Jaunākais izdevums

Dānijā, tāpat kā Latvijā, šobrīd ir lielo iespēju laiks. Abas valstis piedzīvo ekonomisko krīzi. Latvijas atšķirība ir tā, ka mums turklāt vēl ir sabiedrības krīze. Jebkura krīze ir pārmaiņu un iespēju laiks. Aktīviem un inovatīviem Latvijas uzņēmējiem tas noteikti ir jāizmanto.

Dānija grib kļūt par zaļās izaugsmes pasaules laboratoriju. Te tuvākajos gados tiks likti pamati pasaules ekonomikas izaugsmei. Ja pagājušā gadsimta 90.gados pasaules izaugsmes dzinējs bija informāciju tehnoloģijas, tad turpmāk tās būs tīrās un zaļās tehnoloģijas.

Dānija ir slavena ar savām enerģijas tehnoloģiju zināšanām. Daudzi šeit lepojas, ka kopš 70.gadiem Dānijas ekonomika augusi par 75%, kamēr enerģijas patēriņš palicis nemainīgs.

Pirms pāris gadiem Dānijas valdība izveidoja neatkarīgu ekspertu Klimata komisiju. Nule šī komisija nāca klajā ar ziņojumu** un ieteikumiem, kas jādara, lai Dānija līdz 2050.gadam veiktu pāreju no fosilās enerģijas un atjaunojamo enerģiju.

Lai gan patlaban daudzi pauž skepsi un iebilst pret šo ieceri baidīdamies, ka lielāki nodokļi fosilajai enerģijai mazinās Dānijas konkurētspēju krīzes apstākļos, tomēr Dānija nav viena savā izvēlē. Vairākas citas ES valstis ir noteikušas sev līdzīgu mērķi. Turklāt Dānijas valdība un opozīcija vienoti atbalsta šo izvēli.

Secinājums ir gana vienkāršs. Pasaules izaugsme prasīs lielāku enerģijas patēriņu. Fosilās enerģijas cenas turpinās pieaugt, sacensība par resursiem pastiprināsies, tāpēc sekmīgas un konkurētspējīgas būs tikai tās ekonomikas, kuras spēs pielāgoties apstākļiem un radīs jaunas tehnoloģijas, kļūstot par atjaunojamās enerģijas tautsaimniecībām.

Esmu pārliecināts, ka Latvijas dabas bagātības, vajadzība veidot jaunu saimniekošanas modeli un minētais process Dānijā ir noteikti savstarpēji papildinoši. Tāpēc Latvijas vēstniecība sev noteikusi skaidru prioritāti – veicināt Latvijas izaugsmi un attīstību, savietojot Dānijas tehnoloģijas un zināšanas ar Latvijas neizsmeļamajām iespējām atjaunojamās enerģijas laukā un lauksaimniecībā.

Te ir runa par daudzu jaunu darbavietu radīšanu Latvijā. Mūsu mežsaimniecība, lauksaimnieciskā zeme, ģeogrāfiskais novietojums, ostas un dzelzceļa sazarojums ir labs pamats, lai, saprātīgi izmantojot pieejamos resursus, valsts un privātais sektors sadarbībā ar universitātēm un zinātniekiem spētu dažu gadu gaitā iedarbināt un palaist jaunu Latvijas attīstības modeli. Sadarbībā ar Dāniju tas notiks straujāk.

Vēstniecības iespējas***

Darbu vēstniecībā uzsāku pirms 14 mēnešiem. Tobrīd valsts samazināja visu, cik spēja. Pirmo reizi dzīvē nonācu vēstniecībā, kur visi diplomāti tika atsaukti, kur biju vienīgais diplomāts, vienlaikus pildot vairāku agrāk vēstniecībā strādājušo diplomātu pienākumus. Var teikt, ka Latvijas vēstnieks, tāpat kā viņa sekretāre, kurai bija jāpilda savi, konsulārās amatpersonas, lietvedes un grāmatvedes pienākumi, strādāja ne tikai ar lielu pārslodzi, bet arī vilka šo vezumu nepievilcīgi lēni. Būtībā vēstnieks un vēstniecība šajos apstākļos strādā ar 30% ātrumu.

Vienlaikus mūs glābj tas, ka vēstniecībā strādā arī LIAA pārstāvis Dānijā Gints Janums. Pateicoties viņa zināšanām un aktīvai darbībai, Dānijā ir notikuši samērā daudzi ekonomiska rakstura pasākumi un Latvijas uzņēmēju vizītes.

Neatkarīgi no sarežģītajiem darba apstākļiem mūsu vēstniecības misija ir bijusi un paliek nemainīga – sniegt labākos pakalpojumus Latvijas cilvēkiem un veicināt abu valstu sabiedrību sadarbību.

Biznesa vide Dānijā

Dānija nav nekāds izņēmums un krīze tai nav gājusi secen. Ir nozares, kur to jūt mazāk, bet ir tādas, piemēram, būvniecība, mēbeļu ražošana un citas, kur krīze iet plašumā. Dānijā ir viens no augstākajiem nodokļu slogiem pasaulē un te ir trešais dārgākais darba tirgus pasaulē. Dānija ir sākusi atpalikt vairākos būtiskos konkurētspējas rādītājos.

Var teikt, ka ir sākusies Dānijas ekonomikas pārstrukturēšanās. Krīzes gaita rāda, ka lielie un starptautiski sekmīgie Dānijas uzņēmumi konsolidējot pārstrukturē savu darbību un visticamāk pabeigs šo gadu ar peļņu. Tikmēr daudzi mazie un vidējie uzņēmumi (MVU) iestrēgst krīzē vai bankrotē. Lielie uzņēmumi spēj pelnīt globāli, kamēr MVU**** ir atkarīgi no Dānijas un tuvējo kaimiņu tirgus.

Dānijas uzņēmēji piesardzīgi apsver savas investīcijas. Bez tā, ka arī Dānijā pietrūkst naudas investīcijām, pat tie uzņēmumi, kuri to varētu atļauties, patlaban nogaidot atturas no ieguldījumiem Dānijā, bet labprātāk pārceļ savus uzņēmumus uz citām valstīm un investē ārzemēs. Tas varbūt dod īslaicīgas iespējas Latvijai, bet nav risinājums mūsu ekonomikas izaugsmei.

OECD mērījumi rāda, ka Dāniju sagaida salīdzinoši vāja izaugsme vairākus gadus no vietas. Tas arī nosaka apstākļus, kādos Latvijas eksportēt spējīgiem uzņēmumiem nāksies turpmāk strādāt Dānijā. Tomēr gribu atgādināt – ja Jums ir labs piedāvājums, šis ir īstais laiks, lai uzsāktu biznesu Dānijā.

Latvijas uzņēmumu intereses 2010. gadā

Šī gada pirmajos 9 mēnešos pie LIAA pārstāvja Dānijā ir vērušies vairāk nekā 130 Latvijas uzņēmumu, pārstāvot gandrīz visus sektorus, no kuriem populārākie ir:

1. būvniecība (būvdarbu veikšana, koka karkasu mājas, arhitektoniskie risinājumi, inženiertehniskie darbi, būvmateriālu piegāde);

2. metālapstrāde (metāla detaļas, iekārtas, konstrukcijas, metāla izejmateriāli);

3. biokurināmais (granulas, šķelda, malka);

4. medicīna (uztura bagātinātāji);

5. pārtika.

Būvniecības jomā joprojām ir jūtama krīze. Projekti tiek iesaldēti, ir grūtības saņemt finansējumu, sarucis pieprasījums. Lielākais bankrotu skaits Dānijā ir tieši būvniecības nozarē, un mēnesī bankrotē ap 60-70 uzņēmumu. Tas padara grūtāku mūsu darbu. Cilvēki ir piesardzīgi un nelabprāt uzklausa nepazīstamus piegādātājus.

Cena nosaka daudz. Ja agrāk dāņi lika uzsvaru uz kvalitāti, loģistiku, termiņiem un cenu, tad tagad cena dominē. Tomēr ar labu cenu vienu būs par maz, arī pārējiem piedāvājuma faktoriem arī jābūt atbilstošā līmenī.

Pirms meklēt jaunus pircējus, ir jānokārto sertifikācija. Arī Dānijā, kā vairumā Eiropas valstu, ir ieviesta EUROCODES sistēma. CE marķējums ir obligāts lielākajai daļai būvmateriālu.

Mēs neesam vienīgie, kas vēlas piedāvāt savas preces Dānijā, mūsu kaimiņi – lietuvieši, poļi, igauņi – dara to pašu. Kokrūpniecībā mēs konkurējam ar zviedriem un somiem, un ir vairāki gadījumi, kad viņu cenas ir par 25-35% zemākas nekā mūsējās. Metālapstrādē konkurenti ir vācieši, poļi, čehi, slovēņi. Mums ir daudz konkurentu, tāpēc ir jāstrādā mērķtiecīgi, izvērtējot savas iespējas un cenas.

Dānijā metāla apstrāde ir spēcīgi attīstīta nozare. Tāpēc viņus interesē tie produkti, kurus pie sevis ir neizdevīgi ražot. Šajā nozarē pēdējā laikā Latvija sasniedz pozitīvus rezultātus. Protams, jāņem vērā, ka zināms skaits dāņu pārcēla savas rūpnīcas uz Latviju 90.gados un tagad eksportē savus ražojumus uz Dāniju. Ja kvalitatīvi un ar labu pašizmaksu kaut kas ir ražots Latvijā, tas rada interesi arī citiem klientiem, rodas jauni pieprasījumi un klienti mūsu uzņēmumiem.

Par biokurināmo pēdējos gadus daudz runāts. Latvijā diezgan daudz ražotāju un arvien vairāk pirkt gribētāju Dānijā. Konkurence ir liela un pietiek ar dempingu cenu no kāda ražotāja, lai tirgus un cena tiktu izkropļota. Šādus piemērus bieži redzam no kādas Dānijas kaimiņvalsts uzņēmēju puses. Uzrodas kāds jauns ražotājs, vēlas ienākt tirgū, nomet cenu par 30-40%, pēc pāris mēnešiem ir bankrotējis, bet pārējiem ražotājiem un piegādātājiem ir jācīnās ar sekām. Dāņi bieži iekrīt uz dempinga cenām, pēc tam griežas pie LIAA pārstāvja ar sūdzībām, ka esot piemānīti, nekvalitatīvs produkts, nepiegādāts laikā. Vēlme ietaupīt uz visu bieži noved pie šaubīgiem piegādātājiem, kuru diemžēl Latvijā netrūkst.

Medicīnas joma ir samērā jauna lieta. Agrāk dāņu uzņēmumi pārsvarā meklēja ražotājus Latvijā. Tagad interese ir tieši par mūsu uzņēmumiem. Daži vēlas piedāvāt IT risinājumus, citi iepakojumus. Dānijā saglabājas interese par mums kā apakšuzņēmumiem. Tomēr, lai pārdotu gatavas zāles Dānijas tirgū jāsastopas ar labi regulētu tirgu. Arī Dānijā ir medikamentu aģentūra, un tajā ir jāapstiprina visas zāles. Tuvākā brīvā iespēja iestāties rindā būs 2011. gada beigās. Pēc tam var sākties zāļu pārbaude, kas ilgst ap 2 gadiem. Tas nozīmē, ka ātrākais 2014. gadā varētu sākt tirgot zāles. Šajā sektorā noteikti ir jāstrādā cilvēkiem ar lielu pacietību.

Tomēr arī te ir savas nišas, kuras var izmantot jau tagad, ja, protams, ir izdarīts mājasdarbs un ir sagatavoti vajadzīgie sertifikāti. Runa ir par uztura bagātinātājiem. Vairāki Latvijas uzņēmumi šo ceļu jau ir uzsākuši.

Pārtika ir diezgan nacionāla lieta. Katra tauta lepojas ar savu virtuvi, bet citām to ir grūti pieņemt. Dāņi ir konservatīvi produktu izvēlē, tāpēc jebkuram pārtikas ražotājam ir zināmi sarežģījumi ieviest jaunus produktus tirgū. Dāņi nelabprāt pērk kaut ko jaunu. Veikalos pieejami divu vietējo ražotāju 3 veida piena, 3 veida jogurti, ir 3 cīsiņu piegādātāji, viens olu piegādātājs! Dāņi gadu desmitiem uzticīgi saviem ražojumiem. Ik pa brīdim ienāk jauni produkti, bet pēc pāris mēnešiem tie ir pazuduši no letēm.

Tāpēc mūsu ražotājiem ir jāmeklē citi paņēmieni. Mūsu ražojumiem ir jābūt nišas produktiem – kaut kas vienreizējs, nedaudz pat ekskluzīvs, ko nevar nopirkt lielveikalā. Reiz pie mūsu LIAA pārstāvja atnāca kāds dāņu uzņēmums, kas gatavo firmām dāvanas uz Ziemassvētkiem. Viņi vēlējās pielikt klāt kādu alkoholisko dzērienu, kaut ko īpašu un ne pārāk dārgu, ko nevar nopirkt Dānijā lielveikalā. Piparmētru liķieris, dzērveņu uzlējums izrādījās īstais.

Tas norāda, ja tradicionālie ceļi ir slēgti, tad jāmeklē citi. Noietu var atrast, ja ir radoša pieeja. Lielākajiem Latvijas ražotājiem ir iespējas piedāvāt savus produktus ar savu zīmolu. Pamatīgā starptautiskā konkurencē tas pa spēkam ir vien spēcīgākajiem Latvijas uzņēmumiem.

Nobeiguma vietā

LIAA pārstāvis Gints Janums strādā un gādā par visu Latvijas uzņēmēju interesēm. Pēdējos gados esot kvalitatīvi uzlabojies piedāvājums, mūsu uzņēmēji ir gatavi iedziļināties un veikt visus nepieciešamos mājas darbus, pirms uzsākt Dānijas tirgus apgūšanu. Tomēr nereti nākas saskarties ar uzpūstu cenu un nepiemērotu piedāvājumu. Vēstniecība var palīdzēt ar padomu par vietējā tirgus savdabību, tomēr mēs nevaram izdarīt uzņēmēju pamatdarbus. Katram pašam uzmanīgi jānoskaidro un jāvērtē savas izredzes un spējas.

Nereti mūsējiem pietrūkst pārdošanas prasmes. Arī gribas rīkoties. Ir jāņem rokās telefons un jāzvana, ir jāsūta savs piedāvājums! Ir jāliek citiem par sevi dzirdēt! Pacietība un neatlaidība arī noderēs visiem. Bet ir jābūt godīgiem pret sevi, klientiem un savas valsts tēlu. Ja vēstnieks vai LIAA par kādu no Jums reiz aizliek labu vārdu, bet vēlāk nākas vilties, tas nelabvēlīgi atsaucas uz citiem Latvijas ražotājiem un eksportētājiem. Slikta slava ātri izplatās. Turklāt Dānijā nereti Latvijas vārds tiek vienādots ar visas pēcpadomju telpas zemo uzticības un darba kultūras līmeni.

Esmu pārliecināts, ka krīze mums visiem būs bijusi laba mācība. Vēstniecība ir allaž gatava strādāt ar godprātīgiem un mūsdienīgiem uzņēmējiem.

* Raksts tapis sadarbībā ar LIAA pārstāvi Dānijā Gintu Janumu;

** Klimata komisijas ziņojums angliski ir pieejams tās mājas lapā: klimakommissionen.dk;

*** Vēstniecības darbinieku un LIAA pārstāvja Dānijā kontaktus var atrast mūsu mājas lapā: am.gov.lv;

**** Turklāt Dānijas tautsaimniecībā MVU veido 90–95% no visiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

GASO Mērīšanas līdzekļu pārbaudes laboratorija šobrīd ir modernākā Baltijā.

Dabasgāzes sadales sistēmas operatora AS Gaso (GASO) Mērīšanas līdzekļu pārbaudes laboratorija ir pirmā, kas Baltijas valstīs saņēmusi vairākus augsta līmeņa ISO sertifikātus, kas ļauj tai darboties ne tikai Latvijā, bet arī piedāvāt savus pakalpojumus Eiropas Savienības (ES) valstīs, tajā skaitā tuvākajiem kaimiņiem – lietuviešiem un igauņiem. Laboratorija piecu cilvēku sastāvā nodarbojas ar visa veida gāzes uzskaites mēraparātu jeb skaitītāju verifikāciju un kalibrēšanu. GASO Mērīšanas līdzekļu pārbaudes laboratorijas vadītājs Vasilijs Romaņenkovs norāda, ka šī laboratorija ir arī ļoti universāla: "Tajā iespējams pārbaudīt teju visu veidu gāzes skaitītājus. Verifikācijas tehnisko daļu veicam uz vietas, taču visi pārējie darbi tiek uzticēti mūsu sadarbības partnerim SIA V&V VentMet laboratorija, ar kuru GASO noslēdzis līgumu par verifikācijas datu precizitātes pārbaudi un verifikācijas sertifikātu izsniegšanu," teic V. Romaņenkovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumam SIA "Ekspress laboratorija", ar kuru Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) nesen lēma noslēgt pirmo līgumu par Covid-19 slimību izraisošā vīrusa (SARS-CoV-2) antigēna paštestu piegādi, ir pietiekami liela pieredze šajā jomā, apgalvo "Ekspress laboratorijas" valdes locekle Jeļena Putviķe.

Kompānija kopš tās dibināšanas piegādājusi vairākus tūkstošus šāda veida testu dažādām iestādēm, uzņēmumiem un privātpersonām, norāda J.Putviķe.

Lai arī publiski izskanējušas bažas par to, ka firma dibināta vien šā gada martā, pēc Putviķes teiktā, šāds fakts nevar būt par pamatu pieņēmumam, ka uzņēmums attiecīgajā sfērā nav darbojies. "Ekspress laboratorija" kopš marta esot piegādājusi antigēna testus dažādiem klientiem. Piegādēs tiekot nodrošinātas nepieciešamās specifikācijas visām prasībām un izpildīti dažādi klientu norādījumi un prasības.

Uzņēmuma valdes locekle stāstīja, ka "Ekspress laboratorija" ir vairāku antigēnu testu izplatītājs, kā arī ekskluzīvais kompānijas "Anhui Deepblue Medical Technology Co" izplatītājs. Kā liecina internetā pieejamā informācija, Putviķes pieminētais uzņēmums tika dibināta 2010.gada 4.februārī un atrodas Ķīnas Anhui provinces Hefei pilsētas augsto tehnoloģiju zonā. "DeepBlue Medical" ir Ķīnas augsto tehnoloģiju uzņēmums, kas specializējas pētniecībā un attīstībā, diagnostikas reaģentu un bioloģisko izejvielu ražošanā, tirdzniecībā un pēcpārdošanas servisā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ar tiesību normu izmaiņām draud apturēt saules un vēja enerģijas parku projektu attīstību Latvijā

Gatis Lazda, Evecon valdes priekšsēdētājs, 08.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānotās izmaiņas nobremzēs lētākas zaļās enerģijas un energoneatkarības projektu īstenošanu Latvijā vēl vismaz par pusotru gadu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ir sagatavojusi grozījumu priekšlikumus “Sistēmas pieslēguma noteikumiem elektroenerģijas ražotājiem”.

Konsultāciju dokuments ir tapis, balstoties uz šī gada jūlijā pieņemtajiem grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā un bez plašām konsultācijām ar nozares ekspertiem un uzņēmumiem. Tas paredz visiem enerģētikas projektiem ieviest jaunu maksājumu par sistēmas jaudas rezervēšanu.

Piemēram, projektiem, kuru jauda ir vismaz 50 MW, būs jārēķinās ar papildu 2,5 miljonu eiro izmaksām, bet 100 MW – ar 5 miljonu eiro papildu izmaksām. Neviens no Latvijas atjaunojamās enerģijas projektiem ar šādām pēkšņām papildu izmaksām nav rēķinājies, un tas visdrīzāk nozīmēs šo iesākto projektu apturēšanu. Pie tam, projektu attīstītāji riskē zaudēt iemaksāto rezervēšanas maksu, ja noteiktajā termiņā projekts netiek realizēts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA NMS Laboratorija tuvākajā laikā būs spiesta sekot Centrālās laboratorijas rīcībai, sniedzot pakalpojumus kvotas ietvaros un pēc tās ikmēneša apjoma beigām tikai par maksu.

Tā sarunā ar portālu Diena.lv norāda uzņēmuma administratīvais direktors Artūrs Altbergs.

Viņš uzsver, ka pēdējo gadu sarunas ar valsti par parādu atgūšanu nav bijušas sekmīgas, un, iespējams, panākt taisnīgu apmaksas sistēmu palīdzēt var tikai konkrēti soļi. Pēc Altberga teiktā, izlemjot par šādu rīcību, NMS Laboratorijai jākonsultējas ar juristiem un jāveic vēl citi sagatavošanās darbi. “Mums ir jāsaprot, kā to nodrošināt arī tehniski.”

NMS Laboratorijas situācija ir līdzīga kā virknei citu tirgus spēlētāju, norāda Altbergs. Valsts ar uzņēmumu nav pilnībā norēķinājusies ne vien par šo un pagājušo gadu, bet parāds krājies kopš 2019. gada. Jau pēdējos trīs, četrus gadus NMS Laboratorija sarunās ar Nacionālā Veselības dienestu (NVD) aktualizē šo problēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar SIA Centrālā laboratorija valdes priekšsēdētāju Stellu Lapiņu

Lelde Petrāne, 30.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Stella Lapiņa, SIA Centrālā laboratorija valdes priekšsēdētāja. SIA Centrālā laboratorija ir dibināta 1994. gadā, 20 gadu laikā no 1 darbinieka kolektīvs ir paplašinājies līdz 160 darbiniekiem.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Es jau no mazotnes zināju, ka mans darbs būs saistīts ar medicīnu. Diemžēl bija sarežģīta situācija ģimenē, tāpēc, lai ātrāk varētu kļūt neatkarīga, sāku studijas medicīnas skolā, kurā stājoties, mani pierunāja mācīties par laboranti, un es nekad neesmu nožēlojusi savu izvēli. Man vienmēr bija vēlēšanās studēt augstskolā, un nākošais likumsakarīgais solis bija studijas bioloģijas fakultātē, kuru absolvējot, ieguvu maģistra grādu dabaszinātnēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Centrālā laboratorija valsts apmaksātās analīzes veiks tikai valsts apmaksātās kvotas apmērā

Db.lv, 13.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 15.septembra nepietiekamā valsts finansējuma dēļ "Centrālā laboratorija" valsts apmaksātos pakalpojumus sniegs apmaksātās kvotas ietvaros, līdz ar to iedzīvotājiem tie būs pieejami rindas kārtībā pēc iepriekšēja pieraksta, informē laboratorija.

"Centrālā laboratorija" analīžu veikšanai jau līdz jūlija beigām bija izmantojusi valsts atvēlēto gada finansējumu visam 2023.gadam. Iemesls tam ir valsts budžeta nepareiza plānošana, valstij no vienas puses apsolot iedzīvotājiem, ka valsts apmaksās tiem veiktās analīzes, taču no otras puses neveicot pilnu samaksu tām laboratorijām, kas šo darbu veica.

"Līdz šim laboratorijas turpināja veikt analīzes uz sava rēķina, paļaujoties uz Veselības ministrijas un atbildīgo resoru solījumiem samaksāt. Izdevumus par analīzēm, ko veicam ar ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījumu un ko savlaicīgi vajadzētu apmaksāt no valsts budžeta, pašreiz mums jāsedz no saviem apgrozāmajiem līdzekļiem vai citiem finanšu resursiem. Tomēr šī brīža ekonomiskajā situācijā vairs nevaram atļauties kreditēt valsti," norādījusi "Centrālās laboratorijas" valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Privātas laboratorijas izveidē Rīgas 1.slimnīcas teritorijā investē 2 miljonus eiro

Dienas Bizness, 15.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot vairāk nekā divu miljonu eiro, klīniskās diagnostikas laboratorija Centrālā laboratorija atklājusi jaunu apmeklētāju apkalpošanas punktu Rīgas 1.slimnīcas teritorijā, informē SIA Centrālā laboratorija valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa.

Jaunajās telpās darbu sācis gan apmeklētaju apkalpošanas punkts, gan laboratorijas galvenais diagnostikas korpuss.

Centrālā laboratorija piedāvā vairāk nekā 550 klīniskās diagnostikas veidus. Laboratorijas vajadzībām ir iegādāts jauns klīniskās laboratorijas izmeklējumu aprīkojums, veikta telpu rekonstrukcija, pie ēkas ieejas izbūvējot rampu, bet iekšpusē ierīkojot liftu apmeklētājiem ar īpašām vajadzībām.

SIA Centrālā laboratorija dibināta 1994.gadā. Laboratorijai ir plašs filiāļu tīkls, tā nodrošina izmeklējumus gan ambulatorajām iestādēm, gan stacionāriem un ir otrā lielākā laboratorija valstī. Kopš 2015.gada septembra galvenais diagnostikas korpuss atrodas Rīgas centrā, Šarlotes ielā 1b.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Medicīnisko pakalpojumu, laboratorijas analīžu veikšanas uzņēmuma SIA "E.Gulbja laboratorija" apgrozījums pērn bija 40,705 miljoni eiro, kas ir par 57,7% vairāk nekā 2019.gadā, bet tā peļņa pieauga par 49,8% un bija 6,73 miljoni eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Vadības ziņojumā pausts, ka pērn laboratorija veikusi analīzes par 40,7 miljoniem eiro, kas ir par 57,7% vairāk nekā 2019.gadā. Laboratorija apkalpojusi kopumā 1 617 720 pacientus, kas ir par 17% vairāk.

Kā atzīts "E.Gulbja laboratorija" vadība, pielāgošanās koronavīrusa analīžu veikšanai prasīja lielus resursus - gan cilvēku resursus, gan materiālos un tehniskos, kas attiecīgi rezultējās ievērojamā apgrozījuma pieaugumā.

Tāpat ziņojumā teikts, ka pērn uzņēmums kļuva par pievienotās vērtības nodokļa maksātāju.

Kompānijas vadība arī informē, ka sadarbībā ar SIA "JK Energo" un AS "Latvijas finieris" radīta bezkontakta analīžu pieņemšanas/nodošanas iekārta. Pirmā šāda iekārta uzstādīta pagājušā gada decembra sākumā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA “NMS laboratorija” (NMS) pievienosies SIA “Centrālā laboratorija” (CL) – šāds lēmums pieņemts pēc Konkurences padomes (KP) š.g. 21. novembra lēmuma atļaut CL iegādāties visas NMS kapitāldaļas ar visiem aktīviem.

Tādējādi CL var pabeigt iesākto darījumu par NMS iegādi, lai pār to iegūtu vienpersonisku izšķirošu ietekmi. Pēc darījuma pabeigšanas un attiecīgo izmaiņu veikšanas komercreģistrā plānots NMS iekļaut un pievienot CL.

CL, kura ir viena no lielākajām medicīnas laboratorijām Baltijā, pēc KP atļaujas saņemšanas apvienosies ar NMS laboratoriju. Apvienošanās mērķis ir sniegt Latvijas iedzīvotājiem izcilu laboratorijas pakalpojumu servisu, modernizēt laboratorijas aprīkojumu, nodrošinot iedzīvotājiem izmeklējumu veikšanu uz vēl modernākām un precīzākām iekārtām, nodrošināt ātrāku pakalpojumu sniegšanu un rezultātu saņemšanu. Apvienojoties abiem uzņēmumiem, abu laboratoriju mediķu komanda turpinās kopā attīstīt laboratorijas automatizācijas procesus, digitālos risinājumus un mākslīgā intelekta ieviešanu testēšanas procesos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Rīgā atklāta jauna sagraujošās testēšanas laboratorija

Žanete Hāka, 25.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inspicēšanas, testēšanas un sertificēšanas uzņēmums Latvijā – Inspecta Latvia atklājis jauno sagraujošās testēšanas laboratoriju, kas saņēmusi arī Latvijas Nacionālā akreditācijas biroja (LATAK) akreditāciju, informē uzņēmuma pārstāvji.

Jaunā laboratorija sniegs iespēju veikt visaptverošas kvalitātes pārbaudes metāla izstrādājumiem, kuri tiek izmantoti būvniecībā, metālapstrādē, mašīnbūvē, kā arī citās tautsaimniecības nozarēs.

Jaunajā sagraujošās testēšanas laboratorijā veiktie testi ļauj noteikt metāla izstrādājumu īpašības un kvalitāti, pārliecinoties par to atbilstību standartu prasībām. Kvalitāti un atbilstību ES standartiem testēšanas laboratorijā var noteikt gan metinātiem savienojumiem, gan melno un krāsaino metālu sakausējumu izstrādājumiem. Tāpat sagraujošās testēšanas laboratorija sniegs iespēju veikt testus, kas nepieciešami metinātāju sertifikācijas procesā, kā arī metināšanas procedūru sertifikācijā. Lai nodrošinātu operatīvu un kvalitatīvu testu veikšanu, jaunā laboratorija aprīkota gan ar testēšanas paraugu izgatavošanas iekārtām, gan starptautisko standartu prasībām atbilstošām testēšanas iekārtām, kuru precizitāte ir metroloģiski apliecināta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunos ķīmijas un bioloģijas skolotājus aicina pieteikties 3000 eiro stipendijai

Db.lv, 09.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā puse jeb 57% pamatskolas un vidusskolas skolotāju ir vecāki par 50 gadiem, savukārt jauno speciālistu ienākšana izglītības iestādēs ir kritiski zema, ko apliecina tas, ka šā gada mācību gada sākumā trūka vairāk nekā 1000 skolotāju . Šāda situācija gan īstermiņā, gan ilgtermiņā apdraud izglītības kvalitāti un pieejamību.

Ar mērķi atbalstīt jaunos pedagogus un celt profesijas prestižu sabiedrībā, jaunie ķīmijas un bioloģijas skolotāji ir aicināti pieteikties “Olainfarm” un “Centrālā laboratorija” stipendijai “Starp mums ir ķīmija!”. Kopumā šajā pavasarī tiks pasniegtas sešas stipendijas katra 3000 eiro vērtībā, bet vēl četras stipendijas tiks pasniegtas rudenī.

Pieteikties pavasara stipendijām jaunie skolotāji aicināti līdz 15. aprīlim, aizpildot pieteikuma anketu mājaslapā www.starpmumsirkimija.lv.

“Publiskajā telpā bieži dzirdam aicinājumus valstij domāt un risināt dabaszinātņu speciālistu trūkumu darba tirgū. Taču ar aicinājumiem risināt vai bērniem mācīties šos priekšmetus vien nepietiks. Ir jābūt profesionāliem, motivētiem un aizrautīgiem skolotājiem, kuri jauniešiem palīdz atklāt dabas zinību aizraujošo pasauli un plašās iespējas karjeras izvēlē. Tāpēc “Olainfarm” ir ieviesis jau konkrētus risinājumus, lai motivētu un novērtētu jaunos skolotājus, kuri veido un nostiprina jauniešos interesi par ķīmiju, matemātiku, bioloģiju un fiziku. Šis būs jau otrais gads, kad piešķirsim stipendijas izcilākajiem jaunajiem ķīmijas skolotājiem. Priecājamies, ka šogad iniciatīvai ir pievienojusies arī “Centrālā laboratorija”, ar kuras atbalstu stipendijas saņems arī topošie bioloģijas skolotāji,” uzsver AS “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siguldā, Institūta ielā 1, atklāta Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta Bior Siguldas laboratorija, kuras izveidē investēti 12 tūkstoši eiro.

Laboratorijas galvenie darbības virzieni ir paraugu laboratoriskā testēšana. Testi tiks veikti, pielietojot 30 akreditētas metodes. Tāpat Bior Siguldas laboratorijā tiks organizētas mācības pārtikas nozares darbiniekiem.

Laboratorija ir akreditēta Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā, stāstīja Aivars Bērziņš, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta Bior direktors.

Laboratorijā varēs nodot testēšanai visu veidu paraugus, tostarp arī izmeklējumiem ārvalstu laboratorijās, kā arī saņemt atzinumu par izpētes rezultātiem un bezmaksas konsultācijas.

Bior Siguldas laboratorijā sākotnēji darbu uzsāks 12 cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzīgi kā Latvijā, arī Dānijā salīdzinoši nesen notika parlamenta vēlēšanas. Ja kādam šķiet, ka tikai Latvijā politikas procesi ir neprognozējami un neskaidri, tad šaubāties – «pārsteigumi» un solījumu laušana notiek arī Dānijā. Tas negatīvi ietekmē ikvienu – it īpašu uzņēmējus, jo, lai plānotu uzņēmuma attīstību ilgtermiņā, ir svarīgi, lai politiskā un ekonomiskā vide būtu stabila un prognozējama.

Šajās ārkārtas vēlēšanās Latvijā par galveno lozungu kalpoja cīņa par tiesiskumu un godīgu valsti, un laiks rādīs, vai tas ir izdevies. Arī Dānijā šo vēlēšanu uzstādījums bija atšķirīgs no iepriekšējām vēlēšanām, kas notika 2007. gadā. Toreiz valdīja ekonomiskais uzplaukums un cilvēkiem dienaskārtībā bija citi jautājumi, bet šogad vēlētāji, izdarot izvēli, apsvēra, kā valsti izraut no globālās finanšu krīzes radītās lejupslīdes. Protams, arī Latvijā globālā finanšu krīze un nesaimnieciska saimniekošana ir atstājusi dziļu ietekmi, tomēr Latvijā, manuprāt, vēlētājiem galvenais bija emocionālais vadmotīvs. Arī publiskajā pirmsvēlēšanu komunikācijā Latvijas politiķi vairāk izmantoja personiskos motīvus nekā politiski vai ekonomiski pamatotas idejas, ar kurām viņi atšķiras no konkurentiem. Dānijā personiskie motīvi bija mazāk izteikti – cilvēki vairāk vērtēja politiķu ekonomisko piedāvājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Paštestu piegādātājs Ekspress laboratorija un vēl viens pretendents atteicies no līguma slēgšanas

LETA, 30.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Antigēna paštestu pirmās partijas piegādātājs "Ekspress laboratorija" un vēl viens pretendents atteicies no līguma slēgšanas, pastāstīja Aizsardzības ministrijas (AM) runasvīrs Kaspars Galkins.

Minētā iemesla dēļ aizsardzības resors meklēs iespējas slēgt līgumus ar citiem pretendentiem.

Jau rakstīts, ka pēc iesniegto piedāvājumu vērtēšanas pieņemts lēmums par vispārīgās vienošanās slēgšanu ar pieciem pretendentiem - "Ekspress laboratorija", "Brief", "ADDO Defense", "A-birojs" un "A.Medical".

"Ekspress laboratorija" tika izvēlēts par pirmās partijas piegādātu atbilstoši zemākajai cenai un īsākajam piegādes termiņam. Tagad "Ekspress laboratorija" pēdējā brīdī ir atteicies no aptuveni trīs miljonu eiro apjomīgā līguma slēgšanas. Ņemot vērā minēto Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) vērsās pie nākamā potenciālā piegādātāja, kuram bija piešķirtas vispārīgās vienošanās slēgšanas tiesības, taču arī šis uzņēmums atteicies no līguma slēgšanas. Šī uzņēmuma nosaukumu ministrijā neatklāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Miljonu laboratoriju uzcēla, bet nav naudas uzturēšanai

Dienas Bizness, 11.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušās veselības ministres, tagad Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) galvenās ārstes Baibas Rozentāles lolojums Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija ir pārmaiņu gaidās, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Miljonus izmaksājusī laboratorija izrādījusies liels slogs veselības aprūpes sistēmai – analīžu, kas atbilstu tik augstas raudzes laboratorijas iespējām, ir maz – tikai 15 procenti no visām, taču uzturēšana izmaksā dārgi, tā jādotē no Rīgas Austrumu slimnīcas budžeta, jo, reorganizējot LIC, arī laboratorija tika pievienota daudzprofilu slimnīcai, informē laikraksts.

Tas norāda, ka aktualizējies jautājums – ko ar laboratoriju darīt? Rīgas Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Viesturs Boka uzskatot: tas ir valstiskas nozīmes jautājums, jo šādai laboratorijai valstī jābūt, tikai – kurš to finansēs?

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Uzņēmējas dilemma: Jauna sulu spiede vai jauna automašīna?

Laura Mazbērziņa, 18.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Signe Turauska pametusi darbu Siguldas novada domē, lai pievērstos savam pārtikas biznesam. «Tagad ļoti izjūtu atšķirību starp to, kā bija strādāt valsts iestādē - durvis vērās ciet piecos un vairs ne par ko nebija jādomā, un to, kā ir tad, kad ir savs bizness - jāstrādā teju 24 stundas diennaktī,» viņa atzīst biznesa portālam db.lv.

Viņas izlolotā «Dabas Laboratorija» piedāvā lēni spiestas- auksti presētas sulas, smūtijus, humusu ar dārzeņiem un svaigēdāju kūkas un citus augu izcelsmes produktus. Taču galvenais produkts no tā visa ir tieši auksti spiestās sulas. Sulās tiek izmantoti sezonālie augļi un dārzeņi. Kopumā «Dabas Laboratorijā» tiek gatavoti padsmit dažādi sulu veidi un teju desmit dažādi veselības šotiņi.

«Dabas Laboratorija» strādā kopš 2017. gada februāra, pirms tam vairāk nekā gads aizvadīts sagatavošanās darbos. «Pirms sava biznesa uzsākšanas es strādāju Siguldas novada domē un, strādājot tur, bija sajūta - man patīk strādāt ar cilvēkiem, patīk darba vieta, bet tas tomēr nav tas, ko es gribu. Jutu, ka laiks skrien gar acīm. Jutu, ka esmu skrūvīte lielā mehānismā, bet nevaru atbildēt par lietām,» savās pārdomās dalās S. Turauska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

FOTO: RTU studentiem būs pieejami moderni mērinstrumenti

Laura Mazbērziņa, 27.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Laboratoriju mājā atklāta Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes Mitutoyo metroloģijas laboratorija (MTAF). Tā aprīkota ar modernākajiem mērinstrumentiem un tiks izmantota gan studiju, gan pētniecības procesā.

Laboratorija ir aprīkota ar jaunākajām Japānas uzņēmuma Mitutoyo izstrādātajām iekārtām, kas ir vienas no modernākajām šāda veida mērīšanas iekārtām pasaulē. Studentiem un akadēmiskajam personālam būs pieejamas dažādas ģeometrisko izmēru noteikšanas Mitutoyo iekārtas, kuras galvenokārt izmantojamas izgatavoto detaļu kvalitātes kontrolei – sākot ar vienkāršiem lineārajiem izmēriem starp divām virsmām un beidzot ar komplicētu 3D virsmu ģeometriju kontroli un virsmu negluduma mērījumiem. Laboratorijā pieejama detaļu apaļuma kontroles iekārta, kontūru mērītājs, 3D koordinātu mērīšanas mašīna, 2D raupjuma mērītājs, bezkontakta 2D optiskais mērīšanas mikroskops, detaļu augstuma mērītāji, kā arī dažādi rokas instrumenti mērījumu veikšanai. Laboratorijas izveidi finansēja uzņēmuma Mitutoyo pārstāvis Latvijā SIA Instro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tallina grib vēlreiz pretendēt uz Eiropas Zaļās galvaspilsētas titulu

LETA, 01.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Tallinai neizdevās izcīnīt 2018.gada Eiropas Zaļās galvaspilsētas titulu, tā gatavojas sacensties par šo godu vēlreiz gadu vēlāk, vēsta Igaunijas galvaspilsētas preses dienests Raepress.

Jautājumu par Igaunijas galvaspilsētas pieteikšanu šim konkursam trešdien apspriedīs Tallinas pilsētas valde.

Tallinas ekoloģiskajā stratēģijā, kas izstrādāta līdz 2030.gadam, bija izvirzīts mērķis iegūt šo titulu 2018.gadā, taču igauņiem nācās piekāpties Neimegenas pilsētai Nīderlandē. Visas trīs konkursa finālistes bija salīdzinoši nelielas un klusas pilsētiņas, kurās pozitīvas pārmaiņas vides jomā var panākt vieglāk. Turklāt tās visas līdz finālam bija nonākušas ne pirmo reizi.

Tallinas stiprās puses ir saudzīga attieksme pret zemes izmantošanu, dabas daudzveidība, lielas zaļās zonas, kas tiek koptas un paplašinātas pat pašā centrā, kā arī laba pilsētas teritorijā sastopamo augu un dzīvnieku datubāze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vēja parku attīstībai Latvijā nepieciešama sabiedrības līdzdalība

Kristaps Stepanovs, vēja parku attīstītājs, 04.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai īstenotu jebkādu vērienīgu ekonomisku transformāciju, tai nepieciešams gan pieprasījums sabiedrībā kopumā, gan politiskā griba, gan pamatojums makroekonomiksā mērogā un atbalsts to vietējo kopienu līmenī, kuras ir tieši iesaistītas šīs transformācijas īstenošanā.

Klimata neitrāla politika ar tās pārejas mērķiem uz arvien zaļāku enerģijas izmantošanu ir šādas transformācijas piemērs.

Eiropas Savienības līmenī jau ir formulēts mērķis kļūt par pirmo klimata neitrālo kontinentu, 2050. gadā sasniedzot klimata neitrālas ekonomikas izveidi. Šo ambīciju ievieš tagad jau liels daudzums ar dažādiem likumdošanas aktiem un iniciatīvām. ES rīcība sakņojas pilsoņu pieprasījumā pēc klimata ilgtspējīgas politikas – saskaņā ar ES pētījumiem, deviņi no desmit eiropiešiem uzskata klimata pārmaiņas par nopietnu problēmu. Arī enerģētikas nozaru speciālistu konferencēs vairs neviens nešaubās, ka pāreja uz ilgtspējīgu klimata ekonomiku patiesi notiks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Simtgades svinību priekšvakarā Latvijas ekonomika aug pārsteidzoši strauji, spītējot virknei izaicinājumu un pārspējot gaidas, kā rezultātā jaunākajā Swedbank ekonomikas apskatā izaugsmes prognoze šim gadam paaugstināta uz 4,5%.

Izaugsmes galvenie virzītāji ir investīcijas un mājsaimniecību patēriņš. Pasaules ekonomikas spēcīgā izaugsme ir sekmējusi Latvijas eksporta kāpumu, bet tuvredzīga ekonomiskā politika un attiecību pasliktināšanās starptautiskajā arēnā met šaubu ēnu pār globālās izaugsmes noturību. Vājāks ārējā pieprasījuma kāpums komplektā ar lēnāku pieaugumu apstrādes rūpniecībā, būvniecības nozares izaugsmes bremzēšanās, nerezidentus apkalpojošo banku biznesa sarukšana, kā arī darbaspēka trūkums ierobežos Latvijas ekonomikas izaugsmi jau tuvākajā nākotnē. Nākamgad izaugsme palēnināsies līdz 3%, kas vēl arvien ir gana labs sniegums.

Par spīti izaicinājumiem Latvijas ekonomikas izaugsme turas zenītā jau otro gadu pēc kārtas

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Polijā, Krievijā un Turcijā zūd interese par kolektīvās iepirkšanās portāliem

Lelde Petrāne, 19.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā liecina interneta izpētes un konsultāciju uzņēma Gemius dati, Polijā, Krievijā un Turcijā interese par kolektīvās iepirkšanās portāliem samazinās, bet Dānijā tā ir ievērojami pieaugusi. Kamēr Turcijā šādus portālus visbiežāk apmeklē pircēji vecuma grupā no 18 līdz 34 gadiem, Dānijā tie ir interneta lietotāji vecumā virs 45 gadiem.

Gemius ir izpētījis kolektīvo iepirkšanās portālu popularitāti Polijā, Krievijā, Turcijā un Dānijā. Kā rāda dati, vislielākais intereses zudums par kolektīvās iepirkšanās portāliem novērojams Krievijā - salīdzinot ar situāciju pirms diviem gadiem, portālu auditorija samazinājusies no 38% līdz 8%. Arī Polijā manāms auditorijas kritums no 27% līdz 12%, bet Turcijā no 27% līdz 22%. Pretēja situācija ir Dānijā, kur kolektīvo iepirkšanās portālu auditorija pieaugusi no 5% līdz 13%.

Kristians Hjorts, nozares ekspers un Gemius filiāles vadītājs Dānijā skaidro: «Šīs situācijas pamatā ir divi iemesli. Pirmkārt - kolektīvās iepirkšanās portāli Dānijā parādījās vēlāk nekā citās valstīs, kur veikts Gemius pētījums. Otrkārt - Dānijā lēnām, bet ir novērojama ekonomiskā izausgme. Lai arī cilvēki ir sākuši tērēt vairāk naudas, vēlme saņemt izdevīgus piedāvājumus nav zudusi. Tas ir tieši tas, ko klientiem piedāvā kolektīvās iepirkšanās portāli.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais veselības ministrs Guntis Belēvičs iegādājies uzņēmumu "NMS laboratorija", liecina "Firmas.lv" informācija.

Līdz šā gada oktobrim "NMS laboratorija" vienīgais īpašnieks bija Igaunijas uzņēmums "Baltic Lab Holding", bet tagad 100% kapitāldaļu pieder SIA "Contract Pharma", kuras vienīgais īpašnieks ir Belēvičs.

Belēvičs kļuvis arī par "NMS laboratorijas" valdes priekšsēdētāju. Valdē strādā arī valdes loceklis Artūrs Altbergs, kurš iepriekš bija valdes priekšsēdētājs.

Belēvičs sacīja, ka laboratoriju bizness viņam nav jauns, jo iepriekš viņš jau bija "Centrālās laboratorijas" dibinātājs un ilgu laiku arī lielākais kapitāldaļu īpašnieks.

"Atgriežos laboratoriju biznesā un domāju to attīstīt, "NMS laboratorijā" piedāvājot veikt arvien vairāk jaunas analīzes, kādas līdz šim laboratorija nav veikusi," sacīja Belēvičs. Sīkākus komentārus par plānotajām investīcijām un paredzētajiem jaunajiem pakalpojumiem Belēvičs nevēlējās sniegt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir apturējis zīmola Nestle Purina Petcare France kaķu barības Purina Pro Plan opti – light low fat rich in turkey ar partijas numuru 6358091101 (derīguma termiņš 06.2018.) un zīmola Dr.Clauder solution for pets Gmbh suņu barības Sensitive adult lamb&rice ar partijas numuru 151 (derīguma termiņš 31.05.2019.) izplatīšanu, jo tajās konstatēts karbamīds.

Barības partiju izplatīšana apturēta un paņemti paraugi atkārtotai izmeklēšanai. Kad tiks saņemti analīžu rezultāti, dienests lems par turpmāko rīcību.

Kopumā laboratoriskai izmeklēšanai uz Dānijas laboratoriju (Fødevarestyrelsens Laboratorie Aarhus), kas iepriekš izmeklēja arī uzņēmumā Tukuma straume ražotās barības paraugus, tika nosūtīti pieci dažādu ražotāju suņu un kaķu barības paraugi.

Laboratorija testēšanu veica, izmantojot nevis vienu metodi kā uzņēmuma Tukuma straume gadījumā, bet divas metodes. Vienā gadījumā karbamīda saturs tika noteikts, mērot optisko blīvumu pie 420 nanometru (nm) viļņu garuma, bet otrā gadījumā tas tika noteikts, mērot optisko blīvumu pie 435 nm viļņu garuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ darbu sāk “Centrālās laboratorijas” mobilais testu nodošanas punkts – pacientus tajā pieņems tikai pēc iepriekšēja pieraksta, un šis jauninājums nodrošinās procesa mobilitāti Latvijas pašvaldībās.

Mobilais analīžu nodošanas punkts izveidots, ņemot vērā iedzīvotāju straujo saslimšanu ar Covid-19 un līdz ar to paaugstināto pieprasījumu attiecīgu analīžu veikšanai šī vīrusa noteikšanai.

“Esam gandarīti, ka esam savlaicīgi aprīkojuši mobilo Covid paraugu nodošanas punktu un, strauji pieaugot saslimstībai, varam sniegt pakalpojumu tuvāk iedzīvotāju dzīvesvietai. Šonedēļ mobilais analīžu nodošanas punkts sāk pirmos reisus uz Jūrmalu,” informē Stella Lapiņa, “Centrālās laboratorijas” valdes priekšsēdētāja.

Jāatzīmē, ka pašreiz šādi iespējams nodot tikai valsts apmaksātas koronavīrusa SARS-CoV-2 PĶR analīzes.

“Centrālā laboratorijas” mobilais analīžu nodošanas punkts Jūrmalā atradīsies Kauguros - Skolas ielā 44.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

RTU sāk pētījumus, lai klimatu graujošo CO2 pārvērstu degvielā

Lelde Petrāne, 14.11.2019

RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Lietišķās ķīmijas institūta direktors profesors Valdis Kampars (centrā) ar maģistranti Agiju Stanki (no kreisās) un pētnieci Laumu Laipnieci jaunajā laboratorijā.

Foto: Elīna Karaseva, RTU

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) izveidota jauna laboratorija, kurā zinātnieki pētīs un izstrādās katalizatorus, kas palīdzēs klimatam kaitīgo oglekļa dioksīdu (CO2) pārvērst vērtīgos produktos, piemēram, degvielas izejvielās un ķimikālijās. Jaunajā laboratorijā sākti arī ogļūdeņražu jeb sintētiskās naftas ieguves pētījumi degvielas ražošanai.

Lai cīnītos ar klimata pārmaiņām, Eiropas Savienība (ES) definējusi mērķus siltumnīcefekta gāzu izmešu samazināšanai, vēloties sasniegt oglekļa neitralitāti. Zinātnieku uzmanība visā pasaulē pievērsta tehnoloģijām, kas ļautu ne vien efektīvāk izmantot resursus un radīt mazākas CO2 emisijas, bet arī atgūt oglekļa dioksīdu un izmantot to kā izejvielu.

RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Lietišķās ķīmijas institūtā ar ES fondu atbalstu izveidota jauna laboratorija oglekļa oksīdu reakciju pētīšanai. Tā dod iespēju veikt pētījumus par oglekļa dioksīda konversiju lietojamos produktos. Zinātnieki vēlas radīt katalizatorus, kas palīdzēs CO2 konvertēt metanolā, skaidro profesors Valdis Kampars, Lietišķās ķīmijas institūta direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru