Jaunākais izdevums

Atpūtnieki pirmām kārtām lūko pēc piknika vietām, kuras var izmantot bez maksas. Par komerciālu piedāvājumu piknika vietas var kļūt ar papildu «āķīšiem»

Nav īsti skaidrs, kā radies vārds «pikniks», bet jēga ir saprotama – doties dabā, zaļumos, līdzi ņemot kaut ko ēdamu. Vikipēdijas šķirklī var lasīt norādi, ka pikniks ir maltīte dabā, tomēr atšķirībā no dienišķās maizes, ko bauda zemnieki, uz brīdi piesēžot, lai notiesātu azaidu, piknika obligātā sastāvdaļa ir atpūta. Tātad – daba, maltīte un vaļas brīdis. Ja pievēršas vietai, kur pikniks var notikt, pirmajā mirklī varētu domāt – kas gan cilvēkam daudz vajadzīgs? Zaļa zālīte? Vēlams, lai tā būtu īsi nopļauta. Ceļš, kas uz to aizved? Vēlams – līdzens. Galds, soli, lai būtu ērtāk, vēlmes pēc ērtībām aug arī piknikotājiem.

Nozīmīga komponente

Vietas, kur cilvēki dabā var atpūsties, paēst, piedāvā daudzi – pašvaldības, to tūrisma informācijas centri, viesu mājas un citas tūrisma organizācijas un komersanti. «Piknika vietas ir svarīga daļa no tūrisma infrastruktūras. Tā ir nozīmīga komponente ceļošanai dabā,» saka Latvijas lauku tūrisma asociācijas Lauku ceļotājs prezidente Asnāte Ziemele. Bieži vien piknika vietas ir papildu pakalpojums, ko piedāvā viesu mājas. «Cilvēki uzturas ārā, gatavo ēst uz ugunskura vai īpaši ierīkotā lauku virtuvē. Tā ir daļa no lauku dzīves baudīšanas,» viņa turpina. Iespēju pagatavot ēdienu uz ugunskura mēdz izmantot semināru vai pasākumu rīkotāji. Kopīgi gatavota zupa uz ugunskura varot iznākt pat lētāk nekā parasta kafijas pauze.

Ķekavas novada bioloģiskās zemnieku saimniecības Valmoniras saimnieks Ilgvars Bite stāsta, ka atpūtniekiem piedāvā it kā vienkāršas lietas – dabu un lauku vidi. «Klusums ir jaunais luksuss,» nosaka saimnieks. Kāzas, izlaidumi, bērnu dzimšanas dienas, organizāciju rīkotas sporta spēles ir biežākie iemesli izbraukumiem zaļumos. Zemnieku saimniecībā savā vaļā ganās mājdzīvnieki – tas piesaista ģimenes ar bērniem. «Protams, saskarsme ar mājdzīvnieku ir vienkārša lieta, taču daudziem cilvēkiem pašlaik tā vairs nav pieejama. Vissvarīgākais ir atmosfēra,» domā I. Bite.

Tukuma Tūrisma informācijas centra (TIC) vadītāja Ingrīda Smuškova stāsta, ka nereti jaunas atpūtas vietas tiek ierīkotas, īstenojot projektus, kas saistīti ar tūrismu. Piemēram, Tukums pirms pāris gadiem īstenotā veloprojektā kļuva par četrām atpūtas vietām bagātāks. Šīs vietas labiekārtotas ar galdu, soliem, informācijas plakātu, atkritumu urnu, kā arī pārvietojamu tualeti sezonas laikā.

Rīgas tuvumā jauku un plašu atpūtas vietu Doles salā piedāvā Daugavas muzejs. Muzejam tas ir kā papildu pakalpojums par visai nelielu samaksu. Muzeja atpūtas teritorijā iekārtotas ugunskura vietas un nojumes. Uz nojumēm piesakās lielākas cilvēku grupas jubileju svinēšanai, dažādiem ģimenes saietiem, darba kolektīvu pasākumiem. Savukārt uz ugunskura vietām parasti piesakās brīvdienu atpūtnieki. Muzejs piedāvā arī visas atpūtas teritorijas nomu dažādiem korporatīviem pasākumiem. Lielākais pieprasījums ir pavasarī, kad sākas sezona, kad visi pēc ziemas raujas atpūsties pie dabas un ir arī izlaidumu laiks. Piknikotāji papildus vēlas muzeja piedāvātās ekskursijas gida pavadībā, izstāžu apskates, bērnu un pieaugušo muzejpedagoģiskās nodarbības.

Vēsturiska funkcija

Viens no lielākajiem bezmaksas atpūtas vietu turētājiem ir valsts akciju sabiedrība Latvijas valsts meži (LVM). Tās pārziņā ir ap 400 atpūtas vietu visā Latvijā. Tās ierīkotas vietās, kuras cilvēki jau gadiem izmanto atpūtai, piemēram, upju krastos, kas tagad ir LVM pārziņā. Dažkārt tiekot veidotas jaunas atpūtas vietas pēc LVM vides speciālistu ierosinājuma, stāsta uzņēmuma komunikāciju speciāliste Dzintra Zālīte. Pēc labiekārtotām atpūtas vietām, kur piestāt, uzcelt telti, uzkurt ugunskuru, lūko arī aktīvās atpūtas cienītāji – laivotāji, velobraucēji. Gadās arī tā, ka laivotājiem domāto atpūtas vietu jau aizņēmusi kāda «sauszemes» kompānija.

Publiskās piknika vietas var izmantot jebkurš ne tikai Jāņos, bet jebkurā dienā. Speciāli ierīkotās vietās var kurināt arī ugunskuru. Tomēr LVM speciālisti atgādina, ka vasarā ir paaugstinātas ugunsbīstamības periods, kad mežā ugunskurus nevar kurināt.

Ierīkot un uzturēt

Atpūtas vietu ierīkošanai finansējums nereti tiek piesaistīts no Eiropas Savienības (ES) fondiem, piemēram, jau pieminētais veloprojekts Tukumā tika īstenots ar ES atbalstu. Ar ES līdzfinansējumu lauku tūrisma attīstībai var labiekārtot arī atpūtas vietas – ierīkot ūdens pumpi, nobruģēt celiņus un veikt citus labiekārtošanas darbus, piemin A. Ziemele.

Lai ierīkotu, ir vajadzīga gan griba, gan arī resursi, tomēr, kā rāda dažādu organizāciju pieredze, ierīkošanai tos atrast ir vieglāk nekā uzturēšanai.

«Labiekārtotas atpūtas vietas uzturēšana ir daļa no rūpēm par LVM tēlu. Ja atpūtas vieta ir izveidota, par tās uzturēšanu ir jārūpējas – lai atkritumi būtu savākti, lai galdi un soli būtu kārtībā,» saka Ainārs Sedlenieks, LVM komunikāciju speciālists. Par vietu uzturēšanu rūpējas gan paši LVM darbinieki, gan ir noslēgti līgumi ar vietējiem cilvēkiem. Sabiedrībai nozīmīgu vietu uzturēšanai LVM gadā atvēl 360 tūkstošus eiro, ar šiem līdzekļiem tiek koptas ne vien atpūtas vietas, bet arī takas, skatu torņi u.c. atpūtas infrastruktūra. Vēl 70 tūkstošus eiro gadā LVM tērē atkritumu savākšanai mežā kopumā, ne tikai atpūtas vietās. Daugavas muzejs lēš, ka atpūtas vietu uzturēšana gadā tam izmaksājot ap 980 eiro.

Meklē apsaimniekotāju

Apmeklētāji vēlas, lai vieta būtu ļoti laba un par velti, taču uzturēšanas izmaksas kopumā nav mazas, saka I. Smuškova. Cik maksā atpūtas vietu uzturēšana, ir grūti pateikt – tas atkarīgs no objekta, apmeklētāju biežuma, uzvedības. Piemēram, gandrīz 4 km garā Lielā Ķemeru tīreļu taka tiek pārbaudīta un sakopta reizi nedēļā. Ja laipas demolētas, tās ir jāsalabo. Plastmasas pudeles, kas peld purva ezeriņos, ar tīkliem jāizķeksē, tas prasa laiku un līdzekļus, lai cilvēkiem samaksātu.

Arī A. Ziemele atzīst, ka atpūtas vietu ierīkotājiem nākas rēķināties ar to, ka daļa cilvēku neprotot dabā uzvesties. Pamazām gan situācija uzlabojas.

Tukuma TIC vadītāja atzīst, ka nereti pašvaldība vai dabas teritoriju pārvaldītāji taku uzturēšanu labprāt nodotu privāto komersantu rokās. Taču ar ES fonda atbalstu veidotos objektus nedrīkst izmantot komerciāliem nolūkiem, līdz ar to komersantiem trūkst intereses. Dažās pašvaldībās atpūtas objektu uzturēšanā tiek iesaistīti Nodarbinātības valsts dienesta klienti. I. Smuškova zina teikt, ka Engures novada Lapmežciema pagastā jau vairākus gadus skolēni tiek iesaistīti atkritumu savākšanā pludmalē. Savukārt vairākus auto stāvlaukumus, pie kuriem atrodas arī atpūtas vietas, šī pašvaldība nodevusi apsaimniekošanā komersantiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

30. jūlijā Rīgā notiks slepens un elegants pop-up pikniks pilsētvidē, kura norises vietu pasākuma dalībnieki uzzinās tikai dažas stundas pirms vakariņu sākuma. Šādi pasākumi jau guvuši milzu popularitāti visā pasaulē, ik gadu pulcējot vairākus simtus un pat tūkstošus kultūras entuziastu un gardēžu.

Pop-up pikniks ir vakariņas pilsētvidē - skaistā, bet vakariņošanai neierastā, publiskā vietā. Šis pasākums ļauj izrauties no ikdienas rutīnas un sajusties kā tūristam paša pilsētā, ieraugot agrāk nepamanīto.

Tiem, kuri vēlas nokļūt slepenajā piknikā, iepriekš jānosūta pieteikums un jāsamaksā dalības maksa. Intriga par slepenās piknika vietas adresi tiek saglabāta līdz pat pēdējam brīdim un tikai pasākuma dienā plkst. 15 vakariņu dalībnieki saņems norādes, kur plkst. 18, eleganti baltā tērptiem, jāierodas, līdzi ņemot uzkodas, vīnu, galda dekorācijas un īstus traukus svētku atmosfēras radīšanai. Savukārt organizators ir parūpējies par visām atļaujām un saskaņojumiem pasākuma rīkošanai. Tāpat organizators nodrošina galdus, krēslus un muzikāli izklaidējošo daļu. Ir padomāts arī par aizņemtajiem vakariņotājiem, viņiem būs iespēja savlaicīgi pasūtīt ēdienus piknika grozam, kurus sarūpēs Vīna bāra Garage pavāri. Pārējais pasākuma process un pasākuma atmosfēra tiek radīta kopīgi sadarbojoties, un procesā tiks iesaistīti visi vakariņu viesi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atkritumu apsaimniekošana

VARAM secina, ka A.Deglava ielas atkritumu kalns ir bīstams cilvēku dzīvībai

Zane Atlāce - Bistere, 18.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienests (VVD), veicot pārbaudi A.Deglava ielas atkritumu kalnā, konstatējis, ka iedzīvotāji ne tikai brīvi var piekļūt aprakto atkritumu kalnam, bet arī uz tā atrodas pārbaudes laikā, par to VVD savā ziņojumā piektdien, 18.augustā informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM).

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards skaidro: «Rīgas dome (RD) pārkāpj ar VARAM kā projektu uzraugošo institūciju noslēgto līgumu, pieļaujot brīvu iedzīvotāju piekļuvi atkritumu kalnam, tādējādi riskējot ar viņu dzīvībām. Tā joprojām ir izgāztuve un uz šī kalna nedrīkst atrasties vismaz piecus gadus vai arī līdz brīdim, kamēr monitorings uzrāda, ka šī vieta vairs nav bīstama iedzīvotāju veselībai un dzīvībai. Neievērojot noteikumus, Rīgas dome riskē arī ar nodokļu maksātāju naudu, kas būs jānovirza, lai atmaksātu Eiropas Savienības struktūrfondu izlietojumu.»

Vide šajā atkritumu kalnā arī pēc izgāztuves rekultivācijas saglabā potenciāli piesārņotas vietas statusu un nav izmantojama nekādām sabiedriskām aktivitātēm, līdz sistemātiski monitoringa rezultāti apliecina, ka iespējamā piesārņojuma izplatība ir novērsta. Šī vieta rada potenciāli lielu risku cilvēkiem un videi. VARAM vairākkārt ir norādījusi RD, ka tās pienākums ir novērst iedzīvotāju piekļuvi rekultivētajai izgāztuvei, atgādinot, ka tieši šim nolūkam, projekta ietvaros tika finansēta arī žoga izbūve, kā ierosinājums tika izteikts arī fiziskās apsardzes posteņa izveide projekta teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Eksbaņķieris Arnolds Laksa saimnieko muižas dārzos

Kristīne Stepiņa, 25.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eksbaņķieris Arnolds Laksa Pārdaugavā ir ierīkojis brīvdabas atpūtas teritoriju 64 hektāru platībā Esena Pārdaugavas dārzi, kas tiks atklāta jūnija sākumā

Tur tiek gaidīti visi tie, kas vēlas relaksēties pie dabas krūts, svaigā gaisā nodarboties ar sportiskām aktivitātēm vai no darba birojā uz kādu brīdi pārcelties uz zaļu pļavu. Teritorijā ietilpstošajos Klusajos dārzos izīrēšanai vasaras sezonas garumā tiks piedāvātas dārza mājiņas ar zemes pleķīti, kurā pilsētnieki varēs rušināties, stādot puķes un dārzeņus.

A. Laksa cer, ka Esena Pārdaugavas dārzi pāris gados kļūs par rentablu projektu, un vēlas, lai ar to nodarbojas viņa bērni. Brīvdabas atpūtas teritorijas vadīšanu viņš ir uzticējis savai meitai Dinnijai.

Daļā teritorijas ir iespējama apbūve, visticamāk, nākotnē tur varētu tapt nelielas ēkas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzņēmumu pamanītu starptautiskās izstāžu halles plašumos, tam ir jāizceļas ar savu stendu un jāmudina apstāties, reaģējot uz ieraudzīto

Par atraktīva stenda izveidi domā lielākā daļa pašmāju uzņēmumu, šķērslis ir stenda ražošanas un tā transportēšanas izmaksas. Uzņēmumu pieredze, iekārtojot stendu, ir dažāda – vieni visu nepieciešamo aprīkojumu īrē uz vietas un to papildina ar uzņēmuma logo, informatīviem materiāliem, video projekcijām, citi stendu izgatavo Latvijā un to transportē uz starptautiskām izstādēm.

SIA Nordic Homes ārvalstu izstādēs izmanto pop-up tipa stendu, kam ir salīdzinoši vienkārša un viegla konstrukcija, tas ir mobils, tā uzstādīšana un nojaukšana ir vienkārša un ērta. Stenda vizuālais risinājums nepieciešamības gadījumā ir viegli maināms, pārdrukājot tā uzrakstus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

MadCity Rīga rīkotajā ideju konkursā par Daugavas krastmalas izmantošanu žūrija galvenajai balvai – 1000 eiro- nominējusi Ievas Vītolas Deusas projektu “Saulrieta vērošanas tribīnes”.

Tribīnes iemēģināt Rīgas iedzīvotāji un viesi varēs jau šogad, pilsētplānošanas pasākuma MadCity norises laikā augustā un septembrī.

Ideju konkursa mērķis bija atrast jaunas un neparastas idejas krastmalas izmantošanai, kuras veicinātu aktīvu Daugavas krastmalas izmantošanu Rīgas centrālajā daļā, tai skaitā uzturēšanos krastmalā.

"Iesniegtie 105 ideju projekti skaidri apliecina, ka esam radoša sabiedrība un arī paši gatavi rūpēties par sev labvēlīgu dzīves telpu. Priecē ideju daudzveidība un mērogs. Fakts, ka daļa no idejām papildina viena otru, liecina par to, ka sabiedrībai ir vienota vīzija par to, ko tā vēlētos redzēt Daugavā un tās krastos Rīgā. Savietojot visas šīs idejas kopā, Rīga tiešām iegūtu Ziemeļeiropā unikālu pastaigu un atpūtas vietu. Par to, kādā veidā notiks konkursa “Atlūzusī krastmala” ideju “krustošana”, kur tiks uzstādītas Saulrieta vērošanas tribīnes, kādas vēl aktivitātes paredzētas augusta un septembra mēnešos, informēsim plašāku sabiedrību 27. jūlijā uz kuģa “Rīgas pērle” (pietauvots zem Vanšu tilta), galvenās balvas pasniegšanas ceremonijā," atklāj Neils Balgalis, pilsētplānotājs, MadCity Rīga organizators.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvkompānijas “Merks” jaunākajā dzīvojamajā projektā “Merks Duntes Zīles”, Pededzes ielā iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm.

Projekta ietvaros ir plānots uzbūvēt divas ēkas, četrstāvu un piecstāvu, ar kopumā 84 dzīvokļiem, kurus plānots pabeigt līdz 2022. gada maijam.

Kopš darbu uzsākšanas aprīlī, pabeigti rakšanas un pāļu izbūves darbi, kā arī norit dzelzsbetona pamatu izbūves darbi.

“Merks Duntes Zīles” atradīsies vienā no vismazāk apbūvētajām apkaimēm Rīgā, pie Skanstes apkārtnes, kas ir iecienīta vieta ģimenēm un jaunajiem profesionāļiem. Projekta energoefektīvajās ēkās būs pieejami 2 līdz 4 istabu dzīvokļi ar kopējo platību 40 – 95 m2. Dzīvokļu cena plānota 71 000 – 183 000 eiro.

Ēku pagrabstāvos atrodas ērtas privātās noliktavas, ratiņu telpa, kā arī 42 m2 atpūtas telpa ēku iedzīvotājiem vai pazemes autostāvvietas iegādei, atkarībā no izvēlētās dzīvojamās ēkas. Abās ēkās būs pieejams lifts, kurš savienojas arī ar pagrabstāvu. Visos dzīvokļos būs pieejami balkoni vai lodžijas, kur būs vieta augu kastēm, kā arī augstie 2.75m griesti dzīvoklī radīs plašuma un mājīguma sajūtu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

FOTO: Bijušās izgāztuves vietā par 8,38 miljoniem eiro taps Latvijā lielākā pikniku zona

Dienas Bizness, 21.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušās izgāztuves teritorijā Rīgā, Augusta Deglava ielā tiks izveidots viens no lielākajiem galvaspilsētas parkiem, kurā jau nākamgad ierīkos bērnu rotaļu laukumu un valstī lielāko pikniku zonu. Par to trešdien, iepazīstoties ar paveikto izgāztuves sakārtošanā, informēja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Bijušās izgāztuves vietā starp Pļavnieku un Purvciemu apkaimēm vairāk nekā 20 hektāru platībā kopš pagājušā gada tiek veikta teritorijas sakārtošana, kuras gaitā jau izveidots teju 36 metrus augsts mākslīgs kalns, kas ir viens no augstākajiem punktiem galvaspilsētā, informē Rīgas dome.

«Projekts ir līdzfinansēts ar Eiropas Savienības naudu, tā galvenais mērķis ir vides sakārtošana un nosacījumi paredz, ka vairākus gadus nedrīkst veikt kapitālu būvniecību. Tāpēc kalnu pagaidām izmantot nevarēs un pacēlāju slēpotājiem vēl nebūs. Tomēr rīdzinieki jau ziemā tiks pie distanču slēpošanas trases, vasarā izgāztuvei blakus esošajā teritorijā izveidos jaunu bērnu rotaļu laukumu, kā arī tiks izveidota Latvijā lielākā piknika zona – ar 40 galdiem un griliem. Tiks uzstādīta Ziemassvētku egle un vasarā varēs notikt līgošanas pasākumi,» norādīja N. Ušakovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rotaļlietu zīmola Lavendertoys radītāja Zane Gusta kopā ar vīru cer vēl šovasar uzņemt pirmos viesus rekreācijas centrā LavenderVilla.lv, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Fotogrāfijas - raksta galerijā!

Tikai 15 km no Liepājas, priežu audzes vidū, 3,9 ha lielajā Mārsilu saimniecībā līdzās Gustu ģimenes mājai, suņu voljēram, dīķim, piknika vietām un diviem lavandas laukiem jau uzstādīts pirmais viesu namiņš. Tas ražots turpat – Grobiņas novadā, uzņēmumā VIA-S modular houses. Pavisam šādu namiņu Mārsilos būs trīs, un viss komplekss kopā veidos pamatu rekreācijas centram LavenderVilla.lv, stāsta projekta īstenotāja, SIA Zoovilla valdes priekšsēdētāja Zane Gusta. Rekreācijai – cilvēka fizisko, garīgo un emocionālo spēju atjaunošanai – šeit ir gandrīz ideāli apstākļi, uzskata idejas autore.

Dienas Bizness tikās ar Zani Gustu pirms trim gadiem, kad veikalos tikko parādījās viņas izlolotās rotaļlietas ar zīmolu Lavendertoys – lina auduma dzīvnieciņi, pildīti ar lavandas ziediem. Jau toreiz Zanei galvā rosījās domas par daudzveidīgas lavandu saimniecības izveidi, jo pēc vairākiem ASV un Anglijā pavadītiem gadiem Latvijas lauki jaunajai uzņēmējai likās piemērota vieta ģimenei. Gaidot meitiņu, rotaļlietas un lavandas radīja pozitīvas izjūtas un radošā ideja arī ātri kļuva populāra. Taču lavandas dzīvnieciņu veiksmes stāsts ir nesis Gustu ģimenei arī vilšanos – radās daudz pakaļdarinātāju, turklāt daudzi tirgotāji nebūt nesteidzās norēķināties, un uz samaksu nācies gaidīt pat gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Par vairāk nekā miljonu eiro Valmierā top aktīvās atpūtas parks Mežs

Db.lv, 26.04.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā Valmieras skeitparka teritorijā Rīgas ielā aprīlī uzsākta sporta un aktīvās atpūtas parka "Mežs" būvniecība - tā būs apstādījumiem bagātīga teritorija ar aktīvās atpūtas elementiem, informē pašvaldībā.

Sporta un aktīvās atpūtas parks "Mežs" tiks izbūvēts 11152 m2 lielā platībā bijušā skeitparka, kā arī turpat blakus esošā nožogotā bērnu rotaļu laukuma vietā. Parkā būs atsevišķas zonas skeitparkam un velo trasei. Daudzfunkcionālai izmantošanai piemērotais vairāku līmeņu 1096 m2 lielais skeitparks ar cieto segumu būs piemērots dažādu līmeņu braucējiem un atradīsies tuvāk Rīgas ielai esošajā teritorijas daļā. Velotrase projektēta ar dažāda augstuma uzbērumiem, vitrāžām, platformām.

Pulcēšanās vietu un skatītāju tribīnes ir paredzēts izvietot nogāzē gar veloveikala "Eži" un Vidzemes džudo skolas "Valmiera" ēku. Aptuveni 200m2 lielā pulcēšanās laukuma ar tribīnēm pamatfunkcija būs strītbols. Laukums pielāgojams dažādām vajadzībām, piemēram, publisku pasākumu organizēšanai. Turpat netālu paredzēta atsevišķa moduļu tipa tualetes ēkas izbūve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Jaunais Dammes Lido atšķiras ar grilēšanas galdiem

Lelde Petrāne, 19.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Imantā atklātais Lido restorāns tirdzniecības centrā Damme atšķirsies ar jaunu konceptu - tajā vakaros apmeklētājiem tiks piedāvāti grili. Šis koncepts gan vēl ir izstrādes stadijā un tiks piedāvāts nākotnē.

Kā biznesa portālam db.lv pastāstīja dizainere Evija Ķirsone, Lido padomes priekšsēdētāja Gunāra Ķirsona meita, kura veidojusi jaunā Dammes Lido interjeru, šīs idejas pirmsākumi meklējami nu jau slēgtajā restorānā Staburags.

FOTO: Atklāj jauno Imantas Lido restorānu

Dammes Lido vairāki galdi ir aprīkoti ar tvaika nosūcējiem līdz ar to apmeklētājiem būs iespējams turpat restorānā iegādāties maltīti un, pēc savas gaumes, pašiem pie galda to pagatavot. Visu nepieciešamo grilēšanai iekārtos Lido darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Uzsāk 12 miljonu eiro vērta projekta attīstīšanu Ganību dambī

Zane Atlāce - Bistere, 19.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centra rajona apkārtni Ganību dambī nākamā gada vasarā papildinās jauns lielākā nekustamo īpašumu attīstītāja «Bonava Latvija» dzīvojamais projekts, ko veidos veidos trīs piecstāvu nami ar 133 dzīvokļiem, informē uzņēmumā.

Projekta tapšanā kopumā paredzēts investēt 12 miljonus eiro.

«Dzīvojamais fonds Rīgā atjaunojas pārāk lēni – trūkst jaunu, energoefektīvu mūsdienīga plānojuma mājokļu plašam iedzīvotāju lokam par pieejamu cenu. Dzīvoklis šajā projektā ir gudra alternatīva tiem, kuri vēlas dzīvot Klusajā centrā, taču nav ar mieru pārmaksāt. Turklāt mēs nebūvējam vienkārši ēkas, mēs labiekārtojam teritoriju ar daudzveidīgām atpūtas iespējām pašā pilsētas sirdī. Šajā vietā būs vairāki bērnu rotaļu laukumi, piknika zona kopā sanākšanai, multifitnesa stacija vingrošanai, kā arī lielizmēra soliņi jeb zviļņi nesteidzīgākai atpūtai,» atklāj projekta attīstības vadītājs Elgars Vecvagars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Sāks 17 miljonus eiro vērto Skanstes teritorijas revitalizāciju

Zane Atlāce - Bistere, 05.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments maijā sāks labiekārtot Skanstes apkaimi, izveidojot jaunas ielas, publiski pieejamu parku un citu infrastrukūru, kā arī iestādot ap 1000 koku, informē pašvaldībā.

Projekta "Skanstes teritorijas revitalizācijas 1. kārta" gaitā tiks veikta Lapeņu ielas, Jāņa Dikmaņa, Jāņa Krūmiņa, Jāņa Daliņa ielu izbūve un inženierkomunikāciju (ūdensvada, sadzīves kanalizācijas, lietusūdens kanalizācijas un ielu apgaismojuma) izbūve. Tāpat projekta gaitā plānots izbūvēt lietusūdens uzkrāšanas un novadīšanas sistēmu un labiekārtot projekta teritoriju, izveidojot ar citām pilsētas daļām labi savienotu apkaimi, veicinot uzņēmējdarbības attīstību Skanstes apkaimē.

"Skanstes revitalizācijas projekts paredz izbūvēt jaunas ielas un inženiertīklu infrastruktūru, kā arī izveidot pilsētniekiem pieejamu zaļo zonu, kurā atradīsies gan parks, gan kanālu sistēma. Tādā veidā attīstīsim un sakārtosim šo pilsētas tuvējā centra teritoriju, kas patlaban ir visai nolaista un aizaugusi. Infrastruktūras attīstība nesīs sev līdzi privātās investīcijas jaunu biroju projektos un jaunās darbavietās, kas ir iemesls, kādēļ Eiropas Savienība atbalsta šo revitalizācijas projektu. Būvniecības laikā būs nodarbināti vairāk nekā 70 cilvēki, tādā veidā stimulējot Rīgas ekonomiku koronavīrusa izraisītās lejupslīdes apstākļos," norāda Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora p.i. Ilze Purmale.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

LU Botāniskais dārzs kļūst apmeklētājiem interesantāks un draudzīgāks

Lelde Petrāne, 07.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā šogad ir notikuši ievērojami atjaunošanas un labiekārtošanas darbi. Rudenī ir pabeigta žoga rekonstrukcijas otrā kārta un dendrārija daļas atjaunošana, kas pēc vairāku desmitu gadu pārtraukuma atkal ir atvērta apmeklētājiem.

Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā pēdējos trīs gados notiek apjomīgi teritorijas atjaunošanas un kolekciju papildināšanas darbi.

Turpinot pagājušajā gadā iesākto, Botāniskajā dārzā šoruden ir noslēgusies žoga atjaunošanas otrā kārta: ar jaunu žogu 540 m garumā ir nomainīts līdzšinējais, kas atdala dārzu no Kuldīgas ielas zemju īpašumiem. Savukārt dendrārijā, ko pilsētas pusē ietver Dzirciema iela un Jūrmalas gatve, ir iekārtoti jauni un atjaunoti esošie pastaigu ceļi, radītas jaunas atpūtas vietas, sakopti koki un iestādīti jauni augi. Šī teritorija pēdējos gadu desmitos nebija pieejama apmeklētājiem. Tagad jauno pastaigu ceļu garums dendrārijā pārsniedz puskilometru. Ir sakārtots arī 105 metrus garais esošā ceļa posms, izveidojot kvalitatīvu grants segumu. Jauno ceļu trasējums ir radīts iepriekš bijušu celiņu vietās, kuri bija izzuduši pēdējo 40 gadu laikā. Dārza viesu ērtībai dendrārijā ir izveidotas arī jaunas atpūtas vietas un skatu laukumi ar atpūtas soliem un piknika galdiem. Dendrārijā ir izveidoti daudzveidīgi un krāsaini dekoratīvo krūmu stādījumi, izvēloties gan vēsturisko muižu parkiem raksturīgus krūmus (sniegogas, sorbārijas, filadelfi, plūškoki, sausserži), gan eksotiskus kokaugus, kas papildina dārzā esošās augu kolekcijas. Kokaugi ir stādīti brīvās, ainaviskās grupās. Ir veikta arī esošo koku inventarizācija, novērtēts to stāvoklis un izstrādātas rekomendācijas koku sakopšanā. Balstoties uz tām, ievērojams darbs ir paveikts pie koku vainagu sakopšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts mežu apsaimniekotāja valsts a/s Latvijas valsts meži peļņa 2022. gada deviņos mēnešos pirms nodokļu nomaksas sasniedza 186,4 miljonus eiro, kas ir par 87,7 milj. eiro vairāk, salīdzinot ar tādu pašu laika periodu pērn.

A/s Latvijas valsts meži” (LVM) skaidro, ka to galvenokārt ietekmējusi par 24,36 EUR/m3 jeb 47% augstāka vidējā apaļkoksnes sortimentu pārdošanas cena meža nozarē.

«Uzņēmums ir ne vien sasniedzis augstus peļņas rādītājus, bet arī spējis ievērojami palielināt enerģētiskās šķeldas piegādes apjomus Latvijas siltuma ražošanas uzņēmumiem. Tāpat pozitīvi vērtējams šajā periodā piegādātais augstais minerālo materiālu apjoms ceļu būvētājiem, īstenojot nozīmīgus valsts infrastruktūras objektus. Tomēr turpmākajā periodā iezīmējas arī vairāki būtiski izaicinājumi – arvien asāk izjūtam kvalitatīvu mežizstrādes pakalpojumu sniedzēju trūkumu, jo īpaši meža kopšanas darbos, savukārt globālās ekonomikas bremzēšanās neapšaubāmi ietekmēs arī koksnes tirgu,» situāciju skaidroja LVM padomes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piedāvā nakšņošanu caurspīdīgā teltī un braucienu ar elektrodēli

Monta Glumane, 19.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums SIA «E-Team» izveidojis savu pirmo projektu - piedzīvojumu parku «Austrumu Forts», kas apmeklētājiem piedāvā netradicionālas atpūtas iespējas Liepājā uz salas ar fortifikācijām, biznesa portālam db.lv pastāstīja uzņēmuma īpašnieks Kristaps Reinfelds.

Galvenā atpūtas parka ideja ir attīstīt un sniegt vēl neredzētas aktivitātes Liepājā un Latvijā. Šobrīd uzņēmums piedāvā nakšņošanas iespējas caurspīdīgā teltī un izbraucienus ar elektrodēli.

Atpūtas parkā sākot no 29. jūnija būs iespēja palikt caurspīdīgā teltī «burbulī», kurā ir paredzēts nakšņot diviem cilvēkiem. «Nakšņojot tajā paveras skats uz zvaigznēm, tajā pat laikā neatrodoties ārā, tādējādi sniedzot komfortu, kāds ir guļot iekštelpās un skatu, kāds iespējams atrodoties zem klajas debess,» stāsta uzņēmuma īpašnieks. Šobrīd rezervācijai pieejamas trīs teltis, kas ražotas Ķīnā un katra no tām ir izveidota savā krāsu akcentā.

Tiem, kurus satrauc fakts, ka teltis ir caurspīdīgas, uzņēmuma īpašnieks mierina: «Teltīs dienas laikā ir karstāks nekā ārā, bet tajā uzturēšanās paredzētā vakarā un pa nakti, tādēļ temperatūra tajā laikā ir normas robežās. Tās izvietotas redzamās vietās, bet tajās būs aizvelkams aizkars, kuru no iekšpuses varēs aizvilkt. Kā arī teritorija nakts laikā nebūs brīvi pieejama apmeklētājiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Lielā tīreļa laipas apkārtnē attīstīs dabas tūrismu; ievieš maksas autostāvvietu

Dienas Bizness, 20.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielā tīreļa laipas apkārtnē Ķemeru nacionālajā parkā tuvākajos gados plānots attīstīt tūrisma pakalpojumus un uzlabot teritorijas apsaimniekošanu. Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) noslēgusi līgumu ar SIA Rabarbers BR, kas ieguvusi tiesības līdz 2018.gada 31.maijam 4,7 ha plašā iznomātā teritorijā uzlabot autotransporta plūsmu, nodrošināt atkritumu savākšanu, kā arī citus pakalpojumus, kas, ņemot vērā ievērojamo apmeklētāju plūsmu, nepieciešami iecienītajā dabas tūrisma objektā un apkārtnē, informē DAP.

SIA Rabarbers BR ir izstrādājis tūrisma pakalpojumu attīstības plānu, kas paredz nodrošināt arī tūrisma informācijas sniegšanu Lielās tīreļa laipas apmeklētājiem, ierīkot un uzturēt ugunskura un piknika vietas, sniegt gidu pakalpojumus u.c.

Liela daļa pakalpojumi apmeklētājiem joprojām būs pieejami bez maksas, t.sk. Lielā tīreļa laipas apmeklējums, auto apgriešanās laukuma un labierīcību izmantošana. Arī Dabas aizsardzības pārvaldes veidotie informācijas materiāli komersanta izveidotajā informācijas punktā būs pieejami bez papildus samaksas. Tomēr, lai Lielā tīreļa laipas apkārtnē ilgtermiņā varētu attīstīt papildus pakalpojumus apmeklētāju ērtībām, kā arī uzlabotu esošo situāciju ar auto novietošanu, SIA Rabarbers BR par transportlīdzekļu novietošanu pie Lielā tīreļa laipas turpmāk iekasēs maksu – 2 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

McDonald's kopā ar Rīgas mežiem uzstādījuši pirmās viedās atkritumu tvertnes

Db.lv, 25.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rūpējoties par tīru vidi, padarot ērtāku atkritumu apsaimniekošanu, īpaši galvaspilsētas centrā, restorānu ķēde "McDonald"s" sadarbībā ar SIA "Rīgas meži" uzstādījusi viedas, jaunas funkcionalitātes atkritumu tvertnes.

Tās ir aprīkotas ar mehānismu, ko darbina saules enerģija, nodrošinot gudru un ilgtspējīgu atkritumu izmešanu, saplacināšanu un apsaimniekošanu SIA "Rīgas meži" apsaimniekotajās teritorijās.

"Cilvēki labprāt bauda "McDonald"s" maltītes gan uz vietas 14 "McDonald"s" restorānos Latvijā, gan izvēlas tās līdzņemšanai un ēšanai ārpus restorāna – mājās, ielās vai parkos. Kā atbildīgam uzņēmumam mums rūp iepakojums, tādēļ "McDonald’s" stratēģijas ietvaros mērķtiecīgi izstrādājam dažādus risinājumus, kas samazina iepakojuma daudzumu un atkritumu apjomu. Šogad "McDonald"s" pirmo reizi ir apvienojis spēkus ar "Rīgas mežiem", lai kopā aicinātu iedzīvotājus atbildīgi parūpēties par izlietoto iepakojumu, iemetot tos atkritumu tvertnēs. "Rīgas mežu" apsaimniekotajos parkos uzstādītās viedās atkritumu tvertnes būs mūsdienīgs un ērts risinājums atkritumu izmešanai un mudinās cilvēkus parūpēties gan par izlietoto "McDonald"s" maltīšu iepakojumu, gan citiem atkritumiem, kopā uzturot tīru un patīkamu vidi galvaspilsētā," saka "McDonald"s" vadītājs Baltijas valstīs Vladimirs Janevskis (Vladimir Janevski).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Rīgas dome turpina labiekārtot Lucavsalas centrālās daļas teritoriju, tādējādi par apmēram 14 hektāriem paplašinot jau izveidoto atpūtas zonu salas ziemeļu daļā. Kopējā Lucavsalas aktīvās atpūtas zona sasniegs gandrīz 30 hektārus, informē Rīgas dome.

Lucavsalas centrālajā daļā pašlaik notiek teritorijas rekultivācija: tiek izvesti sadzīves atkritumi un no padomju laikiem palikušie dzelzsbetona paneļi, planēta zemes virskārta un izzāģēti koku zari, sakopta Mazās Daugavas krasta nogāze. Šogad tur ierīkos jaunus gājēju celiņus, paplašinās pludmales zonu, izveidos jaunu gājēju promenādi gar Daugavas krastu, uzstādīs atpūtas soliņu un velostatīvus. Tiks uzstādīta arī video novērošanas iekārta, kā arī ierīkos glābšanas staciju – pašvaldības policijas posteni. Šajā Lucavsalas daļā apmeklētāju ērtībām vēl izveidos labiekārtotas piknika vietas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Nosvinēti spāru svētki namu kompleksam Sermuliņu ielā

Zane Atlāce - Bistere, 03.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītājs Bonava Latvija pērnā gada nogalē uzsāka divu daudzdzīvokļu ēku būvniecību Rīgā, Sermuliņu ielā, kuru nodošana ekspluatācijā plānota jau šī gada nogalē.

Atzīmējot projekta nozīmīgāko būvdarbu pabeigšanu, augusta ieskaņā namiem nosvinēti tradicionālie spāru svētki.

Sermuliņu ielas projekts atrodas Pētersalas/Andrejsalas apkārtnē, un to veido divas četru un piecu stāvu ēkas. Pašlaik rezervēti un pārdoti ir jau 80 no kopumā 88 dzīvokļiem, informē attīstītājs. Dzīvokļi ir veidoti lielumā no 1 līdz 4 istabām, un katrā no tiem pieejams balkons. Mājokļi tiek piedāvāti ar pilnu iekšējo apdari, ko katram iedzīvotājam ir iespēja izvēlēties. Ēku iemītniekiem piešķirtas arī bezmaksas mantu glabātuves pagrabstāvā un iespēja iegādāties vietu slēgtā virszemes autostāvvietā.

«Projekta atrašanās vietas būtiskākā priekšrocība ir perspektīvā apkaime, tam atrodoties tuvumā Rīgas centram. Tas, savukārt, izskaidro šī brīža dzīvokļu īpašnieku segmentu – tie vairumā ir jaunie profesionāļi līdz 30 gadu vecumam, kā arī jaunās ģimenes ar stabilām darba attiecībām un ienākumiem,» skaidro Mikus Freimanis, Bonava Latvija attīstības projektu vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Izsludināts iepirkums Rīgas televīzijas torņa pārbūvei ar paredzamo līguma summu virs 30 miljoniem eiro

LETA, 09.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) ir izsludinājis Rīgas radio un televīzijas torņa un tehniski administratīvās ēkas Zaķusalā pārbūves iepirkumu ar paredzamo līguma summu virs 30 miljoniem eiro, aģentūru LETA informēja LVRTC.

Pašlaik ir sākta pārbūves veikšanas kandidātu atlase, kas ilgs aptuveni trīs mēnešus.

Konkursa rezultātā paredzēts atlasīt būvnieku, kurš pēdējo piecu gadu laikā kā galvenais būvdarbu veicējs ir veicis vismaz vienas ēkas jaunu būvniecību vai pārbūves būvdarbus, kur būvdarbu līguma izmaksas ir vismaz 20 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

LVRTC pārstāvji norāda, ka 2022.gadā, ņemot vērā ievērojamo būvniecības izmaksu pieaugumu, LVRTC veica Zaķusalas televīzijas torņa būvprojekta risinājumu paredzēto izmaksu aktualizēšanu, secinot, ka izmaksu pieaugums būtiski pārsniedz prognozes. Izsludināto iepirkumu pārtrauca un projekta ieceres pārskatīja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pašvaldība iecerējusi pie Bolderājas karjera izveidot labiekārtotu atpūtas vietu pilsētas iedzīvotājiem. Šeit plānots izveidot pludmales zonu, ierīkot bērnu rotaļu laukumu dažāda vecuma grupām, sporta zonu, izbūvēt velo un gājēju celiņus, piknika vietas un autostāvvietu, informē Rīgas domē.

Plānots attīrīt pašu teritoriju, ierīkot apgaismojumu, kā arī nākamgad pavasarī sāksies veloceliņa Imanta - Vakarbuļļi būvniecība, informēja Rīgas mērs Nils Ušakovs, kurš kopā ar kolēģiem trešdien aplūkoja šo vietu klātienē.

Fotogrāfijas galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Serdāns Baskāju takas pilnveidošanā šosezon ieguldījis vairāk nekā 50 000 eiro

NOZARE.LV, 02.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atpūtas bāzes Valguma pasaule Baskāju takas pilnveidošanā šosezon ieguldīti vairāk nekā 50 000 eiro. Tā šogad ir kļuvusi par vienu kilometru garāka un sasniegusi 2444 metru garumu.

Kā pastāstīja Valguma pasaules līdzīpašnieks Viesturs Serdāns, bijušais AS Lauku Avīze valdes priekšsēdētājs, Baskāju taka šogad ir kļuvusi ar dažādiem materiāliem bagātāka. Tagad tūristiem tiek piedāvāts ar basām kājām doties pāri pārstrādātām velosipēdu riepām, izbaudīt taku no pudeļu stikliem, Konfekšu taku, kas sastāv no kakao vellas, un daudzas citas.

Stiklu taka, ko veido slīpēti alus, šampanieša un citu pudeļu stikli, sākusi tapt jau pagājušajā gadā, kad atpūtas bāzes pārstāvji vākuši apkārtnē atstātās pudeles, kā arī iztukšojuši savus un kaimiņu krājumus. Šī taka ir paredzēta ne tikai ekstrēmu izjūtu cienītājiem, tai dodas pāri visi Baskāju takas tūristi, pagaidām neviens neesot savainojies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

FOTO: Pie Bolderājas karjera tiek labiekārtota atpūtas zona

Zane Atlāce-Bistere, 30.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie Bolderājas karjera top pludmales zona ar bērnu rotaļu laukumu, sporta zona, tiek izbūvēts velo un gājēju celiņš, piknika vietas un autostāvvieta. Drīzumā tiks sakārtots piebraucamais ceļš, kā arī izveidots volejbola laukums, informē Rīgas domē.

Teritorijas labiekārtošanu pašvaldība sāka 2016. gadā, attīrot to no dažādiem atkritumiem. Šogad un nākamgad tiks uzstādīts apgaismojums, kā arī izveidota glābšanas stacija, lai izveidotu vēl vienu oficiālu peldvietu.

Komentāri

Pievienot komentāru