Enerģētika

Kaigu purvā ražos elektrību un veidos siltumnīcas

Māris Ķirsons, 08.02.2023

Jaunākais izdevums

Šogad uzsāks Kaigu purva energokompleksa — vēja stacijas + saules paneļi ar gada jaudu 300 000 MWh - īstenošanu, kam paralēli plānots izveidot zaļo industriālo parku, kurā patērētu saražoto elektroenerģiju, audzējot stādus.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta SIA Laflora valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks. Viņš atzīst, ka iecerētais vērienīgais, vairākus simtus miljonu eiro vērtais projekts būs Eiropas Zaļā kursa koncepta materializācija, kas ļaus sasniegt Laflora klimatneitralitāti līdz 2030. gadam, ne tikai pilnībā kompensējot kūdras ieguvē un pārstrādē radītās SEG emisijas, bet arī dos iespēju radīt platformu tālākai ilgtspējīgai visa Zemgales reģiona attīstībai.

Kā kūdras ieguves un lauksaimniecībā izmantojamo kūdras substrātu ražotājs nonāca līdz vēja parkam?

Savā ziņā elementāri. Proti, 2015. gadā kūdras ieguvē Latvijā parādījās izaicinājumi, turklāt tuvākajā paredzamajā nākotnē SIA Laflora īpašumā esošajā Kaigu purvā kūdras ieguve būs pabeigta, tāpēc tika izstrādāta uzņēmuma attīstības nākotnes stratēģija. Tās mērķis — nospraust uzņēmuma nākotnes darbības virzienus, vienlaikus meklējot risinājumus, ko darīt izstrādātajā Kaigu purvā. Šajā uzņēmuma stratēģijā (kuru šodienas izpratnē var uzskatīt par ilgtspējas plānu) tika ietverti gan ārējie izaicinājumi — vēsmas, kuras jau tolaik nāca no ES struktūrām, gan arī Latvijas iekšējie sarežģījumi — politiskie, ekonomiskie, demogrāfiskie. Rezultātā radās purvkopības koncepcija, kurā tika ietverti risinājumi — ko darīt Kaigu purvā pēc tam, kad kūdras ieguve tajā būs pabeigta. Zeme bija, ir un būs vērtīgs aktīvs, un tā ir efektīvi jāizmanto, vēl jo vairāk, ja Kaigu purva platība ir 764 ha. Tā ir liela platība, kurai bija jāatrod iespējas iedod otro dzīvi.

Vairāku gadu laikā Laflora radīja vērienīgu izstrādāto kūdras lauku rekultivācijas jeb tālākas izmantošanas programmu, kas būtībā ir CO2 piesaistes aktivitātes, lai kompensētu tās emisijas, kas radušās, kūdru iegūstot. Sadarbībā ar Latvijas zinātniekiem un dažādām organizācijām Laflora īpašumā esošajā Kaigu purvā tika meklēti inovatīvi, zinātniski pamatoti izstrādāto kūdras ieguves lauku rekultivācijas veidi. Purvā veikta pētnieciska apmežošana, ierīkoti ogulāju stādījumi (dzērvenes, krūmmellenes, brūklenes), tiek audzēti dažādi purva augi biomasas ražošanai un teritoriju renaturalizācijai, piemēram, kūdru veidojošās sfagnu sūnas, kalmes, skalbes, kā arī ierīkoti viršu, vaivariņu un rododendru stādījumi ar mērķi veidot komerciālas stādu audzētavas. Un, tā kā kūdras ieguve šajā purvā šad tad tika pārtraukta tikai tāpēc, ka vējš bija pārāk liels, tad radās ideja par vēja mērījumiem, kas arī apliecināja, ka viens no Kaigu purva nākotnes izmantošanas risinājumiem patiešām var būt vēja parka izveide.

Protams, Latvijā pirms 7-8 gadiem vēja enerģijas pārvēršanai elektroenerģijā nebūt nebija plašs sabiedrības atbalsts, jo tobrīd tas nebija īsti iedomājams bez kādām subsīdijām (atbalsta). Tomēr pēdējā gada laikā — pēc Krievijas invāzijas Ukrainā - ir ļoti daudz kas mainījies, tostarp apziņa par energodrošību un energoneatkarību, arī cenas elektrībai ir būtiski pieaugušas, un valsts atbalsts vēja parkiem vairs nav nepieciešams. Pārliecību par to, ka savulaik iezīmētā uzņēmuma nākotnes attīstības stratēģija ir pareiza, deva ES Zaļā kursa pasludināšana un klimata neitralitātes (cik piesārņo, tik arī piesaista) sasniegšanas uzstādījums. Vēja parks izstrādātajos kūdras laukos būtu zaļā enerģija pašpatēriņam Laflora kūdras produktu ražotnē, kā arī perspektīvā to piedāvātu tirgū. Iecerēts zaļo enerģiju izmantot siltumnīcu kompleksos, kur varēs audzēt dārzeņus un koku stādus. Faktiski Laflora ilgtspējas attīstības plāns saskan ar ES un Latvijas uzstādījumiem klimata neitralitātes kontekstā.

Kādā stadijā ir vēja parka iecere?

Pēc vairākus gadus ilgušiem pētījumiem ir iegūti visi nepieciešamie atzinumi un atļaujas, lai vēja parka reāla būvniecība varētu sākies jau šā gada vasaras sākumā. Var teikt, ka līdz ar Jelgavas novada būvvaldes pērnā gada nogalē izsniegto būvatļauju Laflora 90 MW vēja parka būvniecībai ir noslēgusies projekta plānošanas fāze un sākas tā īstenošana. Ir noslēgta vienošanās ar AS Augstsprieguma tīkls par 90 MW jaudas pieslēguma izbūvi pārvades tīklam, kam 2022. gadā izstrādāts un saskaņots būvprojekts.

Pieslēguma izbūvi plānots sākt vienlaicīgi ar vēja parka būvdarbiem. Laflora vēja parka projektu attīsta kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmuma Laflora meitasuzņēmums Laflora Energy sadarbībā ar vēja parku attīstītāju SIA Windy. Iecerēto vēja turbīnu skaits pašlaik ir 16, bet perspektīvā to daudzums varētu tikt palielināts līdz 22, jo plānojam piedalīties ilgtermiņa zemes nomas izsolē līdzās Laflora piederošajām Kaigu purva zemēm, kuras apsaimnieko valsts mežu apsaimniekotāja AS Latvijas Valsts meži. Pagaidām valsts līmenī nav izstrādāts attiecīgs regulējums, taču ir solījumi, ka tāds tiks radīts un ne tikai Latvenergo, bet arī jebkurš cits uzņēmums, kurš iegūst tiesības attiecīgā iepirkumā, varēs valsts mežu zemēs uzstādīt vēja parkus.

Lai arī sākotnēji tika lēsts, ka 1MW izmaksās vienu miljonu eiro, tomēr inflācija ir darījusi savu un pašlaik tiek lēsts, ka vēja parka īstenošanai Kaigu purvā investīcijas pārsniegs 120 miljonus eiro. Pašlaik norisinās noslēdzošās sarunas ar potenciālajiem stratēģiskajiem partneriem gan no Latvijas, gan ārzemēm par investīciju piesaisti projektam. Plānots, ka Kaigu purva vēja parks savu darbu uzsāks 2025. gadā.Vienlaikus vēja parka projekts ir paplašināts ar otro kārtu, kurā paredzēts izveidot saules paneļu parku, tāpēc rezervētas jaudas vēl 110 MW apmērā. Tas nozīmē, ka kopējā atjaunīgās enerģijas jauda Kaigu purvā nākotnē sasniegs 200 MW. Kopumā gadā mēs spētu saražot tādu elektroenerģijas apjomu (300 000 MWh), kas pielīdzināms apmēram 5% no visa Latvijas elektroenerģijas patēriņa.

Otrās kārtas izveide sāksies pēc tam, kad būs pabeigta pirmā kārta, tāpēc saules parka izveides izmaksas pašlaik ir pāragri minēt, taču tas jebkurā gadījumā izmaksās daudzus desmitus miljonu eiro. Vienlaikus šī projekta abu kārtu realizācija ļaus sasniegt Laflora klimatneitralitāti līdz 2030. gadam, pilnībā kompensējot kūdras ieguvē un pārstrādē radītās SEG emisijas.

Kad startēs stādu audzēšanas projekts Kaigu purva zaļajā industriālajā zonā?

Industriālajā zonā, veicinot kūdras vietējo patēriņu, plānots attīstīt Baltijā lielāko un modernāko stādu audzētavu, kurā ietilps siltumnīcu kompleksi dārzeņu un meža stādu audzēšanai. Plānots izveidot ražotnes, kas aprobēs inovatīvus un oglekli sekvestrējošus produktus, par ko jau šobrīd sākti pētījumi sadarbībā ar zinātniekiem. Pašlaik notiek sarunas ar potenciālajiem investoriem - tiem, kuri vēlētos strādāt šajā iecerētajā zaļajā industriālajā zonā. Ideja ir pavisam vienkārša - Latvijas kūdras substrātā audzēt stādus un tos piegādāt Eiropai.

Pašlaik Latvijā iegūst kūdru, to pārstrādā kūdras substrātos un eksportē uz vairāk nekā 100 pasaules valstīm, tostarp uz Nīderlandi, kas ir liela puķu un dārzeņu stādu, arī pašu dārzeņu audzētāja, bet daļa no izaudzētā šajā valstī atgriežas Latvijā. Būtiski pieaugot energoresursu cenām, 2022./2023.gada ziemā ne viena vien stādaudzētava Rietumeiropā ir uz pauzes. Tā kā ES Zaļais kurss prasa samazināt siltumnīcu gāzu emisijas, jo īpaši CO2, tad loģiski būtu, ja samazinātu CO2 pēdu pārvadājumos – substrātu no Latvijas uz Nīderlandi un stādus (puķes) no Nīderlandes uz Latviju un citām valstīm, ko var izdarīt, audzējot Latvijā. Vēl jo vairāk, ja Kaigu purva enerģētikas bloks ļaus nepieciešamo elektroenerģiju iegādāties par ļoti konkurētspējīgām cenām. Iecerēts piesaistīt aprites ekonomikas uzņēmumus un ražotnes ar augstu energopatēriņu ražošanas procesos, ļaujot tiem ražot klimatneitrāli. Tas ļaus saglabāt gan esošās 290 darbavietas, gan radīt papildus ap 120 jaunas darba vietas.

Vai pēc šo vērienīgo investīciju projektu īstenošanas un ES negatīvās nostājas pret kūdru Laflora paliks kūdras ieguves un tās substrātu ražošanas segmentā?

Laflora bija, ir un būs kūdras ieguves un lauksaimniecības substrātu ražošanas uzņēmums, ražojam kūdras substrātus, ko izmanto profesionālā dārzkopība, un cilvēki bez ēšanas (pārtikas) iztikt jau nevar, vēl jo vairāk - ja ES Zaļā kursa reāla ieviešana nav iespējama bez kūdras un tās substrātiem. Proti, vienā m3 kūdras var izaudzēt 6000 koku stādus, ar ko apstādīt 3 ha meža, kur viens hektārs meža 50 gados piesaistīs 370 t CO2. Vienā m3 kūdras var izaudzēt 7000 dārzeņu stādu, ja tie ir gurķi, tad iegūt 16 t šo augu, ja tomāti – tad 32 tonnas tomātu. Un vēl var rēķināt, cik lielas siltumnīcu gāzu emisijas rodas, lai iegūtu 1 m3 kūdras un cik tajā izaudzētie koki un dārzeņi piesaistīs CO2.

Matemātika pierāda, ka kūdras ieguves rezultātā radīto CO2 izmešu apjomu daudzkārtīgi pārsniedz piesaistītais CO2 kūdras substrātos izaudzētajos augos. Tieši tāpēc pārsteidzoši, ka Eiropas Savienības līmenī kāda personu grupa ir spējusi iestāstīt neticamo — ka kūdra ir pielīdzināma fosilajiem (nafta, dabasgāze) resursiem un šī nozare ir vienkārši jālikvidē. Kūdras gadījumā situācija ir pavisam absurda – emisijas tiek uzskaitītas Latvijā, bet kūdrā audzēto zaļo augu (dārzeņu un koku) radītā CO2 piesaiste netiek uzskaitīta vispār – ne Rietumeiropā, ne pie mums, kā tas būtu loģiski. Ja dārzkopības kūdras nozares emisijas uzskaita (kas tomēr nav pielīdzināmas enerģētiskās kūdras emisiju apmēriem), tad jāņem vērā, ka tās, pirmkārt, kompensē kūdrā audzētie zaļie augi un, otrkārt, kā jebkurā emisiju ģenerējošā nozarē, tās var tikt kompensētas ar CO2 piesaisti veicinošām aktivitātēm jeb kompensējošajiem pasākumiem.

Šīs ir Latvijas ekonomikai vērtīgas emisijas – tiek radīta pievienotā vērtība no vietējiem resursiem ilgtspējīgā veidā (tikai 4% no Latvijas purviem iegūst kūdru), nodrošināts pasaulē pieprasīts eksportspējīgs produkts par 280 milj. eiro gadā, nodarbina ievērojamu skaitu cilvēku reģionos, kur ir vislielākās problēmas ar darba vietām, un vēl miljonus samaksā nodokļos, jo īpaši, ja Latvija kūdras produktu (substrātu) eksportā ir otrajā vietā aiz Kanādas.

Vēl kāda nianse — Latvijā (un ne tikai) kūdru iegūst jau vairāk nekā 200 gadus, bet kā šī derīgā izrakteņa krājumi nav izsmelti, tā arī nav, turklāt zinātnieku dati liecina, ka ik gadu kūdras pieauguma apjoms Latvijā ievērojami pārsniedz tās ieguves apjomus. Latvijā purvi aizņem vismaz 645 100 ha (apmēram 10 % teritorijas), 70 % no šīs platības ir dabīgie purvi, bet kūdras ieguve notiek 4 % no purvu kopējās platības. Tajos kopā ir ap 1,5 – 1,7 miljardiem tonnu kūdras. Latvijā dabīgajos purvos ik gadu uzkrājas aptuveni 1,6 miljoni t kūdras (pieņemot, ka vidējais uzkrāšanās ātrums ir 2 mm gadā).

Pēdējos gados veiktie LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes zinātnieku pētījumi liecina, ka kūdras slāņa pieaugums gadā ir lielāks, sasniedzot pat 3-4 mm, vidēji - 2 mm. Kūdras resursi gan nav precīzi noteikti, un tie varētu būt 11,3 miljardi m3 jeb 1,7 miljardi tonnu ( pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un metroloģijas centra datiem). Tas nozīmē, ka Latvijā kopējie kūdras krājumi pieaug un kūdra ir lēni atjaunīgs, nevis fosils resurss. Un vēl jo vairāk šie dati apliecina, ka ar dabu un kūdru Latvijā viss ir kārtībā. Ceru, ka šie argumenti tiks sadzirdēti gan ES, gan Latvijas vadošo iestāžu un jo īpaši to vadītāju kabinetos.

Un vēl jau esam iecerējuši arī jaunu produktu ražošanu no kūdras, piemēram, kūdras krāsas, špaktelēšanas masas u.c., kas prasa papildu izpēti. Laflora balstās uz trijiem stūrakmeņiem — ilgtspēja, elastība un nestandarta risinājumi. Manuprāt, tieši uz tādiem pašiem būtu jābalstās arī Latvijas valstij, kura var pamatot savu pozīciju un pieeju attiecībā uz tiem resursiem, kādi ir šeit salīdzinājumā ar citām ES dalībvalstīm, kur tādu resursu kā kūdra, mežs vienkārši nav vai arī tos attiecīgās valstis ir pilnībā izmantojušas pirms daudziem gadu desmitiem. Nestandarta pieeja ir tā iespēja un veiksmes formula Latvijas izaugsmei, jaunu darba vietu radīšanai, nevis kaut kā slēgšanai.

Kāds bija 2022. gads Laflorai?

Trauksmains, bet kopumā ražīgs. Kūdras ieguves apjoms sasniedzis 112 tūkst. t kūdras, kas ir par 9% vairāk nekā iepriekšējā sezonā. 2022. gadā gada ieguves apjomu pieaugumu veicināja arī pieprasījums pēc enerģētiskās kūdras – uzņēmums nodrošinājis 17 tūkst. t kurināmās kūdras siltumapgādes uzņēmumiem, ar ko var saražot 52 000 MWh enerģijas. Jā, normālos apstākļos dedzināmās kūdras ieguve un tās izmantošana par energoresursu nebūtu akceptējama, bet ārkārtas situācijā — kara Ukrainā, energoresursu cenu kosmiskā pieauguma apstākļos — tā ir iespēja siltumu iegūt par saprātīgu cenu.

Piemēram, pērn, lai nodrošinātos pret iespējamo kurināmā trūkumu, kā arī minimizētu kurināmā cenu pieauguma iespējas, Somija ievāca papildu dedzināmas kūdras apjomus. Pērn Laflora saražoja un realizēja vairāk nekā vienu miljonu m3 kūdras produktu pasaulē. Jāņem vērā, ka pērn ārvalstu pircēji ļoti cītīgi veidoja noliktavu uzkrājumus, kas tikai vēl vairāk palielināja pieprasījumu pēc kūdras substrātiem, tiesa, Eiropā vairāki stādu audzētāji augsto energoresursu cenu dēļ ziemas sezonā ir apturējuši savu darbību.2022. gadā uzņēmuma neto apgrozījums pēc neauditētiem datiem sasniedzis 31,6 milj.eiro, kas ir par 35% vairāk, nekā tika sasniegts 2021. gadā. Tas ir vēsturiski augstākais uzņēmuma neto apgrozījums.

Protams, tā pieaugumā savu lomu nospēlēja inflācija, kas paaugstināja ne tikai uzņēmuma ražošanas izmaksas, bet arī saražoto kūdras substrātu realizācijas cenas, ko diktēja arvien lielāks pieprasījums pēc šī produkta no Āzijas valstīm, uz kurieni arī pieauguši eksporta apjomi.

Bija iecere par kūdras substrātu ražotnes izveidi Nīcgalē jau 2022. gadā. Kādā stadijā ir šis projekts?

Ideja ir, bet pagaidām tā realizācijas nav. Pašlaik Nīcgalē iegūtā kūdra tiek transportēta uz kūdras substrātu ražotni, kas atrodas netālu no Jelgavas, taču jau ir izstrādāts substrātu ražotnes projekts, kuru īstenojot kūdra vairs netiktu vizināta no Latgales uz Zemgali, bet gan gatavā, augstas pievienotās vērtības produktā tiktu pārvērsta jau ražotnē Nīcgalē. Ražotnes vieta jau ir izvēlēta — tā būs līdzās kūdras ieguves vietai. Jaunajā rūpnīcā darbs būs 25 cilvēkiem.

Pēc aptuvenām aplēsēm kūdras substrātu ražotnes izveide Nīcgalē izmaksātu apmēram 5 milj. eiro, kas būtu viens no lielākajiem uzņēmuma kapitālieguldījumiem. Vienlaikus kopumā Nīcgales kūdras atradnē kopējie ieguldījumi sasniegtu apmēram 7,5 milj. eiro, un šādu investīciju atpelnīšanās laiks tiek lēsts vismaz 10 gadi, kaut arī pašlaik ir salīdzinoši daudz nezināmo — kāda būs valsts nodokļu politika, kāda būs valsts politika pret kūdras ieguvi, vai ES būs noteikusi kādus ierobežojumus un liegumus šai nozarei (piemēram, izsniegt kredītus). Būtībā ir nepieciešamas kūdras purva īpašnieka — valsts – garantijas esošo nosacījumu nemainīšanai līdz pat kūdras ieguves licences termiņa beigām 2062. gadā. Ir taču ES Zaļais kurss, un, uzbūvējot ražotni Nīcgalē, Laflora samazinās CO2 izmešu apjomu uz kūdras vedēju (no Nīcgales uz Jelgavu apmēram 200 km) rēķina. Šis ir reāls CO2 izmešu samazināšanas pasākums.

FOTO SIA Laflora valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks: “Nestandarta pieeja ir tā iespēja un veiksmes formula ne tikai Lafloras ilgtspējai, bet arī Latvijas izaugsmei, jaunu darba vietu radīšanai.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajā pusē paredzēts sākt uzņēmuma "Laflora" vēja parka būvniecību Kaigu purvā, Jelgavas novadā, informē SIA "Laflora" pārstāvji.

Pērnā gada nogalē Jelgavas novads izsniedzis būvatļauju kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmumam "Laflora" 90 megavatu (MW) vēja parka būvniecībai Kaigu purvā, līdz ar to noslēgusies projekta plānošanas fāze un sākas projekta realizācija. Būvdarbus "Laflora" vēja parkā plānots sākt šī gada pirmajā pusē, bet elektroenerģiju ražošanu - 2025.gadā.

Noslēgta arī vienošanās ar AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) par 90 MW jaudas pieslēguma izbūvi pārvades tīklam, kam 2022.gadā izstrādāts un saskaņots būvprojekts. Pieslēguma izbūvi plānots sākt vienlaicīgi ar vēja parka būvdarbiem.

Šobrīd norit vēja parka iestatījumu un darba režīmu saskaņošana ar dažādām institūcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmums “Laflora” noslēdzis 2023. gada kūdras ieguves sezonu, iegūstot 105 tūkst. tonnu kūdras, kas ir pietiekams apjoms, lai nodrošinātu klientu pieprasījumu pēc dārzkopības kūdras un ļautu saglabāt patreizējo kūdras substrātu cenu līmeni vietējā tirgū.

Uzņēmuma apgrozījums 2023. gada desmit mēnešos sasniedzis 24,4 milj. eiro, bet investīcijas uzņēmuma attīstībā šosezon pārsniedza 2 milj. eiro, kas ir divreiz vairāk nekā pērn. Veiktas investīcijas kūdras ieguves infrastruktūrā, tostarp pagarināts ceļu tīkls Jelgavas novada Drabiņu purvā 1 km garumā, iegādātas jaunas iekārtas un attīstīts gatavās produkcijas laukums kūdras substrātu ražotnē. Finansēti vairāki zinātniski pētījumi. Tāpat iegādāti 47 ha degradētu teritoriju renaturalizācijai - bioloģiskās daudzveidības atjaunošanai un oglekļa krātuvju izveidei, lai kompensētu darbībā radītās emisijas, kā to paredz “Laflora” klimatneitralitātes stratēģija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

VIDEO: Eiropas projekti biedē zemes apsaimniekotājus

Māris Ķirsons, 28.12.2022

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Zemes izmantošanas komitejas priekšsēdētājs un Latvijas Mežu sertifikācijas padomes priekšsēdētājs Māris Liopa: «Ir vajadzīga vienota nostāja, jo šeit dzīvojam mēs un mums ir jājautā viedoklis par jebkuru ideju, priekšlikumu vai regulējumu, ņemot to vērā un respektējot visos līmeņos.»

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai zemes īpašnieki spētu kvalitatīvi aizstāvēt savas intereses Eiropas līmenī, maksimāli ātri ir jāuzzina informācija ne tikai par kādiem projektiem, bet gan par idejām un priekšlikumiem; Latvijas pozīcijas izstrādē politiķiem, ierēdņiem, nozarēm ir jāstrādā kopā, vienlaikus sameklējot sabiedrotos citu ES dalībvalstu vidū.

Tādi secinājumi skanēja Dienas Bizness sadarbībā ar ar Latvijas meža un saistīto nozaru portālu Zemeunvalsts.lv rīkotajā diskusijā par ES Dabas atjaunošanas regulas projekta un citu topošo dokumentu iespējamo ietekmi uz zemes apsaimniekošanu Latvijā.

Mērķiem jābūt pamatotiem

«Pirms gada šajā pašā studijā diskutējām par regulējumiem, stratēģiju, dokumentiem, lai izpildītu un ieviestu Eiropas Zaļo kursu — 2050. gadā ir jābūt neitrāliem pret klimatu — cik emitējam, tik arī piesaistām. Mērķis ir cēls un skaists, tieši tāpat kā kādreizējā PSRS vadoņa Ņikitas Hruščova solījums par komunismu 1980. gadā,» teic Latvijas Nacionālās Kūdras biedrības viceprezidents, SIA Laflora valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks. Viņš piebilst, ka mērķim ir jābūt pamatotam. «Lai izpildītu mērķi, ir pieņemts klimata likums, kurā tika aptverti visi virzieni,» tā U. Ameriks. Viņaprāt, vispirms ir jāsaprot, kāds izskatās šis milzīgais «zirneklis», kā mainīsies dzīve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Pasniegtas gada balvas vides aizsardzībā Zaļā izcilība 2023

Db.lv, 07.06.2023

Nominācijā "Zaļā izcilības balva ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē" par ilgtspējīgu pieeju izmantotās zemes rekultivācijā balvu ieguva SIA "Laflora", kas ir viens no lielākajiem kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmumiem Latvijā.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atzīmējot Pasaules vides dienu Latvijā, otrdien svinīgā balvu pasniegšanas ceremonijā Valsts vides dienests (VVD) sveica balvas "Zaļā izcilība 2023" laureātus astoņās nominācijās, informē VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Par vides izcilniekiem tika atzīti uzņēmumi, kuri aktīvi rīkojas, lai mazinātu savas darbības ietekmi uz vidi.

Nominācijā "Zaļā izcilība atkritumu apsaimniekošanā" balvu par ieguldījumu aprites ekonomikas īstenošanā saņēma AS "PET Baltija", kurā sākas plastmasas pudeļu pārdzimšanas process jaunos produktos. Ar modernām un videi draudzīgām iekārtām "PET Baltija" ir viens no lielākajiem PET pudeļu, tostarp Latvijas depozīta iepakojuma pārstrādes uzņēmumiem Ziemeļeiropā un ieņem nozīmīgu lomu ciklā, kur atkritumi, stingri ievērojot vides prasības, pārtop resursos. Arī ražošanas procesā radušos atkritumus uzņēmums pārstrādā blakusproduktos vai nodod citiem atkritumu pārstrādātājiem, cenšoties pēc iespējas mazināt noglabājamo atkritumu daudzumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

VIDEO: Eiropas direktīvas defektus var pārvērst par efektu

Māris Ķirsons, 08.12.2023

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis

Foto: Dāvis Vītoliņš

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārstāt ignorēt tuvojošās prasības, tā vietā apgūt zināšanas, skatīties, ko un kā dara attiecīgas nozares uzņēmumi Latvijā un citviet pasaulē, vākt nepieciešamos datus, konstruktīvās diskusijās ar visām ieinteresētajām pusēm atrast labākos iespējamos risinājumus, tādējādi pašmāju uzņēmumiem ne tikai saglabājot, bet pat paaugstinot savu konkurētspēju tirgū.

Tādi secinājumi skanēja Dienas Biznesa sadarbībā ar portālu zemeunvalsts.lv rīkotajā diskusijā Ilgtspējas ziņojumi, atbildība piegādes ķēžu pārvaldībā.

Prasīs no lielajiem

“ES Korporatīvās ilgtspējas ziņošanas direktīva paredz, ka lielajiem uzņēmumiem jāsniedz ziņas par to, kāds ir uzņēmuma biznesa modelis, kā tas ietekmē sociālos un vides aspektus un kāda ir ārējo lielo tendenču ietekme uz paša uzņēmuma attīstību nākotnē,” skaidro Latvijas Korporatīvās sociālās atbildības platformas (CSR Latvia) līdzdibinātāja Agnese Alksne-Bensone. Viņa norāda, ka tiek prasīts atspoguļot datus, procesus un arī izvirzīto mērķu sasniegtos rezultātus. “Tiek dots liels rāmis visiem iepriekšējiem mēģinājumiem pieprasīt šāda veida informāciju no lielajiem uzņēmumiem un tādējādi saprast, kas un kā tajos notiek,” uzsver A. Alksne- Bensone. Viņa norāda, ka pēc sākotnējām aplēsēm šīs direktīvas prasība attieksies kopumā aptuveni uz 50 000, bet Latvijā sākotnēji uz apmēram 200 kompānijām, perspektīvā - ap 5000. Prasība gada pārskata vadības ziņojumā ietvert ilgtspējas ziņojumu no 2024. gada 1. janvāra attieksies uz uzņēmumiem, kas atbilst diviem no trīs lielumiem: 500 un vairāk darbinieki; neto apgrozījums 40 milj. eiro; bilances kopsumma 20 milj. eiro (tie ir tie uzņēmumi, kurus skāra iepriekšējā direktīva par nefinanšu informācijas atklāšanu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Aicinās atkārtoti vērtēt kūdras izmantošanu enerģētikā pēc 2030.gada

LETA, 04.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Amatniecības un mazās uzņēmējdarbības apakškomisija aicinās 14.Saeimu un jauno valdību atkārtoti vērtēt kūdras izmantošanu enerģētikā pēc 2030.gada.

Apakškomisijas vadītājs Romāns Naudiņš (ZZS) otrdien apakškomisijas sēdē uzsvēra, ka enerģētiskās kūdras piejaukšana šķeldai var būtiski samazināt apkures izmaksas. Tāpat tas garantētu lielāku energoneatkarību krīžu laikā.

Latvijas Kūdras asociācijas valdes locekle Ingrīda Krīgere informēja, ka pērn Latvijā tika iegūta enerģētiskā kūdra 6000 tonnu apmērā, kas veido 0,04% no kopējās energobilances.

Vienlaikus viņa norādīja, ka gatavību piegādāt enerģētisko kūdru ir izteikuši kopumā septiņi uzņēmumi. Šie uzņēmumi varētu piegādāt apmēram 150 000 tonnu enerģētiskās kūdras gadā. Tomēr nav zināms katlumāju skaits, kuras vēlētos izmantot šo resursu.

Tāpat Krīgere atzīmēja, ka pašlaik lielākā daļa Latvijā iegūtās kūdras tiek pārstrādāta par substrātu, ko plaši izmanto dārzkopībā un mežsaimniecībā. Turklāt kūdra ir produkts ar augstu pievienoto vērtību, kas plaši tiek eksportēts uz citām Eiropas Savienības (ES) valstīm - 31% no ES dārzniecībā izmantojamās kūdras tiek ražota Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #6

DB, 07.02.2023

Dalies ar šo rakstu

Ja mēs sasniegtu elektroenerģijas ražošanas apjomus lielākus nekā Latvijas vidējais gada patēriņš pēc četriem gadiem, kas ir izdarāms, tad iegūtu, ka elektroenerģija kopumā tiek vairāk eksportēta, nekā importēta un valsts iegūst, nevis zaudē.

Tādu mērķi un novērtējuma skalu sev izvirzījis klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars. Viņaprāt, enerģētika ne tikai “jānostāda uz kājām”, bet arī jāpadara par klimata mērķiem atbilstošu.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 7.februāra numurā lasi:

Statistika

Nav gāzes, nav ražošanas

Tēma

Cik mums izmaksā viens valsts augstskolas absolvents?

Ilgtspēja

Kaigu purvā ražos elektrību un veidos siltumnīcas. SIA Laflora valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks

Enerģētika

Palielinās interese par iespējām gāzi glabāt Baltijā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas mežu sertifikācijas padomes 8. starptautiskā konference “IZMAIŅAS UN RISINĀJUMI VIDES POLITIKĀ ILGTSPĒJĪGAI, KLIMATNEITRĀLAI EKONOMIKAS ATTĪSTĪBAI”.

LAIKS: 2023. gada 23. novembris, 10:00 – 18:00

NORISE: Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, Meža un vides zinātņu fakultāte, Jelgava

PASĀKUMA PROGRAMMAS SATURS:

  • Klimatneitralitāte un vides aizsardzības politiskie aspekti ekonomisko un zinātnisko jautājumu skatījumā
  • Baltijas jūras baseina valstu sadarbība klimatneitralitātes un vides prasību aspektā
  • Zemes izmantošanas, zemes izmantošanas maiņas un mežsaimniecības ( ZIZIMM ) sektora specifika Eiropas kontekstā – tuvākās nākotnes perspektīvas
  • Pārdomātas un veiksmīgas dabas aizsardzības pozitīvie piemēri

PASĀKUMA DEVĪZE: Salus populi – suprema lex (tautas labklājība – galvenais likums)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kūdra ir un perspektīvā var būt būtiska izejviela ne tikai lauksaimniecībā izmantojamajiem substrātiem, bet enerģētiskās krīzes situācijā arī kā vietējais energoresurss; minētā īstenošanai ir nepieciešama valsts politikas veidotāju, izstrādātāju un nozares uzņēmēju sadarbība.

Latvijā ir visi priekšnosacījumi nozares izaugsmei, jo pieprasījums pēc kūdras produktiem pasaulē pieaug, vēl jo vairāk, ja Latvijā apzinātas 9600 kūdras atradnes. Rūpnieciskai kūdras ieguvei varētu izmantot vairāk nekā 500 atradnes Latvijā. Kūdra ir viens no dabas resursiem, kurš atjaunojas, kaut arī lēni. Kopumā purvi aizņem apmēram 10% no valsts teritorijas. No visiem Latvijas purviem kūdras ieguve notiek tikai 4%, un, pateicoties labvēlīgajiem klimatiskajiem apstākļiem Latvijā, ikgadējais kūdras dabiskais pieaugums ievērojami pārsniedz ieguves apjomus. Kūdras ieguve ir tradicionāla Latvijas tautsaimniecības nozare, un ar to šeit nodarbojas jau kopš 18.gadsimta. Pašlaik kūdras ieguvi reglamentē stingrs normatīvo aktu regulējums, kas nosaka gan potenciālo ieguves teritoriju izvēli un nepieciešamo ietekmes uz vidi novērtēšanu, gan ieguves procesu, kā arī teritoriju sakārtošanu pēc kūdras ieguves pabeigšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 3.novembrī, plkst.10 Jelgavā notiks 7. starptautiskā Latvijas mežu sertifikācijas padomes konference "Zemes izmantošanas nozaru ilgtspēja – Eiropas vides politikas prasību un ģeopolitiskās realitātes apstākļos".

Konference būs vērojama tiešraidē portālā www.db.lv, zemeunvalsts.lv, konferences.db.lv.

Konferences programma:

10.00 – 10.15 Konferences atklāšana

Irīna Pilvere, Latvijas Biozinātņu un Tehnoloģiju universitātes rektore

Edvards Ratnieks, Zemkopības ministra padomnieks

Māris Liopa, Latvijas Mežu sertifikācijas padomes priekšsēdētājs

Dr.silv. Linards Sisenis, Latvijas Biozinātņu un Tehnoloģiju universitātes Meža fakultātes dekāns

1. SESIJA STRATĒĢISKAIS REDZĒJUMS KONKURĒTSPĒJĪGAI UN KLIMATNEITRĀLAI EKONOMIKAI JAUNAJOS APSTĀKĻOS – UZŅĒMĒJDARBĪBAS UN ZINĀTNES KORELĀCIJA

10.15 – 10.40 Latvijas skatījums atjaunojamo energoresursu izmantošanā mūsdienu ģeopolitiskajā situācijā

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Purvi var kļūt par nākotnes izaugsmes stūrakmeni

Māris Ķirsons, 19.05.2023

Ezeru un purvu izpētes centra valdes locekle, LVMI Silava pētniece dr. geol. Ilze Ozola.

Foto: Aivars Liepiņš, Dienas mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstenojot gudru politiku, Latvijā ne tikai var turpināt kūdras ieguvi, bet arī jau izstrādātajos kūdras laukos īstenot agrovoltāžu — ražot elektroenerģiju un audzēt dažādas kultūras, kuras var izmantot kā barību dzīvniekiem, izejvielu būvmateriālu un substrātu ražošanai, tādējādi nozare no CO2 emitētājiem kļūtu par CO2 piesaistītājiem.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Ezeru un purvu izpētes centra valdes locekle, LVMI Silava pētniece dr. geol. Ilze Ozola. Viņa uzsver, ka šāds risinājums būtiski maina teju par likvidējamo un videi kaitīgo pasludinātās kūdras nozares nākotnes attīstības iespējas.

Fragments no intervijas

Kāda ir situācija ar kūdras ieguvi Latvijā ES Zaļā kursa kontekstā?

Pēdējo gadu laikā ir būtiski mainījušies uzsvari, kāpēc ir jāpārtrauc kūdras ieguve. Proti, agrāk purvu slēgšana tika pamatota ar bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, tad to pamatoja ar klimata — siltumnīcu gāzu emisiju samazināšanu, bet pavisam nesen abi argumenti ir apvienoti. Vienlaikus ir skarbs piemērs, kur Īrija vēlējās būt par savdabīgu pionieri visas Eiropas Savienības mērogā un slēdza kūdras ieguvi, un pat mēģināja atteikties no kūdras produktu izmantošanas, bet pēc neilga brīža šos produktus nācās importēt, tostarp no Latvijas, un galu galā atsākt kūdras ieguvi.

Komentāri

Pievienot komentāru