Jaunākais izdevums

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard and Poor’s uzlabojusi Lietuvas nākotnes perspektīvas reitingu no negatīva uz stabilu.

Šāds solis uzlabos investoru vērtējumu par Baltijas valstu lielāko ekonomiku.

«Lietuva ir uzsākusi agresīvu fiskālu konsolidāciju pēc piedzīvotās finanšu krīzes. Mēs pārskatām Lietuvas reitingu no negatīva uz stabilu,» teikts aģentūras paziņojumā.

Tomēr aģentūras eksperti brīdina, ka ekonomikas augšanas perspektīvas vēl arvien ir neskaidras un ir atkarīgas no tā, kā ekonomika spēs pārorientēties uz ārējo pieprasījumu, kā arī samazināt privātā sektora ārējā parāda līmeni.

Db.lv jau ziņoja, ka reitingu aģentūra Standard & Poor’s (S&P) pērn samazināja Latvijas kredītreitingu līdz BB, norādot, ka valsts ekonomikas šogad saruks par 16%, savukārt valsts parāds līdz 2011. gadam sasniegs 80% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

S&P uzskata, ka Latvijai priekšā ir «smaga cīņa», lai atkal panāktu ekonomikas izaugsmi, vienlaikus noturot lata piesaisti eiro. Aģentūra gan atteikusies izteikt prognozes par to, vai valūtas devalvācija šajā situācijā palīdzētu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AMADA has released its latest high-power fibre laser cutting machine, the ENSIS-AJ 12 kW, which adds to the currently available 3, 6 and 9 kW versions. The ENSIS fibre lasers are aimed at any manufacturer needing fast piercing and cutting across a wide range of materials. The new 12 kW ENSIS incorporates all the features of the 6 and 9 kW versions, such as AMADA’s original Variable Beam Control and Auto Collimation technologies, as well as the in-house designed and developed fibre laser engine. For the 12 kW version, 3 x 4 kW diode modules (the highest power, single module yet produced by AMADA) are utilised to ensure a very high beam quality is maintained for faster cutting speeds. It also opens new avenues for thicker mild steel processing with nitrogen, up to 15mm. The new ECO WACS system for thick mild steel processing with oxygen further enhances the overall package.

In recent years, higher power fibre lasers have become more popular for sheet metal processing, providing faster cutting speeds and quicker piercing times, and in turn, lower cost-per-part. The new 12 kW AMADA ENSIS-AJ fibre laser has been specifically developed to enhance the already high performances of the existing 3 – 9 kW versions that are currently available. The 3 kW version was already able to process 25mm mild steel. The 12 kW simply takes this to a new level with the addition of the new ECO WACS function. WACS (Water Assisted Cutting System) has been standard on the fully featured ENSIS-AJ fibre lasers since the original launch in 2014 and allows very high quality oxygen processing of thick mild steel. ECO Cut was used for lower thickness oxygen processing (10-15mm), for speed increases and running cost reductions. Now, ECO WACS combines both these features to allow very thick mild steel processing with an extremely high edge quality and improved bevel angle, whilst maintaining fast cutting and piercing capabilities.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūru bezspēcība, sākoties pasaules finanšu krīzei un «neskaidra» rīcība parādu krīzes laikā Grieķijā, visai asi nostādīja jautājumu par reitingu piešķiršanas sistēmas drošību.

Atgādināsim, ka 2007. g.–2009. g. pasaules finanšu krīze, kas gandrīz sagrāva visu pasaules finanšu sistēmu, sākās ar zemas kvalitātes hipotēkas krīzi Amerikā. Turklāt, attiecīgie hipotekārie parādi iepriekš bija nokonvertēti hipotekārajās obligācijās, kam vadošās reitingu aģentūras Standard & Poor’s, Moody's un Fitch piešķīra augstus reitingus. Pateicoties labiem reitingiem, šie vērtspapīri tika veiksmīgi pārdoti un lielos daudzumos (saskaņā ar reitingiem!) nonāca vadošo banku aktīvos. Pēc Amerikas nekustamā īpašuma cenu burbuļa pārsprāgšanas, šo vērtspapīru cenu kritums radīja būtiskus zaudējumus bankām. Tas izraisīja vērienīgu likviditātes krīzi pasaules banku sistēmā. Daudzas bankas, tai skaitā tik spēcīgas kā Lehman Brothers, nespēja tikt galā ar šīm problēmām. Rezultātā pasaules finanšu sistēma nonāca neapskaužamā stāvoklī, izraisot vispasaules cenu kritumu finanšu tirgos un desmitiem triljonu dolāru lielus zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra Standard and Poor's piektdien pirmoreiz vēsturē pazemināja ASV kredītreitingu no AAA līmeņa līdz AA+ ar negatīvu prognozi, un izskaidroja savu lēmumu ar ASV valsts parāda un budžeta deficīta problēmām un ASV politiķu nespēju risināt šīs problēmas.

Aģentūra arī paziņoja, ka nākamajos divos gados ASV kredītreitings var tikt pazemināts vēlreiz, ja netiks panākts progress milzīgā ASV budžeta deficīta samazināšanā.

Standard and Poor's paziņoja, ka "politiskā balansēšana" pēdējos mēnešos parādījusi to, ka ASV vadība kļūst "mazāk stabila, mazāk efektīva un mazāk prognozējama" un palielinās risks, kā tā kādreiz varētu nepildīt parādsaistības.

ASV kredītreitings AAA tika pazemināts pirmoreiz, kopš 1917.gadā šo reitingu ASV piešķīra aģentūra Moody's. "Standard and Poor's" to piešķīra ASV 1941.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Eksperti: eirozonas valstu reitinga samazinājums bija gaidāms, tirgū šoks nav radies

Gunta Kursiša, 16.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lēmumu pazemināt deviņu eirozonas valstu kredītreitingus aģentūras ir ilgi apsvērušas. Aģentūras vērtē valstu spēju atdot parādus, un pašlaik šī spēja kļūst vājāka, Db.lv pauda DNB bankas makroekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš. «Drīzāk pārsteigumu ir radījis tas, ka pagāja tik ilgs laiks, līdz valstu kredīreitingi tika samazināti,» citējot CMC Markets tirgus analītiķi Maiklu Hevsonu (Michael Hewson), vēsta Associated Press.

Pirmkārt, palielinās šo Eiropas valstu parāds, turklāt aģentūras vērtē arī banku situāciju, un pašlaik, piemēram, Austrijas bankām ir diezgan lieli riski, norādīja P. Strautiņš. Analītiķi un eksperti ir norādījuši, ka reitingu samazinājums ir bijis plaši paredzams, tādējādi Standard&Poor’s paziņojums gan par Francijas trīskāršā A reitinga samazinājumu, gan citu Eiropas valstu kredītreitinga samazinājumu, radīja «pavisam nelielu šoku» obligāciju tirgos, vēsta Associated Press. Labā vēsts ir Vācijas AAA kredītreitinga saglabāšana, turklāt tā nākotnes prognozes paaugstinātas no negatīvām uz stabilām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

DB viesojas vienīgajā Igaunijas kapitāla mēbeļu ražošanas uzņēmumā

Anda Asere, 01.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igauņu mēbeļu ražošanas uzņēmuma Standard AS specializācija ir biroju un viesnīcu mēbeļu izgatavošana; 70% no apgrozījuma veido eksports

«Standard ir Igaunijā vienīgā mēbeļu fabrika, kura izdzīvojusi līdz šodienai un kuras īpašnieki ir vietējie. Visas pārējās rūpnīcas ir vai nu slēgtas, vai pārdotas ārzemniekiem. Mēs esam vienīgais Igaunijas kapitāla mēbeļu ražošanas uzņēmums,» apgalvo Enns Veskimegi (Enn Veskimägi), Standard AS valdes priekšsēdētājs. Viņš nenoliedz, ka biznesā ir bijuši arī sarežģīti posmi, kad nav bijis viegli izdzīvot. «Mums bija grūti laiki, kad Baltijas investīciju fondam pārdevām 25% kapitāldaļu. Toreiz mūs izglāba investors, kurš ieguldīja naudu, un mēs pārdevām daļas, lai varētu iegādāties jaunas iekārtas un tehnoloģijas. 2003. gadā kopā ar Prītu Tammu (Priit Tamm) un Mati Pēkmu (Mati Peekma) izpirkām daļas un kopš tā laika esam vienīgie uzņēmuma īpašnieki,» skaidro E. Veskimegi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Playboy koncentrēsies uz Brazīliju, Ķīnu un Indiju

Lelde Petrāne, 19.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Playboy Enterprises Inc, kas ir žurnāla Playboy izdevējs, plāno izaugsmi Latīņamerikā, Ķīnā un Indijā, ieskaitot jaunus klubus Brazīlijā, atsaucoties uz kompānijas vadītāja sacīto, ziņo Bloomberg.

«Vietējā Brazīlijas kultūra ir atvērtāka pret seksualitāti,» sacījis Playboy vadītājs Skots Flanders, piebilstot, ka klubu atvēršana tur ir kompānijas prioritāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vienā no pasaules lielākajiem iepirkšanās centriem Dubaijā plīsis akvārijs, liekot evakuēt cilvēkus

Lelde Petrāne, 26.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien daļēji slēgts viens no pasaulē lielākajiem tirdzniecības centriem Dubai Mall. Slēgšanas iemesls ir akvārija, kurā atrodas tūkstošiem zivju un jūras dzīvnieku, bojājums, atsaucoties uz policijas un aculiecinieku stāstīto, vēsta Reuters.

«Tur bija neliela problēma, vienkārša plaisa, un ūdens noplūda,» stāstījis kāds policists.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu, tādējādi tas atkal sasniedzis investīciju līmeni.

Standard & Poor’s trešdien par vienu pakāpi paaugstinājusi Latvijas novērtējumu ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā no BB+/B uz BBB-/A-3 ar stabilu šī reitinga prognozi nākotnē (Stable Outlook). Savukārt novērtējums naudas brīvajai plūsmai un konvertācijai ir paaugstināts no BBB+ uz A-, informē Finanšu ministrijā (FM).

Tas ir nozīmīgs Latvijas ekonomiskās attīstības potenciāla novērtējums kopumā, uzsver FM, piebilstot, ka pašlaik investīciju kategorijas kredītreitingu Latvijai jau ir piešķīrušas starptautiskās reitingu aģentūras Fitch Ratings un Moody’s.

«Latvija pašlaik ir patiesi unikālā situācijā, jo laikā, kad krītas ekonomiskā aktivitāte Eiropas Savienībā un vairākumam dalībvalstu tiek samazināts kredītreitings, mūsu valstij tas tiek paaugstināts,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks, skaidrojot, ka Standard & Poor’s atzinīgi novērtējusi Latvijas turpmāko attīstības potenciālu. «Patlaban Latvija uz visa pārējā Eiropas Savienības fona disonē, jo šogad mums paredzama straujāka ekonomiskā izaugsme nekā citās dalībvalstīs, tāpēc Latvija kļūs aizvien interesantāka ārvalstu investoriem un starptautiskajiem uzņēmumiem,» piebilst A. Vilks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/sharma.jpg

S&P prezidents amatu pametīs septembrī. Par viņa pēcteci amatā kļūs Duglass Petersons – viens no banku giganta Citigroup vadošajiem menedžeriem, vēsta BBC.

Reitingu aģentūra uzsver, ka lēmums par vadības maiņu bijis pieņemts vēl pirms ASV kredītreitinga samazināšanas un nav saistīts ar varasiestāžu uzsāktajām izmeklēšanām.

Db.lv jau vēstīja, ka ASV Tieslietu ministrija uzsākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu reitingu aģentūras S&P lomu 2008. gada mājokļu krīzē, kas vēlāk noveda pie recesijas valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iegādāties par augstu cenu un pārdot par vēl augstāku šķiet piemērota stratēģija tikai drosmīgākajiem investoriem, tomēr pirkt akcijas, kas ir populāras un paļauties uz to kāpumu tomēr nav tik riskanti, kā tas izklausās.

Kā raksta MarketWatch, akciju tirgus uzvarētājiem ir tendence savas uzvaras atkārtot. Stratēģija iepirkt labākās ASV tirgus sektoru akcijas vienā gadā un turēt tās nākamajā pēdējo pāris desmitgadu laikā lielākajā daļā gadījumu ir ievērojami pārspējusi Standard & Poor’s 500 indeksu, liecina Standard & Poor’s Equity Research dati.

Šī inerces vadītā stratēģija patlaban norāda uz lielāku kāpumu tirgus trīs populārākajos sektoros, no kuriem viens ir patēriņa sektors – tas šogad pieaudzis par 25,1%, ražošanas – par 20,3% un materiālu sektors – par 13,6%. Standard & Poor’s 500 šajā periodā piedzīvojis 10,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Jauna, novatoriska Sennebogen kokapstrādes mašīna patērē par trešdaļu mazāk degvielas

Sadarbības materiāls, 14.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mašīnbūves uzņēmums Sennebogen Maschinenfabrik GmbH tirgū ieved ekonomiskākus Green Efficiency Drive (GED) modeļus, kas palīdz ietaupīt gandrīz 30 % degvielas.

Vācijas mašīnbūves uzņēmums Sennebogen Maschinenfabrik GmbH ražo īpaši zāģētavām un citiem baļķu apstrādātājiem paredzētas pick and carry kokapstrādes mašīnas, kurām ir īpaša pamatnes platforma un augšējā platforma jeb tornis, kas rotē 360 grādu leņķī. Sennebogen pārstāvis Matiass Ibelakers [Matthias Übelacker] stāsta, ka pēdējo divu gadu laikā tirgū ievestā modernā Green Efficiency Drive (GED) modeļa pamats ir novatoriska, elektriska pamatnes platforma, ar kuras palīdzību degvielas patēriņu izdevās samazināt par gandrīz 30 %. Tas bija iespējams, pateicoties viedajai ritošās daļas elektropiedziņas enerģijas pārvaldes sistēmai, kas iejaucas, ja tiek konstatēta neizmantota enerģija – piedziņa darbam izmanto enerģiju, kas rodas bremzējot. Rezultāts ir labāk vadāma mašīna ar mazāku motoru, kas izmanto mazāk enerģijas un mazāk piesārņo vidi – tomēr ar tādu pašu efektivitāti un efektivitāti kā iepriekšējie modeļi. Elektriskās piedziņas enerģiju dīzeļmotoram ražo ģenerators.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Standard and Poor's pazemina deviņu eirozonas valstu kredītreitingus; ES amatpersonas neizpratnē

LETA, 15.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) amatpersonas sestdien ar neizpratni reaģējušas uz starptautiskās reitingu aģentūras Standard and Poor's izvēlēto laiku pazemināt deviņu eirozonas valstu kredītreitingus, kad blokā notiek taupības pasākumu īstenošana, lai sakārtotu savus budžetus.

Standard and Poor's piektdien paziņoja, ka pieņemts lēmums samazināt deviņu eirozonas valstu kredītreitingus - par vienu pakāpi līdz AA+ pazemināts ES ekonomikas giganta Francijas augstākais kredītreitings AAA, Itālijas reitings samazināts par divām iedaļām līdz BBB+, Spānijai par divām iedaļām līdz A, vēl par divām iedaļām samazināti reitingi Kiprai, Itālijai, Portugālei.

Pa vienai iedaļai samazināts reitings Austrijai, Maltai, Slovākijai un Slovēnijai, savukārt pārējās eirozonas valstis - Igaunija, Beļģija, Somija, Vācija, Īrija, Luksemburga un Nīderlande - savus reitingus saglabājušas.

Kopumā septiņām eirozonas valstīm reitings saglabāts, deviņām - pazemināts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijai draud tālāka reitingu samazināšana

Lelde Petrāne, 25.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas, kura cīnās ar lielāko budžeta deficītu Eiropas Savienībā, kredītreitings varētu tikt samazināts mēneša laikā, vēsta Bloomberg.

Aģentūra Standard & Poor’s izplatījusi paziņojumu, ka tā BBB+ reitinga Grieķijai pazemināšanu varētu veikt līdz marta beigām, bet Moody's Investors Service tikko pavēstījusi, ka kredītreitingu, kas šobrīd ir A2 līmenī, varētu pazemināt dažu mēnešu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Reitingu aģentūra Standard&Poor's paaugstina Latvijas kredītreitingu uz A-

Lelde Petrāne, 30.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor’s paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu. Valsts kredītreitings ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no BBB+ uz A-. Nākotnes prognozes (outlook) vērtējums ir noteikts stabils.

«Latvijas iekļaušana starp A grupas reitinga valstīm ir starptautiska atzinība. Tas arī izvirza mums pašiem arvien lielākus nākotnes standartus un uzdevumus. Šī ir iespēja mums ar kopēju darbu apliecināt ilgtermiņa piederību šīs grupas valstīm. Tas būtu jāņem vērā visiem politikas veidotājiem Latvijā gan valstiskajā, gan pašvaldību, gan arī privātajā sektorā, īpaši ņemot vērā tuvojošās Saeimas vēlēšanas,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Standard&Poor’s savu lēmumu pamato ar spēcīgu Latvijas ilgtermiņa ekonomikas izaugsmi, labākiem ārējā sektora rādītājiem, nekā tika gaidīts, un pārdomātu un piesardzīgu fiskālo politiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Standard & Poor's atkal paaugstina Latvijas kredītreitingu

Dienas Bizness, 09.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s (S&P) ir pieņēmusi lēmumu paaugstināt Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi, nosakot arī reitingam pozitīvu nākotnes prognozi.

Latvijas novērtējums ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no BBB-/A-3 uz BBB/A-2. Savukārt novērtējums naudas brīvajai plūsmai un konvertācijai ir paaugstināts no A- uz A.

«Šis ir nozīmīgs Latvijas tautsaimniecības attīstības novērtējums un būtisks signāls ārvalstu investoriem. Esmu gandarīts par šo lēmumu, jo patlaban vairumam Eiropas Savienības valstu kredītreitings gluži pretēji − tiek samazināts. Latvija spēj apliecināt konsekventas politikas īstenošanu, sakārtojot savas publiskās finanses, samazinot pārmērīgo budžeta deficītu, kā arī nodrošinot stabilu un prognozējamu nodokļu sistēmu. Jau vairākus gadus Latvijas makroekonomiskie un fiskālie rādītāji konstanti ir labāki nekā tiek prognozēts,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

EK vēlas aizliegt reitingu aģentūrām publiskot savus novērtējumus

Jānis Rancāns, 20.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) apsver aizliegt reitingu aģentūrām publiskot kredītreitingu novērtējumus tām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kas piedzīvojušas finansiāla rakstura grūtības, atsaucoties uz Vācijas laikrakstu Financial Times Deutschland, vēsta AFP.

ES iekšējā tirgus un pakalpojumu komisāra Mišela Barnjē izstrādātais priekšlikums ļaus Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādei «uz laiku aizliegt» reitingu aģentūrām publiskot savas analīzes par finanšu nedienās nonākušo valstu maksātnespēju. Minētā laikraksta rīcībā esot nonācis priekšlikuma melnraksts.

M. Barnjē uzskata, ka valstu reitingu publiskošana «nepiemērotā brīdī» valstij, kas aizvada sarunas par starptautiskas palīdzības iegūšanu, var izraisīt «negatīvus efektus tās valsts finanšu stabilitātei, kas tālak destabilizē globālo ekonomiku».

Starptautiskās reitingu aģentūras, kā, piemēram, Moody’s, Standard & Poor’s un Fitch nereti tiek apsūdzētas nepareizā atsevišķu valstu finansiālās situācijas izpratnē, kas finanšu krīzi saasina vēl vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kredītbirojs – ietekme – riski

Evita Vaivode-Šulte, SIA Creditinfo Latvija Klientu apkalpošanas vadītāja, 26.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītbiroja ietekme uz ekonomiku

Kredītbirojs ir nozīmīgs mehānisms, kas tiešā veidā atstāj ietekmi uz visu valsts ekonomiku un pareizi veidots tas var sakārtot virkni problēmu jautājumu, savukārt veidots pat ar it kā nelielām atkāpēm no pamatprincipiem, tas efektīvi nepilda savas funkcijas. Ekonomikas izaugsme un stabilitāte ir tiešā veidā atkarīga no kreditēšanas tirgus valstī, savukārt kredītbirojs ir tas, kas šo kreditēšanas tirgu regulē. Pareizi veidota šī kredītinformācijas apmaiņa valstī nodrošina kreditēšanas tirgus pašregulējošo mehānismu, tas nozīmē, ka kredītbirojs pilda neatkarīga starpnieka funkciju, starp visām iesaistītajām pusēm (kreditētājiem un pēcapmaksas pakalpojumu sniedzējiem, šo pakalpojumu patērētājiem – iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kā arī valsti) un nodrošina to interešu sabalansēšanu. Kredītbirojam jāveido līdzsvars un jānodrošina, ka kreditēšanas tirgus balstās uz pamatotu kreditēšanu, kas attīstās un virzās pēc brīvā tirgus likumiem, realizējot valsts ekonomikas attīstības intereses. Savukārt, ja pie tā veidošanas ir pieļautas atkāpes, tad par ekonomisko stabilitāti, izaugsmi, visu tirgus dalībnieku interešu nodrošināšanu utt. uz dažiem gadiem var droši aizmirst.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz panākto vienošanos par ASV parādu griestu palielināšanu, joprojām paliek neatbildēts jautājums, kā rīkosies starptautiskās reitingu aģentūras, kuras iepriekš bija paziņojušas, ka pārskatīs valsts augsto AAA reitingu.

Reitingu aģentūra Moody’s Investors Service jau ir apstiprinājusi, ka saglabās ASV augsto AAA reitingu, tomēr ir noteikusi tam negatīvu perspektīvu. Arī Fitch, visticamāk, nemainīs ASV reitingu, jo to bija solījusi izdarīt tikai tad, ja ASV nespētu panākt vienošanos par parādu griestu palielināšanu.

Tomēr pārskatīt ASV reitingu varētu Standard & Poor’s (S&P), kura bija uzsvērusi, ka valsts budžeta deficīts jāsamazina par četriem triljoniem ASV dolāru, raksta USA Today.

Jāatgādina, ka ASV parādu griestu paaugstināšanas ietvaros paredzēts samazināt valsts budžeta deficītu par 2,1 triljonu dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskis prognozē Latvijas kredītreitingu uzlabošanos tuvākajos mēnešos

Dienas Bizness, 05.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja mūsu valstij divas no trim kredītreitingu aģentūrām ir devušas novērtējumu zem investīciju līmeņa, ir skaidrs, kāpēc mums ar aizņemšanos un kreditēšanas atjaunošanu ir zināmas problēmas,» intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam Baltic Business Service teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš atgādināja, ka reitingu aģentūra Moody`s paziņojusi, ka pieļauj iespēju palielināt reitingu prognozi no negatīvas pret stabilu. «Vēl nav zināms, ar ko beigsies Standart & Poor's lēmums. Bet es domāju, ka tuvāko mēnešu laikā būs pakāpeniska šo kredītreitingu un kredītreitingu prognožu uzlabošanās. Tas arī reāli palīdzēs atjaunot kredītu plūsmu ekonomikā,» prognozēja Dombrovskis.

Iepriekš cita starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's Investors Service (Moody's) paziņoja, ka varētu paaugstināt Latvijai piešķirtā reitinga prognozi no negatīvas līdz stabilai, jo šīs Baltijas valsts ekonomikā brīvais kritiens, šķiet, ir beidzies un sākusies stabilizācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s nolēmusi paaugstināt Latvijas kredītreitingu, nosakot stabilu reitinga nākotnes prognozi.

Latvijas novērtējums ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no BBB uz BBB+ ar stabilu reitinga prognozi nākotnē (Outlook Stable), informē Finanšu ministrija.

«Kā jau iepriekš tika prognozēts, tiklīdz Latvija saņems pozitīvu signālu par iespēju pievienoties eirozonai, Latvijas kredītreitings tiks paaugstināts. Nu tas ir noticis! Latvija var turpināt nodrošināt straujāko ekonomikas izaugsmi Eiropas Savienībā, lai veicinātu labklājības pieaugumu mūsu valstī, kā arī vairotu mūsu uzņēmēju konkurētspēju. Sagaidāms, ka arī citas reitingu aģentūras pusgada laikā paaugstinās mūsu valsts kredītreitingu,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Standard&Poor's Latvijas kredītreitingu saglabā A līmenī

Dienas Bizness, 30.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor's paziņojusi par Latvijas kredītreitinga ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā saglabāšanu A līmenī, saglabājot arī stabilu nākotnes prognozi.

Standard&Poor’s prognozē, ka šogad Latvijas ekonomikas izaugsme būs 2% līmenī, bet līdz 2018.gadam pārsniegs 3%. Standard&Poor's norāda, ka šī gada izaugsme ir nedaudz zemāka nekā tika prognozēta 2015.gadā, un tas lielākoties ir skaidrojams ar vājāku prognozēto eksporta līmeni un zemāku investīciju apjomu tautsaimniecībā.

Standard&Poor's atzīmē, ka stabila nākotnes prognoze ataino līdzsvaru, ko nodrošina Latvijas spējas nodrošināt fiskālos un ekonomiskās izaugsmes rādītājus, kombinācijā ar ilgtermiņa izaicinājumiem, kas saistīti ar demogrāfisko situāciju un virkni ārējo ievainojamību, ieskaitot riskus, ko rada nerezidentu īpatsvars Latvijas banku sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch piektdien paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu. Valsts kredītreitings ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no BBB+ uz A-. Nākotnes prognozes (outlook) vērtējums ir noteikts stabils, informēja Finanšu ministrija.

«Šis ir trešais Latvijas kredītreitinga paaugstinājums pēdējā mēneša laikā, kas ir augsts novērtējums mūsu valsts un visas sabiedrības panāktajam. Fitch savu lēmumu pamato ar Latvijas pozitīvo ekonomikas izaugsmi, labiem valsts finanšu rādītājiem un panākumiem publisko finanšu sakārtošanā,» paziņojumā norādīja finanšu ministrs Andris Vilks.

Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi Fitch prognozē 3,6% apmērā 2014. gadā un 3,8% apmērā 2015. gadā. Reitingu aģentūra Latvijas budžeta deficītu arī turpmāk paredz gana zemā līmenī - vidēji 0,9% no IKP līdz 2016. gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor’s otrdien paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu, liecina aģentūras paziņojums.

Ilgtermiņa reitings paaugstināts no BB pakāpes līdz BB+. Tāpat aģentūra apstiprinājusi īstermiņa reitingu B līmenī un atveseļošanās reitingu 3.

Aģentūras pārstāvji skaidro, ka reitinga izmaiņas liecina par Latvijas tekošā konta būtisku uzlabošanos. «2009./2010. gada recesija ir nodarījusi mazāku kaitējumu valsts finansēm nekā mēs gaidījām,» norāda Standard&Poor’s kredītu analītiķis Franks Gills.

Reitingam piešķirts stabils nākotnes vērtējums, kas atspoguļo aģentūras viedokli par sabalansētiem riskiem valdības kredītspējai.

Ņemot vērā 35% kritumu vietējā pieprasījumā laikā starp 2007. un 2009. gadu, Latvijas ekonomika, pēc mūsu domām, uzrādījusi ārkārtīgu elastību. Kopā ar ievērojami stingrākiem kredītu nosacījumiem, pagātnes nelīdzsvarotība ir strauji samazinājusies. Rezultātā process ir palīdzējis atgūt konkurētspēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

A, B, C vai kā VID tagad vērtēs nodokļu maksātājus?

Madlena Drozdova, ZAB Ellex Kļaviņš Vecākā nodokļu konsultante, Nils Pužulis, ZAB Ellex Kļaviņš Jaunākais jurists, 05.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 1. janvāra VID ir ieviesta jaunā Nodokļu maksātāju reitinga sistēma. Publiski pieejamajam Reitingam ir informatīvs raksturs. Vienlaikus tā mērķis ir veicināt godīgas uzņēmējdarbības stiprināšanu un motivēt uzņēmumu uzlabot savu nodokļu samaksas disciplīnu.

Nedaudz ieskicējot Reitinga vēsturi, to var iedalīt trīs posmos. Pirmais posms ir pilotprojekta laiks no 2018. līdz 2020. gadam, kad Reitings bija ierobežoti pieejams (tikai pašam uzņēmējam) un ar ierobežoto rādītāju skaitu. Reitings bija kā rīks uzņēmumiem ar mērķi paraudzīties uz savu darbību no Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) puses. Otrajā posmā no 2020. līdz 2021. gadam norisinājās Reitinga paplašināšana, jo uzņēmumiem radās vairāki jautājumi par to, kā reitings ir izveidots. Tika paplašināts rādītāju skaits, tomēr informācija joprojām palika pieejama tikai uzņēmumam. Savukārt, sākot ar 2024. gadu, iesākās trešais posms – jaunā Nodokļu maksātāju reitinga sistēma. Proti, Reitings būs ar publiski pieejamiem elementiem aplūkojams VID publiskojamajā datubāzē no 2024. gada marta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnas reitingu aģentūra samazina Lielbritānijas kredītreitingu

Gunta Kursiša, 25.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienotās Karalistes kredītreitingu ir samazinājusi Ķīnas reitingu aģentūra Dagong. Aģentūra norādījusi uz Lielbritānijas lēno izaugsmi, vēsta BBC.

Lielbritānijas izaugsmes temps būs iestrēdzis 1,3%-1,5% robežās vēl turpmākos divus gadus, tādējādi iedragājot valdības finanšu stāvokli.

Apvienotajai Karalistei reitings ir samazināts no AA- līdz A+, un tādā veidā šobrīd Lielbritānijas kredītreitings ir tāds pats kā Čīlei, ASV un parādos iegrimušajai Beļģijai. ASV Ķīnas reitingu aģentūra samazināja novērtējumu jau pērnā gada novembrī.

Pretstatā Ķīnas reitingu aģentūrai, lielākās Rietumu reitingu aģentūras Lielbritānijai un ASV sniedz prestižo AAA novērtējumu.

Dagong saglabā negatīvu vērtējumu Apvienotajai Karalsitei, norādot, ka varētu sekot turpmāki valsts reitinga samazinājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru