Nekustamais īpašums

Rent In Riga: komercplatību tirgus stabilizējas

, 18.12.2009

Jaunākais izdevums

Komerctelpu segments ir sasniedzis zemāko punktu, pieļauj īres un nomas operators Rent In Riga.

Pēc šīs kompānijas datiem, rudenī komercplatību vidējā nomas maksa, salīdzinot ar vasaru, nav būtiski samazinājusies, un tas liecinot par tirgus stabilizāciju.

Šoruden lielākā aktivitāte bija tirdzniecības telpu segmentā, kur vidējā nomas maksa tirdzniecības platībām ar labu gājēju plūsmu bija 14 eiro/m2, kas ir tikai par eiro mazāk nekā vasarā, bet uz pusi mazāk nekā pirms gada. Augstākā nomas maksa – 20 eiro/m2 bija tirdzniecības telpām K. Barona, Tērbatas, Audēju, Vaļņu un Merķeļa ielās.

«Krīze un mazumtirdzniecības apjoma kritums veicinājis ne vien telpu atbrīvošanos un nomas maksas nelielu samazināšanos, bet arī ļāvis maksātspējīgajiem nomniekiem iegūt kārotās telpas. Diemžēl tirdzniecības telpu krējums Vecrīgā un Rīgas centrā par pieņemamāko cenu šobrīd ir gandrīz nosmelts,» pauda Rent In Riga speciālists Jānis Lipša. Pēc viņa apgalvotā, jau tagad esot ļoti liela nomnieku interese par plānotajiem projektiem ielās ar labu gājēju plūsmu, piemēram, par tirdzniecības paviljonu Marijas un Satekles ielas stūrī, kur ir lielākā cilvēku plūsma Ziemeļeiropā.

Rudenī biroju telpu piedāvājums būtiski neesot nepalielinājies; vidējā nomas maksa nav mainījusies. Pēc Rent In Riga datiem. A klases biroju telpu vidējā nomas maksa bija 8 eiro/m2, B klases – 6 eiro/m2. Tas ir par 40 % mazāk nekā pagājušā gada rudenī.

Jaunajos projektos brīvo biroja telpu bija diezgan daudz. To ietekmējis ne tikai pieprasījuma trūkums, attīstītāju pieļautās kļūdas, pārāk augstā nomas maksa, bet arī psiholoģiskie iemesli. Nomnieki nevēloties strādāt «neapdzīvotās» ēkās. Pēc kompānijas speciālistu domām, veiksmīgāk varētu piesaistīt klientus, sadalot telpas un samazinot nomas, apsaimniekošanas maksu, kā arī padarot draudzīgākus nomas līguma nosacījumus

Noliktavu un ražošanas telpu segmentā saglabājās zema aktivitāte. Vidējā noliktavu nomas maksa rudenī bijusi 2.5 eiro/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no auto nomas pakalpojumu sniedzējiem Latvijā Sixt Rent a Car papildina savu autoparku ar 14 jaunām BMW automašīnām īstermiņa auto nomas vajadzībām Baltijā, turpinot 2010.gadā aizsākto dinamisko auto bāzes paplašināšanu.

Līdz ar automašīnu iegādi, Sixt Latvijā noslēdz sadarbības līgumu ar BM Auto, kas kļūst par ieteicamo auto nomas partneri. Sadarbības līgums paredz klientiem iespēju ātri un ērti rezervēt automašīnas nomai Latvijā un visā pasaulē ne tikai pie Sixt, bet tagad arī pie BM Auto darbiniekiem.

Arnis Jaudzems, Sixt vadītājs Baltijas valstīs: «Sixt sadarbībā ar BMW vairāk kā 105 pasaules valstīs nodrošina augstas kvalitātes auto nomas pakalpojumus gan korporatīvajiem klientiem, gan privātpersonām, piedāvājot premium klases automašīnas par izdevīgām cenām. Abas kompānijas vieno inovatīvo risinājumu izmantošana un sniegto produktu un pakalpojumu kvalitāte. Šobrīd sadarbība ar BMW kļūst vēl ciešāka, jo, līdzīgi kā tas notiek Sixt un BMW dzimtenē Vācijā, radam iespēju BMW klientiem saņemt pakalpojumus salonā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nomas maksas līmenis šogad būs zems, neliels pieaugums varētu būt vien pieprasītākajām tirdzniecības platībām populārākajās Rīgas centra vietās, pieļauj Rent in Riga.

«Līdz šim darbīgākajā segmentā – tirdzniecības platību tirgū, pavasarī aktivitāte kļūs vēl lielāka, kas varētu veicināt arī nelielu nomas maksas pieaugumu telpām pieprasītās vietās. Savukārt biroju telpu tirgū vēl saglabāsies pašreizējā situācija un piedāvājums būtiski pārsniegs pieprasījumu, bet nomas maksas līmenis būs zems,» prognozē Rent In Riga speciālists Jānis Lipša.

Palielinoties pieprasījumam, telpu iznomātāji vairs nav gatavi īpaši izdabāt nomnieku prasībām, liecina Rent In Riga novērojumi. Vidējās nomas maksas krituma apstāšanās varētu nozīmēt stabilizāciju komercplatību nomas tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā reģistrēti kopumā 16,36 tūkstoši jaunu uzņēmumu, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2012.gadu, pagājušā gadā reģistrēto uzņēmumu skaits sarucis, taču jaunreģistrēto uzņēmumu skaita kritums nebūt nenozīmē, ka būtu samazinājusies arī jauno uzņēmēju radošā pieeja, izvēloties savu uzņēmumu nosaukumus. Veicot pētījumu par 2013.gadā reģistrēto uzņēmumu nosaukumiem, Lursoft secinājis, ka radoši ļaudis dzīvo visā Latvijas teritorijā, sākot ar Liepāju, beidzot ar Daugavpili.

Vairāki uzņēmēji saviem uzņēmumiem izvēlējušies nosaukumus, kuri liek uzreiz noprast par komersanta darbības jomu. Tādi ir, piemēram, Beķerfeja, Ātra Paka, Kārumu fabrika, Prieks Būvēt, Tortes fabrika. Lursoft novērojumi arī liecina, ka nezūdoša ir cilvēku vēlme uzņēmumu nosaukumos iepīt pozitīvisma pilnus vārdus, kas, pavisam iespējams, nākotnē varētu līdzēt veiksmīgi vairot klientu loku. Starp interesantākajiem pērn reģistrēto uzņēmumu nosaukumiem, kuri tā vien vairo ticību savām spējām un rada optimismu, noteikti jāmin Yes, we can, Laimīgie nami, Good Feeling, Labs dzēriens, Tīri un Skaisti, Patiesi ar Mīlestību, Pozitīvo emociju aģentūra, Happy Latvia, tomēr ir uzņēmēji, kuri uzskata, ka lietas ir jāsauc īstajos vārdos, tādēļ pagājušajā gadā arī reģistrēti uzņēmumi, kuriem ir tādi nosaukumi kā Cerība resnīšiem un Pēdējā aģentūra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rent In Riga: aktivitāti nomas tirgū veicinājusi uzņēmēju vēlme ietaupīt

, 24.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada laikā tirdzniecības telpu un biroja telpu nomas maksa Rīgā ir kritusies uz pusi, liecina īres un nomas operatora Rent In Riga dati.

Kompānija ziņo, ka ir palielinājusies tirgus aktivitāte. Cīņā par izdzīvošanu pieaug uzņēmumu skaits, kuri meklē lētākas telpas. Nomas maksu samazināšana veicinājusi nomnieku rotāciju, kas bijusi augsta. Darījumu skaits palielinās, komentējis Rent In Riga speciālists Jānis Lipša.

Pieprasījumu veido tikko biznesu uzsākušie uzņēmumi, kā arī firmas, kas izmaksu optimizācijas nolūkos meklējot lētākas un darbībai piemērotākas telpas, vai arī tie uzņēmēji, kas vēlas izmantot zemo nomas maksu un paplašināt uzņēmējdarbību. Biroju centros, kuru celtniecību ir finansējušas bankas, nomas maksas vasarā ir samazinātas minimāli, cenšoties saglabāt stabilitāti biroju telpu nomas segmentā, spriež kompānijas speciālisti. Zemākā tirgus aktivitāte ir noliktavu un ražošanas telpu segmentā. Daudzos gadījumos iznomāt telpas neizdodas augstās apsaimniekošanas maksas dēļ, kuras svārstās no 0.5 līdz 3 latiem/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauji kritušās īres maksas atkausējušas mājokļu īres tirgu, apgalvo īres un nomas operators Rent In Riga.

2009. gada novembrī vidējā Rīgas centra dzīvokļu īres maksa samazinājusies līdz 4.2 Ls/m2, sasniedzot zemāko līmeni pēdējos divos gados. Tas veicinājis tirgus aktivitāti, kas šoruden ir augstākā kopš ekonomiskās krīzes sākšanās valstī, spriež Rent In Riga, analizējot kompānijas veidoto tirgus aktivitātes indeksu.

Rīgas centra dzīvokļu īres maksa pagājušā gada novembrī bijusi 7.3 latus — par 35 % vairāk nekā tā bijusi šogad. Šoruden īres maksa kritusies gan divu, trīs, gan arī četru un vairāk istabu dzīvokļiem labā stāvoklī Rīgas centrā. Piemēram, šosezon īres maksa par divistabu dzīvokli mēnesī, neieskaitot komunālos maksājumus, bijusi no 150 līdz 300 latiem, vasarā no 150 – 330 latiem, savukārt pirms gada – no 250 līdz 450 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pavasarī arvien krasāk izpaudies labu īres dzīvokļu deficīts visās mājokļu un cenu kategorijās, informē kompānija Rent in Riga.

Pieprasījums bijis gana augsts – kvalitatīvi un cenai atbilstoši dzīvokļi izīrēti ātri. Tomēr būtisks īres cenu palielinājums nav novērots, jo potenciālie īrnieki nav gatavi maksāt atsevišķu dzīvokļu īpašnieku pieprasīto augstāku maksu. Īres cena kvalitatīviem dzīvokļiem salīdzinājumā ar ziemu ir augusi nedaudz – par 5%.

Tiesa, salīdzinot ar 2010.gada pavasara sezonu, vidējā Rīgas centra dzīvokļu īres maksa ir palielinājusies par 14,6%. Rīgas centrs un tuvā Pārdaugava joprojām ir pieprasītākie rajoni īrei.

Rent in Riga pieļauj, ka drīzumā īres dzīvokļu piedāvājumu varētu papildināt daļa banku meitasuzņēmumu izsolēs nopirkto īpašumu. Pašlaik pieprasītākie jaunie projekti īres tirgū pavasarī bija ēka Miera ielā 61, Ziedoņdārza mājas, Panorama Plaza un Tomsona terases. Vidējā īres cena jaunajos projektos nepārtraukti auga kopš 2010.gada janvāra, kad tā bija 4 lati par kvadrātmetru, bet 2011. gada pavasara mēnešos tā nav mainījusies un bija vidēji 5 lati par kvadrātmetru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos 4-5 mēnešus Rīgā vērojams dzīvokļu īres maksu samazinājums vidēji par 10%, kurš visvairāk skāris mājokļus ar īres maksu 450 eiro un vairāk mēnesī. Iepriekš, līdz 2014. gada rudenim, īres cenas Rīgas dzīvokļiem vairākus gadus bija stabilas, pat ar pieaugumu 5-7% gadā. Uzņēmums Rent in Riga īres maksu samazinājumu skaidro ar vairākiem faktoriem: izmaiņām termiņuzturēšanas atļauju saņemšanas noteikumos, Latvijas ekonomikas izaugsmes procesu palēnināšanos, kā arī iedzīvotāju nevēlēšanos pārmaksāt par nekvalitatīviem īres mājokļiem.

Sakarā ar izmaiņām termiņuzturēšanas atļauju saņemšanas noteikumos, dzīvokļi, kuru īpašnieki tos nevar pārdot pircējiem no ārvalstīm, nonāk īres tirgū. Tādējādi rodas lielāka konkurence īres tirgū un dzīvokļu īpašnieki ir spiesti samazināt īres maksu.

Kā informē uzņēmuma Rent in Riga valdes loceklis Jānis Lipša, novērots arī, ka kopš 2014. gada rudens dzīvokļu izīrēšanas process arvien biežāk ieilgst, jo izīrētāji pirms īrēšanas sākuma biežāk pārskata un lūdz samazināt īres maksu vai uzlabot izīrējamā dzīvokļa kvalitāti. Arvien biežāk novērojama arī tendence īrniekiem nevēlēties pārmaksāt par nekvalitatīviem īres mājokļiem, kuriem ir novecojusi un nolietota apdare, mēbeles un kuri atrodas nesakoptos, sliktā vizuālā stāvoklī esošos namīpašumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada februārī vidējā īres maksa Rīgas centra dzīvokļiem uzstādījusi jaunu zemākās cenas rekordu, nokrītoties līdz 4 Ls/m2, informē Rent in Riga.

Tomēr turpmāku cenu samazinājumi kompānijas speciālisti negaida, jo Rent In Riga rēķinātais tirgus aktivitātes indekss (mājokļu īres darījumu skaita attiecība pret piedāvājuma un pieprasījuma attiecību) rāda, ka mājokļu īres darījumu skaits pieaug.

Īres tirgus aktivitāte šoziem turpināja palielināties. Gada laikā īres darījumu skaits pieaudzis par vairāk nekā 60 %, pieprasījums audzis par teju 31 %, bet piedāvājums – par 16 %.

Ziemā turpināja samazināties īres maksa dažādu platību vidējas kvalitātes dzīvokļiem Rīgas centrā. Februārī īres maksa sasniedza divu gadu laikā zemāko līmeni – 4 Ls/m2. Pirms gada šāda tipa dzīvokļu īre bija 6 Ls/m2. Piemēram pērn divistabu dzīvokļi bija pieejami par 200 – 400 latiem, šoziem – par 150 – 250 latiem. Savukārt kvalitatīvāko dzīvokļu segmentā īres maksa saglabājās 2009. gada rudens līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Īres tirgus pavasarī aktivizējas; kvalitatīva piedāvājuma – maz

Ingrīda Drazdovska, 14.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasījums pēc īres dzīvokļiem šā gada pavasarī bija samērā liels, tomēr kvalitatīva īres dzīvokļu piedāvājums ir mazs visos dzīvokļu segmentos, ziņo Rent in Riga.

Palielinoties pieprasījumam un mājokļu īres darījumu skaitam, aktivitāte mājokļu īres tirgū augusi – Rent in Riga, lietojot kompānijas izstrādāto indeksu, ziņo, ka par vairāk nekā 20 %.

Pēc Rent in Riga datiem, pavasarī pēdējā gada laikā pirmo reizi vidējā dzīvokļu īres maksa pavisam nedaudz palielinājās. Pieprasītākie bija labas kvalitātes mēbelēti divistabu dzīvokļi centrā ar īres maksu no 200 līdz 250 latiem mēnesī. 80 % gadījumu potenciālie īrnieki meklē mēbelētus dzīvokļus.

«Ekonomiskās krīzes mākonis aizēnojis aktivitāti būvniecībā, un tā kā iepriekšējos gados uzceltais jau pārdots vai izīrēts, kvalitatīvus mājokļus kļūst grūtāk atrast. Augstais pieprasījums citos apstākļos varētu izsaukt īres maksas celšanos, tomēr šobrīd īpašnieki masveidā neuzdrošinās paaugstināt cenas,» pauda Rent In Riga speciālists Jānis Lipša.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnikas un instrumentu nomas uzņēmums Stats Serviss izstrādājis jaunu biznesa attīstības plānu un maina nosaukumu - turpmāk tas būs STATS RENT , informē STATS grupa.

«Atšķirībā no klasiskās tirgus pieredzes, mūsu biznesa pārmaiņas balstās nevis tikai uz milzu finanšu investīcijām, bet gan uz stratēģisku darbības veida maiņu. Protams, tas prasa arī ieguldījumus. Taču galvenais ir paskatīties uz biznesu un tirgu citādāk, un nebaidīties darīt citādāk – efektīvāk, šodienas klienta vajadzībām atbilstošāk. Jā, tas nozīmē pārmaiņas visā tehnikas nomas biznesā, taču šīs pārmaiņas ir nepieciešamas un to rezultātā ieguvēji būs visi, it īpaši – klienti, gan korporatīvie, gan privātpersonas,» skaidro STATS RENT vadītājs Vigants Lesausks.

STATS RENT turpinās sniegt būvtehnikas un instrumentu nomas pakalpojumus, aizvien lielāku uzsvaru liekot uz pakalpojumu kvalitātes celšanu, inovāciju ieviešanu un procesu automatizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Realto investēs 1,58 miljonus eiro saules paneļu uzstādīšanā savos komercobjektos

Db.lv, 26.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu uzņēmumu grupa “Realto” piesaistījusi “BluOr Bank” finansējumu 1 116 000 eiro apmērā, kas tiks izlietots saules paneļu uzstādīšanai 22 uzņēmuma pārvaldītajos objektos – biznesa parkos un citos komercobjektos visā Latvijā.

Vērienīgā zaļās enerģijas projekta realizācijas kopējās izmaksas sasniedz teju 1,58 miljonus eiro. Uzņēmums investīcijas plāno atgūt jau tuvāko 6-7 gadu laikā.

“Realto” irnekustamo īpašumu uzņēmumu grupa Latvijā, kuras biznesa parku un centru kopējā iznomājamā platība ir ap 300 000 m2. Tā nomnieki ir vairāk nekā 850 dažādu nozaru uzņēmumi, to vidū gan elektronisku sakaru un metālapstrādes, gan pārtikas ražošanas, poligrāfijas un farmācijas kompānijas.

Projekta ietvaros uz “Realto” biznesa centru un citu komercplatību ēku jumtiem kopumā tiks uzstādīti 4949 saules paneļi.

Uzņēmums biznesa parku un komercplatību ēku jumtus aprīkos - Rīgā, Siguldā, Kuldīgā, Skrundā, Bauskā, Ventspilī, Iecavā un Druvā. Pirmie saules paneļi jau uzstādīti objektos Rīgā, Liepājā un Vecumniekos. Projektu pilnā apmērā plānots īstenot gada laikā - līdz 2023.gada vidum.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bunkus biroja darbinieki metas cīņā par mantu

Lato Lapsa, pietiek.com, speciāli DB, 20.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pēdējās nedēļas esam pavadījuši kā ļaunā murgā,» ar šādu atziņu aizvadītajā nedēļā klajā nāca nošautā advokāta Mārtiņa Bunkus biroja darbinieki. Taču, kā rāda publisko reģistru dati, dzīve ļaunajā murgā nav traucējusi jau aiznākamajā dienā pēc traģēdijas mesties cīņā par mantu, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

2015. gada beigās portāls pietiek.com informēja par divām lepnām un ļoti dārgām automašīnām, kuru valsts reģistrācijas numuros MB39 un MB21 bija iekļauti Mārtiņa Bunkus iniciāļi. Viens auto bija 2013. gada izlaiduma Land Rover Range Rover, kurš bija ieķīlāts par 200 000 eiro, bet otrs - pilnīgi jauns, 2015. gada izlaiduma Aston Martin Vanquish, kura cena atkarībā no modifikācijas un aprīkojuma bija 300 000 eiro vai vairāk.

Viena no šīm automašīnām bieži tika redzēta pie kādai ārzonas kompānijai piederošas Mežaparka savrupmājas, kuras īstais saimnieks un iemītnieks bija M. Bunkus, bet otrā - iekšpagalmā pie M. Bunkus advokātu biroja Rīgā, Alberta ielā. Abu luksusauto oficiālā īpašniece bija 2013. gadā dibināta SIA Hotel VIP Car Rent Services, kuras vienīgais kapitāldaļu turētājs bija Lielbritānijā reģistrēts uzņēmums bez zināmiem īpašniekiem Spritwell Commerce LLP. Automašīna Range Rover tai bija ieķīlāta pat par 200 000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Investējot 7 miljonus eiro, Avesco Rent izveido nomas punktu Rīgā

Zane Atlāce - Bistere, 05.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices būvniecības tehnikas nomas uzņēmums "Avesco Rent" turpina attīstīties un aprīļa sākumā atvēris pirmo filiāli Latvijā.

Rīgas nomas punkta izveidē investēti vairāk nekā 7 miljoni eiro. Tuvākajos gados uzņēmums plāno paplašināties un izvērst savu filiāļu tīklu visā Latvijā un citās Baltijas valstīs.

"Avesco Rent" pirms 6 gadiem uzsāka piedāvāt unikālus tiešsaistes celtniecības tehnikas nomas pakalpojumus. Pēdējo gadu laikā uzņēmuma darbība izvērsta Lietuvā un Igaunijā. Patlaban Eiropā darbojas jau 35 filiāles, 7 no tām atrodas Baltijas valstīs. Klientiem tiek piedāvātas vairāk nekā 1000 tehnikas vienības un jau tuvākā nākotnē plānota paplašināšanās.

"Esam progresīvi, kā arī tiecamies izmantot mūsdienu tehnoloģijas un digitalizāciju, lai tehnikas nomu padarītu vienkāršāku, pieejamāku un ietaupītu klientu laiku. Pārliecinošiem risinājumiem un uzticamiem partneriem būvniecības jomā ir augsta nozīme, tādēļ pakalpojums pilnībā atbilst klientu vajadzībām. Turklāt šībrīža apstākļos bezkontakta noma ir īpaši droša un ērta iespēja," saka Avesco Rent izpilddirektors Vincents Albasini.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Sixt iegādājies uzņēmumu Somijā

Db.lv, 14.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIXT franšīzes turētājs Baltijas valstīs (SIA Transporent) iegādājas Veho Group piederošo Veho Rent Oy Ab. Veho Rent šobrīd darbojas kā neatkarīgs SIXT franšīzes ņēmējs Somijā, savukārt SIA Transporent darbojas kā neatkarīgs SIXT franšīzes ņēmējs visās Baltijas valstīs.

Līdz ar šo darījumu tiek nodrošināta SIXT zīmola nomas piedāvājumu nepārtrauktība, tostarp turpmāka attīstība Somijā sadarbībā ar SIA Transporent.

“Esam priecīgi paziņot par veiksmīgu Veho Rent Oy Ab iegādi, kas atspoguļo mūsu apņemšanos stratēģiski attīstīties Somijā. SIA Transporent, kopš 2010. gada darbojoties kā neatkarīgs SIXT franšīzes partneris, spējis konsolidēto apgrozījumu palielināt līdz 63 miljoniem eiro, bet autoparks pieaudzis līdz vairāk nekā 7000 transportlīdzekļu. Mēs esam pārliecināti, ka saglabāsim stabilu SIXT zīmola klātbūtnes izaugsmi Somijas tirgū, izmantojot abu organizāciju stiprās puses, lai veicinātu inovācijas un uzlabotu vispārējo klientu pieredzi,” norāda SIA Transporent valdes priekšsēdētājs Arnis Jaudzems.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pārsvarā vajag mazas biroju telpas

Ingrīda Drazdovska, 20.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biroju tirgus ir bijis samērā aktīvs, pieprasītākas ir nelielas telpas, šā gada otrajā ceturkšņa komercplatību tirgus pārskatos raksturojušas nekustamā īpašuma kompānijas.

Pēc Ober Haus Real Estate datiem, otrajā ceturksnī biroju vidējās nomas maksas nav mainījušās, A klases biroju nomas maksa bijusi no 7 līdz 12 eiro/m2, augstākā nomas maksa par A klase biroju ir 16 eiro/m2, savukārt B klases biroju segmentā nomas maksas ir no 5 līdz 8 eiro/m2.

Tikmēr Rent in Riga ziņo, ka vidējā A klases biroju nomas maksa 2011. gada pavasarī bija 10 eiro/m2 un salīdzinājumā ar ziemas sezonu tā neesot mainījusies. Tikmēr vidējā B klases biroju nomas maksa bija seši eiro/m2 arī tā kopš gada sākuma nav mainījusies. Savukārt gada laikā – kopš pagājušā gada pavasara A klases biroju nomas maksa ir pieaugusi par 25%, bet B klases biroju vidējā nomas maksa – par 10%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pirmais varētu atgūties tirdzniecības platību segments

, 18.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmais segments, kas sāks atkopties pēc piedzīvotā krituma, būs tirdzniecības platības, uzskata nomas un īres operatora Rent In Riga speciālisti.

Tirdzniecība ir joma, kurā ari krīzes laikā ir iespējams nodrošināt reālu naudas plūsmu, tāpēc šajā segmentā potenciāli ir daudz nomnieku, kas nodrošinās pieprasījumu.

Kopumā komercplatību nomas segmentā jau var sākt runāt par stabilizāciju, par ko liecina nomas maksas salīdzinoši nelielā samazināšanās rudens periodā. Krituma zemākais punkts ir sasniegts, un būtiskiem satricinājumiem vairs nevajadzētu notikt. Kopējā attīstība tomēr būs atkarīga no ekonomiskās situācijas valstī un ārpus tas, pauda Rent in Riga.

Telpu piedāvājums arī ziemā būs lielāks par pieprasījumu. Zemo īpašumu pārdošanas cenu dēļ saglabāsies pircēju interese par telpu iegādi, tomēr esot grūti prognozēt, vai pieaugs arī darījumu skaits.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Bimbuļi rimbuļi, Palikt LV, Sēdnīca un citas asprātības uzņēmumu nosaukumos

Dienas Bizness, 23.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot iepriekšējos gados aizsāktās tradīcijas, Lursoft apkopojis arī 2014.gadā reģistrēto uzņēmumu interesantākos nosaukumus.

Lursoft skatījumā radošie prāti nav koncentrēti tikai kādā noteiktā reģionā, jo pērn reģistrēti uzņēmumi ar interesantiem nosaukumiem gan Latvijas lielākajās pilsētās, gan novados, informē Lursoft pārstāve Indra Jansone.

Tā, piemēram, no pērn janvārī reģistrētajiem uzņēmumiem, interesantākie nosaukumi Lursoft skatījumā ir Sudraba Laikmets (Rīga), Miera pērle (Rīga), Laika Eksperti (Rīga), Māra kumoss (Rīga), Rituālie Pakalpojumi (Valmiera), Labs Remonts (Rīga), Zirga Spēks (Ozolnieku nov), Flying Dogs (Ventspils), Digipalīgs (Rīga), BRIKU-BRAKU (Grobiņas nov), Viss Labi (Rīga), ZUMZUM (Rēzekne), Elpo Brīvi (Lielvārdes nov), Lec un minies (Ogres nov), 7.vārti (Ogres nov), Irracionāli risinājumi (Rīga), VĀRNU IELAS REPUBLIKA (Rīga).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Izērējot dzīvokli ārzemju studentiem var nopelnīt pat par 20% vairāk

Dienas Bizness, 15.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pat aptuveni 15% palielinājies īres mājvietu Rīgā meklējošo ārvalstu studentu skaits. Uzņēmuma SIA Rent in Riga veiktā tirgus analīze liecina, ka izīrētājs no vairākiem kopā mītošiem ārzemju studentiem par to pašu dzīvojamo platību var saņemt pat 20% lielāku īres maksu nekā no vietējiem īrniekiem, informē Rent in Riga valdes loceklis Jānis Lipša.

Viņš skaidro, ka ārvalstu studentu skaita pieaugums Rīgā rada iespēju nopelnīt vairāk tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir izīrējams vismaz trīs guļamistabu dzīvoklis Rīgas centrā vai tuvajā Pārdaugavā, kas atrodas sakoptā namīpašumā. Pats dzīvoklis var nebūt ideālā stāvoklī. «Piemēram, ja ģimene ar bērniem vēlas īrēt 3 vai vairāk guļamistabu dzīvokli Rīgas centrā, tad par pieņemamiem netiek uzskatīti varianti ēku augšējos stāvos bez lifta, turklāt dzīvoklim jābūt labā stāvoklī, vēlams svaigi izremontētam. Turpretī trīs ārvalstu studentiem nav pretenziju īrēt 6. stāva četristabu dzīvokli ēkā bez lifta, viņi arī pievērš mazāk uzmanības remonta svaigumam. Apvienojušies ārzemju studenti par šādu mājokli bez komunālajiem maksājumiem mēnesī var maksāt ap 750 eiro, kamēr vietējai ģimenei šāda summa būs par lielu,» stāsta J. Lipša.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasītākie jaunie projekti īres tirgū šoruden Rīgā bija ēka Miera ielā 61 un Dienvidu pakavs 2. Tie ir nomainījuši iepriekšējo līderi – projektu Panorama Plaza.

Jaunajos projektos 45 līdz 60 m2 lieli dzīvokļi rudenī vidēji maksājuši 260 latus mēnesī, šādu informāciju ir apkopojusi kompānija Rent in Riga.

Projektā Miera ielā 61 īrei piedāvāti ap 50 dzīvokļiem ar kvalitatīvu iekšējo apdari. «Mēneša laikā tur izīrēti 60–70% dzīvokļu un tas pierāda, ka kvalitatīvus dzīvokļus «izķer» īsā laikā, turklāt šī ēka neatrodas pašā centrā. Ja tas būtu centrā, iespējams, cena būtu augstāka,» norāda Rent in Riga speciālists Jānis Lipša. Vidējās īres cena šiem dzīvokļiem bija 5 lati/m2.

Ir bijuši atsevišķi gadījumi, kad piedāvājumu īres tirgu papildinājuši izsolēs pārdotie dzīvokļi, taču tas nenotiek bieži.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Nākotnē palielināsies augstākās klases komerctelpu piedāvājums

Žanete Hāka, 04.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nomniekiem arvien biežāk nākas saskarties ar ierobežotām izvēles iespējām, meklējot savām prasībām atbilstošas biroju telpas, uzsver nekustamo īpašumu kompānijas Arco Real Estate komercplatību nodaļas vadītājs Guntis Kanenbergs, piebilstot, ka līdz ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos novērota uzņēmēju vēlme uzlabot darba apstākļus, kas sekmējusi komercplatību tirgus aktivitāti.

Biroju nomas tirgū 3. ceturksnī Rīgā tika piedāvātas A un B klases nomas platības vairāk nekā 600 tūkstošu kvadrātmetru apmērā 71 biroju centrā, norādīts Arco Real Estate komercplatību tirgus pārskatā. Tā kā vairums no A klases ēkām tiek izmantotas komercbanku vajadzībām, iespējas nomāt šīs klases telpas ir ierobežotas. Ierobežotā piedāvājuma rezultātā nomniekiem kā alternatīva 3. ceturksnī tika piedāvāti B klases biroji ar augstu tehnisko nodrošinājumu, tomēr G. Kanenbergs prognozē, ka nākotnē augstākās klases komerctelpu piedāvājums palielināsies, ņemot vērā Pārdaugavā esošā projekta Z-Towers būvniecību, kā arī Skanstes ielas apkaimes papildināšanu ar jaunu biroju ēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ārvalstnieku nopirktie mājokļi papildina īres tirgu

Ingrīda Drazdovska, 15.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd 80% no jaunajiem īres dzīvokļu piedāvājumiem tirgū ir ārvalstu investoru iegādātie īpašumi, apgalvo kompānija Rent in Riga.

Tā norāda, ka investori biežāk piedaloties dzīvokļu izsolēs un šādi iegādātos dzīvokļus vēlāk piedāvā īres tirgū. Šādi piemēri ir jaunie projekti Dienvidu pakavs, Saliena Piņķos un Rīgā, Miera iela 61.

2010.gada beigās un 2011.gada sākumā bija jūtama investoru aktivitātes palielināšanās, un to ir sekmējušas izmaiņas Imigrācijas likumā, kas ļauj pretendēt uz uzturēšanās atļaujas iegūšanu, iegādājoties nekustamo īpašumu, teic Rent in Riga valdes loceklis Jānis Lipša.

Viņaprāt, ja netiks mainīts Imigrācijas likums, tad sagaidāms, ka arvien biežāk investori no ārvalstīm, kas vēlas saņemt uzturēšanās atļauju, pirks dzīvokļus un mājas un pēc tam tos izīrēs. Šādā veidā īres tirgū var ienākt lielāks skaits jaunu dzīvokļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grīziņkalna apkaimē, Valmieras ielā, sākti ievērojamā arhitekta Konstantīna Pēkšēna projektētā divstāvu dzīvojamā nama renovācijas darbi.

Ieguldot pusmiljonu eiro, nekustamo īpašumu attīstītājs SIA "Rent MGMT" ēkai atgriezīs tās sākotnējo koka apdares veidolu. Plānots, ka turpmāk šī būs viena no retajām autentiskajām koka ēkām Rīgas vēsturiskajā centrā, kas uzņems pilsētas viesus, ļaujot iepazīt apkārtnes bagātīgo kultūras mantojumu.

"Renovācijas projekta risinājumi paredz atbrīvoties no dažādu laiku materiālu uzslāņojumiem, tai skaitā tagadējā fasādes apmetuma, kas izveidots pagājušā gadsimta 30-tajos gados un neatbilst K. Pēkšēna sākotnējai iecerei. Tā vietā tiks izveidots fasādes koka apšuvums ar atbilstošiem dekoratīvajiem elementiem, kas atgriezīs ēkai to vizuālo tēlu, kādu sākotnēji paredzējis ēkas autors, piešķirot tai Grīziņkalna apkaimes klasicisma koka arhitektūrai raksturīgās iezīmes. Vēl būtiska pārmaiņa ēkā būs apkures sistēmas maiņa no videi ne tik draudzīgajām malkas krāsnīm uz sašķidrinātās gāzes apkures veidu. Tāpat arī tiks pilnībā pārveidota kanalizācijas un ūdens apgādes sistēma, nomainīti iekšējie un ārējie elektrotīkli, ēkas jumts, kā arī stiprinātas nesošās konstrukcijas un labiekārtots pagalms," norāda projekta arhitekte, SIA "12 līnijas" dibinātāja Agnese Lāce.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Aptauja: 25% ķīniešu, kas iegādājušies Latvijā īpašumu, plāno te dzīvot; pārējie to izīrēs

Gunta Kursiša, 08.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada astoņos mēnešos vairāk nekā astoņas reizes pieaudzis Ķīnas pilsoņu iegādāto nekustamo īpašumu (NĪ) skaits. Aptuveni 25% Latvijā NĪ iegādājušos ķīniešu paši dzīvo vai plāno tajos dzīvot, pārējie pircēji iegādātos īpašumus izīrē vai meklē īrniekus, liecina Rent in Riga dati.

Visi NĪ iegādāti, lai iegūtu uzturēšanās atļaujas Latvijā.

Iezīmējusies tendence, ka Ķīnas iedzīvotāji Latvijā iegādājas vismaz divus dzīvokļus, lai vienā dzīvotu, bet otru izīrētu, iegūstot papildinājumu ģimenes budžetam, novērojusi Rent in Riga.

70% Ķīnas pilsoņu NĪ iegādājās Rīgas pilsētā un rajonā, pārējie - ārpus Rīgas.

«Vairumā gadījumu Latvijā īpašumus nopirkušajiem ķīniešiem ir vēlme iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā tālākai ceļošanai Šengenas zonā – biznesa vai privātām vajadzībām. Taču gadījumos, kad ģimenes izlemj dzīvot Latvijā, to locekļi parasti strādā vai plāno strādāt kādā starptautiskā kompānijā vai iztikt no īres ienākumiem. Vēlos piebilst, ka šādu gadījumu ir relatīvi maz pretstatā vēlmei vienkārši ceļot pa Eiropu,» stāsta uzņēmuma Rent in Riga valdes loceklis Jānis Lipša.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īres tirgū piedāvājumā trūkst kvalitatīvu īres dzīvokļu visās cenu kategorijās, jaunākajā īres tirgus pārskatā secina Rent in Riga. Tādējādi īres cenas kvalitatīviem dzīvokļiem rudenī ir palielinājušās par 10 – 20 %, salīdzinot ar vasaru.

Kvalitatīvu dzīvokļu par kvalitātei adekvātu cenu izīrēšanas laiks ir ļoti īss – darījumi tiek noslēgti pat vienas dienas laikā. Savukārt vidējas kvalitātes dzīvokļiem cena nav mainījusies vai arī pieaugums bijis neliels.

Deficīts ir skaidrojams ar to, ka palielinājies pieprasījums, bet kvalitatīvu īres dzīvokļu piedāvājums nepalielinās, skaidro Rent In Riga speciālists Jānis Lipša. Kompānijas datu bāzē ir klienti, kas meklē divu vai trīs istabu dzīvokļus ar īres maksu līdz 400 vai 600 latiem mēnesī, bet jauni dzīvokļi piedāvājumā neparādās, tirgū «apgrozās» tie dzīvokļi, kuriem mainās īrnieki, vai kuri jau iepriekš tikuši izīrēti, bet tagad ir izremontēti un tiek piedāvāti no jauna, viņš papildina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piesārņoto Sarkandaugavas teritoriju glābs par 3,7 miljoniem latu

Gunta Kursiša, 15.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienests noslēdzis iepirkumu konkursu par vēsturiski piesārņoto vietu sanāciju Sarkandaugavas teritorijā par līgumcenu 3,713 miljonu Ls apmērā, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Konkursā noskaidrojies, ka Sarkandaugavas teritorijas sanāciju veiks personu apvienība Intergeo-R, kuras piedāvājums trīs komersantu konkurencē atzīts par saimnieciski izdevīgāko.

Kā personu apvienības Intergeo-R mājas lapa norādīta uzņēmuma Riga Rent, kas nodarbojas ar celtniecības tehnikas nomu un tirdzniecību, interneta vietne riga-rent.lv.

Uzņēmums SIA Riga rent dibināts 2003. gadā, un tā sadarbības partneri ir a/s Ceļu pārvalde, Rīgas dome un Brīvostas uzņēmumi, teikts kompānijas mājas lapā.

Šis nav pirmais mēģinājums noslēgt iepirkumu konkursu par Sarkandaugavas sanāciju. Iepriekš konkursā uzvarēja kompānijasVentEko piedāvājums par 3,9 milj. Ls, tomēr pēc Intergeo-R sūdzības IUB liedza Valsts vides dienestam slēgt līgumu ar VentEko.

Komentāri

Pievienot komentāru