Foto

Pie Atbrīvotāju pieminekļa pulcējas svinētāji

LETA, 13.10.2011

Cilvēki ieradušies pie Atbrīvotāju pieminekļa Uzvaras parkā, lai noliktu ziedus un svinīgi pieminētu "Rīgas atbrīvošanas no vācu fašistiskajiem iebrucējiem 67.gadadienu".

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Spītējot rudenīgi lietainajiem laika apstākļiem, šodien īsi pēc plkst.11 aptuveni 100 vecāka gadagājuma cilvēku pulcējās Rīgā, Uzvaras parkā, pie Atbrīvotāju pieminekļa, lai svinīgi pieminētu «Rīgas atbrīvošanas no vācu fašistiskajiem iebrucējiem 67.gadadienu».

Sākumā pasākuma dalībnieki nolika ziedus pie pieminekļa, bet pēc tam ar uzrunām un dziesmām uzstājās vairāki kara veterāni un Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) pārstāvji.

Svinīgo pasākumu apmeklēt bija ieradies arī Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs un Latvijas Antifašistiskās komitejas loceklis Josifs Korens.

Uzrunu teicēji bija sapulcējušies uz pieminekļa paaugstinājuma, kur stāvēja arī vairāki cilvēki ar LSP karogiem un plakātiem, uz kuriem rakstīts «Slava 130.latviešu strēlnieku korpusam!», «Slava Rīgas atbrīvotājiem!», «Slava 43.gvardes latviešu strēlnieku divīzijai!».

Kā novēroja aģentūra LETA, svinību dalībnieki uzvedās mierīgi un kulturāli. Viņu vidū bija arī vairāki pensijas vecuma vīrieši ar sarkanām aprocēm, uz kurām ar dzelteniem burtiem rakstīts «Kārtības uzturētāji».

Laukumā pie Atbrīvotāju pieminekļa kārtību uzraudzīja arī dažas Valsts policijas un Rīgas Pašvaldības policijas ekipāžas, taču nekādas nekārtības neizcēlās.

Ap plkst.11.45 pasākuma dalībnieki sāka izklīst.

Šonedēļ Rīgā notiks vairākas iedzīvotāju sapulces saistībā ar vēstures notikumiem, kā arī viens pikets par pilsonības jautājumiem.

Ziedu nolikšana pie Atbrīvotāju pieminekļa jau notikusi, bet nedaudz vēlāk aktīvists Uldis Freimanis pieteicis pasākumu ar pretēju jēgu - lai pieminētu Rīgas otrreizējās padomju okupācijas 67.gadadienu. Rīgas domē pieteikts aptuveni 20 cilvēku gājiens no plkst.19 līdz 20 maršrutā no Okupācijas muzeja līdz Brīvības piemineklim.

Savukārt piektdien, 14.oktobrī, no plkst.17 līdz 21 Jēkaba laukumā starp Valdemāra ielu, Jēkaba ielu, Torņa ielu un Noliktavas ielu Latvijas Totalitāro sektu apkarošanas komitejas jurists Aleksandrs Kuzmins pieteicis piketu, lai protestētu pret «pilsonības trūkumu lielai daļai Latvijas iedzīvotāju». Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis, pasākuma pieteikumā norādīts, ka piketā piedalīsies ap 20 cilvēku.

Reaģējot uz Saeimas vēlēšanās uzvarējušā Saskaņas centra (SC) atstāšanu ārpus koalīcijas, biedrība Dzimtā valoda otrdien paziņojusi, ka rīkos masveida manifestāciju ar prasību izbeigt Latvijas krievu iedzīvotāju diskrimināciju, gan neatklājot iecerētā pasākuma laiku. Vidauskis šodien sacīja, ka no šīs organizācijas pagaidām oficiāls pasākuma pieteikums pašvaldībā vēl nav saņemts. Kuzmina pikets pašvaldībā pieteikts vairākas dienas pirms Dzimtās valodas paziņojuma.

Dzimtā valoda vispirms aicina visus, kas balsoja par SC pēdējās vēlēšanās, parakstīties par krievu valodas atzīšanu par otru valsts valodu Latvijā. Laiks, kad būs iespējams parakstīties, varētu tikt paziņots jau šonedēļ. Biedrība arī plāno sākt masveida manifestācijas sagatavošanu ar prasību izbeigt Latvijas krievu iedzīvotāju diskrimināciju. Tikšot runāts par visiem jautājumiem: valodu, pilsonību, krievu tiesībām uz valsts pārvaldi un citiem.

Arī sestdien Rīgā pieteikts viens pasākums - Ķīšezera krastā pie laivu stacijas no plkst.11 līdz 14 Latvijas Antifašistiskā komiteja rīkos sapulci par godu Rīgas atbrīvošanai no Hitlera okupācijas.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, kreisi noskaņotās organizācijas ik gadu 13.oktobrī ar dažāda mēroga pasākumiem piemin dienu, kad, Vācijas spēkiem atkāpjoties, Rīgā 1944.gadā ienāca Sarkanā armija, tomēr tām līdz šim nav izdevies vienoties par kopīgiem pasākumiem. Arī šogad Sociālistiskā partija un Antifašistiskā komiteja šo dienu pieminēs divos atsevišķos pasākumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

25.augusta pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 metrus augsto obelisku, kura virsotni rotā zvaigznes.

Obelisks tika nogāzts pēc aptuveni septiņas stundas ilga darba, krītot izraisot skaļu blīkšķi un augstas ūdens šļakatas no blakus esošā baseina. Sanākušie vērotāji padomju armijai veltītā obeliska krišanu sagaidīja ar ovācijām.

Pieminekļa kompleksa demontāža notikusi trīs dienas. Otrdien, 23.augustā, nogāzta trīs karavīru bronzas statuja, trešdien, 24.augustā, no rīta kritusi sievietes tēla figūra, bet ceturtdienas rītā sākti sagatavošanas darbi, lai sagatavotos pēdējam pieminekļa demontāžas posmam - augstā obeliska gāšanai.

Darbi ceturtdien norit apmēram no plkst.10. Kā norādīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), lēmums par obeliska demontāžu tieši tagad un šādos apstākļos pieņemts trešdienas vakarā pēc konsultācijām ar būvniekiem un drošības dienestiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir sākta pieminekļa demontāžas laukuma iekārtošana Uzvaras parka teritorijā, informē Rīgas domē.

Pirmdien, 22.augustā, saistībā ar plānoto pieminekļa kompleksa demontāžu Uzvaras parka teritorijā sākas būvlaukuma iekārtošanas darbi. Dienas laikā tiks izvietota būvlaukuma norobežojošā sēta. Objekta apkārtnē tiks ieviesti gājēju un transportlīdzekļu satiksmes ierobežojumi, par ko tiks ziņots atsevišķi.

Rīgas rātsnama 4.stāva vestibilā plkst.10 notiks preses konference, kurā sniegs jaunāko informāciju par pieminekļa demontāžas tālāko procesu. Pasākumā piedalīsies Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange un Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Ansis Pumpurs.

Kā ziņots, Valsts drošības dienesta (VDD) vērtējumā Pārdaugavā izvietotā Latvijas okupāciju slavinošā pieminekļa demontāžas laikā nav izslēdzamas provokācijas, tajā skaitā prokremliski noskaņotu personu centieni apturēt vai aizkavēt pieminekļa nojaukšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par 1,5 miljoniem eiro apdrošina Brīvības pieminekli

Žanete Hāka, 17.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot tradīciju godāt un rūpēties par valsts būtiskākajiem simboliem, apdrošināšanas akciju sabiedrība BTA Baltic Insurance Company Latvijas proklamēšanas dienas priekšvakarā jau 13. gadu pēc kārtas Rīgas pašvaldības aģentūrai Rīgas pieminekļu aģentūra pasniegusi dāvanu – Brīvības pieminekļa apdrošināšanas polisi par kopējo apdrošinājuma summu 1,5 miljoni eiro, informē uzņēmums.

Brīvības piemineklis aizvien ir vienīgais Latvijā apdrošinātais piemineklis.

Brīvības pieminekļa apdrošināšana ir BTA iniciatīva un dāvinājums valstij, lai nodrošinātu šī Latvijas neatkarības simbola drošību. Brīvības pieminekļa apdrošināšanas polisē ir iekļauta aizsardzība pret visiem pamatriskiem – ugunsnelaimēm, dūmu, vētras, krusas, plūdu un mehānisko transportlīdzekļu iedarbības, šķidrumu noplūdes no bojātiem cauruļvadiem, zemes noslīdējumiem un iegruvumiem, īpašuma ļaunprātīgas bojāšanas un citiem draudiem. Kopš 2008. gada, kad sabiedrībā plaši izskanēja informācija par vairākiem pieminekļa apgānīšanas gadījumiem, Brīvības piemineklis ir apdrošināts arī pret apgānīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Anniņmuižas vēsturiskā ēka pacietīgi gaida savu atdzimšanu

Lelde Petrāne, 09.08.2019

Dzīvojamā ēka ir apmesta ķieģeļu mūra celtne ar paaugstinātu cokola stāvu. Šajā stāvā agrāk atradušās saimniecības telpas.

Foto: Ieva Leiniša/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anniņmuižas vēsturisko ēku Rīgā, Jūrmalas gatvē 76 (oficiāli - vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis «Anniņmuižas dzīvojamā ēka») šobrīd iecerēts pārdot, savukārt, Anniņmuižas biedrība «Riga Annenhof» saskata tajā potenciālu kļūt par visas apkaimes kultūras vietu.

Anniņmuižas izcelsme ir sena. Pirmās rakstītās ziņas saistās ar 17. gadsimta pirmo pusi, taču ēka, par kuru ir šis raksts, ir jaunāka un nav uzcelta vecajā muižas vietā, bet gan novirzīta nedaudz uz Rīgas pusi teritorijā, ko pirms tam aizņēma muižai piederošs mežs. Par Jaun-Anniņmuižas celtniecības laiku var uzskatīt 19. gadsimta otro pusi - laiku pēc 1865. gada un, visai iespējams, pat pēc 1875. gada. Katrā ziņā 1904. gada shematiskais plāns parāda, ka ir uzcelta jaunā dzīvojamā ēka un eksistē parka teritorija un teritorija ap celtni tā, kā to detalizēti parāda vēlākie plāni, liecina Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes rīcībā esošais objekta vēsturiskās izpētes materiāls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pieminekļa Uzvaras parkā demontāža varētu izmaksāt līdz pat pāris miljoniem eiro

Db.lv, 25.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieminekļa Uzvaras parkā demontāža varētu izmaksāt līdz pat pāris miljoniem eiro, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (JV).

Pašlaik tiek izstrādāts pieminekļa demontāžas projekts, tiek aptaujāti būvuzņēmēji, kas varētu veikt pieminekļa demontāžu. Līdztekus tiek gaidīti Saeimas veiktie grozījumi likumā, kas vienkāršotu objekta novākšanas procedūru. Tiek vērtēts arī iespējamais objekta demontāžas veids.

Pašvaldība nekavēsies sākt demontāžas darbus, tomēr ir arī sarežģījumi, jo objekts ir "milzīgs betona klucis, kuru nevar ar āmuru apgāzt vienā dienā", teica V.Ķirsis.

Grūtības varētu sagādāt nepieciešamās tehnikas nodrošināšana, jo objekts ir liels, un, iespējams, tā būs jāmeklē ārzemēs. Pašreizējais plāns paredz demontēt pilnīgi visu pieminekļa kompleksu, turklāt pastāv vairāki varianti, kur vēlāk nogādāt demontētās pieminekļa sastāvdaļas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Okupācijas pieminekļa vietā taps parks

Db.lv, 05.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pašvaldība iepazīstinājusi ar ieceri pērn demontētā okupācijas pieminekļa vietā labiekārtot parku.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks, runājot par Uzvaras parka labiekārtošanu uzsver: “Jau brīdī, kad Rīgas dome lēma par okupācijas pieminekļa nojaukšanu, izskanēja dažādi viedokļi par to, kam šajā vietā jāatrodas pēc demontāžas. Publiski izskanējušas dažādas idejas par apjomīgu publisko būvju celtniecību parkā. Taču ir skaidrs, ka šai vietai ir nepieciešams “atpūsties” pēc pieminekļa nojaukšanas un jākļūst par atvērtu telpu, kura ir pieejama un izmantojama visiem rīdziniekiem. Uzvaras parkam nosaukums tieši pirms simts gadiem piešķirts par godu uzvarai pār bermontiešiem. Vēsturiski Latvijas pirmās neatkarības laikā šajā parkā notikušas militāras parādes un dažādi nozīmīgi pasākumi. Mēs plānojam atgriezties pie šī koncepta un turpināt stiprināt parka vēsturisko nozīmi, vienlaikus turpinot to attīstīt par rekreācijas zonu rīdziniekiem ar dažādām sporta un atpūtas iespējām.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uguņošana ir liels bizness. Kurš no tā visa ir lielākais pelnītājs?

Linda Zalāne, 19.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstīs sacensības par vērienīgāko un grandiozāko uguņošanas sarīkošanu gadu no gada vēršas plašumā, savukārt Latvijas debesīs izšaujas krietni pieticīgākas ugunspuķes. Priekam jau nevajag daudz, turklāt uguņošanas laikā ir iespējams sajust tautieša plecu un kopīgi nosvinēt, piemēram, Latvijas dzimšanas dienu.

Lai cik drēgns un auksts būtu krastmalā, tāpat ļaudis tur stāvgrūdām pulcējas, lai noskatītos 18. novembra vai Jaunā gada salūtu. Kas uguņošanā tik ļoti piesaista cilvēkus? Psihologi skaidro, ka salūta vērošana rosina dopamīna izstrādāšanos smadzenēs, rosinot laimes sajūtu. Pastāv arī versija, ka raķešu sprakstoņa un košās dzirksteles raisa ļaudīs neapzinātas atmiņas par paša visuma izcelšanos – par lielo sprādzienu.

Patīk skatīties ugunī

Cilvēkiem nepieciešami svētki, tā ir atpūta no ikdienas. Īpaša diena. Un nav nemaz jāmeklē grandiozi publiski notikumi – arvien biežāk ar personīgo salūtu tiek sveikti gan jaunlaulātie kāzu dienā, gan skolu beidzēji izlaidumā un bagātnieki savās jubilejās, nemaz nerunājot par tām četrām raķetēm, ko katrs mikrorajona iedzīvotājs savā pagalmā uzlaiž gaisā ik Ziemassvētkus vai Jauno gadu. Kādreiz uguņošana bija kaut kas ekskluzīvs, taču šobrīd to var sarīkot jebkurš – jāiegriežas vien specializētā veikalā un jāizvēlas sev tīkamāka pirotehnikas pakete.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

FOTO: Desmitiem tūkstoši cilvēku pie Brīvības pieminekļa sagaida Latvijas hokeja izlasi

LETA, 29.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien desmitiem tūkstoši cilvēku pie Brīvības pieminekļa Rīgā ar skaļām ovācijām sagaidīja Latvijas hokeja izlasi, kas aizvadītajā pasaules čempionātā izcīnīja bronzas medaļas.

Teritorija ap pieminekli ir cilvēku pārpildīta, tāpat cilvēku pārpildītas ir apkārtējās ielas un tuvējie laukumi, turklāt hokeja fani turpina plūst pieminekļa virzienā. Ne pie pieminekļa, ne kanālmalā vietas vairs nav, tāpēc cilvēki stāv apkārtējās ielās. Cilvēku plūsma ir paralizējusi Brīvības laukuma apkārtnes ielas, jau sākot no Centrālās stacijas, Vērmanes dārza un citos virzienos. Arī sabiedriskais transports ir cilvēku pilns.

Klātesošos uzrunāja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, kurš uzsvēra, ka Rīga ir pelnījusi čempionāta atgriešanos. Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS) atgādināja, ka šodien piešķirta brīvdiena, lai visi atcerētos šo notikumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Atjaunos Brīvības pieminekļa apdrošināšanas polisi miljona vērtībā

Lelde Petrāne, 15.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī šogad, Valsts svētku laikā, tiks atjaunota Brīvības pieminekļa apdrošināšanas polise 1 miljona latu vērtībā, kas ietver arī aizsardzību pret huligānisma un morālā kaitējuma risku, kas diemžēl ir visbiežākie kaitējumi mūsu valsts simbolam, informē BTA Insurance Company.

Šogad reģistrēts viens apdrošināšanas gadījums, kas saistīts ar Brīvības pieminekļa apgānīšanu - dabisko vajadzību nokārtošana uz pieminekļa kāpnēm. Vēl skumjāku šo faktu padarot tas, ka vainīgais bija Latvijas pilsonis. Par attiecīgo negadījumu BTA izmaksāja 150 latu lielu apdrošināšanas atlīdzību Rīgas Pieminekļu aģentūrai, pieminekļa sakopšanas darbu veikšanai. Izmaksātā kompensācija vēlāk tika piedzīta no vainīgās personas regresa kārtībā.

Kopumā deviņu gadu laikā kopš BTA apdrošina Brīvības pieminekli atlīdzības izmaksātas par 14 gadījumiem, kas saistīti ar dabisko vajadzību kārtošanu pie pieminekļa. Starp pārkāpumu veicējiem 8 bijuši Latvijas iedzīvotāji un 6 ārvalstu pilsoņi (2 Igaunijas pilsoņi, 2 Zviedrijas pilsoņi, 1 Lielbritānijas pilsonis un 1 nezināms). Par kaitnieciskiem nodarījumiem Brīvības piemineklim kopš 2003. gada kopumā izmaksātas atlīdzības 2250 latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

FOTO: Ielūkojies, kā izskatās Brīvības piemineklī

Dienas Bizness, 17.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brīvības piemineklim šogad jubileja - aprit 80 gadu kopš tā atklāšanas. Smagās durvis Brīvības pieminekļa aizmugurē ikdienā ver vienīgi monumenta uzraugi, kas rūpējas par telpām pieminekļa iekšienē. Taču īpašās reizēs šāda iespēja ir arī citiem, otrdien raksta laikraksts Diena.

Telpa ir vēsa, bet skaista. Tās vidū uz paaugstinājuma novietota Goda grāmata. Pirmais ieraksts veikts pirms četriem gadiem, parakstoties Rīgas pilsētas vadībai.

Grūti iedomāties, ka vēl pirms četriem gadiem te bijusi slotu glabātava, taču radusies ideja svinīgās ziedu nolikšanas padarīt īpašākas. Tagad viesi var ienākt un atstāt savu vēlējumu. Uz trepju margām sakārtas vainagu lentes. Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Guntis Gailītis skaidro – bijis žēl tās mest ārā un kopš 2006. gada sakrāta ievērojama kolekcija. Tās atstājuši pat karaļi un imperatori.

Kamēr aplūkojam pieminekļa iekštelpu, apkārt rosās Regīnas kundze – viņa ir viena no tiem, kas ikdienā rūpējas par pieminekli. Klāt ir gandrīz katru dienu un, kā slavē G. Gailītis, laukumā dzenās pat pāris koku lapu. Sieviete ir kautrīga un labāk strādā nekā runā, bet par savu darbu viņa saka: «Man tā ir goda lieta.» Arī no malas jūtams, ka viņai piemineklis ir dārgs un savu darbu vēlas izdarīt pēc iespējas labāk. Viņa pieminekli un tā apkārtni kopj kopš 2008. gada. Toreiz, kad uz šejieni nosūtīta no Brāļu kapiem, sieviete bijusi pārsteigta, bet pateicīga par uzticību. Viņa uzskata, ka piemineklis ir jāsargā. Vairākkārt lūdz mums, lai pasakām, ka sveces plastmasas trauciņos likt nevajag, jo tās bojā pieminekļa pamatni, un, kādā brīdī pat nepabeidzot iesākto teikumu, steidz aizrādīt jauniešiem, kuri apsēdušies uz trepēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Svinīgi atklāts restaurētais Brīvības piemineklis

Rūta Lapiņa, 19.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 19. oktobrī, piedaloties valsts augstākajām amatpersonām, Rīgas domes vadībai, Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem un ārvalstu vēstniekiem, tika svinīgi atklāts restaurētais Brīvības pieminekli, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Brīvības pieminekļa aprūpe un restaurēšana tika sākta šā gada augustā. Darbus veica SIA «Global Project» (valdes priekšsēdētājs Haralds Rutkovskis) un restaurācijas speciālisti Sarmīte Gaismiņa, Ivo Graudums, Edgars Janočko, Kaspars Burvis. Darbu izmaksas sasniedza gandrīz 190 000 eiro.

Darbu gaitā vispirms fotofiksācijās tika dokumentēts objekta stāvoklis pirms aprūpes-restaurācijas, kā arī apsekots pieminekļa tehniskais stāvoklis, izvērtējot, kartējot un identificējot bojājumus un precizējot plānotos aprūpes darbus.

Akmens virsmu tīrīšanu sāka ar 19 metrus augstā obeliska travertīna daļu, kur pielietoja mikroabrazīvo tīrīšanas metodi, kā arī veica travertīna atsāļošanu no vara savienojumu sāļiem. Tam sekoja šuvju izkalšana un virsmu skalošana, izmantojot augstspiediena ūdens mazgāšanas tehnoloģiju. Granīta virsmas tika tīrītas ar karstu ūdens strūklu zem spiediena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas kompānija BTA astoto gadu pēc kārtas atjaunojusi Brīvības pieminekļa apdrošināšanas polisi. Arī šoreiz Brīvības piemineklis tiek apdrošināts par vienu miljonu latu.

Apdrošināšana ir BTA dāvinājums Rīgas pilsētai un valstij tās dibināšanas gadadienā un tiek pasniegta svētku priekšvakarā.

Tāpat kā iepriekš Brīvības piemineklis ir apdrošināts pret visiem iespējamiem pamatriskiem: ugunsnelaimēm, dūmu, vētras, krusas, plūdu un mehānisko transporta līdzekļu iedarbību, šķidrumu noplūdi no bojātiem cauruļvadiem, zemes noslīdējumiem un iegruvumiem, īpašuma ļaunprātīgu bojāšanu un citiem draudiem. Apdrošināti ir gan pieminekļa konstruktīvie elementi, iekšējā un ārējā apdare, gan iekšējās inženiertehniskās komunikācijas, skulptūras un citi mākslinieciskie veidoli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim jau vairāk nekā 300 ziedotāji atbalstījuši Brīvības pieminekļa izgaismošanas ideju - saziedoti 22 737 eiro, informē Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds.

Nesen fonds saņēmis divus ievērojamus ziedojumus: mērķa ziedojumu 1800 eiro apjomā, ko, godinot sava tēva Oskara Neimaņa piemiņu, ziedojusi Kristīne Saulītis un novēlējuma ziedojumu 1025 eiro no Valdas Jaunzemis ģimenes.

«Savulaik mans vectēvs ziedoja naudu Brīvības pieminekļa celšanai. Mūsu ģimenē piemineklis ir Brīvības simbols. Ziedojums ir mana tēva Oskara Neimaņa piemiņai. Veicu to kā mērķa ziedojumu, izprotot, ka piemineklis ir jāizgaismo tā, lai tā vērtības atvērtu sabiedrībai visā pilnībā. Tam nepieciešami ievērojami līdzekļi, jo izgaismojumam jābūt mūsdienu tehnoloģiskām iespējām atbilstošam un ilgtermiņā derīgam», komentē Kristīne Saulītis, Pasaules Brīvo Latviešu apvienības valdes priekšsēdētāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome piektdien ārkārtas sēdē nolēma demontēt padomju pieminekli Pārdaugavā.

Deputāti nolēma uzdot "Rīgas pieminekļu aģentūrai" veikt nepieciešamās darbības, "lai nodrošinātu objekta "Piemineklis Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" demontāžu".

Tāpat deputāti nolēma uzdot Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam, Rīgas domes Īpašuma departamentam un Rīgas pašvaldības policijai sniegt "Rīgas pieminekļu aģentūrai" nepieciešamo atbalstu lēmuma izpildes nodrošināšanai.

Par balsoja 39 deputāti, pret - 13. Nebalsoja viens deputāts, bet septiņi nebija ieradušies.

Rīgas domes vadība uzsver - lai būtiski paātrinātu pieminekļa demontāžu, speciālā likumā būtu jāparedz, ka iepirkumam tiek piemērota Publisko iepirkumu likuma norma, kas nosaka, ka komisijas lēmuma pārsūdzēšana neaptur iepirkuma procedūru. Pieminekļa nojaukšanas darbu saskaņošanu var paātrināt, neapturot būvniecības ieceri, gadījumā, ja tā tiek apstrīdēta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mākslas zinātnieks: Uzvaras pieminekļa mākslinieciskā vērtība līdzvērtīga Brīvības piemineklim

Dienas Bizness, 22.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieminekļa «Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no fašistiskajiem iebrucējiem» jeb tā dēvētā Uzvaras pieminekļa māksliniecisko vērtību savā ziņā var pielīdzināt Brīvības piemineklim vai Brāļu kapu ansamblim, Latvijas Radio pauda Latvijas Zinātņu akadēmijas priekšsēdētājs, mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis.

«Šajā piemineklī ir liels mērogs, kurā izveidots ansamblis, kas savā veidā līdzvērtīgs, es nebaidos salīdzināt, Brāļu kapu ansamblim un Brīvības piemineklim. Tas savā apkārtnē pakļauj lielu teritoriju un ienes viņā savu emocionālo starojumu, jā, tādu starojumu, kādu prasīja tā laika māksla,» norādīja mākslas zinātnieks.

Tajā pašā laikā O. Spārītis prognozēja, ka politiskajās sarunās par pieminekļa nākotni mākslas zinātāju viedoklis netiks ņemts vērā.

Iepriekš rakstīts, ka tieslietu ministrs Jānis Bordāns pauda, ka Uzvaras piemineklim neesot vietas blakus Gaismas pilij un ka nākotnē šī pieminekļa vietā varētu atrasties, piemēram, starptautisks stadions, taču pašam piemineklim Rīgas panorāmā būtu jāizskatās citādāk. Savukārt portālā ManaBalss.lv par iniciatīvu, kas piedāvā nojaukt tā dēvēto Uzvaras pieminekli un atjaunot laukuma vēsturisko plānojumu, parakstījušies vairāk nekā desmit tūkstoši cilvēku. Tiesa gan, lai jautājumu par Uzvaras pieminekļa nojaukšanu skatītu parlamentā, ieceres ceļš varētu nebūt viegls, jo tas būtu pretrunā ar 1994. gadā noslēgto Latvijas valdības līgumu ar Krieviju, norādīja Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvis Kārlis Eihenbaums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Vēsturiskais Daugavgrīvas cietoksnis nevienam nav vajadzīgs

Laura Mazbērziņa, 14.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daugavgrīvas cietoksnis ilgus gadus bijusi ierobežotas piekļuves teritorija un pildījis militāras funkcijas. Šobrīd pussabrukušo cietoksni uzrauga biedrība «Bolderājas grupa», kura par to saņem 440 eiro mēnesī. Rezultātā netālu no Rīgas centra esošais kultūras piemineklis, kuram būtu liels potenciāls kļūt par pieprasītu tūrisma objektu - līdzīgi kā Daugavpils cietoknim, ir kritiskā un nolaistā stāvoklī.

«Diemžēl tā situācija tur ir tāda, ka neviena valsts vai pašvaldības institūcija nav ieinteresēta to pārņemt un attīstīt kā kultūras pieminekli. Esam sagatavojuši Ministru kabineta (MK) rīkojuma projektu par privatizācijas izbeigšanu un līdz ar to MK būs jālemj, kam to nodot,» komentē Guntis Kārkliņš, VAS «Privatizācijas aģentūras» sabiedrisko attiecību vadītājs.

Saskaņā ar MK 2000. gada 30. augusta rīkojumu nekustamais īpašums Birzes ielā 2, Rīgā (Daugavgrīvas cietoksnis) ir nodots privatizācijai. Pirms nekustamā īpašuma nodošanas privatizācijai Aizsardzības ministrija ar SIA «Aumeisteru muiža» uz 49 gadiem bija noslēgusi nekustamā īpašuma ilgtermiņa nomas līgumu. Nomas līgums tika izbeigts, jo nomnieks nepildīja līguma nosacījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien Rīgā notikušajā akcijā, kuras mērķis bija nosodīt Krievijas diktatora Vladimira Putina sākto karu Ukrainā un atbalstīt Ukrainas tautu cīņā par brīvību, pulcējās aptuveni 30 000 cilvēku, liecina pasākuma organizatoru aplēses.

Par šādu apmeklētāju skaitu centrālajā mītiņa vietā pie Ukrainas vēstniecības pavēstīja organizatoru pārstāve, pasākuma vadītāja un žurnāliste Olga Dragiļeva, kura arī pateicās par sadarbību pasākuma norisē policijai un Rīgas domei.

Valsts policija atturējās izteikt aplēses par to, cik cilvēku bija ieradušies uz minēto protesta akciju, vien apliecināja, ka tā ir noritējusi bez starpgadījumiem.

Pašlaik pasākuma oficiālā daļa pie Ukrainas vēstniecības ir noslēgusies un dalībnieki aicināti doties paust savu pozīciju pie Krievijas vēstniecības, kur pēdējā laikā katru dienu notiek protesti.

Pasākuma centrālais notikums bija atbalsta gājiens no Brīvības pieminekļa līdz Ukrainas vēstniecībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) šodien parakstīs rīkojumu par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Eināra Cilinska (VL-TB/LNNK) atbrīvošanu no amata.

Straujuma preses sekretārs Andis Blinds apliecināja - ja ministrs ir paziņojis, ka tiešām nemaina savu nodomu par došanos 16.martā gājienā pie Brīvības pieminekļa, Ministru prezidentei nekas cits neatliek, kā parakstīt rīkojumu par ministra atbrīvošanu no amata. Cilinskis arī vakar, tiekoties ar valdības vadītāju, ir apliecinājis, ka gājienā piedalīsies. Un šodien to izdarījis arī publiski.

Straujuma pauž, ka šodien aprit 48 stundas, kopš viņa brīdinājusi koalīcijas partnerus par savu rīcību gadījumā, ja ministrs lēmumu nemainīs. Atbrīvot ministru no amata ir ne tikai viņas tiesības, bet arī pienākums, jo ministrs nav ievērojis valdības lēmumu. Straujuma atgādina, ka Cilinskim bija iespēja izvērtēt savu lēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālās apvienības (NA) Saeimas frakcija un valde ir nolēmusi pieprasīt Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) atbrīvot no amata iekšlietu ministri Mariju Golubevu (AP) saistībā ar situāciju 9. un 10.maijā pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, informē NA pārstāve Laima Melkina.

NA paziņojumā uzsver - ja premjers un koalīcijas partneri šajā jautājumā neņems vērā NA viedokli, partijas valde neredz iespēju turpināt darbu šajā valdībā un lems par savu ministru atsaukšanu.

"Tas, ko 9. un 10.maijā ikviens Latvijai lojāls cilvēks bija spiests piedzīvot savā valstī, ir nepieņemami. To nevaram uzskatīt par ikdienišķu negadījumu, par ko politiskā atbildība aprobežojas ar simbolisku kritiku un solījumu laboties," paziņojis NA vadītājs, Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars. Viņaprāt, jāizdara viss iespējamais, lai šāda situācija nekad vairs neatkārtotos.

Pretēji aicinājumiem 9.maijā pieminēt Krievijas agresijas upurus Ukrainā un nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, Rīgā, pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, devās cilvēki, lai arī ievērojami mazākā skaitā nekā citus gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Svētdienas akcijā ukraiņu atbalstam pie Brīvības pieminekļa pulcējas simts cilvēki

LETA, 27.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdien pie Brīvības pieminekļa atbalsta akcijā Ukrainas tautai pulcējās aptuveni simts cilvēku.

Akcijas mērķis ir parādīt, ka arī Latvijas iedzīvotājiem notiekošais Ukrainā - valdības attieksme pret iedzīvotājiem, cilvēktiesību un vārda brīvības ierobežošana.

Cilvēki pie Brīvības pieminekļa ir ieradušies ar Ukrainas un Latvijas karogiem un apģērba elementiem Ukrainas karoga krāsās. Kāds no atbalstītājiem ieradies ar Eiropas Savienības karogu.

Cilvēki vienojās kopīgā Ukrainas himnas dziedājumā, tādējādi paužot atbalstu Ukrainas tautai. Pasākuma apmeklētāju vecums ir dažāds - ieradušies gan jaunieši, gan sirmgalvji, ir arī ģimenes ar maziem bērniem.

Ik pa laikam tiek izsaukta slava Ukrainas varoņiem, atbalsta akcijai pievienojas arvien jauni cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Protestētāji Ukrainā ieņēmuši aptuveni desmit pilsētas

Gunta Kursiša, 27.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nemieri Ukrainā plešas plašumā ārpus galvaspilsētas Kijevas. Patlaban protestētāji varētu būt ieņēmuši administrācijas ēkas desmit Ukrainas pilsētās, ziņo BBC.

Tikmēr Ukrainas tieslietu ministre Olena Lukaša (Olen Lukash) brīdinājusi protestētājus, kas «okupējuši» viņas ministriju, ka lūgs Nacionālās drošības un aizsardzības padomi «sākt rīkoties». Tieslietu ministrijas ēku Kijevā protestētāji ieņēma svētdienas vakarā bez pretošanās no ministrijas puses.

«Ja protestētāji nepametīs Tieslietu ministrijas ēku, es prasīšu Nacionālās drošības un aizsardzības padomi Ukrainā pasludināt valstī ārkārtas stāvokli,» O. Lukaša paziņoja telekanālam Inter TV.

Protestētāji aktivizējušies un grasās ieņemt administrācijas ēkas arī austrumu rajonos, kas tradicionāli ir atbalstījuši Viktoru Janukoviču un viņa valdību, liecina informācijas sociālajos tīklos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Pēc šosejas atjaunošanas Sēnīte paliks bez piebraucamā ceļa

Žanete Hāka, 31.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd VAS «Latvijas valsts ceļi» atjaunošanas projekts ceļa posmam gar bijušo restorānu «Sēnīte» paredz nojaukt esošo automašīnu stāvvietas kabatu pret Sēnītes kulinārijas ēkas daļu, tādējādi nogriežot automašīnu un gājēju piekļuvi Sēnītei, liecina Liepkalnu paziņojums Facebook.

2016.gada 25.oktobrī, kafejnīcai – restorānam «Sēnīte», kurš atrodas Inčukalna novadā, tika piešķirts kultūrvēsturiskā pieminekļa statuss. Sēnīte atrodas pie viena no galvenajiem valsts autoceļiem Vidzemes pusē.

«Jau sākotnēji SIA «Liepkalni» ieskatā restorāna «Sēnīte» lielākā vērtība ir tā vēsture un kultūras pieminekļa statuss. Tomēr, lai šo objektu būtu iespējams atbilstoši attīstīt mūsdienu prasībām un saglabāt vēsturiskās piekļuves iespējas, nepietiek tikai ar mūsu vēlmi šajā graustā atkal ieviest dzīvību, bet ir arī nepieciešams valsts institūciju atbalsts, lai šis kultūrvēsturiskais piemineklis spētu atgūt tā iepriekšējo izskatu,» teikts paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Brīvības pieminekli atkal apdrošina par vienu miljonu latu

Žanete Hāka, 14.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrība BTA Insurance Company SE Rīgas pašvaldības aģentūrai Rīgas pieminekļu aģentūra jau desmito reizi uzdāvinājusi Brīvības pieminekļa apdrošināšanas polisi viena miljona latu vērtībā, informē BTA pārstāvji.

Deviņu gadu laikā kopš BTA ir apdrošinājusi Brīvības pieminekli kopumā izmaksātas atlīdzības par 15 gadījumiem. 14 gadījumi saistīti ar pieminekļa apgānīšanu - dabisko vajadzību kārtošanu pie Brīvības pieminekļa. Starp pārkāpumu veicējiem astoņi bijuši Latvijas iedzīvotāji un seši ārvalstu iedzīvotāji, tai skaitā divi Igaunijas pilsoņi, divi Zviedrijas pilsoņi, viens Lielbritānijas pilsonis un viens Norvēģijas pilsonis. 2010. gadā reģistrēts gadījums, kad iereibis automašīnas Mitsubishi Pajero autovadītājs uzbrauca Brīvības pieminekļa kāpnēm. Kopumā deviņu gadu laikā par kaitnieciskiem nodarījumiem Brīvības piemineklim izmaksātas atlīdzības 2250 latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Brīvības pieminekļa restaurācijas izmaksas sasniedz teju 190 tūkstošus eiro

Rūta Lapiņa, 17.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 19. oktobrī, iecerēts svinīgi atklāt restaurēto Brīvības pieminekli, kura restaurācijas darbu izmaksas sasniedza gandrīz 190 000 eiro, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību daļa.

Darbu gaitā vispirms fotofiksācijās tika dokumentēts objekta stāvoklis pirms aprūpes-restaurācijas, kā arī apsekots pieminekļa tehniskais stāvoklis, izvērtējot, kartējot un identificējot bojājumus un precizējot plānotos aprūpes darbus. Brīvības pieminekļa aprūpe un restaurēšana tika sākta šā gada augustā un darbus veica SIA «Global Project» (valdes priekšsēdētājs Haralds Rutkovskis) un restaurācijas speciālisti Sarmīte Gaismiņa, Ivo Graudums, Edgars Janočko, Kaspars Burvis.

Jau vēstīts, ka pirms gada pie Brīvības pieminekļa tika novietotas trīs no bronzas veidotas mākslinieciski informatīvās plāksnes. Tās tika iestrādātas asfalta segumā un uz plāksnēm četrās valodās - latviešu, angļu, krievu un vācu – izvietota informācija par pieminekļa autoriem, izveidošanas gadu un to, ka Brīvības piemineklis celts par tautas ziedojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

«Mildas» apgānītājus sagaida bargāki sodi

Zanda Zablovska, 08.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar jaunu likumu plānots noteikt skaidras uzvedības normas Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu īpašā režīma zonā.

«Brīvības piemineklis un Rīgas Brāļu kapi ir Latvijas neatkarības izcīnīšanas un cīņu simboli,» skaidro likumprojekta izstrādātāji Nacionālās apvienības Visu Latvijai!Tēvzemei un Brīvībai/LNNK deputāti, uzsverot, ka ir jānodrošina Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu saglabāšana un to vērtībai atbilstoša cieņas izrādīšana.

Ar jauno likumu plānots noteikt Brīvības pieminekļa un Rīgas brāļu kapu juridisko statusu, kultūrvēsturisko vērtību un izveidot uzraudzības padomi Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu kvalitatīvai saglabāšanai. Saeima to nodevusi izskatīšanai komisijās. Pēc likuma pieņemšanas citos normatīvos aktos plānots noteikt bargākus sodus par necienīgu izturēšanos pret šiem simboliem.

Komentāri

Pievienot komentāru