Būvniecība un īpašums

Dzīvokļu rinda Rīgā kopš 2009.gada sarukusi uz pusi

Dienas Bizness, 15.06.2015

Jaunākais izdevums

Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes apkopotā informācija liecina, ka dzīvokļu rinda kopš 2009. gada sarukusi uz pusi, informē Rīgas dome.

2009.gada 1. janvārī pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājama risināšanai gaidīja 9691 ģimene, bet šā gada 1. janvārī dzīvokļu rindā bija reģistrētas 4584 ģimenes.

Dati liecina, ka 2010. gada 1. janvārī dzīvokļu rindā bija 7991 ģimene, 2011. gadā – 7745, 2012. gadā – 6879, 2013. gadā – 6272, 2014. gadā – 5486 ģimenes.

Lielākā daļa jeb 2401ģimene patlaban ir reģistrēta dzīvojamās telpas izīrēšanai pirmā kārtām, 1416 personas (ģimenes) gaida rindā uz sociālo dzīvokli, 569 denacionalizētās mājās dzīvojošas ģimenes cer saņemt dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalstu un 198 ģimenes reģistrētas dzīvojamās telpas izīrēšanai vispārējā kārtībā.

«Visefektīvāk denacionalizēto namu dzīvokļu īrnieku mājokļa problēmas varētu risināt, piešķirot dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalstus, taču valsts kopš 2009. gada, kad krīzes dēļ pārtrauca izmaksāt līdzfinansējumu, tā arī nav spējusi iziet no krīzes, lai gan normatīvajos aktos joprojām ir paredzēts, ka valsts līdzfinansējums šī pabalsta izmaksai ir 50%,» uzsver RD Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Rīgas dome bija aprēķinājusi, ka šogad dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalstiem būtu nepieciešami 17 miljoni eiro un pašvaldība bija gatava tiem nodrošināt 50 % jeb 8,5 miljonus eiro, taču valsts atteicās nodrošināt savu līdzfinansējuma daļu.

Pašvaldība turpina mājokļu attīstības programmas realizāciju. SIA Rīgas pilsētbūvnieks par sociālo māju pārbūvē ēku Aglonas ielā 35/1, kurā varēs izveidot 215 sociālos dzīvokļus. Tiek izstrādāts arī rekonstrukcijas projekts mājai Ieriķu ielā 28, kurā iecerēts izbūvēt aptuveni 70 dzīvokļus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Jūlija izskaņā pieprasījums pēc īres dzīvokļiem ir sasniedzis augstāko punktu, turklāt uz vienu īres dzīvokli dažkārt izveidojas pat desmit cilvēku rinda,» pašreizējo situāciju Latvijas galvaspilsētas īres tirgū komentē Arco Real Estate īres nodaļas vadītājs Dzintars Bērziņš.

Tuvojoties vasaras izskaņai, aktivitāte īres tirgū katru gadu pieaug, un šis gads nav izņēmums. Lielākais pieprasījums ir no vietējiem iedzīvotājiem, kuri aktīvi meklē labas kvalitātes divistabu dzīvokļus sev vēlamā atrašanās vietā. Arco Real Estate speciālista novērojumi tāpat liecina, ka īres tirgū premium klases dzīvokļu cenas šobrīd ir līdzvērtīgas vecu dzīvokļu īres maksai, līdz ar to tiem izīrētājiem, kuru mājokļi ir novecojuši, ar klientu piesaisti var būt sarežģītāk.

«Kad piedāvājumā parādās labas kvalitātes divistabu dzīvoklis Rīgas centrā par cenu no 400 līdz 550 eiro mēnesī, izveidojas sešu līdz desmit cilvēku rinda. Šis fakts jau norāda, ka novecojošu dzīvokļu īpašniekiem cenas nāksies samazināt,» stāsta Dz. Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saldus novada domes sēdē pieņemts lēmums slēgt līgumu ar SIA "Parme" par jaunu īres namu būvniecību Saldū, informē pašvaldībā.

Deputāti pieņēma saistošos noteikumus "Par zemas īres maksas mājokļu izīrēšanas kārtību Saldus novadā", kas nosaka īres dzīvokļu rindas veidošanas principus.

Līgums paredz, ka dzīvokļi tiks izīrēti mājsaimniecībām, kas ir reģistrētas rindā atbilstoši pašvaldību saistošajos noteikumos noteiktajai izīrēšanas kārtībai, tajā skaitā paredzot prioritāro secību noteiktām iedzīvotāju grupām, piemēram, medicīnas, izglītības un inženierzinātņu speciālistiem.

Īres namus plānots būvēt zemes gabalā, kas atrodas Ūdenstorņu ielā 2a, 4 un 6.

Projektā paredzēts uzbūvēt divas trīsstāvu dzīvokļu ēkas ar līdz 24 īres dzīvokļiem. Projekta realizāciju plānots sākt šogad, bet pabeigt gada laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Noslēdzot konferenci “MĀJOKLIS 2023”, kas norisinājās 1-2.jūnijā Atta centrā!

Dace Vārna, asociācijas “Mājoklis” valdes priekšsēdētāja, 08.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esam aizvadījuši lielāko mājokļu politikai, īpaši ēku drošībai un energoefektivitātei veltīto konferenci, kas norisinājās pirmo reizi Latvijā, un pulcēja augsta līmeņa valsts amatpersonas, nozares profesionāļus, Latvijas lielo pilsētu asociācijas un Latvijas pašvaldību savienības viedokļu līderus, pašvaldību vadītājus, asociācijas, biedrības un daudz citu interesentu.

Konferencei bija izvēlēts divu dienu formāts, saprotot, ka svarīgi skart daudzus problēmjautājumus, jo pārrunājamo jautājumu loks ir ļoti plašs. To, ka darāmā vēl ļoti daudz, savā runā atzīmēja arī Valsts kontrolieris Rolands Irklis.

Lai aptvertu pēc iespējas plašāku auditoriju, konference bija skatāma interneta tiešraidē. 25 jaudīgi runātāji (referenti), t.sk. starptautisku organizāciju līderi - viesi no Igaunijas, konference pulcēja vairāk kā 2250 apmeklētāju klātienē un tiešsaistē!

Konferences darbs tika sadalīts sekcijās: abu konferences dienu pirmajās pusēs uz galvenās skatuves referēja augsta līmeņa amatpersonas un starptautisku organizāciju pārstāvji no Igaunijas, mājokļu politikas veidotāji, pašvaldību asociāciju (LLPA un LPS) vadītāji un padomnieki, risinājās spraigas paneļdiskusijas. Savukārt pēcpusdienās paralēli notikumiem uz galvenās skatuves, norisinājās praktiski Asociācijas “Mājoklis” un sadarbības partneru Clean R Grupa, Isover un Rīgas enerģētikas aģentūras semināri un praktiskās darbnīcas.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Bez pašvaldību iesaistes īres tirgus draud uzsprāgt

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 20.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvokļu īres tirgū pieprasījums daudzkārt pārsniedz piedāvājumu, un tā bums pašlaik sasniedzis savu kulmināciju, tā apgalvo vairākas nekustamā īpašuma kompānijas.

Tā, piemēram, Arco Real Estate īres nodaļas vadītājs Dzintars Bērziņš norāda, ka jūlija izskaņā pieprasījums pēc īres dzīvokļiem sasniedzis augstāko punktu, turklāt uz vienu īres dzīvokli dažkārt izveidojas pat desmit cilvēku rinda. Runājot par cenām, Dz. Bērziņš teic, ka Rīgas mikrorajonos augstākās klases vienistabas dzīvokļi pieejami par 350 eiro mēnesī, kamēr četristabu – par 750 eiro. Par 250–400 eiro mēnesī var noīrēt vidējas kvalitātes divistabu dzīvokli vai nedaudz sliktākas kvalitātes četristabu dzīvokli.

Dzīvokļa īres maksa par kvadrātmetru ir no pieciem eiro, bet ekskluzīvajiem dzīvokļiem tā var sasniegt pat 20 eiro kvadrātmetrā. Īres dzīvokļu trūkums daudziem ir īpaši sāpīgs tāpēc, ka, saskaņā ar ekonomikas ministra Arvila Ašeradena savulaik medijos pausto, tikai 20% ģimeņu var atļauties mājokli iegādāties savā īpašumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma pircēji kļuvuši prasīgāki un, ja vēl pirms pāris mēnešiem, baidoties no inflācijas, iedzīvotāji iegādājās arī nelikvīdus īpašumus, pārmaksājot to tirgus vērtību, tad šobrīd iestājusies mērenība. Tādējādi lēnām vērojama tirgus “atveseļošanās”, secina nekustamo īpašumu kompānija Latio.

Latvijā pēdējā gada laikā mājokļu tirgū svārstības ir pieredzētas teju ik mēnesi. Lai atspoguļo šī tirgus jaunākās tendences, uzņēmums “Latio” “Mājokļu pircēju pārliecības indeksā”* apkopojis piecus rādītājus, kas visizteiksmīgāk raksturo jūlija datus: .

  • 28 dienas – vidēji tik ilgs laiks bijis nepieciešams, lai pārdotu mājokli par tirgus cenu;•
  • 16% mājokļu pārdoti viena mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas brīža;•
  • 60% pārdevēju ir prasījuši tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu;•
  • 7% pircēju ir piedāvājuši augstāku cenu, nekā norādīts sludinājumā;•
  • 24% darījumu notikuši bez kredītu piesaistes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc dažām nedēļām būs pieejams 42,9 miljonu eiro atbalsts zemas īres maksas mājokļu būvniecībai reģionos, ceturtdien vebinārā sacīja ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA).

Atbalsta programma ir izstrādāta, lai risinātu tirgus nepilnības un nodrošinātu kvalitatīvus un pieejamus īres mājokļus reģionos mājsaimniecībām, kuras nepietiekamu ienākumu dēļ nevar atļauties mājokli par tirgus cenu, skaidroja Indriksone.

Ekonomikas ministre uzsvēra, ka lielai daļai Latvijas mājsaimniecību nepietiekamu ienākumu dēļ nav iespējas īrēt kvalitatīvu mājokli par tirgus cenu. Tāpat Indriksone norādīja, ka atbalstam varēs pieteikties visos reģionos, izņemot Rīgu un Pierīgu.

“Dzīvokļu trūkums ir būtiska problēma reģionos, uzņēmējiem sāk trūkt darbaroku, un tas traucē attīstībai. Mēs, Valmieras novads, startēsim šajā programmā un būvēsim daudzstāvu koka namus, kas būs vēl viens jaunums. Esmu pārliecināts, ka cilvēki novērtēs šo programmu,” daloties Valmieras novada pieredzē, pauda novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgā pasniegs atslēgas piecām ģimenēm, kuras gaidījušas dzīvokļu rindā

Lelde Petrāne, 17.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības dzīvojamo fondu ir papildinājuši 15 renovēti dzīvokļi (viena kāpņu telpa) Dubultu ielā 4, Imantā. Atjaunoti pieci divistabu un desmit trīsistabu dzīvokļi, informē Rīgas dome.

Pirmdien pasniegs atslēgas piecām ģimenēm, kuras gaidījušas dzīvokļu rindā.

Pašvaldības dzīvojamajā mājā Dubultu ielā 4 (pirms adreses maiņas Anniņmuižas bulvāris 70), kur ir gan privatizēti, gan arī neprivatizēti dzīvokļi, savulaik daļu telpu nomāja SIA Rīgas veselības centrs filiāle Imanta, kas šobrīd ir pārcēlusies uz jaunām telpām Imantas 8.līnijā 1.

Atbrīvotajās telpās tika veikts remonts. Kopumā dzīvokļu remontam Dubultu ielā 4 izlietoti 209 608 eiro (ar PVN), un kopējā izremontētā platība ir gandrīz 842 m2.

Dzīvokļu remontu Dubultu ielā 4 organizēja Rīgas domes Mājokļu un vides departaments (RD MVD). Šogad atsevišķu brīvo dzīvokļu renovācijai no pilsētas budžeta paredzēti 484 811 eiro, kā arī vēl 412 800 eiro atvēlēti 31 labiekārtota dzīvokļa, kuri atradīsies vienā kāpņu telpā, izbūvei Mārupes ielā 39.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Daudzbērnu ģimenes tiek pie dzīvokļiem bijušajā poliklīnikas ēkā Imantā

Dienas Bizness, 21.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības dzīvojamo fondu ir papildinājuši 15 renovēti dzīvokļi (viena kāpņu telpa) Dubultu ielā 4, Imantā. Šeit atjaunoti pieci divistabu un desmit trīsistabu dzīvokļi, kas tiks izīrēti daudzbērnu ģimenēm, informē Rīgas dome.

Pirmdien, 21.martā, Rīgas domes vadība pasniedza atslēgas pirmajām ģimenēm ar bērniem, kuras bija gaidījušas dzīvokļu rindā, lai saņemtu labiekārtotus dzīvokļus.

«Vēl nesen šajā kāpņu telpā piecos stāvos bija izvietota poliklīnika, un tas nebija ērti, it īpaši māmiņām ar bērnu ratiņiem. Tāpēc, kad Imantas 8. līnijā iekārtoja jaunu modernu poliklīniku un šīs telpas atbrīvojās, tika pieņemts lēmums atjaunot šeit dzīvokļus, lai būtu iespēja palīdzēt ģimenēm ar bērniem,» teica Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Pašvaldības dzīvojamajā mājā Dubultu ielā 4 (pirms adreses maiņas Anniņmuižas bulvāris 70), kur ir gan privatizēti, gan arī neprivatizēti dzīvokļi, savulaik daļu telpu nomāja SIA Rīgas veselības centrs filiāle Imanta, kas šobrīd ir pārcēlusies uz jaunām telpām Imantas 8.līnijā 1. Atbrīvotajās telpās tika veikts remonts. Kopumā dzīvokļu remontam Dubultu ielā 4 izlietoti 209 608 eiro (ar PVN), un kopējā izremontētā platība ir gandrīz 842 m2.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu iedzīvotājiem īres mājokļus, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rosina izveidot valsts kapitālsabiedrību "Mājokļu fonda institūcija", liecina nākamās nedēļas valdības sēdei iesniegtā informācija.

VARAM plāno deviņu mēnešu laikā izstrādāt Mājokļu fonda likumprojektu, savukārt pusgada laikā pēc likuma spēkā stāšanās sagatavot rīkojuma projektu "Par valsts kapitālsabiedrības "Mājokļu fonda institūcija" dibināšanu"".

Kā ziņojumā valdībai skaidro VARAM, lai piesaistītu reģioniem cilvēkkapitālu, trūkst ilgtermiņa risinājumu un atbalsta instrumentu pašvaldībām mājokļu īres tirgus izveidei un stiprināšanai.

Vienlaikus esot jāveicina globālo klimata pārmaiņu novēršana, pielāgošanās klimata pārmaiņu radītajām sekām un jāsekmē siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana.

Līdzšinējais valsts sektora modelis, kas balstīts valsts atbalstā augsto ienākumu grupām un pašvaldību atbalstā zemo ienākumu grupām, ir radījis stratificētu un statisku mājokļu tirgu, kā arī nekvalitatīvu dzīvojamo fondu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Uzņēmējs Andris Kreislers: cilvēku «izsūtīšana» uz Dreiliņiem ir noziedzība pret pilsētu

Uldis Andersons, 02.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šobrīd gandrīz 10 tūkstoši Rīgas iedzīvotāju gaida rindā uz pašvaldības un sociālajiem dzīvokļiem, un esam gatavi atteikties arī no viņiem, izsūtot viņus, piemēram, uz Dreiliņiem. Negribas lietot skaļus vārdus, bet ir jāsaka ļoti skaļi, ka tā ir noziedzība pret pilsētu. Un šeit nav runa par kādu konkrētu cilvēku, bet par valdošo mūsu sabiedrības vadībā – par ārējo cilvēka telpu, kas nodrošina mūsu vajadzības un pieprasījumu, bet diemžēl ar cilvēka iekšējo telpu un arī ar sabiedrības iekšējo kodolu vairs nav sabalansēta,» intervijā laikrakstam Dienas Bizness saka uzņēmējs Andris Kreislers.

Savā laikā aktīvais būvuzņēmējs un tikpat aktīvais politikas veidotājs pēdējos gados visai maz sniedz intervijas, ievērojami retāk ir pamanāms publiskajā telpā, medijos.

«Mums ir jāskatās uz labajiem piemēriem. Piemēram, Hundertwasser ēkas, kas Austrijā ir viens no tūristu apmeklētākajiem objektiem, – maz ir to, kas zina, ka tās ir sociālās ēkas. Ļoti labs piemērs!

Berlīne jau 80. gados aicināja uzņēmējus atgriezties centrā un pat piešķīra dažādus atvieglojumus, lai tikai viņi veidotu un attīstītu savu biznesu tur, lai tikai centrs neizmirtu. Pilsēta nav pilsēta, ja tajā nekūsā dzīvība, ja vecie cilvēki nedzīvo kopā ar jaunajiem, nerāda savu piemēru, ja nav tās labās vides, kur būt kopā ar jauno paaudzi. Mums nekas tāds kardināls pat nav jāmaina, vienkārši ir jāskatās, kur jāpieliek enerģija,» skaidro A. Kreislers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Ieriķu ielā atklāta jauna pašvaldības dzīvojamā māja ar pansiju

Zane Atlāce - Bistere, 10.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā, netālu no tirdzniecības centra Domina pirmdien atklāta renovētā pašvaldības dzīvojamā māja Ieriķu ielā 28, kurā iepriekš atradās policijas iecirknis, informē pašvaldībā.

Pasniedzot atslēgas ēkas jaunajiem iedzīvotājiem, Rīgas mērs Nils Ušakovs informēja, ka 2009. gadā rindā uz pašvaldības sociālajiem dzīvokļiem bija vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju, taču šobrīd tie esot jau mazāk nekā 4000. Vicemērs Andris Ameriks piebilda, ka šogad novembrī Aglonas ielā 35 būs pabeigta sociālās dzīvojamās mājas rekonstrukcija ar 215 atsevišķiem vienistabas dzīvokļiem.

Plānots, ka viena dzīvokļa maksimālie izdevumi mēnesī, ieskaitot maksu par apkuri, nepārsniegs 40 eiro.

Māja renovēta nepilna gada laikā. Tās otrajā un trešajā stāvā izbūvēti 48 pašvaldības īres dzīvokļi, kas tiks izīrēti dzīvokļu rindā esošajiem rīdziniekiem. Ēkas pirmajā stāvā ierīkota pansija ar 20 dzīvokļiem, dežuranta telpu un koptelpu. Dzīvokļi ir nelieli, vidēji 15-16 m2 lieli, un nav domāti ģimenēm, bet vai nu vientuļiem vecāka gadagājuma iemītniekiem, vai jauniem cilvēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Dzīvoklis kā investīcija: vērtība augs, bet īpašumam jāatbilst šodienas prasībām

Mārtiņš Kusiņš, nekustamā īpašuma attīstītāja Pro Kapital Latvia valdes loceklis un izpilddirektors, 03.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vārds "inflācija" varētu kļūt par vienu no visbiežāk izmantotajiem vārdiem 2022. gadā, ja vien kāds veidotu šādu "vārdu topu."

Cenas bija sākušas manāmi kāpt jau pirms 24. februāra, taču tās burtiski palēcās pēc 24. februāra, kad pandēmijas laika problēmām ar piegāžu ķēdēm nāca klāt jauni izaicinājumi – problēmas ar būvmateriālu, energoresursu, minerālmēslu un izejvielu pieejamību Krievijas uzsāktā kara dēļ. Cenas šodien aug pilnīgi visam, un šādos apstākļos cilvēki aktīvi meklē veidus, lai pasargātu savus uzkrājumus no vērtības samazināšanās. Par vienu no vērtīgākajiem ieguldījumiem neapšaubāmi uzskatāms kvalitatīvs nekustamais īpašums, kas atbilst šodienas pieprasījuma tendencēm.

Cenu kāpuma faktors

Ko tas nozīmē cilvēkam, kura rīcībā ir uzkrājumi un vajadzība, piemēram, pēc lielāka dzīvokļa vai privātmājas? Pirmkārt, ir jāapzinās, ka interese par jauna vai lietota (bet – kvalitatīva) īpašuma iegādi ir pieaugoša, un nekustamā īpašuma tirgus ir t.s. pārdevēju fāzē. Proti, ja kāds piedāvā kvalitatīvu īpašumu perspektīvā vietā, pircēji pēc tā stājas rindā. Tātad, būs jāiegulda lielākas pūles sev piemērota īpašuma atrašanā, jo piedāvājums Rīgā un Pierīgā ir mazs. Pēc nekustamā īpašuma pakalpojumu uzņēmuma Colliers datiem Rīgā šī gada martā jaunajos projektos pārdošanā bija pieejami nedaudz vairāk kā 1000 dzīvokļu, kas ir gandrīz uz pusi mazāk nekā gadu iepriekš. Arī par mūsu attīstīto daudzdzīvokļu ēku River Breeze Residence Klīversalā, Rīgā pēdējā laikā novērojam pieaugošu pircēju interesi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavā par 12 miljoniem eiro plānots uzbūvēs 116 zemas īres maksas dzīvokļus, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Šodien Jelgavas domes sēdē deputāti apstiprināja neapbūvēta zemesgabala Ganību ielā 54 izsoles rezultātus un lēma to pārdot SIA "Jelgavas īres nami" (JĪN) par 146 000 eiro. Šis uzņēmums bija vienīgais izsoles dalībnieks.

Izsolē varēja piedalīties pretendenti, kuri apņemās šajā zemesgabalā uzbūvēt zemas īres maksas mājokļus attīstības finanšu institūcijas "Altum" atbalsta programmā.

JĪN valdes loceklis Jānis Lagzdiņš informē, ka uzņēmums uz zemesgabala plāno uzbūvēt divus piecstāvu namus, kuros būs 116 dzīvokļi. Būvniecība notiks ar finanšu institūcijas "Altum" zemas īres mājokļu būvniecības aizdevumu programmas atbalstu. Programma nodrošina aizdevumu dzīvojamo īres māju būvniecībai reģionos ar mērķi veicināt mājokļu pieejamību mājsaimniecībām, kas nevar atļauties mājokli par tirgus nosacījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Denacionalizēto māju dzīvokļu īrnieku pārcelšanās pabalstiem vajag 11 miljonus eiro

Dienas Bizness, 21.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja šodien noteica, ka 2017. gadā dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalstiem būtu nepieciešami 11 miljoni eiro, ja 50 % jeb 5,5 miljonus eiro nodrošinās valsts, kā tas paredzēts normatīvajos aktos, informē Rīgas dome.

Pēdējo reizi pārcelšanās pabalsti tika izmaksāti 2009. gadā, bet pēc tam valsts vairākus gadus pēc kārtas atteica līdzfinansējumu šī pabalsta izmaksai. Līdz ar to dzīvokļu rindā esošie denacionalizēto namu dzīvokļu īrnieki nevar atrisināt savas mājokļa problēmas, izmantojot šo palīdzības veidu.

«Jau vairākus gadus esam spiesti pieņemt deklaratīvu lēmumu, jo to nosaka normatīvie akti. Taču arī šoreiz cerības, ka valsts piedalīsies šī pabalsta izmaksāšanā, ir ļoti mazas. Pašvaldība no savas puses katru gadu nosaka pabalstiem nepieciešamo finansējumu, bet valdība jau vairākus gadus izliekas, ka vairs nepastāv nekādas problēmas ar denacionalizēto namu īrniekiem,» saka Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pusgada laikā dzīvokļa jautājums risināts 209 ģimenēm

Lelde Petrāne, 07.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Dzīvojamo telpu izīrēšanas komisija šā gada sešos mēnešos pieņēmusi lēmumus par pašvaldības dzīvojamo telpu izīrēšanu 209 ģimenēm.

To vidū ir 64 ģimenes, kas saņēmušas sociālos dzīvokļus, tostarp arī piecas ģimenes, kuras audzina bērnus ar invaliditāti. Dzīvojamās telpas piešķirtas arī 21 personai, kurai ir bērna - bāreņa statuss, 15 maznodrošinātām daudzbērnu ģimenēm, 39 ģimenēm no denacionalizētām mājām un 22 ģimenēm, kas tiek izvietotas no sliktā tehniskā stāvoklī esošām īres telpām, kā arī vēl 11 ģimenes saņēmušas neatliekamu palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanai.

«Kopš 2009. gada dzīvokļu rinda ir ievērojami samazinājusies. Tad pašvaldības palīdzību gaidīja 9691 ģimene, uz šā gada 1. jūliju bija reģistrētas 4062 ģimenes. Patlaban mums ir brīvas vairāk nekā 100 dzīvojamās telpas, kurām nepieciešama renovācija. Ja, grozot budžetu, izdosies atrast aptuveni 730 000 eiro šo telpu remontam, tad tas būs labs ieguldījums vēl straujākai dzīvokļu rindas samazināšanai,» stāsta Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Atklās jaunu pašvaldības dzīvojamo māju ar pansiju

Lelde Petrāne, 06.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 10. oktobrī, atklās jauno pašvaldības dzīvojamo māju Ieriķu ielā 28, informēja Rīgas domē.

Nepilna gada laikā bijušais policijas iecirknis Ieriķu ielā 28, kas atradās netālu no tirdzniecības centra Domina, ir pilnībā renovēts. Mājas otrajā un trešajā stāvā izbūvēti 48 pašvaldības īres dzīvokļi, kas tiks izīrēti dzīvokļu rindā esošajiem rīdziniekiem, bet ēkas pirmajā stāvā ierīkota pansija ar 20 dzīvokļiem, dežuranta telpu un koptelpu. Tas ir jauns sociālais pakalpojums – pansija (aprūpētā dzīves vieta), kas domāta vecuma vai invaliditātes pensiju, vai sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējiem, kuri paši nespēj nodrošināt savu aprūpi un kuriem nav pastāvīgas dzīvesvietas, taču aprūpes apjoms nav tāds, lai būtu nepieciešama atrašanās ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā pieaugušām personām. Klientam jābūt motivētam dzīvot pansijā un jāsamaksā pakalpojuma sniedzējam par dzīvesvietas izmantošanu. Arī ēšanas izdevumus klients segs no saviem ienākumiem. Papildu pansijā tiks nodrošināta diennakts uzraudzība, sociālā darbinieka konsultācijas un aktivitātes klientu socializēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru