Jaunākais izdevums

Spēcīgas lietusgāzes, kas piemeklēja ASV centrālo daļu, izraisījušas plūdus Misisipi un Ilinoisas upēs. Augstais ūdens līmenis appludinājis plašas teritorijas un traucējis ne tikai vietējo iedzīvotāju mierīgo dzīves ritmu, bet arī iedragājis ASV graudu eksportu.

Plūdu dēļ no savām piestātnēm Sentluisas apkārtnē norautas vairāki desmiti liellaivu, apgrūtinot kuģošanu upē, un liekot to nedēļas nogalē slēgt. Plūdu seku likvidēšanai iesaistīti arī ASV Nacionālās Gvardes karavīri.

Lai gan kuģošana Misisipi upē nu jau atjaunota, tomēr periods, kurā tā bija slēgta, ietekmējis graudu cenu pasaules biržās.

Pa Misisipi upi tiek pārvadāts ievērojams daudzums ASV graudu ražas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

ASV vidieni piemeklējuši «lielākie plūdi zināmajā vēsturē»

Jānis Rancāns, 25.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pavasaris ar plūdiem atnācis ne tikai Latvijā, bet arī citviet. Plaši plūdi piemeklējuši ASV vidienes un dienvidu štatus, ar pavasara paliem cīnās arī kaimiņvalsts Baltkrievija.

ASV Misūri štatā Sentluisas pilsētas ziemeļos no krastiem izgājusi Misisipi un Ilinoisas upes, appludinot plašas teritorijas, kur notikusi iedzīvotāju evakuācija. Misisipi upes daļas arī slēgtas atpūtas kuģu braucieniem, jo ASV varas iestādes nobažījušās par spēcīgajām straumēm, kas var izraisīt nelaimes gadījumus. Ar plūdu draudiem saskaras arī citi ASV vidienes štati – Aiova, Indiana, Ziemeļdakota, Mičigana u. c.

Plūdi ASV appludinājuši vairāku mazpilsētu ielas, un tas licis vietējām varasiestādēm tos jau nodēvēt par «lielākajiem, kurus reģions piedzīvojis zināmās vēstures laikā».

Baltkrievijā plūdi skāruši plašas teritorijas Gomeļas, Moģiļevas, Grodņas un Brestas apgabalos. Varasiestādes norāda, ka atsevišķi ciemati nošķirti no ārpasaules un zem ūdens palikuši arī vairāki ceļi, kas apgrūtina piekļūšanu pie plūdu skartajām teritorijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV dienvidu štatus nedēļas nogalē piemeklējuši vairāki virpuļviesuļi, kas nopostījuši daudzus mājokļus, ievainojušas vismaz desmit cilvēkus un nodarījušas bojājumus Dienvidu Misisipi universitātei.

Misisipi štatā novēroti trīs, bet kaimiņos esošajā Alabamas štatā – septiņi virpuļviesuļi, vēsta Reuters. Dabas parādības skartajās vietās mājām norauti jumti, bet Hatiesburgā bojājumi nodarīti vidusskolu ēkām un Dienvidu Misisipi universitātei. Vietējās varasiestādes norāda, ka virpuļviesuļi bijuši negaidīti spēcīgi un atstājuši plašus postījumus.

Virpuļviesuļu laikā ievainojumus guvuši vairāki desmiti cilvēku, tomēr neviens no tiem nav bijis dzīvībai bīstams, un ievainotie pēc palīdzības saņemšanas, varējuši doties mājup.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tornado un vētrās sešos ASV štatos kopš svētdienas gājuši bojā vismaz 35 cilvēki, otrdien ziņoja Savienoto Valstu mediji.

Ārkanzasas, Aiovas un Oklahomas štatos svētdien vētras un tornado laupīja dzīvību 18 cilvēkiem, savukārt pirmdien Misisipi, Alabamas un Tenesī štatos gāja bojā vismaz 17 cilvēki.

Tikmēr Nacionālais Meteoroloģijas dienests prognozē, ka laikapstākļi tik drīz neuzlabosies, un vētras var skart aptuveni 70 miljonus cilvēku.

Meteorologi prognozē pērkona negaisus Misisipi austrumos un dienvidos, Alabamas rietumos un Luiziānas austrumos, kā arī paredz vairākus spēcīgus tornado.

Daudzviet sagrautas ēkas, ar saknēm izrauti koki, apgāztas automašīnas un pārrautas elektrolīnijas, atstājot tūkstošiem cilvēku bez elektrības.

Ārkanzasas štatā palīgā vietējām varasiestādēm devušies Nacionālās gvardes karavīri. Štata pilsētu Viloniju, kas ir mājvieta aptuveni 4000 cilvēku, tornado nolīdzinājuši līdz ar zemi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaidāmais ūdens deficīts rada gan investīciju riskus, gan iespējas, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Investori savus investīciju lēmumus izdara, balstoties uz dažādu faktoru kopumu. Pasaule mainās un jau tuvākajā nākotnē daudziem ieguldītājiem var nākties pastiprināti rēķināties ar tādām lietām, kas līdz šim bijušas pašsaprotamas. Šajā gadījumā runa ir par pasaules ūdens pieejamības problēmām. Tieši ūdeni pasaulē lielā mērā var uzskatīt par pašu svarīgāko resursu (ja neņem vērā to, ka dzīvībai vēl svarīgāks ir gaiss) un nākotnē, visticamāk, gaidāms tā deficīts. Ierobežota ūdens pieejamība rada gan investīciju riskus, gan iespējas. Daži norāda, ka nākotnē ūdens būs gluži vai «zilais zelts». Svarīgi, ka pieprasījumu pēc ūdens neietekmē arī inflācija, recesija, procentlikmju līmenis vai patērētāju gaumes maiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Nakts diskotēkas laikā slēgs satiksmi 11.novembra krastmalā

Lelde Petrāne, 24.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar nakts diskotēkas rīkošanu no 25.jūlija plkst.21.00 līdz 27.jūlijam plkst. 16.00 tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme 11.novembra krastmalas posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai. Satiksme būs slēgta arī Poļu gātes posmā no 11.novembra krastmalas līdz Pils ielai un Bīskapa gātes posmā no Herdera laukuma līdz 11.novembra krastmalai, kā arī Muitas ielas posmā no Citadeles ielas līdz Eksporta ielai.

Par to informē Rīgas dome.

Transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas ierobežojumi 11.novembra krastmalā tiks ieviesti jau no 25.jūlija plkst. 20.00.

No 25.jūlija plkst. 20.00 līdz 27.jūlijam plkst. 16.00 tiks organizēta divvirzienu satiksme Pils ielas posmā no Poļu gātes līdz Doma laukumam, Doma laukuma posmā no Pils ielas līdz Herdera laukumam un Doma laukuma posmā no Pils ielas līdz Jēkaba ielai.

No 26.jūlija plkst. 17.00 līdz 27.jūlijam plkst. 5.00 gājējiem tiks slēgta 11.novembra krastmala posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai, izņemot apmeklētājus ar speciālām caurlaidēm un ieejas biļetēm. Šajā laikā gājēju pārvietošanās notiks 11. novembra krastmalai piegulošajā paralēlajā ielā, nodrošinot gājēju kustību 3,5 metru platā joslā no trotuāra apmales Vecrīgas pusē, posmā no Poļu gātes līdz Triangula bastionam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Misisipi štata Sautheivenas pilsētā lielveikalā «Walmart» kāds darbinieks otrdien atklājis uguni, nošaujot divus kolēģus un ievainojot policistu, paziņojusi policija.

Savukārt uzbrucēju sašāvis policists. Uzbrucējs aizturēts un nogādāts slimnīcā, kur viņam veikta operācija.

Policists, kuru sašāvis uzbrucējs, ir tikai viegli ievainots, jo viņam bijusi pretložu veste.

Pēc policijas sniegtajām ziņām, uzbrucējs ir 39 gadus vecais Martess Tarels Eibrams.

Nogalinātie ir 40 gadus vecais veikala vadītājs Entonijs Brauns un 38 gadus vecais darbinieks Brendons Geilss.

«Walmart» pārstāvis pastāstīja žurnālistiem, ka pirms vairākām dienām Eibrams atstādināts no darba pienākumu pildīšanas, jo kādam kolēģim parādījis nazi, lai gan neesot ar to draudējis. Par notikušo iesniegts ziņojums policijai. Lēmums par to, vai Eibramu atlaist, vēl nebija pieņemts, norādījis veikalu tīkla pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Uz skolas sākumu vienmēr jābūt atpakaļ,» saka Amanda Kreile, kura studē māszinības Rīgas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledžā un jau trīs vasaras dodas strādāt uz Lielbritāniju. Viņa nav vienīgā jauniete, kas studē Latvijā, bet vasarā dodas uz ārzemēm, lai strādātu un nopelnītu.

Arī Latvijas Universitātes students Jurģis Kukša jau četras vasaras pavadījis ASV, pārdodot izglītojošas bērnu un jauniešu grāmatas, diskus vai online pakalpojumus amerikāņu ģimenēm. «Man nepatīk tā izvēle - vai nu iet uz skolu vai darbu, viens no tiem ir jāpamet. Es tādu izvēli negribēju veikt, tāpēc jāinvestē vasara savā nākotnē,» pastāsta jaunietis.

Amanda darbu Lielbritānijā meklē pati: «Es nopērku biļeti, aizbraucu, tad eju uz aģentūrām, saku, ka meklēju darbu, pastāstu par savu pieredzi. Viņi skatās, ko var piedāvāt un pēc kāda laika zvana un saka, ka ir jāiet uz interviju.» Vidēji darba atrašanai katru vasaru jāvelta divas nedēļas, saka Amanda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien četros ASV dienvidu štatos plosījās viesuļvētras, kas daudzas mājas nopostīja līdz pamatiem, sadragāja automašīnas, un vairāki cilvēki «iesprostoti» zem gruvešiem, un vismaz viens cilvēks gājis bojā, ziņo AP.

Viesuļvētras plosījušās Misisipi, Džordžijas, Indiānas un Tenesijas štatā. Visvairāk postījumu nodarīts Edeirsvillā, Džordžijas štatā, savukārt uz Starpštatu autoceļa 75 automašīnas apgāztas ar riteņiem augšup.

Bez elektrības palikuši vairāki tūkstoši mājsaimniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Natana Hamonda (Nathan Hammond) specializācija ir zīmējumi debesīs.

Aģentūra AP fotogrāfijās iemūžinājusi viņa darbu virs Ņūorleānas un Misisipi upes. Kāds vietējais uzņēmējs viņu bija nolīdzis, lai festivāla laikā debesīs taptu pozitīvi, iedvesmojoši vēstījumi.

Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

FIB arestē aizdomās turēto par indi saturošas vēstules sūtīšanu Obamam

Jānis Rancāns, 18.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) arestējis kādu Misisipi štata iedzīvotāju saistībā ar indi saturošu vēstuļu sūtīšanu ASV prezidentam Barakam Obamam, senatora Rodžera Vikera Vašingtonas birojam un kādai štata tieslietu sistēmas amatpersonai.

Aizdomās turētais – 45 gadus vecais Pols Kevins Kērtiss – aizturēts savās mājās Korintas pilsētā. FIB uzskata, ka aizturētais ar ASV Pasta starpniecību nosūtījis trīs vēstules, kuras pārbaudēs uzrādījušas nāvējošu indi ricīnu.

Ricīnu saturošās vēstules ASV amatpersonām tika pārtvertas saņemtā pasta drošības pārbaužu laikā. FIB norāda, ka tajās bijis rakstīts «redzēt netaisnību un to neatmaskot, nozīmē kļūt par klusu līdzdalībnieku».

Kā, vēstīts, pirmdien Bostonas maratona laikā nogranda sprādzieni, kuros bojā gāja trīs, bet ievainojums ieguva vairāk nekā 170 cilvēki. Vēstuļu saņemšana Vašingtonā izraisīja trauksmi, un tika evakuētas atsevišķas ASV valdības ēkas. Tomēr FIB vēlāk pavēstījis, ka ricīna saturošās vēstules un sprādzieni Bostonā neesot saistīti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Tūrisma objekts: māja, kas savus īpašniekus gaida jau 30 gadus

Lelde Petrāne, 09.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikas Savienoto Valstu Misisipi štatā atrodama pamesta māja, kuras īpašnieks - pēc visa spriežot - ir vienkārši piecēlies un aizgājis. Tagad tā piesaista tūristus.

Māju palēnām saēd laiks, bet iekšpusē joprojām neskartas atrodamas lelles, ziedi, gultas, fotogrāfijas un pat šķiršanās dokumenti.

Māja (kā tūrisma objekts pazīstama ar nosaukumu Hoarder House) pamesta stāv gandrīz 30 gadus un kļuvusi par tūristu magnētu. Nav skaidrs, kā māja nonākusi šādā stāvoklī, taču zināms, ka kādai ģimenei tā piederējusi kopš pagājušā gadsimta četrdesmitajiem gadiem.

Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kanādā apcietināti divi ārzemnieki, kas plānojuši veikt teroristisku uzbrukumu pasažieru vilcienam. Aizturētie tiek saistīti ar starptautisko teroristu grupējumu al-Qaeda, vēsta BBC.

Vietējās varasiestādes norāda, ka 30 gadus vecais Čihebs Esegaiers un 35 gadus vecais Raeds Džasers plānojuši no sliedēm nolaist kompānijas Via Rail pasažieru vilcienu Toronto apkaimē. Gadījumā, ja noziedzīgais plāns būtu izdevies, bojā būtu gājuši un ievainojumus guvuši daudzi cilvēki, norāda Karaliskā Kanādas jātnieku policija.

Iespējamos teroristus palīdzējušas aizturēt no vietējās musulmaņu kopienas saņemtās norādes, vēsta Reuters. Plašāku informāciju par aizturēšanas operāciju Kanādas policija nesniedz. Zināms arī, ka varasiestāžu uzmanības lokā ārzemnieki, viens no kuriem studējis Monreālas universitātē, nonākuši jau pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

FOTO: Uz ASV jūras spēku kuģa USS JAMES E. WILLIAMS klāja

Zane Atlāce-Bistere, 29.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas ostā ieradies ASV jūras spēku kuģis USS JAMES E. WILLIAMS (DDG 95), apliecinot ASV-Latvijas sadarbību, nodrošinot stabilitāti, drošību un labklājību ne tikai Baltijas jūras reģionā, bet visā Eiropā.

Plānots, ka ASV jūras spēku kuģis uzturēsies Rīgas ostā līdz 31.augustam. No 25. līdz 28.augustam kuģa USS JAMES E. WILLIAMS jūrnieki piedalās vairākos labdarības projektos Bruknas muižas rehabilitācijas centrā, audžuģimeņu mājā Zvannieki un Svētā Lūkas atbalsta biedrībā.

ASV jūras spēku kuģis USS JAMES E. WILLIAMS (DDG 95) ir Ārleja Bērka (Arleigh Burke) klases mīnu iznīcinātjkuģis, kas aprīkots ar mūsdienīgām kaujas nodrošinājuma un vadības sistēmām. Kuģis ir nosaukts Vjetnamas kara varoņa Džeimsa Eliota Viljamsa (James Eliott Williams) vārdā. Tas būvēts Ingalls kuģu būvētavā Paskagulā (Pascagoula), Misisipi štatā un nolaists ūdenī 2003 gadā. Kuģa garums ir 155,3 m, platums: 20 m, iegrime: 9,4 m.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Par kriptovalūtu nākotni

ABLV grupas galvenais analītiķis Leonīds Aļšanskis, 08.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz lielo ažiotāžu, kas sacelta ap kriptovalūtām, it īpaši pērn, tām acīmredzami šobrīd nevar dot pilnvērtīgas naudas statusu.

Iespējas norēķināties ar vispopulārāko no kriptovalūtām — bitkoinu — pasaulē ir pagaidām ārkārtīgi šauras un drīzāk tiek uzskatītas par eksotiskām, t. i., novērojamo drudžaino pieprasījumu nevar skaidrot ar vajadzību pēc bitcoin kā maksāšanas līdzekļa.

Ir valstis, kur bitcoin ir populārāks, jo atzīts valsts līmenī, piemēram, Japānā, Beļģijā, Vācijā vai Čehijā. Bet ir arī valstis, kuras gandrīz vai aizliegušas norēķinus ar bitcoin, piemēram, Latīņamerikas valstis, Ķīna vai Baltkrievija.

Problēma saistībā ar norēķiniem bitcoin valūtā ir arī to augstā volatilitāte — iespējamās straujās bitcoin cenas izmaiņas pret tradicionālajām valūtām.

Runājot par Latviju, jāsecina, ka tā pagaidām būtiski atpaliek no vairākuma Eiropas valstu bitcoin norēķinos — ne tikai no Vācijas, Čehijas vai Beļģijas, bet arī no Polijas, Rumānijas un Bulgārijas. airBaltic norēķinus ar bitcoin sāka piedāvāt vēl 2014. gadā, kļūstot par pasaulē pirmo lidsabiedrību, kas pieņem bitcoin, pasažieriem norēķinoties par aviobiļetēm.

Komentāri

Pievienot komentāru