Jaunākais izdevums

Turpmāk Rīgā, Sporta2 kvartālā ikviens interesents varēs iepazīties un pētīt Imanta Ziedoņa daiļradi - tur atklāta dzejnieka muzeja veidotā Ziedoņa bibliotēka.

Ziedoņa bibliotēkas lasītavā īpaši veidotā interaktīvā «Atklājumu skapī» apkopotas teju visas no vairāk nekā 200 izdotajām grāmatām ar Imanta Ziedoņa darbiem.

Ziedoņa muzeja komplekss dzejnieka vasarnīcā Murjāņos ir piemērots apmeklētājiem tikai gada siltajos mēnešos un savu sezonu īsteno no jūnija līdz septembra beigām, tāpēc radās nepieciešamība alternatīvai vietai, kurā īstenot muzeja funkcijas visa gada garumā.

Respektējot Imanta Ziedoņa vēlmi - savu muzeju veidot kā mūzu māju un vietu radošām sarunām, vietu, kurā runāt par Imantam Ziedonim būtiskām vērtībām - sevis un pasaules izzināšanu, latviskumu un radošumu, Ziedoņa muzejs dzejnieka daiļrades izpētes funkciju un radošu notikumu veidošanu Rīgā uzticējis Ziedoņa bibliotēkai.

«Darbs pie Imanta Ziedoņa bibliotēkas koncepta aizsākās jau 2017. gadā un šobrīd visa muzeja un fonda «Viegli» komanda ikvienam Ziedoņa daiļrades cienītājam atklāj vēl kādu Imanta Ziedoņa šķautni. Tāpat kā Ziedoņa muzejs, šī bibliotēkas lasītava ir citāda nekā ierasts. To veido interaktīvs grāmatu plaukts, kurā apslēpti Ziedoņa daiļradē balstīti uzdevumi un glabājas ne tikai Imanta Ziedoņa, bet arī viņa iedvesmotāju grāmatas, un infografika par Imanta Ziedoņa dzīvi,» pastāstīja Ziedoņa bibliotēkas vadītāja Ance Caune.

Ziedoņa bibliotēkas interaktīvā skapja konceptu veidojuši šī gada Latvijas Arhitektūras lielās gada balvas laureāte arhitekte Brigita Bula («Brigita Bula arhitekti»), savukārt pašu skapi realizēt palīdzējuši atbalstītāji no pilnsabiedrības «LNK» un «RERE».

Lasītavas mērķis ir veicināt sabiedrībā izpratni par Latvijas kultūras kanona vērtībām, valodu un literatūru. Ziedoņa bibliotēkā līdz ar 2020. gadu sadarbībā ar fonda «Viegli» iniciatīvu «Ziedoņa klase» sāks darboties arī muzejpedagoģijas programma, kas domāta vidusskolēniem un tā popularizēs kultūras kanona vērtības, Imanta Ziedoņa daiļradi un veicinās kultūras izpratni.

Db.lv jau rakstīja, ka Sporta2 kvartālā šā gada sākumā tika atklāta Imanta Ziedoņa personībai un daiļradei veltīta izlaušanās istaba.

Jau 2018. gada noslēgumā Ziedoņa bibliotēka uzsākusi darbu pie dažādiem kultūras projektiem un arī turpmāk pop-up bibliotēka dosies izbraukumos kopā ar citiem fonda «Viegli» un Ziedoņa muzeja projektiem. Patlaban noris 2019. gada janvārī aizsāktā iniciatīva «Ceļā ar grāmatu», kas popularizē lasīšanu ceļā, atrodoties vilcienā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka 11.maijā izlaidīs sudraba kolekcijas monētu "Zvaigžņu putekļi", kas veltīta izcilajam latviešu kultūras darbiniekam Imantam Ziedonim.

Imants Ziedonis (1933. gada 3. maijs–2013. gada 27. februāris) atstājis par sevi atmiņu kā radošs, rosīgs, enerģisks, viens no latviešu izcilākajiem dzejniekiem. Sapņotājs un iedvesmotājs. Vizionārs, kuram piemita spēja redzēt un radīt pāri robežām. Un šķietami ikdienišķajā saskatīt zvaigžņu putekļus.

I. Ziedoņa daiļrade ir viena no 99 Latvijas Kultūras kanona vērtībām. Viņš ir dzejas filozofs, kas mazos vārdos spēja ietvert lielas domas. Sarežģīta un daudzšķautņaina personība, kuras darbības lauks izgāja tālu ārpus dzejošanas telpas: dižkoku atbrīvošanas kustības rosinātājs, Latvijas Kultūras fonda Daugavas, Spīdolas, Cilvēkarhīva programmas ideju autors. Latviskās identitātes kritēriju iezīmētājs atjaunotās neatkarīgās Latvijas kultūrtelpā. Allaž mudināja izzināt mūsu zemi, tāpēc viņa daiļradē nozīmīgs bija ceļa motīvs – iešana, kustība, skaistā, būtiskā meklēšana. Vertikāle kā princips un nepieciešamība.

Komentāri

Pievienot komentāru