Tehnoloģijas

Priekšapmaksas karšu lietotājiem topā numura saglabāšanas pakalpojums

Sanita Igaune, 22.11.2010

Jaunākais izdevums

Kopš pagājušā gada oktobra pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kas mainījuši operatoru, saglabājot tālruņa numuru. Priekšapmaksas sarunu karšu segmentā rādītājs ir pieaudzis teju divas reizes – no 4,4 līdz 8,1 tūkst., liecina Datorikas institūta Divi dati.

Šobrīd lietotāji, atbilstoši Gudriem.lv datiem, var izvēlēties starp deviņiem priekšapmaksas sarunu karšu tarifu plāniem. Četrus no tiem piedāvā Zelta Zivtiņa, trīs – O!Karte, bet BiFri un Amigo piedāvā katrs pa vienam.

DB jau rakstīja, ka Latvija numuru saglabāšanas pakalpojumu ir pieejams no 2005.gada 1.decembra. Tiesa, sākotnēji tas netika piedāvāts mobilo sakaru priekšapmaksas sarunu karšu īpašniekiem. Tie pakalpojumu varēja sākt izmantot no 2008.gada 1.februāra.

Latvijā salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības valstīm vēl salīdzinoši maz lietotāju izmanto numura saglabāšanas pakalpojumu. Šobrīd vislielākais ieguvējs no šā pakalpojuma ir mobilo sakaru operators Bite Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vadošie zinātnieki un mācībspēki no Latvijas Universitātes (LU), Rīgas Tehniskās universitātes (RTU), LU Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) un LU Matemātikas un informātikas institūta (LU MII), kas darbojas kvantu tehnoloģiju jomā, ir izveidojuši Latvijas kvantu iniciatīvu.

Apvienība palīdzēs pārraudzīt un koordinēt ar kvantu tehnoloģijām saistītās aktivitātes Latvijā, iesaistīties Eiropas kvantu tehnoloģiju sadarbības tīklos, sekot līdzi Latvijas industrijas vajadzībām un pārstāvēt tās intereses kvantu tehnoloģiju attīstībā.

Kvantu tehnoloģiju attīstība ir cilvēces mēroga izaicinājums, kura pārvarēšanā ir jāiesaistās ikkatrai valstij, un šī iniciatīva ir veids, kā Latvija iesaistās šajā izaicinājumā. Latvijas Kvantu iniciatīvas izveide ir iespēja savienot Latvijas zinātniekus ar Eiropas un pasaules zinātniekiem, koordinēt Latvijā veiktās aktivitātes kvantu tehnoloģiju jomā, lai tās būtu mērķtiecīgas un rezultatīvas. Iniciatīvas ietvaros norisināsies sadarbība ne tikai zinātnieku starpā, bet arī tiks iesaistīti uzņēmumi un valsts institūcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

CSDD Transportlīdzekļu reģistru pilnveidos Datorikas institūts DIVI

Sanita Igaune, 26.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) iepirkumā par Transportlīdzekļu reģistra programmatūras pilnveidošanu un uzturēšanu ir uzvarējis Datorikas institūts DIVI.

Iepirkuma uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā pieejamā informācija liecina, ka iepirkuma līgumcena ir 81 tūkst. Ls.

IUB atzīmēts, ka ar izņēmuma tiesību aizsardzību saistītu iemeslu dēļ līguma izpildi var nodrošināt tikai Datorikas institūts DIVI, kurš ir Transportlīdzekļu reģistra programmatūras izstrādātājs un autortiesības uz šīs programmatūras izmaiņu veikšanu pieder minētajam uzņēmumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Bite visaktīvāk «copē» konkurentu klientus

Sanita Igaune, 11.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlijā 59% no visiem tiem cilvēkiem, kas mainīja operatoru, saglabājot savu esošo numuru, izvēlējās Biti, liecina Datorikas institūts DIVI apkopotie dati. Aktīvāki nekā iepriekš ir kļuvuši pēcapmaksas klienti.

Arī pērnā gada laikā visvairāk jeb 58% Latvijas iedzīvotāju, mainot mobilo sakaru operatoru saglabājot veco tālruņa numuru, pārgāja pie Bites.

DB jau rakstīja, ka Latvija numuru saglabāšanas pakalpojumu ir pieejams no 2005.gada 1.decembra. Tiesa, sākotnēji tas netika piedāvāts mobilo sakaru priekšapmaksas sarunu karšu īpašniekiem. Tie pakalpojumu varēja sākt izmantot no 2008.gada 1.februāra.

Datorikas institūts DIVI nodrošina mobilo tālruņu numuru portācijas iespēju starp Latvijas telekomunikāciju operatoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

No numura saglabāšanas pakalpojuma pērn visvairāk iegūst Bite

Sanita Igaune, 06.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērnā gada laikā visvairāk jeb 58% Latvijas iedzīvotāju, mainot mobilo sakaru operatoru saglabājot veco tālruņa numuru, pārgāja pie valstī jaunākā mobilo sakaru operatora Bites Latvija, liecina Datorikas institūta DIVI apkopotā informācija.

Bite Latvija klientu skaits 2010. gadā ir pieaudzis par vairāk nekā 80 tūkst. lietotāju. Vislielākā aktivitāte, mainot operatoru, bijusi priekšapmaksas karšu lietotāju vidū – sasniedzot 62%.

Operatoru maiņu lielā mērā ietekmē cilvēku izpratne par procesa vienkāršību, turklāt klienti arī novērtē iespēju saglabāt savu esošo numuru, norāda Bite Latvija Mārketinga vadītāja Kristīne Britāne.

Datorikas institūts DIVI nodrošina mobilo tālruņu numuru portācijas iespēju starp Latvijas telekomunikāciju operatoriem. Pašlaik numura portācija aizņem līdz piecām darba dienām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

IT pētniecības projektos līdz 2015.gadam investēs 11,5 milj. Ls

Sanita Igaune, 11.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veidotu ilgtermiņa sadarbību starp IKT uzņēmumiem un zinātnes institūcijām, darbu uzsāk IT Kompetences centrs. Kopumā pētniecības projektos līdz 2015.gada otrajai pusei ir plānots investēt 11,513 milj. Ls, no kuriem 6,184 milj. Ls tiks piesaistīti no Eiropas struktūrfondiem.

«Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozare Latvijā ir prioritāra nozare un IT kompetences centra nodibināšana ir vēl viens būtisks solis nozares attīstībā,» atzīmē IT Kompetences centra vadītāja, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente Signe Bāliņa, norādot, ka tādējādi tiks radīti jauni produkti pasaules tirgum.

Galvenie IT kompetences centra darbības virzieni būs valodu tehnoloģiju un biznesa procesu analīzes tehnoloģiju veicināšana.

IT kompetences centra dibinātāji un dalībnieki ir nozares uzņēmumi – Biomehānikas un fizikālo pētījumu institūts, Datorikas institūts DIVI, Datorzinību centrs, Dynamic Research, FMS Software, Kurzemes datorcentrs, Lattelecom Technology, OptimEyz, RIX Technologies, Tilde, kā arī zinātniskie partneri – Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte un Ventspils Augstskola. Sadarbības partneris ir Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Sūdzas par Jaunā Rīgas teātra biļešu tirdzniecības sistēmas konkursu

Žanete Hāka, 25.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) saņēmis divas sūdzības Jaunā Rīgas teātra izsludinātajā konkursā par biļešu tirdzniecības nodrošināšanu vienotā elektroniskā tīklā un ar to saistītajiem pakalpojumiem, liecina paziņojums IUB mājaslapā.

Sūdzību iesniedzis uzņēmums SIA Lattelecom BPO, jo uzskata, ka iepirkumu komisija, pārbaudot pretendentu kvalifikāciju, nepamatoti to atzinusi par atbilstošu konkursa nolikuma prasībām, skaidro kompānijas pārstāve Līga Bite.

Konkursa rezultātus apstrīdējuši arī SIA Computer Hardware design un SIA Biļešu paradīze. Paredzams, ka sūdzības tiks izskatītas 16. jūlijā.

Konkursā iepriekš uzvarēja SIA Datorikas institūts DIVI, SIA apvienībā ar DIVI grupa un kopējā paredzamā līgumcena ir 133 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru