Mazais bizness

BMX riteņbraucēja vegāniskā saldējuma bizness

Laura Mazbērziņa, 23.05.2019

SIA Avenei īpašnieks Dāvis Dudelis. Pārējās fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

BMX riteņbraucējs un veselīgā saldējuma ražotājas SIA Avenei īpašnieks Dāvis Dudelis secinājis, ka pieprasījums pēc vegāniskiem saldējumiem ir tik liels, ka jāpalielina ražošanas jauda, komanda, kā arī jāizstrādā jaunas garšas un iepakojumi.

Avenei tirgū piedāvā Latvijā ražotus vegāniskus saldējumus – bez piena produktu klātbūtnes. Šobrīd tiek piedāvātas septiņas saldējuma garšas, tomēr to skaits aug. «Avenei ar piena saldējumiem ir netieša konkurence, jo mēs ražojam produktus, kas ir bez dzīvnieku izcelsmes izejvielām. Šajā nišā konkurence ir maza. Protams, mēs nekad nevarēsim konkurēt ar lielajiem ražotājiem, bet es arī negribu ar viņiem konkurēt,» biznesa portālam db.lv stāstīja D. Dudelis.

Viņš ir pārliecināts, ka vegānisms un veģetārisms nav mūsdienu modes tendence. «Cilvēki arvien vairāk izvēlas dzīvot veselīgi. Uzskatu, ka nākotnē samazināsies industriālā lopkopība un cilvēki arvien vairāk izvēlēsies augu valsts produktus, to īpatsvars palielināsies, kļūstot pieejamākiem gan izvēles, gan cenas ziņā. Ražotāju uzdevums ir dot iespēju un organizāciju uzdevums - izglītot,» pauž D. Dudelis.

Uzņēmuma īpašnieks vēlētos ieviest videi draudzīgus iepakojumus: «Es par šo domāju jau pērn rudenī, tomēr, apsverot domu par bioloģiski noārdāmiem iepakojumiem, saskāros ar dažādiem šķēršļiem. Šobrīd bioplastmasas iepakojumi nav viennozīmīgi dabai draudzīgāki un Latvijā šie atkritumi netiek savākti un pareizi pārstrādāti. Noskaidroju to, ka, ja tie dabā sadalās sīkākās daļās, tie var būt kaitīgi dzīvniekiem, kā arī šo iepakojumu ražošanas process var patērēt vairāk resursu. Es vēlos, lai iepakojums būtu videi draudzīgs, tāpēc nākotnē centīšos rast risinājumu.»

D. Dudelis biznesu sāka, piedāvājot saldējumu sociālo tīklu vegānu grupās, pats tos piegādāja pircējiem uz mājām vai biroju. Arī divus gadus vēlāk šāda iespēja nogaršot saldējumu vēl pastāv. Paralēli piegādēm Avenei saldējumi pamazām ienāk arī veikalos un citās tirdzniecības vietās. D. Dudelis šobrīd aktīvi domā arī par sadarbību ar lielākiem veikalu tīkliem, tomēr, lai sadarbība būtu veiksmīga, uzņēmumam nepieciešams palielināt ražošanas jaudu un komandu. Šķērslis ir arī produkcijas pašizmaksa, kura ir pārāk augsta, tādēļ nākotnē to plānots samazināt. «Man biznesā palīdz tas, ka es neiespringstu. Visas problēmas uztveru kā izaicinājumus, ar kuriem vienkārši ir jātiek galā. Tos pārvarot, es varu kļūt labāks,» akcentē D. Dudelis.

Šobrīd saldējuma ražotne atrodas Rīgā, vecā ledus ražotnē. D. Dudelis savus saldējuma eksperimentus uzsāka savā mājas virtuvē. «Visiem ļoti garšoja mani saldējumi, tāpēc es sāku domāt, ka varētu izvērst biznesu. Tā arī tas viss iesākās,» viņš atceras.

Ideja radusies, strādājot restorānā The Beginnings, kur D. Dudelis daudz domājis par to, ka papildu profesionālajai BMX braucēja karjerai vēlētos izveidot savu uzņēmumu. Sākotnējās idejas vairāk sliecās uz smūtiju biznesu, tomēr pamazām viņš nonācis pie saldējumiem. Šo ideju D. Dudelis aizguva ASV, kur populāri ir augļu sulas saldējumi uz kociņa. Tur tie ienākuši no Meksikas, kur ir raksturīgi sablendēt un sasaldēt augļus kopā ar dažādām piedevām un piedāvāt šādu saldējumu dažādos tirdziņos. «Es jau no 17 gadu vecuma esmu veģetārietis. Desmit gadus pavadīju kā veģetārietis, jo sākotnēji šķita, ka vegānisms būs par traku. Tomēr, ēdot mājās, pamazām sāku atteikties arī no piena un citiem produktiem. Vegānisku ēšanu piekopju aptuveni pusotru gadu,» stāsta D. Dudelis.

Viņš atzīst, ka apvienot sportu ar biznesu nav vienkārši. «Ir jākoncentrējas vienai lietai. BMX ir mana sirdslieta, tomēr pēdējos gados saldējuma bizness man ir kļuvis tuvāks. Laika gaitā prioritātes mainās, tas ir dabīgi,» secinājis jaunais uzņēmējs.

Avenei saldējumu ražošanas process sākas ar augļu sagatavošanu, tad tie tiek blendēti vai no tiem tiek izspiesta sula. Kopumā vienas dienas laikā SIA Avenei spēj saražot 500 saldējuma vienības. «Tad, kad augļi ir sablendēti, masa ir jāpilda saldējuma formās. Tālāk ar speciālas iekārtas palīdzību, notiek sasaldēšana. Saldējums ātri sasalst un līdz ar to neveido lielus ledus kristālus, konsistence ir daudz labāka,» teic D. Dudelis.

D. Dudelis neslēpj, ka vasaras sezonā pieprasījums ir līdz pat septiņām reizēm lielāks nekā gada aukstajos mēnešos.

D. Dudelis neatklāj, cik lieli finanšu līdzekļi ir ieguldīti uzņēmumā, tomēr neslēpj, ka ieguldīti personīgie līdzekļi, kā arī uzņēmuma attīstībā palīdzējis Latvijas Universitātes (LU) studentu Biznesa inkubators.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Saldējumu ražotājs Avenei energoizmaksu dēļ līdz martam atslēdz saldētavu

LETA, 10.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saldējumu ražotājs SIA "Avenei" energoizmaksu dēļ līdz martam atslēdz saldētavu, pastāstīja uzņēmuma īpašnieks Dāvis Dudelis.

Viņš stāstīja, ka lēmums pieņemts, lai samazinātu izmaksas ziemas sezonā. Plānots, ka šajos mēnešos uzņēmums samazinās jaudas apjomus, neveidos liekus krājumus un ražos atbilstoši pieprasījumam un ierobežotajai vietai. Savukārt martā, gatavojoties saldējumu sezonai, saldētavu ieslēgs un "Avenei" atsāks ražot lielākā jaudā.

Viņš norādīja, ka pašlaik uzņēmumā izpārdod esošo produkciju, bet atlikušo produkciju un izejvielas uzglabās mazajās saldētavās un pie partneriem.

BMX riteņbraucēja vegāniskā saldējuma bizness 

BMX riteņbraucējs un veselīgā saldējuma ražotājas SIA Avenei īpašnieks Dāvis Dudelis secinājis,...

Vienlaikus Dudelis atzīmēja, ka, lai gan 2022.gada apgrozījums ir nedaudz zemāks nekā gadu iepriekš, uzņēmums savu darbību pērn vērtē kā labu, un par spīti izaicinošajai situācijai ar enerģiju un inflāciju, kas būtiski ietekmējusi cilvēku pirktspēju, uzņēmums situācijai ir pielāgojies.

Savukārt 2023.gadā "Avenei", sadarbojoties ar izplatītājiem un biznesa partneriem, plāno attīstīt eksportu uz Baltijas valstīm un citviet.

"Esam uzsākuši arī pildīto pankūku ražošanu un plānojam investēt iekārtās. Kā arī ar Eiropas Savienības projekta atbalstu izstrādāt jaunus vegāniskus produktus," stāstīja Dudelis.

"Avenei" 2021.gadā strādāja ar 542 501 eiro apgrozījumu, kas ir par 85,2% vairāk nekā 2020.gadā, vienlaikus uzņēmuma peļņa palielinājās gandrīz divas reizes un sasniedza 113 265 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmums reģistrēts 2017.gadā, tā pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmumā 90% kapitāldaļu pieder Dāvim Dudelim, bet 10% - Valtam Vīzem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Vegānisms nav modes kliedziens

Alise Krasovska - Restorāna Fat pumpkin vadītāja, Biznesa augstskolas Turība studente, 12.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu sabiedrībā aizvien aktuālā kļūst vegānisma ideja un tāda dzīvesveida piekopšana, kurā no ēdienkartes tiek izslēgti dzīvnieku izcelsmes produkti.

Daudzi ir kategoriski pret šādu ideju, uzsverot, ka tādā veidā netiek uzņemtas organismam nepieciešamās uzturvielas, taču, daudzi ir pieņēmuši izaicinājumu un kļūst par vegāniem, uzsverot, ka vairāki pētījumi noliedz jebkādu veselības problēmu rašanos šāda uztura rezultātā. Ar vegānu restorāna Fat Pumpkin izveidi cenšos parādīt apkārtējiem vegānu dzīvesveida pozitīvo ietekmi uz dzīves kvalitātes paaugstināšanos. Vairāki pasaulē slaveni sportisti izvēlējušies savā uzturā nelietot gaļu un piena produktus, pierādot, ka vegānisms ir apvienojams arī ar sportu un lielu fizisko slodzi.

Pievēršoties vegānismam, pēc laika sapratu, ka šāds dzīvesveids ir ļoti aizraujošs un saistošs. Agrāk savu ikdienu nespēju iedomāties bez gaļas produktiem, šķita, ka nav iespējams dzīvot citādi, bet pierādījās diametrāli pretējais. Pirms kāda laika, ieraugot pārdošanā jau esošo vegānu restorānu Fat Pumpkin, kopā ar draugu nolēmām to pārņemt, vēršot to lielām pārmaiņām, kā galveno mērķi uzstādījām sabiedrības informēšanu par šāda dzīvesveida pozitīvajiem aspektiem, dzīvi bez dzīvnieku produktiem, iesakot to izmēģināt arī citiem. Restorānā mēs parādam, ka arī vegāni ēd ļoti garšīgi un daudzveidīgi. Tas ir ļoti maldīgs priekštats, ka ēdam tikai salātus trīs reizes dienā, tā nebūt nav. Pie mums var nobaudīt dažādas uzkodas, burgerus, salātus, zupas, kā arī vrapus un citus ēdienus. Konkurence šajā nozarē pagaidām nav ļoti liela, ir tikai daži šāda tipa restorāni, bet ir vairākas ēdināšanas vietas, kur ēdienkartes piedāvājumā pieejamas maltītes veģetāriešiem un vegāniem.

Komentāri

Pievienot komentāru