Eksperti

Biroju būve turpinās, būs vajadzīga jauna funkcionalitāte

Jānis Ozoliņš, SEB bankas Lielo uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītājs, 24.01.2023

Jaunākais izdevums

Nekustamo īpašumu nozare ir viens no tiem ekonomikas indikatoriem, kas savlaicīgi un kopumā precīzi vēsta par noskaņojumu biznesa vidē un pārliecības līmeni par turpmāko attīstību. Par to liecina gan investīciju apjoms jaunos nekustamo īpašumu projektos, gan pieprasījuma un piedāvājuma tendences, gan cenu dinamika.

Aizvadītie trīs gadi ir nesuši gana daudz jauninājumu, un nekustamo īpašumu nozare turpina pielāgoties Covid-19 pandēmijas izraisītajām pārmaiņām darba tirgū, kā arī energocenu kāpumam. Šajā rakstā īpaša uzmanība veltīta biroju tirgum, un jautājumiem, kas ir un būs aktuāli biroju attīstītājiem, ēku īpašniekiem un telpu nomniekiem.

Biroji neizzūd, tie pārveidojas

Darbs no mājām vēl nesen šķita kaut kas ekskluzīvs un grūti realizējams, - šobrīd tā ir pašsaprotama un izplatīta parādība. Lai arī biznesa vadītāji savus darbiniekus cenšas pulcināt birojos, bet darbinieki labprātāk strādā attālināti, kovida laiks pierādīja - tie, kuri labi strādāja birojā, turpina labi strādāt arī no mājām (un otrādi). Biroja nozīme slēpjas citur - tas apvieno darbiniekus vienotā korporatīvajā un vērtību kultūrā, kas ir ikvienam uzņēmumam. Tāpēc biroji aizvien būs pieprasīti, vienlaikus piedzīvojot transformācijas.

Colliers dati liecina, ka Rīgā dažādās attīstības stadijās ir jauni biroji vairāk nekā 140 tūkstošu kvadrātmetru platībā, kas apsteidz būvniecībā esošo biroju platību gan Viļņā (125 tūkstoši m2), gan Tallinā (134 tūkstoši m2). Tiesa, jāņem vērā, ka gan Lietuvā, gan Igaunijā agrāk uzbūvēto biroju skaits un platība būtiski pārsniedz Latvijas piedāvājumu. Par pieprasījuma saglabāšanos pagaidām liecina arī biroju īres cenas - visās Baltijas valstīs tām ir augšupejoša tendence (A klases birojam Rīgā kāpums ir no aptuveni 15 līdz 18 eiro m2).

Runājot par biroju transformācijām, jāatzīmē divas tendences. Pirmkārt, attālinātā darba pieredze ir radījusi t.s. hibrīda-darba modeli, kas paredz attālināta un klātienes darba apvienojumu. Tas nozīmē, ka mūsdienīgam birojam jānodrošina gan telpas klātienes darbam, gan arī tehnoloģiskas iespējas nemitīgai saziņai ar attālināti strādājošajiem. Liels izaicinājums personāla vadības speciālistiem, kuru uzdevums ir saglabāt uzņēmumos vienotu komandas garu (tas ir iemesls, kāpēc daudzas kompānijas savu biroju arhitektoniskos un dizaina risinājumus pakārto uzņēmuma vērtībām un kultūrai). Otrkārt, no minētā hibrīd-darba modeļa izriet loģisks jautājums, - cik liels birojs nākotnē būs vajadzīgs? Visticamāk, jaunajos nomas līgumos nomnieki sagaidīs lielāku brīvību gan attiecībā uz nomas līgumu termiņiem, gan iespējām mainīt iznomāto platību.

Pāri visam - enerģijas dimensija

Gada nogalē nomnieki saņēma rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem un lielākajai daļai tas drīzāk bija negatīvs pārsteigums. Ēku īpašniekiem jābūt gataviem, ka nomnieki biežāk uzdos jautājumus par to, kā veidojas izmaksas un to, vai īpašnieks ir darījis visu iespējamo, lai samazinātu ēkas enerģijas patēriņu. 2023.gads šajā ziņā turpinās pērn iesākto tendenci - aizvien lielāks "svars" nekustamo īpašumu attīstīšanā un iegādē būs enerģijas patēriņam un efektivitātei, jo enerģijas patēriņa faktors var kļūt par vienu no izšķirošajiem uzņēmuma konkurētspējā (īpaši - ražošanā).

Enerģijas izmaksu temats būs aktuāls pie ikgadējas nomas maksu indeksācijas, jo daudzu nomas līguma nomas maksa ir piesaistīta inflācijai. Pat ja nomas līgumā nav fiksēta maksimālā nomas maksas indeksācijas likme, ēku īpašniekiem būtu naivi cerēt uz nomas maksas pieaugumu, kas būtu vienā līmenī ar inflāciju Latvijā 20,8% apmērā (CSB dati, 2022.g. decembris pret 2021.g. decembri). Nomas maksu indeksācijas kopā ar augstiem komunālajiem maksājumiem, var likt nomniekiem izskatīt alternatīvas pāriet uz citām telpām (īpaši aktuāli tiem, kuri pieaugošās izmaksas pilnā apmērā nevar pārnest uz gala pircējiem).

Savukārt iznomātāju pusē tas nozīmē aizvien asāku konkurenci par nomnieku piesaisti. Neiznomātās platības ēkas īpašniekiem izmaksā dārgi, tāpēc ik pa brīdim varam redzēt akcijas piedāvājumus (pirmais mēnesis par brīvu, daži nākamie mēneši ar būtisku atlaidi, utml.). Jāņem vērā arī jaunu biroju gaidāmo ienākšanu tirgū šajā gadā. Tirgū ir sagaidāma segmentāciju starp jauniem, energoefektīviem birojiem un tādiem, kas būvēti agrāk, - laikā, kad enerģijas patēriņam uzmanību nepievērsa.

Augstās enerģijas cenas aktualizējušas arī jautājumu par ēku energoefektivitātes "mērīšanu". Sastopoties ar mārketinga piedāvājumiem, šķiet, ka teju visi biroji Rīgā ir modernākie, enegroefektīvākie vai zaļākie. Bet ko tas īsti nozīmē? Vienkāršs benchmark ir BREEAM vai LEED sertifikācija, - tas nozīmē, ka neatkarīgs auditors ir iedziļinājies konkrētajā objektā un sniedzis savu vērtējumu. Tiesa, nomnieku izpratne par to, kā veidojās konkrētais novērtējums, kādi kritēriji tiek ņemti vērā, un, kāda ir atšķirība, piemēram, starp BREEAM "pass" un BREEAM "outstanding", ir diezgan zemā līmenī.

Turpmākajos gados ilgtspējas un energoefektivātes jomā arvien jūtamāku lomu uzņemsies finanšu sektors. Bankas, kuras ir iestājušās Net Zero Banking Alliance, jau paziņojušas par saviem mērķiem ilgtspējas jomā, tostarp arī attiecībā uz nekustamā īpašuma segmentu. Pieaugs arī spiediens no uzraugošajām institūcijām, tāpēc bankas jau tagad, finansējot komercīpašumus, uzdod aizvien vairāk jautājumu, kas saistās ar energoefektivtāti, kā arī biežāk tiks prasīti ēku energosertifikāti. Energoefektīvu ēku īpašniekiem tas varētu nozīmēt labākus finansēšanas nosacījumus, bet t.s. "vecajiem" projektiem bez konkrētām ambīcijām ilgtspējas jomā tendence, visticamāk, būs pretēja.

Pakalpojumu centru piesaiste - ar ko būsim pārāki?

Patīkami, ka arī Rīgā tiek pabeigti jaunu biroju kompleksi, un, ka Rīga šajā segmentā sāk mazināt gadiem ilgušo atpalicību no Viļņas un Tallinas. Sagaidāmie papildu 140 tūkstoši m2 ir mūsu tirgum vērā ņemams apjoms, tāpēc biroju nomas tirgū gaidāmas pārmaiņas. Viens no būtiskākajiem izaicinājumiem - jaunu nomnieku piesaiste, kas lielā mērā ir Rīgas pilsētas vadības komandas, LIAA un Latvijas valdības iespēja parādīt savu varējumu.

Nav jaunums, ka Latvija un citas Austrumeiropas valstis par vienu no savu pilsētu un ekonomiku attīstības dzinējspēkiem saskata globālos biznesa pakalpojumu centrus. Katra šāda centra ienākšana nozīmē tūkstošiem darba vietu, pieprasījumu pēc biroju telpām, dzīvokļiem un ikdienas pakalpojumiem. Jau vairākus gadus vērojam, ka ārvalstu uzņēmumi pārnes dažāda veida pakalpojumus uz Baltijas valstīm. Matemātika šeit ir pavisam vienkārša: A klases biroja noma Stokholmā ir 3-4 reizes dārgāka nekā Rīgā, tāpat arī atalgojums šajā nozarē Rīgā ir vismaz divas reizes zemāks.

Varētu šķist, ka Rīgai un visai Latvijai ir visas iespējas kļūt par līderi Eiropā biznesa centru piesaistē. Potenciālo veiksmes stāstu krietni sarežģī tas, ka Latvija konkurē ne tikai ar Lietuvu un Igauniju, bet arī Poliju, Ungāriju, Rumāniju un Horvātiju, kur biroju nomas un algu līmenis ir salīdzināms ar Latviju. Piemēram, salīdzinot IT sektorā nodarbināto izmaksas Latvijā (ap 20 eiro stundā, dati: Colliers) ar vidējo izmaksu rādītāju eirozonā (virs 40 eiro stundā), redzams, ka piedāvājot izglītotu cilvēkkapitālu, Latvijai ir labas izredzes konkurēt. Taču salīdzinot mūs ar citām Austrumeiropas valstīm, šīs priekšrocības zūd. Tas nozīmē, ka jāatrod citi faktori, ar kuriem varam būt pārāki.

Latvijā pēdējo gadu laikā biznesa pakalpojumu centru skaits nav mainījies (50 centru), bet ir pieaudzis tajos nodarbināto skaits (no 15 tūkstošiem cilvēku 2020.g. līdz 17 tūkstošiem 2021.g.), liecina Starptautisko biznesa pakalpojumu asociācijas dati. Jāatceras, ka ārvalstu uzņēmumi savus lēmumus balsta konkrētos aprēķinus un lielu lomu te spēlē gan nodokļu sistēma, gan darbaspēka pieejamība. Ja ar pirmo Latvija nu jau var sekmīgi konkurēt, darbaspēka pieejamības jomā ir problēmas. Tāpēc mūsu konkurētspējas "formula" ir izglītības sistēma, kurā apmācām konkurētspējīgu darbaspēku, izglītotu darbinieku piesaiste no citām valstīm, kā arī aktīva Latvijas komunikācija par mūsu piedāvājumu globālajiem biznesa pakalpojumu centriem.

Procentu likmes var ietekmēt lēmumus par investīcijām

Maz ticams, ka šogad dzirdēsim daudz jaunu paziņojumu par būvniecības uzsākšanu un tas ir saistīts arī ar aizdevuma likmju kāpumu. Ja attīstītājs (pie esošajām būvniecības izmaksām) cer saņemt līdzīgu ienesīgumu pie kāda bija pieradis pāris gadus iepriekš, būtu jāsaņem būtiski augstākas nomas maksas. Ja tirgū šādu iespēju nav, attīstītājiem nākas samazināt savas ienesīguma ekspektācijas, bet ņemot vērā pieaugošās procentu likmes, parādās vairākas citas alternatīvas.

Kāpēc gan nekustamo īpašumu investoram būtu jāsamierinās ar 6% ienesīgumu, jācīnās ar kapitāla piesaisti, jāveic nemitīgas pārrunas ar būvnieku un nomniekiem vai pircējiem, ja var iegādāties, piemēram, Latvijas valsts 10 gadu obligāciju ar ienesīgumu 4,6% apmērā un dzīvot salīdzinoši mierīgi? Investoru aktivitāte nekustamo īpašumu segmentā saglabāsies, taču lielāku uzmanību ieguldītāji pievērsīs risku diversifikācijai.

Iepriekš aprakstītie faktori ietekmēs aktivitāti tirgū, taču nekas neliecina, ka ieguldījumi un jaunu projektu virzība varētu apstāties. Jāatceras, ka nekustamo īpašumu projektu attīstība ir process, kas ilgst vairāku gadu garumā, tāpēc tirgus jau šobrīd kalkulē to, kāda varētu būt ekonomikas attīstība un apstākļi pēckara laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) padomes loceklis Kaspars Ozoliņš 17. februārī iesniedzis uzņēmumam AS "Latvijas valsts meži" paziņojumu par padomes locekļa amata atstāšanu, sociālajā tīklā Linkedin paziņojis K.Ozoliņš.

"Uzskatu, ka mana kā neatkarīga padomes locekļa pienākumu veikšana uzņēmumā AS "Latvijas valsts meži" turpmāk nav iespējama. Patstāvīgi dažādu apšaubāmas biznesa vides pārstāvju, politisko organizāciju, kā arī nepamatoti respektētu pseidoekspertu centieni dažādā un bieži prettiesiskā veidā diskreditēt gan uzņēmuma, gan tajā strādājošo darbinieku (tai skaitā padomes locekļu un manu) reputāciju man nav pieņemami. Tāpat man nav pieņemama jebkāda veida spiediena izdarīšana uz padomes locekļiem par veidu kādā būtu izlemjami tiesību aktos noteiktie tikai un vienīgi padomes kompetencē esoši lēmumi (par šāda spiediena izdarīšanu esmu informējis kapitāla daļu turētāja pārstāvi iepriekš)," vēsta K.Ozoliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kritizē CFLA nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas

Db.lv, 20.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņu eksportspējīgo nozaru kompetences centru un vairāk nekā 100 uzņēmumu un organizāciju pārstāvji nosūtījuši atklātu vēstuli premjeram un ministriem par Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas.

Parakstītāji uzskata, ka inovāciju un digitālās transformācijas finansējums ir izšķiroši svarīgs ekonomikas izaugsmei un sabiedrības labklājībai, un tam ir nepieciešama pušu savstarpēja uzticēšanās. Uzņēmēji zaudē uzticību ES fondu atbalsta programmām, ja CFLA tās administrē atbilstoši pašreizējās vadības stilam un uzstādījumiem: "Mēs kā nodokļu maksātāji no CFLA sagaidām komandu, kas par prioritāti izvirza principu “konsultē vispirms”, ievieš risku pārvaldības sistēmu un izmanto ES noteikumus kā ietvaru programmu veidošanai un ieviešanai, neapdraudot Latvijas tēlu un ekonomisko attīstību".

Šīs vēstules parakstītāji aicina mainīt CFLA un Finanšu ministrijas atbildīgās amatpersonas, jo CFLA ar pašreizējo vadību nespēj efektīvi īstenot inovāciju un digitālās transformācijas atbalsta programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Baltu piens investējis 900 000 eiro bijušās Kazdangas pienotavas modernizēšanā

Db.lv, 11.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kooperatīvs "Baltu piens" investējis 900 000 eiro bijušās Kazdangas pienotavas modernizēšanā, aģentūru LETA informēja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) pārstāvji.

LLKA norāda, ka "Baltu piens" ir investējis bijušās Kazdangas pienotavas modernizēšanā, lai, attīstot piena pārstrādi, veicinātu Latvijas un Eiropas Savienības (ES) uzstādījumu "no lauka līdz galdam", tādējādi nodrošinot patērētājus ar vietējo produkciju. "Pārstrādes uzņēmumi, kas bieži vien nemaz nepieder Latvijas pilsoņiem, vēlas iepirkt svaigpienu pēc iespējas par zemāku cenu un tālab Latvijā ir viena no viszemākajām piena cenām Eiropā", skaidro kooperatīva "Baltu piens" vadītāja Mirdza Feldmane.

LLKA pārstāvji min, ka piena kooperatīvs "Viļāni" arī ir izvēlējies attīstīt savu piena produkcijas ražošanu, kur veiktās investīcijas būs 200 000 eiro. Attīstības mērķis ir atbalstīt nelielos piena ražotājus. Tāpēc arī jau iepriekš tika sperts solis savas pārstrādes izveidē, lai rezultātā piena ražotājs varētu saņemt pēc iespējas lielāku cenu par saviem produktiem, skaidro LLKA pārstāvji. "Izaicinājumi savai pārstrādei ir lieli, taču pašreizējos apstākļos tas ir labākais risinājums", skaidro piena kooperatīva "Viļāni" vadītāja Aija Kiserovska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākajai tiesai (AT) atsakoties ierosināt kasācijas tiesvedību pēc bijušās maksātnespējīgās AS "Dzintars" īpašnieka un valdes priekšsēdētāja Iļjas Gerčikova kasācijas sūdzības strīdā par īpašumtiesībām uz "Dzintara" preču zīmēm, ir stājies spēkā spriedums, kas paredz "Dzintara" preču zīmes atsavināšanu no Gerčikova un maksātnespējīgā uzņēmuma īpašumtiesību atjaunošanu uz šo preču zīmi.

Rīgas apgabaltiesa iepriekš atzina par nepamatotu Gerčikova apelācijas sūdzību par viņam nelabvēlīgo pirmās instances tiesas spriedumu lietā, kas bija ierosināta pēc "Dzintara" maksātnespējas administratora prasības. Administrators prasīja atzīt par nelikumīgu Gerčikova izdarīto preču zīmju pārreģistrēšanu bez atlīdzības uz sev piederošu citu juridisku personu laikā, kad "Dzintaram" bija noteikts tiesiskās aizsardzības process.

Gerčikovs apgabaltiesas spriedumu bija pārsūdzējis kasācijas kārtībā AT, bet AT pēc viņa sūdzības atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību. Šis AT lēmums vairs nav pārsūdzams.

Rīgas apgabaltiesa iepriekš gandrīz pilnībā pievienojās pirmās instances tiesas spriedumam, atzīstot, ka nebija pieļaujama preču zīmju bezatlīdzības nodošana ieinteresētajai personai tiesiskās aizsardzības procesa laikā un četru mēnešu periodā pirms maksātnespējas procesa pasludināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome ir izsludinājusi metu konkursu par Rīgas 2. slimnīcas piebūvi un esošās ēkas pārbūvi.

Konkurss izsludināts, lai iegūtu arhitektoniski augstvērtīgu, funkcionāli pārdomātu un ekonomiski pamatotu metu SIA “Rīgas 2. slimnīca” ēkas piebūvei, kas savienota ar esošo slimnīcas ēku, kā arī mūsdienu medicīniskās aprūpes prasībām atbilstošai esošās ēkas pārbūvei Ģimnastikas ielā 1 un pieguļošās teritorijas labiekārtošanai.

Galvenais projektēšanas programmas uzdevums ir jauna korpusa – traumatoloģijas un ortopēdijas centra – izveide SIA “Rīgas 2. slimnīca” teritorijā. Būvprojektam jāparedz iespēja būvniecības darbus īstenot vismaz divās kārtās, kur būvniecības 1. kārtas ietvaros paredzēts izbūvēt jauno korpusu – traumatoloģijas un ortopēdijas centru, savukārt 2. kārtas ietvaros plānota esošās ēkas pārbūve un atjaunošana, nodrošinot slimnīcas darbības nepārtrauktību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

FOTO: Ideju apvienojot ar zinātni, top inovatīvi produkti eksportam

Db.lv, 26.01.2024

Programmas ietvaros ir izstrādāta specializēta elektroniskā plate, kas ļaus pilnveidot SIA “Adventum Tech” radīto inovatīvo būvkonstrukciju noslodzes mērīšanas ierīci, ļaujot optimizēt ražošanas izmaksas un paaugstināt uzņēmuma konkurētspēju.

Foto: publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tehnoloģiju biznesa centra prototipēšanas programma PROTOTECH no 2022. gada sniegusi iespēju attīstīties 30 jaunām biznesa idejām.

Katrs no šiem tehnoloģiski ietilpīgajiem projektiem savas idejas attīstībai saņēma grantu līdz 15 tūkstošiem eiro.

“PROTOTECH programmā pētniecības un attīstības centieni iet kopsolī ar biznesa idejām, radot veiksmīgus uzņēmumus. Lepojamies, ka programmas īstenošanas laikā ir attīstījušies vairāki patiešām daudzsološi tehnoloģiju uzņēmumi ar augstu eksporta potenciālu,” stāsta LIAA Tehnoloģiju biznesa centra vadītājs Andrejs Berdņikovs.

Programma PROTOTECH ir veidota sadarbībā ar 3 vadošajām Latvijas universitātēm - Latvijas Universitāti (LU) , Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) un Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), kas izstrādā prototipus, izmantojot tām pieejamos pētniecības un izstrādes resursus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Rīgas 2. slimnīcas jauno piebūvi un esošās ēkas pārbūvi projektēs OZOLA & BULA, arhitektu birojs

Db.lv, 04.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norisinājusies Rīgas 2.slimnīcas piebūves un esošās ēkas pārbūves Ģimnastikas ielā 1 metu konkursa devīžu atšifrējumu atvēršanas sanāksme, kurā par uzvarētāju atzīta SIA "OZOLA&BULA, arhitektu birojs", kas saņēma godalgu 14 000 eiro apjomā.

Kopējais konkursa godalgu fonds bija 30 000 eiro, kas tika sadalīts atbilstoši žūrijas komisijas lēmumam par godalgu fonda sadalījumu. Ņemot vērā būtiskas atšķirības metu piedāvājuma funkcionālā risinājuma kvalitātē, žūrijas komisija nolēma trešo vietu nepiešķirt un godalgu fondu pārdalīt, attiecīgi piešķirot pirmo, otro vietu un trīs veicināšanas prēmijas.

• Pirmo vietu un godalgu 14 000 eiro apmērā žūrijas komisija piešķīra SIA "OZOLA & BULA, arhitektu birojs".

• Otro vietu un godalgu 10 000 eiro apmērā žūrijas komisija piešķīra piegādātāju apvienībai SIA "DR ARHITEKTI" un AS "Palast Architekts".

• Žūrijas komisija piešķīra trīs veicināšanas godalgas, katru 2000 eiro apmērā SIA "DUAL arhitekti", SIA "Lauder Architects" un SIA "AB3D".

Komentāri

Pievienot komentāru