Tehnoloģijas

Arī Latvijā var lejuplādēt mūziku un filmas no iTune platformas

LETA, 29.09.2011

Jaunākais izdevums

Turpmāk arī Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja iegādāties un lejupielādēt mūziku un filmas caur ASV informācijas tehnoloģiju kompānijas (IT) Apple platformu iTunes, biznesa portālu Nozare.lv informēja kompānijas oficiālā izplatītāja Baltijas valstīs AVAD Baltic mārketinga un komunikāciju vadītāja Jolanta Pupkeviciene.

iTune platformā pieejamās filmas varēs arī nomāt.

AVAD Baltic informē, ka šīs iespējas būs pieejamas vēl desmit Eiropas Savienības valstīm (ES), kuru vidū ir arī visas Baltijas valstis. IT portāli savukārt vēsta, ka pēc vakar izskanējušajām baumām šodien kļuvis zināms, ka iTunes Music Store ir pieejams vēl 12 Eiropas valstīs, tādējādi mūziku caur šo platformu var nopirkt un lejupielādēt visās ES dalībvalstīs.

Apple produktu zinātāji norāda, ka iTunes lapā redzama zināma rosība. Tomēr, Apple sadarbības partneriem, piemēram, veikalam Capital, vēl nav paziņots par iTunes pieejamību. Tiek lēsts, ka šādas ziņas varētu būt pēc Apple oficiālā prezentācijas pasākuma, kas notiks 4. oktobrī un kurā gaidāma arī iPhone5 prezentācija.

Jauno valstu vidū ir visas trīs Baltijas valstis, Bulgārija, Kipra, Čehija, Ungārija, Malta, Policija, Rumānija, Slovākija un Slovēnija. Iepriekš caur iTunes minēto valstu iedzīvotāji varēja lejupielādēt aplikācijas. Lietotāji ziņojuši arī par iespēju pirkt un nomāt filmas.

Tagad kopumā iTunes Music Store ir pieejams 36 valstīs pasaulē.

Portāls arī raksta, ka plašāka valstu loka iedzīvotājiem būs pieejams arī "Apple" elektronisko grāmatu veikals "iBookstore". Pēc thenextweb.com ziņotā, patlaban grāmatu autoriem ir radusies iespēja padarīt pieejamus savus darbus vairāk nekā 25 jaunās valstīs, kas nozīmē, ka tās būs pieejamas arī šo valstu lietotājiem. Valstu vidū tiek minētas arī Baltijas valstis.

Iepriekš autori varēja savus darbus padarīt pieejamus vien ASV, Lielbritānijā, Francijā, Vācijā, Austrālijā un Kanādā.

Arī AVAD Baltic pārstāve norādīja, ka iBookstore nonāks pie Latvijas lietotājiem. Tagad šajā veikalā ir aptuveni 200 000 grāmatu.

Ar iTunes starpniecību iespējams klausīties un skatīties, kā arī iegādāties mūziku, filmas, audiogrāmatas, podkāstus jeb lejupielādējamus audio vai video failus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijas iTunes lietotājiem nav jāuztraucas par nelikumīgu mūzikas ielādi

Gunta Kursiša, 18.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvijas autoru tiesības līdz ar iTunes ieviešanu Latvijā nekādā veidā nav pārkāptas, gluži pretēji – tās tiek ievērotas, jo iTunes laicīgi, pirms autoru darbu lietošanas saņēma atļauju darbu lietojumam,» Db.lv norādīja Inese Paklone, Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) izpilddirektore.

«iTunes Latvijā beidzot ir radījis visas iespējas likumiski lietot mūziku vismūsdienīgākajā veidā,» viņa norādīja.

Jau vēstīts, ka ASV tehnoloģiju kompānija Apple paplašinājusi to valstu sarakstu, kurās ir pieejams mūzikas pakalpojums iTunes Match – turpmāk serviss būs pieejams 19 jaunās valstīs, tostarp arī Latvijā.

AKKA/LAA ar pasaules lielāko mūzikas interneta veikalu iTunes slēdza līgumu jau pērn. Līgums paredz, ka autoriem, kuru darbi ievietoti iTunes, tiks maksātas autoratlīdzības.

Ja Latvijas autors deleģējis AKKA/LAA savu muzikālo darbu mehāniskās reproducēšanas tiesības un ja šī autora darbi pieejami iTunes veikalā, tad tie arī automātiski pieejami arī iTunes Match un iCloud, apliecināja I. Paklone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple ikgadējā izstrādātāju konferencē (Apple Worldwide Developers Conference) ir prezentējusi gaidīto iCloud mākoņdatošanas pakalpojumu, kas atļaus lietotājiem uzglabāt mūziku, dažādas fotogrāfijas, elektroniskās grāmatas u.c.

iCloud sinhronizēs un koordinēs saturu, ko lietotājs uzglabā un apmaina starp savām ierīcēm. Jebkuru lietotāja nopirkto elektronisko grāmata vai, piemēram, dziesmu varēs pavairot uz visām Apple ierīcēm (iPhone, iPod, iPad), kas ir tā rīcībā.

Tomēr iCloud nebūs tikai «cietais disks debesīs», apgalvo Apple vadītājs Stīvs Džobss. «Mēs padaram PC un Mac tikai par ierīcēm,» viņš norādīja. «Un pārceļam jūsu digitālās dzīves centru uz mākoņiem». Tas izbeigtu pašreizējo, sarežģīto datu sinhronizēšanu.

Viens no galvenajiem iCloud elementiem ir Apple mūzikas veikals iTunes – mūzika, kura ir iegādāta ar vienu ierīci var tikt atksaņota uz visām Apple ierīcēm, kuras ir personas rīcībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Apple paplašinājusi to valstu sarakstu, kurās ir pieejams mūzikas pakalpojums iTunes Match. Turpmāk serviss būs pieejams 19 jaunās valstīs, tostarp arī Latvijā.

Apple iTunes Match ļauj noskenēt lietotāja rīcībā esošo mūziku un izvietot to datu «mākonī» iCloud. Izmantojot pakalpojumu «mākonī» iespējams sinhronizēt ne tikai iTunes Store tiešsaistes veikalā iegādāto mūziku, bet arī tādu, kas lietotāja rīcībā ir nonākusi citos veidos. Šajā gadījumā «mākonī» tiek izvietota mūzikas faila kopija no iTunes Store.

Gadījumā, ja serviss lietotāja mūzikas failus neatpazīs, tad tie tiks augšupielādēti «mākonī». iTunes Match padara lietotāja mūziku pieejamu no jebkuras vietas pasaulē. Pakalpojumu iespējams izmantot par gada samaksu 24,99 eiro apmērā. Kopumā iTunes Match var sinhronizēt 25 tūkstošus dziesmu un servisu piesaistīt desmit Apple ierīcēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Apple iepazīstinājusi ar jaunāko operētājsistēmu iOS7, kā arī ar mūzikas straumēšanas pakalpojumu iTunes Radio.

Operētājsistēma piedzīvojusi dizaina izmaiņas. Mobilajā versijā pārveidoti vizuālie elementi, kā arī pārzīmētas lietojumprogrammu ikonas. Apple dizaina grupas vadītājs Džonijs Īvs (Jony Ive) norādīja, ka operētājsistēmas izstrādes mērķis bijis to padarīt «tīrāku» un «izcelt» lietotāju saturu. Līdzīgas izmaiņas piedzīvojusi arī operētājsistēmas versija, kas paredzēta Mac datoriem OS X Maverick. Paredzēts, ka operētājsistēma tirdzniecībā nonāks 2013. gada otrajā pusē.

Pakalpojums iTunes Radio tikmēr piedāvā lietotājiem piekļuvi mūzikas kanāliem, kurus var pielāgot atkarībā no klausīšanās vēstures iTunes. Izmantojot pakalpojumu, iespējams klausīties arī atsevišķas dziesmas, kuras nav lietotāja īpašumā, ieskaitot pat vēl atklātībā neizlaistas un ekskluzīvas, vēsta BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Apple akcijas vērtība samazinājusies zem 400 ASV dolāru atzīmes. Tas noticis pēc tam, kad analītiķi nāca klajā ar komentāriem par zemiem iPhone tirdzniecības rādītājiem un kompānijas darbinieku pāriešanu darbā pie konkurentiem.

Pirmdien vērtspapīru tirdzniecības dienas laikā Apple akcijas vērtība samazinājās līdz 398,05 ASV dolāriem, taču tirdzniecību noslēdza ar 402,54 dolāriem. Kopš aizvadītā gada septembra Apple akciju vērtība zaudējusi 43%.

Jaunāko kritumu izraisījuši Jefferies analītiķu komentāri, kas pavēstījuši, ka pieprasījums pēc iPhone viedtālruņiem esot zemāks nekā iepriekš cerēts, kas liekot kompānijai apsvērt iespēju samazināt to ražošanas apjomus. Saskaņā ar Jefferies aplēsēm, pasūtījumu skaits periodam no jūlija līdz septembrim ir samazinājies no 40 – 45 miljoniem vienību, līdz 25 – 30 miljoniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple pēc 18 gadu darbības varētu slēgt aplikāciju iTunes.

Uzņēmuma vadītājs Tims Kuks ikgadējā konferencē Worldwide Developers Conference, kas sākas šodien, varētu paziņot par atsevišķām aplikācijām mūzikai, TV un podkāstiem. Aplikācijas jau patlaban pieejamas iPad un iPhones lietotājiem. Šajā gadā konference veltīta programmatūras atjauninājumiem un Apple jaunajai pieejai aplikācijām.

Twitter lietotāji pamanījuši, ka no adreses itunes.apple.com jau patlaban tiek pāradresēti uz music.apple.com. Tāpat mainījušās kategoriju adreses uz, piemēram, apps.apple.com, podcasts.apple.com, tv.apple.com, movies.apple.com un books.apple.com.

ITunes aplikācija pirmo reizi lietotājiem bija pieejama 2001.gada 9.janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijā sāk pārdot Apple TV

Sanita Igaune, 28.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstīs pārdošanā ir jauns Apple produkts - Apple TV, kas lietotājiem nodrošinās iespēju jebkurā laikā noskatīties sev vēlamās TV pārraides. Galvenais iemesls, kāpēc tika uzsākta Apple TV tirdzniecība, ir nesen Latvijā oficiāli atvērtais Apple mūzikas un filmu veikals internetā iTunes Store.

Pirms dažiem gadiem Apple dibinātājs, nu jau mūžībā aizgājušais, Stīvs Džobss (Steve Jobs) bija norādījis, ka vairs nav neviena iemesla, lai mājās turētu visas tās sarežģītās ierīces un tālvadības pultis.

Apple TV ir pieejams oficiālajos Apple produkcijas salonos. Šīs ierīces cena ir 99 Ls.

Ar HDMI vadu pieslēdzot šo nelielo ierīci televizoram, ar bezvadu savienojuma palīdzību ir iespējams pārcelt visu lietotāja iTunes bibliotēku uz plato ekrānu. Ar bezvadu tīklu pie Apple TV var pieslēgt vairākus datorus. Apple TV ir iebūvēts A4 procesors. Ar speciālas programmas palīdzību Apple TV var vadīt arī no iPod touch, iPad vai iPhone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no ASV tehnoloģiju milža Apple «tēviem» Stīvs Vozniaks uzskata, ka kompānija, kuras dibināšanā viņš pats piedalījies, kļuvusi augstprātīga.

Sarunā ar tehnoloģiju mediju TechCentral S. Vozniaks norādījis, ka jauno iPhone 5 viedtālruni Apple vajadzējis aprīkot ar platāku ekrānu. «Daļa no manis vēlas, lai Apple nebūtu tik augstprātīga un neuzskatītu, ka ir vienīgie, kas kaut ko saprot. Es gribētu, lai viņi būtu radījuši platāku [iPhone 5],» sacījis S. Vozniaks.

Jaunākais Apple viedtālrunis aprīkots ar tieši tik pat platu displeju, kā tā priekšgājējs iPhone 4S. Displejs gan ir padarīts lielāks, un Apple uzsver, ka tādējādi ierīci ir vieglāk lietot. Apple skaidro, ka, pūloties izveidot pēc iespējas lielāku displeju, tiekot iegūts viedtālrunis, kurš liekas pārāk liels, muļķīgs un neērti lietojams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Pirkt vai nepirkt Apple akcijas pirms iPhone 8 prezentācijas?

Žanete Hāka, 05.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple nākamnedēļ, 12.septembrī prezentēs jauno iPhone 8 modeli, un tirgus dalībnieki sagaida iespaidīgu prezentāciju, tādēļ cerams, ka kompānija nesagādās vilšanos.

Patlaban ir pagājuši nedaudz vairāk kā 10 gadi kopš iPhone debijas tirgū, un tas bija viens no pīlāriem pašreizējām tirgus tendencēm un pircēju pieprasījumam.

Kopš iPhone debitēja tirgū Apple akcijas cena ir augusi par vairāk nekā 820%, taču tirgus ir skarba vieta un investori neskatās pagātnē, bet gan domā par nākotni. Līdz ar to patlaban jautājums ir, kādā virzienā dosies uzņēmums un vai iegādāties akcijas, gaidot iPhone 8.

Portāls MarketWatch apkopojis piecus iemeslus, kādēļ ir vērts iegādāties uzņēmuma akcijas un piecus iemeslus, kādēļ būt piesardzīgiem.

Kādēļ iegādāties Apple akcijas?

1. Tirgus noskaņojums ir uzlabojies. Pēc diezgan neveiksmīga snieguma 2015. un 2016.gadā Apple akcijas cena pēdējā laikā uzrāda labas tendences, un augusta sākumā dienas laikā pat tā palēcās par 5% pēc tam, kad investori guva pierādījumus, ka iPhone pārdošanas apjomi aizvien aug labi. Šajā gadā akcijas cena ir augusi par 40%, savukārt kopš pērnā gada maijā – par 80%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple par 3,2 miljardiem dolāru varētu iegādātiesBeats

Gunta Kursiša, 09.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu tehnoloģiju gigants Apple pašlaik ir pārrunu procesā par austiņu ražotāja un mūzikas straumēšanas pakalpojuma sniedzēja Beats Electronics iegādi, vēsta mediji.

Tiek ziņots, ka Apple par Beats iegādi būtu gatavs atdot pat 3,2 miljardus ASV dolāru, turklāt darījums varētu tikt izsludināts nākammēnes, ziņo BBC.

Ja Beats iegāde notiks, tas būs lielākais cita uzņēmuma pārņemšanas gadījums Apple vēsturē. Beats pirkšana signalizē, ka Apple grasās nopietnāk pievērsties telefonu un mūzikas aksesuāru biznesam, kā arī palielināt tiešsaistes mūzikas piedāvājumu. Abām šīm jomām eksperti tuvākajos gados paredz strauju izaugsmi.

Kompāniju Beats dibināja mūzikas producents Džimijs Aivains (Jimmy Iovin) un hip-hopa zvaigzne Dr Dre. Šogad kompānija abonentiem sāka sniegt mūzikas straumēšanas pakalpojumu, taču līdz tam nodarbojās vienīgi ar austiņu ražošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informācijas tehnoloģiju kompānija Apple izvairās no nodokļu nomaksas miljardiem dolāru apmērā, izveidojot dažādās pasaulēs valstīs mazus birojus, kas uzkrāj un investē kompānijas peļņu, vēsta laikraksts The New York Times.

Viens no šādiem birojiem atrodas Nevadas štata Rīno pilsētā, kur netiek piemērots kapitāla pieauguma nodoklis, savukārt Kalifornijas štatā, kur atrodas Apple galvenā mītne, nodokļa likme ir 8,84%.

Laikraksts, atsaucoties uz augstiem avotiem Apple vadībā, raksta, ka biroji Rīno, Īrijā, Nīderlandē, Luksemburgā, Britu Virdžīnu salās un citās zemo nodokļu zonās ir viena no vairākām legālajām metodēm, kuras kompānija izmanto, lai samazinātu nodokļu nastu.

Apple izstrādājusi «korporatīvas stratēģijas, lai savā labā izmantotu nodokļu likumu vājās vietas,» laikrakstam stāstīja bijušie kompānijas vadītāji, kas palīdzējuši izstrādāt šīs stratēģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

FOTO: Apple ikgadējā Worldwide Developers Conference prezentē jaunumus

Žanete Hāka, 04.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīta ikgadējā Apple izstrādātāju konference Worldwide Developers Conference (WWDC), kuras laikā, kā ierasts, uzņēmuma pārstāvji iepazīstināja ar vairākiem jaunumiem.

Apple prezentēja jaunu, jaudīgu datoru profesionāļiem Mac Pro un ekrānu Apple Pro Display XDR ar Retina 6K 32 collu ekrānu. Tika ziņots, ka datora sākumcena būs 5999 dolāri, taču netika minēts, cik maksās dārgākais modelis.

Tāpat uzņēmums atklāja jaunāko macOS Catalina operētājsistēmu, kas papildināta ar jaunām aplikācijām un jaunu tehnoloģiju attīstītājiem. Ar jauno operētājsistēmu Apple nomaina iTunes ar aplikācijām Apple Music, Apple Podcasts un Apple TV. Operētājsistēma piedāvās arī Sidecar funkciju, kas ļaus izmantot iPad kā otro ekrānu.

Apple klātesošos iepazīstināja arī ar iOS 13, kas piedāvās jaunas funkcijas, uzlabotas foto, vienkāršāku veidu, kā ātrāk pieslēgties aplikācijām un mājaslapām, izmantojot Apple ID. Tāpat paplašināta Apple Maps aplikācija, uzlaboti atgādinājumi, īsziņas un citas funkcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedpulksteņi rada draudus tradicionālajai pulksteņu industrijai

Dažkārt, izvērtējot kādu tendenču ietekmi, vieglāk ir noteikt zaudētājus nekā uzvarētājus. Līdzīgi, runājot par investīcijām tehnoloģiju kompānijās, teicis arī pasaulslavenais investors Vorens Bafets. Proti, leģendārais investors, uzstājoties ar retu lekciju kādā ASV universitātē, norādīja, ka pagājušā gadsimta pirmajā pusē bija faktiski neiespējami pateikt, kura ASV autoražotāja akcijās ieguldījumi varētu būt perspektīvākie. Spēkratu ražotāju un dažādu zīmolu bija pārāk daudz, un bija zināms, ka izdzīvot visi nespēs. Pasakot šo, V. Bafets izmeta asprātīgu padomu, ka tajā brīdī bija skaidrs, ka zaudētāji būs zirgi, un tādēļ investoram vajadzēja «šortot zirgus» (šortošana ir īso pozīciju atvēršana jeb spēlēšana uz vērtspapīru cenu kritumu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tele2 piedāvā jauno iPad; LMT konkurentu nodēvē par zema līmeņa e-veikalu

Sanita Igaune, 19.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pirms pāris dienām bija informācija, ka jaunākais Apple planšetdators iPad Latvijā būs pieejams sākot no 27.aprīļa, mobilo sakaru operators Tele2 šo modeli saviem klientiem Latvijā piedāvā iegādāties no aprīļa sākuma, DB apliecina Tele2 sabiedrisko attiecību konsultante Egita Māliņa.

Tas skaidrojams ar to, ka Tele2 iegādājas jauno iPad valstīs, kur tas ir jau pieejams.

Lai arī planšetdators vairāk tiek uztverts kā ierīce personīgai lietošanai, kuras pamatfunkcija ir izklaide, Latvijā par jaunāko iPad vislielāko interesi izrāda tieši uzņēmumi, secinājis Tele2, tomēr precīzus pārdošanas apmērus operators nesniedz.

«Mūsuprāt tieši planšetdatoru segmentam ir lielākais tirgus potenciāls gan pasaulē kopumā, gan Latvijā. Lai arī pašlaik Latvijā tos lieto mazāk kā 1% iedzīvotāju, redzam, ka interese pakāpeniski pieaug gan no uzņēmumu, gan iedzīvotāju puses. Pieaugošais pieprasījums pēc planšetdatoriem ir skaidrojams gan ar mobilā interneta lietotāju skaita pieaugumu, gan pieejamākām cenām. Kopumā planšetdatoru lietošanā pieredzēsim līdzīgas izmaiņas kā mobilo telefonu jomā, kurā viedtelefons no ekskluzīva produkta ir kļuvis par plaša patēriņa preci,» DB skaidro Tele2 komercdirektors Jānis Spoģis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple līdera Stīva Džobsa nāve draud kompānijai ar pozīciju vājināšanos tehnoloģiju nozarē, ko varētu izmantot konkurenti, piemēram, Samsung, Google un Microsoft.

«Apple rīcībā vairs nav tikpat radoša un ambicioza cilvēka, kāds bija S. Džobss. Tā bija Džobsa Apple, nevis Apple Džobss,» tā par S. Džobsa nāvi izsakās aģentūras Reuters aptaujātie nozares eksperti, norādot, ka Apple visai iespējams zaudēs savu inovatīvo garu, ko ātri vien steigs izmantot konkurenti.

Shinoyoung Securities tehnoloģiju analītiķis Lī Sung Vo (Lee Seung-woo) uzskata, ka Apple ir mainījusi nozari, un tās ietekme bez S. Džobsa pazudīs. «Džobsa vadībā Apple apvienoja segmentēto IT nozari vienā lielā patērētāju tirgū,» norāda Lī. «Bez Džobsa Apple konkurentiem, piemēram, Google, Samsung, Microsoft un Facebook ir iespēja ieņemt kompānijas vietu un tie arī to darīs».

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - iPhone 5 dzen Apple jaunās virsotnēs; tehnoloģiju pasaule sajūsmā

Jānis Rancāns, 19.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Apple akciju cena pārsniegusi 700 ASV dolāru robežu pēc tam, kad kļuva zināms, ka jaunākā viedtālruņa iPhone 5 rezervāciju skaits pirmajā dienā pārsniedzis divus miljonus.

[Papildināta no 5. līdz 9. rindkopai]

Jaunā viedtālruņa rezervāciju skaits nedēļas nogalē bijis tik milzīgs, ka Apple bija spiesta pat noteikt vēlāku piegādes laiku. «iPhone 5 rezervāciju skaits ievērojami pārsniedza iPhone 4S rekordu. Klientu reakcija bija fenomenāla,» sacīja Apple viceprezidents Filips Šillers (Philip Schiller).

Savukārt tirgus analītiķu kompānija Baird Equity Research prognozē, ka Apple, visticamāk, pirmajās trijās dienās būs izdevies pārdot vairāk nekā piecus miljonus iPhone 5.

Milzīgā iPhone 5 popularitāte likusi Apple akciju vērtībai sasniegt galvu reibinošus augstumus. Trešdienas pēcpusdienā Apple akciju vērtība pārsniedza 701 ASV dolārus, uzkāpjot līdz 701,91 ASV dolāram.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oficiāli apstiprinātas ziņas, ka amerikāņu tehnoloģiju kompānija Apple iegādāsies mūzikas straumēšanas pakalpojumu sniedzēju un austiņu ražotāju Beats. Darījuma summa – trīs miljardi ASV dolāru, vēsta Reuters.

Tādējādi tiks slēgts lielākais citas kompānijas iegādes darījums Apple vēsturē.

Beats pirkšana signalizē, ka Apple grasās nopietnāk pievērsties telefonu un mūzikas aksesuāru biznesam, kā arī palielināt tiešsaistes mūzikas piedāvājumu. Abām šīm jomām eksperti tuvākajos gados paredz strauju izaugsmi.

Kompāniju Beats dibināja mūzikas producents Džimijs Aivains (Jimmy Iovin) un hip-hopa zvaigzne Dr Dre. Šogad kompānija abonentiem sāka sniegt mūzikas straumēšanas pakalpojumu, taču līdz tam nodarbojās vienīgi ar austiņu ražošanu.

Kompānijai Apple jau pieder mūzikas pakalpojumu vietne iTunes store, kas pašlaik ir pasaulē lielākā mūzikas lejupielādes vietne. Pērn Apple laida klajā arī iTunes Radio, taču līdz šim projektu nevar raksturo kā visai veiksmīgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Apple aptur sadarbību ar Krimas programmētājiem

BNS/INTERFAX, 20.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV datortehnoloģiju kompānija Apple Inc. ir vienpusēji apturējusi sadarbības līgumus ar programmatūras izstrādātājiem Krievijas anektētajā Krimā, ziņu aģentūrai Interfax pavēstīja Krimas programmētājs Maksims Serdjuks.

Kompānija ir aizvākusi Krimas iedzīvotāju veidotās aplikācijas no sava interneta aplikāciju veikala App Store, kuru izmanto Apple produktu īpašnieki, sacīja Serdjuks. Apple arī bloķējusi Krimas programmētāju kontus, uz kuriem bija pārskaitīta nauda, kuru lietotāji samaksājuši par šīm aplikācijām.

«Man paziņoja, ka kompānija ir anulējusi līgumu un aicinājusi iznīcināt visus datus, visu tehnisko informāciju, kuru es biju saņēmis no Apple. Apmēram 15 manu kontaktpersonu ir saņēmuši līdzīgus paziņojumus. Nauda Apple kontos, kas agrāk netika izņemta, tagad, protams, ir iestrēgusi,» sacīja Serdjuks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar iPhone X Apple pierāda, ka nav aizmirsis, kā izstrādāt inovatīvus risinājumus

Viedtelefonu tirgus izveidošanā nenovērtējamu pienesumu devušā iPhone desmit gadu jubilejā Apple savus cienītājus aplaimojis ne vien ar ikgadējo «āboltelefona» uzlabojumu iPhone 8 veidolā, bet arī krietni pārveidotu jubilejas versiju iPhone X. Un, ja «astotnieka» pirmajā tirdzniecības dienā pircēju attieksme bija neierasti vēsa, tad X jeb «desmitnieks» parādīja, ka fanātisko Apple lietotāju entuziasms joprojām nav pagaisis. Kilometriem garas rindas metropolēs, un arī Rīgā prezentācijas pasākumā Euronics veikalā visi pieejamie eksemplāri tika izķerti dažās minūtēs.

Vai tiešām tādai ažiotāžai ir pamatots iemesls? Jāsāk ar to, ka iPhone X iestrādātas vairākas tehnoloģijas, kas vismaz Apple ir jaunums. Ārpus kaliforniešu apjūsmotāju pulka gan lielākā daļa no tām jau labu laiku ir redzētas un aptaustītas. Tomēr pieminēšanas vērtas tās ir.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple līdzdibinātājs Stīvs Džobss jau 1984. gadā, kad Apple nāca klajā ar Macintosh personālo datoru, apsvēris mobilā tālruņa izgatavošanu ar kompānijas zīmolu, atklājis bijušais tehnoloģiju giganta izpilddirektors Džons Skullejs (John Sculley).

«Es atceros, ka mēs pie Mac tālruņiem strādājām 1984. gada nogalē. Stīvs jau tobrīd domāja par šādiem produktiem,» sarunā ar CNBC sacīja Dž. Skullejs. «Viņš mēdza sacīt, ka svarīgākās lietas nav tās, kuras tiek ražotas, bet gan tādas, kuras netiek. Viņš stingri iestājās par [tehnoloģiju] vienkāršošanu,» atzina bijušais Apple izpilddirektors.

Viņš arī norādīja, ka lētāku produktu izstrāde nav uzskatāma par atteikšanos no S. Džobsa vīzijas. «Es neuzskatu, ka nākšana klajā ar plašāku produktu klāstu ir kompromisa meklēšana. Es nedomāju, ka viņi ķersies pie simts dolārus vērtiem viedtālruņiem. Esmu pārliecināts, un to arī apstiprina mani avoti, ka viņi uzlabos savus galvenos produktus,» sacīja Dž. Skullejs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple aizvadītā gada pēdējo ceturksni noslēgusi ar peļņu 13,1 miljarda ASV dolāru apmērā, kā arī minētajā laikā spējusi par 28% audzēt iPhone un par 48% iPad pārdošanas apjomus.

Tomēr šādi rezultāti izraisījuši investoru vilšanos, kuri bija cerējuši uz augstāku un straujāku peļņas kāpumu. Salīdzinot ar gadu iepriekš, Apple peļņa augusi tikai par nepilnu vienu miljardu ASV dolāru.

Investoru satraukums veicinājis Apple akciju kritumu. Trešdien Apple akcijas vērtība bija samazinājusies līdz 461,3 ASV dolāriem, kas ir kritums 34% apmērā, kopš aizvadītā gada septembra, kad Apple akciju vērtība bija pārsniegusi 700 dolāru atzīmi.

Akciju kritums ceturtdien, pirms regulārās biržas tirdzniecības sesijas sākuma, «noslaucījis» 54,9 miljardus ASV dolārus no Apple tirgus vērtības. Kopš septembra Apple akciju tirgus kapitalizācija samazinājusies par 175 miljardiem ASV dolāru. Tas nozīmē, ka Apple drīzumā varētu zaudēt savu pasaules vērtīgākās kompānijas statusu. Apple tuvākā sekotāja Exxon Mobil Corp. tirgus vērtība trešdien bija 413,5 miljardi ASV dolāri, savukārt Apple – 482,7 miljardi ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stīvs Džobss rakstniekam, kas sagatavoja viņa biogrāfiju, pavēstījis, ka vēlas iznīcināt Google radīto operētājsistēmu Android un, lai to panāktu, viņš ziedos visu kompānijas Apple naudu un, ja tas būs nepieciešams, arī savu pēdējo elpas vilcienu, raksta BBC.

Pilns saturs, kurā Apple nu jau mūžībā aizgājušais līdzdibinātājs pauž savu niknumu pret Google izstrādāto operētājsistēmu, tiks atklāts gaidāmajā S. Džobsa biogrāfijā. Tās autoram Valteram Īzaksonam (Water Isaacson) Apple līdzdibinātājs atklāj, ka viņš uzskata Android līdzību Apple izstrādātajai iOS operētājsistēmai par «grandiozu zādzību».

Patlaban Apple tiesājas ar vairākiem viedtālruņu ražotājiem, kas darbojas ar Android operētājsistēmu.

Saskaņā ar V. Īzaksona grāmatu, kuras izdevējs būs Asociated Press, S. Džobss ir teicis: «Es iznīcināšu Android, jo tas ir zagts produkts. Par to esmu gatavs uzsākt kodoltermālo karu.» Grāmatā Apple līdzdibinātājs citēts, sakot: «Es cīnīšos līdz pēdējam elpas vilcienam un iztērēšu katru Apple peniju no tā 40 miljardu bagātībām, lai cīnītos par savu taisnību.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pieci iemesli, kas padara iPhone par kulta preci

Dainis Dembovskis - mobilo sakaru operatora «BITE» tehnoloģiju eksperts, 27.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Funkcionalitāte, ātrdarbība, stabilitāte - ar šīm lietām mēdz lepoties teju ikviens viedtālruņu ražotājs, tomēr tikai daži no zīmoliem iekļūst kulta preču statusā. Kā tehnoloģiju gigantam «Apple» nemainīgi izdodas saglabāt līderpozīcijas?

«iPhone» lietotāji visā pasaulē ar entuziasmu gaida ziņas par jauniem modeļiem, atjauninājumiem vai programmatūras versijām. Arī Latvijā šīm viedierīcēm ir prāvs cienītāju pulks.

Drosme un paļaušanās

Stīvs Džobs iedibināja tradīciju, ka «Apple» inženieri produktus rada, primāri domājot par sevi, tāpēc tiem jābūt īpaši inovatīviem, kvalitatīviem - tādiem, kurus viņi paši gribētu pirkt un lietot.

Interesanti, ka teju visus jaunos programmproduktus «Apple» drosmīgi nodod lietotājiem beta versijās, tā ļaujot viņiem iesaistīties to pilnveidošanā. Piemēram, operētājsistēmas «iOS12» beta versija lietotājiem pieejama jau kopš šā gada jūnija, lai gan oficiālā tās «pirmizrāde» plānota tikai rudenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple turpmāk ik ceturksni saviem investoriem izmaksās dividendes 2,65 ASV dolāru apjomā. Pirmā dividenžu izmaksa notiks šā gada ceturtajā ceturksnī, ziņo kompānija.

Eksperti norāda, ka dividenžu izmaksa Apple akcijas padarīs tikai pievilcīgākas. Jāteic, ka šogad Apple akcijas cenas kāpums ir bijis iespaidīgs – par 45% un šobrīd kompānijas akcijas vērtība atrodas 600 ASV dolāru atzīmes tuvumā. Turklāt vēl iespaidīgāks Apple akcijas cenas kāpums izskatās nedaudz ilgākā termiņā. Piemēram, kopš pagājušā gada jūlija kompānijas akcijas vērtība ir pieaugusi vairāk nekā par 75%. Jāteic, ka 2009. gada sākumā vienas Apple akcijas cena atradās zem 100 ASV dolāru atzīmes. Kopš tā laika slavenās kompānijas akcijas cena ir faktiski tikai pieaugusi - procentuālajā izteiksmē par 550%. ASV akciju tirgus S&P 500 indeksa vērtība kopš tā laika ir pieaugusi par 55%.

Komentāri

Pievienot komentāru