Citas ziņas

Brigmanis: sabiedrībai jāzina par nākotni

Elīna Pankovska, 23.03.2010

Jaunākais izdevums

Premjeram Valdim Dombrovskim (JL) un finanšu ministram Einaram Repšem (JL) ir jānāk klajā ar nākamā budžeta rāmi. Lai tur netiktu saliek cipari, bet lai parādās redzējumu, intervijā laikrakstam Latvijas avīze uzsver LZS priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

«Valdībai arī būs diezgan jānopūlas, lai pierādītu rīcībspēju un apņēmību uzlabot vienkāršo ļaužu stāvokli. Ne jau ar līdzīgiem ultimātiem, kā Tautas partija (TP) darīja, bet arī ZZS ir ņēmusi pie rokas V.Dombrovski un teikusi – godājamais premjer, sabiedrībai jāzina par nākotni, par to, ar ko šī valdība iet uz vēlēšanām,» norāda A.Brigamanis.

LZS arī vēloties, lai tiek parādīts, cik esot naudas. Finanšu ministrija esot maka turētāja, nevis Labklājības vai Veselības ministrija. A.Brigmanis skaidro: «Tiklīdz ieminēsies par «reformām» un «konsolidācijām» sociālajā jomā, es tūlīt teikšu – nolieciet priekšā reformas izvērsumu tajā jomā, par kuru katru dienu raida tas nopludinātājs Neo! Kādas algas joprojām atļaujas virknē valsts iestāžu! Jautājums – kā beidzot apcirps algas šajos uzņēmumos un novērsīs sociālo nevienlīdzību? Tikai pēc tam var prasīt ķerties klāt nabadzīgākajam slānim.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Brigmanis brīdina, ka vēlme nomainīt ZZS ministrus var būt ar smagām sekām

BNS, 14.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis brīdina, ka vēlme nomainīt atsevišķus ZZS ministrus var būt ar smagām sekām.

«Mēs kategoriski iebilstam pret tām baumām, ka kāds no mūsu ministriem varētu tikt nomainīts. Katrā gadījumā es gribu brīdināt tos, kas vēlas šādu soli spert bez nopietniem argumentiem, ka tas [ministru nomaiņa] varētu būt ar smagām sekām,» sacīja Brigmanis žurnālistiem pirmdien pēc ZZS valdes sēdes, kurā arī pausts stingrs atbalsts apvienības ministriem.

Lūgts precizēt, kādas varētu būt sekas un vai to vidū ir arī jaunas valdības izveide, Brigmanis vien noteica: «Dažādas, dažādas.»

Viņaprāt, šīs baumas par ministru nomaiņu ir konkurentu inspirētas, un viņš apšaubīja, ka ZZS apvienības "Vienotība" kolēģu vidū valda viedoklis, ka šie ministri būtu jāmaina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Saeima neskata grozījumus degvielas cenu kāpuma bremzēšanai ar mazāku akcīzi

LETA, 10.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima nolēma neiekļaut šodienas sēdes darba kārtībā divus likumprojektus, kuros Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti kopā ar kolēģiem opozīcijā rosina samazināt akcīzes nodokli degvielai.

Sēdes darbā neiekļautos grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" un "Par atbilstības novērtēšanu" Saeima ierasti skata sēdē pēc nedēļas, tomēr par nākamās nedēļas sēdes darba kārtību vēl tiks lemts atsevišķi.

Debatēs pie frakcijām nepiederošs deputāts Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka kolēģi noteikti ir pamanījuši degvielas cenu pieaugumu un zina, ka ne visiem Latvijas iedzīvotājiem ir transporta kompensācijas. Tā politiķis netieši norādīja uz pārējo iedzīvotāju atšķirību no deputātiem, kuriem nepieciešamības gadījumā ir iespēja saņemt transporta kompensāciju.

"Tas viss, protams, sit pa cilvēku makiem, bet ne tikai. Aug uzņēmumu izmaksas faktiski visās jomās. Līdz ar to ir pilnīgi neapšaubāmi, ka tas palielinās spiedienu, tas palielinās inflāciju kopējo faktiski gandrīz visām precēm un visiem pakalpojumiem," grozījumu nepieciešamību pamatoja Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Politologs: Lai JKP izveidotu koalīciju bez ZZS, JV un Saskaņas, tai jāspēj parādīt ļoti augsta spēja manevrēt

LETA, 10.10.2018

Jaunās konservatīvās partijas (LKP) valdes priekšsēdētājs, premjera amata kandidāts Jānis Bordāns (priekšplānā) un nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK pārstāvis Gaidis Bērziņš

Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai Jaunā konservatīvā partija (JKP) spētu izveidot koalīciju bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), «Jaunās Vienotības» (JV) un «Saskaņas», kļūstot par koalīcijas vadošo spēku, tai jāspēj parādīt ļoti augsta spēja manevrēt, šādu viedokli pauda politologs Filips Rajevskis.

Līdz ar JKP paziņojumu, ka jaunās valdības izveidē tā neplāno sadarboties ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), iespējamie tālākie koalīcijas modeļi var būt dažādi, skaidroja politologs. «JKP tikpat labi varētu tikt galā arī bez ZZS, JV un «Saskaņas», ar pārējām partijām kopā nodrošinot 58 vietas Saeimā, taču tā ir tikai matemātika, nevis politika,» sacīja politologs.

Eksperts norādīja, ka JKP vēlētāji šādu soli, proti, nesadarbošanos ar ZZS, varētu prasīt, ņemot vērā, ka JKP retorika bija agresīva un ar uzstādījumu, ka viss, ko iepriekšējā valdība darījusi, ir nepareizi. Šī iemesla dēļ zināma loģika JKP solī nesadarboties ar ZZS ir, tomēr atklāts ir jautājums, vai koalīciju spēs izveidot no četriem spēkiem, un šajā ziņā jāparāda ļoti augsta spēja manevrēt, uzskata Rajevskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 31.janvārī pēc opozīcijas pieprasījuma nolēma izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju par finanšu sektora "kapitālā remonta" negatīvajām sekām un situāciju ar atsevišķām, jau agrāk problēmās nonākušām bankām.

Balsojumi parlamenta sēdē par šādu komisiju izveidošanu ierasti ir formāli, jo Satversme nosaka, ka Saeimai ir jāieceļ noteiktiem gadījumiem parlamentārās izmeklēšanas komisija, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa deputātu.

Saeimai drīzumā vēl būs jābalso par komisijas locekļu apstiprināšanu, kuru kandidātus būs jāpiesaka parlamenta partiju frakcijām.

Pēc partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) iniciatīvas kopā ar Zaļo un zemnieku savienību un partiju "Stabilitātei" iepriekš tika savākti 34 deputātu paraksti komisijas izveidošanai.

Komisijai būs jāizmeklē finanšu sektora "kapitālā remonta" "negatīvās sekas uz kapitāla un finanšu tirgu sistēmu". Tāpat komisijai paredzēts izmeklēt vairākus notikumus - "PNB bankas" iespējamās novešanas līdz maksātnespējai apstākļi, "ABLV Bank" iespējama novešana līdz "piespiedu pašlikvidācijai", kā arī "Baltic International Bank" darbības apturēšanas apstākļi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Portāls: ZZS caur Vides projektiem maksājusi savas un Lemberga priekšvēlēšanu kampaņas veidotājam

Dienas Bizness, 04.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ilgus gadus politiski pārraudzītā valsts SIA Vides projekti, kuras darbība kopš Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) politiskās vadības maiņas nonākusi tiesībsargājošo iestāžu uzmanībā, 2006. gada augustā necaurspīdīgā viedā noslēgusi 354 000 eiro vērtu līgumu ar firmu, kuras īpašnieks tobrīd veidoja ZZS un Aivara Lemberga priekšvēlēšanu kampaņu, liecina portāla Pietiek.com rīcībā esošie dokumenti.

Tā kā ZZS un Lembergu tobrīd apkalpojošajam sabiedrisko attiecību speciālistam Ainaram Vladimirovam piederošajai SIA LLT investīcijas nebija ne pieredzes, ne kapacitātes, lai īstenotu konkrēto Vides projektu pasūtījumu, pastāv aizdomas, ka šis bez iepirkumu procedūras slēgtais līgums bijis «atlīdzība» par priekšvēlēšanu kampaņas veidošanu. Dokumenti, kas izgaismo šo aizdomīgo iepirkumu, jau nodoti tiesībsargājošajām iestādēm, liecina Pietiek rīcībā esošā informācija.

2006. gada augustā valsts SIA Vides projekti uzvarēja Rīgas brīvostas pārvaldes konkursā par tehniski ekonomiskā pamatojuma projektam «Jaunu ostas teritoriju attīstība Krievu salā» izstrādi. Līguma kopējā summa pēc Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā publiskā paziņojuma bija iespaidīga - 505 000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A. Brigmanis sacīja, ka pēc nākamā gada budžeta pieņemšanas varētu tikt gāzta Valda Dombrovska vadītā valdībā: «moris savu ir padarījis, moris var iet,» teica Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs.

Viņš arī piebilda, ka ZZS novērtē šīs valdības smago paveikto darbu un šādas izmaiņas nevēlas. Viņš arī prognozēja, ka valdības sagatavotais budžets Saeimā, visticamāk, tiks pieņemts bez īpašām izmaiņām, taču Saeimas kuluāros par valdības maiņu tiekot runāts un parasti šādas izmaiņas notiekot ļoti strauji.

A. Brigmanis jautāts, ko partija plāno likt pretī Tautas Partijas premjera amatam virzītajam Andrim Šķēlem norādīja, ka tas būs Aivars Lembergs: «Saimnieks! Saimnieks nāks sakārtot valsti!»

A. Lembergs jau esot piekritis kļūt par premjera kandidātu, LNT raidījumā 900 sekundes apstiprināja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs. Brigmanis sacīja, ka Šķēle aktīvajā politikā vienmēr ir bijis liels izaicinājums citām partijām, tāpēc tagad tiks pārtraukts relatīvais miers. Viņš pieļāva, ka pēc nākamās Saeimas vēlēšanām kreisi spēki būs valdībā, taču par ZZS iespējamo sadarbību ar tiem vēl esot jālemj.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeima apstiprina jauno Straujumas valdību

LETA, 22.01.2014

Demisionējušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Ministru prezidenta amatam nominētā zemkopības ministre Laimdota Straujuma Saeimas ārkārtas sēdes laikā, kurā notiek balsojums par uzticības izteikšanu Laimdotas Straujumas veidotajam Ministru kabinetam.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien apstiprināja jauno Laimdotas Straujumas (V) veidoto valdību. Straujuma ir pirmā sieviete Latvijas vēsturē, kura ieņem Ministru prezidenta amatu.

Par uzticības izteikšanu Ministru kabinetam balsoja 64 deputāti, pret bija 27 parlamentārieši, bet atturējās divi deputāti. Jauno valdību neatbalstīja opozīcijā esošā politiskā apvienība Saskaņas centrs, divi pie frakcijām nepiederošie deputāti, kuri nav pašreizējā koalīcijas sastāvā, - Vladimirs Reskājs un Inga Vanaga atturējās. Balsojumā nepiedalījās divi jaunās koalīcijas parlamentārieši - Valdis Liepiņš (RP) un Juris Viļums (RP), kā arī divi pie frakcijām nepiederošie deputāti, kuri nepārstāv jauno valdību - Inga Bite un Dāvis Stalts.

Šajā valdībā būs seši jauni ministri, kas nestrādāja iepriekšējā Valda Dombrovska (V) vadītajā Ministru kabinetā - zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK), labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), kā arī izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Brigmanis: vienā no vēlēšanu apgabaliem uz Saeimu varētu startēt Lembergs

, 02.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienā no vēlēšanu apgabaliem uz Saeimu varētu startēt arī Ventspils mērs Aivars Lembergs, tādu iespēju pieļauj ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Taču viņš arī norādījis, ka šāds lēmums vēl neesot pieņemts, ziņo laikraksts Diena.

Augusts Brigmanis. (Foto: Edmunds Brencis, DB) ZZS vērsusies pie kolēģiem ar ierosinājumu izvērtēt iespēju, vai nevarētu ļaut savienot pašvaldību un Saeimas deputātu mandātus. Taču tā kā citas partijas šo ieceri nav atbalstījušas, ZZS šo priekšlikumu pagaidām neiesniegs.

A.Lembergs bija arī Augstākās padomes deputāts un toreiz savienoja AP deputāta amatu ar darbu Ventspils pašvaldības vadībā. Taču AP bija divreiz vairāk deputātu nekā Saeimā tagad un bija arī atšķirīga kompetence.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ZZS redz Jāni Raščevski RAPLM vadībā un atbalsta Antru Sakni veselības ministres amatam

Agnese Margēviča, 30.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra amatam varētu virzīt bijušo Jēkabpils rajona padomes priekšsēdētāju Jāni Raščevski, DB apstiprināja zaļo zemnieku Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Viņš arī informēja, ka ZZS atbalsta Pilsoniskās savienības (PS) izvirzīto veselības ministra amata kandidāti, Rīgas domnieci Antru Sakni. Tieslietu ministra amatam ZZS gaida, ka premjers Valdis Dombrovskis (JL) nosauks pie partijām nepiederošu kompromisa kandidātu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vilks: ZZS apdraud starptautiskā aizdevuma programmu

Dienas Bizness, 01.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) būs tikpat nepiekāpīga un nepiekritīs piedāvātajiem risinājumiem papildu konsolidācijai šāgada budžetā, tad tas var draudēt ar starptautiskā aizdevuma programmas pārtraukšanu.

«Latvija «dreifēs», un tam nav jēgas - vai nu ir sadarbība [koalīcijā], vai tās nav,» to žurnālistiem pirmdien sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) pēc tam, kad no koalīcijas padomes darba kārtības pēc ZZS iniciatīvas tika izslēgti Finanšu ministrijas (FM) darba grupas piedāvātie risinājumi budžeta konsolidācijai, otrdien raksta laikraksts Diena.

Pēc finanšu ministra teiktā, FM paspārnē izveidotā darba grupa savu darbu pie priekšlikumu izstrādes vairāk vai mazāk ir pabeigusi. Darba grupa lielākoties skāra jomas, kur nepieciešamas dažādas reformas. «Taču attiecībā uz konkrētiem pasākumiem un skaitļiem, lai virzītos tuvāk 50 miljoniem latu, vienošanās netika panākta, jo šiem cilvēkiem [no ZZS] nebija mandāta,» teica A. Vilks, atgādinot, ka sākotnējā vēlme bija šajā darba grupā deleģēt dažādu jomu ministrus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Dombrovska mantojums - problēmu netrūkst

L.Melbārzde, Z.Zablovska, E.Mudulis, E.Pankovska, S.Dieziņa, D.Meļķis, 28.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Demisiju iesniegušais premjers Valdis Dombrovskis varētu atgriezties Saeimā kā deputāts, par tālākiem nākotnes plāniem pagaidām nerunā.

Valdis Dombrovskis – vienīgais Latvijas premjers, kas atjaunotās Latvijas vēsturē spējis saglabāt savu krēslu trīs valdības pēc kārtas (kopš 2009. gada 12. marta – red.) – pēc sarunas ar Valsts Prezidentu Andri Bērziņu 27.12.2013. iesniedzis savu demisiju. Oficiāli minētais iemesls – politiskās atbildības uzņemšanās par šā gada 21. novembrī lielveikala Maxima sabrukšanas laikā bojā gājušajiem 54 cilvēkiem. Lai gan par savu atkāpšanos no amata premjers esot domājis kopš pagājušās ceturtdienas, gan Vienotības, gan citiem valdības ministriem notikušais ir pārsteigums, liecina publiskā reakcija. Vairāki politikas eksperti V. Dombrovska atkāpšanos vērtē kā politiski atbildīgu un cēlu soli. Jāpiebilst, ka nākamajām valdībām tiek atstāts ļoti smags mantojums, ne tikai saistībā ar pagaidām nenoskaidrotiem vainīgajiem veikala Maxima sabrukšanas lietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas vairākums 15.septembrī apstiprināja jauno, Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) vadīto vadību.

Par jauno valdību nobalsoja 53 deputāti.

Jaunajā valdībā savu amatu saglabājuši jau iepriekšējā Ministru kabinetā strādājošie - finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) un izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Ārlietu ministra postenī oficiāli apstiprināts līdzšinējais ministra pienākumu izpildītājs un iepriekšējās valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV). Iekšlietu ministra amatā pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezies Saeimas deputāts Rihards Kozlovskis (JV).

Par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministri līdz ar Saeimas lēmumu kļuvusi kādreizējā Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja, Saeimas deputāte Inga Bērziņa (JV). Savukārt veselības ministra amats uzticēts ārstam, Saeimas deputātam Hosamam Abu Meri (JV).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ZZS atsakās no Izglītības un zinātnes ministrijas vadīšanas

LETA, 13.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) atteikusies uzņemties Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadību. Par to ZZS pārstāvji informējuši šodien notikušajās topošās koalīcijas partiju un Ministru prezidenta amatam nominētās kandidātes Laimdotas Straujumas (V) sarunās.

Kā pēc šodienas tikšanās informēja Straujuma, ZZS savu lēmumu pamatojuši ar to, ka IZM būtu jāvada profesionālim, kāda viņu rindās neesot.

Rīt par valdības veidošanu un atbildības jomu sadali plānotas ZZS un partijas Vienotība divpusējās konsultācijas.

Kā ziņots, ZZS saskaņā ar Straujumas iepiekš izteikto piedāvājumu tiktu IZM, Labklājības ministrija un Zemkopības ministrija, kā arī parlamentārā sekretāra amats Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

ZZS valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka viņš uzskata, ka labs risinājums būtu, ja ZZS vadītu VARAM, nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) vadītu Ekonomikas ministriju un Reformu partija (RP) turpinātu darbu Izglītības un zinātnes ministrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fakts, ka lielākā ažiotāža saistībā ar Swedbank darbības iespējamo apdraudējumu visstraujāk izplatījusies tieši pašvaldībās, kur pie varas ir Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) politiķi, nav saistāms ar pašu ZZS.

Tā portālam zz.lv apgalvojis ZZS līderis Augusts Brigmanis, baumošanas saistīšanu ar viņa partiju dēvējot par stulbumu.

«Tas ir politisks pasūtījums, meklējiet vainīgos citās partijās!» tā A.Brigmanis telefoniski atbildējis uz jautājumu, vai ZZS ir saistība ar nedēļas nogales notikumiem. «Izcelt vienu pašvaldību – Jelgavas novadu – tas ir stulbums!» viņš sacījis. Uz piebildi, ka lielākā panika sākusies tieši Jelgavā, Jelgavas novadā un Ventspilī, kur pie varas ir ZZS politiķi, arī A.Brigmanis atbildējis ar «tas ir stulbums!».

Portāls iepriekš ziņoja, ka sestdienas vakarā Jelgavas novada šefs Ziedonis Caune (ZZS) licis no Swedbank kontiem uz Valsts kasi pārskaitīt vairāk nekā miljonu latu. Tādu pašu rīkojumu izdevis arī viņa kolēģis Jelgavas Domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valdības veidošanu sarežģī strīdi par atbildības sfēru sadalījumu un amatiem

LETA, 10.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās valdības izveidi sarežģī jautājums par atbildības sfēru sadalījumu un amatiem, tāpēc sarunas netiek prognozētas ātras un vieglas arī pēc tam, kad Valsts prezidents Raimonds Vējonis būs nosaucis Ministru prezidenta amata kandidātu.

Lai gan politiķi oficiālajos komentāros uzsver, ka runāt par atbildības jomu sadalījumu vēl ir pāragri, nopietnas diskusijas ir par vairākām no tā dēvētā saimnieciskā bloka ministrijām - Satiksmes ministriju (SM), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un Ekonomikas ministriju (EM). Savukārt par Zemkopības ministriju (ZM) būtisku strīdu nav, jo tās vadība tradicionāli varētu tikt uzticēta Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem.

ZZS esot interese pārņemt SM vadību, kas Straujumas valdībā bija Vienotības pārraudzībā, liecina neoficiālā informācija. Tikmēr Vienotības interešu lokā varētu būt VARAM - pašlaik šī ir nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) atbildības joma. VL-TB/LNNK neplāno viegli atteikties no VARAM pārraudzības, lai arī tā vietā viņiem iecerēts piedāvāt EM vadību.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Ne viss ir tā, kā izskatās, jeb kurš ir īstais balsojuma uzvarētājs

Dienas Bizness, 10.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (PS) paliek savā amatā un var turpināt strādāt - tāda bija vakardienas teju galvenā politiskā ziņa.

Notikušais balsojums Saeimā ļāva Kristovskim paziņot, ka viņš jūtoties gandarīts, taču vairāk gan izskatās, ka lielākajam Vienotības spēlētājam Saeimā - Pilsoniskajai savienībai ar šo balsojumu lielā mērā ir iespiesta aste kājstarpē. Proti…

Pirmkārt, šis ir pirmais Ministru kabinets kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, kad kādam no tās ministriem nākas izturēt neuzticības balsojumu nedēļas laikā kopš valdības apstiprināšanas. Acīmredzot «skeleti skapī» ir bijuši zināmi jau labu laiku iepriekš, un tagad atliek vien tos vilkt laukā. Grūti gan iedomāties, kādi pārbaudījumi Valda Dombrovska (JL) valdību gaida tās trešajā, ceturtajā un pārējās nedēļās. Otrkārt, lai gan par šā balsojuma uzvarētāju tiek saukts Kristovskis, patiesie ieguvēji ir koalīcijā esošie ZZS. Pirms valdības apstiprināšanas gan ZZS veidojošā Latvijas Zaļā partija, gan Latvijai un Ventspilij līderis Aivars Lembergs skaidri lika saprast, ka ir neapmierināti ar piedāvāto ministru portfeļu sadalījumu. Respektīvi, ZZS jutās visai apvainota, jo tai esot tikušas visas nabadzīgākās un naudu tērējošās, bet Vienotībai - naudu ģenerējošās un spēka ministrijas. Tā vien izskatās, ka kopš brīža, kad opozīcijā sēdošā Par labu Latviju ierosināja Kristovska demisiju, ZZS saprata, ka ir pienācis laiks atmaksas stundai. Turklāt neaizmirsīsim, ka tieši Lembergs bija tas, kurš publiski izteicās, ka Kristovski varētu arī mainīt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis vēlas rotēt no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšsēdētāja amata.

Kā aģentūrai LETA apgalvoja Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks, bija vienošanās, ka vienu gadu ZZS vadīs Latvijas Zemnieku savienības pārstāvis, citu gadu - Latvijas Zaļās partijas pārstāvis. Vējonis, kurš ir LZS līdzpriekšsēdētājs, ZZS vada jau vairākus gadus, jo tika atzīts, ka nav lietderīgi ZZS priekšsēdētāju rotēt pirms 10.Saeimas vēlēšanām.

Tagad vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Vējoņa darba slodze ir būtiski palielinājusies, jo viņam jāpārzina arī pašvaldības un e-lietas.

Vējonis tuvākajā laikā aicināšot sasaukt ZZS valdi, lai lemtu par priekšsēdētāja rotāciju, teica Silenieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ZZS valsts budžetā jāatmaksā 11,63 tūkstoši latu

Elīna Pankovska, 31.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas Senāts atstājis negrozītu Administratīvās apgabaltiesas spriedumu un noraidījis Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) kasācijas sūdzību saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lēmumu, ar kuru partijai valsts budžetā jāatmaksā pretlikumīgi saņemtie un iztērētie finanšu līdzekļi 11,63 tūkst. Ls apmērā, DB uzzināja tiesā. Tas nozīmē, ka ZZS tomēr nevarēs izvairīties no minētās summas ieskaitīšanas valsts budžetā.

DB jau rakstīja, ka 2008. gadā KNAB saistībā ar 2006.gadā priekšvēlēšanu aģitācijas periodā konstatētajiem partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem uzdeva piecām partijām atmaksāt valsts budžetā finanšu līdzekļus 1,055 milj. Ls apmērā. ZZS tika uzdots pārskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos un iztērētos finanšu līdzekļus 11,63 tūkst. Ls apmērā.

Veicot pārbaudi, KNAB secināja, ka pastāv tieša saikne starp ZZS un politiskās organizācijas Latvijai un Ventspilij valdes priekšsēdētāja Aivara Lemberga organizēto priekšvēlēšanu aģitāciju, kuras izvietošanu medijos viņš un viņa dzīvesbiedre bija apmaksājuši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ja Lembergs kandidēs, visticamāk, kā pirmais numurs Rīgā

Agnese Margēviča, 05.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aivars Lembergs būs oficiālais ZZS premjera kandidāts, bet vēl aizvien nav pieņēmis lēmumu, vai viņš kandidēs 10. Saeimas vēlēšanās. «Tas vēl nav izlemts, bet iespējams ir,» teica pats Ventspils mērs, kuru ZZS ietilpstošā Latvijas Zaļā partija pirmdien oficiāli izvirzīja premjera amatam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ZZS gatavi ieņemt visus amatus

Dienas Bizness, 26.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ZZS virzīs kandidatūras visiem amatiem – gan ārlietu, gan tieslietu, gan arī pašvaldību lietu ministra amatam. Taču tas ir maldīgs priekšstats, ka ļoti vēlamies tieslietu ministru, intervijā Latvijas radio šorīt sacīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Skaidrojot cīņu par tieslietu ministra amati viņš norāda: kad parādījās vakantais amats, to uzticēja Uldim Augulim (ZZS), līdz ar to, loģiski, mēs virzījām arī kandidatūras, Šodien koalīcijas partijas vēlreiz mēģinās vienoties par vakanto ministru kandidātiem. Premjers pieļāvis – ja šodien neizdosies vienoties, ministru pienākumus uzticēs pildīt parlamentārajiem sekretāriem.

Nav izsmelts jautājums par Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas atstāšanu līdz vēlēšanām, teica A.Brigmanis. Šo ministriju varētu sadalīt jaunā Saeima.

Viņš bija skeptisks par parlamentāto sekretāru iecelšanu ministru vietā, jo, pēc A.Brigmaņa teiktā, līdz ar Tautas partijas ministru aiziešanu, atlaisti arī parlamentārie sekretāri un tādu neesot. Viņaprāt, ārvalstu partneriem nebūs arī pieņemams, ja ārlietu ministra pienākumus pildīs parlamentārais sekretārs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

ZZS vēl cer panākt garantijas pašvaldībām

Madara Fridrihsone, 25.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdošajā koalīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vēl arvien uzstāj, ka 2011. gadā valstij ir pašvaldībām jāgarantē nodokļu prognožu izpilde 100 % apmērā un to neizpildes gadījumā jākompensē pašvaldībām negūtie ieņēmumi.

To ceturtdien pēc vairāk nekā stundu ilgušas valdošo koalīciju veidojošo partiju apspriešanās paziņoja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdis Augusts Brigmanis.

Arī Latvijas Pašvaldību savienība vēlas panākt, lai pašvaldībām tiktu sniegtas garantijas 100 % apmērā, turpretī Finanšu ministrija un premjera Valda Dombrovska pārstāvētā Vienotība paliek pie nostājas, ka garantiju apjoms 2011. gadā saglabājams 92 % apmērā.

A. Brigmanis ceturtdien žurnālistiem pauda, ka ZZS turpinās diskutēt par šo jautājumu, taču konkrēti termiņi, kad vajadzētu vienoties, nav noteikti. «Mēs negrasāmies novilkt nekādas sarkanās līnijas,» viņš teica.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pēdējā brīdī virza priekšlikumu, kas valsts budžetam var atņemt vairākus miljonus

Dienas Bizness, 16.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Negaidīti trešdien no rīta Saeimas Tautsaimniecības agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā atbalstu guvuši divu Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāšu iesniegtie grozījumi Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā (Privatizācijas pabeigšanas likumā), kuru pieņemšana Saeimā var radīt vairāku miljonu latu kaitējumu valsts budžetam, kā arī radīt ilgstošas tiesvedības risku, iespējams, pat vēršanos Satversmes tiesā, vēsta Diena.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Mikronodokļa cīņā nākamais raunds

Zanda Zablovska, 13.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēju virzītā iecere Saeimai saglabāt mikrouzņēmumu nodokļa likmi 9% apmērā šoreiz var gūt vairākuma atbalstu, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Proti, tagad uzņēmēji guvuši vairāku Saeimas partiju deputātu atbalstu, turklāt idejai atbalsts ir arī koalīcijas pārstāvju vidū.

No Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (NA) personīgu atbalstu iniciatīvas virzīšanai Saeimā paudis Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Romāns Naudiņš, bet šodien to plānots pārrunāt partijas frakcijā. Tikmēr Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ir pārdomās par to, kurai pusei pieslieties. «Ja NA to atbalstītu, tas mainītu situāciju, un Vienotībai var nākties piekāpties,» DB saka ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Iet pret partneriem

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Premjers apsolījis ZZS prasītos papildus 7 miljonus eiro autoceļu attīstībai

Dienas Bizness, 23.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Premjers Valdis Dombrovskis nākamā gada budžetā apsolījis Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) prasītos papildu 7 miljonus eiro pašvaldību autoceļiem. Tāpat pašvaldībām noteikto aizņēmumu limitu palielinās par 10 miljoniem eiro.

Tajā pat laikā Ministru prezidents nav akceptējis opozīcijā esošās ZZS vēlmi no 80% līdz 82% palielināt pašvaldībām pienākošos daļu no iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) ieņēmumiem, portālam Diena.lv pastāstīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

ZZS iepriekš balsojumā atbalstīja nākamā gada valsts budžeta projektu 1.lasījumā, taču izteicās - ja nevienu no viņu priekšlikumiem uz galīgo lasījumu neatbalstīs, ZZS nevarēs balsot par valsts budžeta projekta apstiprināšanu galīgajā lasījumā, tādējādi garantējot budžeta pieņemšanu arī gadījumā, ja par no nenobalsotu kāds no koalīcijas partneriem. Pašlaik Brigmanis pēc sarunas ar premjeru un finanšu ministru Andri Vilku (Vienotība) apgalvoja, ka "šis sarunu process ir atvērts, skatīsimies, ko lems valdība", vēl neminot, kā ZZS balsos par budžetu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Papildināta - Arī Vienotība atbalstoša sociālo iemaksu celšanai un lielākai IIN progresivitātei

LETA, 14.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nolūkā rast trūkstošo finansējumu veselības aprūpei arī Vienotība varētu atbalstīt sociālo iemaksu palielināšanu un lielāku iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) progresivitāti.

Vienotības Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa pēc politiskā spēka tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) sacīja, ka šodien Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nāk ar jaunu piedāvājumu par sociālo iemaksu palielināšanu par vienu procentpunktu, kas varētu būt risinājums veselības aprūpes finansējuma pieaugumam. Vienotībai bija atbalstošs viedoklis, tomēr šī politiskā spēka pārstāvji uzsver, ka jārod risinājums arī attiecībā uz tiem cilvēkiem, kuri nemaksā sociālo nodokli, pastāstīja Āboltiņa.

Runājot par pārējo nodokļu reformu kopumā, politiķe akcentēja, ka jaunu piedāvājumu neesot bijis, tomēr ZZS pārstāvji apliecinājuši, ka budžeta deficīts netiks palielināts.

Komentāri

Pievienot komentāru