Jaunākais izdevums

Igaunijas atjaunojamās enerģijas ražotājs SIA "Evecon", kas šobrīd aktīvi paplašina darbību visās Baltijas valstīs, saules parkos Latvijā plāno ieguldīt 30 miljonus eiro 2022. - 2023.gadā, informē Gatis Lazda, SIA "Evecon" valdes priekšsēdētājs.

Ieguldījumi enerģētikā ir vēl būtiskāki, ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju un nepieciešamību stiprināt enerģētisko neatkarību no ārējiem energoresursiem. Visa pasaule kopumā saprot, ka katrai valstij jākļūst neatkarīgākai enerģētikas jomā, un to, ka mūsu nākotne saistīta ar vienotiem Eiropas un Ziemeļvalstu elektrības tirgiem.

"Latvijā saskatām lielu potenciālu saules un vēja enerģijas nozares attīstībai, jo īpaši, pateicoties spēcīgajai vietējai komandai, kas šobrīd jau strādā ar aptuveni 30 projektiem. Uzņēmuma mērķis ir 2022. - 2023.gadā uzcelt sešus jaunus saules enerģijas parkus Latvijā, ieguldot 30 miljonus eiro," sacīja "Evecon" līdzīpašnieks Aivars Mēmets.

"Evecon" 10 saules elektrostacijās jau tiek ražota elektroenerģija. Viens no lielākajiem saules parkiem atrodas Valgas apkārtnē ar kopējo jaudu 10MW. "Latvija kā mūsu tuvākais kaimiņš bija dabiska izvēle uzņēmuma attīstībai. Esam arī izveidojuši teicamas partnerattiecības ar zemes īpašniekiem abās valstīs," pastāstīja "Evecon" līdzīpašnieks Mareks Megi, uzsverot, ka igauņu pieredzi iespējams efektīvi izmantot arī Latvijas tirgū. "Kā visi esam pārliecinājušies, pieprasījums pēc enerģijas pieaug, kā arī turpinās pieaugt pāreja uz elektrotransporta izmantošanu. Kā papildus risinājumu redzam jaunas zaļās investīcijas saules, vēja un sistēmu tīkla balansēšanas pakalpojumos visās trīs Baltijas valstīs."

Igaunija beidzamo divu gadu laikā jau piedzīvojusi "saules enerģijas revolūciju", jaudām palielinoties no 100 MW līdz 500 MW. ""Evecon" aktīvi piedalās saules parku attīstīšanā un izbūvē. Redzam, ka saules parkos saražotajai enerģijai ir ietekme uz kopējo elektroenerģijas cenu, un šī gada saulainās vasaras dienas jau ļāvušas samazināt elektroenerģijas deficītu," izteicās A. Mēmets.

"Ņemot vērā gūto pieredzi un rezultātus, vēlamies iedrošināt arī Latviju spert nākamo soli. Lai nodrošinātu dinamisku izaugsmi, jaunās tehnoloģijas jāapgūst un procesi jāievieš visām iesaistītajām pusēm, tostarp tīklu operatoriem, regulatoriem, patērētājiem, zemes īpašniekiem un pašvaldībām."

Kā atjaunojamās enerģijas parku attīstītājs, SIA "Evecon" kā galveno priekšnoteikumu veiksmīgai attīstībai min skaidru nosacījumu nepieciešamību, lai būtu droši veikt jaunas investīcijas. "Šodienas elektroenerģijas cenas noteikti neatspoguļo aktuālās atjaunojamo resursu ražošanas izmaksas, jo tās varētu būt daudz zemākas ilgtermiņā. Lai arī elektroeneģijas biržā cenas brīžiem ir augstas, pēc investīciju īstenošanas un ģeopolitiskās situācijas uzlabošanās tās atkal normalizēsies gan mājsaimniecību, gan biznesa patēriņam," rezumē SIA "Evecon" īpašnieki.

Saules un vēja parku operators "Evecon" divu gadu laikā jau ieguldījis vairāk nekā 30 miljonus eiro Igaunijas tirgū, un kopš aizvadītā gada tas izvērš darbību arī Latvijā un Lietuvā, prognozētajam apgrozījumam 2022.gadā sasniedzot 22 miljonus eiro.

Kopumā "Evecon" Baltijā īsteno saules un vēja enerģijas projektus 1500 MW apjomā. "Mūsu mērķis ir sagatavot projektus ar jaudu 500 MW līdz šā gada beigām un sākt celtniecību 2023.gadā," nākotnes plānus iezīmēja tā pārstāvji A. Mēmets un M. Megi. Pēc viņu vārdiem, maijā uzņēmums arī veiksmīgi piedalījies subsīdiju izsolē Igaunijā par 90 MW saražojamās saules enerģijas apjomu.

"Evecon" ir izveidojis veiksmīgu partnerību ar bankām, tostarp LHV banku par uzņēmuma atjaunojamo investīciju portfeļa finansēšanu.

SIA "Evecon" galvenās darbības jomas ir saules un vēju parku izveide strauji augošās zaļās enerģijas nozarē visās trīs Baltijas valstīs. Šobrīd uzņēmums nodarbina vairāk nekā 30 cilvēku Tallinā, Rīgā un Viļņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Noslēgts viens no vērienīgākajiem zaļās enerģijas projektu iegādes darījumiem Latvijā

Db.lv, 24.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstu atjaunīgās enerģijas ražotājs SIA Evecon noslēdzis vienošanos ar investīciju fondu pārvaldības uzņēmumu Modus Asset Management par vienu no vērienīgākajiem zaļās enerģijas projektu iegādes darījumiem Latvijā. Darījuma ietvaros Modus Asset Management Tīrās enerģijas infrastruktūras fonds no SIA Evecon iegādāsies 10 saules enerģijas parku portfeli ar kopējo jaudu 55 MW.

Saskaņā ar līguma nosacījumiem portfeļa iegādes darījuma vērtība netiek izpausta.

Darījuma ietvaros iegādātais saules enerģijas portfelis bija viens no lielākajiem šāda veida investīciju portfeļiem Latvijā. Parki aprīkoti ar jaunākās paaudzes fotovoltāžas divpusējiem saules paneļiem, un tajos izmantoti gan vienas ass saules izsekotāji, gan arī fiksētā slīpuma tehnoloģijas. Darījuma portfelī esošie saules enerģijas projekti jau ir pilnībā sagatavoti būvniecības stadijas uzsākšanai. Evecon grupas uzņēmums WiSo Engineering OÜ turpinās īstenot tālāko projektu attīstību, nodrošinot visus tālākos inženiertehniskos, iepirkumu un būvniecības pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ar tiesību normu izmaiņām draud apturēt saules un vēja enerģijas parku projektu attīstību Latvijā

Gatis Lazda, Evecon valdes priekšsēdētājs, 08.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānotās izmaiņas nobremzēs lētākas zaļās enerģijas un energoneatkarības projektu īstenošanu Latvijā vēl vismaz par pusotru gadu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ir sagatavojusi grozījumu priekšlikumus “Sistēmas pieslēguma noteikumiem elektroenerģijas ražotājiem”.

Konsultāciju dokuments ir tapis, balstoties uz šī gada jūlijā pieņemtajiem grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā un bez plašām konsultācijām ar nozares ekspertiem un uzņēmumiem. Tas paredz visiem enerģētikas projektiem ieviest jaunu maksājumu par sistēmas jaudas rezervēšanu.

Piemēram, projektiem, kuru jauda ir vismaz 50 MW, būs jārēķinās ar papildu 2,5 miljonu eiro izmaksām, bet 100 MW – ar 5 miljonu eiro papildu izmaksām. Neviens no Latvijas atjaunojamās enerģijas projektiem ar šādām pēkšņām papildu izmaksām nav rēķinājies, un tas visdrīzāk nozīmēs šo iesākto projektu apturēšanu. Pie tam, projektu attīstītāji riskē zaudēt iemaksāto rezervēšanas maksu, ja noteiktajā termiņā projekts netiek realizēts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar mērķi sekmēt vienotas atjaunīgās elektroenerģijas nozares stratēģijas un nepārtrauktas energoapgādes ekosistēmas izveidi desmit saules enerģijas parku attīstītāji un industrijas pārstāvji nodibinājuši asociāciju "Saules enerģija Latvijai", informē asociācijas izpilddirektors Gatis Macāns.

Asociācijas dalībnieki ir apņēmušies veicināt sabiedrības izpratni par nozari, kā arī aktualizēt un risināt dažādus tās problēmjautājumus, par virsmērķi izvirzot iesaistīšanos Nacionālā enerģētikas un klimata plāna aktualizēšanas procesā.

Tāpat saules enerģijas industrijas uzņēmumi ir apņēmušies veidot vienotu nozares redzējumu un pārstāvēt to valsts un pašvaldību institūcijās, darbā ar sistēmas operatoriem un sabiedriskajām organizācijām.

Asociācijas valdes priekšsēdētājs un "European Energy Latvia" Rīgas biroja vadītājs Alnis Bāliņš norāda, ka šī brīža Latvijas politikas veidotāji saredz saules enerģijas potenciālu enerģētikas problēmu risināšanā, tomēr iztrūkst vienotas attīstības stratēģijas nacionālā līmenī. Tās izveidē īpaši nozīmīgs ir arī pašu saules enerģijas parku attīstītāju viedoklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #1

DB, 03.01.2023

Dalies ar šo rakstu

Jāmaina paradigma: valsts kapitālsabiedrības ir nevis valsts pārvaldes sastāvdaļa, bet gan komersanti, kuri strādā (konkurē) brīvajā tirgū uz tādiem pašiem nosacījumiem kā citas privātkompānijas un spēj īstenot valsts mērķu sasniegšanu, vienlaikus veicinot ekonomisko uzrāvienu.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta AS Latvenergo padomes priekšsēdētājs un Fiskālas disciplīnas padomes loceklis Ivars Golsts.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 3.janvāra numurā lasi:

Statistika

Lielo cerību un gavēņa gads

Tēma

Demogrāfiskās katastrofas ēnā

Pētījums

Bezbērnu nodoklis — instruments, kurš nedod rezultātu

Nodokļi

Nodokļu sistēma bez radikālām pārmaiņām, bet ar jaunām niansēm

Spēles noteikumi

Prasīs iesniegt ilgtspējas ziņojumus

Ražošana

Izkonkurē poļu un vācu ražotājus

Finanses

Komentāri

Pievienot komentāru