Jaunākais izdevums

Nopludinātajos Panamas juridiskās firmas Mossack Fonseca dokumentos ir vārdi no Latvijas, tie ir interesanti, bet ne politiski svarīgi, sacīja Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica vadītāja Sanita Jemberga.

Re:Baltica par šo projektu bija informēta iepriekš, bet pie datiem tika decembrī. «Esam Izmeklējošo žurnālistu starptautiskā konsorcija (ICIJ) sastāvā, un, tāpat kā vienmēr, viņi izvēlas katrā valstī pētnieciskos žurnālistus, ar kuriem strādāt,» stāstīja Jemberga. «ICIJ sāka jaunu projektu, saviem žurnālistiem pateica, kas tas ir un par ko būs, un tā mēs tur nonācām.»

Centrs ceturtdien publicēs īsu kopsavilkumu par to, kas dokumentos bija atrodams saistībā ar Latviju.

«Ņemot vērā to, cik liela ir interese, mums ir doma ceturtdien īsumā publicēt to, kas dokumentos bija par Latviju, bet tādu gaidu kā par Ukrainu, Krieviju tur vienkārši nav,» sacīja Jemberga. «Tie mūsu cilvēki, kas slēpj ofšoros naudu, viņi slēpj tuvākās vietās, piemēram, Kiprā, un Panama ir retums.»

«Dokumentos ir latviešu vārdi, bet tie ir vairāk interesanti nekā politiski nozīmīgi,» piebilda Jemberga.

No Panamas juridiskās firmas Mossack Fonseca datu centra nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Nopludinātie dokumenti liecina par slepeniem ofšoru darījumiem, kurus veikuši Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgi, pasaules politiskie līderi un slavenības, tostarp Barselonas futbola zvaigzne Lionels Mesi.

Vācijas laikraksts Sueddeutsche Zeitung ieguva šos dokumentus no anonīma avota un dalījās ar citiem pasaules medijiem, izmantojot Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju (ICIJ).

Noplūdinātie dokumenti par apmēram 140 politiķu slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadus ilgu periodu. Panamā bāzētajai firmai Mossack Fonseca ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

Mediju ziņās saistībā ar šiem dokumentiem apgalvots, ka Putina palīgi «slepeni pārsūtījuši divus miljardus ASV dolāru caur bankām un šaubīgām kompānijām». Pats Putins šajos dokumentos gan nav nosaukts vārdā.

Šajās ziņās ir minēti 12 pašreizējie vai bijušie valstu vai valdību vadītāji, tostarp Islandes un Pakistānas premjeri, Ukrainas un Ķīnas prezidenti un Saūda Arābijas karalis, kā arī tādas sporta un kino zvaigznes kā Džekijs Čans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

«Panamas dokumentu» firma palīdzējusi klientiem, pret kuriem bijušas noteiktas sankcijas

LETA--BBC, 05.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datu nopludināšanas skandāla centrā nokļuvusī Panamas juridiskā firma Mossack Fonseca ir palīdzējusi klientiem, pret kuriem bijušas noteiktas starptautiskās sankcijas, liecina jaunākie publiskotie dokumenti.

Firma sadarbojusies ar 33 cilvēkiem un kompānijām, pret kurām sankcijas noteikusi ASV Finanšu ministrija. Mossack Fonseca klientu vidū bijuši arī Irānā, Ziemeļkorejā un Zimbabvē bāzēti uzņēmumi. Vienam no šiem uzņēmumiem bijusi saistība ar Ziemeļkorejas kodolieroču programmu.

Dažos gadījumos juridiskā firma ar kompānijām strādājusi pirms sankciju noteikšanas, bet vairākos gadījumos sadarbība turpināta arī pēc tam.

Mossack Fonseca sadarbojusies ar 2006.gadā dibināto uzņēmumu DCB Finance, kura īpašnieki un vadība bāzēti Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā. Pret šo firmu vēlāk ASV Finanšu ministrija noteica sankcijas, jo DCB Finance finansējusi Ziemeļkorejas režīmu un bijusi saistīta ar banku, kas finansēja šīs valsts kodolprogrammu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Panama sāks kriminālizmeklēšanu par noplūdinātajiem nodokļu dokumentiem

LETA--AFP, 05.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Panamas valsts prokuratūra pirmdien paziņoja, ka tā sāks kriminālizmeklēšanu saistībā ar noplūdinātajiem nodokļu dokumentiem no juridiskās firmas Mossack Fonseca, kas radījusi ārzonas firmas pasaules turīgajiem un varenajiem cilvēkiem.

«Fakti, kas aprakstīti nacionālo un starptautisko komunikāciju mediju publikācijās ar terminu «Panamas papīri», būs kriminālizmeklēšanas subjekts,» teikts prokuratūras paziņojumā.

Izmeklēšanas mērķis būs noskaidrot, kādi noziegumi var būt notikuši un kas tos izdarījuši, kā arī noteikt iespējamos finansiālos kaitējumus, teikts paziņojumā.

Mossack Fonseca ir pavēstījusi, ka 11,5 miljonu dokumentu noplūdināšana no tās serveriem ir «ierobežota hakeru uzbrukuma» rezultāts, un ka par to ir atbildīga kāda ārēja puse.

Viens no firmas dibinātājiem Ramons Fonseka paziņoja, ka šī dokumentu noplūdināšana ir uzbrukums pašai Panamai, kura ir atkarīga no sava finanšu pakalpojumu sektora.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

«Panamas dokumentos» minēti Rīgas domes deputāta un Valsts policijas vecākās inspektores vārdi

LETA, 09.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā dēvētajos Panamas dokumentos minēti Rīgas domes deputāta Igora Kuzmuka un Valsts policijas vecākās inspektores Tatjanas Kungurovas vārdi, teikts Finanšu ministrijas (FM) informatīvajā ziņojumā par atbildīgo institūciju rīcību saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par «Panamas dokumentiem».

«Panamas dokumenti» tika iegūti no Panamas juridiskās kompānijas Mossack Fonseca datu centra publiskotajiem vairāk nekā 11 miljoniem dokumentu, kuros atklāts, kā šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

FM ziņojumā norāda, ka, izvērtējot 2016.gada 9.maijā internetā publicēto «Panamas dokumentu» datubāzi - vietnē «offshoreleaks.icij.org» -, konstatēts, ka Latvijas vārds ir saistīts ar 2941 ārzonas juridisko personu, ar 162 fiziskajām personām, ar 18 starpniekpersonām un ar 153 adresēm. Starp «Panamas dokumentos» esošajām fiziskajām personām tika identificētas divas amatpersonas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Panamas prokuratūra trešdien paziņoja, ka nav pietiekami nopietnu liecību, lai vērstos pret juridisko firmu Mossack Fonseca, kas nonākusi «Panamas dokumentu» skandāla epicentrā.

«Patlaban mums nav nekādu spēcīgu liecību, kas ļautu pieņemt kaut kādus lēmumus» pret Mossack Fonseca, žurnālistiem sacīja prokurors Havjers Karabaljo.

Firmas birojā Panamā otrdien sāktā kratīšana ilgusi 27 stundas.

«Savāktā informācija ļaus mums iegūt liecības, lai lēmumu pieņemtu vēlāk,» sacīja prokurors.

Izmeklēšanu sarežģī tas, ka firma vairumu dokumentu glabā digitālā formā vairāk nekā 100 datoros un serveros, nevis papīra formā, sacīja prokurors.

Viņš gan arī piepilda, ka Mossack Fonseca sadarbojas ar izmeklētājiem.

Jau vēstīts, ka no Mossack Fonseca datu centra tika nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnālistiem, kuru rīcībā ir noplūdinātie Panamas juridiskās firmas Mossack Fonseca dokumenti, būtu jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par tajos minētajiem Latvijas rezidentiem, lai varētu veikt šo personu nodokļu auditu, šorīt intervijā telekompānijas LNT raidījumam 900 sekundes sacīja Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests (NILLND) priekšnieks Viesturs Burkāns.

Tā dēvētos «Panamas dokumentus» no anonīma avota ieguva Vācijas laikraksts Sueddeutsche Zeitung, kas dalījās ar citiem pasaules medijiem, izmantojot Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju (ICIJ). Latvijā dokumentus pētīja Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica, kas sola tajā minēto Latvijas pavalstnieku vārdus publiskot ceturtdien.

Burkāns uzsvēra, ka ar vārdu un uzvārdu ir par maz, lai atbildīgie dienesti varētu veikt pārbaudi par to, vai konkrētās personas ar ārzonu firmu palīdzību ir izvairījušās no nodokļu nomaksas. Izmeklētājiem jāzina arī konkrētas valstis, kurās ārzonu firmas ir reģistrētas, banku kontu numuri un cita informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nopludināto dokumentu vēsturē ienāk «Panamas papīri» ar ieskatu ofšoru slepenajā pasaulē

Nopludinātie Panamas dokumenti atklāj vien daļu no pasaules ofšoru biznesa aizkulisēm, kas pēc tā juridiskā statusa definīcijas ir slēgts un slepens, tomēr tie ir arī gana reprezentabli. Šo datu izcelsmes avots Mossack Fonseca ir viena no pasaules lielākajām juridiskajām kompānijām, kas specializējas ofšoru jurisdikcijās, klientu vārdā dibinot ofšoru kompānijas, kas, piemēram, dod iespēju apslēpt to patiesā labuma guvēju identitāti, naudas izcelsmi u.tml.

Juristu birojs Mossack Fonseca ar pašreizējo nosaukumu ir pazīstams kopš 1987. gada, tomēr dati sniedzas līdz pat 1977. gadam, aptverot arī sākotnējās kompānijas darbību. 2,6 terabaitu apjomīgā informācija ietver 11,5 miljonus Panamas kompānijas iekšējo dokumentu par tās darbību 39 gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Juridiskais uzņēmums Mossack Fonseca, kas bija «Panamas dokumentu» skandāla centrā, paziņojis, ka tā reputācija ir neatgriezeniski sagrauta un tas šā mēneša beigās beidz darbību, ziņo Deutsche Welle. Starp tā klientiem bija arī, piemēram, Argentīnas futbola zvaigzne Lionels Mesi.

Uzņēmums turpinās sadarboties ar atbildīgajām iestādēm, kas izmeklē pasaules mēroga «Panamas dokumentu» lietu. Pirmie dokumenti tika publicēti 2016. gadā.

Līdzdibinātājs Jirgens Mossaks (Jürgen Mossack) pagājušā gada augustā paziņoja, ka uzņēmums ir aizvēris lielāko daļu savu biroju ārpus Panamas, jo kaitējums reputācijai ir negatīvi ietekmējis tā biznesu.

Mossack Fonseca tika dibināts 1977. gadā. To dibināja Vācijas jurists Mossaks un Panamas jurists Ramons Fonseka (Ramon Fonseca). Vēlāk Šveices jurists Kristofs Zollingers (Christoph Zollinger) pievienojās uzņēmumam, kas bija pasaulē ceturtais lielākais ārzonas pakalpojumu sniedzējs brīdī, kad sākās «Panamas dokumentu» skandāls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Re: Baltica: «Panamas dokumentos» atrodama informācija par Lembergu, Aināru un Ernestu Gulbjiem, airBaltic jauno akcionāru, Ķirsonu un citiem

LETA, 07.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā dēvētajos «Panamas dokumentos» atrodama virkne pazīstamu Latvijas cilvēku vārdi, tostarp, Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, uzņēmējs Ainārs Gulbis un viņa dēls, tenisists Ernests Gulbis, lidsabiedrības airBaltic jaunas investors, vācu uzņēmējs Ralfs Dīters Montāgs-Girmess, ēdināšanas uzņēmuma Lido dibinātājs Gunārs Ķirsons un citi, vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica.

Kā norāda Re:Baltica, par Latviju datubāzē ir 15 951 ieraksts. Liela daļa tāpēc, ka Panamas juristu firmas Mossack Fonseca (MF) klientiem bijuši konti nerezidentus apkalpojošās Latvijas bankās, bet ne tikai - arī skandināvu Nordea aktīvi tirgojusi ārzonu kompānijas. Daļa no patiesajiem labuma guvējiem un akcionāriem, kas norādīti kā saistīti ar Latviju, ir Krievijas un bijušo NVS valstu pilsoņi. Daļa ir plašāk nepazīstami cilvēki, kuru vārdu publiskošanai nav pamata, jo ārzonu izmantošana pati par sevi nav noziegums, secina Re:Baltica.

Saskaņā ar Re:Baltica informāciju, «Panamas dokumentos» atrodama informācija par 10 juristu biroja MF klientiem no Latvijas, 1380 Latvijas uzņēmumiem, 21 patiesā labuma guvēju un 81 akcionāru no Latvijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Zviedrijas televīzija: Swedbank varētu būt maldinājusi ASV izmeklētājus

Žanete Hāka, 27.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank varētu būt maldinājusi ASV izmeklētājus saistībā ar atsevišķiem darījumiem, ko veikuši tās klienti, trešdien paziņoja Zviedrijas televīzija SVT.

Swedbank maldinājusi izmeklētājus par darījumiem, ko klienti veikuši saistībā ar Panamas juridisko firmu Mossack Fonseca, kuras vārds jau iepriekš izskanējis saistībā ar starptautiskiem naudas atmazgāšanas gadījumiem un izvairīšanos no nodokļiem.

Šīs ziņas veicinājušas satraukumu tirgū, ka Swedbank tiek ierauta skandālā, tāpat kā Danske Bank, un pastāv risks, ka bankai tiks piemēroti sodi, uzsāktas tiesvedības un piemērotas citas sankcijas.

Bankas pārstāvji aģentūrai Reuters rakstiski atbildējuši, ka ar izmeklētājiem pilnībā sadarbojas un tās komunikācija ir skaidra, korekta un pēc labākajiem nodomiem.

Atsaucoties uz konfidenciāliem dokumentiem, SVT informē, ka Swedbank Ņujorkas Finanšu pakalpojumu departamentam ziņojusi, ka tikai tās Zviedrijas un Norvēģijas klientiem bijusi saistībā ar Mossack Fonseca. Tas teikts, neskatoties uz faktu, ka vairākas kompānijas, kas saistītas ar Panamas firmu, sadarbojušās ar Swedbank Baltijas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas premjers: «Panamas dokumentu» dēļ mazināsies izvairīšanās no nodokļiem

LETA--BNS, 08.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs paudis viedokli, ka pēc tā dēvēto Panamas dokumentu noplūdināšanas samazināsies izvairīšanās no nodokļu nomaksas, izmantojot ārzonu kompānijas tā sauktajās nodokļu oāzēs.

Intervijā ziņu radiostacijai Žiniu radijas viņš teica, ka, viņaprāt, ārzonu kompāniju veidošana, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, ir negatīva rīcība.

«Uzskatu, ka tādas informācijas nonākšana atklātībā ir pozitīva. Domāju, ka būtiski samazināsies tādu izvairīšanās no nodokļu nomaksas gadījumu skaits,» piebilda Lietuvas premjers.

Butkevičs teica, ka starptautiskajās tiesībās vajadzētu ieviest prasību ārzonu kompānijām maksāt nodokļus par gūtajiem ieņēmumiem.

Jau vēstīts, ka no Panamas juridiskās firmas Mossack Fonseca datu centra ir nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savus aktīvus no nodokļu iestādēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Panamas policija otrdien veikusi kratīšanu tā dēvēto Panamas dokumentu skandālā iesaistītās juridiskās firmas Mossack Fonseca birojos.

Prokuratūras paziņojumā teikts, ka policija kopā ar organizētās noziedzības apkarošanas vienību veikusi kratīšanu bez incidentiem vai citiem starpgadījumiem.

No Mossack Fonseca datu centra tika nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

«Panamas dokumenti» izraisīja plašu skandālu, kas jau novedis pie Islandes premjerministra Sigmundura Davida Gunnlaugsona atkāpšanās, bet Lielbritānijas premjerministrs un Konservatīvo partijas līderis Deivids Kamerons publiskojis datus par pēdējos septiņos gados samaksāto ienākuma nodokli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules valstu cīņa par informācijas atklātību varētu augt, tomēr dziļi iesakņojušās ofšoru tradīcijas straujus panākumus gūt neļaus, raksta laikraksts Dienas Bizness.

Panamas dokumentu publiskošana pabojājusi ārzonu valstu slepenības reputāciju, un nākotnē varētu aktivizēt pasaules valstu sadarbību informācijas apmaiņas ziņā, lai mazinātu ofšoru lomu, pieļauj eksperti, taču vienlaikus atzīst, ka nodokļu paradīžu loma visdrīzāk nemazināsies vai tas notiks ļoti lēnām, ņemot vērā to cienītāju loku, vien varētu mainīties spēku pārdale starp valstīm.

Jau iepriekš ne reizi vien uzvirmojušas runas no dažādu starptautisko institūciju puses ar nepieciešamo rīcību ofšoru lomas samazināšanā, taču vērā ņemami panākumi nav gūti.

«Cīņa par ofšoru ietekmi ir pietiekami sena,» atzīmē SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis, uzsverot, ka tās pirmsākumi meklējami 1998. gadā, kad Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) nāca klajā ar ziņojumu par kaitīgo ofšoru ietekmi uz konkurētspēju, respektīvi, to izmantošana nodokļu izvairīšanās nolūkā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrība pirmoreiz ieguva pieeju tā saukto «Panamas dokumentu» ziņām par vairāk nekā 200 000 slepenu ārzonas firmu, kad Starptautiskais izmeklējošo žurnālistu konsorcijs (ICIJ) pirmdien ievietoja internetā datubāzi ar meklēšanas funkciju.

Datubāzes pamatā ir daļa no 11,5 miljoniem dokumentu, kas noplūdināti no Panamas juridisko pakalpojumu firmas Mossack Fonseca, un tajā ir atrodami vairāk nekā 360 000 vārdu privātpersonām un kompānijām, kas slēpjas aiz anonīmām ārzonas firmām, paziņoja ICIJ.

Šī datubāze parāda, cik lielā mērā pasaules turīgie cilvēki līdztekus noziedzniekiem veido šādas nominālas firmas, lai noslēptu un pārvietotu savus finanšu līdzekļus no likuma un nodokļu amatpersonu redzesloka.

Aprīlī publicētas ziņas par «Panamas dokumentiem» saistīja dažus no pasaules ietekmīgākajiem līderiem, tostarp Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Lielbritānijas premjerministru Deividu Kameronu un citus, ar nedeklarētām ārzonas firmām.

Komentāri

Pievienot komentāru