Mana pieredze: Atver veikalu garšvielu mīļiem

2018. gada 13. jūnijs plkst. 8:23
Autors: Anda Asere
Dalies ar šo rakstu

Veikala Gardais īpašniece Dita Lase jokojot teic, ka šis ir veikals tiem, kuri no garšvielām lieto tikai piparus un sāli, – te ir vairāk nekā 20 veidu pipari, tostarp asākais čili pasaulē, un aptuveni tikpat daudz dažādu sāls veidu.

Pamatā veikalā ir dažādas garšvielas, tostarp sveramās, pārtikas krāsvielas, tējas, dažādi bezglutēna produkti. Tajā ir plašs konditorejas uzgaļu piedāvājums puķīšu veidošanai kūkām. «Ieraudzīju internetā vienu korejiešu stila kūku ar puķēm un «saslimu» ar to. Divus mēnešus «sēdēju» YouTube, lai samācītos to veidošanu. Nolēmu arī citiem piedāvāt iegādāties speciālos uzgaļus,» saka Dita. Veikalā nopērkama tepat Latvijā grauzdēta svaiga kafija. Viņa ir sākusi arī ražošanu un piedāvā dažādas mērces un pastētes vegāniem. Lai gan vegānu īpatsvars Latvijā ir mazs, Dita vēlas strādāt ar šo mērķauditoriju un cer, ka viņai ir pieeja šiem cilvēkiem. Aptuveni četras reizes nedēļā Gardais virtuvē notiek Ditas un Canamelle īpašnieces Agneses Vīdneres kopīgi un atsevišķi vadīti kursi. Tāpat viņas piedāvā virtuvi iznomāt, ja kāds vēlas tur organizēt savus kursus.

Kaut piecus gramus

«Man gribas atbalstīt bezatkritumu dzīvesstilu. Ir milzīgs prieks, ka cilvēki nāk uz veikalu ar savām dozītēm. Tā katrs var pamēģināt kādu garšvielu neriskējot. Pērkot mazu paciņu par četriem eiro, nav zināms, vai tās saturs patiks. Te vispirms var pasmaržot un nopirkt kaut vai piecus gramus un mājās saprast, vai garšo,» stāsta Dita. Viņa uzskata, ka visiem vajadzētu piedomāt par savu radīto atkritumu daudzumu, jo citādi ar laiku ir risks tajos «noslīkt». «Tikai tad, ja Rīgā trīs dienas neatbrauc atkritumu savākšanas mašīna, cilvēki sāk saprast reālo situāciju. Kad atkritumi tiek regulāri izvesti, problēma nav redzama. Taču, kad cilvēki sāk apjaust atkritumu apjomus, ir skaidrs, ka tie ir ārprātīgi. Jebkas, ko varam darīt to mazināšanas virzienā, ir labi – katrs mazs solītis summējas. Līdzīgi kā ar veģetārismu – reti kurš ir «sterils» veģetārietis. Ja nevari dzīvot bez gaļas, ēd to tad, kad tiešām vēlies, nevis autopilotā trīs reizes dienā. Ir vajadzīgs mazlietiņ piedomāt. Nav jau vajadzīgs sev visu aizliegt, bet gan pieiet tam visam ar prātu. Dari to, ko vari, – par to, ko nevari, domāsi pēc tam,» teic uzņēmēja. Ditu ļoti iepriecina, ka lielveikalos katru tomātu vairs neliek savā maisiņā, kā arī pieņem pircēju burciņas sveramajām precēm, ja viņi atnākuši ar savu taru.

Visu rakstu Atver veikalu garšvielu mīļiem lasiet 13.jūnija laikrakstā Dienas Bizness!

Dalies ar šo rakstu
Atslēgvārdi