Ražošana

Lauma Fabrics saņem eksporta garantijas Krievijas tirgum

Vēsma Lēvalde, 04.07.2011

Jaunākais izdevums

Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) noslēgusi eksporta garantijas līgumu ar SIA Lauma Fabrics par piegādēm uz Krieviju. Kopējā garantiju summs ir 81 tūkstotis eiro.

SIA Lauma Fabrics, kas ir viens no lielākajiem mežģīņu, elastīgo adījumu un lenšu ražotājiem pasaulē, vairāk nekā 80% produkcijas eksportē. Eksporta garantija ļaus nostiprināt pozīcijas NVS tirgos, kas ir viena no Lauma Fabrics prioritātēm, informē uzņēmums.

«Lai saglabātu vadošas pozīcijas Lauma Fabrics produktu tirgos, mēs pastāvīgi meklējam iespējas uzlabot ne tikai tehnoloģisko procesu, bet arī raugāmies pēc jaunākā finanšu instrumentu piedāvājuma. Sadarbībā ar LGA mēs savam eksporta potenciālam esam pievienojuši jaunu dimensiju, kas mums ļauj eksportēt ar būtiski zemāku pircēju maksātspējas risku,» saka Lauma Fabrics ģenerāldirektors Edijs Egliņš.

Savukārt LGA direktors Ivars Golsts norāda uz to, ka atbalsts eksportam palīdz saglabāt uzņēmumiem darbavietas Latvijā.

Izsniedzot eksporta kredīta garantiju, LGA uzņemas saistības atlīdzināt eksportētājam (vai eksportētāju finansējošai bankai vai faktoringa sabiedrībai) zaudējumus, kas rodas, ja iestājas kāds no komerciālajiem vai politiskajiem riskiem un ārvalstu pircējs neveic atlikto maksājumu par piegādātajām precēm un/vai pakalpojumiem eksporta līgumā noteiktajā atliktā maksājuma termiņā.

Garantijas var segt līdz pat 90% no atliktā maksājuma apjoma, bet maksimālais garantijas limits vienam debitoram var būt līdz 1 miljonam eiro. Garantijas sedz gan komerciālos, gan politiskos riskus, ar kuriem varētu saskarties Latvijas eksportētājs.

Eksporta kredīta garantijas Latvijā jau izmantojuši vairāki desmiti eksportējošo uzņēmumu, piemēram, Knauf, SAF Tehnika, Bolderaja Ltd, Jeld – Wen Latvija, Attirance un citi.

Garantijas būtiskākā loma ir eksporta veicināšanā uz valstīm, kuras ieņem svarīgu lomu Latvijas kopējā eksporta struktūrā vai ir ar lielu potenciālu, tomēr vienlaikus ietver augstus pircēja un politiskos riskus. 42% no izsniegto garantiju limita ir darījumiem uz Krieviju, 12% - uz Baltkrieviju, 13% - uz Nigēriju, 10% - uz Kazahstānu, bet pārējie garantiju darījumi attiecas uz mazākiem Latvijas eksporta tirgiem. Uz šī gada pirmā ceturkšņa beigām Latvijas eksportētāju veiktās piegādes ar eksporta garantijas segumu ir sasniegušas 14,63 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmēji pērn saņēmuši garantijas 54,3 miljonu eiro apmērā

Žanete Hāka, 07.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) pērn piecu programmu ietvaros sniegusi atbalstu uzņēmējiem, kuri vēlējušies paplašināt savu darbību vai uzsākt to, izsniedzot garantijas 54,3 miljonu eiro apmērā, informē LGA pārstāvji.

Kopumā atbalstu ieguva 244 uzņēmumi. LGA pērn uzrādījusi teicamus darbības rezultātus, sasniedzot 2,597 miljonu eiro neto peļņu, kas ir par 1,09 miljoniem eiro vairāk nekā 2013.gadā.

Pagājušajā gadā lielākais līdzekļu apjoms jeb 38,8 miljoni eiro, kas ir par 80% vairāk nekā 2013. gadā, tika novirzīts kredītu garantijām. 2014.gadā tika izsniegtas 186 kredītu garantijas 149 uzņēmumiem, kas tiem ļāva no kredītiestādēm saņemt papildus finansējumu 66,1 miljona eiro apmērā savas darbības attīstīšanai vai uzsākšanai.

SIA Latvijas Garantiju aģentūras valdes priekšsēdētājs Klāvs Vasks norāda, ka pagājušā gada darbības rezultāti liecina, ka LGA, tikai 22 speciālistu sastāvā, spēj veiksmīgi, izmantojot mūsdienu finanšu instrumentus, nodrošināt Latvijas uzņēmējiem nepieciešamo atbalstu, attiecīgi arī stabilāku pamatu zem kājām, ja tie izlēmuši paplašināt savu darbību, vai arī, kas attiecas uz jauniem uzņēmējiem, to uzsākt. Pērn uzsākta jauna programma, atlasot finanšu starpniekus, mikro aizdevumu izsniegšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LGA: Valsts attīstības institūcijai ir jābūt aģentūrai, nevis bankai

Nozare.lv, 13.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts attīstības institūcijai ir jābūt aģentūrai, nevis bankai, lai nerodas atsevišķi izdevumi, kas saistīti ar bankas darbību, šādu viedokli pauž Latvijas Garantiju aģentūras (LGA) direktors Ivars Golsts.

Jau ziņots, ka 2011.gada pavasarī Finanšu ministrija prezentēja piedāvājumu attīstības finanšu institūcijā apvienot Latvijas Hipotēku un zemes bankas (Hipotēku banka), LGA, Lauku attīstības fonda (LAF) un Vides investīciju fonda programmas. Ministru kabinets šā gada 17.janvārī nolēma turpināt sarunas par Hipotēku bankas komercdaļas pārdošanu.

Golsts norādīja, ka Latvijā ir nepieciešama vienota attīstības institūcija, kas nodarbojas ar dažādiem finanšu instrumentiem. Viņaprāt, apvienot visas tās funkcijas, ar kurām nodarbojas LGA, Hipotēku bankas attīstības daļa, LAF un dažas citas programmas, būtu loģiski.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Garantiju aģentūrā «aizķēries» 28 miljonus latu vērta riska kapitāla pārvaldītāju konkurss

Nozare.lv, 22.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) kavējas paziņot rezultātus konkursā, kurā tiek izraudzītas trīs vadības komandas, kas nodrošinās 28 miljonus latu vērtu riska kapitāla fondu darbību un veiks ieguldījumus Latvijas uzņēmumos.

Kā ziņots, iepriekš konkursa rezultāti tika gaidīti novembra beigās, savukārt līdz gada beigām bija iecerēts noslēgt līgumus ar uzvarētājiem. «Galīgie rezultāti par konkursa uzvarētājiem gaidāmi novembra beigās vai decembrī, attiecīgi līgumu slēgšana un fondu izveidošana plānota līdz šā gada beigām,» pērn skaidroja LGA Riska kapitāla un aizdevumu fondu daļas vadītājs Krišjānis Zariņš.

Savukārt tagad Zariņš portālam Nozare.lv norāda, ka trīs riska kapitāla fondu pārvaldītāji, ātrākais, varētu tapt zināmi šomēnes, bet februāra beigās vai marta sākumā varētu parakstīt līgumus, turklāt ar nosacījumu, ka rezultāti netiks apstrīdēti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tamužs: 28 miljonu latu vērtais riska kapitāla iepirkums liecina par LGA nekompetenci

NOZARE.LV, 17.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmums aizliegt Latvijas Garantiju aģentūrai (LGA) slēgt līgumus riska kapitāla jomā ir spilgts apliecinājums tās vadības nekompetencei, uzskata SIA EIF komanda līdzīpašnieks Viesturs Tamužs.

Viņš norādīja, ka tautsaimniecības atbalsta instruments, kuram vajadzēja sākt darboties 2011.gadā, LGA neprofesionalitātes dēļ vēl joprojām nav pieejams uzņēmējiem.

«Gan ilgais un mokošais gatavošanās process, gan ārkārtīgi savdabīgais nolikums, gan uzvarētāju noskaidrošana, kura ilgst jau pusgadu, mūsuprāt, ir apliecinājumi tam, ka LGA nav spējīga kvalitatīvi noorganizēt šādu konkursu,» uzsvēra Tamužs.

Tāpēc EIF komanda vēlas aicināt Ekonomikas ministriju vēlreiz pārskatīt konkursa nolikumu gan daudzo formālo kļūdu un neveiklību dēļ, gan tādēļ, ka tas konceptuāli neatbilst ne Nacionālā attīstības plāna, ne Ekonomikas ministrijas norādē, par Latvijas tautsaimniecības prioritātēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iegādājusies tekstila rūpnīcu Vācijā, Latvijas ražotāja Lauma Fabrics cer vienlaikus rietumos iegūt elitāro veļas zīmolu pasūtījumus.

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas kapitālsabiedrība Lauma Fabrics beidzot publiski apstiprinājusi pērn rudenī noslēgto darījumu par 100% kapitāldaļu iegādi Vācijas tekstila ražošanas uzņēmumā Elastic Textile Europe GmbH, kas ir viens no vadošajiem elastīgo materiālu ražotājiem Eiropā. Saglabājot pasaulē pazīstamu zīmolu ar pusgadsimtu ilgu vēsturi Elastic, izveidots jauns uzņēmums LE Textile.

