Citas ziņas

Nosacījumi ceļošanai uz ASV

, 23.10.2008

Jaunākais izdevums

Ārlietu ministrija ir sagatavojusi tuvāku informāciju par ceļošanu uz ASV, kā arī biežāk uzdotos jautājumus saistībā ar Elektroniskās ceļošanas atļaujas sistēmu (Electronic System for Travel Authorization - ESTA).

Ko nozīmē bezvīzu režīms ar ASV?

Tas nozīmē, ka tūrisma vai biznesa nolūkos Latvijas pilsoņi, kas saņēmuši biometrisko pasi un ESTA apstiprinājumu, var doties uz ASV bez vīzas.

Kā var pieteikties ESTAi uz ASV?

ESTA ir interneta tīmekļa sistēma. Lai pieteiktos ESTA atļaujai, ir jāieiet https://esta.MRB.dhs.gov/. Tālāk jāseko instrukcijām, lai atbildētu uz visiem nepieciešamajiem jautājumiem.

Vai ESTA jāsaņem katram ceļotājam individuāli?

Katram Latvijas pilsonim, dodoties uz ASV biznesa vai tūrisma nolūkos ASV bezvīzu programmas ietvaros pirms došanās ceļā būs jāsaņem elektroniska ceļošanas atļauja ESTA sistēmā.

Arī bērniem, neatkarīgi no vecuma, būs jāsaņem atsevišķs ESTA apstiprinājums.

Vai arī zīdaiņiem jāsaņem ESTA?

Bērniem, neatkarīgi no vecuma, būs jāsaņem atsevišķs ESTA apstiprinājums.

Kāda informācija ir nepieciešama, lai aizpildītu ESTA iesniegumu?

Ceļotājam angļu valodā jāsniedz biogrāfijas dati, tostarp vārds, uzvārds, dzimšanas datums un pases dati, kā arī, ja ir zināma ceļojuma informācija, piemēram, lidojuma reisa Nr. un galamērķa adrese ASV. Būs arī jāatbild uz jautājumiem saistībā ar tiesībām ceļot VWP ietvaros attiecībā uz infekcijas slimībām, arestiem un notiesāšanu par noteiktiem noziegumiem, kā arī iepriekšējo vēsturi saistībā ar ASV vīzas atteikumu vai deportāciju, un citiem jautājumiem.

Kādos gadījumos varēs doties uz ASV bez vīzas?

Uz ASV bezvīzu programmas ietvaros vares doties tikai biznesa un tūrisma nolūkos. Dodoties uz ASV ar citu mērķi, piemēram, lai mācītos, strādātu u.c. tāpat kā līdz šim nepieciešams vērsties ASV vēstniecībā ar vīzas pieprasījumu.

Diplomātisko un dienesta pasu turētājiem, dodoties uz ASV ar oficiālu mērķi, būs nepieciešama ASV vīza arī turpmāk.

Cik ilgu laiku pirms brauciena nepieciešams pieteikties ESTAi?

Pieteikties ESTAi var jebkurā laikā. Lai atvieglotu ESTA saņemšanas procesu, ieteicams pieteikties ESTAi ne vēlāk kā 72 stundas pirms izbraukšanas. Ja, pēc ESTA apstiprināšanas mainās iesniedzēja galamērķa adrese vai maršruts, tad šo informāciju obligāti ir jāatjauno ESTA sistēmas interneta lapā.

Kuru valstu pilsoņi var ieceļot ASV bezvīzu programmas ietvaros?

Šobrīd uz ASV VWP ietvaros ir tiesīgi ceļot pilsoņi no Andoras, Austrijas, Apvienotās Karalistes, Austrālijas, Beļģijas, Brunejas, Dānijas, Francijas, Islandes, Īrijas, Itālijas, Japānas, Lihtenšteinas, Luksemburgas, Monako, Nīderlandes, Jaunzēlandes, Norvēģijas, Portugāles, Sanmarīno, Singapūras, Slovēnijas, Spānijas, Somijas, Zviedrijas, Vācijas un Šveices.

VWP pievienosies Čehija, Latvija, Lietuva, Igaunija, Ungārija, Slovākija, Dienvidkoreja. Līdz ar Latvijas pievienošanos ASV bezvīzu programmai, Latvijas pilsoņiem būs nodrošinātas vienlīdzīgas tiesības ar citiem ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri var ieceļot ASV bez vīzas.

Vai visu VWP dalībvalstu pilsoņiem ir jāpiesakās ESTA?

Kopš 2008. gada 1. augusta ESTA sistēma ir testēšanas nolūkos tikai brīvprātīgu iesniegumu apstrādei. Tām valstīm, kuras jau ir VWP dalībvalstis, ESTA būs obligāta sākot ar 2009. gada 12.janvāri. Valstīm, kuras līdzīgi Latvijai drīzumā pievienosies VWP, ESTA būs obligāta ar pievienošanās datumu VWP.

Vai šāda iepriekšēja reģistrācija- ESTA attieksies tikai uz jauno VWP dalībvalstu pilsoņiem?

Jau esošo VWP dalībvalstu pilsoņiem ESTA būs obligāta sākot ar 2009. gada 12.janvāri. Šobrīd uz ASV VWP ietvaros ir tiesīgi ceļot pilsoņi no Andoras, Austrijas, Apvienotās Karalistes, Austrālijas, Beļģijas, Brunejas, Dānijas, Francijas, Islandes, Īrijas, Itālijas, Japānas, Lihtenšteinas, Luksemburgas, Monako, Nīderlandes, Jaunzēlandes, Norvēģijas, Portugāles, Sanmarīno, Singapūras, Slovēnijas, Spānijas, Somijas, Zviedrijas, Vācijas un Šveices.

Valstīm, kuras līdzīgi Latvijai drīzumā pievienosies VWP, ESTA būs obligāta ar pievienošanās datumu VWP. ASV bezvīzu programmai pievienosies arī Čehija, Lietuva, Igaunija, Ungārija, Slovākija un Dienvidkoreja.

Tātad no 2009.gada 12.janvāra visu VWP dalībvalstu pilsoņi varēs ceļot uz ASV bez vīzas, izmantojot ESTA.

Kādas ir ESTA priekšrocības?

ESTA ir bez maksas.

ESTA tiek pieprasīta un saņemta elektroniski.

Nav jāiesniedz vīzas pieprasījums ASV vēstniecībā*

* ja Jūsu iesniegums ESTA tiek noraidīts un vēlaties doties uz ASV, Jums ir tiesības vērsties ASV vēstniecībā ar vīzas pieprasījumu.

Vai ESTA ir vīza?

Nē, ESTA nav vīza. Tā neatbilst juridiskajām prasībām, lai būtu izmantojama ASV vīzas vietā gadījumos, kad saskaņā ar ASV tiesību aktiem ir nepieciešama vīza.

Kāpēc ceļošanai uz ASV bezvīzu programmas ietvaros nepieciešama ESTA?

To nosaka ASV tiesību akti. ASV Tēvzemes Drošības departamentam (TDD) ir uzdots ieviest elektronisku ceļošanas atļauju sistēmu un citus pasākumus, lai uzlabotu bezvīzu ceļošanas drošību. Šī kārtība tiks attiecināta uz visām ASV bezvīzu programmas dalībvalstīm.

ESTA piešķir papildus drošības līmeni, kas ļauj TDD vēl pirms ceļošanas noteikt, vai personai ir tiesības ceļot uz VWP ietvaros, kā arī to, vai šāds ceļojums nerada likumpārkāpuma vai drošības risku.

Ja man ir derīga ASV vīza, vai nepieciešama arī ESTA?

Personas, kurām ir derīga vīza, joprojām varēs ceļot uz ASV ar šo vīzu tādos nolūkos, kādiem tā tikusi izdota. Personām, kuras ceļo ar derīgu vīzu, nebūs nepieciešams pieteikties ESTA.

Ja ir saņemts ESTAs apstiprinājums ceļošanai uz ASV, vai tas nozīmē, ka var iebraukt valstī?

ESTA apstiprinājums nedod pilnīgu garantiju, ka personai ir atļauta iebraukšana ASV. Visos gadījumos ASV Muitas un robežsardzes biroja (MRB) darbinieki par ielaišanu lemj ASV robežkontroles punktos.

Cik ilgi ir derīga ESTA?

Nav nepieciešams konkrēti zināt par braukšanas laiku uz ASV, pirms piesakās ESTA atļaujai. Apstiprināta ESTA atļauja būs derīga divus gadus vai kamēr beigsies iesniedzēja biometriskās pases derīguma termiņš, atkarībā no tā, kas iestājas vispirms.

Cik laika prasa pieprasījuma apstrāde ESTA sistēmā?

Tiklīdz ceļotājs ir veiksmīgi aizpildījis ESTA iesniegumu un iesniedzis to sistēmā, iesniegums tiks pārbaudīts datu bāzēs. Vairumā gadījumu ESTA gandrīz nekavējoties, sniegs atbildi par tiesībām ceļot VWP ietvaros.

Ir trīs iespējamās atbildes uz iesniegumu ESTA sistēmā: "Atļauja apstiprināta", "Atļauja jāuzgaida" un "Ceļošana nav atļauta".

Tiem iesniedzējiem, kas saņems apstiprinājumu, ir tiesības ceļot uz ASV VWP ietvaros.

Tiem iesniedzējiem, kas saņems atbildi "Atļauja jāuzgaida", būs atkārtoti jāpārbauda tīmekļa vietne 72 stundu laikā, lai saņemtu galīgo atbildi.

Tiem iesniedzējiem, kuru ESTA iesniegumi tiks atteikti, ir tiesības vērsties ASV vēstniecībā ar vīzas pieprasījumu.

Cik maksās ESTA?

ESTA ir bezmaksas.

Vai var pieteikties ESTA atļaujai īsi pirms izbraukšanas?

Ieteikums ir saņemt ESTA atļaujas apstiprinājumu, tiklīdz uzsākts plānot braucienu uz ASV, un ne vēlāk kā 72 stundas pirms došanās uz ASV. Taču ESTA apkalpos arī t.s. "pēdējā brīža" ceļotājus un tos, kam jādodas ceļā neplānoti.

Kādā valodā ir ESTA?

Kopš 2008. gada 1. augusta sistēma ir pieejama angļu valodā testēšanas nolūkos tikai brīvprātīgu iesniegumu apstrādei. Sākot ar 2008. gada 15. oktobri ESTA būs pieejama papildus vairākās valodās. Plānots, ka ESTA jautājumi ar 2009.gada sākumu būs pieejami arī latviešu valodā.

Vai atbildes jāsniedz tikai angļu valodā?

Jā, ESTA iesniegums būs jāaizpilda angļu valodā, tāpat kā pašreiz angļu valodā ir jāaizpilda papīra veidlapa I-94W (neimigranta bezvīzu ieceļošanas/ izceļošanas veidlapa) pirms ieceļošanas ASV.

Ja ir saņemts ESTA apstiprinājums, vai ir jāaizpilda arī veidlapa I-94W (neimigranta bezvīzu ieceļošanas/ izceļošanas veidlapa)?

VWP ceļotājam ar derīgu ESTA atļauju nebūs jāpilda I-94W papīra veidlapa.

Vai ESTA ceļošanas atļaujai jāpiesakās atkārtoti?

Jā, ir gadījumi, kad ir jākārto jauna ESTA ceļošanas atļauja. Ja esat ieguvis jaunu biometrisko pasi vai ir kādas izmaiņas attiecībā uz vārdu vai citu identifikācijas biogrāfisko informāciju, obligāti ir jāiesniedz jauns iesniegums.Tāpat, ja pēc atļaujas apstiprināšanas mainās Jūsu galamērķa adrese vai maršruts, Jums šī informācija ir obligāti jāatjauno ESTA tīmekļa vietnē. Apstiprinot iesniegumu, ESTA sistēmā būs norādīts tās derīguma termiņš.

Ko darīt, ja ir saņemta jauna biometriskā pase?

Ja ceļotājs saņem jaunu biometrisko pasi, ir jāpiesakās jaunai ESTAi.

Vai ceļošanai uz ASV bezvīzu programmas ietvaros ir nepieciešama Latvijas pilsoņa biometriskā pase ar visiem biometrijas datiem, t. sk, pirkstu nospiedumiem?

Nē, tas nav obligāti. Derīgas ir arī tās biometriskās pases, kuras izsniegtas laika posmā no 2007.gada 20.novembra līdz 2008.gada 15. septembrim. Šajā laika posmā biometriskajās pasēs netika iekļauti pirkstu nospiedumi.

Vai var ieceļot ASV ar vecā parauga pasi (zilā krāsā)?

Latvijas pilsonis, kuram ir vecā parauga pilsoņa pase, nevar ceļot uz ASV VWP ietvaros un izmantot ESTA.

Ar vecā parauga Latvijas pilsoņu pasēm (izdotām no 2002.gada 1.jūlija līdz 2007.gada 19.novembrim) var ceļot uz ASV, saņemot vīzu ASV vēstniecībā.

Vai var ieceļot ASV ar vecā parauga pasi (zilā krāsā) un ceļošanai nederīgu vecā parauga pasi, bet kurā ir derīga ASV vīza?

Jā, var. Ceļotājam jābūt līdzi abām šīm pasēm.

Cik ilgi drīkstēs uzturēties ASV bez vīzas?

ASV bez vīzas drīkst uzturēties 90 dienas.

Ko darīt, ja ESTA neapstiprina ceļošanas atļauju?

Ja iesniegums ESTA tiek noraidīts, ceļotājam ir tiesības vērsties ASV vēstniecībā ar vīzas pieprasījumu.

Ja ESTA ceļošanas atļauju neapstiprina, vai drīkst pieteikties atkārtoti?

Jā, var atkārtoti pieteikties ESTAi pēc 10 dienām, taču, ja vien apstākļi nav mainījušies, ESTA netiks izsniegta un ir jāpieprasa vīza ASV vēstniecībā. Ja atkārtoti piesakoties ESTA atļaujai, tiek sniegta nepatiesa informācija, var uz visiem laikiem zaudēt tiesības ceļot uz ASV.

Ja ir atteikta ESTA atļauja, taču rīt jādodas uz ASV, vai var vienoties par ārkārtas tikšanos tuvākajā ASV vēstniecībā vai konsulātā?

Diemžēl tam nav garantijas. Tādēļ vislabāk ir pieteikties ESTA atļaujai laicīgi pirms brauciena.

Ja iepriekš ir atteikta ASV vīza, vai var pieteikties ESTAi un ceļot VWP ietvaros?

Ceļotāji, kuriem tikusi atteikta ASV vīza, nav tiesīgi ceļot uz ASV VWP ietvaros. Tuvāka informācija jāmeklē tuvākajā ASV vēstniecībā (adrese: travel.state.gov)

Ja nav pieeja internetam, kur būs iespēja izpildīt ESTA?

ESTA iesniegumu ir atļauts iesniegt ceļotāja vārdā arī trešajai pusei, piemēram, radiniekam vai ceļojumu aģentam. Ja nav personīga pieeja internetam, plānots, ka ESTA varēs aizpildīt ar Latvijas tūrisma un ceļojumu aģentūru palīdzību. ASV vēstniecībās ESTA aizpildīt nevarēs. Plānots, ka Latvijas interneta portālos, kur var iegādāties aviobiļetes uz ASV, tiks ievietoti atgādinājumi ESTA atļaujas aizpildīšanai.

Vai ESTA vajadzīga, ja ASV šķērso tranzītā?

Jā, ESTA apstiprinājums vajadzīgs arī gadījumā, ja plānots caur ASV braukt tranzītā.

Vai ESTA vajadzīga, ja ierodas ASV pa sauszemi?

Jā, ESTA apstiprinājums vajadzīgs arī gadījumā, ja plānots šķērsot ASV robežu pa sauszemi, iebraucot no Kanādas vai Meksikas.

Kā var uzzināt ESTA atteikuma iemeslu?

ESTA programma ir izveidota ļoti rūpīgi, lai garantētu, ka ESTA atļauja tiek atteikta tikai tām personām, kam nav tiesību ceļot uz ASV VWP ietvaros un tiem, kuru ieceļošana radītu likumpārkāpuma vai drošības risku.

ESTA tīmekļa vietnē būs norādīta saite uz TDD Ceļošanas pārskatīšanas palīdzības programmas (TRIP) tīmekļa vietni, tomēr tā nav garantija, ka iesniegtais pārskatīšanas lūgums tiks atbalstīts.

Jāņem vērā, ka ASV vēstniecības un konsulāti nevarēs sniegt informāciju par ESTA atteikumiem vai atrisināt problēmu, kas izraisījusi ESTA atteikumu. Vēstniecības un konsulāti varēs vienīgi izskatīt iesniegumu neimigranta vīzas saņemsanai.

Vai ESTA ir droša?

Jā. Šo tīmekļa vietni administrē ASV valdība, un tiek izmantota tehnoloģija, ar kuru tiek novērsta neatļauta pieeja un ievadītās informācijas apskate. Attiecībā uz iesniedzēju, ESTA tīmekļa vietnē sniegto informāciju tiek piemērotas stingras konfidencialitātes prasības un kontrole. Pieeja šādai informācijai ir tikai tiem, kam tas nepieciešams darba pienākumu veikšanai.

Vai ir kādas valstis, kurās ir ieviesta līdzīga sistēma ceļotājiem?

Austrālijas valdībai ir ESTA sistēmai līdzīga sistēma, ko sauc par "elektronisko ceļošanas pilnvaru"(ECP). Tāpat, kā tas ir ESTA gadījumā, ceļotāji uz Austrāliju iesniegumu var iesniegt elektroniski ECP tīmekļa vietnē.

Cik ilgi ESTA iesnieguma dati tiek uzglabāti?

ESTA iesnieguma dati būs aktīvi tik ilgi, kamēr būs derīga ESTA atļauja, kas parasti ir divi gadi, vai kamēr ceļotāja pases derīguma termiņa beigām.

Vai TDD (ASV Tēvzemes drošības departaments) sniegs ESTA datus par mani arī citiem dienestiem?

Informāciju, kas apkopota un saglabāta ESTA sistēmā, drīkst izmantot citi TDD dienesti, balstoties uz pienākumu zināt saskaņā ar šī dienesta uzdevumiem. ESTA iesniegumā ietverto informāciju Saprašanās Memoranda ietvaros drīkst sniegt Valsts departamenta (VD) konsulārajām amatpersonām, lai noteiktu, vai iesniedzējam pēc ESTA iesnieguma atteikuma būtu izdodama vīza. Arī pasažieru pārvadātāji (piemēram, aviosabiedrības) saņems informāciju attiecībā uz iesniedzēja ESTA atļauju ar Iepriekšējas pasažieru informācijas sistēmas (APIS)/ Ātrās uzziņu sistēmas APIS starpniecību.

Plašāka informācija Ārlietu ministrijas mājas lapā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzes laikā daudzas nacionālās ekonomikas saņēmušas valdību un ārvalstu aizdevēju finansiālo atbalstu, kas rezultējies lielākos izdevumos, aizņēmumos un vairumā gadījumu - augošā valsts parādā.

Daļēji pateicoties finanšu krīzei, dažas valstis un ekonomikas šobrīd ir ievērojami sliktākās pozīcijās, runājot par parādu, nekā citas, norāda CNBC, kas savā interneta vietnē publicējusi pasaulē lielāko valstu - parādnieču topu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Pasažieru vilciens kļūst par starptautiskā pārvadājumu tīkla Eurail Group dalībnieku

Lelde Petrāne, 06.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc "Pasažieru vilciena" pievienošanās "Eurail Group" pārvadājumu tīklam, tie ārvalstu pasažieri, kuri ir iegādājušies "Eurail Group" izdotās caurlaides, ar vilcienu varēs apceļot kopumā 33 Eiropas valstis, tai skaitā Latviju. Svarīgākā "Eurail Group" caurlaides priekšrocība ir elastīga piekļuve lielākajai daļai vilcienu Eiropā - atšķirībā no tradicionālās vilciena biļetes ar "Eurail Group" caurlaidi var braukt jebkurā maršrutā jebkurā laikā.

Latvija līdz šim bija viena no nedaudzajām Eiropas valstīm, kas nebija atrodama "Eurail Group" dzelzceļu pārvadājumu kartē, tādēļ AS "Pasažieru vilciens"2018. gada nogalē uzsāka aktīvu darbu, lai līdz 2020. gadam kļūtu par "Eurail Group" partneri, informē uzņēmumā. Tādējādi tiek izmantota vēl viena iespēja piesaistīt vairāk vilciena pasažieru no ārvalstīm, kā arī popularizēta Latvija kā tūrisma galamērķis.

Vienlaikus, pievienojoties "Eurail Group", turpmāk arī Latvijā būs iespējams realizēt projektu "Discover EU" - Eiropas Savienības (ES) iniciatīvu, kas dod iespēju 18 gadus veciem jauniešiem apceļot un iepazīt kādu no ES dalībvalstīm, braucot vilcienā. Pievienojoties "Eurail Group", citu ES dalībvalstu jaunieši savā maršrutā turpmāk varēs iekļaut arī Latviju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eirozonas reformas: vai pienācis laiks fiskālās politikas pārmaiņām?

Latvijas Bankas ekonomists Kārlis Vilerts, 18.04.2018

1. attēls. Nominālais budžeta deficīts eiro zonas valstīs periodā no 1997. līdz 2016. gadam (% no IKP)

Avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas ekonomiskā izaugsme 2017. gadā sasniedza 2.3%, turpinot pēdējos gados vērojamo ekonomikas atlabšanu. Šķiet, ka pašreizējā ekonomiskā augšupeja atzīmē beigu punktu ieilgušam lejupslīdes un stagnācijas periodam, kas raisījis daudz jautājumu par eirozonas nākotni. Vai eirozonas fiskālai politikai pienācis laiks pārmaiņām?

Kopš vienotas valūtas ieviešanas 1999. gadā, tālāka eiro zonas integrācija ir bijusi visai gausa. Īpaši izteikti to var novērot fiskālās politikas jomā. Atšķirībā no citām monetārajām savienībām – eiro zonā faktiski nepastāv centralizēts budžets, līdz ar to visas fiskālās politikas sviras atrodas dalībvalstu rokās. Proti, lēmumi par nodokļu regulējuma pārmaiņām, tēriņiem aizsardzībai un pensiju indeksāciju netiek pieņemti centralizēti Eiropas institūcijās – tos pieņem dalībvalstu valdības. Līdz ar to arī atbildībai par fiskālās politikas sekām būtu jāgulstas uz pašu dalībvalstu pleciem, un, palielinoties atsevišķu valstu maksātnespējas draudiem, citām monetārās savienības valstīm nevajadzētu ciest. Tomēr vēl salīdzinoši nesenā Grieķijas krīze atgādina, ka realitātē aina ir citāda un bažas par atsevišķu dalībvalstu fiskālās politikas ilgtspēju ir saistošas gan eiro zonai kopumā, gan arī pārējām tās dalībvalstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentāru sniedz SEB galvenais ekonomists Roberts Bergkvists (Robert Bergqvist).

Fakts, ka ASV ir pazaudējusi augstāko kredītreitingu no vienas no trim galvenajām kredītreitinga aģentūrām, un arī turpmākā prognoze negatīva, ir kārtējais apstiprinājums nestabilajam globālajam līdzsvaram un Rietumu lielajam parāda līmenim, kas prasa daudz laika, lai to atrisinātu un ietekmē ekonomisko izaugsmi unpolitiku.

Lēmums ir acīmredzami negatīvs no šī brīža globālā ekonomiskā, finanšu un politiskā skatu punkta. Amerikāņiem tas nozīmē pieaugošu plaisu ASV tēlam kā dominējošajai ekonomiskajai lielvalstij, kā arī samazinājumu viņu ģeopolitiskajā ietekmē.

Tomēr kredītreitinga samazinājumu nevajag pārspīlēt. ASV valdības vērtspapīru un ASV dolāra globālās pozīcijas nav apdraudētas. Vairāk uztraukuma rada fakts, ka ASV ekonomikā sāk parādīties izaugsmes samazinājuma pazīmes, bet Obamas administrācijas un Federālo rezervju sistēmas rīcībā gandrīz nav ekonomiskās politikas sviru, lai cīnītos ar jaunu recesiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Viņķele: Ierobežojumi ceļošanai Baltijas iekšienē būs īpaši sarežģīti un niansēti

LETA, 04.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Covid-19 saistītie ierobežojumi ieceļošanai Latvijā no Lietuvas un Igaunijas būs krietni sarežģītāki un niansētāki, salīdzinot ar ierobežojumiem, kas attiecas uz ieceļošanu no pārējām Eiropas valstīm, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa pagaidām atturējās sīkāk izklāstīt Veselības ministrijas sagatavotos ceļošanas ierobežojumu priekšlikumus attiecībā uz Baltijas valstīm, norādot, ka šodien gaidāmās valdības sēdes laikā tajos, visticamāk, tiks veiktas kādas korekcijas, ņemot vērā uzņēmēju viedokli.

Ministre apliecināja, ka īpaši ceļošanas nosacījumi Baltijas valstu iekšienē attieksies uz mācībām un darbu. Viņķele arī skaidroja, ka stingrāki ceļošanas ierobežojumi sniedz iespēju nenoteikt tik stingrus ierobežojumus valsts iekšienē.

"Mēs varam lemt par labu brīvākām attiecībām ar kaimiņiem, bet tas palielina risku, ka, inficēšanās rādītājiem pieaugot, mums būs jātaisa kaut kas stingrāks valsts iekšienē, un to, manuprāt, mūsu sabiedrība nevēlētos piedzīvot, jo šobrīd mēs dzīvojam gandrīz normālu dzīvi ar visai nelieliem ierobežojumiem," stāstīja veselības ministre. Viņa uzsvēra - viena no svarīgākajām lietām ir tā, bērni var klātienē apmeklēt skolu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd milzīga uzmanība pasaulē pievērsta tam, kas notiek Covid-19 vakcīnas frontē. Jo ātrāk tā tiks saražota un izplatīta, jo ātrāk potenciāli gals var pienākt aktuālajam ekonomiskās un sabiedriskās situācijas murgam. Kopumā gan pārsvarā eksperti norāda, ka, neskaitoties uz šādu vakcīnas cerību, priekšā, visticamāk, gaidāma smaga ziema.

Lai nu kā – interesanti, ka vakcīnas uznācienu šobrīd daudzi sasaista ar būtiski vājāku ASV dolāru. Valdot šādam fonam, gandrīz katrs lielais finanšu tendenču prognozētājs šobrīd metas pazemināt savas nākamā gada ASV dolāra vērtības aplēses. Piemēram, ASV "Citigroup" sagaida, ka nākamgad ASV dolāra vērtība uz vakcīnas fona var samazināties pat par 20%, kas būtu ļoti straujš kritums, ziņo "Bloomberg". Spēcīgs dolārs raksturojis faktiski visus iepriekšējos 10 gadus, lai gan nu tie runāts par šādas ēras beigām.

Jau daudzus gadus ierasts, ka pie ASV dolāra tirgus dalībnieki griežas paaugstinātas neskaidrības apstākļos. Proti, ja viss draud brukt un gāzties, tad vienīgais, kam atliek ticēt, ir nekas cits kā ASV dolārs. Jeb - ja investoru pārliecība sašķobās, aug ASV dolāra cena. Pēdējie gadi jau vairākkārt rādījuši, ASV dolārs pasaules ekonomikai neskaidrākos brīžos ir populārāks drošais patvērums nekā, piemēram, zelts. Savukārt šobrīd daži gaida, ka nākamgad, mazinoties Covid-19 neskaidrībai, finanšu tirgus dalībnieki uzmanību atkal varēs pievērst kaut kam citam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ir jāsadarbojas ar Krieviju. Mums ir jābūt atvērtiem Krievijas investīcijām ostās. Lai šie kravu īpašnieki, vai viņi ir Krievijas vai Baltkrievijas uzņēmēji, investētu mūsu ostās un izveidotu savus termināļus. Un tad viņi nepieļaus, ka šie termināļi stāv tukši,» intervijā saka bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss

Nav noslēpums, ka Latvijas ekonomika un it īpaši tādas nozares kā tranzīts, gaida Rietumu un Krievijas attiecību uzlabošanos, cerot, ka uzlabosies arī ekonomiskā sadarbība. Kā šajā aspektā vērtējat Helsinkos notikušo ASV prezidenta Donalda Trampa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanos?

Neapšaubāmi, ka «tirdzniecības kari» ne pie kā laba nav noveduši. Protams, ka ASV un Eiropas Savienības attiecības ar Krieviju ir ļoti ietekmējušas mūsu valsti. Ja raugāmies uz tranzīta nozari, tajā ir būtisks kritums par 30% pēdējo gadu laikā, kas ir saistīts ar šiem «ekonomiskajiem kariem». Tāpat cietusi ir pārtikas nozare. Tāpēc jebkura attiecību uzlabošanās starp ASV un Krieviju nāk Latvijai tikai par labu. Ekonomiskajai sadarbībai, Latvijas ekonomikai tā ir laba ziņa. Mēs esam saistīti ar globālo ekonomiku un neesam atrauti no globālās politikas. Krievija joprojām ir būtisks mūsu tirdznieciskais partneris un tāds vienmēr arī būs. It īpaši tranzīta jomā, kuru attīstīt mums īsti pat nav citas iespējas kā vien sadarbībā ar Krieviju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Vējonis: Baltijas valstis un ASV apņēmušās aktivizēt ekonomisko sadarbību

LETA, 03.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiekoties ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, Baltijas valstis ir saņēmušas apliecinājumu par ASV militārās klātbūtnes reģionā saglabāšanu un ASV gatavību turpināt atbalstīt Baltijas valstu aizsardzības spēju stiprināšanu, paziņojumā par trīs Baltijas valstu un ASV samita rezultātiem norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Vašingtonā notikušais trīs Baltijas valstu un ASV prezidentu samits kalpo kā spēcīgs vēstījums Baltijas valstu un ASV ciešajai partnerībai. Īpašu simbolismu samitam piešķirot fakts, ka šogad tiek atzīmēta Baltijas valstu neatkarības simtgade, piebilda Vējonis.

Trīs Baltijas valstu prezidentu un ASV prezidenta preses konferencē Vējonis norādīja, ka samits apstiprinājis apņemšanos sargāt kopīgās vērtības, draudzīgās attiecības un veiksmīgās partnerattiecības, kas starp Baltijas valstīm un ASV pastāvējušas jau gandrīz 100 gadus. ASV ir uzticamākais un ciešākais sabiedrotais un partneris, kas atbalsta Baltijas veiktos pasākumus, kā arī palīdz cīnīties ar dažādiem drošības apdraudējumiem, ar ko Baltija saskaras.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Šogad dominējis dolārs; paredz nelielu tā cenas atslābumu

Jānis Šķupelis, 06.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad valūtu frontē dominējis ASV dolārs. Tā vērtība pakāpusies pret lielu daļu no citām pasaulē visvairāk tirgotajām valūtām. Tas noticis, neskatoties uz pagājušā gada beigu un šā gada sākuma prognožu birumu, ka ASV dolāram tomēr vajadzētu sagurt (vairums tirgus dalībnieku eiro/ASV dolāra virzienu kļūdaini min jau gandrīz divus gadus, liecina "Reuters" dati).

Pēdējos gados pierādījies – ja finanšu tirgos aug stress, tirgus dalībnieki patvērumu meklē tieši ASV dolāros. Tādējādi šogad, nostiprinoties pieņēmumiem par pasaules ietekmīgāko tautsaimniecību bremzēšanos un esot aktuāliem vairākiem ASV un Ķīnas tirdzniecības kariņa saasināšanās viļņiem, pieprasījums pēc ASV dolāriem saglabājās liels. Tāpat, ja vērtē lielāko tautsaimniecību izaugsmi, ASV tā saglabājās salīdzinoši veselīgāka. Līdz ar šādu situāciju ASV dolāri – pat, ja ne īpaši glīti – tāpat uz pārējā fona izskatās laba alternatīva.

Valdot šādam fonam, eiro cena ASV dolāros kopš šā gada sākuma sarukusi par 3,3%, un šīs nedēļas otrajā pusē tā atradās pie 1,109 ASV dolāru atzīmes. Dažās pēdējās nedēļās gan tomēr ir vērojams zināms ASV dolāra cenas atslābums, kas eiro cenai ļāvis pakāpties gandrīz par 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cenšoties ierobežot koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību, Eiropas valstis noteikušas jaunus ierobežojumus, sevišķi ceļošanai uz Itāliju, kas ir Covid-19 smagāk skartā valsts Eiropā.

Austrija brīdinājusi savus pilsoņus nedoties uz Itāliju, un ceļotāji no Itālijas varēs iebraukt Austrijā vienīgi tad, ja viņiem būs veselības sertifikāts vai ja viņiem piekritīs 14 dienu paškarantīnai pēc robežas šķērsošanas.

Austrijā aizliegti arī pasākumi ar lielu dalībnieku skaitu, un Austrijas universitātes uz laiku pāries uz e-apmācību.

LASI ARĪ: Vīrusa riski var pavērt arī iespējas

Malta pilnībā aizliegusi pasažieru satiksmi ar Itāliju, un aizliegumu iebraukt valstī ceļotājiem no Itālijas ieviesusi arī Serbija.

Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Dāvids Sasoli pēc Itālijas apmeklējuma nedēļas nogalē pats noteica sev karantīnu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Tūrisma nozares izdzīvošana ir atkarīga no vienota testēšanas protokola Eiropā

Db.lv, 02.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas tūrisma privāto sektoru pārstāvošo asociāciju tīkls (NET), atzinīgi vērtē Eiropas Komisijas paziņojumu par testēšanas protokolu ceļotājiem un vienotu pieeju attiecībā uz karantīnas ierobežojumu noteikšanu. To pareizi īstenojot, tiks atgūta uzticība ceļošanai un tūrisma nozare varēs sākt atjaunoties, uzskata nozares pārstāvji.

28.oktobrī Eiropas Komisija vēlreiz mudināja dalībvalstis pilnībā īstenot Padomes ieteikumu par vienotu un saskaņotu pieeju brīvas pārvietošanās ierobežojumiem, uzsverot, ka pilsoņiem un uzņēmumiem ir vajadzīga skaidrība un paredzamība. Visi atlikušie ar Covid-19 saistītie iekšējās robežkontroles pasākumi ir jāatceļ.

NET cer, ka tiks pieņemts Eiropas testēšanas protokols ceļotājiem, kā arī vienota pieeja karantīnas prasībām attiecībā uz visiem pārvietošanās veidiem. Ceļojumu un tūrisma nozarei vajadzīgas uzticamas un efektīvas pārbaudes, lai aizstātu karantīnas un citus ceļošanas ierobežojumus, tādējādi atjaunojot patērētāju uzticību ceļošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

ALTA: Ceļošanas atvieglojumi izejošo tūristu skaitu varētu palielināt par 15-20%

LETA, 17.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības šonedēļ pieņemtais lēmums par ceļošanas atvieglojumiem personām ar Covid-19 sertifikātu, varētu palielināt no Latvijas izceļojošo tūristu skaitu par aptuveni 15 -20%, aģentūrai LETA prognozēja Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) valdes locekle, Igaunijas tūrisma kompānijas "Estravel" filiāles Latvijā vadītāja Anta Jokste.

"Principā esam apmierināti ar sen gaidīto un ilgi diskutēto valdības lēmumu. Ņemot vērā kopējo ainu EEZ valstīs, un īpaši tuvajos kaimiņos - Igaunijā, šis lēmums par atvieglojumiem testu un pašizolācijas ziņā ir atbilstošs un pamatots," sacīja Jokste.

Tomēr viņa uzsvēra - jāņem vērā, ka ceļošanai ir svarīga epidemioloģiskā situācija galvenokārt galamērķī un pašreiz vēl arvien ir valstis arī EEZ, kurās nebūtiska ieceļošana no valstīm ar saslimstības rādītāju virs 50 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju nav atļauta vai ir krietni ierobežota. Kā piemēru Jokste minēja Somiju.

"Protams, ka populārie Vidusjūras galamērķi - Grieķija un tai piederošās salas, Spānija, Bulgārijas un Turcijas kūrorti, ir atvērti vakcinētiem ceļotājiem, un viennozīmīgi tie vakcinētie vai izslimojušie Latvijas valsts piederīgie, kuri iepriekš kavējās ar ceļojumu iegādi maksas testu dēļ, tagad varēs šos testus neveikt, kā arī neizolēties, atgriežoties arī no Turcijas un citām trešajām valstīm. Domājams, ka šis apstāklis varētu palielināt izceļojošo tūristu skaitu par aptuveni 15-20%," minēja Jokste.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par ātrajām pasēm grib iekasēt 50 latus

, 13.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšlietu ministrija iecerējusi, ka par paātrinātu (divu darbdienu laikā) pases pirmreizēju izsniegšanu vai par pases atkārtotu izsniegšanu, ja iepriekšējai pasei beidzies derīguma termiņš, pase nav derīga ceļošanai, personai mainījies personvārds vai mainījies personas tiesiskais statuss būs 50 lati līdzšinējo 35 latu vietā.

To paredz iekšlietu ministrijas 13.augustā izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē pieteiktais Ministru kabineta noteikumu projekts «Noteikumi par valsts nodevu par pasu izsniegšanu», kas paredz palielināt nodevas apmēru par paātrinātā kārtībā divu darbdienu laikā izsniegtajām pasēm.

Tāpat plānots, ka pensionāriem, pirmās vai otrās grupas invalīdiem un personām līdz 20 gadu vecumam šī nodeva būs 30 lati līdzšinējo 25 latu vietā.

Par pases paātrinātu atkārtotu izsniegšanu citu iemeslu dēļ nodeva būs 60 lati līdzšinējo 40 latu vietā, bet pensionāriem, pirmās vai otrās grupas invalīdiem un personām līdz 20 gadu vecumam būs jāmaksā 40 lati līdzšinējo 30 latu vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais tūrisms Latvijā - gan izejošais, gan ienākošais, ir faktiski apturēts, par ko liecina tūrisma operatoru darbības apjoma samazinājums vismaz par 90%, tāpēc nepieciešams īstenot tālākus atbalsta pasākumus tūrisma operatoru un aģentūru darbībai, norāda Latvijas tūrisma aģentu un operatoru asociācija (ALTA).

Ir jāatjauno dīkstāves pabalsti darbiniekiem, paredzot arī daļēju dīkstāvi, un jāpaplašina pieejamā vienreizējā granta apjoms līdz 100% (līdzšinējo 30% vietā) no 2019. gadā veiktajām VSAOI iemaksām, sniedzot iespēju uzņēmumiem to izmantot saistību un darbības izmaksu segšanai, kā arī jāpārskata kārtība, kādā tiek noteikti ierobežojumi starptautiskajai ceļošanai, uzskata asociācijā.

Asociācija nepiekrīt publiski izskanējušajai informācijai par Covid-19 radīto negatīvo seku intensitātes mazināšanos un ekonomikas stabilizēšanos pēdējā mēneša laikā, tieši pretēji – asociācija norāda, ka ir nepieciešams celt trauksmi par kritisko situāciju, kurā, pasliktinoties epidemioloģiskajai situācijai Eiropā, ir nonākuši Latvijas tūrisma operatori.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Piektdien sasaukta valdības ārkārtas sēde par situāciju pierobežā Covid-19 apstākļos

LETA, 03.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šo piektdien, 4.septembrī, sasaukta valdības ārkārtas sēde par situāciju pierobežā Covid-19 apstākļos.

Valdības sēdes dienaskārtībā iekļauti iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) pieteiktie grozījumi noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai.

Noteikumu grozījumu saturs patlaban nav pieejams, tomēr šonedēļ, 2.septembrī, notikušajā valdības sēdē izskanēja informācija, ka drīzumā atkal varētu tikt noteikti ierobežojumi personu pārrobežu ceļošanai starp Baltijas valstīm.

Kopš maija Latvija, Lietuva un Igaunija atcēla ierobežojumus personu pārrobežu ceļošanai starp Baltijas valstīm, tādējādi izveidojot tā dēvēto "Baltijas burbuli". Bez ierobežojumiem Lietuvā, Igaunijā un Latvijā var ceļot Baltijas valstu valstspiederīgie un personas, kurām ir tiesības uzturēties šajās valstīs, ja šīs personas pēdējās 14 dienās nav bijušas ārpus Baltijas valstīm, ja tām nav noteikta pašizolēšanās, kā arī ja ceļotājiem nav elpošanas ceļu infekcijas pazīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāji lielākoties ceļo ar automašīnām; Latvijā izvēlas autobusus, nevis vilcienus

Teju divām trešdaļām (63,5%) ES iedzīvotāju, dodoties vairākdienu ceļojumos iekšzemē un uz ārvalstīm, kā pirmā izvēle ceļošanai ir privātie vai nomātie automobiļi. Otrs populārākais pārvietošanās veids (17,4%) ir gaisa transports. Tad seko vilcieni (10,8%) un autobusi (5,5%), bet ūdenstransportu (1,7%) un citus pārvietošanās līdzekļus (1%), tostarp velosipēdus, izvēlas vien pavisam neliela daļa ceļotāju, liecina Eurostat 2017. gada dati (grafikā nedaudz noapaļoti). Kopumā ES iedzīvotāji veikuši 1255 milj. ceļojumu (73,3% iekšzemē, 26,7% uz ārvalstīm), vidēji galamērķos paliekot 5,1 nakti.

Latvijas iedzīvotāju vidū automobiļi ir nedaudz populārāki (66,9%, +3,4 procentpunkti) nekā vidēji ES. Ievērojami iecienītāki mūsu ceļotāju vidū ir autobusi (14%, +8,5 pp), bet daudz mazāk tiek dota priekšroka vilcieniem (3,7%, -7,1 pp). Mazliet populārāks ir ūdenstransports (2,1%, +0,4 pp), bet mazāk izmantots tiek gaisa transports (13%, -4.4 pp). Savukārt Centrālās statistikas pārvaldes dati, kas tiks publicēti augustā, rāda, ka arī 2018. gadā Latvijas iedzīvotāji ceļošanai deva priekšroku vieglajam automobilim gan vienas dienas braucienos pa Latviju (80,1%) un uz ārvalstīm (90,7%), gan vairākdienu braucienos pa Latviju (81,9%). Savukārt vairākdienu braucieniem uz ārvalstīm pamatā tika izmantotas lidmašīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cenšoties nodrošināt vienotu pieeju ceļošanai Eiropas Savienības (ES) iekšienē, Eiropas Komisija (EK) otrdien pieprasījusi Ungārijai paskaidrojumus par tās lēmumu vienpusējā kārtā slēgt robežas ārzemniekiem.

Ungārijas valdība pagājušajā nedēļā paziņoja, ka, atskaitot dažus izņēmumus, no otrdienas neļaus ārzemniekiem ieceļot valstī.

ES tieslietu komisārs Didjē Reinderss un iekšlietu komisāre Ilva Johansone tviterī pavēstīja, ka otrdien nosūtīs vēstuli Ungārijas valdībai, "atgādinot par Šengenas zonas integritātes svarīgumu".

Ungārija šādu lēmumu pieņēmusi, valstī strauji pieaugot inficēšanās gadījumu skaitam ar Covid-19 vīrusu.

EK tomēr pauž iebildumus, jo šis lēmums ir teju totāls aizliegums ES pilsoņiem.

Robežpasākumi jāpiemēro nediskriminējošā veidā pret visiem ES pilsoņiem un rezidentiem, norādīja komisāri.

"Jebkādi pasākumi, kas neatbilst šiem ES normu pamatprincipiem, nekavējoties ir jāatceļ," norādīja Johansone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Patveras ASV dolāros; eiro šogad gan paredz nelielu pārsvaru

Jānis Šķupelis, 10.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgus dalībniekiem 2019. gada izskaņā apcerot dažādus pozitīvus nākamo atskaites periodu scenārijus, ASV dolāra cena saruka. Tas daļēji saistīts ar to, ka šai valūtai pēdējos gados ir gluži vai drošā patvērums statuss. Tātad – ja dominē cerības, ka dzīve būs labāka, tirgus dalībnieki sāk uzdrošināties pārdot savus ASV dolārus un domāt par lielāka ienesīguma meklēšanu kaut kur citur.

Parasti pēdējā laikā tiek izcelts, ka agrākais ASV dolāra spēks, kas bija balstīts uz makroekonomikas un monetārās politikas diverģences stāstu, gandrīz pilnībā nu ir nogājis savu ceļu. Pagājušā gada beigās sāka izskatīties, ka tā varētu būt taisnība, un Bloomberg Dollar Spot indeksa vērtība decembrī saruka par 2%, kas bija straujākais šī indikatora kritums divu gadu laikā.

Jāteic gan, ka vidējā prognoze par labu vājākam ASV dolāram runā jau ilgi. Tiesa gan, noturīga dolāra cenas samazināšanās tā īsti materializējusies nav (nu jau divus gadus).

Irānas saspīlējums atkal liek patverties ASV dolāros

Brīžos, kad pieaug neskaidrība, daudzi joprojām mēģina raudzīties minētā drošā patvēruma (dolāru) virzienā. To lieliski parādīja arī šā gada sākums. Eiro/ASV dolāram pašā šā mēneša sākuma izdevās paviesoties virs 1,12 ASV dolāru atzīmes, kas bija augstākais līmenis sešos mēnešos. Tomēr, eskalējoties asumiem Tuvajos Austrumos, daudzi tirgus dalībnieki atgriezās pie ASV dolāru uzpirkšanas. Tā rezultātā šīs nedēļas otrajā pusē eiro cena ASV dolāros jau ir par centu zemāka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra Standard and Poor's piektdien pirmoreiz vēsturē pazemināja ASV kredītreitingu no AAA līmeņa līdz AA+ ar negatīvu prognozi, un izskaidroja savu lēmumu ar ASV valsts parāda un budžeta deficīta problēmām un ASV politiķu nespēju risināt šīs problēmas.

Aģentūra arī paziņoja, ka nākamajos divos gados ASV kredītreitings var tikt pazemināts vēlreiz, ja netiks panākts progress milzīgā ASV budžeta deficīta samazināšanā.

Standard and Poor's paziņoja, ka "politiskā balansēšana" pēdējos mēnešos parādījusi to, ka ASV vadība kļūst "mazāk stabila, mazāk efektīva un mazāk prognozējama" un palielinās risks, kā tā kādreiz varētu nepildīt parādsaistības.

ASV kredītreitings AAA tika pazemināts pirmoreiz, kopš 1917.gadā šo reitingu ASV piešķīra aģentūra Moody's. "Standard and Poor's" to piešķīra ASV 1941.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsevišķi valdības pārstāvji ir paziņojuši, ka gaidot idejas, kas ļautu valsts budžetā ietaupīt miljonus, tādējādi mazinot valstī ekonomisko krīzi. Savukārt ASV prezidents Džons F. Kenedijs savulaik ir teicis - neprasi, ko valsts ir devusi tev, bet prasi, ko tu esi devis valstij.

Vadoties pēc šā vēsturiskā frāzējuma, Db kopā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru ir nolēmis sākt akciju - palīdzēsim valsts budžetam atrast miljonus!

Turklāt jau tagad «uz sitiena» ir iespējams nosaukt trīs dažādas iespējas, no kurām katra ir vairākus miljonus vērta. Pirmkārt, ir būtiski jāsamazina valstī pastāvošā birokrātija, ar ko biznesam ir jāsaskaras ikdienā. Tas ļautu gan ieekonomēt naudu uz birokrātu algu rēķina, gan arī padarīt efektīvāku uzņēmēju darbu, jo viņiem nebūtu jātērē laiks (bet laiks, kā zināms, ir nauda), bezjēdzīgi skraidot no viena kabineta uz otru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Anniņmuižas vēsturiskā ēka pacietīgi gaida savu atdzimšanu

Lelde Petrāne, 09.08.2019

Dzīvojamā ēka ir apmesta ķieģeļu mūra celtne ar paaugstinātu cokola stāvu. Šajā stāvā agrāk atradušās saimniecības telpas.

Foto: Ieva Leiniša/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anniņmuižas vēsturisko ēku Rīgā, Jūrmalas gatvē 76 (oficiāli - vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis «Anniņmuižas dzīvojamā ēka») šobrīd iecerēts pārdot, savukārt, Anniņmuižas biedrība «Riga Annenhof» saskata tajā potenciālu kļūt par visas apkaimes kultūras vietu.

Anniņmuižas izcelsme ir sena. Pirmās rakstītās ziņas saistās ar 17. gadsimta pirmo pusi, taču ēka, par kuru ir šis raksts, ir jaunāka un nav uzcelta vecajā muižas vietā, bet gan novirzīta nedaudz uz Rīgas pusi teritorijā, ko pirms tam aizņēma muižai piederošs mežs. Par Jaun-Anniņmuižas celtniecības laiku var uzskatīt 19. gadsimta otro pusi - laiku pēc 1865. gada un, visai iespējams, pat pēc 1875. gada. Katrā ziņā 1904. gada shematiskais plāns parāda, ka ir uzcelta jaunā dzīvojamā ēka un eksistē parka teritorija un teritorija ap celtni tā, kā to detalizēti parāda vēlākie plāni, liecina Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes rīcībā esošais objekta vēsturiskās izpētes materiāls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Finanšu tirgus sāk domāt par Baidena uzvaru

Jānis Šķupelis, 07.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis gads pasaulē pagaidām padevies vētrains, tomēr nozīmīgākajos akciju tirgos kopš pavasara zemākajiem punktiem ir vērojama strauja cenu atveseļošanās. Nākotnē cenu virziens lielā mērā gan joprojām ir neskaidrs.

Interesanti vēl tas, ka pamazām uzmanība tiek pievērsta novembrī gaidāmajām ASV vēlēšanām. Pašreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa režīms, neskatoties uz reizēm visai neierastu viņa komunikāciju, akcijām bijis labvēlīgs. Kopš 2016. gada novembra ASV akciju Standard & Poor's 500 indeksa vērtība ir palēkusies par 45%. Faktiski jāsecina, ka akciju pieaugums spējāku pauzi paņēma vien šogad, par ko lielā mērā atbildīga bija globālās pandēmijas atnākšana (tiesa gan, akciju vērtību kritums gandrīz par 20% tika piedzīvots arī 2018. gada beigās).

Demokrātu triumfs?

Lai nu kā - šobrīd ASV sabiedrības aptaujas liecina par augošo Demokrātu partijas ASV prezidenta kandidāta Džo Baidena popularitāti. Tādējādi arī finanšu tirgus sācis nopietnāk vērtēt to, ko tiem varētu nozīmēt varas maiņa Baltajā namā. Piemēram, "Financial Times" šā mēneša sākuma izcēla "RealClearPolitic" aptauju, kuras rezultāti nu liecina, ka Baidena uzvarai šajās vēlēšanās ir gandrīz 60% liela iespējamība. Tiek klāstīts - šīs ASV prezidenta vēlēšanās drīzāk ir referendums par Trampa atrašanos šajā amatā, kur pietiekami daudzi gatavi savu balsi atdot jebkuram citam kandidātam (lai tikai tas nebūtu Tramps). Šobrīd Tramps saskaras ar lielu kritiku gan par to, kāda bijusi viņa atbilde uz Covid-19 uzliesmojumu ASV, gan par reakciju uz rasu nemieriem šajā valstī. Tāpat Trampam nebūt nelīdz pandēmijas bezdarba pieaugums un ekonomikas kritums. Vēlētāji parasti varas politiķus šādos laikos (recesijas apstākļos) neatalgo.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

ASV un Ķīnas ekonomiskā simbioze jeb Toma un Džerija spēles

ArcaPay, 16.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūs, visticamāk, pazīstat Tomu un Džeriju – divus ikoniskus animācijas seriāla tēlus. Viņi nepārtraukti cīnās viens ar otru, bet arī nespēj iztikt viens bez otra. Tā ir simbioze, kas nekad nespēs uzplaukt, taču to nevar arī pārtraukt, jo tā sniedz taustāmu labumu. Gluži tāpat kā kaķa un peles spēles starp ASV un Ķīnu.

Divas pasaules lielākās ekonomikas savā starpā konkurē un konfliktē, taču tās arī sadarbojas un veic tirdzniecības darījumus. Galvenie domstarpību un spriedzes avoti starp šiem milžiem ir cilvēktiesību un ģeopolitikas jomā. Tas savukārt ietekmē tirdzniecību un tehnoloģijas.

Liekas, ka vēl nesen ASV un Ķīnas tandēms šķita viens no veiksmīgākajiem starpvalstu sadarbības un valstu attīstības paātrināšanas piemēriem. Tagad, kad katra valsts cenšas iegūt priekšrocības pār otru, izmantojot tarifus, sankcijas, aizliegumus un citus līdzekļus, šī aina šķiet tāla un gandrīz neticama.

Ko dara Toms vai Džerijs, ja viņiem cīņā neveicas? Jā, viņi dodas meklēt sabiedrotos. Tāpat kā ASV un Ķīna - tās cenšas ietekmēt un pārliecināt citas valstis pievienoties tām, piedāvājot dažādus stimulus, palīdzību un dažādu veidu savienības. Dažas, acīmredzot, zem paklāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Varbūt nākamgad Eiropa beidzot sāks piedzīt ASV?

Jānis Šķupelis, 23.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad ļoti dāsnus guvumus investoriem sagādājušas ne tikai ASV akcijas, kuru cenas pieaugums kopš janvāra sākuma sācis tuvoties jau 30%.

Šajā periodā par 22% palēkusies arī Eiropas lielāko publiski kotēto uzņēmumu akciju dinamiku raksturojošā Stoxx 600 indeksa vērtība. Gluži ASV izaugsme tā joprojām nav, lai gan tas tāpat sniedzis izcilu iespēju nopelnīt visiem tiem, kas izvēlējušies tomēr ieguldīt vecā kontinenta akcijās. Katrā ziņā tas ir daudz labāk par to, ko jau gadiem piedāvā kādi krietni konservatīvāki ieguldījumi (piemēram, depozīti) vai naudas turēšana kontā, kas nu Latvijā jau sākusi saistīties ar zināmām izmaksām.

Pamatīgi atpaliek

Jāņem vērā, ka Eiropas akcijas pēdējos gados pamatīgi atpalikušas no savām ASV kolēģēm. ASV ekonomikai pēc iepriekšējās globālās krīzes klājies labāk un uzņēmumu peļņa augusi straujāk. Savukārt Eiropu nomocījusi ilgstoši ļoti lēzena ekonomikas izaugsme un sarežģīta politiskā situācija. Eiropu pamatīgi skāra, piemēram, parādu krīze un Bexit neskaidrība. Iespējams, pat arī ASV-Ķīnas tirdzniecības karš dziļāku brūci radījis tieši šī kontinenta tautsaimniecībai, jo uz jautājuma zīmes, Ķīnai sabremzējoties, ir nonācis Vācijas eksports. Bieži redzams pieņēmums, ka ASV uzņēmumus balsta spēcīgais vietējais patēriņš. Savukārt Eiropas uzņēmumi vairāk atkarīgi no eksporta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Katrs jauns valdnieks ar savu parādu atlaišanas programmu

Jānis Šķupelis, 12.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidenta vēlēšanas gaidāmas vien nākamā gada novembrī. Tas gan nav traucējis šī amata kandidātiem jau kādu laiku piekopt aktīvu "vairākumsolīšanu". Var spriest par Trampa ēras populismu, lai gan izskatās, ka arī citi ASV vadītāja krēsla kārotāji, lai gūtu popularitāti, gatavi apsolīt ļoti, ļoti daudz.

Pēdējā laikā finanšu tirgus dalībnieki lielu uzmanību pievērsuši augušajai iespējamībai, ka sacensībai ar Trampu tiks izvirzīta ASV senatore Elizabete Vorena. Tas paspējis pamatīgi sašķobīt, piemēram, ASV naftas un veselības aprūpes industrijas vērtspapīru cenu. Viņa izteikusies, ka noteiks būtiskus aizliegumus ASV naftas ieguves tehnoloģijām (iespējams, pat aizliegs). Tāpat kreisā spārna ASV Demokrāti vēl runā par radikālām ASV veselības apdrošināšanas sistēmas pārmaiņām (stopkrāna noraušanu privātajai veselības apdrošināšanas industrijai). Vorena tāpat iecerējusi palielināt banku regulēšanu, mazināt ASV tēriņus aizsardzībai un īstenot dažādas «vienlīdzības» programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru