Jaunākais izdevums

Miljardieris investors Vorens Bafets (Warren Buffett) mudinājis amerikāņus ignorēt «likteņa praviešus» un uzskata, ka ASV «labākās dienas vēl ir priekšā», ziņo BBC.

Optimistiskā ikgadējā vēstulē sava investīciju uzņēmuma akcionāriem Bafets (attēlā) norādījis, ka viņš deg nepacietībā veikt vēl kādus lielus pirkumus.

Neskatoties uz Amerikas ekonomikas cīņu izkļūt no recesijas, Bafets tic, ka tagad ir īstais laiks veikt dažas apjomīgas investīcijas. Berkshire Hathaway investoriem viņš vēstījis par savu nodomu investēt jaunos projektos, izmantojot skaidrās naudas rezerves.

Kā norāda BBC, šo Bafeta vēstījumu ar prieku uzņēmuši daudzi globālie investori, kā arī ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hovards Bafets (Howard Buffett), Berkshire Hathaway Inc. direktors un potenciālais tēva Vorena Bafeta (Warren Buffett), kurš pašlaik ir kompānijas priekšsēdētājs, amata pārņēmējs, izteicies, ka, viņaprāt, pēc viņa Berkshire Hathaway vairs nevadīs ģimenes loceklis, ziņo Bloomberg.

«Mēs visi ejam un darām lietas, ko mēs vēlamies darīt, un lietas, ko mēs domājam, ka varam izdarīt vislabāk,» stāstījis 55 gadus vecais H. Bafets, piebilstot: «Ir ļoti neparasti, ja otrā vai trešā paaudze patiešām vislabāk iederas tajā, kas izveidots daudz agrāk.»

Saskaņā ar V. Bafeta plāniem pēc viņa aiziešanas pensijā vai nāves kompānijas valde sadalīs viņa pienākumus starp vairāk nekā vienu vadītāju. 2006.gadā V. Bafets sacīja, ka viņa dēls Hovards, lauksaimnieks un autors, darbosies Berkshire kā priekšsēdētājs bez izpildpilnvarām (non-executive chairman).

«Mans tētis man ir teicis, ko viņš gribētu, un domāju, ka es to varu izdarīt,» sacījis H. Bafets, piemetinot: «Mans darbs ir pārliecināties, ka Berkshire nemainās. Un tas ir viss, ko viņš man ir teicis.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu pasaule tradicionāli lielu uzmanību pievērš tam, ko dara šīs jomas slavenības. Šajā ziņā mūsdienās, šķiet, nav lielākas leģendas par "Berkshire Hathaway" vadītāju Vorenu Bafetu. Tādējādi, ja kaut ko Bafeta kungs sarosījies darīt vai kaut vai pateikt, tad tirgus dalībnieki to mēģina ņemt vērā.

Svaigākais "Berkshire Hathaway" lēmums liecina, ka Bafets atmetis cerību laikrakstu biznesam. Proti, šonedēļ holdinga kompānija lēmusi pārdot savu šādu savu biznesu ("BH Media"), kurā ietilpst vesels lērums ar preses izdevumiem ("Tulsa World", "Richmond Times-Dispatch", "Omaha World-Herald" utt), izdevējam "Lee Enterprises". Jau 2018. gada vidū "Berkshire" nolīga šo kompāniju, lai tā pārvaldītu minētā uzņēmuma laikrakstu biznesu.

Aiziešot pa pieskari

Pēdējos gados V. Bafets pieķerts vairākos izteikumos, kas liecina, ka viņš par drukātas preses nākotni nav diez ko pārliecināts. Pats Bafets gan bieži tiek uzskatīts par kvēlu laikrakstu mīļotāju (jaunībā viņš bija arī avīžzēns), un "Berkshire Hathaway" iepriekšējos gados ik pa laikam ziņojusi par kādas lokālas izdevniecības iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Bafets: traģiskie notikumi Japānā rada iespēju iepirkties

Lelde Petrāne, 21.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Postošā zemestrīce Japānā ir sava veida ārkārtas notikums, kas rada Japānas kompāniju akciju pirkšanas iespēju, uzskata miljardieris, investors Vorens Bafets (Warren Buffett), vēsta Reuters.

Kā vēstīts, Japāna pēc 11.marta zemestrīces un tai sekojošajiem cunami viļņiem šobrīd cīnās, lai pakļautu kontrolei pārkarstošo atomelektrostaciju.

«Atjaunošana prasīs kādu laiku, bet tas nemainīs Japānas ekonomikas nākotni,» teicis Bafets. «Ja man piederētu Japānas akcijas, es tās noteikti nepārdotu,» viņš piebildis.

«Bieži kaut kas no zila gaisa kā šis - ārkārtas gadījums - patiešām rada pirkšanas iespēju. Es esmu redzējis to notiekam ASV, es esmu to redzējim notiekam visā pasaulē. Es nedomāju, ka Japāna būs izņēmums,» sacījis 80 gadus vecais investors, kurš pazīstams ar savu veiksmīgo ilgtermiņa investīciju stratēģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bafets pievilcīgākās ieguldīšanas iespējas saskata ASV, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Saistībā ar investīcijām vienmēr ļoti interesanti uzzināt, ko domā pasaules paši lielākie veiksminieki šajā jomā. Spilgtākā personībā uz šīs skatuves, šķiet, jau ilgstoši ir Berkshire Hathaway vadītājs – leģendārais investors Vorens Bafets. Par ieradumu kļuvis tas, ka V. Bafets februāra beigās minētās kompānijas akcionāriem izsūta vēstuli, kurā viņš dalās pārdomās par notikumiem pasaules investīciju vidē un mēdz dot arī dažādus mājienus saistībā ar savas stūrētā uzņēmuma politiku. Tāpat kāri tiek tverti viņa padomi par investīcijām un dzīvi kopumā. Rezultātā - ikgadējā V. Bafeta vēstule akcionāriem kļuvusi par lasāmvielu, kura būtu jāizburto cauri katram sevi cienošam investoram; savukārt Volstrītā tā kļuvusi pat par obligāto lasāmvielu. Protams, palīdz arī tas, ka Bafets, kas ir viens no bagātākajiem pasaules iedzīvotājiem, mēdz arī izteikties visai asprātīgā un kolorītā manierē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris, slavenais ASV investors Vorens Bafets (Warren Buffett) vēstulē akcionāriem atklājis, ka viņam diagnosticēts prostatas vēzis, ziņo BBC.

Kompānijas Berkshire Hathaway boss norādījis, ka vēzis, kas šobrīd ir sākumstadijā, atklāts parastā veselības pārbaudē.

81 gadu vecais Bafets informējis, ka no jūlija vidus viņam divus mēnešus ik dienu tiks veikta apstarošana.

Smagā slimība Bafetam diagnosticēta 11. aprīlī.

Kā informē BBC, šis ir izplatītākais vēža veids vīriešu starpā, šogad ASV varētu tikt atklāts vairāk nekā 241 000 jaunu saslimšanas gadījumu.

Savā vēstulē Bafets gan norādījis, ka jūtas lieliski - it kā ar veselību viss būtu kārtībā, un viņa enerģijas līmenis esot 100 procenti.

«Ja mans veselības stāvoklis mainīsies, es akcionāriem to darīšu zināšu nekavējoties,» apgalvojis Berkshire Hathaway boss. «Galu galā, protams, tas notiks. Bet es ticu, ka tā diena vēl ir tālu,» viņš piebildis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr pasaule gaida jaunu ekonomisko krīzi, amerikāņu miljardieris un kompānijas Berkshire Hathaway vadītājs Vorens Bafets aktīvi uzpērk vērtspapīrus, pat neskatoties uz satraukumiem fondu tigos. Par to miljardieris paziņojis intervijā žurnālam Fortune.

«Pašlaik lietas virzās lieliski», stāsta V. Bafets. «Nekad nav bijis labāk! Jo zemāk viss nokrīt, jo vairāk es nopērku,» līksmo miljardieris. Kompānija Berkshire Hathaway uzpērk gan akcijas, gan arī veselus uzņēmumus. Taču par saviem mērķiem investors runā izvairīgi.

Miljardieris arī uzskata, ka pašlaik nav nekādu ekonomiskās lejupslīdes pazīmju. «Pašlaik to nav, tomēr jaunas recesijas rašanās prasīs maz laika,» uzskata V. Bafets.

Komentējot reitingu aģentūras Standrad & Poor’s (S&P) lēmumu par Berkshire Hathaway kredītreitinga perspektīvas noteikšanu uz negatīvu, V. Bafets uzsver, ka saprot šādu lēmumu, taču tam nepiekrīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafets: nav svarīgi, ko saka S&P - ASV reitings joprojām ir AAA

Lelde Petrāne, 08.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leģendārais investors Vorens Bafets (Warren Buffett) paziņojis - nav šaubu, ka ASV kredītreitings joprojām ir AAA, un pēc reitingu aģentūras Standard & Poor's lēmuma pazemināt valsts kredītreitingu viņš savas domas par šīs valsts parādzīmēm neesot mainījis, vēsta CNBC.

«Tas varētu mainīt manu viedokli par S&P,» sacījis Bafets.

Medijs gan norāda, ka Bafets ir liels Moody 's, S&P konkurentes, akcionārs.

Bafets stāstījis, ka viņa kompānija Berkshire Hathaway joprojām pērk ASV valdības parādzīmes.

Vienlaikus CNBC norāda - nevar teikt, ka nācijas tērēšanas paradumi, centrālās bankas tieksme drukāt naudu un Vašingtonas politiskā krīze nebūtu ietekmējusi investoru noskaņojumu. To atzīst arī Bafets, kurš saka: «Mūsu valūta nav AAA, un pēdējos mēnešos mūsu valdības sniegums nav bijis AAA, bet mūsu parāds ir AAA.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Esi alkatīgs tad, kad citi ir bailīgi

Jānis Šķupelis, 18.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās nedēļās pasaules finanšu tirgos dominē sarkanā krāsa, turklāt sevišķi nemierīgi lielākie tirgi izskatās dažu pēdējo tirdzniecības sesiju laikā. Interesanti gan ir tas, ka vairāki pasaules slavenākie un veiksmīgākie investori vienmēr norādījuši - izpārdošanas un krīzes gluži kā par spīti ir labākie brīži pirkumu izdarīšanai.

Piemēram, Barons Rotšīlds jau 18. gadsimtā mācīja: "Pērc, kad uz ielām ir asinis." Būtībā - nestabilāki periodi izmanīgajiem sniedz arī iespējas. Savukārt mūsdienu investoru leģenda "Berkshire Hathaway" vadītājs Vorens Bafets teicis – esi alkatīgs tad, kad citi ir bailīgi, un bailīgs tad, kad citi ir alkatīgi.

Protams, viens ir pateikt, bet otrs – reāli izdarīt. Vienmēr ir viegli teoretizēt, ka pie šādām nedienām arī tu iesi uz pilnu banku un būsi akciju pircējs, nevis pārdevējs. Realitāte gan bieži vien ir cita un būtiska daļa bravūras, pienākot šādiem momentiem, kad it kā ir iespēja balsot ar savu naudu (kura vienā mirklī draud izkust), lielākajai daļai pazūd. Patiesībā lielākajai daļai pastiprināta aktivitāte šādos brīžos arī nav ieteicama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafeta iespējamais pēctecis atkāpies no amata

Lelde Petrāne, 31.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deivids Sokols (David Sokol) negaidīti izlēmis pamest Berkshire Hathaway, investīciju kompāniju, ko vada slavenais investors Vorens Bafets (Warren Buffett). Sokols tika uzskatīts par Bafeta reālāko pēcteci, ziņo CNN.

Sokols pārraudzīja vairākus izcilākos Berkshire uzņēmumus, ieskaitot MidAmerican Energy, un savu panākumu dēļ grūtībās nonākušajos uzņēmumos bija ieguvis iesauku Mr-fix-it (Mr-salabo-to).

Sakarā ar šīm izmaiņām Bafets investoriem veltījis garu vēstuli, kurā noraidījis baumas, ka Sokols ir atlaists no darba.

Pēdējo nedēļu laikā bijušas dažādas spekulācijas par Sokola lomu Berkshire lēmumā iegādāties Lubrizol, ķīmisko vielu kompāniju, par 9 miljardiem ASV dolāru.

Kā norāda CNN, neskatoties uz Berkshire «necaurspīdīgo» pēctecības plānu, lielākā daļa analītiķu uzskatīja, ka pēc Bafeta aiziešanas par Berkshire vadītāju kļūs tieši Sokols.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris, investors Vorens Bafets (Warren Buffett), meklējot investīciju iespējas Āzijā, pirmo reizi ieradies Indijā, ziņo BBC.

«Indija ir loģiska vieta, kur skatīties, tāpēc es ceru, ka iztērēšu šeit nedaudz naudas,» viņš sacījis Āzijas apceļošanas ietvaros. Iepriekš Bafets viesojās Dienvidkorejā.

80 gadus vecais investors apmeklējis Indijas augsto tehnoloģiju centru Bengalūru, viesojoties Izraēlas instrumentu ražošanas uzņēmuma birojā. Šajā uzņēmumā viņam pieder lielākā daļa akciju.

Bafets arī ticies ar bagātiem Indijas uzņēmējiem, lai pārliecinātu viņus pievienoties, ziedojot pusi savas bagātības labdarībai.

«Es neuztveru Indiju kā jauno tirgu,» teicis Bafets, piebilstot: «Es uztveru Indiju kā ļoti lielu tirgu. Mēs turpinām lūkoties uz lielām valstīm kā Indija.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafets: Grieķijas izstāšanās no eirozonas varētu nebūt slikts faktors

Žanete Hāka, 01.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozona varētu izturēt Grieķijas izstāšanos no vienotās valūtas reģiona, uzskata miljardieris un investīciju guru Vorens Bafets.

«Ja tomēr izrādīsies, ka Grieķija eirozonu pamet, tas nemaz nenāktu sliktu par eiro,» V. Bafets sacījis CNBC. «Ja ikviens iemācīsies, ka noteikumi tomēr kaut ko nozīmē, un ja viņi vienosies par fiskālo politiku starp dalībvalstīm, tā būtu laba lieta,» uzsvēris investīciju guru.

Viņš uzskata, ka laika gaitā valstīm eirozonā ir labāk jākoordinē darba tirgus likumi, fiskālie deficīti un kopējās vienošanās, kas attiecas uz ekonomiku. «Nevar turpināties situācija, kad cilvēki iet pilnīgi pretējos virzienos,» sacījis V. Bafets. Tāpat viņš piebildis, ka vācieši mūžīgi nefinansēs grieķus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafeta riskantie ieguldījumi kārtējo reizi pamatīgi atmaksājušies

Jānis Rancāns, 13.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV recesijas laikā miljardieris Vorens Bafets ieguldīja 26 miljardus ASV dolāru riskantā darījumā dzelzceļa nozarē, gadu vēlāk bizness sācis uzņemt apgriezienus, turklāt investīciju atdeve esot straujāka nekā to paredzējis pats Bafets, raksta Bloomberg Businesweek.

Nedaudz mazāk kā pirms gada kompānijas Berkshire Hathaway priekšsēdētājs Vorens Bafets veica apjomīgu ieguldījumu, par 26,5 miljardiem ASV dolāru iegādājoties 77% Burlington Northern Santa Fe (BNSF) dzelzceļu tīkla akcijas, BNSF ir otrais lielākais kravas dzelzceļu tīkls ASV.

Tajā laikā šāds darījums prasīja lielu drosmi, ņemot vērā to, ka ASV bija iegāzusies dziļā lejupslīdē, kas izraisīja ceturtdaļgadsimtā augstāko bezdarba līmeni.

Tomēr jau 15 mēnešus pēc dzelzceļa tīkla iegādes, uzlabojoties situācijai ASV, V. Bafeta investīcijas ir sākušas atmaksāties. Pirmajos 13 mēnešos BNSF savam lielākajam īpašniekam Berkshire Hathaway jau ir izmaksājis 2,25 miljardus ASV dolāru dividendēs, kā arī maksās vēl vienu miljardu maijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Kad runā Bafets, finanšu tirgus dalībnieki apklust un klausās

Jānis Šķupelis, 28.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad februāra beigās tirgus dalībnieku uzmanība pievērsta tam, ko par aktuālo situāciju ekonomikā un finanšu pasaulē saka slavenākais pasaules ieguldītājs – Vorens Bafets.

Holdinga kompānijas Berkshire Hathaway vadītājs nācis klajā ar savu ikgadējo vēstījumu uzņēmuma akcionāriem, kas tradicionāli ietver dažādas viņa pārdomas par šā brīža situāciju. Tāpat kāri tiek tverti viņa padomi par investīcijām un dzīvi kopumā. DB jau rakstījis, ka ikgadējā V. Bafeta vēstule kļuvusi par lasāmvielu, kura lielākā vai mazākā mērā būtu jāizburto cauri katram sevi cienošam investoram; savukārt Volstrītā tā kļuvusi pat par obligāto lasāmvielu. Protams, Bafeta tekstus palīdz lasīt arī tas, ka viņš mēdz izteikties visai asprātīgā un kolorītā manierē.

Leģendārais investors šogad atkārtojis savu pēdējo gadu laikā pausto pārliecību, ka ASV investīcijām joprojām ir lieliska vieta. V. Bafets uzsvēra, ka ASV ekonomikas nākotni pēdējā laika politiskie notikumi satracinājuši tomēr nav un piebilda, ka par «ASV lieliskumu» lielā mērā atbildīgi ir bijuši talantīgi un ambiciozi imigranti. «Tev nav jābūt ekonomistam, lai saprastu, cik labi mūsu sistēma tomēr ir strādājusi. Vienkārši paskatieties apkārt. Skatieties uz 75 milj. māju, kas pieder pašiem to īpašniekiem, bagātīgo lauksaimniecības zemi, 260 milj. transportlīdzekļu, hiperproduktīvajām rūpnīcām, lieliskajiem medicīnas centriem, talantu pilnajām universitātēm. Viss tas reprezentē neto peļņu amerikāņiem, salīdzinot ar neauglīgo zemi, primitīvajām struktūrām un mazajām jaudām 1776. gadā. Sākot no nulles ASV ir uzkrājusi bagātību 90 triljonu dolāru apmērā,» V. Bafets, runājot par ASV, saglabā optimismu. «Jā, būs īslaicīgi bagātības uzkaršanas pārtrūkuma brīži. Tās audzēšana gan nestāsies. Es atkārtoju to, ko esmu jau teicis un turpināšu teikt nākotnē: mazuļi, kas šobrīd dzimst ASV būs laimīgākā «to raža» vēsturē», pārliecināts ir V. Bafets.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV miljardieris Vorens Bafets aicinājis likumdevējus paaugstināt nodokļus valsts lielākajiem bagātniekiem, lai tādējādi efektīvāk samazinātu budžeta deficītu un norādījis, ka šāds solis neietekmēs investīciju apjomu.

«Mani un manus draugus ir ilgi lutinājis miljardieriem draudzīgais Kongress. Ir pienācis laiks, kad mūsu valdība nopietni ķeras pie ienākumu papildināšanas», astoņdesmit gadus vecais miljardieris raksta laikraksta The New York Times komentāru slejā.

Konglomerāta Berkshire Hathaway vadītājs un viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem 2010. gadā esot samaksājis ienākumu nodokli aptuveni septiņu miljonu ASV dolāru apmērā. «Izklausās, ka tas ir daudz. Tomēr tie ir tikai 17,4% no maniem pērnā gada ienākumiem un tas ir daudz mazāk nekā maksā mani kolēģi. Viņiem nodokļi ir piemēroti 33% līdz 41% apmērā,» skaidro V. Bafets.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leģendārais investors Vorens Bafets uzpircis finanšu tirgus Amazon.com un ASV banku akcijas.

Reizi ceturksnī rodas iespēja ieskatīties pasaules slavenāko investoru un ietekmīgāko hedžfondu portfeļos. ASV likumi paredz, ka 45 dienas pēc tam, kad beidzies kāds ceturksnis, tiem šīs valsts investoriem, kuri pārvalda līdzekļus vismaz 100 milj. ASV dolāru apmērā, obligāti jāiesniedz informācija par to ieguldījumu stāvokli uz ceturkšņa beigām.

Parasti liela uzmanība tiek pievērsta tam, ko ar naudu darījis, šķiet, pats slavenākais pasaules investors – Vorens Bafets. Pieejamā informācija liecina, ka viņš iepriekšējā ceturkšņa laikā uzpircis Amazon.com akcijas. Proti, otrajā ceturksnī Bafeta stūrētajai Berkshire Hathaway piederējis par 11% vairāk Amazon.com akciju nekā iepriekš (kopumā vairāk nekā miljarda ASV dolāru vērtībā). Līdz ar to redzams, ka turpina mainīties V. Bafeta skatījums uz investīcijām tehnoloģiju uzņēmumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafets: 2008.gadā ASV varēja sākties zibensātruma domino efekts

Lelde Petrāne, 17.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenais investors Vorens Bafets (Warren Buffett) atzinīgi novērtējis ASV valdības centienus glābt ekonomiku finanšu krīzes laikā pirms diviem gadiem, tādējādi novēršot ekonomisko sabrukumu, ziņo Reuters.

Vēstulē, ko publicējis New York Times, Bafets rakstījis, ka 2008.gada septembrī pēc Lehman Brothers bankrota visi korporatīvie Amerikas domino kauliņi bija nostājušies vienā līnijā un bija gatavi gāzties zibens ātrumā.

«Mana kompānija Berkshire Hathaway, iespējams, būtu pēdējā, kas kristu, bet tas sniedza mazu mierinājumu,» norādījis Bafets.

Pēc viņa domām, ASV valdības lēmums uzpirkt aktīvus, ko daudzi investori uzskatīja par toksiskiem, palīdzēja atvirzīt ekonomiku tālāk no sabrukuma robežas.

Bafets slavējis glābšanas programmas «arhitektus», ieskaitot centrālās bankas priekšsēdētāju Benu Bernanki (Ben Bernanke), kā arī ASV bijušo prezidetu Džordžu Bušu (George W. Bush) par šīs programmas vadību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir tādi fondi, kas mēģina ieguldīt turpat, kur tirgus līderi

Lai gan, investējot kādos finanšu instrumentos, faktiski vienmēr būtu ieteicams domāt ar savu galvu, to klāsts ir tik interesants un plašs, ka pieejami, piemēram, tādi biržās tirgotie fondi, kas seko līdzi atskaitēm par pasaules slavenāko investoru ieguldījumiem un investē līdzīgi. Līdz ar to tiek dota iespēja ieguldīt turpat, kur, piemēram, savas kompānijas naudu liek Berkshire Hathaway vadītājs pasaulslavenais investors Vorens Bafets.

Var kopēt

Būtībā tas, ka kāda biržā tirgotā fonda ieguldīšanas stratēģija balstīta uz kādu tirgus līderu performanci, nekāds jaunums nav. Bieži vien jau tā ir, ka pašam kaut ko jaunu un revolucionāru izdomāt ir grūtāk, nekā to noskatīties no gudrāka kaimiņa (kā rezultātā arī nopelnītā atzīme mēdz sakrist).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Bafets uzticas saprātam

Didzis Meļķis, 08.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leģendārais investors uzticas, ka ASV un Ķīnas attiecībās uzvarēs saprāts; pati kompānija ziņo par zaudējumiem.

Gadskārtējā Berkshire Hathaway akcionāru sapulcē Vorens Bafets izteicis šaubas, ka ASV un Ķīna varētu saķerties frontālā tirdzniecības karā un neatturēsies izdarīt kaut ko «sevišķi muļķīgu», citē Reuters.

Ekonomiski un citādā ziņā Savienotās Valstis un Ķīna būs divas pasaules lielvaras «ļoti, ļoti, ļoti ilgu laiku, nedēļas beigās Omahā notikušajā Berkshire Hathaway sapulcē, kas tradicionāli ir ar viņa personīgā šova elementiem, sacīja V. Bafets.

«Tās ir pārāk lielas un redzamas patiesības, ka ieguvums no tā ir pārāk liels un ka pasaules progress ļoti lielā mērā ir no tā atkarīgs, lai divas saprātīgas valstis neizdarītu kaut ko sevišķi muļķīgu,» sacīja V. Bafets.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Bafets šoreiz ļoti paškritisks

Jānis Šķupelis, 09.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju leģenda atzīst, ka bijusi pārāk skeptiska pret tehnoloģiju milžu akcijām

Nupat par saviem iepriekšējā ceturkšņa finanšu rezultātiem informējusi viena no pasaules lielākajām kompānijām Berkshire Hathaway. Kompānijas finanšu rezultāti bijuši vājāki, lai gan daudzi investori lielāku uzmanību pievērš tam, kāds noskaņojums ir pasaules ieguldījumu leģendai Berkshire Hathaway vadītājam Vorenam Bafetam.

V. Bafets slavens ar to, ka viņš visai izvairīgi iegulda tehnoloģiju uzņēmumu akcijās. Tiesa gan, nupat (līdz ar Berkshire iepriekšējā ceturkšņa finanšu rādītāju publicēšanu) viņš atzinis, ka investoriem tomēr nevajadzētu baidīties no iespējām šī sektora akcijās, un norādījis, ka kļūdījies, neieguldot Google (Alphabet) un Amazon akcijās. «Man bija pietiekami daudz iespēju uzdot jautājumus un sevi izglītot. Bet es to palaidu garām,» paškritisks ir Bafets, kas piebilda, ka diemžēl nav spējis saskatīt Google potenciālu. Tāpat V. Bafets atzina savu kļūdu, ieguldot International Business Machines akcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu investors Vorens Bafets (Warren Buffett) nosūtījis savu pirmo tvītu no sava jaunā tviterkonta @WarrenBuffett. Tajā lasāms: «Vorens ir mājā.»

Bafets tvītu nosūtījis video intervijas ar žurnālu Fortune laikā. Intervētāja Patija Sellersa (Pattie Sellers) jautājusi, vai viņš ir gatavs izmēģināt Twitter. Investors atbildējis: «Diezgan drosmīgi, bet es mēģināšu.» Pēc tam V. Bafets vēl pajokojis: «Vai tas kož?»

Pēc tvīta nosūtīšanas, viņš jautājis: «Kurš teicis, ka vecam sunim nevar iemācīt jaunu triku?»

Tikai dažas minūtes pēc pirmā tvīta V. Bafeta tviterkontam jau bijuši gandrīz 10 tūkstoši sekotāju un skaits strauji aug. Šobrīd sekotāju skaits jau pārsniedzis 271 tūkstoti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investors Vorens Bafets pēc ASV prezidenta vēlēšanām uzpircis akcijas, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

ASV akciju pirkšanas bumā pēc Donalda Trampa uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās iesaistījies arī leģendārais investors V. Bafets. Viņš norādījis, ka viņa stūrētā Berkshire Hathaway pēc šī notikuma esot iegādājusies uzņēmumu akcijas 12 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Slavenais investors gan neatklāj to, kuru konkrētu uzņēmumu akcijas viņš iegādājies. To varēs uzzināt pēc tam, kad V. Bafets ASV varas iestādēm būs iesniedzis pārskatu par savu portfeļu stāvokli iepriekšējā ceturksnī (tas būs zināms šā mēneša vidū).

Pagājušā gada pirmajos trīs ceturkšņos Berkshire Hathaway iegādājās akcijas vien 5,4 miljardu ASV dolāru vērtībā, kur priekšroka tika dota vairāku ASV aviokompāniju vērtspapīriem (piemēram, American Airlines, Delta Air Lines un United Continental Holdings akcijām).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenā investora Vorena Bafeta šā gada vēstulē Berkshire Hathaway akcionāriem daudz vārdu bija veltīts politiskajai situācijai ASV.

V. Bafets pauda pārliecību, ka ASV tautsaimniecība ir spēcīga, un kritizēja politiķus, ka tie visiem likuši domāt, ka situācija valstī esot sliktāka, nekā tā ir patiesībā. V. Bafets vērsa uzmanību uz to, ka IKP uz vienu iedzīvotāju ASV joprojām pieaug pat pašreizējos ekonomikas apstākļos, un ilgākā termiņā ASV joprojām esot uz stabilas labklājības pieauguma takas.

Interesanti, ka daži aiz V. Bafeta šādas ASV slavēšanas saskata viņa politisko nostāju un to, ka Berkshire Hathaway ieguldījumu portfelis lielā mērā atkarīgs no šīs valsts veiksmes stāsta.

Visu rakstu Bafets slavē ASV tautsaimniecību lasiet 1. marta laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgū izvēlēties tādus ieguldījumus, kuriem vērtības pieauguma ziņā vajadzētu klāties labāk, ne vienmēr ir tas pats pateicīgākais darbs.

Turklāt bieži vien tiek ironizēts, ka profesionāļu darbu šajā ziņā vismaz īsākos termiņos var salīdzināt ar šautriņu mešanu, ko tikpat labi var darīt arī kāds mērkaķis. Proti, ja tam tiek iedotas šautriņas, kuras tiek attiecīgi mestas uz akciju saraksta pusi (ieguldījumu portfelis tad tiek izvēlēts no tām kompāniju akcijām, kuru vārdam ir trāpīts), tad šī portfeļa guvums var nebūt sliktāks par to, ko klientiem nodrošinās tirgus profesionālis, kad tas, ņemot vērā visas savas zināšanas uz konkrēto brīdi, izvēlēsies konkrētas akcijas, kurām investoru tad it kā vajadzētu aplaimot ar lielākiem guvumiem.

Jau ziņots, ka šajos gadījumos tiek citēts Prinstonas Universitātes pasniedzēja Bērtona Malkiela darbs "A Random Walk Down Wall Street", kurā viņš izvirzīja hipotēzi, ka nejauši izvēlētu akciju portfelis var būt tikpat veiksmīgs/neveiksmīgs kā labi apmaksātu tirgus profesionāļu darbs. Šis darbs iemantojis lielu popularitāti, jo tam pamatā bija visai interesants pētījums un galu galā nebūt nevar apgalvot, ka šī hipotēze būtu pilnīgi greiza. Rezultātā arī šobrīd puspajokam tiek veikti līdzīgi eksperimenti, kas bieži atklāj, ka "mērkaķošanās" rezultātā, piemēram, ar tām pašām šautriņām patiešām var izveidot visai cienīgu ieguldījumu portfeli, kas pārspēj dažādu tirgus "guru" veikumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenais amerikāņu investors Vorens Bafets (Warren Buffett), dažkārt saukts par Omahas orākulu, paziņojis, ka viņam prātā ir pēctecis, kurš aizstās viņu investīcu grupas Berkshire Hathaway vadītāja amatā, taču šī cilvēka vārdu tā arī nav atklājis, ziņo BBC.

Tādējādi mazinātas akcionāru bažas par kompānijas nākotni, kad 81 gadu vecais V. Bafets no amata aizies.

Vienlaikus V. Bafets norādījis, ka viņš patlaban gan neplāno atkāpties no amata un gatavojas dzīvot vēl ilgi.

Savā ikgadējā vēstulē Berkshire akcionāriem viņš piebildis, ka kompānijai ir arī divi rezerves kandidāti.

Berkshire 2011. gadā strādājusi ar tīro peļņu 10,3 miljardu ASV dolāru apmērā. Ciešot no vājās ASV ekonomikas, gada peļņa sarukusi no 13 miljardiem ASV dolāru 2010. gadā. Kompānijas darbību negatīvi ietekmējusi arī zemestrīce un cunami Japānā, kas rezultējies ar 1,7 miljardu ASV dolāru zaudējumiem apdrošināšanas biznesā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedpulksteņi rada draudus tradicionālajai pulksteņu industrijai

Dažkārt, izvērtējot kādu tendenču ietekmi, vieglāk ir noteikt zaudētājus nekā uzvarētājus. Līdzīgi, runājot par investīcijām tehnoloģiju kompānijās, teicis arī pasaulslavenais investors Vorens Bafets. Proti, leģendārais investors, uzstājoties ar retu lekciju kādā ASV universitātē, norādīja, ka pagājušā gadsimta pirmajā pusē bija faktiski neiespējami pateikt, kura ASV autoražotāja akcijās ieguldījumi varētu būt perspektīvākie. Spēkratu ražotāju un dažādu zīmolu bija pārāk daudz, un bija zināms, ka izdzīvot visi nespēs. Pasakot šo, V. Bafets izmeta asprātīgu padomu, ka tajā brīdī bija skaidrs, ka zaudētāji būs zirgi, un tādēļ investoram vajadzēja «šortot zirgus» (šortošana ir īso pozīciju atvēršana jeb spēlēšana uz vērtspapīru cenu kritumu).

Komentāri

Pievienot komentāru