatlikums ir likums, kuru nevar grozīt tāpēc, ka vainu nu biznesā ir kādas problēmas, vai arī kāds ir pārkāpis likumu. Vajadzētu rīkoties atbilstoši likumam, atbilstoši tam pieņemt teritorijas plānojumu, nevis pielāgot likumu situācijai. Ir sajūta, ka dažām amatpersonām šķiet, ka teritorijas plānojums ir tāds kā apgrūtinoss papīrs, turklāt pašvaldībai. Tam jābūt dokumentam, kurā ir apvienotas biznesa, ekonomikas, valsts un iedzīvotāju intereses. Taču attieksme no pašvaldības puses vairāk ir šāda — likumdošana prasa, lai tāds papīrītis būtu, bet tas mums apgrūtina dzīvi, un ir ļoti žēl, ka dažādas prasības Eiropas un vietējos dokumentos tomēr ir jāievēro. Varbūt reizēm lielas naudas dēļ šo «papīrīti» izdodas apiet, bet vēl jau ir tiesa, kas pasaka — ziniet, likums ir jāievēro. Es pieļauju domu, ka teritorijas plānošanas likumā kaut ko varētu grozīt, risinājumi ir visādi, bet nedomāju, ka tāpēc ir jāgroza Satversme. Ātrāk gan būtu, ja Rīgas pilsēta pieņemtu plānojumu, atbilstoši likumam.

Ne mazums pārmetumu izpelnījies ir arī kāds cits Satversmes tiesas lēmums — tas aizliedz veikt apbūvi vietās, kur pastāv applūšanas draudi kaut reizi 100 gados. Kāpēc tika pieņemts šāds lēmums?

Tas par 100 gadiem ir rakstīts Aizsargjoslas likumā. Ir divi šādi spriedumi — par Garkalni un Ādažiem. Garkalnes pašvaldība pati pieļāva kļūdu, nosakot aizsargjoslu 300 metru garumā, taču ļaujot tur būvēties. Bet aizsargjoslā apbūve nav atļauta. Jāpiebilst, ka pati pašvaldība varēja noteikt mazāku aizsargjoslu, kas ir ne mazāka par 10 metriem no ezera krasta. Savukārt Ādažu teritorijas plānojuma gadījumā ir pasperts viens solis tālāk — viņi noteica kā aizsargjoslu nevis visu applūstošo teritoriju, bet tikai 50 metru garumā. Tiesas spriedumā uzmanība ir vērsta uz to, lai pašvaldības skatītos ne tikai uz vienu likumā ierakstīto normu, bet arī to, kāpēc vispār aizsargjosla tiek noteikta. Tāpat pašvaldībām ir jāskatās, vai tajās nav teritorijas, kas applūst nevis reizi 100 gados, bet gan regulāri. Svarīgi, lai aizsargjosla tiktu reāli sargāta.

Šobrīd Rīgā tiek realizēts viens no Latvijas būvniecības megaprojektiem — Dienvidu tilts, bet nākotnē plānots izveidot Ziemeļu koridoru. Vai, atbilstoši Satversmes tiesas lēmumam, arī šī būves sanāk nelikumīgas?

Likums paredz , ka pilsētas teritorijā aizargjoslai gar krastu ir jābūt 10 metriem. Ne Ziemeļu koridoram, ne arī Dienvidu tiltam, manuprāt… Vai tad šie objekti iet cauri kādām aizsargjoslām? Ja uz attiecīgo vietu attiecas Aizsargjoslas likums, tad izņēmumu var izdarīt tikai ar citu likumu.

Tātad katrai šāda veida būvei ir jāpieņem atsevišķs likums?

Ir iespējams pieņemt atsevišķu likumu konkrētai būvei. Neesmu vides speciālists un nevaru pateikt konkrētos plānojumus, bet man šķiet, ka likumdošanā ir skaidri pateikts, ka attiecībā uz aizsargjoslām intereses ir jālīdzsvaro. Nevar būt vides konservācija tādā līmeni, kādā bija pirmatnējos laikos. Jautājums ir par to, kurā vietā nevajag rīkoties nedraudzīgi videi, bet kurā to drīkst darīt. Es uzskatu, ka vismaz tajās teritorijās, kas regulāri applūst katru gadu, vispār būtu jāaizliedz būvēt. Tāpat iespējams, ka vietās, kas applūst reizi 50 vai 100 gados, vajadzētu noteikt, ka tur būvēt drīkst tikai uz pāļiem, kā tas ir, piemēram, Zviedrijā.

Nedomāju, ka lielie projekti ir apdraudēti tāpēc, ka likumā ir attiecīgā norma. Taču, kamēr vien likumā kāda norma ir, to pārkāpt nedrīkst.

Un tomēr — pieņemot, ka Dienvidu tilta balsti jau ir sabūvēti aizsargjoslā un speciāla likuma, kas to atļautu darīt nav, vai šādā situācijā to drīkstēs nodot ekspluatācijā?

Ziniet, es drīzāk šo jautājumu pāradresētu Vides ministrijai.

Bet kāda šajā sakarā ir situācija jūsu skatījumā?

Būtu pārsteidzīgi man kaut ko šobrīd teikt — ja nu kāds pie mums vēršas par šo jautājumu. Turklāt es tīri juridiski korekti atbildēt pašreiz nevaru.

Vai, jūsuprāt, lēmumi, kas skar jautājumus, kur ko drīkst vai nedrīkst attīstīt, vispār būtu jāskata Satversmes tiesai?

To, drīkst vai nedrīkst būvēt, protams, nosaka administratīvie akti, un tie attiecas uz Administratīvo tiesu. Attiecībā uz teritorijas plānojumiem es šo slodzi ļoti labprāt nodotu Administratīvajai tiesai, jo pēc būtības jau tiek vērtēts, vai pašvaldības ievēro procedūru. Taču, kamēr teritorijas plānojumi tiek apstiprināti ar saistošajiem noteikumiem, tie ir ārējie normatīvie akti, kas attiecas uz jebkuru iedzīvotāju šajā valstī, un tikmēr to skatīšana notiek pie mums. Es neteiktu, ka man tas patīk. Man vienīgi ir prieks par to, ka, pateicoties šīm lietām par teritoriālajiem plānojumiem, beidzot rodas sapratne, ka šis plānojums ir nopietns dokuments, kas arī ir jāpieņem, atbilstoši likumdošanai.

Vai nepieļaujat iespēju, ka atsevišķos gadījumos ir mēģinājumi iesaistīt Satversmes tiesu vai nu ekonomiskās konkurences, vai arī politiskajās cīņās?

Es nezinu, kas aiz kura stāv, nezinu, kurš ko pārstāv. Mēs tikai baumu līmenī varam teikt, ka kāds par kaut ko interesējas. Satversmes tiesa, šobrīd skatot lietas, cenšas ignorēt jebkuru šāda veida baumu par to, kas aiz kura stāv. Man šķiet, ka šo ekonomisko ieinteresētību šobrīd mēģina piesaukt. Ja vispārējās jurisdikcijas tiesa kādam ir nolēmusi par sliktu, viņš saka – tiesnesis ir uzpirkts. Arī attiecībā uz nupat runāto ir tā, ka noteikti cilvēki ir strādājuši ne saskaņā ar likumu, tiesa nosaka, ka likums nav ievērots, un vainīga rezultātā sanāk tiesa.

Domājot par šo visu, man prātā ienāca kāda interesanta doma — vai tiešām ir iespējams likumpārkāpums pie zināmas naudas summas? Piemēram, vai tiešām ir tā, ka par 100 latiem likumu nedrīkst pārkāpt, bet par miljonu — drīkst?

Pie miljona risks sāk attaisnoties?

Jūs to tagad vērtējat no Rīgas domes pozīcijām? Es vērtēju no tiesiskās pozīcijas, ar domu, vai likumā varētu ierakstīt šādu normu — par lielām naudas summām likumu var nedaudz pārkāpt. Ja tā izdarītu, es Rīgas domei varētu teikt — ziniet, Satversmes tiesa ar tik lielām summām kā miljons neoperē, tāpēc mēs īsti nesapratām lietas būtību — ir vai nav likumpārkāpums. Joks, protams!

Vai esat izjutis kāda veida politisku spiedienu savā darbā?

Nē! Man šķiet, ka baidās kaut ko tādu darīt. Tie daži gadījumi, kas Satversmes tiesā šajā jomā ir bijuši, uzreiz ir izskanējuši publiski. Tie cilvēki, kas kaut kā ir mēģinājuši ietekmēt tiesu, uzreiz ir tikuši publiski nosaukti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - Parlamentārās izmeklēšanas komisija: Citadeli varēja pārdot par lielāku cenu

LETA, 07.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku Citadele varēja pārdot par lielāku cenu, uzskata parlamentārās izmeklēšanas komisija, kas vērtēja bankas pārdošanas darījumu.

Komisija šodien sākusi diskutēt par galaziņojumu, kas vēl nav apstiprināts. Pagaidām ziņojuma projektā iekļauta ierobežotas pieejamības informācija, tāpēc deputāti to apsprieda slēgtajā sēdē.

Komisijas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris (NSL) pēc sēdes aģentūrai LETA sacīja - komisija secinājusi, ka valstij nebija konkrēta mērķa, cik daudz tā vēlas iegūt par šo darījumu, valsts nebija noteikusi cenu. «Viennozīmīgi var teikt, ka valsts piekrita cenai, ko nosauca ar valdības lēmumu vienīgais atstātais investors bez konkurences un, ievērojot stingru termiņu, bez iespējas diskutēt par lielāku cenu,» pauda Kūtris, piebilstot, ka, pēc finanšu konsultantu domām, cena varēja būt lielāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Satversmes tiesa noraida pārmetumus par prēmiju izmaksu

, 15.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kontroles pārmetumi Satversmes tiesai par savu darbinieku un tiesnešu nepārskatāmu prēmēšanu nav pamatoti, jo to neliedz likums, uzskata ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

Sniedzot paskaidrojumus par Valsts kontroles sniegto pārskatu par ST 2008.gada finanšu pārskata sagatavošanas pareizību, G, Kūtris uzsvēra, ka tiesas darbinieki ar ST priekšsēdētāju parakstījuši koplīgumu, kurā saskaņā ar likumu darbinieku stāvokli nedrīkst padarīt sliktāku, kā to jau nosaka darba likums. Līdz ar to saskaņā ar koplīgumu pie noteiktiem apstākļiem tiesas darbinieki ir tiesīgi saņemt pabalstus, piemēram, par stāšanos laulībā.

«Ja Valsts kontrole uzskata, ka nedrīkst būt šādi koplīgumi, tad tai jārosina, lai likumdevējs groza likumu un atrunā, ka valsts pārvaldes iestādēs koplīgumi nedrīkst būt,» teica G. Kūtris, piebilzdams, ka pabalsti turpmāk tiks izmaksāti tikai tad, ja tiesas budžetā pietiks līdzekļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban amatpersonas, kurām ir lielas kredītsaistības, turas «virs ūdens» un, kā pašas apgalvo, spēj samaksāt kredītus, turpretim nākamais algas samazinājums jau varētu būt kritisks.

