Sākam biznesu: No bankas pie kūkām

2018. gada 30. oktobris plkst. 13:45
Dalies ar šo rakstu

Ar sliktu garastāvokli nav jēgas taisīt kūku, uzsver Gulbenes uzņēmēja Inese Veismane.

Mājražošanas SIA Gardums jeb Kūku bodes Gardums saimniece I. Veismane savu uzņēmumu izveidoja 2010. gada maijā. Tagad tā ir viņas pamatnodarbošanās, kas sākusies kā hobijs.

«Kādreiz strādāju bankā, bet gadījās tā, ka paliku bez darba un bija jāsāk domāt, ko darīt. Man vienmēr patika taisīt kūkas. To cepšana aizsākās kā hobijs, ko jaunībā apguvu, mācoties no saimniecēm, pārējo apguvu pašmācības ceļā. Sākumā uz jubilejām taisīju kūkas draugiem, radiniekiem. Tad kādā dienā man pēkšņi pienāca viens pasūtījums, tad – nākamais, un beigās jau šī darbošanās pārtapa biznesā. Bija arī savas telpas, kuras īsti neizmantojām, un tur arī izveidoju savu kafejnīcu,» stāsta I. Veismane.

Konditorejas izstrādājumi lielākoties tiek gatavoti pēc pasūtījuma, nelielā daudzumā ražoti tirgošanai pašu veikalā – Kūku bodē Gardums. Visas kūkas ir roku darbs, tajās tiek izmantotas vietējās izejvielas, turklāt daļa tiek ražota savā saimniecībā, piemēram, ogas ievārījumiem un olas. Kūkās netiek izmantoti garšas uzlabotāji vai konservanti. Krāsas tiek iegūtas no kakao, biešu sulas u.tml.

Uz jautājumu, kā rodas jaunas kūku idejas, I. Veismane norāda: «Visliekāko iedvesmu receptēm smeļos no žurnāliem, bet, protams, pāris recepšu esmu aizņēmusies no draugiem, dažas ir ģimenes īpašās kūku receptes. Taču es vienmēr visas receptes uzlaboju. Gardumā darbojamies piecatā, un vidēji dienā izcepam vairāk nekā 20 kūku. Kaut iecienītākā ir biskvīta kūka, kura ir mana firmas zīme, pat tā ik pa laikam arvien tiek uzlabota.»

«Tā kā pati ikdienā cepu kūkas klientiem, man ļoti svarīgi ir tas, lai jebkurā kūkā būtu jūtama milzīgā mīlestība, kuru esmu ieguldījusi. Domāju, ka ar sliktu garastāvokli nav jēgas taisīt kūku, jo tad jebkurš klients to jutīs. Mājražotājam ir ļoti svarīgi gatavošanas procesā ielikt visu savu sirdi un labās domas, jo nav viegli noturēties šajā biznesā. Piemēram, ļoti daudzi cep kūkas mājās, bet ar ko lai atšķiras? Šķiet, esmu iemantojusi klientu uzticību, jo redzu, ka viņi atgriežas atkal no jauna. Daudzi mūsu gardumus dāvina saviem draugiem, radiem, kas dzīvo ārpus Gulbenes. Kūkas ceļo uz daudzām Latvijas pilsētām. Taču, piemēram, par paplašināšanos vai jaunas konditorejas izveidošanu es nedomāju, jo man tāpat ir labi. Ja tomēr pienāks brīdis, ka nevienam nevajadzēs mūsu kūkas, neko darīt, taisīsim šo vietu ciet un iesim mājās,» saka I. Veismane.

SIA Gardums apgrozījums 2017. gadā bijis 85 tūkst. eiro, gūta peļņa 5,37 tūkst. eiro – izriet no Lursoft informācijas.

Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Dalies ar šo rakstu
Atslēgvārdi