Citas ziņas

Pasniegs Amerikas Latviešu apvienības stipendijas

, 10.09.2007

Jaunākais izdevums

Amerikas Latviešu apvienība, jau vairāk nekā 10 gadus sadarbojas ar Latvijas Bērnu fondu. Sadarbības rezultātā, katru gadu maznodrošinātās daudzbērnu ģimenes, studenti no maznodrošinātām ģimenēm, bāreņi un slimie bērni saņem Amerikas Latviešu apvienības stipendijas, Db.lv informēja Latvijas Bērnu fonda Grantu un projektu vadītāja Veronika Lemeševska.

Šo gadu laikā Amerikas Latviešu apvienība ziedojusi Ls 404628. Daudzbērnu ģimenes ir saņēmušas Ls 308267, bet bāreņi Ls 86601.

2006. gadā stipendijas saņēma 23 studenti, 38 daudzbērnu ģimenes un 15 smagi slimi bērni. Rīt - 11. septembrī - plkst. 16.00 Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē pasniegs šā gada stipendijas 9 studentiem, 4 daudzbērnu ģimenēm un 1 bērnam ar īpašām vajadzībām. Šim nolūkam Amerikas Latviešu apvienība ziedojusi vairāk nekā 27000 ASV dolārus.

Studentiem stipendijas piešķirtas vienam mācību gadam. Stipendija, ir Ls 1000 un tiks izmaksāta divās daļās - mācību gada sākumā un pēc semestra sekmīgas nokārtošanas. Ziedotāji ir parūpējušies, lai sekmīgie studenti stipendijas saņemtu līdz bakalaura grāda saņemšanai.

Daudzbērnu ģimenēm stipendijas tiek piešķirtas uz vienu vai diviem gadiem. Ik mēnesi viņi saņems, apmēram, Ls 90, slimais bērns divus gadus varēs saņemt apmēram Ls 45.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvieši.com apkopotās Jāņu svinību vietas pasaulē

, 21.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Beļģija

Grez-Doiceau

Jāņu svinēšana Grez-Doiceau

23.jūnijā no 20:00 uz kopīgu Jāņu svinēšanu pļavā pie Grez-Doiceau visus aicina Latviešu biedrība Beļģijā ar LR pastāvīgās pārstāvniecības NATO atbalstu un Latvijas Kultūras koledžas līdzdalību.

20:00-21:00 Līgotāju sagaidīšana, vainagu vīšana, siera un medalus darīšana, Līgo tērpu skate, rotaļas bērniem.

21:00-22:30 Jāņu tēva un mātes godināšana, vakarēšana, sadziedāšanās un apdziedāšanās.

22:30-2:30 Jāņuguns aizdegšana, dejas un rotaļas pie ugunskura.

2:30-3:30 teatralizēta spēle un papardes zieda meklēšana.

3:30-4:00 saullēkta sagaidīšana

Vakarēšanas laikā būs Latvijas alus un uzkodas, beļģu sieru galds (par atsevišķu samaksu: 6 EUR) un pašu cienasts (pēc ieskatiem).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LU Kristapa Morberga stipendiju fonda apjoms - 40 000

, 25.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitāte izsludinājusi pietiekšanos mecenāta Kristapa Morberga stipendijām. Morberga stipendijas 2007./2008.akadēmiskajā mācību gadā saņems 33 studenti. Stipendiju fonda apjoms - Ls 40 000.

8 stipendijas tiks piešķirtas LU pamatstudiju līmeņa programmu pirmā kursa studentiem par īpašiem sasniegumiem mācību olimpiādēs un sekmēm skolā (Ls 100 mēnesī), 11 stipendijas LU pamatstudiju līmeņa programmu otrā un vecāku kursu studentiem (Ls 100), 11 stipendijas maģistrantūras programmās studējošiem (Ls 150), 2 stipendijas izciliem LU studējošiem sportistiem par LU atpazīstamības veicināšanu (Ls 150), kā arī viena stipendijas Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentam (Ls 150). Stipendijas tiek piešķirtas uz vienu akadēmisko mācību gadu (10 mēneši) un izmaksātas reizi mēnesī.

Tiesības pretendēt uz stipendiju ir ikvienam Latvijas Universitātes pilna laika studentam (izņemot LMA studentus kur pretendentu loku nosaka pati LMA), kā arī reflektantiem, kas 2007./2008. akadēmiskajā gadā ir pieteikušies pilna laika studiju uzsākšanai LU.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mecenāti neskopojas

Kristīne Stepiņa
, 23.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji un privātpersonas turpina atbalstīt augstskolu studentus un pasniedzējus, šogad iedibinātas vairākas jaunas mecenātu stipendijas , pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Dažādi Latvijas augstskolu fondi visa akadēmiskā gada laikā sadarbojas ar uzņēmumiem, organizācijām un privātpersonām, pēc dažādiem kritērijiem piešķirot stipendijas gan studentiem, gan mācībspēkiem. Nodarbojoties ar mecenātismu, uzņēmēji gan sekmē kādas konkrētas nozares attīstību, gan mērķtiecīgi iegulda sava uzņēmuma potenciālajos darbiniekos.

Jaunas stipendijas

Latvijas Universitātes (LU) fonda mecenātu stipendijas 2015./2016. akadēmiskajā gadā ieguvuši 110 studenti no LU, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU), Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU), Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA), Liepājas Universitātes (LiepU), Daugavpils Universitātes (DU) un citām Latvijas augstskolām. Pavisam ar LU fonda mecenātu atbalstu šogad ir izveidotas 30 dažādu veidu stipendijas, tostarp stipendijas vidusskolu absolventiem, kuri uzsāk studijas LU, stipendijas izcilniekiem, kā arī jaunajiem pētniekiem sociālajās, humanitārajās un eksaktajās zinātnēs un labākajiem novadu abiturientiem, kas uzsāk studijas kādā no Latvijas augstskolām. Vienas stipendijas apmērs ir 500–6000 eiro akadēmiskajā gadā. LU fonda stipendiju kopsumma ir 265 tūkst. eiro, un tā izpilddirektore Laila Kundziņa-Zvejniece stāsta, ka fonds šogad ir piešķīris piecas jaunas stipendijas. Advokātu biroja Eversheds Bitāns un zvērināta advokāta Māra Vainovska stipendija «Mūsdienu izaicinājumi tiesību piemērošanas teorijai un praksei Latvijā» pētījuma veikšanai tiesību zinātnē piešķirs 4 tūkstošus eiro, no tiem – 3 tūkstošus studentam, bet tūkstoti – mentoram.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB Unibankas grupai trīs jaunas studiju stipendijas

, 10.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stiprinot sadarbību ar Latvijas augstskolām un novērtējot centīgākos studentus, SEB Unibankas grupa pirms jaunā studiju gada ir apstiprinājusi trīs jaunas studiju stipendijas, šobrīd Latvijas studentiem kopā nodrošinot 35 stipendijas, Db.lv informēja Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Agnese Gribuste.

Divas no jaunajām stipendijām būs pieejamas Banku augstskolas studentiem. Trešo stipendiju ir iedibinājis SEB Unibankas meitas uzņēmums SEB Unifondi sadarbībā ar Vītolu fondu, lai ik gadu finansiāli atbalstītu vienu studentu, kas apgūst bakalaura programmu ekonomikā vai finansēs kādā no Latvijas augstskolām.

Sadarbībā ar Banku augstskolu SEB Unibanka ir izstrādājusi stipendiju pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas "Banku darbība" 2. kursa studentam, kas izstrādās komisijas vērtējumā labāko kvalifikācijas darbu par vienu no SEB Unibankas piedāvātajām tēmām un turpinās studijas Banku augstskolā. SEB Unibankas stipendijas konkursam 2. kursa studenti var pieteikties Banku augstskolas Studiju informācijas daļā līdz 2008. gada 1. martam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunos ķīmijas un bioloģijas skolotājus aicina pieteikties 3000 eiro stipendijai

Db.lv, 09.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā puse jeb 57% pamatskolas un vidusskolas skolotāju ir vecāki par 50 gadiem, savukārt jauno speciālistu ienākšana izglītības iestādēs ir kritiski zema, ko apliecina tas, ka šā gada mācību gada sākumā trūka vairāk nekā 1000 skolotāju . Šāda situācija gan īstermiņā, gan ilgtermiņā apdraud izglītības kvalitāti un pieejamību.

Ar mērķi atbalstīt jaunos pedagogus un celt profesijas prestižu sabiedrībā, jaunie ķīmijas un bioloģijas skolotāji ir aicināti pieteikties “Olainfarm” un “Centrālā laboratorija” stipendijai “Starp mums ir ķīmija!”. Kopumā šajā pavasarī tiks pasniegtas sešas stipendijas katra 3000 eiro vērtībā, bet vēl četras stipendijas tiks pasniegtas rudenī.

Pieteikties pavasara stipendijām jaunie skolotāji aicināti līdz 15. aprīlim, aizpildot pieteikuma anketu mājaslapā www.starpmumsirkimija.lv.

“Publiskajā telpā bieži dzirdam aicinājumus valstij domāt un risināt dabaszinātņu speciālistu trūkumu darba tirgū. Taču ar aicinājumiem risināt vai bērniem mācīties šos priekšmetus vien nepietiks. Ir jābūt profesionāliem, motivētiem un aizrautīgiem skolotājiem, kuri jauniešiem palīdz atklāt dabas zinību aizraujošo pasauli un plašās iespējas karjeras izvēlē. Tāpēc “Olainfarm” ir ieviesis jau konkrētus risinājumus, lai motivētu un novērtētu jaunos skolotājus, kuri veido un nostiprina jauniešos interesi par ķīmiju, matemātiku, bioloģiju un fiziku. Šis būs jau otrais gads, kad piešķirsim stipendijas izcilākajiem jaunajiem ķīmijas skolotājiem. Priecājamies, ka šogad iniciatīvai ir pievienojusies arī “Centrālā laboratorija”, ar kuras atbalstu stipendijas saņems arī topošie bioloģijas skolotāji,” uzsver AS “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LU izsludināta pieteikšanās programmas Ceļamaize stipendijām

, 29.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludinājis pieteikšanos uz stipendiju programmas Ceļamaize stipendijām 2007./2008.akadēmiskajam mācību gadam, Db.lv informēja universitāte.

Stipendijas paredzētas Latvijas Universitātes programmu studentiem, kas nāk no ģimenēm ar apgrūtinātu materiālo vai sociālo stāvokli. Pretendentu vērtēšanas kritēriji - labas un izcilas sekmes studijās, apgrūtināti materiālie un sociālie apstākļi, kā arī Universitātes akadēmiskā vai zinātniskā personāla, LU Studentu padomes vai studentu pašpārvalžu sniegtās rekomendācijas.

Stipendiju programma Ceļamaize ir nodibināta ar mērķi studiju laikā atbalstīt spējīgus un centīgus Latvijas Universitātes studentus, kuriem ir apgrūtināti materiālie vai sociālie apstākļi (trūcīgie, maznodrošinātie, invalīdi vai bez vecāka/-u apgādības palikušie).

2007./08.g. LU fonds turpina veiksmīgi iesākto tradīciju, stipendijas piešķirot ar atsaucīgu Ziemeļamerikas mecenātu atbalstu. Šogad mecenātu pulkam ir pievienojies Latvijas korporāciju apvienības - Studenšu prezidiju konventa Tēvijas fonds Artura Vatvara piemiņai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kinoteātra "Rīga" Repertuārs 14.09. - 20.09.07.

, 06.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kinoteātrī "Rīga" otrdienas ir atlaižu laiks - visu biļešu cena Ls 1,50!

Biļešu cenas:

darbadienās līdz pl.16:00 - Ls1,50

darbadienās pēc pl.16:00 un brīvdienās - Ls2,50

P.S. biļešu cenu politika neattiecas uz kinofestivāla "Baltijas Pērle" ietvaros izrādītajām filmām

Mazā zāle

"randiņš Belevilā"

("Les Triplettes de Belleville ")

Francija-Kanāda-Beļģija, 2003

Režisors: Silvēns Šomets

Animācija: Filmu studija "RIJA", Studio les Triplettes, Artdog, 2d3D, Walking the dog

Ilgums: 1 stunda un 20 minūtes

Čempions ir vientuļš zēns, kuru audzina vecmāmiņa. Ievērojusi, ka viņam nekas uz pasaules nešķiet aizraujošāks par braukšanu ar velosipēdu, Sūzas kundze enerģiski ķeras pie zēna trenēšanas. Paiet vairāki gadi, un Čempions attaisno savu vārdu. Viņš ir gatavs dalībai pasaulslavenajā Francijas velotūrē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 22. septembrī, 15 jaunie Informācijas tehnoloģiju (IT) studenti saņēma viena mācību gada stipendijas 1 000 latu apmērā.

Stipendijas piešķīra kompānija DPA sadarbībā ar Latvijas Izglītības fondu (LIF) un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) konkursa Nāc un studē Informācijas tehnoloģijas! uzvarētājiem. Pieteikties stipendijām varēja jebkurš 12. klases absolvents, kurš savu tālāko karjeru un studijas saista ar Informācijas tehnoloģijām.

Viens no galvenajiem kritērijiem, vērtējot skolēnu stipendiju saņemšanas pieteikumus, bija katra pretendenta motivācija un pamatojums, kādēļ viņš vai viņa vēlās studēt IT zinātnes, kā arī attiecīgā pretendenta sekmes un ārpusskolas intereses. Tika piešķirtas 15 stipendijas – pa trijām pretendentiem no Rīgas, Vidzemes, Zemgales, Kurzemes un Latgales. Pirmās stipendijas par septembra mēnesi stipendiātiem tiek pārskaitītas jau 22. septembrī, bet turpmāk – katru mēnesi līdz jūnijam ieskaitot – stipendiāti mēneša sākumā saņems 100 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim finansiālais atbalsts valsts budžeta stipendiju apmēra saglabāšanai 200 eiro apmērā izcilākajiem studējošajiem tika izvirzīts kā Izglītības un zinātnes ministrijas prioritāte 2022. gada budžetam, tomēr skaidrība par stipendijas apmēru 2021. gada rudens semestrim vēl joprojām nav, informē Latvijas Studentu apvienībā (LSA).

Studējošie valsts finansētajās budžeta vietās 2020./2021. mācību gadā saņēma divreiz lielāku stipendiju nekā iepriekš. Līdz šim tā jau 17 gadus bijusi 99,60 eiro/mēnesī, bet šajā mācību gadā tā tika dubultota, sasniedzot 200 eiro/ mēnesī. Palielināts tika arī kopējais stipendiju saņēmēju skaits – tās papildus piešķīra vēl 743 studentiem.

Reģistrācija studijām drīz beigsies un jaunais mācību gads straujiem soļiem tuvojas, taču studējošajiem skaidrības par stipendijas apmēru nav. Vai tā tiks atkal samazināta, vai tomēr būs lēmums to saglabāt dubultotajā apmērā? Lai arī ārkārtējā situācija valstī ir atcelta, ekonomiskā pandēmijas krīze studējošo un viņu ģimeņu budžetos nav beigusies, norāda LSA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Dubulto maksimāli pieļaujamo vienreizējās stipendijas apjomu

Žanete Hāka, 26.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot grozījumus Ministru kabineta noteikumos par stipendijām, vienreizējas stipendijas apmērs ir kļuvis divreiz lielāks. Bakalaura un maģistra studiju programmās tas pieaudzis no 99,60 līdz 199,20 eiro, informē Izglītības un zinātnes ministrija.

Tas ir maksimālais pieļaujamais vienreizējās stipendijas apmērs, taču par konkrēto stipendijas apmēru lemj pati augstskola. Stipendijas palielinātā apmērā sāks izmaksāt no 2016.gada 1.septembra.

Grozījumi noteikumos precizē kritērijus vienreizējās un paaugstinātās stipendijas piešķiršanai. Stipendiju var piešķirta par īpašiem sasniegumiem, lai veicinātu studentu sekmes, zinātnisko pētniecību, izaugsmi un piedalīšanos augstskolas sabiedriskajā dzīvē. Tā kalpos ne vien studentu motivēšanai, bet kā vienreizējs sociālais atbalsts veicinās arī augstākās izglītības pieejamību.

Grozījumi precizē arī stipendiju piešķiršanas konkursa kārtību, nosakot, ka tas ir īstenojams konkrētās studiju programmas ietvaros. Turpmāk, piešķirot stipendijas kādā studiju programmā, tās tiks sadalītas pa akadēmiskajiem gadiem proporcionāli valsts finansētajās studiju vietās studējošo skaitam katrā akadēmiskajā gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās Latvijas Universitātes mecenātu stipendijām

, 27.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes Fonds izsludinājis pieteikšanos Universitātes mecenātu stipendijām. Šajā akadēmiskajā mācību gadā studentiem piešķirs stipendijas 18 dažādu mecenātu stipendiju programmās, un to kopējais apjoms pārsniedz LVL 140 000.

LU Fonda mecenātu stipendijām aicināti pieteikties studenti, kam ir apgrūtināti materiālie vai sociālie apstākļi, kas sevi uzskata par labāko un centīgāko konkrētajā zinātņu nozarē, kas ir talantīgi sportisti un kas ir sabiedriski aktīvi – jaunie talanti, kas nes Universitātes un Latvijas vārdu plašākā pasaulē.

Stipendiju programmas izveidotas sadarbībā ar mecenātiem, un katrai no tām definēti pieteikšanās kritēriji. Tā, piemēram, ir īpašas stipendijas konkrētu zinātņu nozaru studentiem, korporāciju aktīvistiem, stipendijas, kurām vienīgie piešķiršanas kritēriji ir sociāli ekonomiskie apstākļi un sekmes, kā arī īpaša jaunajiem vecākiem paredzēta atbalsta programma. Būtiski, ka vairākām Latvijas Universitātes mecenātu stipendijām aicināti pieteikties arī citu augstākās izglītības iestāžu studenti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LU izsludināta pieteikšanās mecenātu stipendijām

, 15.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes Fonds izsludinājis pieteikšanos Kārļa Kaufmaņa un Māc. Dr. Modra K.Gulbja Piemiņas Fonda teoloģijas stipendijām. Kopā paredzēts piešķirt 2-3 stipendijas, Db.lv informēja universitāte. Šobrīd notiek pieteikšanās sešu universitātes mecenātu stipendijām.

Kārļa Kaufmaņa piemiņas stipendijas paredzētas Latvijas Universitātes studentiem, kas specializējas astronomijā. Stipendijas šogad tiks piešķirta trešo reizi, un tās tiek finansētas no mecenāta novēlējuma (USD 100 000) depozīta noguldījuma procentu ieņēmumiem. Šogad K.Kaufmaņa stipendijas tiks piešķirta trešo reizi.

Māc. Dr. Modra K.Gulbja Piemiņas Fonda teoloģijas stipendijai var pieteikties Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes studenti. Stipendijas apjoms ir USD 2 000, un tā tiek izmaksāta 10 vienādās daļās 10 mēnešu garumā. Šī stipendija šogad tiks piešķirta otro reizi

Pieteikumi stipendijām tiek pieņemti Latvijas Universitātes fondā, Basteja bulvārī 12, 1.stāvā katru darba dienu no plkst. 9:30 līdz 16:30. Pieteikumu pieņemšanas gala termiņš ir 2007.gada 14.septembris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās Alunānu ģimenes stipendijai

, 22.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludinājis pieteikšanos Alunānu ģimenes stipendijai, kuru, ar mērķi atbalstīt sekmīgus Latvijas Universitātes studentus, pēc Pētera Alunāna gribas un ierosinājuma izveidojusi un finansē Alunānu ģimene.

Saskaņā ar universitātes sniegto informāciju stipendijai līdz 14.septembrim var pieteikties sekmīgi Latvijas Universitātes pilna laika pamatstudiju programmu studenti, kuru studijas tiek finansētas no personīgiem līdzekļiem. Stipendiju piešķir uz vienu semestri. Ja students turpina sekmīgas studijas, stipendija var tikt pagarināta uz nākamajiem semestriem līdz akadēmiskā grāda vai kvalifikācijas iegūšanai. Stipendijas apjoms ir 900 ASV dolāri semestrī plus studiju maksas apjoms.

Alunānu ģimenes stipendija galvenokārt paredzēta universitātes studentiem bāreņiem vai bez vecāku apgādības palikušajiem, kā arī studentiem no lauku rajoniem. Kandidātu izvēlē priekšroka tiks dota pirmā kursa studentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās Nippona fonda Roiči Sasakavas stipendijām

, 10.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitāte izsludinājusi pieteikšanos Nippona fonda Roiči Sasakavas Jauno līderu stipendijām. Stipendijas paredzētas Latvijas Universitātes humanitāro un sociālo zinātņu maģistrantūras un doktorantūras studentiem, liecina universitātes sniegtā informācija medijiem.

Stipendijas mērķis ir finansiāli atbalstīt izcilākos maģistrantūras un doktorantūras studentus – nākotnes līderus, veicināt uz zināšanām balstītu cilvēkresursu attīstību Latvijā, kā arī integrēt studijas un pētniecību un palielināt Latvijas Universitātes studentu iespējas izmantot vadošo pasaules universitāšu pieredzi.

Stipendijai var pieteikties Latvijas Universitātes humanitāro un sociālo zinātņu maģistrantūras un doktorantūras studenti. Tā paredzēta studiju maksas segšanai, grāmatu iegādei, dzīvesvietas īres, ceļa un iztikas izdevumu segšanai.

Iesniedzot pieteikumu, pretendentiem jānorāda stipendijas pieprasījuma mērķis, paredzētā studiju (pētniecības) darba apraksts, pieprasītās stipendijas apjoms, publikācijas un dalība konferencēs, sekmju izraksts, kā arī rekomendācijas u.c. dokumenti. Stipendiju var pieprasīt un izmantot arī studijām un pētniecībai ārvalstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Universitātē izsludināta pieteikšanās stipendiju programmas "Ceļamaize" stipendijām

, 29.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludina pieteikšanos uz stipendiju programmas "Ceļamaize" stipendijām 2007./2008.akadēmiskajam mācību gadam.

Stipendijas paredzēta Latvijas Universitātes programmu studentiem, kas nāk no ģimenēm ar apgrūtinātu materiālo vai sociālo stāvokli. Pretendentu vērtēšanas kritēriji - labas un izcilas sekmes studijās, apgrūtināti materiālie un sociālie apstākļi, kā arī Universitātes akadēmiskā vai zinātniskā personāla, LU Studentu padomes vai studentu pašpārvalžu sniegtās rekomendācijas.

Stipendiju programma "Ceļamaize" ir nodibināta ar mērķi studiju laikā atbalstīt spējīgus un centīgus Latvijas Universitātes studentus, kuriem ir apgrūtināti materiālie vai sociālie apstākļi (trūcīgie, maznodrošinātie, invalīdi vai bez vecāka/-u apgādības palikušie).

2007./08.g. LU fonds turpina veiksmīgi iesākto tradīciju, stipendijas piešķirot ar atsaucīgu Ziemeļamerikas mecenātu atbalstu. Šogad mecenātu pulkam ir pievienojies Latvijas korporāciju apvienības - Studenšu prezidiju konventa Tēvijas fonds Artura Vatvara piemiņai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās jauno vecāku atbalsta programmai

, 18.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludinājis pieteikšanos divām stipendiju programmām: jauno vecāku atbalsta programmai un LU fonda Ceļamaize Brisbanes latviešu organizāciju, Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs un prof. Edgara Andersona piemiņas stipendijām, liecina sniegtā informācija medijiem.

Jauno vecāku atbalsta programma tiek īstenota ar Annas Justīnes Čakstes Rollins Kāvuša izglītības fonda finansiālu atbalstu. Programmas mērķis ir studiju laikā atbalstīt spējīgus un centīgus Latvijas Universitātes pamatstudiju studentus - jaunos vecākus, kuriem, studiju laikā audzinot bērnus, nepieciešams papildus materiālais atbalsts. Stipendijām var pieteikties Latvijas Universitātes pamatstudiju studenti, kuriem ir viens vai vairāki bērni. Paredzēts piešķirt divas stipendijas, katru Ls 1 000 apmērā. Jauno vecāku atbalsta programma Latvijas Universitātē tiek īstenota jau trešo gadu.

Pirmās Ceļamaizes stipendijas 2005./06. ak.g. tika nodibinātas pateicoties Annas Justīnes Čakstes Rollins Kāvuša izglītības fondam un ievērojamas Latvijas Universitātes labdares - aizsaulē aizgājušās Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs – novēlējumam un šogad arī citu mecenātu atbalstam. Ceļamaizes stipendijas paredzētas tiem Latvijas Universitātes studentiem, kuriem studijām nepieciešams papildus atbalsts apgrūtinātu materiālo vai sociālo apstākļu dēļ. Paredzēts piešķirt vairākas stipendijas Ls 500 apmērā uz pavasara semestri, izmaksājot Ls 100 mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas zinātnieks ASV pētīs Saules plankumus

Vēsma Lēvalde, 17.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Baltijas-Amerikas Brīvības fonda stipendiju Ventspils Augstskolas vadošais astronomijas pētnieks Boriss Rjabovs dosies uz ASV pētīt saules plankumus.

Šā gada pavasarī un vasarā uz ASV pavisam dosies divdesmit pieci Baltijas valstu pārstāvji, lai papildinātu profesionālās zināšanas un prasmes Baltijas-Amerikas Brīvības fonda piedāvāto stipendiju programmu ietvaros. Stipendijas ir ieguvuši un pusgadu līdz gadu ASV pavadīs vienpadsmit Latvijas, astoņi Igaunijas un seši Lietuvas studenti un zinātnieki.

Pagājušā gada nogalē noslēdzās Baltijas-Amerikas Brīvības fonda (BAFF – Baltic-American Freedom Foundation) trešais stipendiju konkurss. Fonds saņēma 104 pieteikumus – 97 no augstskolu studentiem un absolventiem, kuri vēlējās piedalīties BAFF Profesionālās prakses programmā, un 7 no zinātniekiem, kuri vēlējās veikt pētījumus ASV universitātēs un zinātniskajos centros. Dalībai Profesionālās prakses programmā tika izvēlēti 20 labākie dalībnieki – astoņi no Latvijas, un pa sešiem no Igaunijas un Lietuvas. Savukārt BAFF Pētniecības programmā tika uzņemti pieci pētnieki – trīs no Latvijas un divi no Igaunijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās stipendijām LU farmācijas studentiem

, 29.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludinājis pieteikšanos Latvijas Universitātes farmācijas studiju stipendijām, kas nodrošinātas ar zāļu lieltirgotavas SIA Farma Balt atbalstu. Stipendijas paredzētas diviem Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Farmācijas studiju programmas maģistrantūras 1. un 2.kursa studentiem, Db.lv informēja universitāte.

Stipendijas apmērs ir Ls 700, un tā tiks izmaksāta vienādās daļās reizi mēnesī viena akadēmiskā mācību gada (10 mēneši) garumā. Stipendiāti tiks noteikti konkursa kārtībā, un galvenie vērtēšanas kritēriji būs pretendentu studiju sekmes, kā arī akadēmiskā un zinātniskā personāla sniegtās rekomendācijas. Izvēloties starp vairākiem pretendentiem, priekšroka tiks dota tiem, kas nesaņem valsts vai cita veida stipendiju vai ir ar darba pieredzi aptieku receptūras nodaļās.

Šīs, īpaši farmācijas studentiem paredzētās stipendijas šogad tiks piešķiras jau trešo reizi. Saskaņā ar ziedotāja, SIA Farma Balt un Latvijas Universitātes fonda vienošanos, stipendiju fonds vismaz Ls 1 400 apmērā katru akadēmisko mācību gadu tiks nodrošināts līdz pat 2009./2010.akadēmiskajam mācību gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vispārizglītojošo skolu pulciņš, kuru centīgākos skolēnos atalgo ar stipendiju, šajā mācību gadā palielināsies. No septembra stipendiju sekmīgākajiem vidusskolēniem nolēmusi maksāt arī Babītes vidusskola.

Skolas direktore Ilze Rozenberga stāsta, ka skola tādējādi mēģinās vairot motivāciju, kā arī pieturēt skolēnus, kuri pēc pamatskolas izvēlas arodskolu tikai stipendijas dēļ. Šos divus iemeslus galvenokārt min arī citu skolu pārstāvji, kuri piekopj šādu sistēmu, vēsta laikraksts Diena.

Tādā veidā skolas iet pretējā virzienā izglītības ministra Roberta Ķīļa definētajai valsts politikai, kas nosaka, ka pēc pamatskolas 50% beidzēju izvēlētos arodizglītību, otra puse - vidusskolu. Šobrīd šī proporcija ir aptuveni 35 pret 65 par labu vidusskolām, lai gan pēdējos gados arodskolu izvēle ir augusi. Skolām ir svarīgs skolēnu skaits, jo no tā atkarīgs, kādu finansējumu no valsts saņems pašvaldība, kurā skola atrodas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

ASV – Ķīnas pamiers turpināsies

Leonīds Aļšanskis, Dr. Math., Renesource Capital Finanšu tirgus vecākais analītiķis, 26.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februāra mēnesis ir kļuvis par intensīvu sarunu mēnesi starp divām vadošajām pasaules ekonomikām par nu jau vairāk nekā divus gadus ilgstošo tirdzniecības karu.

Atgādināsim, ka prezidents Donalds Tramps, kurš stājās amatā pirms diviem gadiem, apsūdzēja Ķīnu «negodīgā» tirdzniecībā ar Amerikas Savienotajām Valstīm un apsolīja pārtraukt šo praksi savas prezidentūras laikā. Laikā, kad Donalds Tramps ieradās Baltajā namā, Amerikas Savienotajās Valstīs bija novērojams ilgstošs, hronisks tirdzniecības deficīts ar Ķīnas Tautas Republiku, 2017.gadā šim rādītājam sasniedzot gandrīz 335 miljardus ASV dolāru (skat. 1. attēlu).

Tajā pašā laikā daļai Ķīnas preču bija izteikta «amerikāņu izcelsme», ko, pateicoties pieejamam lētākam Ķīnas darbaspēkam, sev par labu izmantoja Amerikas kompānijas, novirzot daļēju preču ražošanu ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm. Līdztekus tam arī ķīnieši aktīvi sāka pārņemt un aizgūt (dažkārt pat ne pavisam juridiski leģitīmi) progresīvās amerikāņu tehnoloģijas, kas tikai veicināja Donalda Trampa neapmierinātību ar tendenci abu lielvaru ekonomiskajās attiecībās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai finansiāli atbalstītu augstākajā izglītībā studējošos un mazinātu Covid-19 krīzes radītās negatīvās sekas uz izglītības nozari, no 1.septembra līdz 31.decembrim studentu minimālo mēneša stipendijas apmērs tiks palielinātas no 99,6 eiro līdz 200 eiro, otrdien lēma Ministru kabinetā.

Šī mērķa realizēšanai Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno tērēt 2,04 miljonus eiro. Finansējumu ministrija gūs, veicot apropriācijas pārdali starp budžeta programmām.

Attiecīgi IZM no kopējā finansējuma tiks piešķirti 1 443 508 eiro, Veselības ministrijai - 254 411 eiro, Zemkopības ministrijai - 202 387 eiro, Kultūras ministrijai - 138 040 eiro un Labklājības ministrijai - 1654 eiro.

IZM izstrādāja grozījumus Ministru kabineta noteikumos par stipendijām, jo, ministrijas ieskatā, joprojām pastāv risks, ka Covid-19 infekcijas radītās sociālekonomiskās krīzes dēļ liels studējošo skaits varētu pārtraukt studijas, jo ir mazinājušies ienākumi gan ģimenēm, gan pašiem studējošiem, kā arī turpinās nelabvēlīgāka darba tirgus situācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvija var!

Latvija Var! Tukšā vietā nekas nerodas...

Jana Gavare, 67084450, 09.05.2008

Kā cīnīties ar tādām nopietnām mūslaiku sabiedrības slimībām kā aptaukošanās un ēšanas traucējumi, - Latvijā to pēta profesors Jānis Sīpols.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc valsts neatkarības atgūšanas daļa Latvijas zinātnieku ir devušies strādāt ārzemēs, savukārt Jānis Sīpols ir izdarījis tieši pretējo.

Sapnis piepildās

Neirobioloģisko procesu pētnieks ar laboratoriju Vašingtonas Universitātē Sietlā jau vairāk nekā desmit gadus ir Latvijā, pašlaik - Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes asociētā profesora un LU Eks­perimentālās un klīniskās medicīnas institūta vadošā pētnieka amatā. Galvenais viņa pētījumu lauks ir ēstgribas un ķermeņa svara regulēšana, ko veic ķīmiskas vielas galvas smadzenēs. Jānis Sīpols ir uzaudzis Sietlas piepilsētā Amerikā un Latviju pirmoreiz ieraudzījis tikai 1990. gada rudenī. Tobrīd jau izstudējis bioķīmiju un biofiziku, guvis atzinību par barības vielu uzņemšanas uzvedības pētījumiem, Vašingtonas Universitātes doktorants «citā dzīvē», kā pats saka, bija profesionāls mūziķis un komponists un sākotnēji Latvijā nonāca tieši šīs aizraušanās dēļ. «Čikāgas piecīši vairāk darbojās Amerikas austrumu krastā, bet mūsu pusē jau 80. gadu sākumā izveidojās latviešu un amerikāņu mūziķu grupa ar dziedātāju Ausmu Līdaci priekšgalā, kurā es gan dziedāju, gan spēlēju taustiņinstrumen-tus. Koncertēt Latvijā mūs uzaicināja toreizējais kultūras ministrs Raimonds Pauls. Tas bija brīnumains ceļojums,» atceras Jānis Sīpols. «Savām acīm ieraudzīt Brīvības pieminekli pēc tam, kad par to ir tik daudz dzirdēts, redzēts un sapņots, bija fantastisks emocionāls pārdzīvojums, ko Latvijas latviešiem ir grūti saprast.» Jāņa vecāki bijuši studentu korporāciju locekļi, un bija skaidrs, ka, paliekot Latvijā pēc Kurzemes katla, viņus neizbēgami gaidītu izsūtījums uz Sibīriju. «Tā es tiku ieņemts bēgļu nometnē Vācijā un mātes vēderā izgāju cauri Eiropas bēgļu uzņemšanas punktam Ņujorkā un piedzimu Amerikas ziemeļrietumu piekrastē. Jau no dzimšanas ar starpnacionālu vizītkarti!»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien Latvijas Koncertu rīkotajā latviešu simfoniskās mūzikas koncertā Lielajā ģildē savā ierastajā vietā bija pazīstamais advokāts un rakstnieks Andris Grūtups, kurš ir regulārs simfoniskās mūzikas klausītājs. Plašais interešu apvienojums un uzdrīkstēšanās publiski paust savus uzskatus viņu dara par īstu latviešu inteliģentu.

picturegallery.5bf6fe54-55fd-4354-aad4-57ba35e5ba2d

Kāda paziņa, uzzinājusi, ka dodos Andra Grūtupa, izsaucās – pie tā pīpmaņa no X failiem! Vizuālā līdzība ar populārā seriāla tēlu tik tiešām ir pārsteidzoša. Arī Grūtupa daiļrade apliecina, ka viņu saista slepenas lietas, vismaz tādas, kas ilgus gadus bijušas sabiedrības acīm apslēptas, piemēram, vācu ģenerāļu tiesāšana un pakāršana Rīgā 1946. gadā vai ebreju veiktās rituālslepkavības pagājušā gadsimta sākumā. Savukārt februārī izdevniecība Atēna izdos Grūtupa jaunāko grāmatu Observators, kuras centrā ir slavenās mākslinieku dzimtas pārstāvja Jurģa Skulmes tiesas process.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piešķirs LU mecenāta Rūša stipendiju

, 02.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien, 6.oktobrī studentu korporācijas Lettonia namā Rūpniecības ielā 4a mecenāts Roberts Rūsis (ASV) pasniegs sešas Latvijas Universitātes fonda Armīna Rūša stipendiju fonda stipendijas divu augstskolu studentiem, liecina Latvijas Universitātes sniegtā informācija medijiem.

Stipendija nodibināta ar mērķi studiju laikā atbalstīt spējīgus un centīgus Latvijas studentus un popularizēt studentu un studenšu korporāciju akadēmisko vienotību gan studiju laikā, gan ārpus tā. Stipendiju ir izveidojis Roberts Rūsis sava tēva - Dr. Armīna Rūša - kas bija advokāts un mācību spēks kā pirmskara Latvijas Republikā, tā arī ārzemēs, un sava brāļa - Armīna I. Rūša - piemiņai. Pirmo reizi A.Rūša stipendijas tika pasniegtas pagājušajā mācību gadā.

Katrs stipendiāts 2007./08. akadēmiskajā studiju gadā saņems USD 3 000. Kopā šajās stipendijās tiks izmaksāti USD 18 000. A.Rūša stipendijas ieguvēji ir: Benita Aržanova, Latvijas Universitātes (LU) Politikas zinātnes bakalaura studiju programmas studente, Sendi Audriņa LU Politikas zinātnes bakalaura programmas studente, Ivo Brūveris LU Ekonomikas bakalaura studiju programmas students, Kārlis Dambītis LU Vēstures maģistra studiju programmas students, Laima Matuzāle LU Pedagoģijas bakalaura programmas studente un Juris Rumba, Rīgas Ekonomikas augstskolas Ekonomikas un uzņēmējdarbības bakalaura studiju programmas students.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pasniegs LU mecenāta Armīna Rūša stipendijas

, 28.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien, 1.martā plkst. 13:30 Latvijas Universitātes Senāta sēžu zālē, Raiņa bulv. 19, mecenāts Roberts Rūsis (ASV) pasniegs sešas Latvijas Universitātes fonda Armīna Rūša stipendiju fonda stipendijas četru augstskolu studentiem, liecina sniegtā informācija medijiem.

Katrs stipendiāts 2007./2008. akadēmiskā mācību gada pavasara semestrī saņems USD 1 500. A.Rūša stipendijas ieguvēji ir: Latvijas Universitātes studentes Sarmīte Frišava (S!K! Staburadze), Laine Zemlicka (S!K! Varavīksne) un Dace Suveizda (S!K! Varavīksne), Latvijas Lauksaimniecības universitātes students Eduards Grigorjevs (Fraternitas Imantica), Rīgas Juridiskās augstskolas students Dmitrijs Kačanovs (Fraternitas Arctica) un Rīgas Ekonomikas augstskolas students Artūrs Kaņepājs (Letonia).

2007.gada oktobrī Armīna Rūša stipendijas 2007./2008.ak. māc. g. tika pasniegtas sešiem studentiem. Kopējais stipendiju fonds šim akadēmiskajam gadam ir USD 27 000.

Komentāri

Pievienot komentāru