Nekustamais īpašums

Padures muižā vēlas ierīkot gardēžu viesnīcu-restorānu

Uldis Andersons, 21.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Padures muižas saimnieka lielais plāns un nākotnes vīzija ir ierīkot šeit gardēžu viesnīcu-restorānu, kur augšstāvā izvietoti viesu numuriņi, bet pamatstāvā virtuve, kurā viesi mācītos gatavot dažādus ēdienus pēc XVIII gadsimta pavārgrāmatām.

Padures muiža, kas atrodas netālu no Kuldīgas, ir īpaša ar to, ka tās vēsture saistāma ar skotu, nevis baltvācu (kā Latvijā ierasts) muižniecību. Latvijas brīvvalsts periodā Padures muižas ēkā darbojās lauksaimniecības skola, Otrā pasaules kara laikā īsu brīdi te bija izvietots vācu hospitālis, savukārt pēc kara pilī tika izvietota Lejaskurzemes lauksaimniecības izmēģinājumu stacija, kas pastāvējusi līdz pat 1995. gadam. No 2007. gada Padures muižas īpašnieks ir Jānis Lazdāns, kurš, kā pats atklāj, muižu iegādājās izsolē par 200 tūkstošiem latu. Viņš stāsta, ka padomju laikā muiža tikusi ļoti labi uzturēta, cokolstāvā un mansardā bija ierīkoti nelieli dzīvokļi, ēka bijusi kopta un kārtīgi apsaimniekota. Lielākais posts Padures muižai, līdzīgi daudzām citām muižām, ticis nodarīts tieši 90. gados, kad viss tika pamests, piegružots un izdemolēts.

Latvijas laikā nesabojāja

Padures muiža ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis; liela veiksme un liels retums ir tas, ka pilī ir saglabājušās visas oriģinālās interjera detaļas – grīdas, durvis, logi, astoņas krāsnis, turklāt katrā istabā ir atrodami oriģināli sienu un griestu zīmējumi un ornamenti, kas slēpjas zem krīta balsinājuma slāņa. Jānis Lazdāns skaidro, ka par visu jāpateicas apstāklim, ka Latvijas brīvvalsts laikā vienkārši nav pieticis naudas remontam. «Kad pilī bija ierīkota lauksaimniecības skola, bija plāns ēku pārbūvēt un remontēt, bet valstij pietrūka līdzekļu. Līdz ar to daudz kas vienkārši netika sačakarēts, kā tas bieži notika tieši 20. un 30. gados,» stāsta muižas saimnieks. Pēdējos gados Padurē lēnām un pārdomāti notiek rekonstrukcijas un restaurācijas darbi; tiek atjaunotas durvis, kāpnes, logi, jumts u.c. Pateicoties Padures muižas valsts nozīmes kultūras pieminekļa statusam, ar finansējumu palīdz Valsts Kultūrkapitāla fonds, Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, arī Kuldīgas novada dome, savukārt Eiropas struktūrfondu finansējums piesaistīts elektroinstalācijas ierīkošanai pagrabtelpā, kur paredzēts izvietot mūsdienīgu virtuvi dažādām gatavošanas meistarklasēm – viena no idejām ir ierīkot te desu meistardarbnīcu. Darba procesā ir arī kanalizācijas ierīkošana, tuvākās nākotnes plānos – arī apkures sistēmas izbūve, kas jau pavērtu jaunas iespējas muižas apsaimniekošanā.

Būs viesnīca gardēžiem

Padures muižas saimnieks uzsver, ka galvenais šāda īpašuma pastāvēšanas priekšnosacījums ir atrast koncepciju un funkciju. Muižas vēsturiskā koncepcija ir zudusi, un ir jāprot pielāgoties jauniem spēles noteikumiem. «Mums ir kopuzņēmums ar vāciešiem, mēs pārdodam muižas, tostarp piedāvājam arī Latvijas muižas vāciešiem. Lielākā problēma ne tikai pie mums, bet arī Vācijā un visā Eiropā ir tā, ka ir ļoti daudz muižu, kas brūk kopā, un tikai tāpēc, ka trūkst koncepcijas. Bieži vien cilvēks muižu iegādājas, pēc tam netiek ar šo īpašumu galā, bet arī nepārdod, jo uzskata, ka tā tikai zaudēs naudu – bet nesaprot, ka, nedarot neko, viņš zaudēs vēl vairāk. Latvijā šī tendence ir ļoti izteikta, arī ar lauku mājām, jo cenas ir nesamērīgas un neatbilst nekādai loģikai,» tā situāciju tirgū ieskicē Jānis Lazdāns. Viņa lielais plāns un nākotnes vīzija ir ierīkot Padures muižā gardēžu viesnīcu-restorānu, kur augšstāvā izvietoti viesu numuriņi, bet pamatstāvā virtuve, kurā viesi mācītos gatavot dažādus ēdienus pēc XVIII gadsimta pavārgrāmatām. Kā uzskata Jānis Lazdāns, galvenā mērķa grupa šim piedāvājumam varētu būt ārzemnieki, piemēram, vācieši; viena šāda tematiskā gatavošanas nedēļa maksātu 1500 – 2000 eiro. Un papildus vēl varētu paceļot – uz Kuldīgu, Jūrkalni.

Visu rakstu lasiet Dienas Bizness izdotajā žurnālā Nekustamais īpašums!

To ir iespējams iegādāties arī elektroniski, klikšķinot šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti COVID-19 karantīnai līdz 6.aprīlim turpinās ziedojumu vākšanas kampaņa Padures muižas portika atjaunošanai, pastāstīja Padures muižas īpašnieks ir Jānis Lazdāns.

Šī projekta ietvaros pirmo reizi Latvijā sadarbībā ar Francijas pūļa finansēšanas platformu tiek vākti līdzekļi kādam no Latvijas kultūras un arhitektūras pieminekļiem.

Pašlaik saziedoti 694 eiro. Kopumā 27 ziedotāji ir no 5 valstīm.

Visu ziedotāju vārdi tiks ielikti kapsulā un iemūrēti muižas sienā, tā saglabājot piemiņu par viņu palīdzību. Minimālā ziedojuma summa ir 5 eiro.

Padures muižā vēlas ierīkot gardēžu viesnīcu-restorānu 

Padures muižas saimnieka lielais plāns un nākotnes vīzija ir ierīkot šeit gardēžu...

Padures muižas kungu māja ir viena no skaistākajām klasicisma stila ēkām Latvijā, kura ir saglabājusies nemainīga cauri gadu simtiem. Apskates vērti ir zīmējumi uz sienām, kas ir visās istabās. Pie muižas ir vēsturisks parks ar simtu astoņdesmit gadus vecu liepu aleju. Ēka ir uzskatāma par unikālu 19. gadsimta 2. ceturkšņa būvmākslas paraugu Latvijas mērogā, kā arī tās arhitektonisko vērtību vairo 19. gadsimta 2. puses un 20. gadsimta sākuma interjeru apdares.

Padures muižā kopš 2015.gada notiek atjaunošanas darbi, kā arī kopumā notikuši 48 kultūras un izklaides pasākumi.

Par lielākiem ziedojumiem ir paredzētas pateicības dāvanas. Ziedojot 15 EUR vai vairāk, būs iespēja doties muižas apskatē kopā ar tās īpašnieku un saņemt pateicības pastkarti, par 50 EUR un vairāk ziedotājs saņems 2 kredītkartes aizsargājošus maciņus ar Padures muižas attēlu, par 100 EUR - vīna degustāciju muižā, kuras laikā būs iespēja nobaudīt Smilškalnu saimniecības vīnus un klausīties aizraujošos stāstos par to pagatavošanu.

Ja summa pārsniegs 500 EUR, tad ziedotāju sagaidīs neaizmirstama nakšņošana muižā un putnu dziesmas no rīta, baudot uz terases pasniegtās brokastis, savukārt par 999 EUR un vairāk – 4 cilvēku kompāniju gaidīs ekskluzīvas vakariņas Padures muižas dārza terasē.

Dartagnans.fr ir franču pūļa finansēšanas platforma, kuru 2015. gada septembrī izveidoja Romāns Deloms (Romain Delaume) un Bastiens Gulards (Bastien Goullard) ar mērķi saglabāt Francijas kultūrvēsturisko mantojumu. Kopš tās dibināšanas, pūļa finansēšanas platforma ir sākusi atbalstīt arī starptautiskus projektus. Plašāku atpazīstamību platforma ieguva, pateicoties veiksmīgajām "Mothe-Chandeniers" un "Ébaupinay" piļu renovācijām Francijā. Līdz šim tajā ir īstenoti vairāk kā 400 projekti, kuriem ir izdevies piesaistīt 8 miljonus eiro lielu finansējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru