Pasaulē

Moody’s: Jaunais Polijas banku nodoklis apdraud finanšu sektora rentabilitāti un valsts ekonomiku

LETA, 25.01.2016

Jaunākais izdevums

Pretrunīgi vērtētais Polijas jaunais banku nodoklis apdraud ne tikai finanšu sektora rentabilitāti, bet arī valsts kopējo ekonomikas izaugsmi, pirmdien brīdināja starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s.

Jaunais nodoklis rada riskus negatīvi ietekmēt kredītu izaugsmi, jo tas samazina banku kapitāla radīšanas iespējas, kas savukārt rada draudus būtiski ietekmēt Polijas ekonomiku un radīt lēnāku iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi, norāda aģentūra.

Polija prognozē, ka valsts ekonomika šogad pieaugs par 3,8%, salīdzinot ar 3,5% pērn.

Moody’s lēš, ka jaunais nodoklis banku sektoram šogad izmaksās aptuveni 4,4 miljardus zlotu (vienu miljardu eiro), kas ir līdzvērtīgi aptuveni 32% no banku ienākumiem pērnā gada pirmajos desmit mēnešos.

Tāpat aģentūra brīdina, ka ienākumu kritums samazinās banku spēju amortizēt satricinājumus.

Kā ziņots, Polijas parlaments pērnā gada nogalē apstiprināja pretrunīgi vērtēta nodokļa ieviešanu finanšu sektorā, lai palīdzētu finansēt pirmsvēlēšanu solījumus attiecībā uz iedzīvotāju labklājību.

Šis apstiprinājums paredz, ka no 1.februāra banku un apdrošināšanas uzņēmumu aktīviem tiks piemērots gada nodoklis 0,44% apmērā.

Oficiālie aprēķini liecina, ka šis nodoklis valsts ienākumos nodrošinās vairāk nekā četrus miljardus zlotu.

Tikmēr kritiķi brīdina, ka šis nodoklis paaugstinās banku pakalpojumu, aizdevumu un apdrošināšanas cenas, bet drūmākās prognozes pat paredz Polijas finanšu sistēmas katastrofu.

Šī nodokļa ieviešana bijusi svarīga konservatīvajai partijai "Likums un taisnīgums", kas oktobrī notikušajās Polijas parlamenta vēlēšanās izcīnīja absolūto vairākumu.

Partijas līderis Jaroslavs Kačiņsks savā priekšvēlēšanu kampaņā izteica vairākus solījumus, tostarp panākt ģimeņu pabalstus, kas veidos 500 zlotus par vienu bērnu mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Moody's: Latvijas spēcīgā reformu īstenošana un fiskālā konsolidācija atbalsta tās kredītreitingu

LETA, 21.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valdības spēcīgā rīcība reformu īstenošanā, lai mazinātu makroekonomikas nelīdzsvarotību un konsolidētu publiskās finanses, atbalsta tai noteikto kredītreitingu A3 līmenī, starptautiskā reitingu aģentūra Moody's paziņoja savā ikgadējā pārskatā.

Latvijas straujā ekonomikas atkopšanās un valdības veiktie fiskālās konsolidācijas centieni ir palīdzējuši valstij pārsniegt savus fiskālos mērķus, pārskatā citēts Moody's viceprezidenta asistenta, analītiķa un ziņojuma autora Evana Volmana teiktais.

Latvija ir noteikti parādījusi, ka spēj konsolidēt savas publiskās finanses, un tiek prognozēts, ka 2016./2017.gadā tās fiskālais deficīts saglabāsies ap 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), sacījis Volmans.

Tomēr Moody's secināja, ka deficīta rādītāja tālāks uzlabojums ir ierobežots, jo uz Latvijas budžetu pieaug spiediens, ko rada sociālo un aizsardzības izdevumu palielinājums. Neskatoties uz to, aģentūra sagaida, ka Latvijas fiskālā politika arī turpmāk būs saprātīga un parādu slogs atbildīs citu valstu ar A reitingu vidējam sniegumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Moody‘s: Integrācija Ziemeļvalstu tirgū rada riskus Latvenergo un Eesti Energia

LETA, 15.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valsts energokompāniju Latvenergo un Igaunijas Eesti Energia apdraud riski saistībā ar patlaban notiekošo integrāciju Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgū, atzīst starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s.

Ziņojumā, kurā Moody’s salīdzina abus uzņēmumus un norāda uz draudošajiem riskiem, teikts, ka Eesti Energia un Latvenergo aizvien vairāk ietekmē enerģijas cenas Ziemeļvalstīs.

Pieaugot Baltijas valstu integrācijai Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgū, ko nosaka jaunu starpsavienojumu izmantošana, elektroenerģijas cenas Baltijas reģionā kritušās un turpinās kristies, norāda Moody‘s.

Ziemeļvalstīs tiek veikta zemu izmaksu un zemu oglekļa dioksīda izmešu hidroelektroenerģijas ražošana. Vēsturiski enerģijas tirgi Baltijas valstīs nav tikuši pilnībā integrēti Ziemeļvalstu tirgū, ņemot vērā ierobežoto starpsavienojumu. Pēdējos gados pārrobežu ražotspēja starp Baltijas un Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgiem ir palielinājusies, tādējādi samazinot enerģijas cenas Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, vēsta aģentūra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody’s anulēs Krievijas lokālos reitingus

Žanete Hāka, 10.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service nolēmusi anulēt Krievijas valsts lokālos reitingus, ko piešķīrusi Moody’s Interfax Rating Agency un slēgt šo aģentūru, informē Moody’s.

Lēmums pieņemts, ņemot vērā likumdošanas izmaiņas un potenciālos ierobežojumus biznesam, nodrošinot Krievijai piemērotos reitingus, kā arī gaidāmās prasības attiecībā uz strukturālo un darbības neatkarību, kas varētu ierobežot Moody’s Interfax Rating Agency iespējas izmantot Moody’s globālos resursus.

Moody’s un Interfax sadarbība ilga 12 gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra «Moody's» pirmdien publiskojusi komentāru saistībā ar situāciju Latvijas banku sistēmā pēc Eiropas Savienības (ES) Vienotās noregulējuma valdes paziņojuma par plānoto «ABLV Bank» likvidēšanu, norādot, ka augsta līmeņa pārkāpumi rada satricinājumu Latvijas banku sistēmai un negatīvi ietekmē to kredītreitingus.

«Šis ir jaunākais pavērsiens notikumu ķēdē, kas rada negatīvu ietekmi Latvijas banku starptautiskajai reputācijai un Latvijas varasiestāžu pūliņiem reklamēt valsti kā finanšu centru,» norāda «Moody's» analītiķis Niklass Bohmans.

Viņš arī atzīmē, ka apmēram 30% no banku sistēmas saistībām veido starptautisko nerezidentu depozīti, kas ir būtiski vairāk nekā pārējās Baltijas valstīs, tādējādi padarot Latvijas banku sistēmu vārīgu pret negatīvu ārējo uztveri.

«Moody's» ziņojumā teikts, ka Latvijas banku sistēmu galvenokārt veido divas banku grupas. Viena tiek finansēta ar iekšzemes noguldījumiem un to Ziemeļvalstu mātesuzņēmumiem, kas galvenokārt izsniedz aizdevumus iekšzemes kredītņēmējiem. Savukārt otru grupu galvenokārt finansē nerezidentu noguldījumi un tām ir ierobežota aizdevumu izsniegšana iekšzemē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's ir apstiprinājusi AS «Latvenergo» kredītreitingu, novērtējot to kā Baa2, stabils. Reitings ir saglabāts nemainīgi stabils jau vairākus gadus, apliecinot uzņēmuma darbības drošumu un finansiālo uzticamību, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Moody’s, pārapstiprinot AS «Latvenergo» kredītreingu, ir ņemusi vērā nesen veikto jaudas maksājumu pārstrukturēšanu un ar to saistīto pamatkapitālu samazināšanu. Kā Latvenergo koncerna stiprās puses Moody’s īpaši uzsver tā darbību ne tikai Latvijas, bet visas Baltijas mērogā; augsti efektīvo un videi draudzīgo hidroelektrostaciju īpatsvaru ražošanas portfelī; regulēto sadales un pārvades segmentu darbību, kā arī labu finanšu situāciju, kas palīdzētu nodrošināties pret nelabvēlīgām tirgus izmaiņām.

