Jaunākais izdevums

Ābrams Kleckins ir viens no retajiem cilvēkiem, kurš gadu desmitiem nebūdams nevienā partijā, nebūdams «sasmērējies» nevienā skandālā, spēja saglabāt to milzīgo privilēģiju, kas saucas neatkarīgs viedoklis. Kad pagājušā gada oktobrī viņš kļuva par Nacionālās radio un televīzijas padomes priekšsēdētāju, daudzu vienīgais jautājums bija – kāpēc Kleckinam tas bija vajadzīgs?

Pa Nacionālās radio un televīzijas padomes ofisa uzgaidāmās telpas logu paveras pasakains skats uz Doma laukumu, Vecrīgas namu jumtiem un baznīcu torņiem. Mums ar Agnesi ir gana laika pētīt šo ainavu – jau pagājusi pusstunda kopš norunātā laika. Sekretāre nervozi lūdz uzgaidīt vēl nedaudz, jo Kleckina kungam esot svarīga tikšanās. Nojaušu, ka tas ir Pēteris Šmidre, kuru, nākot šurp, redzēju pasteidzamies man garām. Kamēr mēs uz piekto stāvu ar kājām, viņš brauca ar liftu, un te nu ir rezultāts. Visticamāk, runā par digitalizāciju, prātoju. Ābramam Kleckinam tagad ir daudz šādu tikšanos ar ietekmīgiem cilvēkiem. Nez, vai viņi visi mēģina viņu «ietekmēt», pie sevis smejos. Kad beidzot sagaidām savu kārtu, Ābrams Kleckins izskatās tikpat mierīgs un līdzsvarots, kādu es viņu atceros kopš studiju gadiem. Inteliģents, taktisks, ļoti zinošs cilvēks. Pret saviem studentiem tāpat kā pret oponentiem viņš mācējis izturēties ar pietāti, cienot ikvienu viedokli. Šķiet, arī nesenie skandāli nav viņu padarījuši nervozu – vismaz ārēji to nevar manīt. Vienīgi pauzes viņš ietur garākas un daudznozīmīgākas, it kā klusējot teiktu – nu, jūs taču saprotat?

Tomēr galvenais jautājums vienalga ir – kāpēc?

Kāpēc es atrodos šajā kabinetā? Atzīšos – aiz vieglprātības. Neuztvēru šo priekšlikumu nopietni, jo biju pilnīgi pārliecināts, ka mani neievēlēs.

Tiešām?

Bet, protams! Jo pie mums taču nav tādas tradīcijas ievēlēt amatos cilvēkus no malas, kuri nepieder nevienai partijai, neaizstāv nekādas intereses. Vēl jo vairāk – man šo amatu piedāvāja politiskā apvienība Saskaņas centrs, un es tikai pasmējos.

Jūs neesat Saskaņas centra biedrs?

Nē, nē. Ko jūs! Viņi mani vienkārši uzrunāja, un es uzskatīju, ka partija ar mani spēlējas – tāpat kā savulaik viņi spēlējās ar Endziņa kandidatūru Valsts prezidenta amatam, lai radītu interesantu situāciju. Domāju, nu lai taču paspēlējas. Tajā momentā nenovērtēju faktu, ka brūk valdība, un šādā situācijā vienmēr ir vieglāk paņemt cilvēku no malas nekā vienoties par kādu figūru no sava vidus.

Sanāca kā savulaik ar Vairu Vīķi-Freibergu – amatā kā kompromiss nonāca persona no malas.

Jā. Līdzīgi. Tikai Freiberga zināja, ar ko tas beigsies. Savukārt es neiedomājos. Un pats vien esmu vainīgs. Bet tā ir tikai viena puse. No otras puses, es esmu tur, kur šobrīd esmu, un man ir pavisam konkrēti mērķi, kurus vēlos sasniegt. Esmu iecerējis daudz ko izdarīt. Taču, ja godīgi, manā vecumā nevajag piekrist šādiem amatiem. Tas ir ilgspēlējošs pasākums.

Bet jūs tomēr piekritāt?

Mani ievēlēja. Šī procedūra ir absolūti neatkarīga, neviens tajā nevar iejaukties, nedz valdība, nedz partijas. Tikai deviņi padomes locekļi ar līdzvērtīgiem mandātiem. Mēs sanākam sēžu zālē un aiz aizvērtām durvīm aizklātā balsojumā no sava vidus ievēlam padomes vadītāju. Katram tiek izdalīta aizzīmogota aploksne ar sarakstu, kurā uzrakstīti visu padomes locekļu uzvārdi. Tālāk ir jāatzīmē viens kandidāts, kurš, tavuprāt, visvairāk atbilst amata prasībām. Tad aploksnes atver jurists un skaļi nolasa rezultātus.

Gandrīz kā ievēlot Romas pāvestu. Kamīnu arī kurinājāt?

Nē, vienīgi kamīnu nekurinājām, bet visādi citādi – ļoti līdzīgi. Manā gadījumā balsu attiecība bija šāda – seši par mani un trīs par kādu citu. Viens no tiem bija manis atzīmētais Andris Jakubāns, divi padomes locekļi bija balsojuši paši par sevi.

Par sevi?

Jā, bet tas taču ir normāli! Ja cilvēks tiešām uzskata, ka viņš pats ir vispiemērotākais.

Un kādēļ jūs nebalsojāt par sevi?

Es nealku. Gribēju redzēt, ko saka pārējie. Ja reiz viņi tiešām gribēs.

Cik ilgi jūs jau ieņemat šo amatu?

Četrus, nē, gandrīz piecus mēnešus.

Kādas ir pirmās atziņas?

Esmu sapratis, ka ar šā brīža likumdošanu un to juridisko stāvokli, kādā atrodas gan Latvijas Televīzija, gan Latvijas Radio, ātri uzlabojumi ir praktiski neiespējami. Visa šī sistēma ir morāli novecojusi. Tā traucē gan raidorganizācijām, gan arī mums — Nacionālajai radio un televīzijas padomei. Nu, kaut vai skandāls ar filmas Putina sistēma pārraidi. Faktiski sanāk, ka padome, kas atbild par nodokļu maksātāju naudu, nedrīkst piedalīties lēmumu pieņemšanā?

Kā jūs uzzinājāt, ka filmu tomēr netranslēs?

Zvanīju Holšteinam, jo biju iecerējis filmu par Putinu ierakstīt pats savam privātajam arhīvam – es parasti ierakstu visas interesantās filmas, lai studentiem parādītu, pārrunātu. Pie viena pajautāju, kā būs ar translāciju. Holšteins saka – ziniet, mēs nerādīsim. Kā nerādīsiet? Un viņš man sāka kaut ko stāstīt, ka filma nav tehniskā kārtībā un tā... Ziniet, kāda bija mana reakcija? Un šeit es vēlos būt pilnīgi atklāts – es teicu – kā padomes vadītājam man jābūt ļoti dusmīgam, taču kā pilsonis es pat esmu mazliet priecīgs, ka šo filmu parādīsiet nedēļu vēlāk.

Vai Holšteins šos vārdus vēlāk nemēģināja traktēt sev par labu?

Nē. Viņš bija korekts. Taču arī es pats netaisījos lavierēt. Pārrunās ar partijām un sarunās ar žurnālistiem es pats pateicu — nē, rīkojumu netranslēt filmu es neesmu devis, taču uzskatu, ka tā, kā ir sanācis, nav slikti. Es gribēju būt godīgs. Turklāt es tiešām domāju, ka visi apkārt lieliski saprot — šis skandāls bija inscenēts, lai izgāztu decembra vidū gaidāmo Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova vizīti Latvijā. Izrādījās, ka laikam nesaprata. Vai negribēja saprast. Viss beidzās ar to, ka Holšteins man atnesa atlūgumu. Es gan viņam lūdzu nepakļauties spiedienam un neiet prom, taču tur bija aizgājis pārāk tālu.

Un attiecībā uz jums nebija aizgājis?

Dažubrīd – bija. Kā uz mani bļāva!

Bļāva? Kas? Manuprāt, uz jums ir grūti kliegt – cienījama vecuma cilvēks, autoritāte, pats ļoti taktisks, inteliģents. Tēvzemieši, kuriem Putina skandāls ļoti gāja pie sirds?

Nē. Tieši pretēji. Lai arī mums bija ļoti atšķirīgi uzskati, kā par brīnumu, saruna ar tēvzemiešiem bija normāla. Bet kas notika Jaunā laika frakcijā! Oho-ho! Kā Grava uz mani kliedza! Kā bļāva – ar putām uz lūpām. Grava, kurš Latvijas Televīzijā sagrāva visu, ko vien varēja. Kurš aizgāja, atstājot televīzijai astronomiskus parādus. Es biju apstulbis.

Kā jums pašam šo gadu laikā ir izdevies nekļūt par kādas partijas biedru?

Piedāvājumu ir bijis daudz. Bet mani tas vairs neinteresē. Atceros, kā mani aicināja stāties kādā partijā. Tas bija tik naivi! Viņi teica – mēs taisīsim, nu tik būs! Es teicu – labi, taisīsim, bet, ja, nedod Dievs, mūs ievēlēs, ko darīsim nākamajā dienā? Uz mani paskatījās kā uz pamuļķi un teica – kā, bet mums taču būs vara! Redziet, mūsu sabiedrības, valsts galvenā problēma ir tā, ka mēs balsojam par varas vīriem, nevis politiķiem. Pēdējā partija, kurā darbojos, bija Tautas fronte, taču arī tur es salīdzinoši ātri pagāju malā. Ziniet, kādēļ? Nē, konfliktu nebija, taču es nevarēju samierināties, ka cilvēki tiek pārvērsti par balsošanas mašīnām, roku cēlājiem. Man vienmēr, visās situācijās ir bijusi svarīga integrācija. Lai visi iesaistītie cilvēki līdzdarbotos, kopā lemtu, meklētu labāko risinājumu. Lai būtu dialogs, lai visi viedokļi tiktu uzklausīti.

Mani jau sen vairs neinteresē ne politiskie spēki, ne partijas, daudzus gadus mani vairs neinteresē pat karjera. Vienīgais, kas man joprojām ir svarīgs, ir šī zeme. Mani interesē šī zeme. Tā ir mana zeme. Es jūtos ļoti saistīts ar Latviju. Savulaik mani pat mēģināja dabūt laukā no Latvijas. Jā, sešdesmitajos gados, kad daudzi ebreji paši sāka emigrēt uz Izraēlu. Tā bija daļa no tā laika antisemītiskās propagandas. Toreiz cekas lektori stāstīja melīgus stāstus, ka ebrejiem nevar uzticēties, jo pat tādi cilvēki kā Vulfsons, Krupņikovs un Kleckins, atvainojiet – toreiz Kļockins, taisās braukt prom no Latvijas.

Starp citu, kā jūs no Kļockina pārtapāt par Kleckinu?

Ļoti vienkārši. Manas ģimenes uzvārds Latvijā bija Kleckins. Ar šo uzvārdu mana ģimene Otrā pasaules kara laikā devās bēgļu gaitās uz Sibīriju. Un tur mans uzvārds pārvērtās par Kļeckinu, ar «e». Kad atgriezāmies Latvijā, pasē tika ierakstīts – Kļockins ar «o». Lūk. Kad es saņēmu pilsoņa pasi, lūdzu, lai tiktu ņemts vērā mans dzimšanas apliecībā ierakstītais dzimtas uzvārds — Kleckins. To man arī ierakstīja pasē. Starp citu, man ir atļauts lietot abus uzvārdus. Man pat ir izziņa, ka uzvārds Kļockins un Kleckins ir viens un tas pats.

Neatceros nevienu NRTP vadītāju, pār kura galvu jau pašos pirmajos darbības mēnešos nāktu tik daudz problēmu: skandāls ar filmu par Putinu, skandāls ar reklāmu daudzumu televīzijas kanālos, skandāls ar LTV ģenerāldirektora konkursu.

Ļoti pareizi! Tādēļ, ka aiz manis neviena nav. Nevienas platas muguras. Es nevaru ne pie viena vērsties, lai mani aizstāv, lai kaut ko noklusē. Bet, ja runājam nopietni, tad es savā ziņā esmu izdevīgs visiem «grupējumiem». Viņi lieliski zina, ka es cūcības savu mūžu nedarīšu. Nekad nepiedalīšos politiskajās spēlēs, nelobēšu kādu partiju. Un viņi var būt mierīgi, ka, ja ne viņiem, tad vismaz arī ne citiem. (Smejas). Ar mani nevar sarunāt!

Rodas iespaids, ka daudziem ar jums varētu būt grūti. Esat ļoti taisnprātīgs?

Jā, jo es neturos pie krēsla. Tā ir mana galvenā problēma.

Un pat skandāli jūs nespēj izsist no sliedēm?

Protams, ka var. Es taču nekad savā mūžā nebiju tā zākāts, tā apmelots, tā vazāts! Turklāt, ja es precīzi zinu, ka neko cūcisku, nepareizu neesmu darījis. Un neko pārkāpis neesmu. Viņi taču rēķinājās, ka es kaut ko tādu neizturēšu.

Viņi?

Jā, viņi. Es nevaru saukt nevienu vārdā. Diemžēl. Man nav pierādījumu. Es tikai gribu pateikt, ka bija zvans no augšas. Uz LTV bija. Un pavēle «ņemt to filmu nost» arī bija. Un ne no manis.

No kurienes? No valdības mājas?

Jā. Un viņi rēķinājās, ka mēs abi ar Holšteinu galu galā paliksim vainīgie, kuri šo skandālu neizturēs, aizejot un atstājot brīvu gan padomes vadītāja, gan LTV ģenerāldirektora krēslu.

Bet jūs neaizgājāt. Spītības pēc?

Jā. Es neiesaistījos strīdos, netaisnojos, neielaidos. Iespējams, sabiedrības reakcija uz šo notikumu bija tik salīdzinoši maiga tieši tādēļ, ka es nenolaidos līdz ķengu līmenim. Taču saprotiet, cik man šī situācija bija sarežģīta. Es nezināju, kā visu zākāšanu pārcietīšu. Kamēr neesi nokļuvis šādā situācijā, tu neko par sevi nevari droši zināt. Es varēju sākt taisnoties, velt vainu uz citiem, krist panikā. Bet nekritu. Ziniet, es pat naktīs gulēju normāli. Pašam sev par lielu pārsteigumu es nejutos satriekts. Jā, protams, man tas bija ļoti nepatīkami, taču ne graujoši. Tagad es to par sevi zinu. Izrādījās, ka es varu izturēt. Lai gan – viens gan man sāpēja.

Kas?

Biju pārsteigts par dažiem saviem bijušajiem kolēģiem, par dažiem kādreizējiem studentiem, kuri mani labi pazīst un zina, ka cūcības es nekad nedaru. Jebkurā gadījumā. Es varu kļūdīties, citādi domāt. Taču, lai es savā mūžā kādam apzināti izdarītu cūcību!? Nav tā bijis! Un viņi to zināja. Tomēr rakstīja. Rakstīja, ka Kleckins ir ietekmēts, korumpēts, ka man ir jāatkāpjas, jāraksta atlūgums. Bet par ko!? Jā, tas gan man sāpēja. Taču es nesatraucos par to, «kā gan viņi drīkstēja tā padomāt»! Nē, es ne par to. Viņiem varēja būt šāds viedoklis, bet kas bija obligāti jāizdara: jāpiezvana un jāpajautā: «Ko tu tur, Kleckin, esi savārījis?»

Nepiezvanīja?

Nē, nepiezvanīja, nepajautāja. Lūk, tas gan ir kaut kas jauns mūsu žurnālistikā. Nav vairs principu. Un tas notiek šajā sarežģītajā laikā, kad masu medijiem ir jo īpaši svarīga nozīme sabiedrības dzīvē. Cilvēki ir dezorientēti, viņi nesaprot, kas pie mums notiek. Padomājiet, mēs esam nonākuši līdz situācijai, kad zūd autoritātes. Jūs man nevarēsiet nosaukt nevienu cilvēku, kurš Latvijai būtu bezierunu autoritāte.

Varbūt Vaira Vīķe-Freiberga.

Tiešām? Nepamanījāt, kas notika, tikko viņa aizgāja no amata? Par ko mēs vispār runājam! Un to jūs saucat par cieņu? Tā nav nekāda autoritāte, kuru aprej, tikko tā ir zaudējusi savu amatu. Tā ir krēsla autoritāte. Kā padomju laikos, kad deva ordeņus par krēsliem. Patiesībā mums nav vairs nevienas autoritātes. Un tas ir skumji.

Visas šīs peripetijas jums ir bijušas īstas ugunskristības. Esat gatavs vēl kaut kam tādam?

Neviens cilvēks nav gatavs tam, lai viņu klaji apmelo. Domāju, ka mani vēl daudzreiz mēģinās padarīt par grēkāzi. Mans galvenais zaudējums no visa šī skandāla ir zaudētais laiks. Laiks, kuru vajadzēja veltīt citiem, svarīgiem jautājumiem. Man ir daudz darba.

Turklāt jūs vēl arī pasniedzat.

Pasniedzu. Ziniet, man ļoti mīļš ir teiciens no Luisa Kerola Alises Aizspogulijā – šajā vietā, lai stāvētu uz vietas, ir strauji jāskrien. Un es skrienu. Joprojām. Jo mūsdienās, lai nezaudētu formu, nepārtraukti ir jāmācās. Es mācos kopā ar studentiem, vingrinu smadzenes, uzzinu jaunu viedokli, diskutēju. Ir svarīgi zināt, ar ko elpo jaunā paaudze, kas viņu satrauc. Taču, te ir cita bēda. Intelektuālais un inteliģences līmenis mūsu jaunatnei diemžēl kļūst arvien zemāks. Es viņiem rādu dokumentālo filmu par Zaļkalnu, un studenti par viņu nekad nav pat dzirdējuši. Viņi nezina Borisu Bērziņu. Neko nezina! Tomēr visā manā pasniedzēja mūžā nekad nav bijis kurss, kurā nebūtu viens vai divi talantīgi, spoži cilvēki. Es viņus uzreiz pamanu un izceļu uz citu fona. Taču kopējais studentu, arī talantīgo cilvēku redzesloks ar katru gadu kļūst arvien šaurāks. Zināšanu slānis ir tik niecīgs.

Ja jūs salīdzinātu Latvijas žurnālistiku sešdesmitajos, septiņdesmitajos gados un mūsdienās, kādi būtu secinājumi?

Neko priecīgu pateikt nevaru. Redziet, kas ir iznācis. Izrādās, ka tirgus žurnālistam ir vēl bīstamāks par nomenklatūru.

Tiešām?

Jūs varat iedomāties, ka šodien žurnālisti par kādu savu kolēģi pateiktu – nē, pēc šī raksta es viņam roku vairs nepasniegšu?

Nezinu. Nē, nedomāju.

Bet es lieliski atceros laikus, kad profesionālā ētika un morāle bija augstā vērtē. Es tagad nepieskaršos jautājumam par padomju gadu cenzūru, ideoloģiju. Tas ir cits stāsts. Taču iemeslu, kādēļ žurnālistika šobrīd strauji zaudē savu kvalitāti, ir daudz. Pirmkārt, Latvijas masu mediju vidē pazuda vienas tradīcijas, kas pastāvēja padomju gados, bet citas tradīcijas vietā neradās. Otrkārt, žurnālistu savulaik bija daudz mazāk, viņi viens otru labi pazina, reputācija bija svarīga. Bija cieņa pret žurnālistiem, kuri varbūt ir spējīgāki, talantīgāki par vidusmēra kolēģiem.

Lasot lekcijas Latvijas Universitātē, jūs redzat jauno žurnālistu paaudzi...

Jā, un tur ir daudz talantīgu cilvēku.

Kur viņi pēc tam pazūd?

Mūsdienās talantīgos žurnālistus samaļ gaļas mašīna. Cik savulaik rakstīja štata žurnālists? Nu, vienu rakstu nedēļā. Varbūt divus.

Cik?!

Jā, protams! Bija cilvēki, kuri rakstīja vienu rakstu mēnesī. Piemēram, bija nepieklājīgi, ja tev vienā avīzē pēkšņi sakrita divi raksti vai pat rakstiņi. Fui, konveijera darbs. Klišeja. Tagad, kad es paņemu dienas avīzi: viens žurnālists dienā uzraksta divus, trīs rakstus. Viņa uzvārds vienā lappusē, otrā, trešā... Viņam ir jāpieraksta! Tajā gaļas mašīnā talants ļoti ātri noplicinās, žurnālistiem vienkārši nav laika domāt. Kur pazudusi pētnieciskā, analītiskā žurnālistika? Praktiski nav!

Visus šos gadus jums ir bijusi unikāla iespēja skatīties un vērtēt no malas. Jūs nebijāt amatos, nepiederējāt ne pie vienas sistēmas. Varējāt brīvi paust savu viedokli, jums bija absolūta rīcības brīvība. Tagad, ieņemot šo amatu, kaut kas ir mainījies?

Nedomāju. Piemērs. Es zināju, ka attiecīgi cilvēki Kotu grib pataisīt par Latvijas Televīzijas ģenerāldirektoru.

Zinājāt?

Jā. Bet šajā situācijā ir viens liels «bet». Mums šim amatam bija tādi kandidāti, kādi bija. Un es izlēmu – ja man nav labāka varianta, tad ir jāpieņem mazākais no ļaunumiem. Ja man būtu bijis labāks kandidāts, es nepiekristu Kota iecelšamai amatā un ne tikai nebalsotu «par» viņu, bet arī nepiekristu ar viņu strādāt. Un varat mani ņemt nost no amata! Viss! Bet man nebija labāka pretendenta. Un Kots vismaz zina LTV stāvokli, viņš ir ļoti godkārīgs, enerģisks cilvēks. Lai dara! Tieši tādēļ es izdomāju formulu ar papildu līgumu, ar papildu kontroles mehānismiem. Mēs ar Kotu esam sarunājuši striktu sadarbības un atskaites modeli. Viņam visi mani noteikumi ir skaidri. Esmu darījis visu, kas no manis bija atkarīgs. Jūs saprotat, ka es taču varēju palikt balts un pūkains, ja vienkārši nebalsotu ne par, ne pret viņu. Bet es nobalsoju par. Es uzņēmos atbildību. Man vajadzēja Kotam sniegt signālu, ka neesmu pret viņu, ka esmu gatavs ar viņu strādāt. Lai viņš nedomā, ka es tikai to vien darīšu, kā gaidīšu, kā viņu noņemt. Ja reiz viss ir tā sanācis, es ar viņu strādāšu. Ceru, ka tā lieta aizies!

picturegallery.bfea7a9f-644b-4d9c-883d-398109f22376

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nauma Nadeždina grāmatas domātas brīvām dvēselēm. Šis rakstnieks ļaujas iekšējās pasaules balsij un pasaka skaļi to, ko viņa sirds tāpat jau zina. Dzīves līkloči, kuros kā maldugunis iedegas karjera čekas skolā un katoļu baznīcā, mietpilsoniska idille ar sievu, bērniem, māju un biznesu, izmetuši Naumu patstāvīgu atziņu krastā.

Vai viegli dzīvot apzinātu dzīvi?

Nav viegli, toties interesanti gan. Dzīve vispār nav vienkārša, tiklīdz tajā kaut ko sāc saprast, vienlaikus atskārsti, cik tā patiesībā ir sarežģīta. Nākotne slēpjas mūsu pagātnē, viss sākas ar piedzimšanu – bērns virzās uz priekšu pa nospraustu, izvēlētu ceļu. Bet tikai paaugoties mēs saprotam, kāpēc bija vajadzīga šī pieredze, jo tā veido mūsu dzīvi. Viss, kas ar mums notiek, paliek apziņā. Es pa īstam kļuvu pieaudzis un sāku dzīvot apzinātu dzīvi pirms gadiem pieciem, lai gan apziņas uzplaiksnījumi gadījās arī agrāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Abonentmaksas par sabiedrisko radio un televīziju var ieviest tikai beidzoties ekonomiskajai krīzei un šo lēmumu nevar pieņemt sasteigti.

Jau šodien paredzēts valdībai iesniegt Eiropas Raidorganizāciju apvienības priekšlikumus par abonentmaksu ieviešanu Latvijā. Ā. Kleckins laikrakstam uzsvēris, ka tas ir nepieciešamas, taču joprojām neesot skaidrs jautājums par to ieviešanas termiņu.

Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio finansēšana, no katras mājsaimniecības ik gadu iekasējot 18 – 36 latu lielu nodokli par sabiedrisko mediju lietošanu, spētu nodrošināt to stabilu darbību, taču problēma esot, ka daļa iedzīvotāju to šobrīd nevar atļauties. Ā. Kleckins pieļauj, ja sasteigta lēmuma pieņemšana nesniegs cerēto rezultātu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Licence PRO 100 piešķirta bez konkursa, lai arī šī televīzija līdz šim pārsvarā raida krievu valodā un tās pilnais nosaukums skan «просто телевидение».

Ābrams Kleckins, kurš vada Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi, apgalvo, ka viss noticis likuma robežās. Tam gan nepiekrīt padomi uzraugošās Saeimas komisijas vadība, kas tagad apsvēršot, vai Kleckinu drīkst atstāt viņa amatā arī turpmāk.

Pro100 televīziju pašlaik var vērot digitālajā formātā un kabeļtīklos. Kā vēsta krievu valodā pieejamā mājas lapa, kanāls piedāvā ,«katram kaut ko interesantu – multfilmas, mūsdienu krievu un ārzemju seriālus, krievu kino zelta fondu». Arī Rīgas kinostudijā veidotās un ,«izzinošas filmas par dabu, ceļojumiem un vēsturi». Ir arī krievu valodā tapušas ziņas par notikumiem Latvijā, intervijas ar politiķiem un citiem sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Kleckins: naudas vienkārši nav

Andrejs Vaivars, 01.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«To, ko valdība šobrīd piedāvā, nekādi nevar uzskatīt par risinājumu. Tiek prasīts, lai padome izdara neiespējamo - tos līdzekļus, kuru knapi pietiek sabiedriskajiem medijiem, pārdala tā, lai nauda tiek arī komerctelevīzijām.»

Tā intervijā laikrakstam Dienas Bizness norāda Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs Ābrams Kleckins, skaidrojot, ka gadījumā, «ja padome šādu soli tiešām spertu, nebūtu iespējams runāt par kaut cik pieņemamu naudas apjomu ne sabiedriskajiem, ne arī komercmedijiem».

Kā situācijas risinājumu Kleckins saredz lielāku līdzekļu apjomu no valsts budžeta. «Lai varētu pārdalīt budžetu tā, ka pietiek gan sabiedriskajiem, gan arī komercmedijiem, ir jābūt lielākiem līdzekļiem no valsts budžeta. Šobrīd naudas vienkārši nav! Tādējādi attiecīgais valdības aicinājums ir nekorekts pret padomi,» tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākiem Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) locekļiem radījusi bažas Edvīna Inkena saikne ar politisko varu,kas varētu apdraudēt LR neatkarību. Tāpēc šie cilvēki balsojuši par labu Kolātam, raksta Diena.

E.Inkēns gan uzsvēris, ka ir Latvijas ceļa dibinātājs un neesot no partijas izstājies, taču viņš esot neaktīvs.

Manāmi satraukti trešdien notikušo Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) sēdi, kurā par Latvijas radio (LR) ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju iecēla līdzšinējo LR ziņu dienesta (ZD) vadītāju Dzintri Kolātu, atstāja NRTP priekšsēdis Ābrams Kleckins un viņa vietniece Dace Buceniece. Viņi, tāpat kā Sergejs Kārītis, kuru darbam padomē virzījusi LPP/LC, bija vienīgie, kuri neatbalstīja Dz.Kolāta kandidatūru, nosliecoties par labu ekspolitiķa un premjera partijas biedra Edvīna Inkēna iecelšanai par LR pagaidu galvu demisionējušā Aigara Semēvica vietā. "Tādu spiedienu nebiju gaidījusi," pēc sēdes Dienai atzina kāda NRTP locekle un stāstīja, ka Ā.Kleckins un D.Buceniece asi iestājušies par E.Inkēnu. Jautājumi, kā notika E.Inkēna izvirzīšana un kādu lomu šajā procesā spēlēja politiskie spēki, pagaidām atstāti bez skaidras atbildes, jo abi iesaistītie NRTP locekļi, E.Inkēns un ceturtais šī stāsta varonis Latvijas televīzijas (LTV) ģenerāldirektors Edgars Kots sniedz pretrunīgus skaidrojumus. Tomēr tie liek domāt, ka tā varētu būt jau iepriekš gatavota.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Televīzijai (LTV) nepieciešami vairāk nekā 350 000 latu hokeja kluba Rīgas Dinamo un Kontinentālās hokeja līgas (KHL) pārraižu nodrošināšanai. LTV ģenerāldirektors Edgars Kots apgalvo, ka 54 spēļu pārraižu licencei nepieciešamos līdzekļus izdosies savākt un valsts naudu neizmantos.

Laikraksts Neatkarīgā ziņo, ka sākotnēji Kots nevēlējās atklāt precīzu naudas summu, par kādu ir iegūta spēļu pārraidīšanas licence, taču pēc laika norādīja, ka tā ir lielāka par pusmiljonu eiro (350 000 latu). «Šajā darījumā LTV budžets nebūs iesaistīts. Tas ir tīrs darījums. Mēs esam izrēķinājuši, cik šis darījums izmaksās, un sāksim meklēt sponsoru partneri,» sacīja Kots, paužot pārliecību, ka visus līdzekļus izdosies savākt no reklāmām. Viņš cer, ka izdosies pat mazliet nopelnīt.

Kots uzsver, ka Rīgas Dinamo spēļu translēšana LTV7 ēterā ir sabiedriskās televīzijas prestižs un viens no izdzīvošanas rādītājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pārpratuma dēļ uz valdību izsauc Kotu, Kolātu un Kleckinu

Madara Fridrihsone, Db, 17.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālās televīzijas un radio padomes priekšsēdētājs Ābrams Kleckins, Latvijas Radio vadītāja pienākumu izpildītājs Dzintris Kolāts un Latvijas Televīzijas ģenerāldirektors Edgars Kots šodien pārpratuma dēļ tikuši izsaukti uz valdības sēdi.

Kā skaidroja E. Kots, ar sabiedrisko mediju vadītājiem un to uzraugu šodien sazinājušies Valsts kancelejas darbinieki, kas norādījuši, ka mediju vadītājiem ir jāierodas uz valdības sēdi, kurā tiks lemts par valsts budžeta samazinājumu sabiedriskajiem medijiem.

Tomēr, kad Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un Nacionālās televīzijas un radio padomes vadītāji ieradušies, izrādījies, ka Finanšu ministrija vēl nav iesniegusi dokumentus, kas paredz konkrētus finansējuma samazinājuma modeļus. „Tad mūs izdzina ārā no slēgtās sēdes,” sacīja E. Kots.

Tiesa, valdības sēdes slēgtajā daļā tomēr pieņemts kāds ar sabiedrisko mediju darbību saistīts lēmums, proti, nolemts Latvijas Televīzijai un Latvijas Radio apraides nodrošināšanai piešķirt 1.4 milj. Ls no Latvijas Radio un televīzijas centra ieņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Laikraksts: Ieviešot digitālo televīziju, riskē ar monopolu

, 02.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Telekomunikāciju uzņēmums Baltkom ir vienīgais, kas uzskata, ka digitālās televīzijas ieviesējam Latvijā jānodarbojas arī ar tās satura strukturēšanu. Citi nozares pārstāvji, savukārt uzskata, ka tas varētu radīt monopolu, raksta Diena.

Vairākums uzskata, ka noteikumi par digitālās televīzijas ieviešanu Latvijā jāatrunā precīzāk, un kanālu paketēšana jāveic citam uzņēmumam. TV3 Latvija ģenerāldirektore Baiba Zūzena norāda, ka tādējādi konkursa uzvarētājs televīzijas produktu ražotājiem varēs diktēt savus noteikumus. Savukārt Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) priekšsēdētājs Ābrams Kleckins uzsver, ka tādējādi tiks ierobežotas NRTP iespējas pildīt savus pienākumus, jo tieši šī institūcija ir atbildīga par raidīšanas atļauju izsniegšanu.

Noteikumi paredz to, ka pretendents abu funkciju veikšanai tiek izvēlēts pretendentu atlasē. Satiksmes ministrija norāda, ka šāds formulējums nozīmē konkursu, taču gan B.Zūzena, gan Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas izpilddirektore Inese Aleksandrova uzskata, ka fakts, ka formulējums par konkursu nomainīts uz neskaidrāku, rada bažas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Samazinātā finansējuma dēļ Kleckins gatavs atkāpties

, 12.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja netiks rasts finansējums sabiedriskajiem medijiem, NRTVP priekšsēdētājs Ābrams Kleckins ir gatavs atkāpties no amata.

Sabiedriski mediju budžets ir samazināts par 3.7 milj. Ls, tāpēc nākamgad tiks slēgti radio kanāli, nebūs autorraidījumu un samazināsies to vietu skaits, kur vispār varēs uztvert Latvijas Radio, šādu ainu rada Latvijas radio ziņu dienests.

A. Kleckins gan cer, ka mēneša vai divu laikā, kad „pāries panika un kļūs skaidrāka situācija” valdības domas par finansējuma piešķiršanu vēl varētu mainīties. Taču, ja situācija neatrisinās, tad viņš ir gatavs arī atkāpties no amata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Kleckins: pāreja uz digitālo apraidi notikusi salīdzinoši gludi

Elīna Pankovska, 28.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tas ir dīvaini, un es pat negaidīju, ka viss aizies daudz gludāk nekā tiem, kas ilgstoši gatavojās un brīdināja skatītājus par iespējamiem sarežģījumiem,» tā par notikušo pāreju uz digitālo apraidi intervijā laikrakstam Neatkarīgā norāda Nacionālās Radio un televīzijas padomes (NRTP) priekšsēdētājs Ābrams Kleckins.

Viņš arī uzskata, ka pāreja uz digitālo televīziju tika veikta ļoti ātri, un tas esot palīdzējis. Jau divus gadus trīs gadus par to runājot, tad esot pavisam cita attieksme nekā tad, ja ir zināms, ka pēc trim mēnešiem analogā apraide beigsies.

A. Kleckins arī uzsver: « Nebijām gaidījuši, ka tik aktīvi tiks pirkti dekoderi. Bijām gaidījuši, ka tas notiks daudz sarežģītāk. Negribu teikt, ka pāreja notika pilnīgi humāni, varēja arī humānāk.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS «Latvijas dzelzceļš» (LDz) meitassabiedrības SIA «LDz ritošā sastāva serviss» (LDz RSS) valdes priekšsēdētājs Edgars Abrams ir iesniedzis atlūgumu LDz valdei, pamatojot to ar personiskiem iemesliem un turpmākiem izaicinājumiem, informē uzņēmums.

E.Abrams skaidro: «Stājoties amatā, pats sev izvirzīju konkrētus personiskus mērķus, un šobrīd tie ir sasniegti. Manas profesionālās intereses vienmēr ir bijušas saistītas ar uzņēmējdarbību, organizāciju psiholoģiju, supervīziju un politiku. Patlaban man ir jauni izaicinājumi, kas saistīti ar konsultācijām, supervīziju un politiku, tādēļ arī esmu pieņēmis lēmumu atstāt amatu LDz RSS.»

LDz valde E.Abrama atlūgumu ir pieņēmusi, un puses vienojušās par darba attiecību pārtraukšanu. LDz RSS valdē ir vēl divi valdes locekļi, un saskaņā ar uzņēmuma statūtiem tā ir lemtspējīga. Par turpmākajām izmaiņām LDz RSS vadībā tuvākajā laikā tiks lemts uzņēmuma dalībnieku sapulcē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nav skaidrs Ašeradens aktivitāšu pamatojums

, 10.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidām nav neviena dokumenta, kas apstiprinātu, uz kāda pamata Arvils Ašeradens faktiski ir pārņēmis Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) funkciju – uzraudzīt sabiedriskās raidorganizācijas, tās apvienojot, raksta Nra.lv.

«Šefību var uzņemties, bet nevar uzņemties vadību. Sabiedriskos medijus demokrātiskā valstī nevar pakļaut valdībai. Tad jau drīz mums būs tāda iekārta, kā tas bija agrāk. Esmu divreiz ar A. Ašeradenu privāti ticies. Nevar būt kaut kādas viņa veidotas darba grupas, kas strādā uz savu vai Ministru kabineta roku,» skaidro NRTP priekšsēdētājs Ābrams Kleckins, piebilstot, ka lēmumus par Latvijas Televīziju (LTV) un Latvijas Radio (LR) apvienošanu var pieņemt tikai NRTP, turklāt padomes darba kārtībā nemaz nav bijis jautājums par apvienošanas darba grupas izveidošanu, par ko ar Valda Dombrovska biroju jau runājis A. Ašeradens.

Db.lv jau vēstīja, ka Premjera Valda Dombrovska birojs ir uzrunājis bijušo a/s Diena valdes priekšsēdētāju A. Ašeradenu aicinot vadīt LR un LTV apvienošanas procesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

TV 3 un LNT sola laboties

, 18.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NRTP pēdējo nedēļu laikā saņēmusi neskaitāmas sūdzības, konkrēti par TV 3 un LNT svētdienas raidījumiem Dejo ar zvaigzni un Zvaigžņu lietus. TV 3 un LNT apņēmušās būt precīzākas.

Vakar Nacionālā Radio un televīzijas padome (NRTP) bija aicinājusi televīziju pārstāvjus, lai uzklausītu skaidrojumus par raidījumu beigu laiku, kas aizkavē nākamā raidījuma sākšanos.

NRTP pēdējo nedēļu laikā bija saņēmusi neskaitāmas sūdzības, konkrēti par TV 3 un LNT svētdienas raidījumiem Dejo ar zvaigzni un Zvaigžņu lietus. NRTP uzskata, ka par pāris minūtēm TV tiešraidēs, var rasties laika nobīde, un tas ir saprotami, taču konkurentu laika, t.s., pārvilkšana par 30-40 minūtēm 8 nedēļas pēc kārtas minētajos raidījumos nav attaisnojama.

NRTP priekšsēdētājs Ā. Kleckins norādīja, ka precīzas tiešraides, primāri, ir raidījuma vadītāju un radošās komandas profesionalitātes jautājums. TV 3 un LNT pārstāvju skaidrojumi par tiešraides specifiku un faktu, ka raidījuma programma tiek sastādīta 2 nedēļas iepriekš, neiztur kritiku. Ā. Kleckins norāda: "Faktu, ka tiešraide iekavēsies, var konstatēt raidījuma vidū. Pastāv tādi veidi kā slīdošie titri, ar kuriem skatītājiem atvainoties par sagādātajām neērtībām, sakarā ar sekojošā raidījuma sākuma nobīdi, vienlaikus paziņojot par konkrētu tā sākšanās laiku."

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sabiedrisko mediju vadības algas nav mainītas

Vēsma Lēvalde, Db, 17.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP), kura ir atbildīga par Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) finanšu uzraudzību, netaupa, samazinot sabiedrisko mediju ģenerāldirektoru algas, raksta laikraksts Neatkarīgā rīta avīze (NRA).

LTV ģenerāldirektora Edgara Kota alga ir 3 000 latu mēnesī un LR ģenerāldirektora Dzintra Kolāta atalgojums – 1 500 latu mēnesī. Pēdējā gada laikā algas viņiem nav mainītas.

NRTP priekšsēdētājs Ābrams Kleckins sarunā ar Neatkarīgo atzīst, ka atalgojuma samazinājums sabiedrisko mediju vadībai nav skatīts tāpēc, ka ilgstoši nav skaidrs, par cik procentiem samazinās atalgojumu valsts pārvaldē. Visticamāk, jau rīt NRTP beidzot pārskatīs LTV un LR vadītāju algas.

Iepazīstoties ar pēdējo gadu darba samaksu LR un LTV ģenerāldirektoriem, var secināt, ka LR ģenerāldirektoram 2007. gadā papildus algai bija noteikta 500 latu piemaksa, taču kopš pagājušā gada tās nav. Savukārt LTV ģenerāldirektors savulaik pats ierosinājis NRTP skatīt jautājumu par viņa atalgojuma samazināšanu. No 1. jūlija apmēram par piekto daļu jau paredzēts samazināt atalgojumu pašai Nacionālajai radio un televīzijas padomei. 2008. gadā NRTP priekšsēdētājam Ābramam Kleckinam un viņa vietniecei Dacei Buceniecei ir noteikta 1200 latu alga, pārējiem padomes locekļiem – 750 latu mēnesī, raksta NRA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Radio un televīzijas padome nelikumīgi iekasē naudu

, 16.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Raidorganizāciju asociācija atklājusi, ka divarpus gadu garumā no radio un televīzijas stacijām iekasēta nauda par apraides atļaujām, pamatojoties uz noteikumiem, kas ir zaudējuši spēku 2006.gadā, ziņo LNT.

Tādējādi raidorganizācijas apsver iespēju piedzīt nepamatoti iekasēto naudu no Radio un televīzijas padomes, taču tā savu atbildību noliedz.

Radio un televīzijas drīkst raidīt, ja tām ir apraides atļauja, par kuru katru gadu ir jāmaksā. Maksas lielumu nosaka valdības noteikumi, taču tie spēku zaudēja jau 2006.gada maijā, no kā var secināt, ka divarpus gadus Nacionālā radio un televīzijas padome iekasēja naudu par raidīšanas licencēm, pamatojoties uz noteikumiem, kuri vispār nepastāv.

Padomes vadītājs Ābrams Kleckins, kurš parakstījis dokumentus ar atsauci uz neeksistējošiem noteikumiem, gan norāda, ka tā nav viņa atbildība sekot līdzi, vai noteikumi joprojām ir spēkā - «Es negribētu teikt, ka nekādā gadījumā, bet, no otras puses, tā kā mums nav ar to nekādu tiešu sakaru, jo ir zināma sistēma, kas nodarbojas ar visāda veida valsts nodevu iekasēšanu un uzturēšanu, mēs vienkārši neuzskatījām par nepieciešamu vēl papildus kontrolēt Finanšu ministriju. Man liekas, ka mēs esam mazāk kompetenti šajos jautājumos kā FM, VID, Valsts kase,» viņš skaidrojis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Neatbalsta TV3 un LNT vēlmi no kabeļoperatoriem iekasēt maksu

BNS, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nav atbalstījusi TV3 un LNT vēlmi par savu programmu retranslēšanu no kabeļoperatoriem pieprasīt samaksu.

Pašlaik likums noteic, ka kabeļoperatoriem nacionālie televīzijas kanāli, kuri virszemes apraidē galalietotājam pieejami bez maksas, retranslējami par brīvu.

Šīs likuma izmaiņas bija viena no komerctelevīziju prasībām, lai tās neizstātos no bezmaksas pakas virszemes apraidē. Otra TV3 un LNT prasība ir iekļauties nacionālā pasūtījuma veidošanā, tādējādi no valsts par raidījumu veidošanu saņemot kopumā 1,3 miljonus latu. Likums šādu iespēju nosaka, taču naudas trūkuma dēļ tas nekad nav pildīts.

NEPLP pārstāvis Sergejs Kārītis aģentūrai BNS apliecināja, ka trešdien komerckanālu prasība noraidīta, jo pašreizējo regulējumu padome uzskata par sakārtotu. Pastāvošais regulējums pieļauj, ka televīzijas kanālam, zaudējot nacionālo statusu, ir tiesības pieprasīt maksu no kabeļoperatoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskās krīzes dēļ RVR šogad nav saņēmusi vairākus lielos ārvalstu pasūtījumus, tādēļ šobrīd uzņēmums cer uz Rīgas zemās grīdas tramvaju pasūtījumiem, kas ne tikai būtu uzņēmuma izdzīvošanas ķīla, bet arī varētu kļūt par placdarmu eksportam, stāsta a/s RVR padomes priekšsēdētājs Valērijs Igaunis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izstrādās LTV un Latvijas Radio apvienošanas plānu

Elīna Pankovska, 24.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvāko divu trīs gadu laikā ir apdraudēta sabiedrisko mediju – Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) – tehniskā pastāvēšana, jo liela daļa esošās radio un televīzijas pamatlīdzekļu bāzes ir nulles vērtībā.

Pamatlīdzekļi ir morāli un fiziski nolietoti, un esošās bāzes atjaunošana ir dārga un neefektīva, uzskata Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), raksta Neatkarīgā.

Padome nosūtījusi vēstuli premjeram un abu koalīciju veidojošo partiju frakciju priekšsēdētājiem, kurā aicina atbalstīt un iekļaut valdības rīcības plānā padomes priekšlikumu par jauna Latvijas sabiedriskā elektroniskā medija izveidi. Padome uzskata, ka mūsdienīgs un inovatīvs risinājums Latvijas informācijas sabiedrības attīstībai būtu jaunā apvienotā medija izveide, kas darbotos ne tikai radio un televīzijas formātā, bet arī internetā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atkāpies Latvijas radio šefs

Atis Rozentāls, Db, 20.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas radio ģenerāldirektors Aigars Semēvics atkāpies no amata, kā galveno iemeslu minot radio milzīgās parādsaistības.

Jaunākā informācija liecina, ka Latvijas radio ir 800 tūkst. Ls lieli parādi, savukārt dažas dienas iepriekš tika minēti parādi 700 tūkst. Ls. 100 tūkstoši latu ir mierizlīguma summa ar Autortiesību aģentūru (AKKA/LAA), Db paskaidroja Latvijas radio preses sekretāre Ilze Vasermane.

Nacionālās radio un televīzijas padome (NRTP) pirmdien ieteica vai nu sākt Latvijas radio sanāciju, lai paglābtu uzņēmumu no bankrota, vai arī izstrādāt plānu, kā izkļūt no parādiem. Padome uzskatīja, ka radio ir gandrīz maksātnespējīgs.

«Cik zināms no radio valdes locekļus stāstītā, plāni paredz krasus izdevumu samazinājumus. Latvijas radio pārstāvji uzskata, ka šādu plānu īstenošana nozīmē Latvijas radio kā sabiedriska medija iznīcināšanu,» teikts Latvijas radio mājas lapā internetā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Svinēs profesora Ābrama Kleckina 75 gadu jubileju

, 16.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 2008. gada 17. oktobrī plkst. 16.00 Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte (LU SZF) rīko sava profesora Ābrama Kleckina 75 gadu jubilejas svinības, kas notiks LU SZF telpās, Rīgā, Lomonosova ielā 1a, 1. auditorijā.

Šajā dienā Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas asociētais profesors Ābrams Kleckins atskatīsies uz savas dzīves 75 gadiem. Viņš ir viens no studentu cienītākajiem un mīlētākajiem pasniedzējiem, kurš Universitātē ir nostrādājis vairākus gadu desmitus, Db.lv informē LU Preses centrs.

Profesors ir ļoti cienīts akadēmiskajā vidē, viņš ir izskolojis daudzas žurnālistu paaudzes. Starp profesora audzēkņiem ir Alla Petropavlovska, Gustavs Terzens, Jānis Šipkēvics, Valērijs Kargins, Renārs Kaupers, Lauris Reiniks un daudzi citi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas televīzijas kanālos atļautais reklāmas laiks stundā nedrīkst pārsniegt 12 minūtes, taču laikraksta Diena veiktais televīzijas monitorings liecina, ka tas ir pārkāpts pat par 30%.

Laikraksts Diena veica abu populārāko LNT un TV3, kā arī LTV1 kanālu monitoringu decembra vidū piektdienas un svētdienas vakarā laikā no 18:00 līdz 24:00.

Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTVP) vadītājs Ābrams Kleckins reklāmas apjoma pārkāpumus sauc par televīziju nekrietnību, taču, lai arī pārkāpumus uzskata par būtiskiem, ar bargām sankcijām pret televīzijām vērsties negrasās, bet plāno izteikt brīdinājumu.

Rekords pieder kanālam TV3

Laikraksta Diena fiksētais reklāmas apjoma rekords kanālā TV3 sasniedz 19 minūtes stundā, kas ir par 50% vairāk nekā atļauts. Otrs lielākais pārkāpums komerctelevīzijā fiksēts LNT svētdienas raidlaikā, kad no deviņiem līdz desmitiem vakarā šova Divas zvaigznes fināla laikā reklāma rādīta turpat 18 minūtes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ar filmas Nāvīgi seksīgi demonstrēšanu pārkāpts likums

, 31.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālās radio un televīzijas padomes 31.janvāra sēdē Padome izsniedza apraides atļauju SIA Divu krastu radio, kura raidīs radio programmu Divu krastu radio 96,9 MHz frekvencē Jēkabpilī.

Divām radio raidorganizācijām tika veiktas izmaiņas apraides atļaujas vispārējā programmas koncepcijā: SIA ražošanas komercfirmai Pikal un partneri, kura raida programmu Radio PIK, tika palielināts maksimālais raidlaika apjoms svešvalodās no 25% uz 95%, savukārt, SIA AD SERVISS, kura līdz šim raidīja programmu GOLD FM, tika grozīts programmas nosaukums uz RADIO 88,6 FM, palielināts neatkarīgo producentu veidoto darbu kopapjoms, kā arī maksimālais raidlaika apjoms svešvalodās no 35% uz 90%, liecina sniegtā informācija medijiem.

Padome ierosināja administratīvo lietvedību pret SIA TV3 Latvija par programmā TV6 pārraidīto filmu Nāvīgi seksīgi (filmas demonstrēšanas laiks 26.12.2007. no 10:53:49 – 12:29:21), kurā tiek demonstrēti erotiska satura sižeti, kas ir Radio un televīzijas likuma 18.panta ceturtās daļas pārkāpums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pagarina Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļu pilnvaras

Egons Mudulis, 08.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esošā padome, kuras darbības termiņš beidzas šā gada oktobrī, strādās līdz nākamā gada 1. februārim, lēmusi Saeima, grozot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija bija konstatējusi, ka visiem līdzšinējiem sešiem Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļiem pilnvaras beidzas 2011. gada 3. oktobrī un tādējādi līdz šo Padomes locekļu pilnvaru beigām būtu jāievēl jauna Padome piecu locekļu sastāvā.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija arī bija konstatējusi, ka pastāvošajā situācijā, kad 10.Saeima ir atlaista, būtu apgrūtinoši un nebūtu lietderīgi vēlēt jaunus Padomes locekļus. Tāpat komisija uzskatīja, ka Padomes locekļus būtu jāvēl 11. Saeimai un jaunos Padomes locekļus būtu jāvirza 11. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, rūpīgi izvērtējot katru Padomes locekļa kandidātu, konsultējoties ar biedrībām un nodibinājumiem, kas darbojas plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes un cilvēktiesību jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) cer, ka pārējie Latvijas TV kanāli jau pēc gada sekos LTV7 piemēram un pilnībā pāries uz ciparu apraidi.

Otrdien, 20.oktobrī, LTV ģenerāldirektors Edgars Kots un Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis parakstīja līgumu par LTV7 pilnīgu pāreju uz ciparu apraidi sākot jau ar 2010. gada 1.martu (janvāris, februāris būs pārejas periods, kad kanāls būs skatāms abos formātos).

«Man ir liels prieks, ka tieši sabiedriskā televīzija ir pirmais karognesējs, kas iezīmē Latvijas pāreju no analogās uz ciparu apraidi. Šis faktiski ir vēsturisks brīdis, jo parasti komerckanāli ir tie, kas pirmie ievieš dažādus tehnoloģiskos jauninājumus. Mēs ļoti ceram, ka arī pārējās televīzijas jau drīz sekos LTV7, un Latvija veiksmīgi noslēgs pāreju uz ciparu TV apraidi,» priecājas NRTP priekšsēdētājs Ābrams Kleckins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV cigarešu ražotāji tiesājas ar Pārtikas uz zāļu pārvaldi

Gunta Kursiša, 17.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piecas tabakas kompānijas iesūdzējušas tiesā ASV Pārtikas un zāļu pārvaldi. Cigarešu ražotājus neapmierina jaunais likums, kas no 2012. gada uz tabakas izstrādājumu iepakojumiem paredz izvietot grafiskus brīdinājuma attēlus par smēķēšanas kaitīgumu, vēsta BBC.

Šis plāns pārkāpj tabakas ražotāju konstitucionālās tiesības un vārda brīvību, jo liek kompānijām piedalīties valdības pretsmeķēšanas kampaņā, norādījušas kompānijas RJ Reynolds Tobacco, Lorillard Tobacco, Commonwealth Brands, Liggett Group un Santa Fe Natural Tobacco. Kompānija RJ Reynolds Tobacco ražo tādas cigarešu markas kā Camel un Winston, savukārt uzņēmums Lorillard Tobacco – Newport un True.

Pārtikas un zāļu pārvalde nav komentējusi tabakas kompāniju sūdzību.

Jaunajiem grafiskajiem brīdinājumiem par tabakas kaitīgumu jābūt izvietotiem uz cigarešu paciņām sākot no 2012. gada septembra.

Komentāri

Pievienot komentāru