FOTO: AS Dobeles dzirnavnieks spēj saražot līdz pat 150 tonnām makaronu dienā 

Pēdējos pāris gadus graudaugu nozare piedzīvojusi dažādus izaicinājumus, tomēr, neskatoties uz visu, AS Dobeles dzirnavnieks spējis palielināt pārstrādāto graudu apjomu un saražotās produkcijas apjomu, norāda uzņēmuma vadītājs Kristaps Amsils.

Elīna Pankovska, 13.9.2018
1/25

Foto: Ieva Leiniša/LETA

Viens no uzņēmuma ražotajiem produktiem ir dažādu veidu makaroni, kas tiek arī eksportēti. AS Dobeles dzirnavnieks spēj saražot ik dienu līdz 150 tonnam spageti un īsās formas makaronu. Makaronu ražošanas līnijas kapacitāte ir līdz pat trīs tonnām makaronu stundā Kopumā uzņēmums diennaktī spēj pārstrādāt vairāk nekā tūkstoti tonnas graudu.

Produktu ražošana ir izkārtota pamīšus pa stāviem, kur tiek apstrādātas gan pārslas, gan arī makaroni. Ražošana ir iekārtota tā, ka sākas augšējā stāvā un tad virzās līdz pat pirmajam stāvam. Kā norāda uzņēmuma pārstāvji, tas darīts tāpēc, lai efektivizētu darbu.

Makaronus AS Dobeles dzirnavnieks sāka ražot 2012. gadā, kad tika atklāta īsformu makaronu ražotne, savukārt 2013. gadā - spageti ražotne. Joprojām makaronu realizācijā vērojams pieaugums. Ja 2016. gadā tās bija 25,8 tūkst. tonnu, tad pagājušajā gadā - jau 30 tūkst. tonnu. Līdz ar to uzņēmums kļuvis par lielāko makaronu ražotāju Ziemeļeiropā. Lielākā daļa no saražotā gan tiek eksportēta uz citām valstīm. Piemēram, no kopējā saražotā spageti apjoma aptuveni 95% tiek eksportēti.

Jāmin, ka spageti tiek kaltēti un padoti pa slīdošām lentēm, kur ar naža palīdzību tiek apgriezti. Pārējās darbības - makaronu sijāšana, sapildīšana un fasēšana tiek veikta automātiski ar robotu palīdzību. Lai gan liela daļa darbu jau šobrīd ir automatizēti, nākotnē uzņēmums plāno to vēl paplašināt, jo novērojamas problēmas ar darbaspēka piesasisti.

Pasta ar Dobeles dzirnavnieka zīmolu tiek ražota no durum jeb cieto kviešu miltiem, kas ir ar augstāku uzturvielu īpatsvaru. Savukārt, piemēram, makaroni ar zīmolu Presto tiek ražoti no mīksto kviešu miltiem. Kopumā tiek ražoti vairāk nekā desmit makaronu veidi. Jāpiebilst, ka uzņēmuma ražotnē tiek izgatavota produkcija arī privātajām preču zīmēm.

AS Dobeles dzirnavnieks ir lielākais pārtikas ražošanas uzņēmums Latvijā un tā apgrozījums pērn sasniedza 113,72 milj. eiro, kas ir par 27% vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt peļņa bija 4.17 milj. eiro. Uzņēmuma lielākais akcionārs ir Igaunijas graudu ražotājs AS Tartu Mill. AS Dobeles dzirnavnieks galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

Tevi varētu interesēt

Apskatot Latvijas lielāko pārtikas ražošanas uzņēmumu TOP, redzams, ka ar nelielām «pārbīdēm» līderos...

Jānis Joksts un Gintars Petrovs, kuri iepriekš vadīja Rīgas restorānu Eksports, tagad Ragaciemā...

Latvijas uzņēmums Biorganik5 un Igaunijas uzņēmums Chaga OU Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības...

Astoņus gadus pēc Abavas vīna darītavas izveidošanas tā ir kļuvusi par vadošo Latvijas vīna...

«Food Union» zīmola «Kārums» biezpiena sieriņu eksports šā gada laikā pieaudzis par...

Nepalaid garām

Nākamajā gadā uzņēmējiem gaidāms ne viens vien izaicinājums, taču tajā pašā laikā...

Par čeku loterijas devumu ēnu ekonomikas apkarošanā un nodokļu ieņēmumu palielināšanā varēs...

Ekonomikas izaugsmes bremzēšanās ir vērojama, taču vismaz tuvāko gadu laikā tik dziļa...

Latvijas tehnoloģiju uzņēmumi saredz iespēju darbiniekiem strādāt attālināti, taču ļaut strādāt...

Novembra sākumā Rīgā, Ģertrūdes ielā atklāts salons BG Suits, kas piedāvā gan...

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts...

No šīs sadaļas

Restorānu un bāru aprīkojuma tirgotājs un riekstu un žāvēto augļu importētājs SIA...

Igaunijā šomēnes norisinās akcija «Septembrī nedzeršu», kurā cilvēki aicināti vienu mēnesi...

Domājot par nākotni, kad cilvēku kļūs arvien vairāk un vairāk un ir...

Paskatoties Google Trends, vārda «vegan» meklēšana visā pasaulē piecos gados pieaugusi trīs...

ANO Lauksaimniecības pārtikas indekss augustā palicis iepriekšējā līmenī, graudu cenām pieaugot,...

Latvijā mazās vīna darītavas turpmāk vīnu varēs ražot tikai no vietējos dārzos,...

No 5. līdz 8. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiek ikgadējā pārtikas...

Latvijā ir gana daudz mazo uzņēmumu, kas piedāvā dažādus vegāniskus produktus. Viens...

Ražotāji labprāt iegādātos augļus, ogas, dārzeņus un meža veltes no vietējiem zemniekiem...

Starptautiskajā pārtikas izstādē Riga Food 2018 savus jaunākos produktus un pakalpojumus šogad...