AS «Latvenergo» ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kuram ārpus finanšu sektora piešķirts «Moody's Investors Service» investīciju pakāpes reitings. Starptautiski atzītu kredītreitinga aģentūru noteikto kredītreitingu izmanto vietējās un starptautiskās finanšu institūcijas un citas ieinteresētas puses, lai novērtētu riskus, kas saistīti ar kredītreitinga saņēmēja finanšu stabilitāti, uzticamību un nākotnes perspektīvām. Kopš 2004.gadā Moody’s katru gadu ir noteikusi AS «Latvenergo» kredītreitingu un kopš 2015.gada februāra tas ir Baa2 ar stabilu nākotnes novērtējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Moody's pozitīvi vērtē mājokļu tirgu un hipotekāro kreditēšanu Baltijas valstīs

LETA, 05.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra «Moody’s Investors Service» (Moody's) pozitīvi vērtē mājokļu tirgu un hipotekāro kreditēšanu Baltijas valstīs.

Jaunākajā ziņojumā aģentūra secinājusi, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ekonomikas apstākļi veicina aizņēmēju iespējas veikt hipotekāro kredītu maksājumus, kam ir pozitīva ietekme uz hipotekāro kredītu nodrošinājumu kvalitāti. Baltijas valstīs ir samazinājies neatmaksāto kredītu līmenis, bankām nostiprinot savas parakstīšanas spējas un ierobežojot risku apetīti. "Moody's» viceprezidents un vecākais izpētes analītiķis Gregs Deiviss sacīja, ka finanšu krīzes laikā 2007.-2009.gadā mājokļu cenas Baltijas valstīs saruka uz pusi, bet tagad Igaunijā tās ir pilnībā atguvušās, bet Latvijā un Lietuvā tās ir gandrīz 20% zem augstākā līmeņa.

Tāpat aģentūra norāda, ka pašlaik Latvijā, Lietuvā un Igaunijā nav neatmaksātu segto obligāciju, kas lielā mērā saistāms ar to, ka Ziemeļvalstu bankas, kas dominē hipotekāro kredītu sektorā Baltijas valstīs, vēsturiski ir sniegušas lētu finansējumu atzariem Baltijā. Vienlaikus Baltijas valstīs pieaug vēlme ar segtajām obligācijām iegūt papildu finansējumu, piemēram, Igaunija šogad ir pieņēmusi likumu segto obligāciju tirgus izveidei. "Moody's» analītiķi secinājuši, ka hipotekāro kredītu noteikumi un parakstīšanas standarti tagad Baltijā atbilst citu Eiropas Savienības dalībvalstu praksei. Trīs Baltijas valstis ir ieviesušas makrouzraudzības politikas pasākumus, kas ierobežo hipotekāro kredītu tirgus riskus, kā arī noziegumi hipotekāro kredītu jomā un neatmaksāto kredītu līmenis ir salīdzinoši zems. Aģentūras ziņojumā teikts, ka vairāk nekā 90 dienas hipotekāro kredītu maksājumi Igaunijā kavēti 0,4% gadījumu, bet Latvijā un Lietuvā šis rādītājs ir ap 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Moody’s apstiprina AS Latvenergo kredītreitingu

Žanete Hāka, 17.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s ir apstiprinājusi AS Latvenergo kredītreitingu – Baa2, stabils, informē AS Latvenergo.

Saņemtais reitings apliecina, ka AS Latvenergo ir stabils un drošs aizņēmējs, nodrošinot iespējas piesaistīt aizņēmumus uz izdevīgiem nosacījumiem.

Apstiprinot AS Latvenergo kredītreitingu Baa2, stabils, starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s uzsver, ka uzņēmumam ir izdevies saglabāt pašreizējam kredītreitingam atbilstošu pozitīvu finansiālo profilu, neskatoties uz zemajām elektroenerģijas cenām un risku, ka tās varētu šādā līmenī arī saglabāties.

Atbilstoši Moody’s datiem, laika periodā no 2015. gada novembra līdz 2016. gada februāra sākumam vidējās elektroenerģijas cenas Nord Pool Spot biržā kritušās par 26%. Lai arī Moody’s uzskata, ka ilgākā laika periodā cenas stabilizēsies, tomēr ilgstošais zemo cenu periods negatīvi ietekmēs elektroenerģijas ražotājus Ziemeļvalstu un tādējādi arī Baltijas elektroenerģijas tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra «Moody's Investor Service» apstiprinājusi AS «Citadele banka» ilgtermiņa depozītu reitingu bez izmaiņām – Ba2 ar pozitīvu nākotnes prognozi.

Savā analīzē Moody’s Investors Service norādījis, ka AS «Citadele banka» stratēģija ir biznesa darbības paplašināšana visās trīs Baltijas valstīs, tālāk no vājākiem tirgiem, un saskaņā ar Moody’s reitingu aģentūras redzējumu, banku sektors visās trijās Baltijas valstīs ir uzlabojies, pateicoties konsolidācijas procesiem, kas norisinās pēdējo gadu laikā.

Turklāt Moody’s Investor Service norāda, ka bankas kredītrādītāji ir uzlabojušies, bankai ir palielinājusies tās kapitalizācija un aktīvu kvalitāte ir pastāvīgi uzlabojusies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvenergo zaļās obligācijas saņem Moody’s kredītreitingu

Žanete Hāka, 03.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's Investors Service novērtējusi AS Latvenergo emitētās zaļās obligācijas ar kredītreitingu Baa2, stabils, liecina AS Latvenergo paziņojums Nasdaq Riga.

Vienlaicīgi aģentūra ir arī apstiprinājusi AS Latvenergo kredītreitingu šī gada februārī piešķirtajā kredītreitinga līmenī Baa2 ar stabilu nākotnes vērtējumu. Tādējādi AS Latvenergo emitētās zaļās obligācijas ir arī pirmās zaļās obligācijas Centrālajā un Austrumeiropā, kam piešķirts starptautiskas kredītreitinga aģentūras kredītreitings.

Obligācijas ir emitētas 2015.gada 10.jūnijā AS Latvenergo otrās obligāciju piedāvājuma programmas 100 miljonu eiro apmērā ietvaros, to fiksētā kupona likme ir 1,9% un dzēšanas termiņš ir 2022.gada 10.jūnijs.

Āris Žīgurs, AS Latvenergo valdes priekšsēdētājs uzsver, ka zaļo obligāciju emitēšana bija ambiciozs, taču racionāli pamatots solis. Mūsu vadošās atjaunīgo resursu izmantojošās ražotnes - hidroelektrostacijas - Moody’s ir izcēlis arī koncerna kredītreitinga pamatojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody´s Investor Service piešķīrusi Luminor reitingus, informē bankas pārstāvji.

Reitinga saņemšanu iniciēja Luminor un tas tika pieprasīts Luminor Igaunijā. Lai arī Luminor šobrīd darbojas kā trīs atsevišķi uzņēmumi, Luminor piešķirtais reitings Igaunijā atspoguļo Moody´s nākotnes vērtējumu Luminor grupas darbībai kopumā, ņemot vērā Luminor pārrobežu apvienošanos, lai no 2019. gada janvāra kļūtu par centralizētu finanšu pakalpojumu sniedzēju ar galveno biroju Igaunijā un filiālēm Latvijā un Lietuvā.

«Mūsu mērķis ir izveidot vadošo finanšu pakalpojumu sniedzēju Baltijā vietējiem uzņēmējiem un uzņēmīgiem cilvēkiem, pielāgot darbību tirgus apstākļiem, uzlabojot ienesīgumu un saglabājot spēcīgu kapitalizāciju ar CET1 rādītāju virs 17%. Mēs pakāpeniski aizvietosim mūsu mātes banku finansējumu ar depozītiem un stabilu ilgtermiņa finansējumu. Esmu pārliecināts, ka Luminor kļūs par vienu no saistošākajiem investīciju objektiem Baltijas reģionā,» saka Luminor Grupas valdes priekšsēdētājs Erki Rāzuke.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komerciālās aviācijas nozari pandēmija turpinās ietekmēt vēl vairākus gadus, prognozē "Moody’s" analītiķi.

Turklāt blakusefekti, iespējams, būs jūtami visā pasaules ekonomikā, ne tikai saistītajās nozarēs.

Saskaņā ar "Moody’s" analītiķu prognozēm, pēdējo mēnešu satricinājumi ietekmēs iesaistītās personas un uzņēmumus - sākot no lidostu operatoriem un lidmašīnu nomas kompānijām līdz pat lidmašīnu ražotājiem un viņu piegādātājiem - vismaz līdz pat 2022.gadam un visdrīzāk, pat ilgāk.

Turklāt to izjutīs vēl plašāks loks personu, jo aviokompānijas izmanto vēl dažādu pušu pakalpojumus, līdz ar to krīze ietekmēs plašu nodarbināto skaitu un naftas pieprasījumu, norāda eksperti.

Ziņojumā teikts, ka galvenais atveseļošanās faktors būs ilgstoši noturīgs pasažieru pieprasījums. Tam uzlabojoties, aviokompānijas un lidostas sāks atgūties, tam sakos lidmašīnu nomas kompānijas, jo aviokompānijām būs nepieciešams vairāk lidmašīnu, ar ko pārvadāt pasažierus. Likumsakarīgi tam sekos lidmašīnu ražotāju atgūšanās, un pēdējie atgūsies detaļu piegādātāji. Tiesa gan, "Moody’s" eksperti prognozē, ka tas nenotiks ātrāk par 2023.gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Moody’s uzlabo Latvijas banku sistēmas nākotnes vērtējumu

Žanete Hāka, 11.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s ir pārskatījusi Latvijas banku sistēmas vērtējumu un palielinājusi reitinga nākotnes novērtējumu uz stabilu, paredzot, ka stingrie ekonomiskie pamati nākamo 12-18 mēnešu laikā nodrošinās kredītu pieaugumu, aktīvu kvalitāti un rentabilitāti, informē Latvijas Komercbanku asociācija (LKA).

Arī Starptautiskā Valūtas fonda misijas jaunākajā ziņojumā par Latviju, kas publiskots 10. decembrī, atzīmēts, ka Latvijas banku sistēma saglabājas labi kapitalizēta un likvīda.

Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis par vērtējumu ir iepriecināts, bet ne izbrīnīts: «Latvijā ir mēreni augoša ekonomika, finanšu sistēmā krīzes izraisītie satricinājumi pārvarēti, bankas ir ieguldījušas lielus finanšu resursus kapitāla bāzes stiprināšanai, tiek uzturēta augsta likviditāte, pastiprināta kredītu kvalitātes vērtēšana, ieviesta virkne jauno uzraudzības prasību – jūtamies stabili.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Moody’s apstiprina AS Latvenergo kredītreitingu

Žanete Hāka, 16.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's atkārtoti ir apstiprinājusi AS Latvenergo kredītreitingu - Baa2, stabils.

Saņemtais reitings apliecina, ka AS Latvenergo ir stabils un drošs aizņēmējs, nodrošinot iespējas piesaistīt aizņēmumus uz izdevīgiem nosacījumiem, liecina uzņēmuma paziņojums Nasdaq Riga.

Apstiprinot AS Latvenergo kredītreitingu Baa2, stabils, Moody’s kā Latvenergo koncerna stiprās puses īpaši uzsver uzņēmuma spēcīgās pozīcijas vietējā tirgū, tā īpašumā esošās efektīvās un videi draudzīgās hidroelektrostacijas, regulēto sadales un pārvades segmentu darbību un labus finanšu rādītājus.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s paredz, ka uzņēmumam arī turpmāk izdosies saglabāt pašreizējam kredītreitingam atbilstošu pozitīvu finansiālo profilu Latvijas elektroenerģijas tirgus turpmākas attīstības un izaugsmes apstākļos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service ir paaugstinājusi bankas Citadele ilgtermiņa reitingu par divām pakāpēm - no B1 uz Ba2. Tādējādi bankas Citadele reitings šobrīd ir Ba2 ar pozitīvu nākotnes novērtējumu, informē bankas pārstāvji.

Bankas Citadele reitinga pārskatīšanu “Moody’s” skaidro ar bankas īstenoto stratēģiju attīstīt darbību Baltijas valstīs, kā arī palielināto bankas kapitālu un uzlaboto aktīvu kvalitāti. “Moody’s” pozitīvi vērtē bankas straujo attīstību un paredz, ka Citadeles stratēģiskais fokuss paplašināt darbību Baltijas valstīs uzlabos aktīvu kvalitāti un bankas reitingu nākotnē.

Tik ievērojams reitinga palielinājums ir apliecinājums, ka Citadele ir stabili nostājusies uz attīstības ceļa un virzās pareizajā virzienā. Mūsu uzdevums un ambīcijas ir turpināt uzlabot bankas finanšu rādītājus, lai sasniegtu vēl labāku līmeni, saka bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody's Investors Service trešdien pirmo reizi pēdējo gandrīz 30 gadu laikā samazināja Ķīnas kredītreitingu, šādu lēmumu skaidrojot ar bažām par valsts pieaugošajām parādsaistībām un ekonomikas izaugsmes palēnināšanos.

Aģentūra Ķīnas kredītreitingu samazināja no Aa3 uz A1, īstenojot pirmo pazeminājumu kopš 1989.gada beigām.

Vienlaikus gan Moody's paaugstināja valsts kredītreitinga nākotnes perspektīvu no negatīvas, kur tā bija atradusies kopš 2016.gada marta, uz stabilu.

«Kredītreitinga samazināšana atspoguļo Moody's prognozes, ka Ķīnas finanšu stāvoklis turpmākajos gados pasliktināsies, parādsaistībām ekonomikas mērogā turpinot pieaugt izaugsmes tempa palēnināšanās dēļ,» skaidro aģentūra.

Ķīnas parādsaistību apjoms pērn pieauga līdz 260% no iekšzemes kopprodukta (IKP), un Starptautiskais Valūtas fonds brīdinājis, ka parādsaistību krīze valstī var negatīvi ietekmēt globālo finanšu stabilitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu un tirgus pētījumu aģentūra «Moody's» plāno atvērt struktūrvienību Viļņā, kuras galvenais uzdevums būs sniegt analītikas pakalpojumus, liecina ziņu aģentūras BNS rīcībā esošā informācija, kas iegūta no neoficiāliem avotiem.

Pēc šo avotu teiktā, «Moody's» par šiem plāniem iecerējusi oficiāli paziņot nākamnedēļ.

Šo plānu īstenošanā «Moody's» sadarbojas ar Lietuvas valsts ārvalstu investīciju veicināšanas aģentūru «Investuok Lietuvoje», sacījuši avoti.

«Investuok Lietuvoje» projektu menedžeris Oļegs Volkovs ziņu aģentūrai BNS teicis, ka nevar ne apstiprināt, ne noliegt, ka «Moody's» plāno atvērt struktūrvienību Lietuvā.

«Vairāk neko nevaru komentēt,» piebildis Volkovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms obligāciju emisijas prospekta iesniegšanas FKTK un paredzamās parādzīmju izlaišanas šoruden Nasdaq Riga Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum no kredītreitingu aģentūras Moody’s ir saņēmusi augsto BAA1 vērtējumu. Tas ir vien soli zemāk par Latvijas A3 reitingu, kas tika iegūts pirms diviem gadiem un kopš tā laika ir ar nemainīgi stabilu nākotnes novērtējumu.

«Mūsu rādītājs ir uzreiz zem mūsu valsts kredītreitinga rādītāja, un iegūt to augstāku, nekā ir tavai valstij, ir praktiski neiespējami. Tāpēc šis vērtējums ir maksimālais augstākais, kādu mēs varējām iegūt,» DB saka Altum valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Ar izlaistajām obligācijām piesaistīto finansējumu Altum ieguldīs energoefektivitātes projektiem domātos finanšu instrumentos sevišķi industriālajām, komerciālajām celtnēm un būvēm. Reizē tas ir solis Altum ilgtspējas virzienā, veidojot iestrādes, kā darboties pēc 2020. gada, kad ES fondu finansējums pašreizējā formā nebūs pieejams.

Fragments no DB sarunas ar Reini Bērziņu pirms Moody’s vērtējuma publiskošanas:

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Moody's Investor Service apstiprina pozitīvu bankas Citadele kredītreitingu

Dienas Bizness, 26.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 26. februārī, starptautiskā reitingu aģentūra Moody's Investors Service (Moody’s) ir apstiprinājusi pozitīvu Citadeles ilgtermiņa reitingu, saglabājot tā pakāpi Ba2 ar pozitīvu reitinga prognozi, informē bankas pārstāvji.

Savā analīzē Moody’s ir atzinusi, ka Citadelei ir laba pozīcija, lai izturētu spiedienu, kas varētu rasties no notikumiem, kas ietekmē Latvijas finanšu sektoru.

Tā norāda, ka Citadele pēdējo gadu laikā ir attīstījusies galvenokārt Baltijas valstīs, fokusējoties uz iedzīvotāju un mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanu, vienlaikus ievērojami samazinot darījumus NVS valstīs, ierobežojot jaunus augsta riska depozītus un saglabājot tās aktīvu likviditāti virs 52%.

Bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis: «Citadele atrodas labās pozīcijās, lai atbalstītu Latvijas finanšu sistēmas reputācijas atjaunošanu ar savu pieredzi un augstajiem standartiem AML un atbilstības jomās. Bankas vadība un akcionāri iestājas par nulles tolerances pieeju attiecībā uz šiem riskiem, kas līdz šim ir vainagojusies ar nevainojamu atbilstības pieredzi Baltijā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Moody's Viļņas birojā varētu nodarbināt 100 līdz 200 speciālistu

LETA, 11.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu un tirgus pētījumu aģentūra Moody's, kas par mājvietu savam jaunākajam Eiropas birojam izraudzījusies Viļņu, tajā varētu nodarbināt 100 līdz 200 speciālistu, otrdien vēsta Lietuvas biznesa ziņu laikraksts Verslo žinios.

Sākotnējais projekts bija atvērt Viduseiropas un Austrumeiropas centru ar 100-200 cilvēkiem un izveidot cilvēkresursu, mārketinga operāciju, tehniskā atbalsta un IT komandas. Darbiniekiem būs vajadzīgas Rietumeiropas valstu valodu zināšanas, izteicies laikraksta avots.

Moody's šonedēļ apstiprinājusi, ka jauno biroju veidos Lietuvas galvaspilsētā. Par šo investīciju Viļņa sacentās ar Portugāles, Spānijas, Čehijas un Polijas pilsētām, bet noslēguma posmā izvēle bijusi starp Poliju, Čehiju un Lietuvu, norādījuši konsultanti, kas strādāja ar šo projektu.

Verslo žinios avoti uzsvēruši, ka tas ir pirmais Lietuvas uzvarētais projekts, kas tiešā veidā saistīts ar Breksitu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Moody’s samazina Krievijas banku sistēmas kredītreitinga nākotnes perspektīvu

LETA, 23.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra «Moody’s» trešdien samazināja Krievijas banku sistēmas kredītreitinga nākotnes perspektīvu no pozitīvas līdz stabilai, šādu lēmumu skaidrojot ar gauso ekonomikas izaugsmi.

«Krieviju sagaida vairāki ekonomikas izaicinājumi, un to atspoguļo tas, ka mēs esam samazinājuši valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi šim gadam no 1,6% līdz 1,2%,» norāda «Moody’s».

Nākamajam gadam aģentūra valsts ekonomikai prognozē aptuveni 1,5% pieaugumu. Taču «Moody’s» skaidro,ka banku darbības vidi atbalstīs monetārā politika, salīdzinoši stabils valūtas maiņas kurss un valsts izdevumu pieaugums.

Aģentūra prognozē, ka banku problemātisko aizdevumu īpatsvars nākamajos 12-18 mēnešos saglabāsies zem 10% no kopējā izsniegto aizdevumu apjoma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Bankas eksperts: Nav jābaidās par Turcijas finanšu problēmu tiešu ietekmi uz Latviju

LETA, 23.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu problēmās nonākusī Turcija nav būtisks ekonomiskais partneris Latvijai, līdz ar to nav tiešā veidā jābaidās par Turcijas problēmu ietekmi uz Latviju, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Bankas ekonomists Andris Strazds.

Viņš norādīja, ka investīciju un eksporta apjomu ziņā Turcija mūsu valsts sadarbības partneru sarakstā ierindojas divdesmitajās vietās.

Vienlaikus Latvijas Bankas eksperts norādīja, ka Turcija ir uzņēmusi lielu skaitu - vairāk nekā trīs miljonus - Sīrijas bēgļu. Tādēļ Eiropa, tostarp Latvija, ir ieinteresēta, lai arī turpmāk Turcija palīdzētu bēgļu uzņemšanā.

Strazds norādīja, ka Turcijas finanšu problēmas ir «hroniskas slimības saasinājums». Iemesli tām meklējami paša Turcijā, kuras valūtas vērtība 3-4 gadu laikā kritusies trīskārt. Patlaban vērojama ekonomikas pārkaršana un kreditēšanas tempu izraisīts burbulis - pieaudzis importa apjoms un palielinājusies inflācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Moody's samazina Lielbritānijas banku sektora kredītreitinga nākotnes perspektīvu

LETA, 04.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's Investors Service" ("Moody's") samazinājusi Lielbritānijas banku sistēmas kredītreitinga nākotnes perspektīvu no stabilas līdz negatīvai, jo darbības vides pasliktināšanās negatīvi ietekmē finanšu institūciju aktīvu kvalitāti un rentabilitāti, liecina aģentūras mājaslapā publiskots paziņojums.

Tāpat aģentūra skaidro, ka zemas procentu likmes un konkurences pieaugums hipotekāro aizdevumu segmentā samazina vairumu britu banku ienākumus.

"Lielbritānijas ekonomika pavājinās, padarot to krietni vārīgāku pret satricinājumiem, un ilgstošā neskaidrība saistībā ar Brexit samazina valsts ekonomikas izaugsmes perspektīvas," norāda "Moody's".

Aģentūra prognozē, ka Lielbritānijā palielināsies tā dēvēto problemātisko aizdevumu īpatsvars, ņemot vērā vāju ekonomikas izaugsmi un bezdarba pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Moody's: Iecere par Baltijas segto obligāciju tirgu diversificētu un uzlabotu banku finansējumu

Žanete Hāka, 14.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra «Moody's Investor Service» («Moody's») ir sniegusi pozitīvu vērtējumu par Baltijas valstu finanšu ministriju apņemšanos kopīgi attīstīt tiesisko un regulatīvo ietvaru segtajām obligācijām, un tās uzlabotu šī reģiona banku darbību.

Aģentūra norāda, ka segtās obligācijas sniegtu iespēju bankām diversificēt to finansējuma avotus un uzlabotu aktīvu-pasīvu termiņstruktūras saskaņošanu. Ar segtajām obligācijām diversificējot banku finansējuma avotus, samazinātos to atkarība no mātes banku finansējuma un no ārvalstu klientu noguldījumiem.

Turklāt segtās obligācijas uzlabos banku aktīvu un saistību atbilstību aizdevumiem. Šobrīd pamatā aizdevumi nekustamā īpašuma iegādei Baltijā tiek izsniegti uz termiņu 20-30 gadi. Reitingu aģentūra «Moody’s» prognozē, ka bankas nākotnē arvien vairāk nekustamo īpašumu finansēs ar segtajām obligācijām, tās parasti ir ar termiņiem 5-10 gadi, nevis ar aizdevumiem grupas ietvaros vai īstermiņa noguldījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service pazemina globālo banku nākotnes prognozi, atsaucoties uz lēnāku ekonomikas izaugsmi, zemajām procentu likmēm un svārstīgajiem darbības apstākļiem.

Moody’s eksperti uzsvēruši, ka augošais recesijas risks ASV un Eiropā kombinācijā ar lēnāku izaugsmi Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīs un jaunattīstības tirgos var radīt kredītu kvalitātes pasliktināšanos un augstākas kredītu uzkrājumu izmaksas bankām.

Tāpat savu artavu kopējā neskaidrībā dos politiskais risks.

Šonedēļ Moody’s samazināja arī Lielbritānijas banku nākotnes prognozi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra «Moody's Investors Service» paaugstinājusi AS «Citadele banka» ilgtermiņa depozītu reitingu no Ba2 uz Ba1 ar pozitīvu nākotnes prognozi, informē bankas pārstāvji.

Kā norāda Moody’s, Citadeles kredītreitinga paaugstināšana galvenokārt ir saistīta ar veiksmīgu bankas stratēģijas īstenošanu, paplašinot darbību Baltijas valstīs. Reitinga paaugstināšanu pozitīvi ietekmējis arī augstāks kapitāla līmenis, augoša pelnītspēja, slikto kredītu apjoma samazināšanās, bankas pārvaldības stiprināšana un risku mazināšana, kas saistīta ar starptautisku klientu apkalpošanu.

Moody’s pozitīvā reitinga prognoze ir saistīta ar prognozēm par labvēlīgiem ekonomiskajiem un bankas darbības vides apstākļiem, bankas pārvaldības stiprināšanu, kā arī Citadeles tirgus daļas turpmāku palielināšanos Baltijas valstīs, neraugoties uz augošo konkurenci.

Komentāri

Pievienot komentāru