Jaunākais izdevums

Igaunijas tehnoloģiju uzņēmums “Bolt” noslēdzis līzinga līgumus ar Swedbank un Luminor par kopējo summu 126 miljoni eiro, lai nodrošinātu uzņēmuma automašīnu nomas pakalpojuma “Bolt Drive” paplašināšanu.

Šo aizdevumu mērķis ir trīskāršot “Bolt Drive” autoparka apjomu Baltijas valstīs un piedāvāt iedzīvotājiem vēl labākus pārvietošanās veidus pilsētās.

Swedbank izsniegtais finansējums ir 80 miljonu eiro apmērā, bet Luminor – 46,2 miljonus eiro apmērā. Abu banku piešķirtie aizdevumi ļaus “Bolt Drive” paplašināt savu autoparku Baltijas valstīs, kurā ietilpst dažādi transportlīdzekļi, sākot no maziem automobiļiem līdz SUV un miniveniem. Jaunās automašīnas nonāks pie klientiem Tallinā, Rīgā, Jūrmalā un Viļņā.

Swedbank Uzņēmumu pārvaldes vadītājs Jevgenijs Ivanovs uzsver, ka Swedbank mērķis ir atbalstīt uzņēmējus to centienos augt un attīstīties. ““Bolt Drive” ir piemērs, kā saasināt konkurenci koplietošanas automašīnu tirgū, piedāvājot klientiem vairāk iespēju pārvietoties sev ērtā veidā, pamazām mazinot automašīnu blīvumu kopējā satiksmē. Tāpat arī esam ļoti gandarīti, ka “Bolt” sava pakalpojuma nodrošināšanai izvēlas videi draudzīgus spēkratus, piedāvājot ilgtspējīgākas izvēles saviem klientiem," sacīja Jevgenijs Ivanovs.

Ilze Zoltnere, Luminor bankas Korporatīvā departamenta vadītāja norāda, ka atbalsts uzņēmumu attīstībai un paplašināšanai ir viens no galvenajiem Luminor darbības virzieniem. "Jau iepriekš esam veiksmīgi sadarbojušies ar uzņēmumu “Bolt”, atbalstot autoparka paplašināšanu un pārliecinoties par uzņēmuma veiksmīgo biznesa modeli. Mēs priecājamies turpināt sadarbību un sniegt finansējumu arī šoreiz. Kā apliecināja mūsu pērn veiktā aptauja, katrs ceturtais mazais un vidējais uzņēmējs aizvadītajā gadā veica vai plānoja veikt paplašināšanos, un “Bolt” ir viens no piemēriem, kas to īsteno. Vienlaikus mums ir būtiski būt daļai no procesa, kas maina cilvēku attieksmi pret pārvietošanos pilsētā, palīdzot samazināt ekoloģisko ietekmi uz vidi – “Bolt Drive” automašīnas ir jaunas un līdz ar to ilgtspējīgākas, un to plašā pieejamība motivēs mazināt personīgo automašīnu izmantošanu pilsētās."

Lukas Īla (Lukas Yla), “Bolt Drive” koplietošanas auto vadītājs, sacīja, ka “Bolt” autoparka paplašināšana ir ļoti nepieciešama. "Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, Igaunijā veikto braucienu skaits ir vairākkārt palielinājies, un tas pierāda nepieciešamību pēc mūsu autoparka papildināšanas. Balstoties uz Igaunijas piemēru, mēs uzskatām, ka īstermiņa auto nomas izmantošana pieaug visās Baltijas valstīs. Mēs zinām, ka 68 % “Bolt Drive” lietotāju uzskata, ka īres automašīnas ir reāla alternatīva viņu personīgajam auto. Priecājamies, ka bankas tic auto nomas nākotnei un ir gatavas sadarboties ar mums šī biznesa modeļa attīstībā," sacīja L. Īla.

Pēc L. Īla teiktā, lietotāju statistika liecina, ka vidēji nomas auto tiek izmantots ievērojami vairāk nekā privātais auto, kas stāv stāvvietā dīkstāvē ~ 95% laika. Šobrīd Tallinā ir aptuveni 2-3 autostāvvietas uz vienu automašīnu, un pieaugošā nomas automašīnu popularitāte varētu atbrīvot šo vietu parkiem vai apstādījumiem. "Cilvēki arvien vairāk saprot, ka ērtāk un lētāk ir veikt savus nepieciešamos braucienus ar koplietošanas auto un citkārt izmantot sabiedrisko transportu vai mikromobilitātes risinājumus. Personīgās automašīnas turēšana tikai rada papildu slogu pilsētas telpai,” komentē L. Īla.

“Bolt Drive” tika atklāts Tallinā 2021. gada maijā. Šobrīd pakalpojums ir pieejams arī Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā un Viļņā – ar kopējo autoparku ~2000 automašīnu. Divu darbības gadu laikā Swedbank un Luminor ir finansējušas lielāko daļu no “Bolt Drive” nomas automašīnām, kas šobrīd pieejamas Baltijā.

“Bolt” mikromobilitātes pakalpojumi pieejami 260 pilsētās, 25 valstīs Eiropā. “Bolt” ir lielākais mikromobilitātes rīku nodrošinātājs Eiropā.

“Bolt” ir transporta pakalpojumu platforma Eiropā, kurai ir vairāk nekā 100 miljoni klientu vairāk nekā 45 valstīs un 500 pilsētās Eiropā un Āfrikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar vasaras sezonas iestāšanos un gaisa temperatūras pakāpenisku pieaugumu, “Bolt Drive” lietotājiem ir iespēja savam braucienam iznomāt jaunus automobiļus.

Premium klases automobiļu klāsts papildināts ar BMW 4. sērijas kabrioletiem, VW T-Roc kabrioletiem, Audi A4 un Audi A5. No šodienas “Bolt Drive” sāk piedāvāt arī VW Crafter kravas furgonu nomu. Auto koplietošanas pakalpojums no šīs nedēļas ir pieejams arī Ikšķilē, Ogrē un Siguldā.

“Bolt Drive” augstākās klases segmentu Latvijā jau dažas nedēļas pārstāv vairāki desmiti Audi A4 un Audi A5. Līdz ar autoparka paplašināšanos, šobrīd piedāvājumā ir teju 1000 automobiļu un paredzams, ka šis skaits palielināsies, kad pakalpojums tiks uzsākts arī citās Latvijas pilsētās.

“Mūsu mērķis ir piedāvāt kā praktiskas, tā arī emocionāli piesaistošas automašīnas, kas būtu kā alternatīva savas privātās automašīnas iegādei. Atzīsim, ka cilvēki Latvijā mīl automašīnas un labprāt vēlas izmēģināt jaunus pasaules slavenāko ražotāju modeļus, taču kabriolets, īpaši mūsu laikapstākļos, biežāk ir sapņa, nevis racionālas vajadzības realizācija. Tāpēc no šī brīža Rīgas ielās būs redzami visefektīvāk izmantotie kabrioleti valstī jeb pieejamākā autobraucēju sapņu realizācija. Tāpat arī kravas furgoni būs noderīgi dažādām dzīves situācijām, piemēram, lai pārceltos uz jaunu dzīvesvietu,” saka Aleksejs Batenko, “Bolt Drive” autoparka vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūkusalas Biznesa centra teritorijā atklāta septītā Elektrum Drive īpaši ātrās uzlādes stacija.

Biznesa centra teritorijā uzstādītā Elektrum Drive uzlādes stacija nodrošina 150 kW jaudu, kas ļauj elektroautomobili uzlādēt 50 kilometru braucienam vien 4 minūšu laikā. Šogad MŪKU SALAS teritorijā uzsākta arī daudzstāvu autostāvvietas būvniecība, kurā 11 vietas tiks atvēlētas tieši elektroautomobiļu uzlādei. Kā stāsta biznesa centra vadība, palielinoties videi draudzīgo transportlīdzekļu skaitam pilsētvidē, šādu uzlādes staciju skaits tikai turpinās pieaugt.

"Kā komerciālā nekustamā īpašuma tirgus pārstāvji mēs nodrošinām ne tikai pakalpojumus, bet arī vidi, un ir ļoti svarīgi, lai zaļākas vides radīšanā mēs ietu roku rokā ar saviem nomniekiem. Arvien vairāk uzņēmumu īpašu uzmanību pievērš CO2 izmešu daudzumam, ko uzņēmums rada savas darbības rezultātā, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai Mūkusalas Biznesa centrs kā biroju telpu iznomātājs spētu piedāvāt visus nepieciešamos instrumentus, lai mūsu nomnieki varētu sasniegt savu uzņēmumu klimata mērķus," stāsta Mūkusalas Biznesa centra valdes priekšsēdētāja Iveta Bahmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iespējams, šī krīze nav tāda, kā visi iedomājas

Jānis Goldbergs, 14.12.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no pēdējos gados straujāk augošajām kompānijām Austrumeiropā ir finanšu tehnoloģiju uzņēmums Eleving Group, kas darbojas 14 valstu tirgos trīs kontinentos un kuras galvenais birojs atrodas Rīgā.

Kā izdodas audzēt peļņas rādītājus par spīti pandēmijai un šā gada krīzei, Dienas Bizness jautāja Eleving Group valdes priekšsēdētājam Modestam Sudņum (Modestas Sudnius).

Jau pieejama informācija, ka esat viens no straujāk augošiem uzņēmumiem reģionā, esat gan Eiropas, gan citu kontinentu tirgos. Pastāstiet par Eleving Group, kas ir jūsu specializācija?

Eleving Group pirmsākumi meklējami Latvijā pirms nedaudz vairāk kā desmit gadiem, kad uzsākām lietotu automašīnu iegādes finansēšanu. Pamatideja bija palīdzēt cilvēkiem, kuriem nav iespējas saņemt kredītu bankā, kā arī veicināt tādu automašīnu iegādi, ko tradicionālās bankas nefinansē. Kā zinām, bankas labprātāk finansē jaunu automašīnu iegādi, tomēr ne visi tās var atļauties. Šo gadu laikā esam apguvuši daudzus pasaules tirgus un šobrīd pakalpojumus sniedzam ne vien Eiropā, bet arī tādās relatīvi eksotiskās valstīs kā Kenija, Uganda, Uzbekistāna u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn Latvijā lietoto vieglo pasažieru automobiļu reģistrāciju skaits ir krities par 2,6%, salīdzinot ar 2022.gada rādītājiem, informē Auto asociācija.

Savukārt pirktākais zīmols lietotu auto tirgū saglabājās BMW, otrajā pozīcijā atstājot "Volvo", bet trešajā - "Volkswagen" markas automašīnas.

2023.gadā kopā importētas 43 203 vieglās pasažieru automašīnas, to apjomam samazinoties līdz 2013.gada līmenim. "Pērnā gada dati skaidrojami ar straujo cenu kāpumu, ko izraisīja jaunu automašīnu deficīts, to ražošanas problēmas, kā arī būtisks ražošanas materiālu cenu kāpums. Toties pirktāko zīmolu lietotu auto tirgū topa augšgala pozīcijas saglabāja BMW ar 7581 reģistrētiem automobiļiem, otro pozīciju ieņēma "Volvo" ar 6781 spēkratiem, savukārt topu noslēdza "Volkswagen" ar 5398 reģistrētām automašīnām," skaidro Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru