Būve

Rīgā būvēs ceturto Prisma hipermārketu

Andra Briekmane, 12.01.2011

Jaunākais izdevums

AS Prisma Latvija, korporācijas SOK filiāle Latvijā, parakstījusi vienošanos par ceturtā Prisma hipermārketa būvniecību Rīgā. Lielveikalu paredzēts atklāt 2012. gada vasarā Pļavniekos.

Hipermārketam tiks celta jauna ēka, kurā paredzēts izvietot arī citus veikalus. Projekta attīstītājs ir VCA Baltic Retail, Somijā bāzētā nekustāmo īpašumu investīciju uzņēmums. Somijas – Latvijas kopuzņēmums SIA Castor Construction company ir atbildīgs par tirdzniecības centra dizainu un konstruēšanu, ko uzrauga SIA Projekti Insener.

Tirdzniecības centra kopējā platība būs 11,500 m ². Paredzēts izveidot arī klientu autostāvvietu ar gandrīz 700 vietām.

Pašlaik Rīgā ir divi Prisma hipermārketi. Trešo lielveikalu paredzēts atklāt 2011. gada vasarā. Tuvākajos gados plānot atvērt vēl vairākus Prisma veikalus Rīgā.

Tirdzniecības centru attīstītājs VCA Baltic Retail ir nekustāmo īpašumu investīciju uzņēmums, kas dibināts 2010. gada vasarā investīcijām komercīpašumos Baltijas valstīs. VCA Baltic Retail ir daļa no uzņēmuma Vicus Group, kas darbojas Baltijas valstīs, Krievijā un Ukrainā. Vicus ir īpašnieks arī 2010. gada oktobrī atklātajam Prisma hipermārketam Narvā, Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Prisma Latvija plāno paplašināties tikai Rīgā

NOZARE.LV, 24.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas koncerna S Group meitasuzņēmums AS Prisma Latvija, kas Latvijā pārstāv Prisma lielveikalus, plāno paplašināties tikai galvaspilsētā, šogad atverot ceturto un piekto Prisma veikalu, stāstīja Prisma Latvija veikalu tīkla direktors Henriks Harkonens.

Viņš norādīja, ka Prisma Latvija darbības stratēģija un plānošana Latvijā paredz tikai lielveikalu izveidi un pagaidām tikai Rīgā. Uzņēmums patlaban atrodas piecu gadu plānošanas perioda vidū. Visa enerģija tiek koncentrēta tikai uz veikalu tīkla paplašināšanu Rīgā.

«Uzņēmumam svarīgāk nosegt visu Rīgas teritoriju tā, lai Prisma veikali būtu visapkārt. Galvenie uzņēmuma uzdevumi ir nostiprināt veikala tīklu Rīgā, kopumā izveidojot lielveikalu ķēdi, kuras sastāvēs no vismaz septiņiem veikaliem,» atzīmēja Harkonens.

«Prisma Latvija vēl arvien meklē vietas arī citos Rīgas rajonos, kuros varētu paplašināties,» atklāja Harkonens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad modes un izklaides centru Rīga Plaza atstās Somijas lielveikalu ķēdes Prisma veikals, Rīga Plaza iecerējusi veikt rekonstrukciju hipermārketa zonā, kur patlaban atrodas Prisma veikals, informēja Rīga Plaza pārstāve Urzula Spickus.

Viņa vēl nevarēja norādīt rekonstruējamās zonas platību, kā arī datumu, kad Prisma atstās centra telpas, taču piebilda, ka rekonstrukcijas darbus paredzēts sākt šī gada rudenī.

Spickus atklāja, ka Rīga Plaza vadība patlaban jau sākusi darbu pie jauna pārtikas preču operatora piesaistes centram.

«Patlaban plānojam modes un izklaides centra Rīga Plaza hipermārketa zonas globālu rekonstrukciju, un darbi tiks sākti šī gada rudenī. Tāpat, protams, strādājam pie jauna pārtikas tirgotāja piesaistes, par ko noteikti vēl informēsim. Par termiņiem patlaban komentārus sniegt nevarēsim,» sacīja Rīga Plaza pārstāve.

Jau vēstīts, ka Somijas koncerns Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK) nolēmis izbeigt Prisma lielveikalu darbību Latvijā un Lietuvā, jūnijā slēdzot visus veikalus abās valstīs, pavēstīja koncerna pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepanākot vienošanos ar Domina Shopping īpašniekiem par telpu nomas līguma turpināšanu, maija beigās tiks slēgts Prisma Domina veikals, informēja Somijas lielveikalu ķēdes Prisma lielveikalu Latvijā īpašnieces AS Prisma Latvija pārstāve Vineta Rudzīte.

Visiem Prisma Domina veikala darbiniekiem tiks piedāvāts darbs citās uzņēmuma struktūrvienībās.

Prisma Latvija turpinās biznesa darbību Latvijā regulārā režīmā, koncentrējoties uz biznesa attīstību pārējās tirdzniecības vietās, kā arī ir ieinteresēta jaunu tirdzniecības vietu attīstībai Rīgā, vietās, kuras būtu piemērotas Prisma ģimenei draudzīgu lielveikalu konceptam, atzīmē Rudzīte.

Veikals Prisma Domina tiks slēgts 31.maijā.

Prisma Latvija 2014.gadā audzēja apgrozījumu un samazināja zaudējumus, liecina Firmas.lv informācija.

Uzņēmuma apgrozījums 2014.gadā bija 54,57 miljoni eiro, kas ir par 10% vairāk nekā 2013.gadā, kad apgrozījums bija 48,75 miljoni eiro. Tikmēr par 26,35% samazinājušies uzņēmuma zaudējumi - no 12,25 miljoniem eiro 2013.gadā līdz 9,02 miljoniem eiro 2014.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc lielveikalu tīkla Prisma aiziešanas no Latvijas tā tirgus daļu pārdalīs esošie spēlētāji; vērienīgas pārmaiņas gan šajā segmentā negaida, pašlaik kā potenciālais ieguvējs iezīmējas Maxima

Lai arī iepriekš izskanēja versija, ka vācu zemo cenu veikala Lidl ienākšana ir tikai laika jautājums, nozares eksperti sarunā ar DB gan izteic šaubas, vai jau tuvākajā laikā Latvijas tirgū varētu parādīties kāds jauns spēlētājs.

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis norāda, ka Prisma nebija ārkārtīgi liels tirgus spēlētājs, kura aiziešana saviļņojusi tirgu. «Vieta tukša nepaliks, un tur, kur bijuši Prisma lielveikali, noteikti būs kāds cits, bet pagaidām grūti pateikt, kurš tas būs, jo viss atkarīgs no telpu iznomātājiem,» pauž N. Krūzītis. Lokāli pircējiem šīs vietas, kur atradās Prisma veikali, ir svarīgas, bet no globālā viedokļa – apkārt vēl ir citi veikali, līdz ar to piedāvājums ir. Par iespējamām izmaiņām un to, kā Prisma aiziešana no Latvijas tirgus ietekmēs situāciju mazumtirdzniecībā, komentārus nesniedz Rimi Latvia. Savukārt Maxima Latvija valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers nesen atzina, ka Maxima Latvija ir ieinteresēta kļūt par nomnieku trijos objektos, kurus šovasar Rīgā atbrīvos Somijas lielveikali Prisma. «Protams, šīs telpas mūs interesē, un Maxima Latvija jau ir sākusi sarunas ar to tirdzniecības centru īpašniekiem, kuros Prisma lielveikali pārtrauks darbu,» sacīja A. Vilcmeiers. Tagad sāk parādīties augļi no šīm pārrunām - nule SIA Maxima Latvija ir noslēgusi līgumu ar modes un izklaides centru Rīga Plaza par telpu nomu pārtikas lielveikala Maxima XXX atvēršanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Domina Shopping vasarā rekonstruēs veikala Prisma patlaban aizņemtās tirdzniecības centra zonas

LETA, 01.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikalam Prisma Domina atstājot tirdzniecības centru Domina Shopping, patlaban veikala aizņemtās zonas vasarā tiks rekonstruētas, stāsta Domina Shopping pārvaldošā uzņēmuma SIA Baltic Red pārstāve Ieva Siliņa.

Viņa norāda, ka rekonstrukcijas mērķis ir ievērojami uzlabot šīs tirdzniecības centra daļas darbības efektivitāti, paplašinot un daudzveidojot tirdzniecības centrā piedāvāto preču klāstu.

Izsmeļošāku informāciju par šo ieceri Baltic Red sniegšot nākamās nedēļas laikā, atzīmē Siliņa.

Kā vēstīts, nepanākot vienošanos ar tirdzniecības centra Domina Shopping īpašniekiem par telpu nomas līguma turpināšanu, maija beigās tiks slēgts Prisma Domina veikals, informēja Somijas lielveikalu ķēdes Prisma lielveikalu Latvijā īpašnieces AS Prisma Latvija pārstāve Vineta Rudzīte.

Prisma Latvija turpinās biznesa darbību Latvijā regulārā režīmā, koncentrējoties uz biznesa attīstību pārējās tirdzniecības vietās, kā arī ir ieinteresēta jaunu tirdzniecības vietu attīstībai Rīgā, vietās, kuras būtu piemērotas Prisma ģimenei draudzīgu lielveikalu konceptam, teica Rudzīte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas lielveikalu ķēdes Prisma lielveikalu Latvijā īpašnieces AS Prisma Latvija apgrozījums pērn bija 35,33 miljoni eiro, kas ir par 32,2% mazāk, bet uzņēmuma zaudējumi pērn bija 9,921 miljons eiro, kas ir par 8,5% mazāk nekā 2015.gadā, liecina Firmas.lv informācija.

Uzņēmuma apgrozījums 2015.gadā bija 52,098 miljoni eiro, bet zaudējumi - 9,147 miljons eiro.

Vadības ziņojumā teikts, ka pagājušais gads bija desmitais Prisma Latvija darbības gads. Pērn ciestie zaudējumi neesot pārsnieguši prognozēto apmēru, bet par apgrozījuma kritumu ziņojumā informācija netiek sniegta.

Taču, kā liecina aģentūras LETA arhīvs, pagājušā gada laikā slēgti divi no pieciem Prisma veikaliem. Neskatoties uz to, uzņēmums ir ieinteresēts turpināt darbu Latvijā, atverot jaunus veikalus, iepriekš informēja uzņēmumā.

Patlaban Rīgā ir atvērti trīs veikali - Prisma Plaza, Prisma Sporta un Prisma Imanta -, taču slēgti ir Prisma Deglava un Prisma Domina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Papildināta - BVKB aizliedz Prisma Deglava ekspluatāciju līdz bīstamības novēršanai

LETA, 06.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) pēc veikala Prisma Deglava apsekošanas pieņēmis lēmumu nekavējoties aizliegt ēkas ekspluatāciju līdz bīstamības novēršanai, aģentūru LETA informēja BVKB.

Iespējams, ka tirdzniecības centrs varētu būt slēgts līdz pat diviem mēnešiem.

Pārbaudot publiski izskanējušo informāciju par iespējamu bīstamību tirdzniecības centrā Prisma Deglava, Andreja Saharova ielā 30, BVKB inspektori šodien veica ēkas pārbaudi. Tās laikā konstatēta saliekamo dzelzsbetona pārseguma paneļu novirze no atbalsta sijas un izdrupumi paneļu apdarē. Būvinspektori norāda, ka, deformācijām progresējot, tiktu apdraudēta ēkas stabilitāte un drošība.

Birojs informējis ēkas īpašniekus par pārbaudes rezultātiem un plānoto lēmumu - nekavējoties aizliegt ēkas ekspluatāciju līdz bīstamības novēršanai. Lai noteiktu bojājumu cēloņus, to apjomu un ietekmi uz ēkas noturību, nepieciešams veikt padziļinātu ēkas konstrukciju tehnisko izpēti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas mazumtirdzniecības grupas SOK meitasuzņēmums Latvijā Prisma Latvija trešā veikala Latvijā izveidē ieguldīs 3,6 miljonus eiro (2,53 miljonus latu), aģentūrai BNS pastāstīja Prisma tirdzniecības tīkla direktors Henriks Harkonens (Henrik Härkönen).

Viņš klāstīja, ka jaunais lielveikals atradīsies Imantā, bijušās rūpnīcas "Radiotehnika" teritorijā, "Radiotehnikas" ēkas vienā pusē. «Jaunā hipermārketa platība būs nedaudz vairāk par 7000 kvadrātmetru,» sacīja Harkonens un piebilda, ka tajā strādās aptuveni 90 darbinieku.

«Investīciju kopsumma no mūsu puses ir 3,6 miljoni eiro, bet, tā kā mēs šīs telpas izīrējam, kopējās investīcijas projekta realizācijā kopā ar būvniecību ir daudz lielākas,» atzina Harkonens un piebilda, ka būvkompānija "Merks" ir projekta būvdarbu vadītājs. Pēc Prisma tirdzniecības tīkla direktora teiktā, investīcijas objekta būvniecībā ir aptuveni 5,5 miljoni eiro (3,865 miljoni latu).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koncerns Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK) nolēmis izbeigt Prisma lielveikalu darbību Latvijā un Lietuvā, jūnijā slēdzot visus veikalus abās valstīs, aģentūrai LETA pavēstīja koncerna pārstāvji.

Kompānijā norādīja, ka komercdarbību iecerēts izbeigt kontrolētā veidā, un procedūra sāksies maija sākumā ar izpārdošanām. Prisma pildīs saistības pret piegādātājiem un pakalpojumu sniedzējiem.

«Šā gada sākumā mēs sākām atjaunot starptautiskās komercdarbības stratēģiju. Šajā procesā mēs nonācām pie secinājuma, ka mūsu Prisma veikalu tirgus daļa Latvijā un Lietuvā nav pietiekoši liela, lai spētu veikt ienesīgu uzņēmējdarbību tuvākajā nākotnē, un pietiekoša papildu apmēra iegūšana organiskas izaugsmes ceļā būtu ļoti grūta tuvāko gadu laikā,» sacīja SOK izpildu viceprezidents Jorma Vehvileinens.

Pēc viņa teiktā, mazumtirgotāji Latvijā un Lietuvā ir veikuši lielus ieguldījumus iepriekšējos gados, līdz ar to mazumtirdzniecības veikalu kvadrātmetri ir samērā plaši salīdzinājumā ar iedzīvotāju skaitu un patērētāju pirktspēju. Tāpat Prisma veikala izmantošanas aizliegšana Rīgā, Deglava ielā un priekšlaicīga nomas līguma izbeigšana ir būtiski pavājinājusi Prisma darbību Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināta - Veikals Prisma Deglava aizvien slēgts; pārbaudes veiks visās Prisma veikalu ēkās

LETA, 06.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikals Prisma Deglava, kura konstruktīvajos elementos pamanītas izmaiņas, aizvien ir slēgts un tiks atvērts tikai tad, kad tas būs pilnīgi droši gan klientiem, gan darbiniekiem. Drošības nolūkos tiks veiktas tehniskās pārbaudes visās ēkās, kurās atrodas Prisma veikali, informēja AS Prisma Latvija Drošības un tehniskā dienesta vadītājs Ģirts Bondars.

«Šobrīd veikala ēkā turpinās tehniskās pārbaudes, to veikšanā iesaistīts gan ēkas īpašnieks, gan būvuzņēmējs,» skaidro Bondars.

Patlaban Bondars vēl nevēlējās komentēt, cik nopietnas ir izmaiņas veikala konstrukcijās. «Sniegt kādu vērtējumu būtu pāragri, varu tikai piebilst, ka konstrukcijas izskatījās aizdomīgi,» aģentūrai LETA sacīja Bondars.

Neesot pamata aizdomām par līdzīgām situācijām citos Prisma veikalos, tomēr drošības nolūkos tiks veiktas tehniskās pārbaudes visās ēkās, kurās atrodas Prisma veikali, piebilda Bondars.

Tirdzniecības centra ēku Andreja Saharova ielā 30 pirms četriem gadiem būvēja SIA Castor Construction, ēka nodota ekspluatācijā 2012.gada oktobrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Prisma Latvija netiek ārā no zaudējumiem

Žanete Hāka, 19.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā AS Prisma Latvija apgrozījums sasniedzis 24,54 miljonus latu, kas ir par 42,94% vairāk nekā 2011.gadā.

Uzņēmuma apgrozījums ir ar pieaugošu dinamiku. Tā, piemēram, 2006.gadā AS Prisma Latvija apgrozījums bijis 1,668 miljoni latu, 2008.gadā – 10,859 miljoni latu, bet 2010.gadā – 13,58 miljoni latu.

Tomēr, neskatoties uz faktu, ka apgrozījums palielinājies, gada laikā auguši arī AS Prisma Latvija zaudējumi - no 4,49 miljoniem latum 2011. gadā līdz 5,65 miljoniem latu pērn.

Savā ziņojumā gan uzņēmuma vadība norāda, ka Prisma Latvija zaudējumus cietīs arī turpmāk, kamēr nebūs atvērts jaunais lielveikals Prisma Ozolciems. Jāpiebilst, ka kopš reģistrācijas brīža 2006.gadā, Prisma Latvija līdz šim vēl nevienu gadu nav noslēgusi ar peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirdzniecības kompānija Prisma LT, kas šogad aizgājusi no Lietuvas tirgus, pērn strādāja ar 7,738 miljonu eiro zaudējumiem, kas bija par 12,8% mazāki nekā 2015.gadā.

Par to liecina Prisma LT iesniegtais finanšu pārskats Lietuvas Reģistru centram.

Prisma LT pārdošanas ieņēmumi pērn bija par 15,6% mazāki nekā 2015.gadā un sasniedza 31,275 miljonus eiro.

Somijas kompānija Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK), kam pieder Prisma LT, jūlijā slēdza savus veikalus Lietuvā un Latvijā, paziņojot, ka tirgus šajās valstīs ir par mazu, lai uzņēmums varētu strādāt ar peļņu.

LASI ARĪ:

Slēgs Prisma veikalus Latvijā un Lietuvā

Prisma Latvija: zaudējumi nav pārsnieguši prognozēto apmēru

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklājot SIA Imanta Retail Park tirdzniecības parka teritorijā trešo Prisma hipermārketu Rīgā, ir pabeigta pirmā tā pirmā kārta, kura izmaksājusi septiņus miljonus eiro.

Tirdzniecības parka attīstība pavisam plānota četrās kārtās. Šā kompleksa kopējā platība būs 108,7 tūkstoši kvadrātmetru, informēja SIA Imanta Retail Park direktors Arnis Veisbārdis. Kopējās projekta izmaksas varētu sasniegt 90 miljonus eiro.

Pirmajā kārtā ir izveidots Prisma hipermārkets, kura platība ir 8000 m2, bet pirmās kārtas izbūvējamā platība bija 9500 m2. Būvdarbus veica SIA Merks.

Prisma atrodas tirdzniecības parka pirmajā stāvā. Šajā kārtā ir sakopta arī parka teritorija, izbūvēts jauns pievedceļš, autostāvvieta un gājēju ceļš, informē starptautiskais nekustamā īpašuma konsultāciju uzņēmums Colliers International. Šī kompānija pārstāvēja attīstītāja SIA Imanta Retail Park intereses nomas darījumā ar SIA Prisma Lavija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pārtikas un nepārtikas mazumtirdzniecības tīkla Prisma veikali bija Rīgā, kur galvenie tīkli ir Rimi un Maxima. Veikalu tīkls top! ir reģionāls tīkls, kurš neizjutīs Prisma iziešanu no Latvijas.»

Tā, komentējot veikalu tīkla Prisma aiziešanu no Latvijas, norāda Ilze Priedīte, SIA Iepirkumu grupa Mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja. Viņa arī norāda, ka Lidl ienākšanai Latvijas tirgū nebūs saistība ar Prisma aiziešanu no Latvijas.

«Ņemot vērā, ka vēl nesenā pagātnē veikalu tīkls Lidl ienāca Lietuvas tirgū, domājams, ka tas kaut kad ienāks arī Latvijā, bet tas nenotiks šogad un tam nebūs saistība ar Prisma iziešanu no tirgus, jo Lidl un Prisma ir divas dažādas biznesa stratēģijas. Lidl galvenokārt ir zemo cenu veikalu tīkls, kas sortimentā piedāvā privātās preču zīmes produktus. Citu tirgus dalībnieku ienākšana varētu būt iespējama tikai ar nišas konceptu, jo esošajā ekonomiskajā situācijā un konkurences apstākļos jaunu tirgus dalībnieku ienākšana var būt tikai uz tirgus pārdalīšanas rēķina,» pauž Priedīte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas mazumtirdzniecības tīkls «Prisma» līdz 2022.gadam plāno divkāršot veikalu skaitu Igaunijā, otrdien vēsta «Prisma» preses dienests.

Tas norāda, ka pašlaik «Prisma» Igaunijā ir astoņi hipermārketi Tallinā, Tartu un Narvā. Nākamajos piecos gados paredzēts dubultot veikalu skaitu šajā valstī, galvenokārt atverot jaunus supermārketus.

«Prisma» paziņojumā arī norādīts, ka tālākā perspektīvā «Prisma» mērķis ir kļūt par lielāko veikalu tīklu Igaunijā.

Savukārt Latvijā un Lietuvā «Prisma» nesen pārtrauca darbību un visus veikalus slēdza.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Prisma Latvija neizdodas izkļūt no zaudējumiem

Žanete Hāka, 29.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Prisma Latvija 2014. gadā uzlabojusi finanšu rādītājus, liecina uzņēmuma iesniegtais gada pārskats Lursoft.

2014. gads bija jau astotais pilnais saimnieciskās darbības gads.

Prisma Latvija 2014. gadā turpināja strādāt ar zaudējumiem, gada nogalē tie sasniedza 9,021 miljonu eiro. Uzņēmums jau kopš tā dibināšanas darbojas ar zaudējumiem. Lursoft pieejama informācija rāda, ka pērn, salīdzinājumā ar 2013. gadu, par 10% pieauga Prisma Latvija apgrozījums. Mazumtirdzniecības uzņēmums pagājušajā gadā apgrozīja 53,57 miljonus eiro. Prisma Latvija, kas pērn nodrošināja 516 darbavietas, rentabilitātes rādītājs joprojām ir negatīvs, t.i., -54,25.

Lursoft, analizējot Prisma Latvija 2014. gada finanšu rādītājus, to novērtējis ar 1,9 reitinga punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā reģistrēti kopumā 16,36 tūkstoši jaunu uzņēmumu, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2012.gadu, pagājušā gadā reģistrēto uzņēmumu skaits sarucis, taču jaunreģistrēto uzņēmumu skaita kritums nebūt nenozīmē, ka būtu samazinājusies arī jauno uzņēmēju radošā pieeja, izvēloties savu uzņēmumu nosaukumus. Veicot pētījumu par 2013.gadā reģistrēto uzņēmumu nosaukumiem, Lursoft secinājis, ka radoši ļaudis dzīvo visā Latvijas teritorijā, sākot ar Liepāju, beidzot ar Daugavpili.

Vairāki uzņēmēji saviem uzņēmumiem izvēlējušies nosaukumus, kuri liek uzreiz noprast par komersanta darbības jomu. Tādi ir, piemēram, Beķerfeja, Ātra Paka, Kārumu fabrika, Prieks Būvēt, Tortes fabrika. Lursoft novērojumi arī liecina, ka nezūdoša ir cilvēku vēlme uzņēmumu nosaukumos iepīt pozitīvisma pilnus vārdus, kas, pavisam iespējams, nākotnē varētu līdzēt veiksmīgi vairot klientu loku. Starp interesantākajiem pērn reģistrēto uzņēmumu nosaukumiem, kuri tā vien vairo ticību savām spējām un rada optimismu, noteikti jāmin Yes, we can, Laimīgie nami, Good Feeling, Labs dzēriens, Tīri un Skaisti, Patiesi ar Mīlestību, Pozitīvo emociju aģentūra, Happy Latvia, tomēr ir uzņēmēji, kuri uzskata, ka lietas ir jāsauc īstajos vārdos, tādēļ pagājušajā gadā arī reģistrēti uzņēmumi, kuriem ir tādi nosaukumi kā Cerība resnīšiem un Pēdējā aģentūra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Rimi Latvia valdes priekšsēdētāju Valdi Turlo

Lelde Petrāne, 17.10.2014

Pērn augustā, kāpjot lejā no Kilimandžāro, kas ir augstākais punkts Āfrikā un sniedzas 5895 metrus virs jūras līmeņa. Fonā ceļojuma gids Leonards.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais. Rimi vada trīs veikalu tīklus jeb formātus: Rimi hipermārketus, Rimi lielveikalus un zemo cenu veikalus Supernetto – šobrīd kopumā 113 veikalus Latvijā. Rimi Latvia ir starp 10 lielākajiem darba devējiem, nodrošinot 5400 darba vietas. Rimi Latvia veikalos ik nedēļu iepērkas ap 1,7 miljoniem pircēju.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Prisma Latvija lauzusi Prisma Deglava telpu nomas līgumu

Žanete Hāka, 04.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Prisma Latvija ir pieņēmusi lēmumu pirms termiņa lauzt telpu nomas līgumu A.Saharova ielā 30, kurā šobrīd atrodas Prisma Deglava hipermārkets, liecina kompānijas paziņojums.

Pamatojoties uz Būvniecības valsts kontroles biroja lēmumu, kopš šī gada jūnija ēku daļēji nav atļauts izmantot komercdarbības veikšanai, kas arī ir iemesls telpu nomas līguma laušanai, skaidro uzņēmums.

AS Prisma Latvija turpinās biznesa darbību Latvijā, tāpat kā pārējās Baltijas valstīs, norāda kompānijas pārstāvji.

Veikals tika slēgts 3.jūnijā, kad pēc plkst.16 lielveikala ēkā veikala tehniskie darbinieki pamanīja «lokālas konstruktīvo elementu izmaiņas». Drošības nolūkos no ēkas nekavējoties tika evakuēti visi cilvēki un ēka tika slēgta.

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) 6.jūnijā aizliedza ēkas ekspluatāciju līdz bīstamības novēršanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Prisma Latvija nomaina prokūristus

Gunta Kursiša, 22.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas lielveikalu ķēdes Prisma veikalu Latvijā īpašniece a/s Prisma Latvija izdevusi jaunu prokūru sakarā ar iepriekšējās izbeigšanu, liecina ieraksts laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Prokūra izbeigta Mikko Oskari Arosiltam (Mikko Oskari Arosilta), kas līdz šim darbojās kā prokūrists bez tiesībām atsavināt nekustamo īpašumu, ieķīlāt vai apgrūtināt ar lietu tiesībām, bet ar tiesībām pārstāvēt kapitālsabiedrību atsevišķi. Viņa vietā prokūra izdota Natālijai Iļjinai.

Prokūristu maiņa a/s Prisma Latvija reģistrēta 18. jūnijā. Prokūru ir tiesīgs izsniegt komersants vai tā likumiskais pārstāvis, un tā sniedz tiesības tās saņēmējam pārstāvēt komersantu visās tā darbībās.

Salīdzinot ar 2010. gadu, kad uzņēmums apgrozīja 13,6 milj. Ls, pērn Prisma Latvija apgrozījums pieauga par 27%. Kopējais pircēju skaits pagājušajā gadā sasniedza vairāk nekā trīs miljonus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Rimi turpina hipermārketu modernizāciju; daži Supernetto pārtop par Mini Rimi

Rūta Lapiņa, 17.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Rimi Latvia» veikalu tīklā būtiskākais fokuss pašlaik ir hipermārketu modernizācijas projekts, savukārt Rīgā un Pierīgā pārmaiņas skārušas arī pa kādam «Supernetto» veikalam, kas pārtapuši par «Rimi Mini», biznesa informācijas portālam db.lv atklāja «Rimi Latvia» mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Kristīne Ciemīte.

«Plānojot «Rimi Latvia» veikalu tīkla attīstību, rūpīgi tiek pētīts tirgus pieprasījums. Katru gadu veicam apjomīgus klientu pētījumus katra veikala līmenī visā Latvijā, pētot klientu viedokli par produktu piedāvājumu un iepirkšanās pieredzi. Atbilstoši tirgus pieprasījumam atsevišķās vietās Rīgā un reģionos, kur ir izteiktāks pieprasījums pēc plašāka produktu sortimenta, pēc rekonstrukcijas ir atvērti «Rimi Mini» veikali, saglabājot arī «Supernetto» pircēju iecienītāko produktu klāstu,» viņa stāsta.

Līdz šim brīdim pēc «Supernetto» rekonstrukcijas ar «Rimi Mini» zīmolu ir atvērti divi veikali – Siguldā un Rīgā, Bauskas ielā 120, savukārt līdz gada beigām plānots atvērt vēl divus «Rimi Mini» – Bauskā un Rīgā, Dzelzavas ielā 86. Šobrīd tiek paplašināts un pārveidots arī Siguldas supermārkets tirdzniecības centrā «Šokolāde», kurš pircēju pieprasījuma dēļ tiek pārveidots pār hipermārketu. Pārveides procesu iecerēts pabeigt šogad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Konkurences padome aizliegusi tirdzniecības centrā Domina Shopping atvērt Rimi lielveikalu

LETA, 25.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) aizliegusi Rīgas tirdzniecības centrā Domina Shopping atvērt Rimi lielveikalu, šorīt intervijā Latvijas Radio teica KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa norādīja, ka konkurences uzraugi rūpīgi vērtēja ieceri tirdzniecības centrā atvērt Rimi Latvia lielveikalu. Rimi Latvia vēlējās atvērt lielveikalu vietā, kur iepriekš atradās mazumtirgotāja Prisma lielveikals. Tas tika slēgts pagājušā gada maijā.

Ābrama skaidroja, ka aizliegums pieņemts, jo tas būtiski palielinātu Rimi Latvia dominanci mazumtirdzniecības tirgū. «No Rīgā esošajiem desmit multifunkcionālajiem tirdzniecības centriem astoņos jau ir Rimi lielveikali,» piebilda KP vadītāja.

Viņa atzīmēja, ka Rimi arī tika doti četri mēneši, lai uzņēmums iesniegtu papildus priekšlikumus, piemēram, atsakoties no līdzvērtīgiem aktīviem, lai varētu atvērt veikalu Domina Shopping. Rimi šo iespēju neizmantoja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Veikals Prisma Deglava aizvien nedrošs un slēgts

LETA, 10.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikals Prisma Deglava Rīgā aizvien ir slēgts un tiks atvērts tikai tad, kad tas būs pilnīgi droši gan klientiem, gan darbiniekiem, informēja Prisma Latvija Drošības un tehniskā dienesta vadītājs Ģirts Bondars.

Veikala īpašnieks SIA Aivii Centrs ir sācis ēkas sagatavošanas darbus remonta veikšanai, lai varētu pilnvērtīgi veikt ēkas tehniskās ekspertīzes.

Veikals tika slēgts pirms nedēļas, 3.jūnijā, kad pēc plkst.16 lielveikala ēkā veikala tehniskie darbinieki pamanīja «lokālas konstruktīvo elementu izmaiņas». Drošības nolūkos no ēkas nekavējoties tika evakuēti visi cilvēki un ēka tika slēgta.

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) 6.jūnijā aizliedza ēkas ekspluatāciju līdz bīstamības novēršanai. BVKB pārstāve Inese Auniņa šonedēļ aģentūrai LETA sacīja, ka ekspertīzes un bojājumu novēršana var ilgt līdz pat diviem mēnešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Nosēžas mājas pamati? Radušās aizdomīgas plaisas? Nav iemesla satraukumam - pacelsim atpakaļ!

Uretek, 28.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

''Esmu pārliecināts, ka, izmantojot savu tehnoloģiju, mēs varam iztaisnot pat Pizas torni,'' mierīgi apgalvo Uretek vadītājs Romāns Reiners-Latiševs.

Pamatīgāk iepazīstoties ar uzņēmuma līdz šim veiktajiem darbiem, ir jāatzīst, ka Reinera-Latiševa pašpārliecinātā nostāja nav bez pamata - tā piemēram, Uretek ir veiksmīgi atjaunojis nosēdušās veikala grīdas stāvokli 500 m2 platībā tikai dažu vakaru gaitā, turklāt tā, ka klientu apkalpošana netika ne uz brīdi pārtraukta.

''Patiešām, Tartu lielveikala Prisma grīdas atjaunošanas procesā vislielākais izaicinājums bija apstāklis, ka jārēķinās ar klientu apkalpošanas uzņēmuma darba īpatnībām. Ir zināms, ka, ja veikals ir slēgts ilgāk par divām nedēļām, tad klientu plūsmas atjaunošanai ir nepieciešami aptuveni seši mēneši. Izmantojot tradicionālās grīdas koriģēšanas metodes, Prisma būtu jāslēdz uz aptuveni diviem mēnešiem, kas bija pilnīgi neiedomājami,'' atminas Reiners-Latiševs. 500 kvadrātmetru grīdas platības izlīdzināšanas un stabilizēšanas darbi ilga kopumā četrus vakarus un naktis, netraucējot tirdzniecības centra ikdienas darbu. Citā gadījumā Uretek dažu stundu laikā koriģēja uzņēmuma Haapsalu Uksetehase biroja betona grīdas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, no Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) izstāsies arī a/s Prisma, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

«Pēc LTA maldīgā paziņojuma par cenu pieaugumu veikalos pēc PVN maiņas no 22 uz 21% ģimenes hiperveikali Prisma apsver iespēju izstāties no LTA, jo asociācijas paziņojums par cenu pieaugumu veikalos ir pretrunā ar Prisma nostāju. Mūsu veikalos cenu samazinājums ir jūtams no preces vērtības, kura pārsniedz 0,62 latus. Sekosim līdzi LTA tālākajiem paziņojumiem un mērķiem, lai varētu pieņemt izšķirošo lēmumu,» stāstījis a/s Prisma Latvija tirdzniecības tīkla direktors Henriks Harkonens.

Oriflame Latvija, kas arī ir LTA biedrs, negrasās pamest šo asociāciju, Neatkarīgajai atzinis Oriflame Latvija Mārketinga daļas vadītājs Egmonts Gāliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru