Finanses

Paredz recesiju Latvijas ekonomikā

Ieva Mārtiņa, Db, 03.09.2008

Jaunākais izdevums

Latvijā iekšzemes kopprodukta pieaugums uzrādīs mīnus zīmi šā gada pēdējā ceturksnī un 2009. gada 1. ceturksnī, kas nozīmē, ka Latvijas ekonomikā būs recesija, Db atzina DnB NORD Bankas vadītājs Andris Ozoliņš.

Pēc viņa teiktā, Latvijā ekonomika zemāko punktu varētu sasniegt 2009.gada vidū, bet augšupeja atkal būs 2010. gadā. A. Ozoliņš atzina, ka banka piebremzējusi arī kreditēšanas pieauguma tempus un rēķinās, ka pustotru gadu pieaugums būs tirgus līmenī, lai gan pirms tam bankas kredītportfelis auga krietni straujāk nekā tirgus.

Tomēr A. Ozoliņš paredz, ka straujāk nekā vidēji tirgū banka kredītu apjomu audzēs 2010. gadā, uzturot līdzīgus tempus tiem, kādi bija pirms straujas ekonomikas atdzišanas. Tāpat A. Ozoliņš ieskicēja jaunas tendences tirgū, proti, šogad jūlijā kritiskāk nekā jūnijā Latvijas iedzīvotāji vērtē iespēju atrast darbu. Tomēr vienlaikus redzams, ka cilvēki maz nodarbojas ar kvalifikācijas celšanu, maz domā par pārkvalificēšanos. Arī Latvijas izglītības sistēmas radītais produkts neiepriecina. Proti, A. Ozoliņš minēja, ka Latvijā augstāko mācību iestāžu beidzējiem, kas atnāk strādāt bankā, nepieciešami aptuveni 6 – 8 mēneši, lai tie varētu sākt strādāt pilnvērtīgi. Tikmēr Vācijā, piem., jaunajiem darbiniekiem integrācijai nepieciešamas vien 2 - 3 nedēļas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Krīze nāk?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 27.12.2019

1. attēls. Vācijas, Spānijas, Francijas un Itālijas IKP pieauguma temps pa ceturkšņiem pret iepriekšējo ceturksni (%), sezonāli un kalendāri izlīdzinātie

Avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pazīstamais ASV sociologs, notikumu vērotājs un komentētājs Neits Silvers savā grāmatā "Signāls un trokšņi: kāpēc tik daudz prognožu nepiepildās, bet dažas piepildās" raksta, ka signāls ir patiesība, bet trokšņi mūs novirza no tās.

Pamatjautājums ir līdzīgs tam, ar ko ikdienā sastopas ārsti, – prast orientēties daudzo rādītāju kopumā un izcelt tos, kuriem konkrētajā situācijā ir lielākā ietekme. Tas palīdz labāk noteikt diagnozi un īstenot sekmīgāku ārstēšanu.

Šīs pārdomas ir būtiskas arī tiem Latvijas iedzīvotājiem, uzņēmējiem un politikas veidotājiem, kuriem ir vēlme veidot savu darbību un prognozēt finanses ilgtermiņā, piemēram, pieņemot lēmumus par nekustamā īpašuma pirkumu, izmaiņām ģimenē, darba maiņu. Vieni vēlētos pēc iespējas sekmīgāk pārdzīvot krīzi (piemēram, uz to laiku samazinot parādus), savukārt citiem tā var būt lielā iespēja (piemēram, cerot uz nekustamā īpašuma cenu krišanos u.tml.).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērojams otrs garākais nepārtrauktas ASV tautsaimniecības izaugsmes cikls mūsdienu ekonomikas vēsturē; nekas gan nemēdz būt mūžīgs.

Pasaule jau ilgāku laiku dzīvo tautsaimniecības izaugsmes apstākļos. Tiesa gan, ekonomikas cikliskumu neviens atcēlis nav. Šobrīd populāri paredzēt, ka tuvojamies pieauguma cikla vēlīnajai stadijai (vai tajā jau atrodamies), kur sevišķi izteikts tas esot attiecībā uz ASV. Ekonomisti spriež, ka tautsaimniecības recesiju šajā valstī izsludinātās nodokļu atlaides būs vien aizkavējušas. Piemēram, The Wall Street Journal tirgus speciālistu aptaujas rezultāti liecina, ka ekonomikas lejupslīde ASV, visticamāk, materializēsies 2020. gadā.

Otrs garākais

Šobrīd vērojams otrs garākais ASV tautsaimniecības izaugsmes periods, kuru nepārtrauc kāda recesija, vēsturē (izaugsme vērojama jau kopš 2009. gada vidus). Tomēr arvien lielāka daļa ekspertu sliecas domāt, ka šādi laiki mūžīgi nebūs. Piemēram, The Wall Street Journal (WSJ) finanšu procesu vērotāju aptaujas rezultāti liecina, ka šobrīd 60% privātā sektora ekonomistu paredz, ka, visticamāk, 2020. gadā piedzīvosim ASV recesiju. Vēl 22% uzskata, ka tas notiks 2021. gadā. Attiecīgi - mazākā daļa lēš, ka ASV recesiju sagaidīsim 2022. gadā vai pat vēl vēlāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai briest krīze un kad tā būs? Versija nr. X

SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis, 23.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jautājumi un padomi par to, kad gaidāma krīze, parādās arvien biežāk. Uztvere saasinās, jo izaugsmes tempi palēninās un izaicinošo ģeopolitisko notikumu klāsts pieplacina uzņēmēju un patērētāju noskaņojumu.

Ja ASV piedzīvo recesiju, sekundārā ietekme uz Eiropu ir tieša un arī tā piedzīvo lejupslīdi. Sākotnējā fāzē, kas var ilgt divus trīs ceturkšņus, var novērot zināmu tendenču atšķiršanos. Tomēr tad šis vilnis ir jūtams arī Eiropā un noteikti būs arī Latvijā. Tādēļ ASV tiek pievērsta uzmanība, jo notikumi šajā ekonomikā var ieskandināt jaunus pavērsienus globālajā ekonomikā. Ne velti ir teiciens, ka, ja ASV nošķaudās, pārējā pasaule apaukstējas.

Bažas, ka ASV briest jauna lejupslīde uzplaiksnīja pērnā gada rudenī. Fiksēto ienākumu tirgus, kas vēsturiski ir spējis to noteikt visprecīzāk, šobrīd ir ļoti tuvu sarkanajam signālam. Tādēļ pastāv iemesls bažām, ja vēsturiskās norādes izrādīsies pareizas. Vēsturiski viens no ticamākajiem rādītājiem, kas ir norādījis uz gaidāmu lejupslīdi ASV, ir ienesīguma līknes slīpums, kas ir vienkārša starpība starp ilgtermiņa un īstermiņa obligāciju procentu likmēm. Tas parasti attiecas uz 10 gadu un 2 gadu parādzīmju ienesīgumu. Tā kā parasti aizņemties naudu uz 10 gadiem ir dārgāk nekā uz 2, tad šī starpība (10 g. mīnus 2 g.) parasti ir pozitīva. Bet atsevišķās situācijās 2 gadu ienesīgums kļūst lielāks par 10 gadīgo, padarot starpību negatīvu. Apgrieztā ienesīguma līkne ir paredzējusi visas deviņas ASV recesijas kopš 1955. gada. Tikai vienu reizi pēdējo 40 gadu laikā (1998. gadā) tā ir pievīlusi. Taču jāpiebilst, ka toreiz ienesīguma līkne bija apgriezta tikai minimāli - 7 bāzes punkti, turklāt uz ļoti īsu laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

FOTO: Konkursa «Eksporta un inovācijas balva 2017» laureāti

Lelde Petrāne, 08.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paziņoti Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) sadarbībā ar Ekonomikas ministriju rīkotā konkursa «Eksporta un inovācijas balva 2017» laureāti.

Konkursa mērķis ir paust atzinību un godināt Latvijas komersantus, kas sasnieguši labus rezultātus, gan radot jaunus un eksportspējīgus produktus, gan nodrošinot vietējo tirgu ar augstas kvalitātes pašmāju ražojumiem. Latvijas uzņēmumus, kas sasnieguši labus rezultātus konkurētspējīgu produktu ražošanā, vietējā tirgus nodrošināšanā ar augstas kvalitātes pašmāju ražojumiem, inovāciju ieviešanā un rūpnieciskā dizaina izstrādē, sveica konkursa patrons, Valsts Prezidents Raimonds Vējonis.

Konkursa «Eksporta un inovācijas balva 2017» laureāti:

Eksporta čempions

Latraps, Lpks

«Eksportspējīgākais komersants» lielo/ vidējo komercsabiedrību grupā

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Naudas drukāšana iedzinusi pasauli dziļos parādos

Māris Ķirsons, 30.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados Eiropas Centrālā banka kopā ar ASV Federālo rezervju sistēmu īstenojusi bezatbildīgāko naudas drukāšanu modernās pasaules vēsturē, kā ietekmē pasaule ir iedzīta vēl dziļākos parādos, nekā tā bija 2008. gada krīzes laikā. Tas novedis pie pēdējos gadu desmitos nepieredzētas divciparu inflācijas, kuras slāpēšana izraisīs recesiju, kā arī valstu un korporāciju maksātnespēju.

To intervijā Dienas Biznesam saka Einars Repše, kurš no 1991. līdz 2001. gadam bija Latvijas Bankas prezidents, no 2002. līdz 2004. gadam – Ministru prezidents, pēcāk gadu – aizsardzības ministrs, bet no 2009. līdz 2010. gadam arī finanšu ministrs. Viņš uzskata, ka pašlaik ir ļoti eksistenciālas dabas jautājums: vai nu Eiropas Centrālā banka beidzot izpildīs savu tiešo pienākumu un nodrošinās stabilu eiro, vai arī eiro vienkārši izzudīs un eirozona izjuks, tās vietā nākot kaut kam labākam.

Fragments no intervijas

Kā vērtējat pašreizējo situāciju – augsta inflācija, karš Ukrainā, neprognozējama rītdiena, kas daudzus vedina uz 1991. gada notikumiem?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktuālās raizes par recesiju, kuru rezultātā tiek cirpti uzņēmumu un patēriņu tēriņi, var aizvest līdz reālai ekonomikas lejupslīdei

Finanšu tirgus

Globāli ietekmīgākās tautsaimniecības jau kādu laiku demonstrē savārguma pazīmes; arī finanšu tirgū nomanāms stress. Tiesa gan, pagaidām neizbēgama recesija pasaulei paredzēta netiek un pieņēmums ir, ka pat tālāk no šāda scenārija atrodas ASV. Dažkārt gan tiek norādīts, ka ekonomikai problēmas var atnest kaut vai tikai to gaidīšana. Arī ASV prezidents Franklins Rūzvelts 1933. gadā, runājot par plāniem apkarot Lielo depresiju, teica, ka nav ko baidīties no pašas recesijas - vien no bailēm par recesiju.

Nesen, piemēram, Bank of America vadība spriedusi, ka šā brīža raizes par recesiju ir pārspīlētas. Bankas šefs gan lika nojaust – tas var radīt pavisam reālas sekas. Proti, investoru raizes par ekonomikas lejupslīdi var nozīmēt pašpiepildošo pareģojumu piepildīšanos. «Ja ir aktuālas raizes par recesiju un uzņēmumu investīcijas rezultātā tiek apcirptas, tad šis ceļš patiešām var aizvest līdz reālai ekonomikas lejupslīdei,» Financial Times norāda arī Hermes Investment Management pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešajā ceturksnī Vācijas IKP, salīdzinot ar iepriekšējiem trim mēnešiem, atkal samazinājies par 0.5%, ziņo Vācijas Federālā Statistikas pārvalde.

Ar šādu IKP kritumu tas ir jau otrais ceturksnis pēc kārtas, līdz ar to var runāt par tā saukto Vācijas tehnisko recesiju, raksta Spiegel. Visnegatīvāko iespaidu uz situāciju atstājis eksporta samazinājums, no jūlija līdz septembrim, būtiski sarūkot tādam eksporta tirgum kā ASV.

Otrs recesijas iemesls ir iekšējā patēriņa samazinājums. Vācieši, kā zināms, vispār ir slaveni ar savu uzkrājumu veidošanas politku, noguldot vidēji 11-12% no saviem ienākumiem. Vērojot sarežģīto ekonomisko situāciju pasaulē, vācieši vēl vairāk iegrožojuši savus izdevumus, kā dēļ Vācijas valdība cenšas izdomāt visādus pamudinājumus, lai no vāciešu maciņiem tomēr izvilinātu naudu. Kā Db.lv 30.10.2008. jau rakstīja, piemēram, par videi draudzīgu automašīnu iegādi, Vācijas valdība ir ar mieru atteikties uz 2 gadiem no autotransporta nodokļa ieņēmumiem. Arī attiecībā uz 2009. gadu, finanšu eksperti ir visai piesardzīgi un uzskata, ka labākajā gadījumā Vācijai jārēķinās ar 0% izaugsmi, kas varētu nākamgad valstī apdraudēt apmēram 300 tūkstošus darbavietu

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Cik spēcīga būs noturība pret procentu likmju un inflācijas kāpumu?

Dainis Gašpuitis, SEB ekonomists, 15.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā liecina SEB bankas pasaules un Baltijas ekonomikas apskata „Nordic Outlook” atjauninātās prognozes, pēdējo mēnešu laikā vairums ekonomiku ir izrādījušas negaidīti augstu noturību pret procentu likmju un inflācijas pieaugumu.

Mājsaimniecības turpina tērēt naudu patēriņa veidiem, kas tika bloķēti COVID-19 pandēmijas laikā, tostarp, izmantojot uzkrājumus. Uzņēmumi ir guvuši labumu no globālo piegādes traucējumu mazināšanās, kā arī no joprojām salīdzinoši veselīgā pieprasījuma. Tas notur ekonomisko aktivitāti, kas var saīsināt bezdarba pieauguma periodu. Tādējādi ir samazināts dziļas lejupslīdes risks, ko izraisa vairāku negatīvu notikumu ķēdes iespējamība. IKP pieaugums attīstītajās ekonomikās (38 OECD valstīs) šogad sasniegs 2,7%, bet nākamgad palēnināsies līdz 0,5%.

Kamēr turpinās būtiskas problēmas saistībā ar inflāciju, energoapgādi un ģeopolitiskajiem satricinājumiem, situācija būs sarežģīta. Pārkarsušie darba tirgi un joprojām augstā inflācija ir bijuši vieni no iemesliem, kāpēc ASV Federālo rezervju sistēma (The Federal Reserve – Fed) pēdējā laikā vairākkārt ir pievīlusi tirgus, norādot, ka cīņa pret inflāciju joprojām ir tās galvenā prioritāte. Spēcīgi ASV ražošanas un nodarbinātības dati tādējādi tikai palielina nenoteiktību par to, cik Fed ir jāpaaugstina galvenā procentu likme, lai nodrošinātu pietiekamu ekonomikas atdzišanu. Eiropā dabasgāzes cenas pēdējā laikā ir būtiski samazinājušās. Taču tās, visticamāk, šoziem atkal pieaugs un saglabāsies augstā līmenī ilgu laiku. Turklāt Krievija var turpināt izmantot enerģijas kārti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jānis Platais: Pārdomas par Latvijas Ekonomiku

Gada lekcijas ekonomikā lektors Jānis Platais, 21.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis ir sarežģīts brīdis gan Latvijas, gan pasaules ekonomikā un Jūs sastapsieties ar tik pat dažādiem viedokļiem, cik vien speciālistus satiksiet un uzrunāsiet. Daudzas iepriekš izstrādātās stratēģijas vairs nedarbojas un ir jāturpina analizēt situācija, lai tai varētu pielāgoties un pārvarēt negatīvās tendences. Daudzi jautās par to – kas ir noticis un kādēļ? Kāda ir valdības loma un atbildība par ekonomikas stāvokli?

Pasaulē

Pēdējie 20 gadi pasaules ekonomikā iezīmējās ar aukstā kara beigām, militāro izdevumu strauju samazināšanos, ievērojamu valsts iejaukšanās samazināšanos ekonomisko procesu regulēšanā attīstītajās pasaules valstīs un lielākajai daļai pasaules valstu pieņemot brīvā tirgus saimniekošanas principus. Tas nodrošināja nepieredzētu labklājības pieaugumu attīstītajās valstīs, strauju nabadzības samazināšanos jaunattīstības zemēs un ekonomikas pārkārtošanos uz tirgus principiem valstīs ar centralizētās plānošanas ekonomikas vadības modeli.

Ļoti svarīga loma pasaules ekonomikā saglabājās viena vienīgai valstij – ASV, kas ar savu ārkārtīgi plašo tirgu noteica ekonomikas attīstības tendences visā pasaulē. 90-jos gados ASV ekonomikai bija raksturīga strauja procentu likmju samazināšanās krītoties valsts budžeta deficītam un intensīvi iedzīvotāju ieguldījumi akciju tirgos, kas radīja strauju aktīvu vērtības pieaugumu. Šī desmitgade ASV ekonomikā bija raksturīga ar aktīvu vērtības stabilizēšanos vai pat krišanos akciju tirgos un mājokļu tirgus vērtību straujš pieaugums līdz pat 2006. gadam. Patēriņu augstākā līmenī uzturēja nodokļu samazināšanas programmas un straujš militāro izdevumu pieaugums, sakarā ar operācijām Irākā un Afganistānā. Spekulatīvi ieguldījumi mājokļu tirgū un finanšu instrumentu atvasinājumu izplatīšanās radīja jaunus riskus, kuru izvērtējums līdz pat nesenam laikam nebija pietiekams. Pasaules finanšu tirgu globalizācija un investīciju brīva kustība samazināja nacionālo finanšu tirgus uzraudzības institūciju spēju laicīgi novērtēt aktīvu patieso vērtību un finanšu tirgus institūciju likviditāti un kapitāla pietiekamību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban prognozes par turpmāko Latvijas ekonomikas virzību uzlabojas, taču negaidīti notikumi tās atkal var mainīt, atzīst banku ekonomisti.

2020. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2019. gada 1. ceturksni, iekšzemes kopprodukts (IKP) pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātiem datiem ir samazinājies par 1,5 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. Faktiskajās cenās IKP 1. ceturksnī bija 6,8 miljardi eiro. Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem IKP samazinājās par 2,9 %.

Milzu improvizācija

“Mierinājumam var teikt, ka kopējā pievienotā vērtība gada laikā gandrīz nav mainījusies (-0,1%), kritums noticis uz iekasēto produktu nodokļu rēķina,” saka “Luminor” ekonomists Pēteris Strautiņš.

Pēc viņa teiktā, nekad vēl priekšstats par Latvijas ekonomikas tuvāko nākotni nav tik ļoti pasliktinājies kā šī gada februārī un martā. Nekad tas nav tik strauji uzlabojies kā sekojošajos divos mēnešos – aprīlī un maijā. Taču šī uzlabojuma sākumpunkts bija ārkārtēju bažu un nenoteiktības brīdis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauns pētījums, kas ticis prezentēts Davosas ekonomiskajā forumā rāda, ka tikai 21% vadošo kompāniju vadītāju tic, ka šogad viņu vadītos uzņēmumus sagaida izaugsme.

Uzņēmumu vadītāji Davosā paredz dziļāku recesijuTas ir zemākais optimisma rādītājs, kāds ticis fiksēts kopš šāda aptauja starp par godu Davosas forumam tiek veikta. «Globālās recesijas izplatīšanās ātrums un intensitāte ir izmainījusi uzņēmumu vadītāju domāšanu, kas ir novedis pie vispārējas ticības trūkuma krīzes,» secina PricewaterhouseCoopers (PwC) vadītājs Semjuels A. Dipiaca (Samuel A. DiPiazza)

Skatoties atsevišķi pa valstīm, ASV optimistu skaits ir vien 13%, kamēr Vācijā 17%. Lielbritānijā optimistisko uzņēmumu vadītāju skaits ir samazinājies no 43% pērn uz 12% šobrīd. Francijā pat no 26% uz tikai 5%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad trešajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem ātrā novērtējuma datiem, samazinājies par 0,6%, salīdzinot ar 2021.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Pēc provizoriskām aplēsēm, IKP ietekmēja kritums ražojošajās nozarēs par 3,9% un pakalpojumu nozaru pieaugums par 1,7%.

Vienlaikus, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem, Latvijas ekonomikā minētajā laika periodā bijis kritums par 0,4%.

Savukārt 2022.gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni - 2022.gada otro ceturksni -, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem, IKP samazinājies par 1,7%.

2022.gada trešajā ceturksnī Latvijas IKP salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem, bija 7,104 miljardu eiro apmērā.

SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis secina, ka "ekonomika ir iestūrējusi mīnusos nedaudz ātrāk kā gaidīts, kas noticis gan salīdzinoši labās aktivitātes šajā laika periodā pērn, gan tas, ka augošās dzīves dārdzības krīze un nenoteiktība sāk izplesties pa dažādiem ekonomikas sektoriem".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas politiķi un ekonomikas analītiķi nākamo gadu sagaida bez bažām par recesiju. Vācieši atzīst – nākamgad valsts ekonomikas izaugsmes tempi palēnināsies, taču Eiropas parādu krīze valstī recesiju neizraisīs.

«Lai gan apkārtējā vide – gan starptautiskā, gan Eiropas līmenī – kļuvusi daudz sarežģītāka, mūsu ekonomika ir stabilā formā,» sarunā ar laikrakstu Handelsblatt sacīja Vācijas ekonomikas ministrs Filips Rēslers. Ministrs uzsvēra, ka nākamo gadu Vācija uzsāks ar labu ekonomisko situāciju.

Arī Vācijas valdības ekonomikas konsultantu un ZEW analītiķu grupas vadītājs Volfgangs Francs norādīja, ka Eiropas ekonomiski spēcīgākajā valstī nākamgad recesija neiestāsies.

«Es nebaidos no recesijas, vismaz ne no tik smagas kā 2009. gadā, kad iekšzemes kopprodukts (IKP) samazinājās par 5%,» norādīja V. Francs. «Kompānijām iet labi un Vācija ir labā formā,» sacīja eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas ASV un Eiropas biržās trešdien pārsvarā kritās, investoriem bažījoties par recesiju ASV ekonomikā, savukārt zelta cenas bija tuvu visu laiku augstākajam līmenim.

Volstrītas indekss "Dow Jones Industrial Average" nedaudz pieauga, bet indeksi "Standard & Poor's 500" un "Nasdaq Composite" saruka, jauniem ASV ekonomikas datiem pastiprinot bažas par recesiju.

Eiropā Londonas biržas indekss pieauga, bet Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi samazinājās saīsinātā pirmssvētku nedēļā. Āzijas biržu indeksi saruka.

"Tirgi dreifē, kamēr investoru domas sāk pievērsties situācijas nopietnībai, jo palielinās recesijas iespējamība ASV ekonomikā šogad," sacīja tirdzniecības firmas "Interactive Investor" tirgu vadītājs Ričards Hanters.

Investori uzskata recesiju par ticamāku pēc vairāku ASV ekonomikas datu publicēšanas, tostarp par to, ka ASV privātajā sektorā martā radīti 145 000 jaunu darbavietu, tādējādi reģistrēts mazāks kāpums par prognozēto, un par ASV pakalpojumu sektora aktivitātes samazināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2020. gads aktīvu pārvaldniekiem solās būs sarežģīts, jo iespējama ļoti dažādu scenāriju piepildīšanās.

Lai cik paradoksāli tas arī izklausītos, 2020. gads tādējādi var izrādīties ļoti labs vai ļoti slikts finanšu tirgiem, spriež Luminor Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Atis Krūmiņš.

Balstīts vien uz cerībām

Viņš izceļ, ka pagājušais gads bijis neparasts no vairāku aspektu puses. "Mēs piedzīvojām globāli sliktākos makroekonomikas datus kopš 2008. gada finanšu krīzes. Daudzi indikatori liecināja, ka recesijas risks ir augsts. Neuzlabojās arī akciju tirgus fundamentālie parametri - globāli uzņēmumu peļņas pieaugums apstājās un daudzas kompānijas savas nākotnes prognozes pārskatīja uz leju. Šajā pašā laikā akciju indeksi ir plaukuši visa gada garumā, uzrādot spēcīgāko sniegumu kopš 2009. gada. Arī citu aktīvu, piemēram, parādzīmju un izejvielu cena ir pieaugusi. Iemesli tam, kāpēc varējām novērot pretrunīgu attīstību finanšu tirgos, pretēji finanšu teorijai un līdzīgām vēsturiskām situācijām, šobrīd jau ir skaidrāki. Tirgus ticēja, ka nodrošinot papildus likviditāti un zemākas procentu likmes, centrālās bankas spēs novērst ekonomikas recesiju, un pat atjaunot veselīgu pieaugumu. Investori arī cerēja, ka tiks atrisinātas tirdzniecības nesaskaņas starp ASV un Ķīnu, kas samazinās neskaidrību un atjaunos labvēlīgus apstākļus globālās tirdzniecības izaugsmei. Tamdēļ, mūsuprāt, viss akciju cenu pieaugums 2019. gadā bija balstīts uz cerībām par to, kas notiks ar globālo ekonomiku 2020. un 2021. gadā," uzskata Luminor speciālists.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Banku analītiķi: Stagnācija ekonomikā var saglabāties vēl vismaz pusgadu

LETA, 30.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā jau trešo ceturksni pēc kārtas turpinās ekonomikas lejupslīde un stagnācija ekonomikā var saglabāties vēl vismaz pusgadu, aģentūrai LETA pavēstīja banku analītiķi.

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Paula norāda, ka, lai gan ekonomiskās izaugsmes lēnīgums Latvijas tirdzniecības partnervalstīs kavē iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpumu Latvijā, tomēr šī faktora negatīvo ietekmi trešajā ceturksnī, visticamāk, kompensējusi investīciju aktivitāte, kā arī stabilitāti patēriņam pamazām piešķir pirktspējas atjaunošanās. Latvijas IKP trešajā ceturksnī ir palielinājies par 0,6% pret iepriekšējo ceturksni pēc sezonāli koriģētiem datiem.

Steidzot investīciju projektus, kuru īstenošanas termiņš ir vēl šajā gadā, būvniecība, visticamāk, būs turējusies spēcīgi gan trešajā ceturksnī, gan turēsies uz izaugsmes takas arī ceturtajā ceturksnī, prognozē Paula. Tikmēr no īstermiņa datiem redzama vāja kopējā rūpniecības izaugsme, ko nelabvēlīgi ietekmējusi eksporta tirgu bremzēšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Recesija Baltijas valstīs būs daudz dziļāka nekā prognozēts iepriekš, jo jau tā vājo ekonomiku vēl papildu negatīvi ietekmēs globālā finanšu krīze, pirmdien paziņoja Eiropas Komisija (EK).

EK arī prognozē, ka Latvijas parāda rādītājs pieaugs no 9,5 % 2007.gadā līdz 43 % 2010.gadā. Latvijas budžeta deficīts šogad pieaugs līdz 6,5 %, bet 2010.gadā tas varētu sasniegt 7,5 % no IKP. EK šā gada inflāciju Latvijā prognozē 7 % apmērā.

Tekošā konta deficīts Latvijā 2008. gadā, pēc EK aplēsēm, būs 14,9 % no IKP, 2009. gadā deficīts būs 6,5 % no IKP, bet 2010. gadā – vien 5,5 % no IKP.

Tikmēr kaimiņvalstīm ekonomikas samazināšanās netiek lēsta tik strauja kā Latvijā. EK prognozē, ka Igaunijā 2008. gadā IKP samazinājies par 2,4 %, šogad samazinājums būs 4,7 %, bet jau 2010. gadā Igaunija piedzīvots IKP pieaugumu par 1,2 %. Lietuvā 2008. gadā IKP vēl uzrādīs pieaugumu par 3,4 %, bet 2009. gadā arī piedzīvos IKP samazinājumus – par 4 %, IKP kritumu par 2,6 % Lietuva piedzīvošot 2010. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

IKP dati sagādā vilšanos, taču nākotnē ies karsti

Pēteris Strautiņš, Luminor ekonomists, 30.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmais vērtējums par ekonomikas sniegumu pērnā gada nogalē sagādā nelielu vilšanos. Salīdzinājumā ar 2016. gada 4. ceturksni iekšzemes kopprodukts (IKP) ir audzis par 4.2%. Saskaņā ar šiem provizoriskajiem datiem Latvijas ekonomika pērn kopumā auga par 4,5%, nevis par 4,7% vai pat 4,8%, kā varēja domāt iepriekš.

Sezonāli izlīdzinātais IKP, kas ņem vērā darba dienu skaita atšķirības, 4. ceturksnī pret iepriekšējo periodu audzis par 0.3%, bet gada laikā — par 4,8%. Savukārt 2017. gadā kopumā pievienotā vērtība varētu būt kāpusi par 5%.

Šos skaitļus precizēs un papildinās pēc mēneša. Uz citu datu fona pārsteidzoši zems šķiet iekasēto produktu nodokļu apjoma sākotnējais vērtējums. Vēl nav zināmi janvāra rezultāti, kas atspoguļo notikumus ekonomikā decembrī. Šķiet, ka brīdī pirms akcīzes nodokļa paaugstināšanas kāpumam drīzāk jābūt ļoti spēcīgam.

Par nelielu apbēdinājumu uzskatāms arī rūpniecības pievienotās vērtības kāpums 4. ceturksnī tikai par 5% gada griezumā. Šajā periodā bijusi grūti prognozējama enerģētikas dinamika. Laikapstākļi ir veicinājuši elektrības ražošanu, bet mazinājuši siltuma pieprasījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vidējā rādītāja sanāk, ka ekonomikai būtu jāpiedzīvo recesija, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Ekonomika ir cikliska, un tas nozīmē, ka pēc izaugsmes periodiem vienmēr nāk laika posms, kad notiek konsolidācija. Bieži vien recesiju ievada visai spilgti notikumi, ar kuriem tiek saistīts kārtējās lielākas vai mazākas krīzes sākums. Dažkārt ekonomisti norāda, ka mūsdienās ekonomikas cikli ir īsāki un jaunu recesiju var gaidīt ik pēc 7–8 gadiem (tas pasaules tautsaimniecībai ir iepriekšējo 50 gadu vidējais rādītājs). Zīmīgi ir tas, ka kopš iepriekšējās krīzes sākšanās ir pagājuši jau astoņi gadi, līdz ar to vismaz pēc šī mēra diemžēl jau atkal esam pietuvojušies brīdim, kad varētu sākties jauna globāla recesija. Protams, nākotni precīzi paredzēt nevar nekad, un vienmēr var būt citādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Dalīšanās ekonomika – tradicionālās ekonomikas ienaidnieks vai glābējs?

Latvijas Bankas ekonomiste Māra Rūse, 11.01.2017

Iedzīvotāju daļa, kas kādreiz izmantojuši dalīšanās ekonomikas pakalpojumus (% no iedzīvotāju skaita)

Avots: Eiropas Komisija

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau pārskatāmā nākotnē dalīšanās ekonomika kļūs par būtisku globālās ekonomikas sastāvdaļu. 2015. gadā dalīšanās ekonomikas uzņēmumu apgrozījums Eiropā bija 28 miljardi eiro (nedaudz vairāk nekā Latvijas 2015. gada iekšzemes kopprodukts (IKP)).

Paredzēts, ka līdz 2025. gadam šī summa varētu vairāk nekā trīskāršoties, sasniedzot 80 miljardus eiro. Šajā rakstā apskatīšu, kas tad īsti ir dalīšanās ekonomika, kādas ir tās pozitīvās un negatīvās puses, un – vai tā ir tradicionālās ekonomikas konkurents vai glābējs?

Kas ir dalīšanās ekonomika?

Ja pirms pāris gadiem vien retais no mums zināja, kas ir dalīšanās ekonomika, tad šodien atliek tikai nosaukt globāli atpazīstamos zīmolus, piemēram, taksometru servisu "Uber" vai naktsmītņu rezervācijas vietni Airbnb, un par tiem būs dzirdējis gandrīz ikviens no mums. Precīzāk dalīšanās ekonomiku var definēt kā ekonomisku sistēmu, kurā indivīdi bez atlīdzības vai par samaksu dalās ar īpašumiem, prasmēm vai līdzekļiem, ko paši mazāk izmanto.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Kaut ko aktīvi gaidot, var arī beigās sagaidīt

Jānis Šķupelis - DB Investora redaktors, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad līdz oktobrim no pasaules lielākajiem akciju tirgiem labi bija klājies gandrīz tikai ASV. Tiesa gan, nu arī šis tirgus sāk izskatīties visai saguris, un pagājušās nedēļas vidū tā nozīmīgākie raksturojošie indikatori pietuvojās vai pat sasniedza tā saucamo korekcijas stadiju, par ko tiek saukts cenu kritums no iepriekšējām augstienēm vismaz par 10%.

Ja akciju cenas sarūk, tad investori, redzot, kā deg to nauda, kļūst krietni nervozāki un arvien biežāk sāk piesaukt tādu biedējošu dēmonu kā recesija. Kā nekā - straujāki akciju cenu kritumi bieži tiek uztverti gluži kā priekšvēstneši ekonomikas lejupslīdei. Tas jau nekas, ka mēdz jokot - tās pašas korekcijas pareģojušas veselas deviņas no piecām pēdējām recesijām. Tas tādēļ, ka cenu korekcija akciju tirgū mēdz būt krietni biežāka parādība par recesiju atnākšanu. Citiem vārdiem sakot - straujāks akciju cenu kritums var nozīmēt arī viltus zvanus. Kā būs šoreiz? Protams, grūti paredzēt.

Ar recesiju precīzu prognozēšanu pat visprestižākajiem finanšu guru bieži vien ir tā, kā ir. Skaidrs gan ir tas, ka tā kaut kad pienāks. Katrā ziņā pašlaik tirgus dalībnieki pastiprināti spriež par vairāku faktoru kopumu, kuru rezultātā tiek apšaubīts veselīgas pasaules ekonomikas izaugsmes stāsts. Jāņem vērā, ka to pašu ASV akciju cenu pieaugums turpinās jau aptuveni deviņus ar pusi gadus. Tik ilgs cenu pieaugums pats par sevi daudzus dzen zināmā trauksmē, kā rezultātā daudzi, šķiet, sāk būt zemā starta gatavībā kaut ko sliktu arī sagaidīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Laikraksts: Otra recesija ASV var būt smagāka nekā pirmā

Jānis Rancāns, 08.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gadījumā, ja ASV ekonomika atkal iekļūs recesijā, kā to paredz vairāki ekonomisti, «asins nolaišana» var būt daudz sāpīgāka nekā tas bija pirmajā reizē, raksta ASV laikraksts The New York Times.

ASV ekonomika patlaban ir daudz vājākā nekā pēdējās recesijas laikā – 2007. gada decembrī. Lielākā daļa rādītāju – bezdarba līmenis, ienākumu apjoms, ražošana tostarp arī rūpnieciskā ražošana – ir daudz sliktākā stāvoklī, nekā tas bija pirms iepriekšējās recesijas. Arī ASV izaugsme ir bijusi tik vāja, ka nav atgūtas pirmskrīzes pozīcijas, lai arī atveseļošanās tehniski sākās 2009. gada jūnijā, uzsver laikraksts.

«Tā būtu katastrofa, ja iestātos jauna recesija, ņemot vērā to, ka mēs neesam vēl atkopušies no iepriekšējās,» skaidro Konrāds Dekvadros, RDQ Economics vecākais ekonomists.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstu medijos šodien plaši atspoguļota vakar Centrālās statistikas pārvaldes publiskotā informācija par Latvijas ekonomikas sarukumu pirmajā ceturksnī par 18%. «Es īstenībā neredzu glābiņu no tālāka krituma,» saka ārvalstu ekonomists, «Latvija nokrīt no klints,» raksta Forbes, «Latvijas valdībai, iespējams, vajadzēs samazināt tēriņus vēl vairāk nekā šobrīd paredzēts», norāda IHS Global Insight.

Šausminošie Latvijas ekonomikas dati ir radījuši jaunas bažas par valsts spēju novērst ekonomikas sabrukumu bez papildus starptautiskās palīdzības un tālākas budžeta samazināšanas, šodien vēsta AFP, kas arī citē IHS Global Insight sacīto pēc Latvijas Centrālās Statistikas pārvaldes publiskotajiem datiem, ka Latvijas ekonomika šā gada pirmajā ceturksnī sarukusi par 18%. IHS Global Insight norādījis, ka Latvijas ekonomikas vienīgais glābiņš ir Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Savienības atbalsts, turklāt «Latvijas valdībai, iespējams, vajadzēs samazināt tēriņus vēl vairāk nekā šobrīd paredzēts». AFP šajā sakarā akcentē, ka Latvijas finanšu ministrs patlaban cenšas vienoties ar starptautiskajiem aizdevējiem, lai tie piekristu mazākam budžeta izdevumu samazinājumam nekā bija runāts. Ārvalstu medijs norāda, ka Latvija šogad, visticamāk, piedzīvos dziļāko recesiju Eiropas Savienībā, ekonomikai sarūkot par 13.1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Atēnas: Kreditoru priekšlikumi ir nepieņemami

LETA--AFP, 26.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atēnas piektdien noraidīja kreditoru pēdējos priekšlikumus par piecu mēnešu pagarinājumu12 miljardu eiro tautsaimniecības glābšanas programmai, skaidrojot, ka kopā ar to pieprasītās reformas veicinātu recesiju, turklāt finansējums ir nepietiekams.

«Kreditoru priekšlikumi Grieķijas valdībai prasītu lielā mērā recesiju veicinošu reformu ieviešanu kā nosacījumu finansējuma saņemšanai, kas piecu mēnešu periodam ir pilnīgi neadekvāts,» teikts paziņojumā, reaģējot uz naudas «dzīvības artērijas» piedāvājumu.

Valdība «nevar pieņemt» institūciju piedāvājumu, teikts paziņojumā.

«Ir skaidrs, ka institūciju priekšlikums, pat ja neņem vērā recesiju veicinošos un sociāli postošos soļus, atstāj būtisku finansējuma plaisu piecu mēnešu periodam.»

«Vēl satraucošāk, tas novestu pie vēl vienām sarežģītām sarunām,» norādīja valdība, piebilstot, ka tas visticamāk «gada beigās» izraisītu jaunu taupības pasākumu vilni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eirozona ieslīd recesijā

Dienas Bizness, 14.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas valstu ekonomika nonākusi recesijas stāvoklī. Pēc sākotnējiem datiem, eirozonas iekšzemes kopprodukts (IKP) 3. ceturksnī samazinājies par 0.2 procentiem, liecina Eurostat dati. Šādu situāciju Eiropas ekonomikas nav novērojušas 15 gadus, ziņo lentaru.

Itālija paziņojusi, ka tās IKP šā gada 3. ceturksnī samazinājies par pusprocentu salīdzinājumā ar iepriekšējo gada ceturksni un par 0.9 procentiem salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, ziņo ISTAT. Sakarā ar to, ka Itālijas ekonomiskās attīstības tempu samazinājums jau tiek novērots divus ceturkšņus no vietas, varot runāt par tās nonākšanu recesijas fāzē.

Iepriekš par recesiju ziņojušas arī citas eirozonas valstis. Piemēram, 2 ceturkšņus no vietas IKP izaugsme mazinās Vācijā (par to db.lv ziņoja jau vakar) un Igaunijā. Savukārt Francija tieši otrādi - spējusi izbēgt no recesijas draudiem, un 3. ceturksnī tās ekonomika ir pieaugusi par 0.14 %.

Komentāri

Pievienot komentāru