Ražošana

Līdzsvara dēli padara par mākslas darbu

Linda Zalāne, 09.08.2013

Ideju par līdzsvara deli kā mākslas darbu izlolojuši Rūdolfs Puķītis un Māris Lazdiņš, kas pie pilotpartijas dizaina strādājuši arī paši.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Noderīgs gan pūķotājiem un skeitbordistiem, gan jogas piekritējiem, turklāt – tik glīts, ka var kārt pie sienas gleznas vietā. Pagaidām dizaina līdzsvara dēļu ražošanas projekts ir sākumposmā, bet tā radītāji redz labas iespējas konkurēt arī pasaulē.

Pirms pusotra gada Rūdolfam Puķītim un Mārim Lazdiņam, kuri ikdienā darbojas pasākumu organizēšanas lauciņā un brīvajā laikā aizraujas ar dažādiem ūdens dēļu sporta veidiem, radās doma par līdzsvara dēļu ražošanu.

Šie dēļi domāti cilvēkiem, kuri vēlas attīstīt savas līdzsvara spējas. Visbiežāk tādus iegādājas tie, kuri aizraujas ar tādiem sporta veidiem kā slēpošana, sērfošana, skrituļošana, veikbords utt. Tomēr, sākot apzināt reālo mērķauditoriju, idejas autori apjautuši, ka jālūkojas nedaudz plašāk. Līdzsvara dēlis tikpat labi ir noderīgs tiem, kuri nodarbojas ar jogu, vai cilvēkiem, kuri ar dēļu sporta veidiem līdz šim nav aizrāvušies, bet vēlas to izmēģināt. «Ja pirmo reizi uzkāpsiet uz skeitborda dēļa, tad tas var beigties ar kājām pa gaisu un galvu uz asfalta, bet ar līdzsvara dēli ir iespēja sajust, ko nozīmē citi dēļu sporta veidi, un pēc tam izlemt – pievērsties kādam no tiem vai ne,» skaidro M. Lazdiņš.

Visvienkāršāko līdzsvara dēli nav sarežģīti izgatavot, un ikviens var paņemt parastu dēli un šūpoties uz tā. Taču idejas autori vēlējās pakāpties jau uz nākamā attīstības plauktiņa, tādēļ nolēma, ka līdzsvara dēļiem jābūt ar dizainisku vērtību un stāstu. Pirmajiem 12 prototipiem tapa arī katram savs dizains. Dažus no tiem veidojuši paši projekta idejas autori, bet pārējos – grafiti mākslinieki, kurus sākotnēji atrast nemaz neesot bijis tik vienkārši.

Pirmos dēļus idejas autori veidoja paši, bet nākamos 100 eksemplārus, kurus laidīs klajā jau šajā gadā, ražos darbnīcā amata lietpratēji. Nolūkā produktu kārtīgi pārbaudīt, pirms uzsākt pārdošanu ārvalstīs, puiši dēļus vismaz tuvākajā laikā iecerējuši tirgot tikai Latvijā – gan interneta veikalā, gan specializētos ūdens sporta veidu veikalos, ar kuru īpašniekiem jau ir iesāktas sarunas. Pēc tam gan iecerēts izmēģināt spēkus ārpus Latvijas robežām.

Kā jau ierasts, uzsākot kāda jauna produkta veidošanu, ikvienam patīk domāt par tā nosaukumu un logotipu, lai gan ražošanas sākumā tā ir nesvarīga lieta, atzīst idejas autori. Pasaulē tas ir pazīstams kā balansa dēlis, bet tad viņi sapratuši, ka latviešu valodā ir ļoti labs vārds līdzsvars, un to nevēlas vairs mainīt, jo cilvēkiem tas ir pazīstams un saprotams. Starptautiski šim produktam būs zīmols My Board.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā, kad viesnīcu darbība ir ierobežota, "Grand Poet Hotel by Semarah" konferenču un pasākumu nodaļas vadītājs Dainis Jermaks kopā ar draugiem radījis zīmolu "Ulmo wood", kas radījis savu pirmo pilotproduktu - balansa dēli.

Paralēli algotam darbam D.Jermaks jau pāris gadus nodarbojas ar mazo uzņēmējdarbību – konferenču un pasākumu tehnisko nodrošināšanu. Pagājušajā gadā, pateicoties "Altum" atbalstam, tika iegādāts nepieciešamais inventārs, bet, sākoties pandēmijai, pieprasījums pēc tā ir ievērojami samazinājies. Šovasar vēl sanācis to nedaudz izmantot privātos pasākumos ar lielu piepūšamo āra ekrānu, gan kāzās bilžu rādīšanai, gan pagalma kino vakariem. Tomēr arī citu D.Jermaka draugu nodarbes ietekmēja pandēmija - tādēļ viņi kopā saprata, ka šis ir iespēju laiks.

Tā radīts zīmols "Ulmo wood", kas ir dizaina un attīstošu priekšmetu ražotājs, pamatā no liektām finiera detaļām vai arī finieri kombinējot ar dažādiem hi-tec materiāliem. Šobrīd tehnoloģiju, partneru un tirdzniecības kanālu pārbaudei zīmols ražo un tirgo balansa dēļus, bet pavisam drīz plāno paplašināt sortimentu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sākam biznesu: Līdzsvara dēlis jaunā gaismā

Anda Asere, 10.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan līdzsvara dēļi ir specifisks nišas produkts, SIA Okrafts darbība liecina, ka pēc tiem ir pieprasījums – šovasar uzņēmums pārdevis jau vairāk nekā 250 dēļu vairākās pasaules valstīs

SIA Okrafts ražo līdzsvara dēļus un garos skrituļdēļus – t.s. longbordus. «Pirms pāris gadiem apmeklējām kādu pasākumu, pirmo reizi izbraucām ar longbordu, un iepatikās. Pirmā doma bija netērēt lielu naudu un uztaisīt pašiem, jo tā būs lētāk. Latvieši taču ir praktiski! Ņēmām un taisījām, protams, galu galā nekas lētāk nesanāca. Bijām uztaisījuši pirmos dēļus, cilvēkiem radās interese,» stāsta Valters Odziņš, SIA Okrafts īpašnieks. Pirms kāda no pasākumiem, kur bija paredzēts rādīt un stāstīt par saviem dēļiem, viņam sapnī radās ideja par līdzsvara dēli – tas ir dēlis uz apaļa ruļļa, uz kura cilvēks stāv un cenšas noturēt līdzsvaru. Valters tādu uztaisīja un paņēma līdzi uz tirdziņu, lai būtu, ar ko nodarboties, kamēr runā ar cilvēkiem. Beigās interese par jauno līdzsvara dēli bija lielāka nekā par garajiem skrituļdēļiem, un radās doma pievērsties to ražošanai. «Cilvēki, kas nāca klāt, interesējās nevis par longbordiem, bet balansa dēļiem, jo tas bija kaut kas neredzēts,» saka Valters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piedāvā nakšņošanu caurspīdīgā teltī un braucienu ar elektrodēli

Monta Glumane, 19.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums SIA «E-Team» izveidojis savu pirmo projektu - piedzīvojumu parku «Austrumu Forts», kas apmeklētājiem piedāvā netradicionālas atpūtas iespējas Liepājā uz salas ar fortifikācijām, biznesa portālam db.lv pastāstīja uzņēmuma īpašnieks Kristaps Reinfelds.

Galvenā atpūtas parka ideja ir attīstīt un sniegt vēl neredzētas aktivitātes Liepājā un Latvijā. Šobrīd uzņēmums piedāvā nakšņošanas iespējas caurspīdīgā teltī un izbraucienus ar elektrodēli.

Atpūtas parkā sākot no 29. jūnija būs iespēja palikt caurspīdīgā teltī «burbulī», kurā ir paredzēts nakšņot diviem cilvēkiem. «Nakšņojot tajā paveras skats uz zvaigznēm, tajā pat laikā neatrodoties ārā, tādējādi sniedzot komfortu, kāds ir guļot iekštelpās un skatu, kāds iespējams atrodoties zem klajas debess,» stāsta uzņēmuma īpašnieks. Šobrīd rezervācijai pieejamas trīs teltis, kas ražotas Ķīnā un katra no tām ir izveidota savā krāsu akcentā.

Tiem, kurus satrauc fakts, ka teltis ir caurspīdīgas, uzņēmuma īpašnieks mierina: «Teltīs dienas laikā ir karstāks nekā ārā, bet tajā uzturēšanās paredzētā vakarā un pa nakti, tādēļ temperatūra tajā laikā ir normas robežās. Tās izvietotas redzamās vietās, bet tajās būs aizvelkams aizkars, kuru no iekšpuses varēs aizvilkt. Kā arī teritorija nakts laikā nebūs brīvi pieejama apmeklētājiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zināmi jauno reklāmistu skolas studenti

Lelde Petrāne, 08.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LADC skola ir Latvijas radošo celmlaužu veidota izglītības programma, kas katru gadu uzņem 20 – 25 talantus no visas Latvijas, lai 9 mēnešu laikā intensīvā režīmā izskolotu darbam reklāmā. Līdz 3. jūlija pusnaktij ikviens radošā gara īpašnieks tika aicināts pieteikties 2017. gada klasei, kas sāksies šā gada septembrī. Lai to izdarītu, pretendentiem bija jāizpilda 2 darba uzdevumi. LADC žūrija 10 Latvijas nozares profesionāļu sastāvā vairākas dienas tos vērtēja, kā rezultātā ir zināmi 25 LADC skola 2017. gada klases studenti.

LADC žūriju šogad pārstāvēja Ēriks Stendzenieks (!MOOZ dibinātājs un vadošais radošais direktors, kā arī LADC līdzdibinātājs un prezidents), Andris Rubīns (DDB Latvija izpilddirektors), Edijs Majors (Burzum dibinātājs un radošais direktors, LADC padomes pārstāvis), Anete Franka (LADC izpilddirektore), Sandijs Lūsēns (IDEA radošais direktors), Voldemārs Dūdums (patstāvīgs radošais direktors, LADC līdzdibinātajs), Aleksandrs Bētiņš (Not Perfect Y&R | Riga vadošais radošais direktors, LADC padomes pārstāvis), Vairis Strazds (DDB Latvija radošais direktors), Māris Upenieks (Young/Hungry radošais direktors, LADC līdzdibinātājs) un Edgars Stanga (McCann Riga radošais direktors).

Komentāri

Pievienot komentāru