Pētījums: pārstrādātas gaļas ēšana palielina risku mirt jaunam 

Desiņu, šķiņķa, bekona un cita veida pārstrādātas gaļas pārmērīga lietošana uzturā palielina risku nomirt jaunam, liecina žurnālā BMC Medicine publicētais pētījums.

Gunta Kursiša, 07.3.2013

Foto: SXC

Pētījums tapa, 13 gadu ilgā laika posmā novērojot cilvēku paradumus un veselību desmit Eiropas valstīs. Zinātnieki uzskata, ka kaitējumu nodara sāls un dažādas ķimikālijas, kas tiek izmantotas pārstrādāto gaļas produktu pagatavošanā.

Par pārstrādāto gaļu (processed meat) tiek uzskatīta gaļa, kuras sagatavošanā un aizkavēšanā no bojāšanās tiek izmantotas sālīšanas, kūpināšanas, konservēšanas u. tml. metodes.

Pāragras nāves risks cilvēkam, kurš ik dienas apēd vairāk nekā 160 gramus pārstrādātas gaļas, salīdzinot ar cilvēku, kurš ikdienā neapēd vairāk par 20 gramiem šīs gaļas, palielinās par 44%. Tiesa gan, tika novērota arī sakarība, ka starp cilvēkiem, kas uzturā lietoja daudz pārstrādātas gaļas, bija vairāk smēķētāju.

«Smēķēšanas pārtraukšana ir daudz nozīmīgāka nekā gaļas ēšanas samazināšana, tomēr mēs ieteiktu cilvēkiem ēst mazāk pārstrādātas gaļas,» medijam BBC norādīja Sabīne Rormana (Sabine Rohrmann) no Cīrihes Universitātes (University of Zurich).

Ja cilvēki dienā apēstu mazāk nekā desmit gramus pārstrādātas gaļas, zarnu trakta vēža saslimšanas gadījumi samazinātos par četriem tūkstošiem.

Šā gada marta sākumā saistībā ar līdz Latvijai nonākušo zirga gaļas skandālu Latvijas Ārstu biedrības prezidents un ārsts Pēteris Apinis minēja, ka kļūt par veģetārieti vismaz zirga gaļas dēļ nav vērts. «Zirgs kā lopiņš ēd tikai veģetāru uzturu, to pārstrādā ar baktēriju palīdzību, līdz ar to tieši zirga gaļa ir ražota no viskvalitatīvākās izejvielas,» viņš skaidroja.

Tevi varētu interesēt

Zirga gaļas skandāla ietekme uz tirgu gan Eiropas Savienībā, gan arī Latvijā...

Vienam no pazīstamākajiem cūkgaļas ražotājiem SIA Kunturi izdevies noturēties, pateicoties palīgnozarēm....

Eiropas Komisija izvērtē iespēju uzdot visu ES dalībvalstu pārtikas uzraudzības dienestiem veikt...

Mūsdienās, iegādājoties gaļu, cilvēki nešaubās, ka tā nāk no lopiņa, kas iepriekš...

SIA Tukuma gaļas kombināts Lat kopš janvāra nestrādā, cer uz investoru...

Nepalaid garām

LR Ģenerālprokuratūra, izmeklējot lietu par it kā 50 miljonu eiro naudas atmazgāšanas...

Eiropas Savienības prioritātes ir mainījušās. Tuvākajā laikā var sākt mainīties Eiropas ekonomiskie...

"Dienas Bizness" sadarbībā ar "Lursoft" ik gadu izdod zīmola izdevumu "TOP 500",...

No šīs sadaļas

Piena pārstrādes uzņēmums Valmieras piens izdevis jaunu prokūru ar tiesībām kompāniju pārstāvēt...

Zirga gaļas skandāls aktualizējis jautājumu par Latvijas atbildīgo kontrolējošo institūciju...

Pēc pievienošanās Puratos Pūres ievārījumu ražotājs SIA Puratos Latvia turpina investēt...

Rīgas apgabaltiesa šodien skatīja strīdu starp a/s Laima un a/s Rīgas piena...

Rēzeknes gaļas kombināts (RGK) plāno uzsākt desas Kalnu servelāde, kuras sastāvā būs...

HKScan grupas juridiskās struktūras vienkāršošanas un racionalizēšanas procesa...

Otrdienas rītā SIA Palink pārtraukusi Rēzeknes gaļas kombināta ražoto liellopu gaļas konservu...

Kļūt par veģetārieti zirga gaļas dēļ nav vērts. Zirgs kā lopiņš ēd...

Rēzeknes gaļas kombināts pēc divām nedēļām sāks ražot zirgu gaļas desu....

Lietuva zirgu gaļas skandāla ietvaros no tirdzniecības izņēmusi ne tikai Kuršu zeme...