Mana pieredze: Lielpilsētas vietā izvēlas būt tuvāk dabai

2018. gada 26. februāris plkst. 12:00
Autors: Anda Asere
Dalies ar šo rakstu

Vairākus gadus strādājuši Londonā, Kalvis un Baiba Lapsiņi savu kafijas grauzdētavu Tīrs Miers atvēruši Rankas pagastā; internets palīdz produkciju pārdot jebkur

Kafijas grauzdētava Tīrs Miers (SIA Dabas Prieks) darbību sāka 2017. gada jūlijā. «Esam izveidojuši nelielu un mājīgu specializētās kafijas grauzdētavu. Mēs grauzdējam kafiju ar skaidri zināmu izcelsmi no dažādām tās audzēšanas valstīm. Mums ir zināma arī konkrēta kafijas audzēšanas plantācija vai reģions, kur tā ir audzēta, novākta un apstrādāta,» saka Kalvis.

Kalvja ceļojums kafijas pasaulē sākās pirms astoņiem gadiem, kad viņš strādāja kafejnīcā Lielbritānijā. Kafijas gatavošana viņu aizrāva, un jo vairāk Kalvis mācījās, jo vairāk secināja, ka ir jāturpina izglītoties. Ar laiku viņš kļuva par kafejnīcas galveno kafijas bārmeni (t.s. baristu), un viņa uzdevums bija rūpēties par dzēriena kvalitāti, kā arī apmācīt un iedvesmot kolēģus.

Lapsiņi savu uzņēmumu izveidojuši Gulbenes novadā. «Manuprāt, reģionos ir «apslēpti» daudzi un dažādi uzņēmīgi cilvēki, kas piedāvā radošus un interesantus produktus un pakalpojumus. Varbūt vienīgi tie ikdienā nav tik pamanāmi, jo netiek reklamēti košās reklāmās. Izvēloties vietējo un mazo ražotāju, cilvēks iegūst ko vairāk nekā tikai produktu vai pakalpojumu. Lielākais ieguvums ir emocijas, sajūtas, stāsti un zināšanas,» saka Kalvis. Arī viņš pats agrāk domājis, ka ir pilsētas cilvēks un laukos nekad nedzīvos, bet, piedzīvojot Londonas dzīves ritmu un steigu, sapratis, ka pilsētā zaudē saikni ar sevi. «Mēs ar Baibu vienmēr esam bijuši lieli dabas mīļotāji un esam meklējuši iespēju brīvo laiku pavadīt pie dabas. Kad pienāca laiks pārmaiņām, nebija divu domu, ka negribam dzīvot pilsētā. Beidzot varam teikt, ka esam atradušu savu vietu, kur jūtamies laimīgi,» teic Kalvis. Ģimene neredzēja nekādus šķēršļus izveidot kafijas grauzdētavu tieši Rankas pagastā, jo mūsdienās ar interneta sniegtajām iespējām uzņēmuma atrašanās vietai vairs nav tik lielas nozīmes. Svarīgāk ir tas, cik gudri un tālredzīgi viss tiek plānots.

Visu rakstu Lielpilsētas vietā izvēlas būt tuvāk dabai lasiet 26. februāra laikrakstā Dienas Bizness.

LASI ARĪ:

Aparāts, kāds nekur citur pasaulē nav pieejams
Mana pieredze: Siguldiešiem izstāsta kafijas stāstu
Sākam biznesu: Viss sākās ar kafijas tasīti
Puratos Latvia jaunā ražošanas iekārtā plāno ieguldīt investīcijas apmērā līdz diviem miljoniem eiro
Biznesa ideja: Dzēriens no Latvijas dabas - ozolzīļu Zīleja

Dalies ar šo rakstu