Tas varētu nozīmēt vai nu paaugstinātu korupcijas risku, vai nu - amatpersonas varētu sākt pamest valsts pārvaldi, ziņo Diena.

Artis Kampars (no kreisās), Valentīna Andrējeva, Ilmārs Rimšēvičs, Gunārs Kūtris, Kārlis Šadurskis, Oskars KastēnsIlmārs Rimšēvičs. (Foto: Db)Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs

Kredīts: ap 440 000 LVL;

Ikmēneša maksājums: ap 2 500 LVL;

Alga: ap 5 500 LVL (uz rokas).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gladiola ir kā puķu karaliene, bet tajā pašā laikā ļoti plastiska kultūra, kas labi aug dažāda sastāva augsnēs, piedod audzētājiem dažādas mēslošanas kļūdas, spēj izturēt gan pārmērīgu sausumu, gan paaugstinātu augsnes mitrumu. Gladiolas jau gandrīz 40 gadus ir novadnieka, 12.Saeimas deputāta Gunāra Kūtra mīļākie ziedi – viņa kolekcijā ir 308 šķirņu gladiolas, vēsta reģionālais laikraksts Alūksnes Ziņas.

«Atminos, ka Rīgā pirms tiem daudzajiem gadiem apmeklēju gladiolu izstādi un sirsnīgi parunājos ar selekcionāru Aldoni Vēriņu. Tas laikam bija klikšķis, ka man arī vajag gladiolas! Tolaik nebija tādu iespēju kā šodien – sev vēlamās gladiolu šķirnes varēja nolūkot tikai šādās izstādēs vai A.Vēriņa, vēlāk arī citu selekcionāru izdotajos gadskārtējos katalogos,» atminas G.Kūtris.

Tā pamazām veidojās kolekcija, gadā iepērkot 10 līdz 20 jaunas šķirnes. Šobrīd G.Kūtrim ir 308 šķirņu gladiolas, Latvijā audzē aptuveni 1000 šķirnes. Lielākā daļa kolekcijas aug un zied G.Kūtra vecāku Valijas un Vilmoņa māju Drīzuļi pagalmā Liepnas centrā, aptuveni 30 šķirnes – G.Kūtra mājās Babītes novadā. «Liepnā vecākiem pamazām samazinās apstrādājamā zemes platība – jaunāks jau neviens nekļūst, tādēļ man ir jāapzinās savas iespējas un viņu varēšana, jo ikdienā viņi laista un ravē manas gladiolas, es tās stādu un novācu,» saka G.Kūtris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kūtris: no Satversmes viedokļa Zatlera rīkojums nevarētu tikt atcelts

Gunta Kursiša, 01.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Skatoties no šī brīža situācijas, es nesaskatu nekādu pārkāpumu, kāpēc Valda Zatlera rīkojums nr. 2 būtu atceļams,» norādīja Gunārs Kūtris, Satversmes Tiesas priekšsēdētājs, LNT raidījumā 900 sekundes.

Teorētiski Valsts prezidenta Valda Zatlera rīkojumu atlaist Saeimu ir iespējams apstrīdēt tikai Satversmes tiesā. Saskaņā ar Satversmes tiesas likumu to apstrīdēt var tikai Valsts prezidents vai Saeima, vai divdemit Saeimas deputāti vai Ministru kabinets, skaidroja G. Kūtris.

«Prezidenta rīkojums pēc būtības ir politisks akts, kur Satversme neprasa nekādu argumentāciju, kāpēc šāds rīkojums tika izdots. Satversmes tiesu šinī gadījumā interesē tikai, vai viss ir noticis procesuāli pareizi. Lai rīkojumu apstrīdētu, būtu jābūt argumentētam pārkāpumam, kuru es šobrīd neredzu, bet cilvēkiem ir dota iespēja fantazēt,» norādīja Satversmes Tiesas priekšsēdētājs. «Šādas fantāzijas drīzāk būtu spekulācijas par tēmu,» viņš piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī intervija ar ļoti augstu Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu pirms diviem gadiem bijusi publicēta avīzē Astoņkājis un pārpublicēta DB ar portāla pietiek.com atļauju

Ar ko īsti cilvēki Finanšu policijā «pelna»?

Pirmkārt, ar noplūdēm. Ja agrāk arī bija noplūde informācijai par gaidāmajām Finanšu policijas darbībām lielajās lietās, tad ne daudz. Kādus 10–20% nevarēja nokontrolēt. Bet tagad viņam ir gandrīz 100% noplūde. Šajos divos gados faktiski 99% no tā, ko Finanšu policijā sauc par realizācijām, kuras ir pasākumi un akcijas, ir iepriekšēja noplūde. Un noplūde ir konkrēti tām personām, pie kā šie pasākumi tiek plānoti. Noplūžu nav tur, kur darbinieki paši pa kluso ir uztaisījuši realizāciju, neko nesakot vadībai. Viņi paši pa kluso vienojas sestdien, ka pirmdien brauc uz darbu un katrs brauc uz objektu. Tās divas šāda veida realizācijas, kas bija pagājušajā gadā, tās nav nopludinātas. Bet pārējās visas ir. Nu, normāli tas ir? Un tas viss notiek pie Kaminska, bet Podiņš plāno, kā paaugstināt viņu amatā. Nu, normāli cilvēki?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 7.decembrī, uz pēdējo sēdi sanāca parlamentārās izmeklēšanas komisija saistībā ar bankas Citadele pārdošanu, un tajā deputāti apstiprināja komisijas galaziņojumu, informē Saeimas Preses dienests.

Komisijai izvirzītais vispārīgais mērķis bija, izanalizējot bankas Citadele pārdošanas procesu, atbildēt uz jautājumu – vai darījums ir noticis valsts un sabiedrības interesēs, kā arī izvērtēt normatīvo regulējumu.

Darbības laikā parlamentārās izmeklēšanas komisija uzklausīja bankas Citadele akciju pārdošanas procesā iesaistīto amatpersonu liecības un paskaidrojumus, kā arī pieprasīja informāciju no iesaistītajām institūcijām.

Daļai no dokumentu, kas saistīti ar bankas Citadele pārdošanas darījumu, joprojām ir noteikts ierobežotas pieejamības informācijas statuss, tādēļ daļa no pilnā galaziņojuma teksta ietver informāciju, kuru saskaņā ar likuma prasībām komisija nav tiesīga paust publiski. Tādēļ Saeimas deputātiem, amatpersonām un ekspertiem tiks nodrošināta pieeja galaziņojuma pilnajai redakcijai. Izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris atzīmē, ka ikviens galaziņojuma lasītājs arī no pārējā teksta sapratīs bankas pārdošanas gaitu un konkrēto amatpersonu lomu tajā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Satversmes tiesas priekšsēdētājs: Par eiro ieviešanu vajadzēja tautas nobalsošanu

Dienas Bizness, 16.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es uzskatu, ka vajadzēja tautai pavaicāt – vai tauta to grib un vai grib eiro šogad? Tas būtu korekti pret Latvijas tautu – ļaut izlemt šo jautājumu tautas nobalsošanā,» jautāts, vai vajadzēja referendumu par pievienošanos eirozonai, intervijā laikrakstam Neatkarīgā atbildējis Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

«Jebkurā gadījumā par būtiskiem jautājumiem nepieciešams prasīt tautas nobalsošanu. Eiro ieviešana bija būtisks jautājums. Kāpēc tad vajadzēja tērēt miljonus, lai pārliecinātu sabiedrību, ka eiro vajag ieviest? Tāpēc, ka tas bija būtisks jautājums. Šādos gadījumos ir jāprasa tautas viedoklis,» viņš sacījis laikrakstam.

«Manuprāt, ir svarīgs jautājums, cik tālu, atdodot būtiskus jautājumus ES institūciju rokās, valsts atsakās no savas suverenitātes. Tagad ir bažas, ka monetārus jautājumus lemjoša institūcija var norādīt Latvijas parlamentam, ka Latvijas budžets netiek sastādīts pareizi. Tā nav vēlēta institūcija, bet administratīvais aparāts. Kur te paliek suverenitāte?» spriedis G. Kūtris.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jāsaprot, ka Saeima ir pieņēmusi lēmumu balsojumā par Ģenerālprokurora kandidātu, vērtējot no likuma puses. Nav ievērots ētiskais aspekts, taču politiķus par to nevar sodīt, atzīst Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

Satversmes tiesa nevar vērtēt rīcības politisko vai ētisko aspektu, tikai likumisko. Vienīgais sods politiķiem ir tas, ka viņus vēlētāji neatbalstīs nākamajās vēlēšanās, atzina G. Kūtris LNT raidījumā 900 sekundes. Viņaprāt, šobrīd vissmagākajā situācijā ir Augstākās tiesas priekšsēdētājs, kuram ne vien jānosauc Ģenerālprokurora kandidāts, bet arī jāprognozē, vai šo kandidātu atbalstīs likumdevējs. Ja vienīgais kritērijs būtu profesionalitāte, tad nebūtu grūti atrast kandidātu. Taču, ja balsojumu ietekmē politiskās intrigas, tad neesot viegli prognozēt, kurš kandidāts būs pietiekami profesionāls un kuru arī atbalstīs Saeima. Tomēr G. Kūtris uzskata, ka mainīt Kārtības rulli un noteikt atklātu balsojumu nav pareizi šajā gadījumā, jo «spēles laikā noteikumus nemaina», tas esot jādara likumīgi, vēršot lēmumu uz nākotni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par Satversmes tiesas priekšsēdētāju atkārtoti ievēl Kūtri

Elīna Pankovska, 23.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikušajās Satversmes tiesas priekšsēdētāja vēlēšanās par tiesas priekšsēdētāju ir atkārtoti ievēlēts Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kūtris. Viņu kā kandidātu nākamajam tiesas priekšsēdētāja termiņam izvirzīja Satversmes tiesas tiesnesis Uldis Ķinis.

G. Kūtris Satversmes tiesas priekšsēdētāja amatā ir jau kopš 2007.gada 31.janvāra. Satversmes tiesas priekšsēdētāju aizklātā balsojumā ievēl no Satversmes tiesnešu vidus. Tiesas priekšsēdētāja pilnvaru termiņš ir trīs gadi.

G. Kūtris ievēlēts priekšsēdētāja amatā vienbalsīgi. Jāmin, ka Satversmes tiesā, ieskaitot priekšsēdētāju, ir septiņi tiesneši. Tomēr jāmin, ka Vineta Muižniece nevarēja piedalīties balsojumā, jo viņa apsūdzēta par dienesta viltojumu un viņas

tiesneša pilnvaras ir apturētas, DB informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jurševska: izteikumi par pensiju atcelšanu grauj valsts stabilitāti

Gunta Kursiša, 01.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Sociālajā politikā pašlaik visvairāk ir vajadzīga stabilitāte attiecībā uz pensiju sistēmu. Paziņojumi publiskajā telpā par to, ka nākotnē pensiju nebūs, bet būs tikai sociālie pabalsti, grauj valsts stabilitāti,» intervijā laikrakstam Diena norādīja Labklājības ministre Ilona Jurševska.

«Sabiedrība tiek sagatavot tam, lai pensiju sistēmā varētu notikt budžeta griezieni. Labklājības ministrija tam nepiekrīt. Ja ar vieglu roku griežam pensijas, cilvēkiem zūd motivācija maksāt nodokļus. Jau šī gada bilancē ir 122 miljonus latu nesamaksāts sociālais nodoklis,» stāstīja Labklājības ministre.

«Labklājības ministrija vairākkārt tika aicināta veikt samazinājumu sociālajā jomā – būtībā mehānisku lineāru samazinājumu, lai budžetā iegūtu tādu un tādu summu, neskatoties ne uz cilvēku struktūru, ne pensiju saņēmēju skaitu. Tika piedāvāts vienkārši lineāri samazināt pensijas, kas no finansiālā viedokļa šķiet ļoti pareizi, taču pensiju sistēma ir ļoti sarežģīts sociāli ekonomisks mehānisms, un aiz katra cipara stāv cilvēks,» skaidroja I. Jurševska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - Prokuratūrā sākta pārbaude par Citadeles pārdošanu

LETA;Db.lv, 23.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prokuratūra saistībā ar Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas iesniegumu sākusi resorisko pārbaudi par AS Citadele banka (Citadele) pārdošanas darījumu, pastāstīja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Prokuratūra tagad no attiecīgajām iestādēm pieprasīs pārbaudes veikšanai nepieciešamo informāciju, taču Eiduka atturējās minēt, kad pārbaudi varētu pabeigt.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājs Gunārs Kūtris (NSL) iepriekš atturējās atklāt konkrētus pārbaudāmus faktus, taču, kā vēstīja laikraksts Diena, runa esot par četriem punktiem, no kuriem trīs attiecas uz premjerministri Laimdotu Straujumu (V).

Divas epizodes saistītas ar valdības 2014.gada 29.jūlija slēgto sēdi, kurā ministri aiz slēgtām durvīm izšķīrās sašaurināt iespējamo bankas pircēju loku, kas liedza kaut teorētisku iespēju cīnīties par augstāku pārdošanas cenu, un turpināt sarunas tikai ar vienu investoru Ripplewood, atsijājot divus citus investorus - AS Latvijas balzams īpašnieka Jurija Šeflera SPI Group un Krievijas pilsonim Grigorijam Guseļņikovam piederošo Norvik banku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Gribu radīt produktus, kas ir citiem ir noderīgi. Ražošana ir līdzeklis, lai to sasniegtu,» intervijā DB saka uzņēmējs, Hanzas Elektronikas dibinātājs un līdzīpašnieks Ilmārs Osmanis.

Pēc elektronikas studijām Rīgas Tehniskajā universitātē viņš sāka mācīties aspirantūrā un strādāt par pētnieku. No zinātnieka ikdienas viņam nav patikusi izjūta par pētniecības atrautību no dzīves. Deviņdesmito gadu sākumā neilgi strādājis elektronikas rūpnīcā Lielbritānijā, tad atgriezās Latvijā un drīz sāka veidot savu biznesu. Uzņēmēja «jaunākais bērns» – šķidro kristālu displeju ražotne EuroLCDs – dibināta 2012. gadā, tomēr pēc uzņēmēja teiktā tā vēl ir start-up fāzē. «Diez vai šo lietu būtu sākuši, ja zinātu, ko tā prasa,» I. Osmanis pasmejas tā, ka var saprast – tam jaunajam, kas daudz ko prasa, ir arī liela vilkme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Secinājums: Valdība bankas Citadele pārdošanas procesā pieņēmusi tiesiski apšaubāmu lēmumu

Žanete Hāka, 17.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien, 17.decembrī, izskatīja parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojumu saistībā ar bankas Citadele pārdošanu, informē Saeimas Preses dienests.

Galaziņojumā atzīmēts, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijai izvirzītais vispārīgais mērķis bija, analizējot bankas Citadele pārdošanas procesu, atbildēt uz jautājumu – vai darījums ir noticis valsts un sabiedrības interesēs, kā arī izvērtēt normatīvo regulējumu.

Komisijas secinājumi ietver pārliecību, ka atbildīgs par bankas Citadele pārdošanas rezultātu ir Ministru kabinets, atbrīvojot Privatizācijas aģentūru no atbildības par bankas Citadele pārdošanu un šī darījuma sekām.

Komisija uzskata, ka 2014.gada 29.jūlija sēdē Ministru kabinets ir pieņēmis tiesiski apšaubāmu lēmumu, neievērojot juridiskos un ekonomiskos apsvērumus, kā arī sabiedrības intereses. Tā vietā iesaistītās amatpersonas centās padarīt bankas Citadele pārdošanas procesu necaurredzamu, tādējādi radot šaubas par rīcības objektivitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Kūtris: jāizdomā, lai nobalsošana būtu pietiekami lēta

Dienas Bizness, 06.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es drīzāk aicinātu uz to – kā izdomāt, lai balsošana būtu pietiekami lēta, lai nebūtu problēmas ap to,» runājot par izmaiņām tautas nobalsošanas ierosināšanas likumā, norāda Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

«Šeit kokam ir divi gali. Viena lieta - mēs gribētu, lai sākotnēji likumprojektu virzītu pietiekami liels cilvēku skaits, jo ticētu, ka tas daudzus interesē, lai nebūtu jātērē valsts naudu idejām, kuras tauta neatbalsta. No otras puses – demokrātija saka, ka sākotnējam līmenim vajadzētu būtu pietiekami zemam, lai tas neliegtu,» LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Kūtris.

«Es domāju, ka pateikt, ka visiem apmēram 150 tūkstošiem visiem būtu jāapmaksā sava sākotnējā paraksta došana – tas gan nebūtu labi, tāpēc labāk lai šie divi posmi paliktu, un barjera pa vidu, kas nosaka, cik dara paši cilvēki un cik tālu turpina vēlēšanu komisija – tā ir cita lieta. Es drīzāk aicinātu uz to – kā izdomāt, lai balsošana būtu pietiekami lēta, lai nebūtu problēmas ap to,» tā Satversmes tiesas priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas (AT) plēnumā šodien tika nolemts kā kandidātu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam virzīt Civillietu departamenta tiesnesi Aldi Laviņu.

Par Laviņa kandidatūru nobalsoja 33 AT tiesneši, viens atturējās, divas balsošanas zīmes bija nederīgas. Par otru kandidāti - Krimināllietu tiesu palātas tiesnesi Ludmilu Poļakovu - balsoja seši tiesneši.

Laviņš pirms balsojuma norādīja, ka priecājas par to, ka nu jau bijušais ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris viņa darbību ir vērtējis gana labi un Laviņu uzrunājis, vai viņš nevēlas apspriest iespēju kandidēt, jo iepriekš tiesnesis par to nebija domājis.

Tiesnesis Kalvis Torgāns pirms balsojuma lūdza klātesošos balsot par Laviņa kandidatūru. Viņš bilda, ka nav nekādu šaubu, ka tam, «kam viņš [Laviņš] tiks, tas būs labs ieguvums».

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Kūtris: Citadele akciju pārdošanas dokumentus aprīlī vajadzētu atslepenot

BNS, 02.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teorētiski valstij piederošo bankas Citadele akciju pārdošanas dokumentiem aprīlī vajadzētu būt publiski pieejamiem, pirmdien pēc parlamentārās izmeklēšanas par bankas akciju pārdošanu komisijas sēdes žurnālistiem sacīja tās priekšsēdētājs Gunārs Kūtris (No sirds Latvijai).

Viņš norādīja, ka slēgtajā sēdē bija plānots iztaujāt bijušo ekonomikas ministru Vjačeslavu Dombrovski un bijušo Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētāju Ansi Spridzānu, taču deputātiem jautājumu bija daudz, tāpēc paspēja uzklausīt tikai bijušo ministru.

Spridzānu paredzēts iztaujāt nākamajā komisijas sēdē. Savukārt uz aiznākamo komisijas sēdi paredzēts aicināt drošības struktūru un Valsts kancelejas pārstāvjus, lai vairāku izprast apsvērumus investoru izvēles procesā.

Tāpat viņš atzīmēja, ka Valsts kancelejai nosūtīts pieprasījums sniegt skaidrojumu, kāpēc bankas pārdošanas dokumentiem, piemēram, vēstulēm ar investoriem joprojām ir ierobežotas informācijas statuss. Deputāts piebilda, ka pēc marta beigām, kad noslēgsies bankas akciju pārdošanas process, teorētiski dokumentiem vajadzētu būt atslepenotiem. Valsts kanceleja atbildi gan vēl nav sniegusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 31.janvārī pēc opozīcijas pieprasījuma nolēma izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju par finanšu sektora "kapitālā remonta" negatīvajām sekām un situāciju ar atsevišķām, jau agrāk problēmās nonākušām bankām.

Balsojumi parlamenta sēdē par šādu komisiju izveidošanu ierasti ir formāli, jo Satversme nosaka, ka Saeimai ir jāieceļ noteiktiem gadījumiem parlamentārās izmeklēšanas komisija, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa deputātu.

Saeimai drīzumā vēl būs jābalso par komisijas locekļu apstiprināšanu, kuru kandidātus būs jāpiesaka parlamenta partiju frakcijām.

Pēc partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) iniciatīvas kopā ar Zaļo un zemnieku savienību un partiju "Stabilitātei" iepriekš tika savākti 34 deputātu paraksti komisijas izveidošanai.

Komisijai būs jāizmeklē finanšu sektora "kapitālā remonta" "negatīvās sekas uz kapitāla un finanšu tirgu sistēmu". Tāpat komisijai paredzēts izmeklēt vairākus notikumus - "PNB bankas" iespējamās novešanas līdz maksātnespējai apstākļi, "ABLV Bank" iespējama novešana līdz "piespiedu pašlikvidācijai", kā arī "Baltic International Bank" darbības apturēšanas apstākļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aldis Gobzems pašreiz ir tas kandidāts, kurš ir jāatbalsta kā Latvijas Ministru prezidents, jo vēlētāji skaidri ir pateikuši, ka viņi vēlas pārmaiņas, uzskata uzņēmējs un bijušais politiķis Ainārs Šlesers.

Kad raidījums Nekā personīga jums uzdeva jautājumu par stāvēšanu aiz KPV LV, vai jūs tiešām līdz galam atbildējāt uz šo jautājumu?

Pēdējā laikā ir izskanējušas dažādas baumas par to, vai es esmu stāvējis aiz kādas partijas, vai esmu stāvējis aiz premjera amata kandidāta Alda Gobzema. Jāsaka, ka es esmu ilgstoši bijis politikā. No 1998. līdz 2011.gadam es biju aktīvajā politikā. Esmu piedalījies gan vēlēšanu kampaņās, gan dažādu valdību veidošanā. Kopš 2011. gada neesmu aktīvajā politikā, bet mani kā Latvijas pilsoni, kurš dzīvo un strādā Latvijā, kuram ir ģimene un pieci bērni, interesē, kas notiks ar mūsu valsti nākotnē. Tāpēc es vēlos skaidri pateikt, ka Aldis Gobzems pašreiz ir tas kandidāts, kurš ir jāatbalsta kā Latvijas Ministru prezidents, jo vēlētāji skaidri ir pateikuši, ka viņi vēlas pārmaiņas. Vēlētāji grib, lai Latvijā sākas attīstība. Lai beidzas stagnācija. Un tā dzirksts, kas ir redzama Gobzema acīs un jūtama visā viņa darbībā, ir tā, kas nepieciešama Latvijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Labāk, lai mani noņem no amata, nekā es piekritīšu prettiesiskiem risinājumiem. Tas ir bijis mans princips visu manu pilnvaru laiku un savā ziņā spēka avots gan man, gan FKTK padomei,» saka Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš

Laikā, kad tika lemts par ABLV Bank pašlikvidāciju, jūs paziņojāt, ka labāk, lai jūs noņem no amata, nekā jūs piekritīsiet prettiesiskiem risinājumiem. Vai šī jūsu nostāja ir aktuāla arī tagad – vai jūs izjūtat politisku spiedienu?

Varu to atkārtot arī tagad. Tas ir bijis mans princips visu manu pilnvaru laiku un savā ziņā spēka avots gan man, gan FKTK padomei. Jo mēs savu darbību un visus savus lēmumus vienmēr esam balstījuši likumā. Man pašlaik nav pamata veikt kādus soļus, kas izrietētu no šī principa neievērošanas, tāpēc ka joprojām pie tā turamies un tikai šādā veidā pieņemam savus lēmumus. Protams, ja neņem vērā dažus rakstus masu saziņā, bet tas ir īpašs gadījums. Jo ne es jūtos kādu kļūdu pieļāvis, nedz arī kaut ko nelikumīgu izdarījis. FKTK padomē visu darām likuma ietvaros un desmitkārt pārdomājam katru savu soli. Man liekas, ka tā ir augstākā jebkuras valsts iestādes sūtība – strādāt likuma ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jaunās ēkas šobrīd stāv pustukšas

Ingrīda Drazdovska, Db, 10.09.2008

Tirgū ir daudz neveiksmīgu biroju projektu, kas stāv pustukšas, norāda nekustamo īpašumu konsultācijas kompānijas Colliers International vadošais partneris Baltijā un Baltkrievijā Mihails Morozovs

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ne tikai liela daļa jauno dzīvojamo ēku, bet arī biroju ēku projekti kā šobrīd, tā arī nākotnē eksistēs vien uz papīra, raksta laikraksts Dienas bizness.

Tirgū ir daudz neveiksmīgu biroju projektu, īpaši B klases ēku, kas stāv pustukšas, - stādot priekšā šā gada 1. pusgada nekustamā īpašuma pārskatu, norādīja nekustamo īpašumu konsultācijas kompānijas Colliers International vadošais partneris Baltijā un Baltkrievijā Mihails Morozovs.

Naudas resursi arvien kļūst dārgāki, bet to pieejamība tikai samazinās, un šī tendence saglabāsies arī turpmāk. Bankas faktiski vairs nefinansē zemes gabalu iegādi, ir piesardzīgas attiecībā uz jauno projektu finansēšanu un pat visai negribīgi kreditējot gatavu ēku iegādi ar nokomplektētu nomnieku sastāvu, viņš atgādināja. Tāpēc arī daļa iesākto ēku var netikt pabeigtas, ja tām netiks veiksmīgi piesaistīti nomnieki - tas var neapmierināt projekta finansētāju - banku, bet pašiem attīstītājiem celtniecības pabeigšanai var trūkt finanšu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi pret viņu izturas ar zināmu aizturi, jo Juris Millers savulaik ir iemetis ne vienu vien akmeni daudzos dārziņos. Jā, iespējams, kādam viņš var nepatikt, taču nevar noliegt, ka Jura aktivitātes vienmēr ir piesaistījušas uzmanību. Turklāt Juris jau līdz sešpadsmit gadu vecumam bija paguvis izgaršot to, ko cits nepiedzīvo visa mūža garumā. Un joprojām viņa dzīvi nevar saukt par gluži parastu.

Desmit gadu vecumā viņš jau intervēja Alfrēdu Rubiku un Edgaru Liepiņu, trakajos deviņdesmitajos Juris kļuva par pasaulē jaunāko uzņēmēju, plikā vietā izveidodams pats savu konkursu. Vēl pienapuika būdams, viņš bīdīja lietas ar nopietniem onkuļiem, vēlāk izvārtījās pedofilijas skandāla dubļos, spēja piecelties un virzīties tālāk, pats sevi nodēvējot par paparaci.

Pēc nepilna mēneša Jurim būs trīsdesmit. Tiekoties ar viņu karstā, saulainā maija pēcpusdienā, rodas sajūta, ka Juris nav spējis izvairīties no trīsdesmitgadnieku krīzes. Lai arī viņš ir tikpat vitāls un atvērts kā līdz šim, kaut kas tomēr ir mainījies. Šobrīd viņš strādā nobriedušo cilvēku radio SWH, ir aizrāvies ar akadēmiskās izglītības turpināšanu, nākotnē ir gatavs pievērsties producēšanai. Pēc radio SWH jubilejas viņam klajā nāks nopietna grāmata: tie vairs nebūs paparaci novērojumi, bet gan pētnieciskais darbs par SWH vēsturi, intervijas ar radio bijušajiem un esošajiem dīdžejiem, ētera personībām, aizkadra stāsti. Lai gan... ar Juri ir kā ar bitēm. Nekad neko nevar zināt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Operas soliste Inese Galante dzied visā pasaulē, taču par sava festivāla Summertime norises vietu izvēlējusies Latviju – arī šogad no 8. augusta Dubultu baznīcā un Dzintaru koncertzālē Inese kopā ar Innu Davidovu un Hermaņa Brauna fondu aicinājusi dažādu valstu māksliniekus. Šādu personību aicinājumam mūziķi atsaucas.

Inese, ierodoties Latvijā, joprojām saka pie mums, mēs, it kā Diseldorfā nodzīvotie gadi nebūtu mainījuši viņas identitātes sajūtu. Viņa patiešām ir savējā, un viņas sirds gan priecājas, gan sāp par to, kas notiek mūsu valstī ar mūsu tautu.

Latvija viņai par to pateicas ar sirsnību skatienos uz ielas, ar ziediem pēc izpārdotās zālēs dziedātiem koncertiem un operizrādēm. Inese Galante ir vienīgā māksliniece, kura Latvijā patronē apjomīgu mūzikas festivālu, un viņas vārds afišā nozīmē piedāvātās mākslas kvalitātes garantu.

picturegallery.96627a35-8e9b-468b-87cc-b07059c72e97

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādreizējais ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs uzsver: «Latvijai ir pēdējais brīdis ekonomiskajos jautājumos no galēji labējas politikas pagriezties virzienā pa kreisi. No šī brīža situācijas kaut kā ir jātiek laukā!»

Par vienu no Latvijas politikas nezūdošajām vērtībām ir kļuvis vēlētāju balsojums «pret». Pret Saeimas pozīciju, pret valdību. Nav svarīgi, «par» ko nobalsot, galvenais, ka «pret», pret tiem vecajiem – riebīgajiem! Pirms katrām vēlēšanām rodas arvien jaunas partijas, par kurām, kā likums, nobalso ļoti liels vēlētāju skaits. Gadu no gada jaunās partijas sola citu politiku, citus laikus, citas personālijas, citu skatījumu un citas prioritātes. Un pieredze liecina, ka jaunas partijas dibināšana ir «drošs numurs».

Jautājums par orientāciju

Pašlaik uzmanības centrā ir nevalstiskā organizācija Sabiedrība citai politikai, kura maijā grasās pārtapt par pilnasinīgu partiju. Viss būtu loģiski, ja ne viens liels «bet». Tas ir jautājums par politisko orientāciju, kuru stabili politiķi, šķiet, nespēj mainīt vienā dienā tāpat kā «stabils heteroseksuālis» nespēj mainīt savu seksuālo orientāciju. Organizācijas Sabiedrība citai politikai līderis ir kādreizējais ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs, kurš tika izslēgts no Tautas partijas (TP) par «partijas rindu šķelšanu», kā arī bijušais ārlietu ministrs Artis Pabriks. Ņemot vērā šo abu politiķu līdzšinējo piederību izteikti labējam spēkam, organizācijas pirmā publiskā akcija – parakstu vākšana par izmaiņām likumā Par valsts pensijām – daudzos varētu radīt aizdomas par tās «patiesumu». Nenoliedzot šī darba svētīgumu, tā vien gribas jautāt – kādēļ politiķi, kuri savā līdzšinējā darbībā atbalstījuši izteikti labējās ekonomiskās prioritātes, pēkšņi pievērsušies sociālajiem jautājumiem?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Partiju līderi nespēj precīzi nosaukt pasaules kontinentus

Dienas Bizness, 05.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai viens no sešiem Latvijas lielāko politisko partiju līderiem spējis precīzi nosaukt visus pasaules kontinentus - citi uzskata, ka Amerika ir viens kontinents, citi kā atsevišķus kontinentus min Eiropu un Āziju, kamēr vēl kāds aizmirst par Antarktīdu.

Tādas politiķu zināšanas par pasaules ģeogrāfiju konstatētas laikraksta Diena veiktajā testā, kura laikā dažādi jautājumi tika uzdoti Valdim Zatleram (Zatlera Reformu partija), Nilam Ušakovam, (Saskaņas centrs), Solvitai Āboltiņai (Vienotība), Raimondam Vējonim (ZZS), Aināram Šleseram (LPP/LC) un Gaidim Bērziņam (VL-TB/LNNK).

Daži no laikraksta uzdotajiem jautājumiem un politiķu atbildes uz tiem:

Nosauciet visus kontinentus.

V. Zatlers: tas nu gan nav grūti. Eirāzijas kontinents, Āfrikas kontinents, Amerikas kontinents, kas dalās Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā, Antarktīda un Austrālija

N. Ušakovs: Eiropa, Āzija, Āfrika, Amerika, Antarktīda, Austrālija

Komentāri

Pievienot komentāru