Arī Elastic Textile Europe saistītajā uzņēmumā Elastic & Weskott Latvijas ražotājs ieguvis 51% kapitāla. Darījuma, kas ilga visu pagājušo gadu, rezultātā Vācijā izveidota jauna Latvijas kapitāla sabiedrība ar ierobežotu atbildību LE Textile. Vācijas uzņēmums turpina pārstāvēt zīmolu Elastic, kas tirgū pazīstams jau kopš 1958. gada. Uzņēmumi Latvijā un Vācijā strādā pēc stratēģiskās alianses principa, un sadarbības rezultātā Lauma Fabrics cer iegūt vairāk klientu rietumu tirgū, jaunas zināšanas un papildu ražošanas apjomus, DB atklāj SIA Lauma Fabrics valdes loceklis Edijs Egliņš, kurš mātesuzņēmuma vārdā pārrauga arī LE Textile. Līdz ar jauna uzņēmuma iegādi arī Lauma Fabrics veiktas izmaiņas vadības komandā – kopš 2013. gada septembra uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Indreks Rahumā, valdes locekļi ir Edijs Egliņš un Tatjana Tužilkina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Noskaidroti trīs 28 miljonu latu vērtā riska kapitāla pārvaldības pretendenti

Dienas Bizness, 13.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz 28 miljonu latu vērtā riska kapitāla pārvaldību patlaban pretendē personu apvienība Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš, SIA ZGI Capital un SIA Capitalia Investīciju Pārvalde, liecina Latvijas Garantiju aģentūras (LGA) informācija.

Atlasot trīs pretendentus no vienpadsmit, noslēdzies riska kapitāla pārvaldības komandas izvēles pirmais posms.

Izraudzītās vadības komandas pēc konkursa noslēgšanās nodrošinās jaunizveidoto riska kapitāla fondu darbību un veiks ieguldījumus Latvijas mikro, mazos un vidējos uzņēmumos ar augstu izaugsmes potenciālu, kuru saimnieciskās darbības vieta ir Latvijā, skaidro LGA. Jaunie fondi attīstīs riska kapitāla nozari Latvijā, papildinot jau esošo LGA riska kapitāla fondu piedāvājumu.

Šie riska kapitāla fondi tiks finansēti no Eiropas Savienības struktūrfondu aktivitātes «Ieguldījumu fonds investīcijām garantijās, paaugstināta riska aizdevumos, riska kapitāla fondos un cita veida finanšu instrumentos», ko LGA pagājušā gada 1. janvārī pārņēma no Eiropas Investīciju fonda. Paredzēts, ka kopējais šo fondu ieguldījumu apjoms Latvijas uzņēmumos sasniegs līdz 40 miljoniem eiro (aptuveni 28 miljoniem latu).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) sadarbībā ar Ekonomikas ministriju izstrādājusi Akselerācijas fondu programmu, kurā tehnoloģiju intensīviem uzņēmumiem būs pieejami 30 miljoni eiro, piektdien informatīvā pasākumā uzņēmējus informēja LGA pārstāvji.

Akselerācijas fondu programma izstrādāta, jo LGA konstatējusi, ka tehnoloģiju intensīviem uzņēmumiem ir nepietiekams finansējums pirms sēklas un sēklas posmā, kā arī trūkst alternatīva finansējuma uzņēmumiem agrīnā stadijā.

Akselerācijas fondu programma paredz konkursa kārtībā izraudzīt divus akseleratora fondus, kuru mērķis būs palīdzēt izveidot veiksmīgus uzņēmumus ar lielu izaugsmes potenciālu tehnoloģiju ietilpīgās nozarēs. Tāpat šiem fondiem būs jāattīsta jaunu uzņēmumu ekosistēma Latvijā un potenciāli jāpiesaista komandas no citām valstīm. Paredzams, ka fondu darbības rezultātā tiks radīts reģionāla mēroga un nozīmes tehnoloģisko iesācējuzņēmumu akselerācijas centrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lauma Fabrics koncentrēsies uz investīciju iespējām eksporta tirgos

Dienas Bizness, 04.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apakšveļas materiālu ražotājs SIA «Lauma Fabrics» 2017.gadā strādājis ar apgrozījumu 2016.gada līmenī, un šogad uzņēmums plāno veicināt galveno zīmolu «Lauma Fabrics» un «Lauma Medical» starptautisko atpazīstamību, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Pērn SIA «Lauma Fabrics» apgrozījums bija 32,513 miljoni eiro, kas bija pieaugums par 0,5%, salīdzinot ar 2016.gadu. Savukārt uzņēmuma pārskata gada peļņa bija 2,291 miljons eiro, kas bija par 11,4% mazāk nekā gadu iepriekš.

SIA «Lauma Fabrics» pērn izdevies palielināt ieņēmumus galveno saražoto produktu kategorijās. Lielāko daļu no uzņēmuma apgrozījuma veidoja ieņēmumi no sieviešu veļas šūšanai paredzēto materiālu realizācijas; tie pērn bija 29,013 miljoni eiro (pieaugums par 0,3% salīdzinājumā ar 2016.gadu).

Savukārt ieņēmumi no medicīniskās veļas, elastīgo saišu un jostu pārdošanas bija 2,601 miljons eiro (pieaugums par 4%). Pārējie ieņēmumi no formēšanas un veļas ceha izstrādājumiem, un citiem produktiem veidoja nepilnus 900 tūkstošus eiro (kritums par 1,5%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Garantiju aģentūra riska kapitāla pārvaldīšanai vērtēs trīs pretendentus

Žanete Hāka, 11.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Garantiju aģentūras (LGA) Iepirkumu komisija, ņemot vērā Iepirkumu Uzraudzības biroja norādījumus par kritēriju piemērošanu, ir pārvērtējusi konkursa rezultātus par jaunu riska kapitāla fondu vadības komandu izvēli un pieņēmusi lēmumu par trīs pretendentu uzaicināšanu uz nākamo kārtu.

Kā informēja LGA pārstāve Gerda Štokmane, uzaicinātie ir personu apvienība «Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš», SIA ZGI Capital un personu apvienība «Ēriks Fricsons, Jānis Leimanis, Zigmārs Reklaitis, Andris Keziks».

Fondu pārvaldītāji tika izvēlēti, ņemot vērā kritērijus par zināšanām un iepriekšēju investīciju pieredzi, kas atbilstoša plānotā fonda investīcijām. Tāpat tika ņemts vērā, vai pretendenti ir veikuši riska kapitāla investīcijas pēdējo piecu gadu laikā un vai dalībnieku pieredze ir bijusi veiksmīga; dalībnieku piesaistīto privāto investoru finansējuma apjomu pārvaldē, kas ir ieguldīts riska kapitāla investīcijās pēdējo desmit gadu laikā; investīciju stratēģijas detalizācija un atbilstība tirgus situācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cido Grupa saņēmusi Garantiju aģentūras eksporta garantiju piegādēm Ukrainai

Lelde Petrāne, 28.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) ir noslēgusi eksporta garantijas līgumu ar Cido Grupu par piegādēm Ukrainas partneriem par kopējo summu 54 000 eiro. Cido Grupai šis ir pirmais eksporta garantiju līgums ar LGA, bet kopējais LGA izsniegto eksporta garantiju apjoms šogad sasniedz 537 tūkst. latus, liecina medijiem sniegtā informācija.

«Iespēja saņemt eksporta garantiju no LGA mums ļauj meklēt arvien jaunus eksporta tirgus, kuros mūsu produkcijas pircējiem var būt salīdzinoši augstāki komerciālie vai politiskie riski. Bez LGA atbalsta tas nebūtu iespējams,» skaidro Cido Grupa pārstāve Inese Lielpinka.

LGA direktors Ivars Golsts norāda, ka aģentūras «mērķis šogad ir izvērst mūsu partneru loku, tādējādi veicinot Latvijas ražotāju eksportspēju».

Izsniedzot eksporta kredīta garantiju, LGA uzņemas saistības atlīdzināt eksportētājam (vai eksportētāju finansējošai bankai vai faktoringa sabiedrībai) zaudējumus, kas rodas, ja iestājas kāds no komerciālajiem vai politiskajiem riskiem un ārvalstu pircējs neveic atlikto maksājumu par piegādātajām precēm un/vai pakalpojumiem eksporta līgumā noteiktajā atliktā maksājuma termiņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Garantiju aģentūra izsniegusi pirmo mezanīna aizdevumu

Lelde Petrāne, 25.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) ir piešķīrusi mezanīna aizdevumu 700 000 LVL apmērā SIA Cēsu miesnieks ražotnes iegādei un paplašināšanai.

LGA mezanīna aizdevums, kas izsniegts kopā ar AS Norvik Banka finansējumu, piešķirts lopu kautuves un gaļas pārstrādes attīstīšanai.

Mezanīns Latvijā ir salīdzinoši jauns finanšu instruments. Latvijas uzņēmējiem tas dod iespēju saņemt projekta realizācijai nepieciešamo summu no diviem avotiem – bankas un LGA. LGA aizdevuma daļa ir pakārtota bankas kredītam; tās pamatsumma var tikt atmaksāta jebkurā aizdevuma perioda laikā un pirmos divus gadus uzņēmējam ir jāmaksā samazināta procentu likme. LGA aicina arī citus Latvijas uzņēmumus aktīvi interesēties un izmantot šīs iespējas.

SIA Cēsu miesnieks valdes locekle Līga Langmane norāda, ka valsts un finanšu sektora atbalsts, jo īpaši ar lauksaimniecību saistītām industrijām, ir būtisks tautsaimniecības izaugsmes veicināšanai. Saņemtais LGA un Norvik Bankas mezanīna finansējums sniedzot SIA Cēsu miesnieks iespēju veidot un attīstīt konkurētspējīgu, efektīvu un produktīvu vietējā kapitāla uzņēmumu, kas saražoto produkciju galvenokārt novirza eksporta tirgos. Uzņēmuma biznesa modeļa veiksmes faktors esot ražošanas apjoms un produkta pievienotās vērtības paaugstināšana, izmantojot vietējos resursus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Daudzdzīvokļu māju siltināšanai Garantiju aģentūra izsniegusi 100 garantijas

Žanete Hāka, 05.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) šī gada oktobrī ir izsniegusi 100. garantiju daudzdzīvokļu māju siltināšanas programmā.

LGA garantijas mājokļu siltināšanai ir pieejamas jau pusotru gadu, no 2013. gada maija, kad tika veikti attiecīgi grozījumi Ministru kabineta noteikumos par garantijām komersantu un atbilstošu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību konkurētspējas uzlabošanai. Minētie MK noteikumi nodrošina arī samazinātu garantijas gada maksu mājokļu siltināšanas projektiem - 0,65% apmērā.

Pašlaik siltināšanas programmā tiek novērots ļoti augsts pieprasījums, tā uzlabo iedzīvotāju iespējas saņemt aizdevumu kredītiestādē, renovējot arī tādas mājas, kuru finansēšanu bez šādas garantijas bankas uzskatītu par pārāk riskantu un aizdevumus neizsniegtu. Jāatzīmē, ka garantijas var saņemt tikai tad, ja projekta ietvaros netiek veikta saimnieciskā darbība, bet reālie labuma guvēji projekta īstenošanas rezultātā ir dzīvokļu īpašnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LGA varēs slēgt līgumus 28 miljonu latu pārvaldītajiem

Žanete Hāka, 22.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) ir atzinis par nepamatotām iesniegtās sūdzības, tādejādi atļaujot SIA Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) turpināt sarunu procedūru un slēgt līgumus ar konkursa rezultātā noteiktajām trīs riska kapitāla fondu vadības komandām, informēja LGA pārstāve Gerda Štokmane.

Līgumus LGA varēs slēgt ar personu apvienību Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš, SIA ZGI Capital un personu apvienību Ēriks Fricsons, Jānis Leimanis, Zigmārs Reklaitis, Andris Keziks.

Konkursa vērtēšanā piedalījās ekspertu komanda no Eiropas investīciju fonda, kas sniedza savu atzinumu par visiem pretendentiem, kā arī papildus tam LGA sadarbībā ar auditorfirmu KPMG veica katra pretendenta vadošo darbinieku padziļinātu izpēti.

Neraugoties uz to, ka Latvijas Riska Kapitāla asociācija (LVCA) ir atzinusi, ka konkurss organizēts profesionāli, pēc rezultātu paziņošanas tika iesniegtas pārsūdzības, tostarp viena komanda to iesniedza divreiz. Nepamatota sūdzību iesniegšana kavē iepirkuma noslēgšanu, neveicina riska kapitāla nozares attīstību un jaunu investīciju iepludināšanu Latvijas tautsaimniecībā, norāda LGA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veļas šūšanas materiālu ražotājs SIA «Lauma Fabrics» 2018. gadā strādāja ar neto apgrozījumu 31,909 miljonu eiro apmērā, kas bija par 1,9% mazāk nekā 2017.gadā, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Taču neskatoties uz apgrozījuma kritumu, uzņēmuma peļņa pērn pieauga par 50,9% un bija 3,457 miljoni eiro.

Uzņēmuma ieņēmumi no sieviešu veļas šūšanai paredzēto materiālu realizācijas pērn bija 28,346 miljoni eiro un veidoja lielāko daļu no uzņēmuma apgrozījuma, savukārt ienākumi no medicīnas produkcijas veidoja 2,292 miljonus eiro. Pārējos ieņēmumus SIA «Lauma Fabrics» guvusi no formēšanas izstrādājumu, korsešu izstrādājumu un iepirkto cieto kausiņu realizācijas.

2018.gadā uzņēmuma galvenie noieta tirgi bija Baltijas valstis, Vācija, Polija, Francija, Maroka un NVS valstis.

SIA «Lauma Fabrics» 2018.gadā kopumā pamatlīdzekļos ieguldīja 1,556 miljonus eiro, cita starpā ieguldīti 802 tūkstoši eiro jaunās iekārtās un tehnoloģijās. Uzņēmums ieguldījumus veicis, īpašu uzmanību pievēršot efektivitātes un pielāgošanās spējas paaugstināšanai, kā arī zemo izmaksu bāzes saglabāšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s SAF Tehnika Brazīlijas partnerim, kurš iepirka SAF iekārtas, ir likviditātes problēmas, informē SAF Tehnika pārstāvji.

Papildināta ar 4., 6. un 7. rindkopu.

Brazīlijas uzņēmums nav spējis izpildīt televīzijas apraides tīkla izbūves projekta realizācijas nosacījumus, un pasūtītājs līgumu ir lauzis.

Brazīlijas kompānijai piegādāto un vēl neapmaksāto SAF iekārtu kopsumma veido 578 tūkstošus ASV dolāru, un apmaksas termiņš ir 2013. gada augusts, informē uzņēmuma pārstāvji.

SAF Tehnika ir saņēmusi Latvijas Garantiju Aģentūras (LGA) izdotu eksporta garantiju šim darījumam, kas situācijā, ja partneris neveiks samaksu laikā, kompensēs daļu no neatgūtās summas saskaņā ar eksporta garantijas līguma nosacījumiem.

Pašlaik LGA vēl nav saņēmusi oficiālu paziņojumu par SAF Tehnika partnera likvidātes problēmām, tādeļ pašlaik par zaudējumu apmaksas apmēru vēl nevar runāt, Db.lv skaidroja LGA eksporta garantijas konsultants Artūrs Karlsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Garantiju aģentūrai aizliedz slēgt līgumus par 28 miljonus latu vērtā riska kapitāla pārvaldību

Žanete Hāka, 14.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) aizliedzis slēgt Latvijas Garantiju aģentūrai (LGA) līgumus par riska kapitāla pārvaldīšanu 28 miljonu latu apmērā, liecina paziņojums IUB.

Sarunu procedūrā par uzvarētājiem tika atzīta personu apvienība Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš, SIA ZGI Capital un SIA Capitalia Investīciju pārvalde.

Izvērtējot vērtēšanas rezultātus, vairākas riska kapitāla pārvaldes kompānijas – personu apvienība Ēriks Fricsons, Jānis Leimanis, Zigmārs Reklaitis, Andris Keziks, Innovation Growth Capital, LABACA Venture Capital un SIA EIF komanda - nolēmušas iesniegt sūdzību IUB.

Sūdzību iesniedzēji norāda, ka atbilstoši Sarunu procedūras nolikumam kritērijā par dalībnieku pieredzi bija jāvērtē komandas dalībnieku iepriekš veiktās investīcijas, to atbilstība plānotajam fondam, katra dalībnieka individuālā loma, investīciju skaits un veiksmīgums, turklāt izvērtējums bija jābalsta uz divu augstāk novērtēto komandas dalībnieku individuālo novērtējumu summu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Veidos jau trešo riska kapitāla fondu paaudzi

Elīna Pankovska, 03.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) sadarbībā ar Ekonomikas ministriju izstrādātās valsts atbalsta programmas ietvaros 2 izsludināts konkurss jaunu riska kapitāla fondu vadības komandu izvēlei. Tas darīts, lai atvieglotu inovatīviem mikro, maziem un vidējiem uzņēmumiem pieeju kapitāla finansējumam un sekmētu jaunu riska kapitāla fondu veidošanos Latvijā.

Konkursa kārtībā tiks izraudzītas līdz trīs vadības komandas, kas nodrošinās jaunizveidoto riska kapitāla fondu darbību un veiks ieguldījumus Latvijas uzņēmumos, liecina informācija LGA mājaslapā. Fondu vadības komandas var pieteikties dalībai konkursā līdz 19.septembrim. Papildus informācija par iepirkuma konkursa noteikumiem pieejama LGA mājaslapā.

Paziņojumā norādīts, ka jaunie fondi veiks ieguldījumus mikro, mazos un vidējos uzņēmumos ar augstu izaugsmes potenciālu, kuru saimnieciskās darbības vieta ir Latvijā. Ieguldījumus līdz vienam miljonam latu vienā uzņēmumā varēs saņemt, lai nodrošinātu finansējumu uzņēmuma produkta vai biznesa idejas sākotnējās koncepcijas izpētei, novērtēšanai un attīstīšanai, produktu izstrādei un sākotnējam mārketingam, uzņēmuma izaugsmei un darbības paplašināšanai, paaugstinot ražošanas jaudas, attīstot noieta tirgus un produktus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

SIA Lauma Fabrics notikušas izmaiņas valdē

Gunta Kursiša, 28.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Lauma Fabrics valdē otrdien, 28. augustā, reģistrētas izmaiņas – valdes locekļa amatu pametis Dobelē dzīvojošais Olafs Švanks, liecina informācija Lursoft.

Viņa vietā valdes locekļa amatu turpmāk ieņems igaunis Indreks Rahumā (Indrek Rahumaa), kurš laikā no 2005. gada oktobra līdz 2007. gada maijam pildīja Lauma Fabrics valdes priekšsēdētāja amata pienākumus, savukārt no 2007. gada maija līdz 2010. gada novembrim ieņēma kompānijas padomes priekšsēdētāja amatu, liecina Lursoft dati par Lauma Fabrics amatpersonu vēsturi.

Savukārt O. Švanks SIA Lauma Fabrics valdes locekļa amatā darbojās kopš 2010. gada novembra vidus.

Patlaban darbu uzņēmuma valdē turpina līdzšinējais priekšsēdētājs Apvienotās Karalistes valstspiederīgais Naidžels Peidžs (Nigel Page), kā arī valdes loceklis Edijs Egliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - SIA Lauma Fabrics tiek pie rekordpeļņas

Vēsma Lēvalde, 16.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tekstilmateriālu ražotāja SIA Lauma Fabrics 2012.gadā guvusi 2,8 miljonus latu peļņu, audzis arī apgrozījums.

Papildināts viss teksts.

Pērn Lauma Fabrics apgrozījums bijis 24,2 miljoni latu un tas ir lielākais uzņēmuma vēsturē, db.lv informēja uzņēmumā. Labos finanšu rezultātus uzņēmuma vadība skaidro ar tirgus aktivizēšanos un pieprasījuma pieaugumu, kā arī mērķtiecīgām investīcijām ražošanā un energoefektivitātē.

«Mēs apzināti gājām uz to, lai gūtu maksimālu peļņu, jo no tās finansējam apdares ceha rekonstrukciju,» db.lv skaidroja SIA Lauma Fabrics ģenerāldirektors Edijs Egliņš. Visu gadu uzņēmumā bija noteikts stingrs taupības režīms, lai varētu sākt vērienīgāko investīciju projektu kopš uzņēmuma dibināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tekstilražotājs "Lauma Fabrics" reģistrējis komercķīlu ar 58,8 miljonu eiro nodrošinātā prasījuma maksimālo summu, liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija.

Kā parādnieks reģistrēts uzņēmuma kapitāldaļu turētājs SIA "European Lingerie Group", savukārt ieķīlātā manta ir SIA "Lauma Medical" kapitāldaļas un cita manta. Komercķīlas ņēmējs ir "Rietumu banka".

Ieķīlātā manta ir visi krājumi, visi ķermeniskie pamatlīdzekļi, visas prasījuma tiesības, transportlīdzekļi, kā arī cita "Lauma Medical" manta.

Komercķīla reģistrēta trešdien, 9.jūnijā.

2019.gadā reģistrētās "Lauma Medical" kapitāldaļu turētājs ir "Lauma Fabrics".

Jau vēstīts, ka "Lauma Fabrics" 2019.gadā strādāja ar 32,228 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1% vairāk nekā 2018.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 9,4% un bija 3,132 miljoni eiro. Uzņēmuma finanšu dati par 2020.gadu vēl nav publiskoti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Par Lauma Fabrics tiešo īpašnieku kļuvusi European Lingerie Group

LETA, 16.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par tekstilmateriālu ražotājas SIA «Lauma Fabrics» tiešo īpašnieku kļuvusi apakšveļas ražošanas uzņēmumu grupa AS «European Lingerie Group», kurai iepriekš kompānijas kapitāldaļas piederēja pastarpināti, liecina informācija «Firmas.lv».

Iepriekš «Lauma Fabrics» kapitāldaļas piederēja AS «European Lingerie Brands», kuras vienīgais īpašnieks ir «European Lingerie Group».

«Tā kā vēlējāmies vienkāršot grupas struktūru »European Lingerie Brands« un »European Lingerie Group« tika apvienotas. Līdz ar to formāli Uzņēmumu reģistrā parādās īpašnieku maiņa, kaut gan pēc būtības īpašnieku struktūrā izmaiņu nav, arī ietekmes uz »Lauma Fabrics« darbību nav,» aģentūrai LETA skaidroja «Lauma Fabrics» pārstāvji.

Izmaiņas Uzņēmumu reģistrā iegrāmatas 13.jūlijā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka «Lauma Fabrics» apgrozījums 2017.gadā bija 32,513 miljoni eiro, kas ir par 0,5% vairāk nekā 2016.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 11,4% un bija 2,291 miljons eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lauma International iegādājas Vācijas apakšveļas ražotāju Felina

Zane Atlāce-Bistere, 14.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Lauma International, kurai pieder LSEZ Lauma Fabrics SIA, ir iegādājusies Vācijas sieviešu apakšveļas ražošanas un tirdzniecības grupu Felina, informē uzņēmumā. Darījuma summa netiek atklāta.

1885. gadā dibinātā Felina ražo un izplata sieviešu apakšveļu ar zīmoliem Felina un Conturelle. Felina grupai pieder ražotne Ungārijā un vairumtirdzniecības uzņēmumi Vācijā, Francijā, Itālijā, Spānijā, ASV, Portugālē, Polijā un Čehijā. Grupas galvenā mītne atrodas Manheimā, Vācijā. AS Lauma International iegādājusies 100% Felina International AG akciju no privātā kapitāla fonda palero.

AS Lauma International ir tekstilmateriālu, mežģīņu un citu sieviešu apakšveļas šūšanai paredzētu materiālu vadošā Eiropas ražotāja LSEZ Lauma Fabrics SIA mātes uzņēmums. Lauma Fabrics pieder ražotnes Latvijā un Vācijā. Uzņēmums izgatavo un tirgo arī medicīnas tekstilpreces ar zīmolu Lauma Medical. AS Lauma International īpašnieki ir Indreks Rahumā (Indrek Rahumaa) un Džons Bonfīlds (John Bonfield).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izveidots Attīstības finanšu institūcijas koncerns

Žanete Hāka, 11.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien izveidots AS Attīstības finanšu institūcija (AFI) koncerns, informē Finanšu ministrija.

AFI koncernā ietilpst trīs institūcijas, kas sniedz valsts atbalstu uzņēmējiem finanšu instrumentu veidā – Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum (ALTUM), Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) un Lauku attīstības fonds (LAF).

«Esmu ļoti gandarīts, ka beidzot vienotas AFI izveide ir sasniegusi finiša taisni. Tas ir ļoti būtisks pavērsiens, kas veicinās mūsu tautsaimniecības izaugsmi. AFI sniegs atbalstu uzņēmējdarbības attīstīšanai, pašnodarbinātības veicināšanai, lauksaimniecības atbalstam, reģionālai un lauku teritoriju attīstībai, kā arī energoefektivitātes paaugstināšanai un citu jautājumu risināšanai,» pārliecināts finanšu ministrs Andris Vilks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

CIDO Grupa LGA apdrošinājusi eksportu uz NVS par 1,23 miljoniem eiro

Žanete Hāka, 29.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzērienu ražotāja SIA CIDO Grupa Latvijas Garantiju aģentūrā (LGA) šogad ir apdrošinājusi produkcijas piegādes uz Krieviju, Baltkrieviju un Ukrainu par 1,23 miljonu eiro.

Uzņēmuma pārstāve Inese Lielpinka norāda, ka LGA izsniegtās valsts garantijas ir drošības garants Latvijas ražotājiem, lai uzņēmums turpinātu eksportu uz paaugstināta riska valstīm arī laikā, kad tajos valda nestabilitāte un notikumu neprognozējamība.

CIDO Grupa ir aktīvs produkcijas eksportētājs uz tādiem eksporta tirgiem kā Krievija, Baltkrievija un Ukraina. Šajos tirgos pārdošanas apjomi veido aptuveni 15% no uzņēmuma eksporta. Lai samazinātu piegāžu riskus, jau kopš 2011.gada uzņēmums izmanto Latvijas Garantiju aģentūras sniegtās iespējas apdrošināt eksportu. Šogad LGA ir izsniedzis eksporta garantijas uzņēmumam CIDO Grupa par 14 pircējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijas Garantiju aģentūra atkal izsniegs garantijas eksportam uz Ukrainu

Žanete Hāka, 15.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) atsāks eksporta garantiju izsniegšanu uz Ukrainu, informē aģentūras pārstāvji.

3.martā LGA pārtrauca sniegt eksporta kredīta garantijas darījumiem uz Ukrainu. Lēmums tika pieņemts, ņemot vērā iespējamo militāra konflikta eskalāciju Krimas aneksijas gadījumā un ar to saistīto politisko un komerciālo risku iestāšanās pieaugumu.

Lai arī situācija Ukrainā joprojām liecina par iespējamiem riskiem, tomēr pēdējo nedēļu laikā tā ir kļuvusi vairāk prognozējama. Ukraina ir saņēmusi Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumu, kas ir pozitīvs signāls prognozēm par tirgu kopumā, norāda LGA.

Ukraina, būdama Latvijas piektais lielākais ārējās tirdzniecības partneris ārpus Eiropas Savienības, neskatoties uz pašreizējo sarežģīto politisko klimatu, ietver lielu ekonomisko sadarbības potenciālu, ko LGA ir gatava veicināt, vienlaikus atbildīgi izvērtējot iespējamo risku iestāšanos, lai nezaudētu neviena no darījumā iesaistītajām pusēm.

Komentāri

Pievienot komentāru