Finanses

4finance Latvijas uzņēmumu apvienošana vienkāršo darbību, veicinot peļņas pieaugumu

Db.lv, 03.08.2023

Jaunākais izdevums

Kopējais 4finance Holding SA Group apgrozījums no darbības desmit valstīs 2022. gadā sasniedza 337 miljonus eiro. Uzņēmuma apgrozījums no komercdarbības Latvijā pērn bija 26 miljoni eiro.

4finance Group peļņa pirms nodokļu nomaksas bija 48,9 miljoni eiro, no kuras 10% bija peļņa no komercdarbības Latvijā.

Grupa pērn Latvijā nodokļos samaksāja 5,2 miljonus eiro, kas ir par 39% vairāk nekā pirms gada.

AS 4finance finanšu pārskatā tagad ir atspoguļoti visi 4finance mazumtirdzniecības zīmoli, kas tika apvienoti 2022. gadā. Peļņas pieaugums galvenokārt tika panākts, pateicoties šai uzņēmuma reorganizācijai, kas vienkāršoja tā struktūru, kā arī plašākai automatizācijas procesu izmantošanai kompānijas biznesa procesos. Apgrozījuma pieaugums atspoguļoja kreditēšanas apjoma pieaugumu pērn, ko savukārt veicināja valsts ekonomiskie apstākļi. Peļņa pirms nodokļu nomaksas no komercdarbības Latvijā 2022. gadā bija 4,9 miljoni eiro, kas ir nebūtisks pieaugums salīdzinājumā ar 2021. gada rādītājiem. Šis rādītājs ir audzis, pateicoties tajā iekļautajām dividendēm no citām Grupas valstīm, kurās AS 4finance ir akcionārs.

Kreditēšanas apjomu vienmērīgs pieaugums ir skaidrojams ar kopējo inflācijas līmeni valstī un ir proporcionāli līdzvērtīgs kopējai tendencei valsts kreditēšanas sektorā.

Rezultātā AS 4finance kopējais apgrozījums no kreditēšanas pakalpojumu sniegšanas Latvijā, salīdzinot ar 2021. gadu, pieauga par 20,5%. Līdzīga tendence vērojama arī banku sektorā, kuru, atšķirībā no alternatīvo finanšu pakalpojumu sniedzējiem, ietekmēja arī Eiropas Centrālās bankas paaugstinātās EURIBOR likmes, kā rezultātā banku klientiem vismaz divreiz paaugstinājās procentu likmes gan aktīvajiem, gan no jauna izsniegtajiem aizdevumiem.

“Latvijas tirgus ir ļoti jūtīgs pret jebkādiem satricinājumiem un krīzēm. COVID-19 laikā bija vērojams kreditēšanas apjomu krass samazinājums, jo cilvēkiem bija neskaidrības par rītdienu un kredītus ņēma daudz piesardzīgāk. Toreiz, 2020. gadā, 4finance cieta 3,6 miljonu zaudējumus. Līdzīgu sarukumu kreditēšanas nozare piedzīvoja arī 2022. gadā līdz ar kara sākumu Ukrainā un ieviestajām sankcijām pret Krieviju un Baltkrieviju, kuras sekmēja strauju inflācijas uzplaukumu. Šobrīd, kad pandēmija jau ir pagātnē, bet ar kara situāciju sabiedrība ir jau daudzmaz apradusi, tirgus pamazām stabilizējas un atgriežas pie līdzšinējiem kreditēšanas pakalpojumu lietošanas paradumiem,” sacīja AS 4finance reģionālais vadītājs Latvijā Gvido Endlers.

“AS 4finance apgrozījuma un peļņas pieaugums Latvijā 2022. gadā skaidrojams ar to, ka patērētājiem ir nepieciešami lielāki finanšu līdzekļi, lai kompensētu preču un pakalpojumu sadārdzinājumu.

Neskatoties uz to, ka 2022. gadā nebanku kredītdevēju izsniegto kredītu kopējais apjoms palielinājās, Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) dati liecina, ka šī kreditēšanas sektora kredītportfeļa kvalitāte saglabājusies stabila, un 91,16% kredītu no kopējā kredītportfeļa tiek atmaksāti bez kavējuma. Tas, savukārt nozīmē to, ka cilvēki izmanto kreditēšanas pakalpojumus pārdomāti, neaizņēmās impulsīvi, bet plāno savas finanses ilgtermiņā. Taču neatkarīgi no pieprasījuma, mēs nemainīgi turpinām ievērot atbildīgās kreditēšanas principus, sadarbojoties tikai ar klientiem, kuri spēj kvalificēties uzņēmuma maksātspējas vērtēšanas kritērijiem. Tā mēs apstiprinām kredītu pieteikumus tikai 10% jaunu klientu. Pateicoties tam 4finance klientu atmaksas radītāji ir labāki, nekā vidēji nozarē – trīsdesmit dienu laikā mūsu klienti atmaksā 93,7% aizdevumu, savukārt periodā līdz 90 dienām kopumā atgūstam 96,7%,,” piebilst Endlers.

2008. gadā dibinātā 4finance ir viena no Eiropas lielākajām digitālo patēriņa kredītu Grupām, kas darbojas 10 valstīs visā pasaulē. Izmantojot automatizāciju un uz datiem balstītu pieeju visos uzņēmējdarbības procesos, 4finance Grupa ir strauji attīstījusies, kopš tās darbības sākuma izsniedzot vairāk nekā 10 miljardus eiro vērtus īstermiņa un ilgtermiņa aizdevumus, kredītlīniju un citus saistītus kreditēšanas pakalpojumus.4finance pārvalda tirgus vadošo zīmolu portfeli, piedāvājot vienkāršus, noderīgus un pārredzamus produktus miljoniem klientu. Grupa atbildīgā veidā nodrošina ērtus produktus daudziem patērētājiem, kurus tradicionālie pakalpojumu sniedzēji apkalpo nepietiekami.

Grupa piedāvā noguldījumus, kā arī patēriņa un mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanu, izmantojot TBI Bank meitasuzņēmumu, kas ir ES licencēta iestāde ar darbību Bulgārijā, Rumānijā un Grieķijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

AS "4finance" samazina klientiem izsniedzamo kredītu apjomus

Gvido Endlers, AS “4finance” Latvijas reģionālais vadītājs, 24.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Objektīvi vērtējot Latvijas ekonomikas un kreditēšanas tirgus šī brīža situāciju, jāsecina, ka mēs vēl aizvien atrodamies kara un energokrīzes radīto seku pārvarēšanas posmā. Kaut gan Latvijas sabiedrība jau ir apradusi ar “saspiestiem” apstākļiem un pamazām sākusi atgriezties pie līdzšinējiem patēriņa ieradumiem, par ko liecina arvien pieaugošs izsniegto kredītu apjoms, ko alternatīvo finanšu pakalpojumu nozare demonstrēja 2022. gadā.

Tomēr inflācijas līmenis joprojām paliek samērā augstā līmenī, kas var radīt patērētājiem finansiālus un labklājības riskus. Lai samazinātu kredītņēmēju finanšu slogu un atvieglotu aizdevumu atmaksas procesu, AS “4finance” ievieš ierobežojumus izsniedzamo aizdevumu summu apjomos.

Sākot ar šī gada jūniju 4finance piemēroja izsniedzamo kredītu apjoma ierobežojumus Vivus.lv zīmola klientu jauniem kreditēšanas līgumiem. Visu Vivus.lv klientu profilos tika atjaunots līdzšinējais kredītlimita aprēķināšanas mehānisms, bija pārskatīti un no jauna noteikti klientiem pieejamie kredītu limiti. Pēc katra aizdevuma atmaksas maksimālais kredītlimita slieksnis tiek pārskatīts un aizdevējs izveidos labāko piedāvājumu atbilstoši katra klienta maksātspējai, kredītvēsturei un atjaunotajam Vivus.lv iekšējam kredītreitingam, kurš balstās uz modernās skoringa tehnoloģijas un vērtē ap 3000 dažādu kritēriju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Daudzpusīga risku pārvaldība kā atslēga uz stabilitātes panākšanu Latvijas nestabilajā ekonomikas vidē

Gvido Endlers, AS “4finance” Latvijas reģionālais vadītājs, 04.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija, tāpat kā daudzas citas Eiropas valstis, pēdējos gados ir piedzīvojusi dažādas ekonomiskās nestabilitātes, jo būt daļai no Eiropas Savienības nozīmē arī iesaistīties tās sociāli-politiskajās norisēs un sadalīt riskus no to īstenošanas. Globālo tirgu dinamiskais raksturs apvienojumā ar iekšējām problēmām ir radījis svārstīgu vidi, kurā uzņēmējiem ir nepieciešama rūpīga orientēšanās.

Stabilitātes sasniegšana un līdzsvara atrašana Latvijas nestabilajā ekonomiskajā ainavā ir gan izaicinājums, gan iespēja, kas prasa no uzņēmējiem nemitīgi eksaminēties, pilnveidoties un proaktīvi īstenot arvien jaunas risku pārvaldības stratēģijas.

Kreditēšanas nozare vienmēr ir bijusi ne tikai svarīgs tautsaimniecības elements, bet arī valsts ekonomikas “lakmusa papīrs”. Kredītu pieejamība ir rādītājs, kas liecina par vispārējo ekonomikas veselību, bet pieprasījums pēc kreditēšanas pakalpojumiem norāda uz aizņēmēju pārliecinātības līmeni par savu finanšu stabilitāti un uzticēšanos ekonomikas sistēmai kopumā. Tāpēc kreditēšanas sektors būtībā kalpo kā agrīna brīdinājuma sistēma par iespējamām tirgus svārstībām vai ekonomikas lejupslīdi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dana Kocāne, IT un digitālo tehnoloģiju personāla atlases eksperte, Tech Recruitment personāla atlases konsultāciju un vadītāju atlases uzņēmuma dibinātāja un vadītāja.

Danai Kocānei ir 13 gadu starptautiska pieredze HR jomā un 5 gadu pieredze biznesa attīstībā. Pirmo nopietno darba pieredzi viņa ieguva kā personāla atlases speciāliste aģentūrā. Vēlāk nāca piedāvājums būvēt Zviedrijas rekrūtinga aģentūru Latvijā, kur D.Kocāne attīstīja līgumdarbu biznesu IT jomā (IT contractors) un palīdzēja organizācijām atrast nepieciešamos IT speciālistus. Pēc tam strādājusi starptautiskās FinTech kompānijās kā HR vadītāja - 4finance un Sun Finance.

Savukārt pēdējos četrus gadus D.Kocāne vada savu personāla atlases uzņēmumu Tech Recruitment. Uzņēmums palīdz jaunuzņēmumiem un vidēja lieluma uzņēmumiem visā pasaulē atrast speciālistus un augsta līmeņa vadītājus tehnoloģiju jomā (IT, digitālā mārketinga, dizaina un FinTech jomā). “Mūsu vīzija ir radīt pasauli, kurā uzņēmējiem ir vieglāk un ātrāk panākt sava biznesa izaugsmi. Izglītojam uzņēmējus par darbinieku pieņemšanu darbā un efektīvas komandas izveidi, jo tas ir ne tikai saistīts ar personālatlasi, bet arī ar cilvēku domāšanas maiņu,” stāsta D.Kocāne. Jau kopš uzņēmējas pirmā brauciena uz ārzemēm, uz Lielbritāniju, viņu aizrauj dažādās kultūras un valstis, tāpēc, kad vien ir iespēja, viņa ceļo. Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc D.Kocānes vadītais uzņēmums saviem sadarbības partneriem piedāvā atrast talantus jebkurā pasaules malā. Viņasprāt, talantu piesaiste tikai vienā tirgū ir novecojusi pieeja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Alternatīvie finansētāji un bankas uzņēmumu finansēšanā kā partneri, nevis pretinieki

Juris Grišins, Capitalia vadītājs, 22.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēsturiski ir iegājies, ja uzņēmējam ir nepieciešamība pēc naudas biznesa attīstībai, tas primāri vēršas pie savas bankas. Taču šodien finansējuma iespējas ir daudz plašākas, un ne velti citviet Eiropā un pasaulē banku izsniegtais finansējums pret alternatīvo finansētāju aizdevumu apjomiem uzņēmumiem ir liekams vienādos svaru kausos.

To ietekmē finansējuma pieejamības ātrums, regulatoru prasību izpilde un citi faktori, kas nosaka - kad piemērotāks ir banku un kad nebanku finansējums.

Izpratne par finansējuma piesaistes iespējām ārpus bankām lēnām, bet pieaug arī Latvijā. Arvien biežāk uzņēmumu vadītāji saprot, ka ir jāmāk labi orientēties arī banku finansējuma alternatīvās. Šāds alternatīvais finansējums sevī ietver, piemēram, obligāciju laidienus, ko ir izmantojuši tādi pašmāju uzņēmumi kā Storent, Elko Group, Eco Baltia, akciju pārdošanu biržā, kur kā piemēri minami Madara Cosmetics, Virši, Delfingroup, un alternatīvie aizdevumu sniedzēji, ko izmantojuši tādi uzņēmumi kā Pure Chocolate, Peruza, Gandrs un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru