Ražošana

Cross Timber Systems maina īpašnieku

Db.lv, 26.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas masīvkoka paneļu ražotnei SIA “Cross Timber Systems” notikusi īpašnieku maiņa, un 67,04% uzņēmuma daļu šobrīd pieder SIA “CLT Profi”.

Līdz šim galvenais ražotnes daļu turētājs bija holdinga kompānija “Skonto Group”. Iegādes procesu konsultēja revīzijas un biznesa konsultāciju uzņēmums “KPMG Baltics” un darījumam nepieciešamo finansējumu nodrošināja aizdevējs “BluOr Bank”.

“CLT Profi” nodarbojas ar masīvkoka jeb krustām līmētu koka (CLT) materiālu projektēšanu, piegādi un montāžu eksporta tirgos. Uzņēmums ir lielākais masīvkoka paneļu eksportētājs Latvijā, ārvalstīs realizējot 99% produkcijas. Jau līdz šim uzņēmums nodrošināja lielāko daļu ražošanas apjoma “Cross Timber Systems” ražotnē, kuras darbība tika uzsākta 2015. gadā. Ražotnes kopējā platība aizņem 10000 m2 un uzņēmumā nodarbināti vairāk nekā 60 darbinieki.

“Interese un pieprasījums pēc videi draudzīgākiem būvniecības materiāliem pasaulē turpina pieaugt. Baltijas valstis ar saviem koksnes resursiem un gadu desmitiem krātām zināšanām kokmateriālu pārstrādē ir spēcīgs nozares tirgus spēlētājs. Ražotnes iegāde ir rūpīgi izvērts solis, lai turpinātu uzņēmuma izaugsmi un stiprinātu konkurētspēju eksporta tirgos. Kļūstot par “Cross Timber Systems” lielāko īpašnieku, turpmāk pilnībā pārņemsim ražotnes darbību un rūpēsimies par tās darbinieku labbūtību. “CLT Profi” nodrošinās arī 100% ražošanas apjomu, un šogad plānojam investēt ražotnes modernizācijā,” informē “CLT Profi” valdes loceklis Andris Dlohi.

“CLT Profi” projektē un montē galvenokārt daudzstāvu dzīvojamās un sabiedriskas nozīmes ēkas Nīderlandē, Beļģijā, kā ar Skandināvijas valstīs. Nelielā apjomā tiek ražotas arī privātmājas, kas pamatā tiek eksportētas uz Norvēģiju un Islandi. Masīvkoka paneļu izmantošana ēku būvniecībā nodrošina ievērojami īsāku būvniecības laiku, vienkāršāku loģistiku un ir ekonomiski izdevīgāka, radot mazāk būvniecības atkritumu. Turklāt koka paneļi ir ievērojami ilgtspējīgāks izejmateriāls, nekā citi būvniecībā izmantotie materiāli.

“BluOr Bank ar gandarījumu atbalsta Latvijas eksporta uzņēmumus, palīdzot realizēt to nākotnes ambīcijas un ieceres. Lai gan šobrīd resursu cenas un darba spēka izmaksas uzņēmumiem rada virkni izaicinājumu, ticam, ka piešķirtais finansējums SIA “CLT Profi” dos iespēju iekarot arvien jaunus noieta tirgus, kā arī palielināt ilgtspējīga materiāla ražošanas jaudu,” atzīmē BluOr Bank galvenais izpilddirektors Dmitrijs Latiševs.

M&A darījuma norisi konsultēja revīzijas un biznesa konsultāciju uzņēmums “KPMG Baltics”, procesa ietvaros strukturējot darījumu, ar pusēm vienojoties par darījuma vērtību un piedāvājumu, kā arī piesaistot un koordinējot bankas finansējumu.

“Priecājamies atbalstīt ambicioza uzņēmēja izaugsmi, iegādājoties vairākuma daļas augstas pievienotās vērtības kokmateriālu ražotnē, tādējādi apvienojot produkta pārdošanu un projekta vadību. Ticam, ka mērķtiecīgs fokuss palīdzēs ne vien uzņēmuma izaugsmē, bet arī vairos Latvijas uzņēmēju pienesumu pasaules ilgtspējas veicināšanā,” saka Kārlis Urbāns, "KPMG Baltics" Apvienošanās un pārņemšanas darījumu konsultāciju direktors.

Šobrīd SIA “Cross Timber Systems” daļas pieder SIA “CLT profi” (67,04%), kas 100% pieder Andrim Dlohi, savukārt pārējās uzņēmuma daļas sadalās Andrim Dlohi (10,62%), Mārim Avotiņam (10,47%), Robertam Dlohi (10,40%) un Ēvaldam Zeldmanim (1,48%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Procentu likmju kāpums mājokļu tirgū ir aktualizējis jautājumu – pirkt vai īrēt. Lai gan pieprasījums pēc mājokļiem saglabājas, darījumi notiek nesteidzīgi kā jauno projektu, tā sērijveida dzīvokļu segmentā.

Šīs un citas nekustamā īpašuma nozares aktualitātes lasāmas jaunākajā Dienas Biznesa speciālizdevumā Nekustamais īpašums, kas pie abonentiem nonāca jau 31.oktobrī, bet mazumtirdzniecībā pieejams no 1.novembra.

Jaunākajā Dienas Biznesa speciālizdevumā Nekustamais īpašums žurnālā lasi:

  • Augstās likmes atdzesēs mājokļu tirgu. Izsīkstot rezervēm un procentiem saglabājoties augstiem ilgāk, mājokļu tirgu pasaulē var gaidīt daži grūti gadi.
  • Koka būvmateriālu pieprasījums iedrošina miljona investīcijām. Neraugoties uz ekonomikas recesiju, Eiropas Zaļais kurss veicina tieši koksnes arvien plašāku izmantošanu nekustamā īpašuma būvniecības projektos. Arī pieprasījuma apmērs no potenciālajiem ārvalstu pasūtītājiem masīvkoka paneļu ražotnes SIA Cross Timber Systems lielāko īpašnieku Andri Dlohi iedrošina investīcijām, kuras vērstas uz lielākiem ražošanas apjomiem.
  • Attīstības nākotni redz dzīvojamo māju celtniecībā. Industriālo parku attīstītājs PICHE jau tuvākajos gados grasās uzsākt daudzdzīvokļu namu būvniecību Rīgā, cerot ar laiku mainīt attīstītāju TOP3 nozarē, intervijā atklāj uzņēmuma valdes priekšsēdētājs un īpašnieks Pēteris Senkāns
  • Īres tirgus uzņem apgriezienus. Augsto procentu likmju radītā situācija mājokļu kreditēšanas jomā rosina interesi par jaunu projektu attīstību īres segmentā, kopš 2022. gada ekspluatācijā nodoti vairāk nekā 1000 īres dzīvokļi un būvniecības stadijā ir vēl vairāki īres nami
  • Būvniecība nav pievilcīga jauniešiem. Jaunā paaudze sevi neredz būvniecībā, kas iezīmē nākotnes krīzi, ja vien nekavējoties netiks veikts komplekss pasākumu kopums, kur galvenais uzdevums būtu lauzt izveidojušos stereotipus par nozari. To rāda BDO sadarbībā ar neatkarīgu pētniecības konsultāciju kompāniju Meridian West veiktais pētījums starp lēmumu pieņēmējiem būvniecības nozarē, studentiem un citiem Z paaudzes (dzimuši deviņdesmito gadu beigās) pārstāvjiem viņu karjeras sākumā.
  • Spēriens biroju attīstībā. Biroju vide kļūst arvien daudzveidīgāka. Pandēmija un attālinātā darba izplatīšanās kalpojusi par milzīgu spērienu biroju plānošanas un veidošanas jomā. Biroji – vieta, kur ne tikai strādāt, bet arī pavadīt labu laiku ar kolēģiem.
  • Attīstītājiem investēt elektroauto uzlādes infrastruktūrā ir izdevīgi. Šobrīd ir īstais brīdis, lai uzņēmēji, tajā skaitā daudzdzīvokļu un komercobjektu attīstītāji investētu elektroauto infrastruktūras attīstībā.
  • Būvniecības izmaksas stabilizējas. Lai gan pēdējā pusgada laikā būvniecības izmaksas nav piedzīvojušas būtisku pieaugumu, attīstītāji nesagaida, ka tuvākajā laikā būvmateriālu cenas kritīsies.
  • Vietējie attīstītāji var konkurēt ar lielajiem milžiem. "Vajadzētu censties, lai vietējo attīstītāju īpatsvars tomēr būtu nedaudz lielāks. Esmu patriots, tāpēc gribētu, lai uzņēmumu nopelnītā nauda paliktu Latvijā, nevis aizplūstu pāri robežām un celtu citu valstu labklājību," intervijā stāsta Tepat Grupa līdzīpašnieks un vadītājs Voldemārs Siliņš.
  • Pils iegāde kā mecenātisms. Uzņēmējs Edijs Ošs jau gadu saimnieko Igates pils kompleksā. Padarīts daudz, taču tālākā pils attīstība ritēs soli pa solim.
  • Vieta pasaka priekšā. Bijušajā zivju ceha teritorijā Pitragā tapusi satikšanās vieta Pitraga Pietura, kas ir tikai sākums šī īpašuma attīstībai. Madara Cosmetics līdzdibinātājas Paulas Tisenkopfas, Madara Cosmetics līdzdibinātāja un AS APF Holdings padomes priekšsēdētāja Ulda Iltnera un Rīgas plānošanas reģiona tūrisma speciālista, Dabas tūrisma asociācijas valdes locekļa Edgara Ražinska ģimenes kopīgiem spēkiem sākušas attīstīt īpašumu Pitragā.

Komentāri

Pievienot komentāru