Lai gan ķiploks kļuvis par tradicionālu garšvielu un tam ir svarīga nozīme veselības uzturēšanā, arī audzēšanas tradīcijas mūsu valstī ir, tomēr patlaban Latvijā šo kultūru audzē aizvien mazākās platībās. Līdz ar to jāpērk un jāēd ķiploks, kas atceļojis no tālās Ķīnas, vēsta Latvijas Avīze.
Veikalos Latvijā augušo ķiploku šajā gadā tikpat kā neesot. Ir Ķīnā, Itālijā un citās valstīs audzētie ķiploki, kas turklāt salīdzinājumā ar 2009. gada decembri patlaban maksā krietni dārgāk. Piemēram, Maxima veikalos pērn decembra sākumā kilograms Ķīnas ķiploku maksāja Ls 2,19, bet patlaban – Ls 3,39 (dārgākie Ls 7,38). Rimi veikalu tīklā kāpums ir līdzīgs – no Ls 2,49 līdz 3,55, izpētījis laikraksts.
Vairumtirdzniecības bāzēs, pērkot ievestos ķiplokus vairumā, to cena patlaban esot Ls 2,50 – 3. Latvijā audzētos ķiplokus varot nopirkt tirgos un tīmeklī, kur, piemēram, ar bioloģiskajām metodēm audzētais ķiploks aizvadītajā nedēļā maksāja pat 20 latus kilogramā. Tas esot skaidrojams ar skarbajiem dabas apstākļiem vasarā, kad šī kultūra iznīka.
«Mūsu kooperatīvs, neraugoties uz lielo roku darba īpatsvaru, būtu gatavs ķiploku audzēšanu uzticēt kādām no mazajām saimniecībām. Tas varētu būt nišas produkts līdzīgi kā lociņi vai, piemēram, skābenes. Tomēr nevaram to izdarīt, jo nav stādāmā materiāla,» norādījis kooperatīva Mūsmāju dārzeņi padomnieks Kārlis Strazdiņš.
Lielveikali esot gatavi pirkt Latvijā audzētos ķiplokus, pat zinot, ka tie būs dārgāki nekā no citām valstīm ievestie dārzeņi.