Tehnoloģijas

Latvijā radīta robota masveida ražošanai Kickstarter kampaņā cer savākt 100 000 eiro

Dienas Bizness, 24.02.2016

Jaunākais izdevums

Latvijā radīts jauns, inovatīvs start-up uzņēmums Robot-Nest, kas ražo programmējamus cīņas mini robotus SumoBOY. Uzņēmums nupat uzsācis Kickstarter kampaņu ar mērķi savākt 100 000 eiro finansējumu masveida ražošanas uzsākšanai un produkta atpazīstamības veicināšanai globālā mērogā, informē SumoBOY projektu vadītājs Egdars Dudko.

SumoBoy ir programmējams, uz Arduino mikorkontrolieri balstīts mini sumo robots, kura pamatuzdevums ir piedalīties robotu sumo sacensībās. Robota programmēšanā tiek izmantota C un C++ programmēšanas valoda. Montāžas plate paredzēta elektronikas un programmēšanas pamatu apguvei. Komplektā iekļauti vairāki desmiti komponenšu, kas ļauj izprast un apgūt robotu darbības pamatprincipus, kā arī iemācīties programmēt.

Visi SumoBOY komandas dalībnieki pārstāv Latvijas robotikas kopienu un ir ilggadēji robotikas entuziasti ar daudzu gadu pieredzi. «Esam uzvarējuši teju visās vietējās un starptautiskajās sumo robotu sacensībās, tāpat esam organizējuši vairākus jauniešu pulciņus un pasākumus. Uzkrātā pieredze un zināšanas ļāvušas radīt pasaules mērogā pirmo profesionālo mini sumo robotikas komplektu,» stāsta uzņēmuma Robot-Nest valdes priekšsēdētājs Agris Nikitenko.

Komandas kodolu veido pieci cilvēki: valdes priekšsēdētājs Agris Nikitenko, galvenais inženieris Einārs Deksnis , Latvijas sumo robotu komandas vadītājs, vairākkārtējs pasaules čempions, pasniedzējs un pētnieks Gundars Miezītis, inženieris konsultants Guntis Kulikovskis un robotu būvēšanas pamatu pasniedzējs Kārlis Berkolds.

«Kopā esam radījuši pirmo pasaules līmeņa profesionālo mini sumo robotikas komplektu, kas atbilst visiem industrijas standartiem un veidots no augstākās kvalitātes materiāliem», norāda SumoBOY galvenais inženieris Einārs Deksnis.

SumoBOY Kickstarter kampaņa ir mēģinājums veicināt sumo robotu popularitāti globālā mērogā. «Mūsu mērķis ir panākt jaunu komandu un pulciņu rašanos visā pasaulē, attīstīt sacensības, piesaistot jaunus entuziastus. Ar savu piemēru vēlamies mudināt jauniešus izvēlēties studēt programmēšanu un inženierzinātnes, vienlaikus demonstrējot, ka tas var būt aizraujoši un jautri», stāsta komandas Rīkotājdirektors Guntis Kulikovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas robotikas entuziastu projekts SumoBoy izpelnījies pūļa finansēšanas vietnes Kickstarter atzinību.

Kickstarter komanda atzinusi SumoBoy par «projektu, kas mums patīk» («project we love»).

Lai aizsāktu sumo robotu sacensībām paredzēto robotu SumoBoy rūpniecisku ražošanu, Latvijas robotikas entuziasti sāka pūļa finansēšanas kampaņu vietnē Kickstarter, kuras mērķis ir savākt 100 000 ASV dolāru (90 122 eiro), sacīja projekta pārstāvis Guntars Graiksts.

Trīs dienu laikā kampaņu ar 7950 ASV dolāriem (7168 eiro) atbalstījuši 19 cilvēki.

SumoBoy veido piecu cilvēku komanda, kas jau desmit gadus darbojas šajā lauciņā, un šo gadu laikā izdevies atrast līdzsvaru starp elektroniku, mehāniku un programmēšanu. «Komandas puišiem ir labi veicies dažādās sacensībās, un viņi ir iemācījušies veidot kvalitatīvus robotus, ar kuriem var piedalīties sacensībās,» teica Graiksts, uzsverot, ka tieši pašu pieredze ir viens no iemesliem, kāpēc produktam var prognozēt sekmes, jo, salīdzinot ar citiem tirgū pieejamajiem produktiem, SumoBoy trumpis ir kvalitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lai arī pūļa finansēšanas kampaņā neizdodas savākt cerēto, sumo robotus plāno piegādāt visiem atbalstītājiem

LETA, 24.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī Latvijas robotikas entuziastu projekts SumoBoy pūļa finansēšanas kampaņa vietnē Kickstarter cerēto 100 000 ASV dolāru (90 122 eiro) vietā savācis vien 20 070 dolāru (17 975 eiro), SumoBoy roboti tiks piegādāti visiem atbalstītājiem, sacīja projekta pārstāvis Guntars Graiksts.

Kampaņas mērķis bija sākt robotu rūpniecisku ražošanu. Taču projekta komanda mazos apjomos robotus var izgatavot pati, tāpēc tiks sākta privāta saziņa ar visiem 56 kampaņas atbalstītājiem, un viņi saņems savus SumoBoy robotus.

Tiks arī meklēti alternatīvi ceļi, kā attīstīt projektu. «Tā varētu būt gan jauna kampaņa līdzīgā vietnē Indiegogo, gan arī cita veida pieeja,» atklāja Graiksts, piebilstot, ka viens no virzieniem, kurā attīstīt sadarbību, ir mācību iestādes. «Esam saņēmuši ieinteresētas atsauksmes no dažādām mācību iestādēm gan Latvijā, gan ārvalstīs. Kickstarter nebija tā vieta, kur piesaistīt šos klientus, to tad darīsim tagad,» piebilda Graiksts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Xiaomi Mi Robot spēj ar vienu uzlādi kvalitatīvi iztīrīt 250 kvadrātmetru plašu telpu

Ikgadējais atvaļinājumu laiks rit pilnā sparā, un baudīt vasarīgu atpūtu vēlas visi. Arī apkopēji uzņēmumā. Un kādēļ gan tiem neiedot brīvdienas, ja kādu laiku vismaz biroja grīdas tīras var uzturēt robots. Autonomo putekļusūcēju piedāvājums, gadiem ritot, stabili aug, un nu ierīces sasniegušas tādu cenas līmeni, lai visnotaļ viedu mehānisku apkopēju varētu atļauties pat neliels uzņēmums vai gandrīz jebkura mājsaimniecība. Viens no šādiem budžeta variantiem ir ķīniešu uzņēmuma Xiaomi robotizētais putekļusūcējs Mi Robot, kurā iestrādātas krietni dārgākām ierīcēm raksturīgas iespējas.

Dizains

Autonomo putekļusūcēju ražotāji diezgan ātri atrada optimālo formu, kādā ieturēts nomācošs vairākums robotizēto apkopēju. Arī sniegbaltais Xiaomi ir paliela diska formā, nepilnus 10 centimetrus augsts un 34,5 centimetrus diametrā liels. Tas nozīmē, ka šis robots nespēs palīst zem lielākās daļas dīvānu vai gultu. No vienas puses, samazinās risks tam iesprūst un attiecīgi saimniekam mesties guļus, lai to izķeksētu, taču, no otras, – Mi Robot nesasniedz ļoti svarīgas putekļu uzkrāšanās vietas. Līdz ar to biežāk būs jāliek lietā tradicionālas putekļu sūcējs vai mazgājamā slota.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Vienā no pasaulē noslogotākajām lidostām darbu sāk roboti

Lelde Petrāne, 21.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LG Electronics uzsācis sadarbību ar vienu no pasaulē lielākajām un noslogotākajām lidostām - Seulas Inčhonas starptautisko lidostu, kurā nodrošinās savu robotu pakalpojumus aptuveni 57 miljoniem ceļotāju, kuri ik gadu tiek apkalpoti šajā lidostā. Lidostā darbosies pavadonis Airport Guide Robot un uzkopējs Airport Cleaning Robot.

Airport Guide Robot pārvietosies pa lidostu, sniedzot informāciju un palīdzību apmeklētājiem. Tas aprīkots ar LG balss atpazīšanas platformu, saprot četras dažādas valodas - korejiešu, angļu, ķīniešu un japāņu -, kas ir četras populārākās lidostā lietotās valodas, lai sniegtu palīdzību mutiski. Robots spēj savienoties ar lidostas centrālo serveri, lai sniegtu informāciju par iekāpšanas laiku, restorānu un veikalu atrašanās vietām, kā arī par daudz ko citu. Vienkārši noskenējot iekāpšanas biļeti, Airport Guide Robot var pavadīt līdz izlidošanas vārtiem ceļotāju, kurš kavējas vai ir nomaldījies.

Savukārt Airport Cleaning Robot palīdzēs uzturēt nevainojami tīras grīdas. Tas izmanto LG HOM-BOT tīrīšanas veiktspēju, autonomo navigāciju un spēju izvairīties no priekšmetiem. Šis robots nosaka vietas, kurām nepieciešama visbiežākā tīrīšana, saglabā to atrašanās vietas savā datubāzē un aprēķina visefektīvākos maršrutus, lai tur nokļūtu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Uzzini, kurām biznesa idejām piešķirti Atspēriena vairāk nekā 70 tūkstoši eiro!

Lelde Petrāne, 17.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien Rātsnamā svinīgā pasākumā tika paziņoti seši Rīgas domes un Swedbank kopīgi rīkotās grantu programmas Atspēriens 2016.gada pavasara konkursa uzvarētāji, kuriem piešķirts finansējums kopumā 71 320 eiro apmērā biznesa ideju īstenošanai un attīstībai. Šā gada laureātu vidū pārstāvētas zināšanu ietilpīgas uzņēmējdarbības idejas informācijas tehnoloģiju un elektroierīču jomās.

Jaunākās grantu programmas Atspēriens atbalstītās uzņēmēju idejas un tām piešķirtā granta izlietojuma mērķi:

SIA RobotNest – robotikas konstruktora SumoBoy attīstība. Granta mērķis - tehniskā prototipa izstrāde un pilnveidošana, mājas lapas uzlabošana, programmēšanas izdevumi, grāmatvedības pakalpojumi, telpu īre;

SIA Custome Shoes Web – IDX Shoes kedu dizainēšanas, ražošanas un tirgošanas platforma. Granta mērķis - video izveides/fotografēšanas izdevumi, grāmatvedības pakalpojumi, mājas lapas uzlabošana, telpu īre, specifiskas licences abonēšana;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Robopac šajā pandēmijas laikā ir spējis ļoti labi pielāgoties un noreaģēt uz jauno situāciju. Paredzētā dīleru klātienes tikšanās tika ātri pārcelta uz tiešsaistes vidi, un tajā piedalījās lielāks skaits dalībnieku, nekā tas būtu iespējams klātienē. Neskatoties uz sarežģīto situāciju pasaulē, Robopac savu attīstības tempu nezaudē. Kā tas ir iespējams? Lai noskaidrotu atbildi uz šo jautājumu, uz interviju aicināju uzņēmuma Latvijas reģionālo menedžeri Masimiljāno Konfalones (Massimiliano Confalone) kungu.

Konfalones kungs, lai gan Robopac Latvijā nu jau ir plaši atpazīstams zīmols, tomēr mans pirmais jautājums ir – kas ir Robopac?

Robopac ir dibināts 1984. gadā kā uzņēmums, kas ražo pusautomātiskos palešu aptinējus. Tika piesaistīti inženieri, ieguldīti lieli līdzekļi pētniecībā, un šis process turpinās nepārtraukti. Mums ir reģistrēti neskaitāmi patenti, bet mēs nekad neguļam uz lauriem. Tiek uzlabotas esošās iekārtas, norit nepārtraukts modernizācijas un inovāciju process. Nāk klāt jaunas iekārtas, jaunas idejas.

Šī vēlme uzlabot, attīstīt, būt zaļākiem, videi draudzīgākiem ir mūsu uzņēmuma pamatvērtība un dzinulis darboties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pasaulē vadošā palešu ietīšanas iekārtu ražotāja Robopac jaunākie produkti ienāk arī Latvijā

Raksts tapis sadarbībā ar <i>Profipak SL SIA</i>, 01.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķekavas novada Plakanciemā jau vairāk kā desmit gadus darbojas uzņēmums SIA Profipak SL , kas ir starptautiskās iepakojuma iekārtu ražošanas kompānijas Robopac S.p.A oficiālais pārstāvis Latvijā.

Uzņēmuma ekspozīciju zālē ir apskatāmas vairākas iekārtas no vairāk nekā 40 dažādu Robopac S.p.A iepakošanas iekārtu klāsta, kuras ikvienam klientam ir iespēja uz vietas notestēt un pārliecināties, kura no iekārtām ir piemērota tieši konkrētas jomas uzņēmumam, ņemot vērā gan darbības specifiku, gan arī ražošanas apjomus.

Maijā beigās Milānā notikušajā starptautiskajā iepakojuma izstādē IPACK-IMA kompānija Robopac S.p.A prezentēja savas jaunākās iekārtas un sistēmas - Masterplat LP un iepakošanas iekārtu attālinātās vadības sistēmu Air conect , kuras no oktobra vidus ir jau pieejamas arī klientiem Latvijā.

Lai gūtu ieskatu gan par jaunajām, gan jau klientiem zināmajām Robopac S.p.A iekārtām, uz sarunu aicinājām SIA Profipak SL pārdošanas speciālistu Edgaru Dinsbergu, kurš tikko atgriezies no mācībām Robopac S.p.A rūpnīcā, kur papildināja zināšanas gan par jau zināmajiem, gan arī jaunākajiem Robopac S.p.A ražojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Sony atdzīvina savu ikonisko robotsuni Aibo

Lelde Petrāne, 01.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas konglomerāts Sony atdzīvinājis Aibo, savu ikonisko mehānisko suni. Taču šoreiz kucēns ir ne tikai gudrs un mīlīgs, tam piemīt arī uzlabots mākslīgais intelekts, padarot to suņveidīgāku, vēsta Deutsche Welle.

Kopš pēdējā robotsuņa ir pagājuši jau vairāk nekā desmit gadi.

Saīsinājums AIBO nozīmē «Artificial Intelligence Robot» (Mākslīgā intelekta robots). Sony Aibo ir izklaides robots, kura uzvedība, izmantojot mākslīgo intelektu, līdzinās īstam sunim. Tas spēj mācīties un mijiedarboties ar savu īpašnieku un apkārtni. Uzlabotais suns spēj pārvietoties vienmērīgāk un dabiskāk.

Aibo pārdošana Japānā sāksies janvārī, lai gan jau sākta iepriekšpasūtīšana. Robotsuņa cena ir 198 tūkstoši jenu (1500 eiro). Lietotājiem gan jārēķinās arī ar ikmēneša maksu par pakalpojumiem.

Aibo pirmsākumi meklējami 1999. gadā, bet ražošana tika pārtraukta 2006. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parasti liela uzmanība tiek pievērsta produkcijas ražošanas procesam un tās kvalitātei. Uzņēmumu mārketinga speciālisti kopā ar ražošanas ekspertiem domā par primāro iepakojumu, lai tas būtu gan pievilcīgs, gan saglabātu produktu pēc iespējas ilgāk. Tikai pēc tam tiek domāts par noliktavu, preču kraušanu un pārvietošanu. Šis posms joprojām daudziem nešķiet pietiekami svarīgs, lai tajā iedziļinātos, veiktu aprēķinus utt. Tomēr ir kļūdaini tā domāt! Iepazīstieties, kādus palīgus varat aicināt talkā noliktavā, lai prece galamērķī nokļūtu ideālā stāvoklī.

Noliktava ir katra uzņēmuma pēdējais bastions. No tā, kādā veidā prece no tās iznāk, ir atkarīgs tās turpmākais liktenis: vai un kādā stāvoklī tā saglabāsies, kamēr nonāks līdz galamērķim un patērētājam. Cik bieži gan nav dzirdēts, ka krava, pārvadājot, ir sagāzusies. Tie uzņēmumam ir 100% zaudējumi.

Visbiežāk noliktavā prece glabājas uz paletēm. Uz tām ir sakrautas kastes, maisi, termoiepakojumi u.c. Šādi sakrautas paletes pārvadāt nav iespējams, tās ir jāaptin ar plēvi.Kas ir sakrauts uz paletes, cik stabila tā ir bez aptīšanas ar plēvi, cik tāls ceļš precei ir paredzēts, ar kādu transportu tā tiks vesta – uz šiem jautājumiem ir jāatbild, lai izvēlētos pareizāko risinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru