Jaunākais izdevums

Nākamā gada Tokijas olimpisko spēļu rīkošanas kopējās izmaksas varētu sasniegt 12,6 miljardus ASV dolāru jeb aptuveni 11,3 miljardu eiro, vēsta sacensību organizatori.

Galējās izmaksas salīdzinājumā ar sākotnēji plānotajām ir nedaudz pieaugušas, jo organizatoriem bija jāparūpējas par dzesēšanas iekārtu izvietošanu sacensību teritorijā. Plānots, ka Japānā sporta notikumu norises vietās uz ceļiem tiks uzklāts karstumu absorbējošs krāsojums, tāpat tiks izvietoti gaisa mitrinātāji.

Organizatori gan neslēpa, ka šajā tāmē vēl nav iekļautas tās izmaksas, kas radušās, pārceļot maratonu un soļošanas sacensības no Tokijas uz ziemeļos esošo Saporo. Paredzams, ka tas varētu izmaksāt ap trim miljardiem Japānas jēnu (aptuveni 25 miljoni eiro). Šī summa galējos aprēķinos nav iekļauta tāpēc, ka sacensību organizatori vēl aizvien diskutē ar Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) par to, kura no pusēm segs šīs izmaksas.

"Šī ir vēl nebijusi situācija, kurai nav konkrēta rīcības plāna," teica Tokijas olimpisko spēļu finansu izpilddirektors Gajuki Ito. "Turpināsim šķetināt šo situāciju un regulāri uzturēsim kontaktu ar SOK."

Izdevumu pieaugums par dzesēšanas iekārtu izvietošanu, tikšot kompensēts ar lielāku pārdoto biļešu skaitu un sponsoru atbalstu. Paredzams, ka ieņēmumi no biļetēm varētu sasniegt 30 miljardus Japānas jēnu jeb aptuveni 247 miljonus eiro.

Lai arī ir pieaugušas izmaksas un radušās citas problēmas, Olimpiādes budžets jau gadu palicis nemainīgs - 11,3 miljardi eiro. Tiek vēstīts, ka 27 miljardi jēnu jeb aptuveni 222 miljoni eiro vēl ir plānoti neparedzētiem gadījumiem, piemēram, dabas katastrofu seku novēršanai.

SOK bažījoties, ka lielās izmaksas turpmāk atbaidīs vēl vairāk valstu no sacensību organizēšanas, lūgusi Japānu vēl samazināt paredzētās izmaksas. Savukārt organizatori ir noraizējušies, ka budžeta saīsināšanas dēļ visvairāk ciestu atlēti, kā arī Olimpiādes tēls.

Visas šo olimpisko spēļu izmaksas tiek segtas no trim pusēm - Tokijas pilsētas, Japānas valdības un SOK. Japānas valdība lielāko atbalstu - 150 miljardus jēnu (1,2 triljonus eiro) - sniedz nacionālā stadiona būvniecībā.

Par četrgades notikuma izmaksām priecīga nav arī valsts Revīzijas komisija, kas pauda, ka izmaksas no 2013.gada līdz 2018.gadam no sākotnējās summas pieaugušas pat par desmit reizēm.

Tikmēr 2028.gada Losandželosas Olimpiādes rīkotāji šogad atklāja, ka plāno noorganizēt vienas no iespaidīgākajām sacensībām ar budžetu 6,9 miljardi ASV dolāru (6,3 miljardi eiro).

2024.gada Parīzes olimpiskās spēles paredzēts noorganizēt ar 6,8 miljardiem eiro, no kuriem 1,5 miljardu atbalsts saņemts no Francijas valdības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akcentējot japāņu tradīciju būvēt no koka, Tokijā top olimpisko spēļu sportistu ciemats un nule kā medijiem prezentēta viena no tā galvenajām ēkām - Village Plaza.

Village Plaza piedāvās plašu pakalpojumu klāstu sportistiem, komandu amatpersonām, viesiem un plašsaziņas līdzekļiem olimpisko un paralimpisko spēļu laikā.

Ciemats atrodas Tokijas Harumi krastmalas rajonā, un tajā būs viss, sākot no kafejnīcas un bankas, līdz medicīnas centram un frizētavai.

Saskaņā ar Spēļu organizēšanas komitejas teikto, vienstāva koka konstrukcijai Village Plaza aptuveni 5300 kvadrātmetru platībā izmantoti apmēram 40 000 lapegles, ciedra un cipreses koku, ko ziedojušas 63 Japānas pašvaldības. Katrs kokmateriāls apzīmēts ar tās pašvaldības nosaukumu, kura tos ziedojusi. Materiālu izmaksas tiek lēstas aptuveni 20 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koronavīrusa straujās izplatības dēļ atcelti jau vairāki starptautiski pasākumi. Šo sarakstu grasās papildināt arī 2020. gada Tokijas olimpiskās spēles, informējusi Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK).

Kā ziņo "Associated Press", bijušais čempions peldēšanā un SOK pārstāvis Diks Paunds izteicies, ka Olimpiādi nevar pārcelt uz vēlāku laiku vai citu vietu, tāpēc, pieaugot vīrusa izplatībai, ir liela iespēja, ka olimpiskās spēles tiks atceltas.

SOK gaidīs Apvienoto Nāciju Organizācijas Pasaules veselības organizācijas spriedumu, tāpēc sportisti aicināti tikmēr turpināt treniņus. Gala lēmums par spēļu likteni varētu būt zināms maijā, vēsta ārvalstu mediji.

Jau vēstīts, ka Tokijas olimpiskās spēles plānotas no 24.jūlija līdz 9.augustam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tokijas gubernatore Juriko Koike paziņojusi, ka atcelti plāni organizēt sešās vietās olimpisko spēļu publisku masveida skatīšanos.

"Šie ir nepieciešamie pasākumi, lai nodrošinātu Tokijas olimpisko un paralimpisko spēļu panākumus," pēc tikšanās ar Japānas premjeru Jošihidi Sugu reportieriem pavēstīja Koike.

Spēļu straumēšanai bija izraudzīti tostarp divi parki un universitāte. Koike paziņoja, ka tā vietā tagad tur būs vakcinācijas centri.

Tokijas olimpiskās spēles, kas koronavīrusa pandēmijas dēļ tika pārceltas par gadu, norisināsies no 23.jūlija līdz 8.augustam. Savukārt paralimpiskās spēles šovasar iecerētas no 24.augusta līdz 5.septembrim.

Pašlaik nav pazīmju, ka spēles varētu tikt atceltas pēdējā minūtē, taču aptaujas liecina, ka daudzi japāņi vēlētos spēļu pārcelšanu uz vēlāku laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Par vairāk nekā miljardu eiro tapis Tokijas olimpiskais stadions

Zane Atlāce - Bistere, 03.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teju gadu pirms kārtējām Vasaras olimpiskajām spēlēm tikpat kā pabeigta Tokijas galvenā stadiona būvniecība, vēsta ārvalstu mediji.

Sporta būves izmaksas tiek lēstas vairāk nekā miljarda eiro (1,25 miljardu ASV dolāru) apmērā.

Japāņu arhitekta Kengo Kumas projektētais stadions, kurā notiks Olimpiādes atklāšana un noslēgums, kā arī vieglatlētikas un futbola sacensības, oficiāli tiks atklāts decembrī.

Sākotnēji tika plānots, ka olimpisko stadionu projektēs slavenais Zahas Hadidas arhitekti birojs, taču pārāk lielo izmaksu dēļ (aptuveni divi miljardi dolāru) šī iecere tika atmesta.

Tokija būvē kopumā astoņas spēļu norises vietas (ieskaitot šo stadionu). Pārējās 35 spēļu norises vietas nodēvētas kā «pagaidu» vai vecākas ēkas, kas tiks izmantotas atkārtoti, tādējādi, saskaņā ar spēļu rīkotāju teikto, ietaupot miljardus.

Komentāri

Pievienot komentāru