Jaunākais izdevums

Ja latviešus un zviedrus samainītu vietām, būtu gaidāma sacelšanās. Zviedri ir pietiekami izlutināti, lai nepieciestu to, kas patlaban notiek Latvijā - sarunā ar LD atzīst Rīgas Ekonomikas augstskolas rektors Anderss PalzovsRektora kabinetā uz galda pedantiski izliktas košu krāsu mapes.

Nupat, intervējot uzņēmēju Haimu Koganu, nonācām līdz šībrīža situācijas rezumējumam, un viņš teica, ka ebrejiem ir muļķīgs ieradums nogriezt tur, kur vajadzētu pielikt. Tas esot attiecināms arī uz valdības darbu patlaban. Vai arī jums ir kāds anekdotisks ekonomiskās situācijas rezumējums viena teikuma garumā?

Es mēdzu teikt, taču tas jau ir izmantots gana daudz reižu, ka ballīte, kam pienācās beigties ap pusnakti, Latvijā ieilga līdz rīta gaismai. Patlaban mums ir svētdienas pusdienlaiks, vēl aizvien lielas ciešanas, un tās turpināsies līdz pirmdienas rītam.

Šādās reizēs cilvēki mēdz sev solīties, ka nekad vairs nelietos alkoholu. Iespējams, ka celtnieki šajās «paģirās» solās nekad vairs nevadāt cementa maisus ar BMW X5.

Kad dzirdi ko tādu, ir pilnīgi skaidrs, ka pēdējais laiks pārstāt aizņemties vai pirkt nekustamo īpašumu. Diemžēl šeit tas tā nenotika.

Vai zviedru mediji jūs bieži izjautā par notikumiem Latvijā?

Reizēm. Kad ir bijušas vēlēšanas, kad ir diskusijas par devalvāciju vai arī kad kāda zviedru banka izziņo savus rezultātus. Pirms trim četriem gadiem es zviedru žurnālistiem teicu, ka šeit veidojas situācija, kas var izvērsties daudz sliktāka nekā Zviedrijā deviņdesmito gadu sākumā. Tolaik viņi to neuzņēma pietiekami nopietni, un domāju, ka tagad nožēlo.

Kāda Zviedrijā ir attieksme pret Latviju un to, kas šeit patlaban notiek, ja ņem vērā, ka vieni no visas situācijas atslēgvārdiem ir «zviedru bankas»?

Sabiedrībai kopumā ir maz izpratnes. Ja viņiem iedotu karti, daudziem būtu grūti atzīmēt Latviju vai Lietuvu un saprast, kurā no šīm galvaspilsēta ir Rīga. Ar Tallinu ietu vieglāk. Reizēm man ir sajūta - zviedri uzskata, ka šeit viss ir stipri sliktāk nekā patiesībā. Viņi redz dramatiskos skaitļus - bezdarba rādītājus un īpaši iekšzemes kopprodukta (IK) kritumu, jo Zviedrijā IK pieaugumu, kas pārsniedz 3-4%, vērtē kā ļoti lielu. Cilvēki nespēj iedomāties, kāda ir dzīve, ja IK pieaug par 10% un tad sāk krist. Esmu novērojis, ka žurnālisti viļas, jo brauc pēc stāsta par nabadzīgiem ļaudīm, kam nav, ko ēst. Pagaidām tā vēl šeit nav. Latvieši vispār pagājušā gadsimta laikā ir gājuši cauri tik daudzām grūtībām, ka zviedriem grūti pat iedomāties. Tāpēc latvieši ir daudz izturīgāki. Ja mēs samainītu latviešus un zviedrus, pārceļot tos uz Rīgu, būtu pamatīga sacelšanās. Zviedri ir izlaisti un nepaciestu to, ko latvieši patlaban pieņem.

Mums kopumā piemīt tāda kā vainīgā atrašanas tendence. Iepriekš tās bija zviedru bankas, tagad Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Arī zviedri deviņdesmitajos gados vainoja bankas. Taču cilvēki mēdz piemirst, ka politiķi ir tie, kas sagatavo augsni. Kā Zviedrijā, piemēram, noregulējot kapitāla tirgu. Politiķiem arī Latvijā nebija nopietna piegājiena, tomēr taisnības labad jāsaka, ka Latvijas politiķi ir vērtējami mazāk stingri nekā Zviedrijas. Latvijā demokrātijai ir tikai 18, 19 gadu, kamēr Zviedrijā tā ir daudz senāka. Saeimā ir vājas koalīcijas, tādēļ ir grūti formēt bāzi kādam nepopulāram lēmumam, līdz ir jau pārāk vēlu. Tā tas bija ar SVF.

No otras puses - bankām (jo sevišķi zviedru, kurām ir deviņdesmito gadu pieredze) vajadzēja piefiksēt, kas notiek - ka no Latvijas atpakaļ nāk daudz naudas, ka ir milzīga investīciju atdeve, ka bankai nenāktos uzņemties lielus riskus un, visticamāk, pienāktos sabremzēt savu darbību šajā tirgū.

Taču bremzēšanas nebija - bankām tā bija tik viegla nauda, ka tās nepiegāja nopietni un nu ar saviem zaudējumiem pašas par to maksā. Diemžēl ir tā, ka bankas un to akcionāri zaudējumus var panest, ko nevar teikt par vienkāršajiem cilvēkiem, no kuriem liela daļa aizņēmās, nevis lai spekulētu, bet lai beidzot tiktu pie savas dzīvesvietas. Tāpat notika arī Zviedrijā. Bija, protams, daļa no bagātnieku slāņa, kas līdz ar krīzi zaudēja prāvu naudu, taču visskarbāk cieta vienkāršie cilvēki.

Kā tobrīd iesaistījās valsts?

Tā iesaistījās, palīdzot nevis indivīdiem, bet bankām, pārņemot tās īpašumā. Tajā skaitā arī banku, kas tagad ir Nordea. Zviedrijā ir tāds kā plāns tiem, kas ir aizņēmušies par daudz un, izskatās, nespēs to atdot - paņemt un norakstīt daļu parādu. Taču šāda shēma vienlaikus ir arī bīstama.

Runājot par Latviju, vai valdībai pienāktos iesaistīties? Un kā?

Kopumā - ne. Liela daļa no tiem, kas jāglābj, spekulēja ar nekustamo īpašumu, pirka kaudzēm dzīvokļu. Ja esmu iegādājies akcijas uzņēmumam, kas nākamajā dienā bankrotē, nevienam pat prātā neienāks, ka mani ir jāglābj. Valdībai drīzāk nāktos sagatavot augsni ekonomikas atkopšanās laikam, novācot procedūras, kas to padarītu lēnāku.

Līdz šim turējos pie pārliecības, ka ikviens zviedrs ir sociālists.

Skaidrs, ka ikvienu zviedru kaut kādā mērā indoktrinējusi sistēma, kurā mēs uzaugām. Taču atbildībai ir jābūt. Sociālisms kā tāds pats neradīs ekonomisko pieaugumu. Kādam ir jāinvestē, kādam ir jāstrādā. Esmu uzskatāms par sociālistu tādā izpratnē, ka domāju - Latvija vēl arvien ir pārāk laba valsts bagātajiem un pārāk slikta tiem, kam neklājas tik labi. Skaidrs, ka ir jābalsta tie, kas investē, tomēr tāpat ir skaidrs, ka mazāk turīgajiem Latvijā nākas samaksāt nodokļos pārāk lielu naudu, jo vienlaikus ir iespējams, ka dividendēs tiek izmaksāti miljoni, kas netiek aplikti ar nodokli. Smagumam vajadzētu būt sadalītam vienlīdzīgāk. Ne tik krasi kā Zviedrijā, taču vienlīdzīgāk gan.

Un tajā pašā pat laikā kaut kas procesā ir nogājis greizi, jo nevarētu teikt, ka Latvijai ir investoru paradīzes zīmogs.

Pirms kādiem četriem gadiem, ja nemaldos, Fortune bija izvērtējis valstis pēc to pievilcīguma, par atskaites punktu ņemot bagātnieku, kam liela daļa ienākumu ir dividendēs. Ja atminos pareizi, Latvija šajā sarakstā ieņēma pirmo vietu.

Atgriežoties pie iepriekš aizsāktā par Latviju un SVF - bieži tiek lietots arguments, ka lietuvieši ar visu tiek galā paši un vai tikai arī Latvijai nenācās iet šo ceļu?

O.K., lietuvieši varbūt ar visu tiks galā paši, to mēs vēl nezinām, redzēsim. Latvija dara to kopā ar SVF un, kas zina, varbūt vēl galu galā ilgtermiņā iegūs efektīvāku saimniekošanu un tiks pie labāka valsts sektora. Kopumā Latvija bija grūtākā situācijā nekā Lietuva, un es teiktu, ka tikt galā pašiem - tā nebija izvēle. Ja vēlā pavasarī esat iekritis Daugavā un kāds no krasta jums padod koku, pie kā pieķerties, skaidrs, ka palīdzību pieņemsiet, lai arī būtu 90% liela iespējamība, ka tiksiet galā paši. Es domāju - tas bija labs lēmums. Iespējams, ka būtu izdevies pašiem, bet, ja nu ne, tad situācija būtu daudz sliktāka.

Ja lietojam analoģiju ar Daugavu, tad - letāla.

Tieši tā. Iznākums tiktu atrasts kaut kur pie Jūrmalas.

Būdams cilvēks no malas, kā raugāties - cik efektīvas reformas ir izdevušās valsts pārvaldē?

Daudz vēl, ko darīt. Tomēr jāatceras, ka Latvija to paveikusi 19 gados, kopš atguva neatkarību, un šim laika posmam tas ir milzīgs sasniegums. Esmu pabijis citās bijušajās PSRS valstīs Moldovā, Armēnijā, Gruzijā, Azerbaidžānā, un atšķirības ir ievērojamas. Jums ir nācies uzcelt valsti no jauna, kamēr Zviedrijā sabiedriskais sektors ir attīstījies kopš XVII gadsimta.

Padomju Savienība ir atstājusi Latviju, taču daudzu cilvēku prātos tā vēl arvien ir palikusi. Kaut kādā mērā tas redzams arī valsts pārvaldē, kur dažbrīd nepieciešamas tik daudzas procedūras, paraksti un zīmogi, kur cilvēkiem patīk papīri un mapes. Ne reizi Zviedrijā man nav nācies iet pie notāra, kamēr šeit tas jādara bieži.

Uzskatu - jo mazāka valsts, jo vieglāk īstenot reformas. Salīdzinot ar Igauniju, Latvija ir divreiz lielāka (igauņu ir 1,2 vai 1,4 miljoni, bet latviešu - 2,1 miljons, ja esam optimistiski noskaņoti par visiem tiem, kas izbraukuši pēdējos gados), un tas ir divreiz grūtāk izdarāms.

Taču, runājot par citiem izmēriem, par Zviedriju - kā krīze ir jūtama tur?

Austrumkrastā tā nav tik jūtama, jo vairāk vai mazāk akcents tur ir uz servisu. Taču Rietumkrasts... Ja dodaties uz Gēteborgu, kur ir auto industrija, krīzi manīsiet stipri izteiktāk. Tāpat ir ar valsts ziemeļiem, kur atrodas papīra un celulozes industrija, arī metālindustrija. Stokholmā neko patlaban nejūt, lai gan zināmas izmaiņas sola [kredītu] likmes celšana. Patlaban tā ir ap 1,5-2%, taču kāpums atņems cilvēkiem daļu naudas. Līdz šim arī bezdarbs galvaspilsētu nav daudz skāris, valstī kopumā tie ir ap 8%. Skaidrs, ka šis ir brīdis, kad smalku mēbeļu tirgotavas mēdz vērties ciet, taču tādā apmērā kā Rīgā krīzes Stokholmā nav. Mazāk restorānu, mazāk veikalu, daudz mazāk mašīnu ielās.

Sarunas sākumā pieminēju radošās industrijas, ko Stokholmā pārstāv krietni vairāk cilvēku nekā Latvijā. Vai mums ir jādodas šajā virzienā? Esam par to jau sprieduši pēdējos gados.

Neticu visiem šiem «mums jābūt radošākiem utt.». Ticu tam, ka valdība konkrēti rīkojas - tā vietā, lai skandētu, ka mums nepieciešams attīstīt radošās industrijas, tā sagatavo labvēlīgu klimatu ikvienam, kas vēlas būt uzņēmējs. Atvieglo procesus, padara tos vienkāršākus, piemēram, nodokļu maksāšanu. Kolīdz tas ir noticis, izrādīsies, ka ir ļoti daudz cilvēku, kas novērtē, ka tiem nav desmitiem reižu jāiet uz VID, lai arī dienesta cilvēki ir ļoti izpalīdzīgi un uz servisu orientēti (ironiski). Likvidējot barjeras jaunu uzņēmumu radīšanai, mēs panākam, ka no Rīgas, no Latvijas nāks ļoti daudz radošo industriju produktu, kurus nespētu radīt ne mēs ar jums, ne politiķi.

Pēc stundas tiekos ar Mākslas akadēmijas studentu, kura radītais pisuārs Stokholmas mēbeļu izstādē guva labas atsauksmes.

Un, ja nav barjeru, viņš apsver uzņēmuma dibināšanu. Pretējā gadījumā vienkārši pārdod autortiesības vai patentu zviedriem.

Pirms kāda laika valsts mērogā spiedām uz tehniskajām profesijām. Vai šeit neveidojas tāds kā konflikts?

Šeit nonākam līdz vienai no manām mīļākajām tēmām. Studenti, kas mācās pie mums, ir labākie Latvijā, tāpat kā tie, kas studē Stokholmā, ir labākie Zviedrijā. Taču Latvijā mēs varam strādāt par 30% vairāk, spēcīgāk, jo cilvēki ir labāk sagatavoti. Ar augstāko izglītību Latvijā gan ir īsta katastrofa, jo vairāk par kvalitāti tā ir vērsta uz kvantitāti. Proti, universitātēm ir nepieciešams pēc iespējas vairāk maksājošu studentu. Viņi labāk paņem 100 studentu naudas salasīšanas vārdā, nevis 50 gudru. Pirmais darbs šajā ziņā būtu reformēt augstākās izglītības sistēmu, pārejot no kvantitātes uz kvalitāti, un izmaksu ziņā tas nemaz nesanāktu tik dārgi. Kad stāstu par savu pozīciju, man bieži pārmet, ka pats jau saskaros tikai ar tiem spožajiem skolniekiem. Taču es zinu, ka Latvijā daudz ir spējīgu studentu, kas nokļūst universitātē un tur netiek izaicināti. Tā nav kritika universitātēm, bet sistēmai kopumā. Universitātes ir spējīgas labi izglītot, tomēr to ir grūti izdarīt, kad tev ir 80%, kas tur atrodas tikai naudas dēļ, un tālab ir grūti strādāt ar 20 spējīgajiem procentiem.

Patlaban skola lielākoties strādā ar cilvēkiem, kas ir tikpat veci cik demokrātija Latvijā. Vai jūs teiktu, ka šī vidusskolas līmeņa izglītības kvalitāte, par ko iepriekš runājām, gadu pēc gada samazinās?

Mēs to nejūtam. Domāšanas ziņā jauni cilvēki tagad ir daudz brīvāki. Vienlaikus viņi ir labi sagatavoti arī matemātikā.

Kas šogad notiek ar skolas mācību maksu?

Mums ir Latvijas valdības piešķirtie līdzekļi un līdz šī gada jūnijam vēl arī zviedru valdības nauda. Vēlāk zviedri vairs nepiedalīsies, jo esam jau gana bijuši Eiropas Savienībā. Tas arī iemesls, kādēļ mēs ieviešam mācību maksu. Tā aug no nulles līdz 1500, 2200 un 3500 eiro nākamajā mācību gadā. Tajā pat laikā, ja paskatāmies, cik daudz izmaksā līdzīga izglītība Latvijā, Lietuvā vai Igaunijā, sanāk apmēram tas pats. Esmu tendēts uzskatīt, ka cilvēks par šo naudu saņem labu vērtību. Pirms krīzes vairāk vai mazāk ikviens iegādājās mašīnu, kas maksāja ap 10, 11 tūkstošiem eiro, un tā ir mūsu mācību maksa trim gadiem, ja cilvēks netiek pie stipendijas. Uzskatu, ka daudz labāk ir investēt savā izglītībā, nevis no Vācijas atdzītā trīs gadus vecā Volkswagen, kas piecos gados būs divu tūkstošu vērtībā, kamēr tava izglītība pa šo laiku, visticamāk, būs jau atmaksājusies.

Šis ir perfekts brīdis, lai zviedru valdība pateiktu, ka nu Latvija ir pieaugusi.

O, jā! (Smejas.) Cilvēku piemeklējusi pirmā nopietnā krīze, tātad tas jau ir nobriedis. Tomēr es sliecos domāt, ka mums būs gana labs pieteikumu skaits. Vairāk par mācību maksu, jāsaka, mūs uztrauc demogrāfija, jo nevienam nav noslēpums, ka deviņdesmito gadu sākumā Latvija pieredzēja drastisku kritumu dzimstībā. Lai nu kā, bet, kamēr vien mums būs 120 labu studentu, ko uzņemt, viss ir kārtībā. Nav nozīmes, vai izvēlamies viņus no 1000, 500 vai 400 cilvēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krievijas aviācijas pārvalde apstiprina Prigožina nāvi lidmašīnas katastrofā

LETA--UNN, 24.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas federālā aviācijas pārvalde "Rosaviacija" trešdienas vakarā apstiprināja, ka algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins atradies lidmašīnā, kuras katastrofā visi desmit tajā esošie cilvēki gājuši bojā.

"Rosaviacija" iepriekš bija apstiprinājusi, ka Tveras apgabalā avarējušās lidmašīnas "Embraer" pasažieru sarakstā ir Prigožins, bet tikai tagad apstiprināja, ka Prigožins, kurš jūnijā vadīja militāru dumpi, patiešām atradies lidmašīnā.

Saskaņā ar "Rosaviacija" datiem lidmašīnā atradās septiņi pasažieri - Sergejs Propustins, Jevgeņijs Makarjans, Aleksandrs Totmins, Valērijs Čekalovs, Dmitrijs Utkins, Nikolajs Matusejevs, Jevgeņijs Prigožins, un trīs apkalpes locekļi - lidmašīnas komandieris Aleksejs Ļevšins, otrais pilots Rustams Karimovs, stjuarte Kristīna Raspopova.

Starp lidmašīnas pasažieriem bija ne tikai Prigožins, bet arī viņa vietnieks ValērijsČekalovs, kurš bija atbildīgs par "Vagner" drošības dienesta darbu, un viens no "Vagner" komandieriem Dmitrijs Utkins, no kura segvārda cēlies "Vagner" nosaukums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ūdens izšķērdības tēmai uzkāpis uz varžacs, Latvijā tapušais pisuāra konceptmodelis top pamanīts Skandināvu dizaineru aprindās. Kas tālāk? Šis ir stāsts par to, kā labai idejai tapt taustāmai, tāpēc paveries, vietējais ražotāj – varbūt, ka vērts noķert radošus jaunus cilvēkus trīs soļus pirms viņi paspējuši ar darbiem savu vārdu padarīt par zīmolu.

Vairāk lasiet šodienas Lietišķajā Dienā!

Zviedri taisītu dumpi

Ja latviešus un zviedrus samainītu vietām, būtu gaidāma sacelšanās. Zviedri ir pietiekami izlutināti, lai nepieciestu to, kas patlaban notiek Latvijā – sarunā ar LD atzīst Rīgas Ekonomikas augstskolas rektors Anderss Palzovs.

Nocenotie zīmoli

Iespējams, tuvākajā laikā Latvijā lielākā skaitā varētu ienākt tādi outlet veikali, kas piederēs pa tiešo zīmolu turētājiem, nevis tirgos lielākoties caur starpniekiem iegādātās mantas kā tas ir patlaban. Tiesa, kā apgalvo veikalu pārstāvji, arī tagad «īstajos» Rīgas outletos cenu līmenis esot šim konceptam atbilstošs, taču viedokli par to bojā tie, kas zem šīs izkārtnes tirgo nevienam nezināmus zīmolus vai viltojumus, vai arī tie, kas iepriekš savos veikalos likuši nepamatoti augstas cenas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

KIA Rio ir ļoti lādzīgs mazulis ar solīdu aprīkojumu un saprotamām gaitas īpašībām. Atliek tikai ar agresīvākām metodēm pacīnīties, lai celtu savu atpazīstamību Latvijā

Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

No privātpersonu skatu punkta mazi auto pie mums nav ejošākā prece. Salīdzinājumā ar Rietumeiropu Latvijā tie iedzīvojas diezgan negribīgi un kūtri. Toties, kas attiecas uz firmu un uzņēmumu dienesta auto funkciju pildīšanu, tad tādi auto kā KIA Rio un tam līdzīgie ir ļoti vērtīgi eksemplāri.

Šoreiz DB rīcībā uz dažām dienām nonāca KIA Rio ar 120 ZS jaudīgo T-GDI turbomotoru. Aizsteidzoties notikumiem pa priekšu, var teikt – ļoti dzīvelīgs un feins motoriņš! Vienīgais - manuālās pārnesumkārbas slēgšanās varētu būt nedaudz precīzāka, bet citādi viss stilīgi un iedvesmojoši, pat trīscilindru motoriņa raksturīgais troksnis savā ziņā piestāv KIA Rio. Veikli manipulējot ar pārnesumiem, auto uz priekšu trauksies azartiski. Galvenais ir nenokavēt pārslēgšanās brīdi, gan slēdzoties uz augšu, gan uz leju. Kā jau ierasts, šāda tipa motoriņiem degvielas patēriņš nav medusmaize. Šo rindu autora novērojumi apliecina, ka vidēji uz 100 nobrauktajiem kilometriem nāksies rēķināties ar septiņiem litriem degvielas. Vietas KIA Rio salonā pietiek, arī bagāžnieks ir tik liels, cik šāda izmēra automobiļiem tie caurmērā spēj būt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Spānijas tiesa uzdod apcietināt deviņus atceltos Katalonijas ministrus

LETA, 02.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijas tiesa ceturtdien uzdevusi apcietināt deviņus atceltās Katalonijas reģionālās valdības locekļus, kas apsūdzēti par dumpi, musināšanu un līdzekļu izšķērdēšanu, sarīkojot 1.oktobrī notikušo neatkarības referendumu.

Astoņiem apsūdzētajiem tiesa piemērojusi pirmstiesas apcietinājumu bez tiesībām tikt atbrīvotiem pret galvojumu. Starp šīm personām ir arī atceltais Katalonijas vicepremjers Urials Džunkerass.

Tikmēr bijušo Katalonijas uzņēmējdarbības ministru Santi Vilu, kurš no amata atkāpās pats dažas dienas pirms Katalonijas parlaments nobalsoja par neatkarības pasludināšanu, tiesa uzdevusi paturēt apcietinājumā, kamēr viņš nesamaksās 50 000 eiro lielu drošības naudu.

Vienlaikus Spānijas nacionālā tiesa apstiprinājusi Eiropas Savienības (ES) aresta orderus atceltā Katalonijas premjerministra Karlesa Pudždemona un četru viņa kabineta locekļu aizturēšanai, jo viņi, domājams, joprojām atrodas Briselē un neieradās ceturtdien Madridē, lai liecinātu tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Volvo XC 90 sāk jaunu spēli

Aldis Zelmenis, 29.08.2014

Volvo XC90 ir viens no šā gada visvairāk gaidītajiem sērijveida modeļiem. Vienīgi žēl, ka šī auto tīkotājiem vajadzēs bruņoties ar pacietību, jo tā ražošana sāksies tikai 2015. gada sākumā, bet pirmos auto Latvijā, visticamāk, ierobežotā skaitā sagaidīsim tikai martā.

Avots: netcarshow.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Beidzot tas ir noticis! Otrās paaudzes Volvo XC90 modelis ir norāvis slepenības plīvuru.

Kaislīgākajiem Volvo faniem vajadzēja gaidīt divpadsmit gadus, lai piedzīvotu šo brīdi. Tam ir vairāki objektīvi un subjektīvi iemesli, taču galvenais pagrieziena punkts, kas ļāva zviedru kompānijai atmosties no dziļā miega, bija Volvo atbrīvošanās no Ford važām. 2010. gadā, kļūstot par ķīniešu autogiganta Geely īpašumu, viss kardināli mainījās. Būtībā no tā brīža Volvo lietas sāka mērķtiecīgi virzīties kalnā augšup. No jaunā saimnieka puses vairs nesekoja iepriekš pieredzētie tukšie solījumi un policejiskais uzraudzības stils, bet gan prāvas investīcijas jaunu modeļu izstrādē un pats galvenais – zviedru inženieriem bija brīvas rokas, lai īstenotu savas idejas. Tā nu ir iznācis, ka tieši Volvo XC 90 ir pirmais lielais projekts, kas tapis pilnībā no jauna. Jaunā modulārā SPA platforma, kas ir XC 90 rīcībā, ir viegli pielāgojama citu izmēru modeļiem, un tas vieš cerības, ka drīzumā Volvo modeļu klāsts tiks papildināts ar citiem nozīmīgiem jaunumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Latvijas hokeja izlase pirmo reizi vēsturē iekļūst pasaules čempionāta pusfinālā

LETA, 25.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vīriešu hokeja izlase ceturtdien Rīgā pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā pieveica Zviedrijas valstsvienību, pirmoreiz vēsturē iekļūstot pusfinālā.

Latvija svinēja uzvaru ar 3:1 (1:0, 0:1, 2:0).

Vārtus Latvijai guva Dans Ločmelis, Miks Indrašis un Jānis Jaks, bet Zviedrijai - Timotijs Liljegrēns.

Pēc līdzīga sākuma zviedri pārņēma iniciatīvu, bet nekļūdīgi spēlēja abu vienību vārtsargi Artūrs Šilovs un Larss Jūhanssons.

Tomēr pirmie vārtus guva mājinieki, kad pēc metiena pa Jūhanssona vārtiem ripa nokļuva aizvārtē, kur to ieguva Rihards Bukarts un piespēlēja vārtu priekšā. Miks Indrašis, traucējot mājinieku aizsargam, netika pie metiena, taču ripa nokļuva pie Dana Ločmeļa, kurš no vārtu priekšas ar metienu vārtu kreisajā augšējā stūrī izvirzīja Latviju vadībā. Rezultatīva piespēle tika ieskaitīta arī Indrašim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūkstošiem maisu ar apģērbiem, Ziemassvētku dāvanām un apmēram 30 lieli maisi ar pārtiku vakar tika nosūtīti no Zviedrijas pilsētas Norčepingas uz Latviju, raksta newsru.com.

Humanitārā palīdzība ir nosūtīta uz Zilupi. Sūtījumos ir banāni, tualetes papīrs, rotaļlietas, segas, apģērbi, spilveni, apavi, saldumi un dāvanas bērniem. Savukārt pārtikas maisos ir konservi, kafija, sausais piens, rīsi, makaroni, rozīnes, cukurs, milti un šokolāde.

Brīvprātīgā humanitārās palīdzības vākšanas akcija sākās novembrī un, kā norāda Andersons, šo akciju paredzēts turpināt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stokholmas ekonomikas skolas Rīgā pārstāvji plāno Latvijā izveidot Zviedrijas slimnīcu, lai paaugstinātu valsts slimnīcu standartus, kā arī atslogot Zviedrijas medicīnas sistēmu, raksta The Local.

Stokholmas skolas vecākais viceprezidents Gunnars Lungdals sacījis, ka Latvijas slimnīcu administrēšanai nepieciešama lielāka izglītošana un Zviedrijas sistēma varētu funkcionēt kā paraugs.

Neskatoties uz palīdzību Latvijas medicīnas sektoram, G. Lungdals arī cer samazināt pacientu rindas Zviedrijā slimnīcā, kuri gaida operācijas.

«Rindas ir garas un šī varētu būt lieliska alternatīva,» viņš uzsvēris. «Cilvēkiem varētu būt uztraukums par operāciju citā valstī, taču, ja tur būs iesaistīti viņu valsts pārstāvji, tad viņi jutīsies daudz drošāk.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pēc desmit «nē» nedrīkst apstāties

Anna Novicka, Diena, 11.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzsāktu eksportu, nepietiek vien ar izdevīga cena piedāvājuma sagatavošanu, jāprot veidot attiecības, jāieklausās ārzemju partnera ieteikumos un galvenais – nedrīkst nolaist rokas, ja 15 reizes pēc kārtas tev atbildēja «nē», iesaka eksporta konsultāciju uzņēmuma GatewayBaltic direktore Inese Andersone.

Viņasprāt, Latvijas uzņēmumi pa maz uzmanības velta pārdošanai, taču tieši ar to, kā arī ar zemāku efektivitāti viņi zaudē Rietumeiropas konkurentiem.

Visi runā par to, kā Latvijas ekonomiku glābs eksports. Vai tā domā arī paši uzņēmēji?

Darba mums noteikti kļuva vairāk. Interese ir bijusi arī pirms tam, un tie, kas saprata, ka jāeksportē, to sāka darīt jau iepriekšējos gados – krīze viņus ir skārusi daudz mazāk. Tiem, kas tikai tagad sāk meklēt eksporta tirgus, iet daudz grūtāk, jo viņiem nav nekādas iestrādes – viņi visu laiku bija orientējušies uz Latvijas tirgu, strādāt uz eksportu – tas tomēr ir savādāk. Lai uzsāktu eksportu, uzņēmumam jāiziet cauri diezgan lielai transformācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Trīs tendences Zviedrijas sabiedrībā, ko eksportētājiem vajadzētu ņemt vērā

Inese Andersone, GatewayBaltic direktore, 18.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrija ir viena no pasaules bagātākajām un attīstītākajām valstīm, un tās ģeogrāfiskā novietojuma dēļ arī ērts eksporta tirgus Latvijas uzņēmumiem. Tādēļ GatewayBaltic piedāvā nelielu ieskatu aktuālajās Zviedrijas sabiedrības attīstības tendencēs, lai iedvesmotu Latvijas uzņēmumus paplašināt savu produktu vai pakalpojumu klāstu, kas ļautu gūt panākums arī otrpus Baltijas jūrai.

Sabiedrības novecošanās

Sabiedrības novecošanās noteikti ir problēma, par ko noteikti dzirdēts jau iepriekš, taču šis ir tas brīdis, kad vajadzētu sākt par to domāt nopietni. Šobrīd 18% Zviedrijas iedzīvotāju ir vecumā 65gadi un vairāk, un tiek paredzēts, ka šis skaitlis sasniegs 24% jeb ceturtdaļu sabiedrības jau 2035. gadā. Produkti un pakalpojumi senioriem sastāda ievērojumu un pastāvīgi augošu tirgus daļu, kas ir atvērta jauniem, inovatīviem produktiem. Uzņēmumu galvenais uzdevums šobrīd ir saprast, kā viņu piedāvātais preču vai pakalpojumu klāsts var tikt pielāgots senioru vajadzībām. Tas var būt jauns tehnoloģisks risinājums aprūpes centriem un pansionātiem vai tikpat labi pārtikas produkts, kas bagātināts ar specifiskām uzturvielām – iespēju ir daudz un dažādas! Iespējams, ka, lai uzrunāto attiecīgo mērķauditoriju, jāpielāgo nevis pats produkts, bet gan mārketinga stratēģija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Lielbritānijas parlaments atbalsta grozījumus likumā par iekšējo tirgu

LETA--REUTERS, 23.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons spēris vēl vienu soli tuvāk, lai gūtu parlamenta piekrišanu papildu pilnvarām, kas ļautu viņam daļēji atteikties no pērn noslēgtās breksita vienošanās, jo likumdevēji otrdien atbalstījuši grozījumus pretrunīgi vērtētajā likumprojektā par iekšējo tirgu.

Likumprojekta mērķis ir nodrošināt pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) brīvu un netraucētu tirdzniecību starp visām četrām Apvienotās Karalistes sastāvdaļām.

Valdība norāda, ka gadījumā, ja netiks panākts izrāviens sarunās ar Briseli par turpmākajām abu pušu attiecībām, lai nepieļautu barjeru ieviešanu tirdzniecībā starp Ziemeļīriju un pārējo Lielbritāniju, var būt nepieciešama atteikšanās no breksita vienošanās.

Tas izsaucis Briseles sašutumu, kā arī parlamenta deputātu bažas, ka atteikšanās no starptautiska līguma ievērošanas var kaitēt Londonas reputācijai.

Taču potenciālo dumpi paša Džonsona vadīto toriju rindās ir apslāpējusi valdības piekrišana piešķirt deputātiem faktiskas veto tiesības šāda lēmuma pieņemšanas gadījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielbritānijas ministri draud pamest valdību Mejas Breksita piekāpšanās dēļ

LETA--AFP, 12.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki Lielbritānijas ministri draudējuši pamest valdību, šādi reaģējot uz premjerministres Terēzas Mejas gatavību piekāpties Eiropas Savienībai (ES) «Breksita» jautājumā, piektdien vēsta britu laikraksti.

Ziņas par valdībā briestošo dumpi parādījušās īsi pirms jaunnedēļ Briselē gaidāmā svarīgā samita, kura mērķis ir panākt principiālu vienošanos par abu pušu šķiršanās nosacījumiem.

Vienlaikus izskan draudi no Mejas Ziemeļīrijas sabiedroto puses atsaukt atbalstu un piespiest rīkot uzticības balsojumu, kas varētu novest pie pirmstermiņa vēlēšanām.

Britu laikraksti vēsta, ka vismaz divi trīs ministri varētu atkāpties, reaģējot uz Mejas gatavību piekāpties, lai Īrijas Republikas un Ziemeļīrijas robežu saglabātu atvērtu arī pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES 29.martā.

«The Telegraph» min eiroskeptisko starptautiskās attīstības ministri Peniju Mordontu un pensiju ministri Esteri Makvī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

ASV Pārstāvju palāta otrreiz nobalso par Trampa impīčmentu

LETA--AFP, 14.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Donalds Tramps trešdien kļuva par pirmo ASV prezidentu, par kura impīčmentu divreiz nobalsojusi Pārstāvju palāta.

Šoreiz impīčmenta balsojums tika rīkots par Trampam izvirzītu apsūdzību "musināšanā uz dumpi" sakarā ar viņa atbalstītāju iebrukumu ASV Kapitolijā 6.janvārī.

Trampa impīčmentu balsojumā atbalstīja pavisam 232 Pārstāvju palātas locekļi, no kuriem 10 bija no viņa Republikāņu partijas, bet pārējie - no Demokrātu partijas.

Pēc Pārstāvju palātas lēmuma par impīčmentu jāseko impīčmenta prāvai Senātā, taču Senāta republikāņu vairākuma līderis Mičs Makonels pavēstīja, ka īsajā laikā līdz Džo Baidena inaugurācijai prezidenta amatā 20.janvārī Senāts nevar veikt "godīgu vai nopietnu" prāvu.

"Ņemot vērā noteikumus, procedūras un Senāta precedentus, kas nosaka prezidenta impīčmenta prāvas, vienkārši nav nekādu iespēju, ka godīga vai nopietna prāva varētu noslēgties pirms ievēlētā prezidenta Baidena zvēresta nodošanas nākamajā nedēļā," pavēstīja Makonels.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki Lielbritānijas likumdevēji brīdinājuši premjerministri Terēzu Meju, ka viņai jāpiekrīt «Breksita» aizkavēšanai, ja izstāšanās līgums netiks apstiprināts, vai arī jārēķinās ar dumpi parlamentā, ziņo laikraksts «The Sun».

Lielbritānijas nodarbinātības un pensiju ministre Ambera Rada, tieslietu ministrs Deivids Gauke, uzņēmējdarbības ministrs Gregs Klārks un Lielbritānijas Skotijas lietu ministrs Deivids Mandels aicinājuši Meju atlikt Lisabonas līguma 50.pantā paredzēto galīgo termiņu aiziešanai no Eiropas Savienības (ES).

Gadījumā, ja premjere to atteiksies darīt, šie ministri kopā ar vēl 20 valdības locekļiem gatavojas atbalstīt leiboristu deputātes Ivetas Kūperes plānu parlamentam pārņemt savā kontrolē «Breksita» procesu.

Lielbritānijai jāizstājas no Eiropas Savienības 29.martā. Meja novembrī ar Briseli panāca vienošanās par izstāšanos, taču Lielbritānijas parlaments decembrī to noraidīja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreizējo situāciju, kad militārs uzbrukums Ukrainā no Krievijas un Baltkrievijas puses ir nobremzēts, taču Ukrainas aizstāvjiem atgūt zaudētās pozīcijas pagaidām neizdodas, analītiķi mēdz salīdzināt ar pata situāciju šahā – stāvokli, kad abām pusēm nav gājienu.

Atšķirība vien tā, ka galda spēlē iznākumu atzīst par neizšķirtu, taču reālajā dzīvē, kā šajā gadījumā, visi iesaistītie, bet jo īpaši Ukraina, ir vien zaudētāji. Nemitīga mobilizēšanās esošo pozīciju noturēšanai prasa milzu resursus.

Ukrainā – vispirms jau cilvēkresursus, proti, ja vīrieši devušies uz fronti, tas nozīmē, ka uzņēmumu, kas nav saistīti ar militāro apgādi, pilnvērtīga darbība nav iespējama arī no karadarbības attālākos reģionos. Tas attiecas arī uz lauksaimniecību, kas ir būtiska Ukrainas ekonomikai.

Protams, demokrātiskā pasaule šobrīd cenšas palīdzēt Ukrainai, cik vien iespējams, taču skaidrs, ka ilgstoši uzturēt valsti vien ar ziedojumu palīdzību nevar. Un tā lielā bīstamība ir – ja frontes līnija paliek ilgstoši nemainīga, pasaules uzmanība var noplakt. Labi, ne uzreiz, bet pakāpeniski. Liela daļa no tiem, kas tagad cenšas palīdzēt, var novērsties uz citām aktualitātēm, pieņemot jauno situāciju Ukrainā kā faktu, ko nevar ietekmēt, kā tas ir ar iekapsulēto nenoteiktību Luhanskā un Doneckā vai ar starptautiski neatzīto realitāti Krimā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Katalonijas parlamenta vēlēšanās absolūtu vairākumu iegūst separātisti

LETA/AFP/AP, 22.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katalonijā ceturtdien notikušajās reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās katalāņu separātisti ir ieguvuši absolūtu vairākumu, liecina rezultāti pēc apmēram 99% balsu saskaitīšanas.

Trīs Katalonijas neatkarību atbalstošās partijas - «Vienoti par Kataloniju» («Junts per Catalunya»), «Katalonijas Kreisie republikāņi» (ERC) un «Tautas vienotības kandidatūra» (CUP) - kopā ir ieguvušas 70 no 135 deputātu mandātiem, kas ir par diviem mandātiem mazāk nekā iepriekšējās vēlēšanās 2015.gadā.

Pirmajā vietā pēc saņemto balsu skaita tomēr ir pret reģiona neatkarību noskaņota jauna unionistu partija «Pilsoņi» («Ciudadanos»), kas ieguvusi 37 deputātu mandātus.

Vēlētāju aktivitāte bija rekordaugsta, pārsniedzot 80%.

Vēlēšanas tika izsludinātas pēc Madrides tiešās pārvaldes atjaunošanas reģionā, Spānijas centrālajai valdībai reaģējot uz iepriekšējā Katalonijas parlamenta sasaukuma balsojumu par neatkarības pasludināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins savu lomu ir nospēlējis un aktīvs vairs nebūs, šādu viedokli TV3 pauda Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

Majora skatījumā, arī "Vagner" kaujinieki nevis dosies līdz ar Prigožinu, bet pamatā tiks iekļauti Krievijas armijas sastāvā. Scenāriju, ka "Vagner" tagad varētu uzbrukt Ukrainai no Baltkrievijas teritorijas, eksperts vērtēja kā mazticamu.

Prigožins aizvadītajā nedēļas nogalē rīkoja militāru dumpi, kas brīžiem tika vērtēts pat kā varas gāšanas mēģinājums Krievijā, tomēr beidzās bez lieliem satricinājumiem, kaujiniekiem atstājot ieņemtās pilsētas, bet grupējuma vadītājam doties "trimdā" uz Baltkrieviju.

Pēc Slaidiņa vārdiem, to, kas stāvēja aiz šī "cietumnieka gājiena", tik ātri neuzzināsim. Viņaprāt, Prigožinam padomā bijuši divi uzdevumi: minimālais - saglabāt savu militāro kompāniju "Vagner", bet maksimālais - aiziet līdz Maskavai un paņemt varu. Iespējams, viņš cerējis, ka dumpim pievienosies lielāks skaits citu Krievijas militāro spēku, taču tas nav noticis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī intervija ar ļoti augstu Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu pirms diviem gadiem bijusi publicēta avīzē Astoņkājis un pārpublicēta DB ar portāla pietiek.com atļauju

Ar ko īsti cilvēki Finanšu policijā «pelna»?

Pirmkārt, ar noplūdēm. Ja agrāk arī bija noplūde informācijai par gaidāmajām Finanšu policijas darbībām lielajās lietās, tad ne daudz. Kādus 10–20% nevarēja nokontrolēt. Bet tagad viņam ir gandrīz 100% noplūde. Šajos divos gados faktiski 99% no tā, ko Finanšu policijā sauc par realizācijām, kuras ir pasākumi un akcijas, ir iepriekšēja noplūde. Un noplūde ir konkrēti tām personām, pie kā šie pasākumi tiek plānoti. Noplūžu nav tur, kur darbinieki paši pa kluso ir uztaisījuši realizāciju, neko nesakot vadībai. Viņi paši pa kluso vienojas sestdien, ka pirmdien brauc uz darbu un katrs brauc uz objektu. Tās divas šāda veida realizācijas, kas bija pagājušajā gadā, tās nav nopludinātas. Bet pārējās visas ir. Nu, normāli tas ir? Un tas viss notiek pie Kaminska, bet Podiņš plāno, kā paaugstināt viņu amatā. Nu, normāli cilvēki?

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

No Covid-19 veltīta hakatona uzvarētājiem NVD iegādāsies 10 000 sejas vairogus

LETA, 26.03.2020

"Baltic3D" līdzīpašnieks Didzis Dejus un Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece.

Avots: Didzis Dejus/Facebook

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālais veselības dienests noslēdzis līgumu par 10 000 sejas vairogu izgatavošanu ar iniciatīvas grupu "shield48", kas vien aizvadītajā nedēļā ar savu ideju par šādu vairogu izgatavošanu ar trīsdimensiju (3D) printeri uzvarēja virtuālajā hakatonā "HackForce", to apliecināja Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece.

Iepriekš viens no šīs iniciatīvas autoriem, uzņēmuma "Baltic3D" līdzīpašnieks Didzis Dejus norādīja, ka aizsargmasku izveidē viņam savu viedokli sniegusi arī LĀB prezidente. Produkta izstrādē tā autori konsultējās ar ārstiem gan par kvalitāti, gan arī par to, kā tos dezinficēt. Iniciatīvas mērķis ir pašreizējos apstākļos nodrošināt visiem nepieciešamos sejas aizsargus, kuri ļautu samazināt potenciālo inficēšanās risku, piemēram, pieskaroties sejai.

Aizsilniece apliecināja, ka ir sniegusi viedokli "shield48.eu" aizsargmasku izveidē. Pēc viņas teiktā, šo sejas vairogu veidošana tika saskaņota ar Veselības ministrijas galveno speciālistu infektoloģijā Ugu Dumpi un citiem kolēģiem no Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas. Turklāt šos sejas vairogus var lietot atkārtoti, jo tie ir dezinficējami ar tīrīšanas līdzekli ar 70% spirta klātbūtni, piebilda Aizsilniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ādažu uzņēmēji izveido biedrību

Žanete Hāka, 08.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 30 Ādažu uzņēmēju izveidojuši biedrību Ādažu uzņēmēji, informē Ādažu novada dome.

Par jaunās biedrības valdes locekļiem ievēlēja Uldi Štēbeli (SIA Ķurzuļi), Valēriju Bulānu (SIA Emerald Baltic), Uģi Dambi (SIA K Property), Halforu Krastu (H. Krasta zemnieku saimniecība Ozolkrasti), Gati Tauriņu (SIA Tauriņi) un Normundu Zviedri (SIA Zviedri).

Jaunās biedrības dalībnieki apstiprināja biedrības statūtus, pilnvaras, noteica biedru maksu, kā arī jaunās biedrības valdes pirmajā sēdē par biedrības priekšsēdētāju vienbalsīgi ievēlēja Uldi Štēbeli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par Baltijas jūras vides problēmām – jāmaksā piesārņotājiem

Elīna Pankovska, 22.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nopietnākās Baltijas jūras vides problēmas ir atkritumi, kaitējums jūras dzīvnieku un augu valstīm, nopietnu naftas noplūžu iespējas, smagie metāli un citas bīstamas vielas, kā arī ūdens ziedēšana liecina BalticSurvey aptauja par Baltijas jūru.

Aptaujātie iedzīvotāji Baltijas jūras vides stāvokli novērtējuši kā vidēju. Atbildot par savu gatavību iesaistīties pasākumos, kuru mērķis ir uzlabot Baltijas jūras vidi, Latvijas iedzīvotāji ir ļoti pasīvi. Tikai 17% no respondentiem uzskata, ka spēj sniegt savu ieguldījumu jūras vides uzlabošanā, un nedaudz vairāk nekā 20% šobrīd finansiāli atbalsta šādus pasākumus. Turpretim Zviedrijā šādus pasākumus atbalsta vairāk kā puse no visiem iedzīvotājiem.

Aptaujas rezultāti liecina, ka visbiežāk Baltijas jūru apmeklē dāņi, somi un zviedri. Daudzi ir norūpējušies par Baltijas jūras vides stāvokli. Visvairāk norūpējušies ir somi, cilvēki no Igaunijas un Krievijas piejūras reģiona, kā arī zviedri. Visās valstīs, izņemot divas, Baltijas jūras vide tiek uzskatīta par vienu no trim svarīgākajām nacionālās vides problēmām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu reformā paredzētie pasākumi veicinās mazo iemaksu veicēju līdzvērtīgu dalību pensiju izmaksā šodienas pensionāriem, kā arī uzlabos viņu aktivitāti sava sociālā nodrošinājuma veidošanā, uzskata Labklājības ministrija (LM).

Kā aģentūrai LETA pavēstīja LM sociālās apdrošināšanas departamenta direktora vietniece Airīna Dreimane, Nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021.gadam paredz, ka saimnieciskās darbības veicēji, kuru ienākumi mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru, no ienākumiem veiks 5% maksājumu privātajā pensiju fondā, turklāt no autoratlīdzības izmaksātāja līdzekļiem par autoratlīdzības saņēmēju tiks veiktas 5% iemaksas pensiju apdrošināšanai.

Abi nodokļu politikas pamatnostādnes paredzētie pasākumi uzlabošot mazo iemaksu veicēju sociālo nodrošinājumu pensiju apdrošināšanai.Tāpat sociālā nodrošinājuma uzlabošanos veicinās nodokļu politikas pamatnostādnēs paredzētā minimālās algas palielināšana no 380 uz 430 eiro, skaidro Dreimane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Eksperts: Latvijā ir zemu nodokļu vide

Didzis Meļķis, 28.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir zemu nodokļu vide. Turīgākie zviedri, spāņi vai franči būtu laimīgi, ja viņu valstīs būtu šādi nodokļi, tā intervijā laikrakstam Dienas Bizness, saka SEB Luxembourg privāto klientu aktīvu plānošanas vadītājs Jorgens Grēnlunds (Jörgen Grönlund).

Ja es būtu jūsu klients ar svaigi nopelnītiem dažiem miljoniem eiro un jautātu, ko man darīt, lai maksimāli lielu apjomu no šīs summas paturētu sev, ko jūs man kā Luksemburgas privāto klientu baņķieris ieteiktu?

Ja runājam par nodokļiem, tad ir notikusi ļoti liela pārmaiņa, kā tiek pārvaldīta šāda privātā bagātība. Iepriekš tika lietoti holdingi un trasti jūsu aktīvu strukturizācijai, un zināmā mērā tas aizvien notiek, tomēr pasaulē vispārīgi ir redzama ļoti liela pārbīde par labu aktīvu pārvaldības caurskatāmībai. Tie risinājumi, kas darbojās pirms desmit vai 15 gadiem un balstījās darījumu slepenībā un dažkārt arī nodokļu apiešanā, vairs nedarbojas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Kontinentālie» alkohola lietošanas paradumi Zviedrijā ir samazinājuši vardarbīgās noziedzības līmeni. Tas ir samazinājies, neņemot vērā kopējo alkohola patēriņa pieaugumu, citējot laikrakstu Svenska Dagbladet, raksta thelocal.se.

«No kultūras, kurā dzer stipros alkoholiskos dzērienus, esam kļuvuši par kultūru, kurā vairāk tiek dzerts alus un vīns. Mūsu alkohola lietošanas paradumi ir kļuvuši vairāk «kontinentāli»,» norāda Nacionālās Padomes noziedzības novēršanas kriminologs Svens Granats (Sven Granath).

Viņš stāsta, ka alkohola patēriņš un vardarbīgā noziedzība Zviedrijā vienmēr ir bijuši saistīti jēdzieni.

Laika posmā, kad zviedri vairāk esot lietojuši stipros alkoholiskos dzērienus, vardarbīgās noziedzības līmenis valstī ir attiecīgi pieaudzis. «19. gadsimta pirmajā pusē zviedri diezgan daudz patērēja stipros grādīgos, un tajā pašā laikā vairāk cilvēku tika vardarbīgi nogalināti,» stāstīja S. Granats. Pēc tam, kad gadsimta otrajā pusē valsts sāka regulēt alkohola patēriņu, attiecīgi samazinājās arī slepkavību skaits.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora amatā iecēla Egilu Zviedri.

Iepriekš Zviedra iecelšanu šajā amatā vienbalsīgi atbalstīja Saeimas Nacionālās drošības komisija.

Jau ziņots, ka Nacionālā drošības padome iepriekš vienojās par SAB direktoru virzīt Zviedri, kurš līdz šim bija SAB direktora vietnieks un Izlūkošanas pārvaldes priekšnieks.

Zviedris valsts drošības iestādēs strādā kopš 1992.gada, SAB - kopš 2000.gada.

Rīgas Tehniskajā universitātē Zviedris ieguvis inženierzinātņu bakalaura grādu būvniecībā, bet Biznesa augstskola "Turība" - maģistra grāds uzņēmējdarbības vadībā.

Viņš strādājis Valdības apsardzes dienestā, Valsts Ekonomiskās suverenitātes aizsardzības departamentā (VESAD), Drošības policijā, 2000.gadā kļuvis par SAB Izlūkošanas pārvaldes sevišķi svarīgu lietu inspektoru, 2011.gadā - par SAB Izlūkošanas pārvaldes NVS nodaļas priekšnieks, bet kopš 2014.gada ieņēma SAB direktora vietnieka un Izlūkošanas pārvaldes priekšnieka amatu.

Komentāri

Pievienot komentāru