Tehnoloģijas

Uzņēmumi dokumentu drukāšanai izlieto līdz pat 15% ieņēmumu

Elīna Pankovska, 12.08.2010

Jaunākais izdevums

Atsevišķos uzņēmumos drukas darbiem tiekot atvēlēti līdz pat 15% ieņēmumu, liecina drukas iekārtu ražotāja Hewlet Packard (HP) veiktais pētījums.

Analizējot dažādus uzņēmumus, secināts, ka, piemēram, reklāmas aģentūra drukai patērē līdz 15% ieņēmumu, turpretī banku sektors ir fokusējies uz melnbalto druku, patērē līdz 5% no organizācijas budžeta. Savukārt naftas kompānijām izdevumi drukai ir vismazākie, un tie nepārsniedz 1% no gada ieņēmumiem.

HP ir secinājis, ja vidējie drukas izdevumi ir 6% no uzņēmuma ienākumiem, tad drukas procesu optimizēšanai noteikti jābūt katras organizācijas prioritātei.

Tintes un tonera patēriņa līmenis ir atskaites punkts drukas izmaksu novērtēšanai, tāpēc ir būtiski saprast, kāda veida dokumentus iestādes darbinieki drukā. Atšķirības izejvielu patēriņa un izmaksu ziņā var būt ievērojamas.

Piemēram, uzņēmumos, kur drukā galvenokārt teksta dokumentus vai piezīmes, tinte vai toneris klāj vien 3-5% papīra virsmas. Turpretī šis procents sasniedz pat 100% un vairāk, ja tiek drukātas krāsainas prezentācijas. Arī printera ražotājs un modelis var ietekmēt vienas lapas izdrukas izmaksas.

Drukas analīze, iekļaujot tajā cilvēcisko faktoru, var būt vēl detalizētāka. Piemēram, Krievijas vadošais mobilais operators Vimpelcom pagājušā gadā veicis pētījumu un izrādījies, ka aptuveni 50% drukas darbu neattiecās uz biznesu, bet gan uz darbinieku privāto dzīvi.

Speciālisti uzsver, ka efektīva uzņēmuma drukāšanas vides pārvaldība uzlabo dokumentu konfidencialitāti, izmaksu kontroli un citus uzņēmumam būtiskus faktorus. Pārvaldības rīki var tikt lietoti, lai vadītu un kontrolētu pieeju printeriem, kā arī nodrošinātu brīdinājumus iekārtu nesankcionētas lietošanas gadījumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Perfekta kvalitāte, nelielas tirāžas, operativitāte – šādas iespējas sniedz tipogrāfijas Olderi jauniegādātā HP Indigo digitālās drukas iekārta.

Ieguvēji - gan nelielie, gan lielie uzņēmumi

„Latvijā ir daudz uzņēmēju, kuriem savas produkcijas noformēšanai nepieciešami drukas darbi mazās tirāžās, taču ar jaudīgajām fleksogrāfijas un ofseta iespiedmašīnām drukāt nelielus daudzumus ir gan neērti, gan neekonomiski – liela pašizmaksa, nesamērīgs daudzums atgriezumu,” skaidro SIA Olderi direktors Jānis Ločmelis. „Līdz šim uzņēmumi bija pieraduši pasūtīt nevajadzīgi lielas etiķešu tirāžas, kas vairumā gadījumu pilnībā netika izmantotas un noputējušas aizņēma vietu noliktavu plauktos. Savukārt, pasūtot maztirāžas darbus mūsu tirgū, līdz šim nācās rast kompromisu starp vēlamo un iespējamo kvalitāti. Taču kvalitatīvam, pamanāmam produkcijas noformējumam ir būtiska nozīme produkcijas noieta veicināšanā, tāpēc priecājamies, ka tagad mūsu spēkos ir palīdzēt visiem uzņēmējiem, kuri vēlas drukāt uzlīmes u.c. materiālus nelielos daudzumos un izcilā kvalitātē, pie tam varam to veikt dažu dienu laikā, ja pasūtītājs mums iesniedz labi sagatavotu maketu. Varam drukāt arī tādus darbus, kas agrāk tehniski nebija iespējami, jo HP Indigo iekārta strādā ļoti precīzi un miniatūrās detaļas izdodas perfekti! Mēs varam nodrukāt jebkurus toņus atbilstoši pasūtītāja standartiem, varam etiķetes un uzlīmes pārklāt ar laku. Ja vajag, varam nodrukāt nevis 200 vai 500, bet kaut vai 25 etiķetes un pie tam dažādus variantus, lai produkta izstrādes stadijā ražotājs varētu uzskatāmi salīdzināt etiķešu variantus uz produkta iepakojuma un izvēlēties piemērotāko un efektīvāko variantu.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Draugiem Group drukas ārpakalpojumu uzņēmums Printful attīstīsies Latvijā, šeit atverot jauno Eiropas ražotni.

Šāda informācija publicēta uzņēmuma mājaslapā internetā.

Tā kalpos kā uzņēmuma ražošanas centrs Eiropā. Jaunajā ražotnē tiks nodrošināti gandrīz visi Printful pakalpojumi, tostarp tekstilizstrādājumu ražošana un apģērbu un interjera priekšmetu apdrukas darbi.

«Jau pavisam drīz šīs telpas piepildīs jaudīgi printeri, ātras šujmašīnas un forši cilvēki. Latviešu radītais ASV drukas uzņēmums Printful šeit Rīgā, netālu no Mežaparka, Starta ielā 1 atvērs savu jauno Eiropas ražotni. Kopš 2013. gada no viena printera Laura Liberta [Draugiem Group dibinātājs Lauris Liberts] viesistabā Printful ir izaudzis par vienu no ietekmīgākajiem drukas uzņēmumiem ASV ar ražotnēm Losandželosā un Ziemeļkarolīnā. Un, pēc veiksmīgas pieredzes Amerikas tirgū, laiks iekarot Eiropu. Mēs ticam, ka to vislabāk var izdarīt tieši no Latvijas. Jā, šis būs mums izaicinājums. Iespējams, atvērt ražotni kādā Rietumeiropas valstī būtu izdevīgāk, bet mēs gribam ieguldīt Latvijā,» prezentācijas video saka Draugiem Group runasvīrs Jānis Palkavnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā vadošais pasākumu aproču, reklāmas silikona aproču un biznesa kakla lenšu piegādātājs Prowristbands gadu sāk ar ziņām, kas pozitīvi ietekmēs pasākumu organizatorus, reklāmas aģentūras un visus citus, kurus interesē reklāmas produktu iegāde.

No 2017. gada sākuma Prowristbands piedāvā express piegādes uz apdrukātām pasākumu aprocēm. Visi drukas darbi tiek veikti uz vietas un tagad steidzamiem pasūtījumiem

pasākumu aproču piegāde

aizņems tikai 24 stundas

no darba apstiprināšanai līdz pabeigta pasūtījuma piegādei. Jauns digitālās drukas aprīkojums ļauj piedāvāt labāku, ātrāku un lētāku risinājumu, salīdzinot ne tikai ar vietējiem aproču tirgotājiem, bet arī ar vadošajiem Eiropas aproču ražotājiem. Pateicoties sasniegtajiem mērķiem Prowristbands regulāri nodrošina apjomīgas piegādes ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā un Skandināvijā. Tāpat piedāvājumā pieejami krāsaini drukas risinājumi, kuri līdz šim Latvijas tirgū nebija pieejami. Mūsu sortimentā pieejamas arī auduma un vinila aproces, kurām ir līdzvērtīgi ātri izgatavošanas laiki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Uzņēmējs: iecerētais dabas resursu nodoklis iznīcinās poligrāfijas nozari Latvijā

Zanda Zablovska, 04.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības iecerētā dabas resursu nodoļa (DRN) likme ir nesamērīga un sekas poligrāfijas nozarei Latvijā būs iznīcinošas.

Tā DB norāda McĀbols poligrāfija valdes loceklis Vilnis Vikmanis. Pēc viņa teiktā, izgatavoto drukas darbu cena pieaugs no 25% līdz 50%.

DB jau rakstīja,ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piedāvā no 2014. gada piemērot DRN reklāmas izdevumiem un materiāliem. Rosinātais nodokļa apmērs ir 0,91 lats par kilogramu. Nodoklis tiktu piemērots gan uzlīmēm (ja tās nav daļa no iepakojuma sastāvdaļas un nesatur derīguma termiņu), gan skrejlapām, bukletiem, brošūrām, kas satur jebkāda veida reklāmu, gan arī ielūgumu kartiņām un pasākumu reklāmas plakātiem. Nozares pārstāvji iepriekš klāstīja, ka piedāvātais dabas resursu nodokļa apmērs reklāmas izdevumiem un materiāliem ir unikāls Eiropas Savienībā, turklāt draud ar cenu kāpumu 30-70% apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Draugiem Group uzņēmums Printful spēris vairākus būtiskus soļus - uzņēmuma nosaukums no Idea Bits LLC. mainīts uz Printful Inc., uzņēmums pārreģistrēts Delavēras štatā un iegādāta interneta adrese (domēns) printful.com līdzšinējās theprintful.com vietā.

«Izmaiņu mērķis ir parūpēties par Printful zīmola attīstību. Uzņēmējdarbības formas maiņa un pārreģistrēšana Delavērā atvieglos potenciālo investoru piesaisti Printful, pateicoties īpašniekiem labvēlīgajai štata likumdošanai,» izmaiņas komentē Printful vadītājs Dāvis Siksnāns.

Šobrīd turpinās darbi pārejai uz jauno interneta domēnu printful.com, veicot izmaiņas sistēmās un informējot klientus.

«Kādam tas var šķist sīkums, bet interneta biznesā ir ārkārtīgi svarīgi, lai tavs zīmols ir vienkārši atrodams. Ja reiz mūsu kompānijas nosaukums ir Printful, tad tādai ir jābūt arī interneta adresei. Līdzīgas investīcijas savulaik veikuši tādi uzņēmumi kā Facebook, Apple un citi lieli nozares spēlētāji,» lēmumu par jaunā domēna iegādi skaidro D. Siksnāns, piebilstot, ka Printful™ zīmols jau no kompānijas pirmsākumiem ir reģistrēta preču zīme.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

3D printera nozīme, visdrīzāk, tikai pieaugs, taču domas par to, vai tas tuvākajā laikā kļūs par tikpat ierastu biroja tehniku kā printeris, dalās

3D printeru ietekme uz dažādām jomām ir milzīga, taču 3D printeru ražotāja SIA Mass Portal līdzīpašnieks Kristers Moisejs uzskata, ka tie nav nepieciešami kā biroja tehnika, ja vien šis uzņēmums nav pilns ar inženieriem, kuriem izstrādei ir nepieciešams 3D printeris. SIA CastPrint līdzīpašnieks Jānis Oliņš spriež, ka 3D printeru loma pieaug ļoti straujos tempos, kas skaidrojams ar drukas iekārtu attīstību un piedāvāto materiālu spektru, tomēr, arī viņa skatījumā, tuvākajā laikā tas diez vai ieņems tādu pašu lomu kā cita biroja tehnika, jo vairumā gadījumu standarta risinājumi, kas tiek ražoti masveidā, tomēr sanāks lētāki par individuāli drukātiem priekšmetiem. «3D drukāšanas ideja man joprojām šķiet perspektīva, tomēr redzu, ka tās aktualitāte ir būtiski mazinājusies patērētāju biznesa nišā. Biznesa jomā arvien vairāk varam lasīt par veiksmīgiem 3D printeru izmantošanas gadījumiem aviācijā, mašīnbūvē, pat medicīnā un rotaslietu ražošanā. Tātad noteiktās jomās 3D printeris ir svarīgs un tā nozīme varētu pieaugt, tomēr nedomāju, ka tuvākajos piecos gados tas birojos kļūs tikpat populārs kā printeris,» spriež Ervins Grīnfelds, programmatūras testēšanas uzņēmuma SIA TestDevLab līdzīpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šovasar medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmums "Castprint" izdrukājis 120 fiksatorus, kas ir par 59% vairāk nekā pērn šajā pašā periodā.

Nav pamata domāt, ka šogad cilvēki gūtu vairāk traumu nekā citas vasaras, tāpēc "Castprint" līdzdibinātājs Sigvards Krongorns secina, ka "Castprint" popularitāte aug. Uzņēmums sākotnēji cerēja, ka Latvijā tam ir potenciāls apgūt 7 līdz 10% no kopējiem kaulu lūzumiem, kuros izmanto tradicionālos ģipšus. "Tagad ir jautājums, vai esam sasnieguši šos griestus. Nezinot precīzu statistiku par šī gada traumām, grūti spriest," viņš saka.

Šovasar visvairāk drukāti fiksatori delnām – 50. Tiem seko 30 fiksatori kājām un 25 pēdām.

Pēdējo pusgadu S. Krongorns salīdzina ar amerikāņu kalniņiem. "Ņemot vērā, ka mūsu pakalpojums vairāk ir ambulators, nevis akūts, līdz ko tika paziņots, ka privātās klīnikas nevar sniegt pakalpojumus, kas nav akūti, un valsts slimnīcas strādā tikai ar akūtajiem pacientiem, mūsu apgrozījums nokritās līdz nullei. Aprīlis un maijs bija pārdomu laiks, kad vairāk koncentrējāmies uz iekšējām lietām, ko iepriekš nebija laika izdarīt – pievērsāmies uzskaitvedībai, kvalitātes kontrolei u. tml. Kad privātās klīnikas atkal varēja sniegt pakalpojumus, mēs bijām uzmanīgi, jo nevarējām saprast, vai mūsu risinājums šādos ekonomiski spiedīgos apstākļos cilvēkiem šķitīs pietiekami aktuāls, tomēr šajā vasarā esam uzdrukājuši 120 fiksatorus, kas ir par 59% vairāk, nekā pērn periodā no jūnija līdz augustam," teic S. Krongorns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Radošās izcilības festivāla ADWARDS ceremonijā noskaidroti labākie reklāmas, dizaina un citu radošo industriju darbi.

Starptautiskas žūrijas vadībā tika izvērtēti dažādās radošajās disciplīnās tapuši 256 darbi, kopumā tika piešķirti 18 pirmās pakāpes ordeņi un 32 otrās pakāpes ordeņi.

Festivāla ADWARDS darbi tika iesniegti un vērtēti vairākās kategorijās: integrētās kampaņas, TV & radio, interaktīvie un digitālie risinājumi, drukas māksla & dizaina meistarība, preses un vides reklāma, zīmola stāsts, sabiedriskās attiecības, netradicionālā komunikācija, pasākumi un sponsorēšana, zīmola saturs un izklaide, radošās izcilības eksports.

Darbus vērtēja 15 žūrijas locekļi no 11 valstīm, intensīvākajām diskusijām notiekot klātienē Rīgā. Žūrijas prezidents – Huans Garsia Eskudero (Juan García-Escudero) no aģentūras TBWA ESPAÑA, kurš ir strādājis vairāku pasaules līmeņa festivālu žūrijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajā 2021./2022.mācību gadā no 1.septembra klātienes mācībās drīkstēs piedalīties tikai tie skolēni un izglītības darbinieki, kuri digitālā vai papīra formātā varēs uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu, savukārt pārējiem būs jārēķinās ar zināmām grūtībām un izaicinājumiem.

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvātos grozījumus noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, kuru mērķis ir noteikt tiesiskā regulējuma ietvaru izglītības un sporta procesa nodrošināšanai, sākot 2021./2022.mācību gadu klātienē. Kā norādīja IZM, turpmāk izglītības process īstenojams klātienē visās izglītības pakāpēs - tostarp vispārējā un augstākajā izglītībā.

Lai sāktu 2021./2022.mācību gadu un turpmāk nodrošinātu izglītības procesu epidemioloģiski drošā mācību vidē, divu metru distance nebūs jāievēro izglītības programmas apguvē vienā klasē, grupā vai kursā, tostarp dejās. Prasība tiek attiecināta arī uz starptautiskajām skolām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Londonas starptautiskajā grāmatu tirgū Latviju pārstāv septiņi uzņēmumi

Db.lv, 05.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskajā Londonas grāmatu tirgū “London Book Fair 2022” no 5. līdz 7.aprīlim Latviju pārstāves septiņi ar izdevējdarbību saistīti uzņēmumi.

Turpinot 2018. gadā Londonas grāmatu tirgū veiksmīgi aizsākto kampaņu #iamintrovert, šogad izstādes apmeklētāji tiek aicināti ieskatīties intravertā latviešu rakstnieka dzīvoklī. Īpaši veidotajā stendā savus produktus un pakalpojumus prezentēs SIA “Jelgavas tipogrāfija”, SIA “Veiters Korporācija”, SIA “IBC Print Baltic”, SIA “Jāņa Rozes apgāds”, SIA “Pētergailis”, SIA “Aminori” un Latvijas Grāmatizdevēju asociācija.

“Literāri darbi, kā arī izdevējdarbības un poligrāfijas pakalpojumi ir augstas pievienotās vērtības produkts, kurš ir viegli mērogojams. Mūsu radošās industrijas ir sevi labi apliecinājušas eksportā gan grāmatniecības gan kino jomā,” uzskata Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Kaspars Rožkalns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada sākumā izveidotā SIA PaPapīrs sākusi otrreizēji pārstrādāta papīra PaPapīrs, kura ražošanā nav izmantoti videi kaitīgi procesi, tirdzniecību, informēja PaPapīra idejas autors Pēteris Virsnieks.

Sākot PaPapīra ražošanu, būtiskākās investīcijas bija nepieciešamas iepakojuma izstrādē, mājaslapas izveidošanā un mārketinga aktivitātēs, norādīja Virsnieks, taču ieguldīto investīciju apjomu neatklāja.

«Tā kā tehnoloģiskās iekārtas jau bija SIA Papīrfabrika Līgatne īpašumā, atsevišķi papildu ieguldījumi iekārtās nebija nepieciešami. Sagatavošanās darbi PaPapīra ražošanas sākšanai ilga aptuveni pusgadu,» sacīja Virsnieks.

Pašlaik uzņēmums koncentrējas tikai uz Latvijas tirgu, bet nākamā gada sākumā plānots PaPapīru piedāvāt arī kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divos gados fiksācijas līdzekļu drukāšanas uzņēmums SIA CastPrint cer palīdzēt ārstēt 20% lūzumu Ziemeļeiropā.

Šāds «ģipsis» ir daudz vieglāks, līdz ar to ir vienkāršāka rehabilitācija. Pacients var iet dušā, un viņa ikdiena rit gandrīz kā agrāk. «Ja risinājums nepieciešams četrām nedēļām, var paciesties, bet, ja tie ir divi trīs mēneši, tad šāda alternatīva ir krietni ērtāka, jo īpaši bērniem, jauniešiem, uzņēmējiem,» saka Jānis Oliņš, SIA Cast- Print līdzīpašnieks.

Latvijā gadā ir aptuveni 20 tūkstoši kaulu lūzumu gadījumu, Baltijā – 60 tūkstoši, Ziemeļeiropā – 300 tūkstoši. Skatoties uz galveno mērķauditoriju – bērniem, sportistiem, fizisko aktivitāšu cienītājiem, uzņēmējiem un jauniešiem –, CastPrint cer tuvāko gadu laikā palīdzēt 15 līdz 20% gadījumu. Līdz šim uzņēmums palīdzējis vairāk nekā 45 pacientiem. Salīdzinot ar «klasisku» jaunuzņēmumu standartu, šāds klientu skaits varētu likties gaužām mazs, bet CastPrint uzskata, ka medicīnā šis ir ievērojams skaits. Nākotnē iecerēts, ka jebkurā pasaules malā dakteri var noskenēt pacientu, izvēlēties vajadzīgo fiksācijas līdzekli, un pēc CastPrint receptes tas tiek izdrukāts tuvākajā 3D printēšanas centrā. «Taisām augšā revolūciju,» teic Sigvards Krongorns, SIA Cast- Print līdzīpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

FOTO: Tartu Aparaaditehas apvieno biznesu, radošumu un izklaidi

Anda Asere, 16.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Radošie kvartāli rada auglīgu vidi un infrastruktūru kopienas attīstībai, no kā iegūst gan vietējie iedzīvotāji, gan tajos iesaistītie uzņēmēji

«Aparaaditehas mērķis ir radīt universālu vidi, kas apvieno biznesu, radošumu un izklaidi. Šādā ceļā tiek attīstīts viss reģions – gan tuvākā apkaime, gan visa Tartu pilsēta, turklāt pilsētas centrs atgūst dzīvīgumu, cilvēkiem atgriežoties no iepirkšanās «mekām» un piepilsētas,» stāsta Erki Prūls (Erki Pruul), Tartu radošā kvartāla Aparaaditehas vadītājs. Tartu aparātu ražotnes Aparaaditehas atdzimšana sākās 2014. gadā, kad nekustamā īpašuma attīstītājs ABC Kinnisvarateenuste OÜ, kas šo īpašumu bija iegādājies jau 2006. gadā, nolēma to pārvērst par «kultūras fabriku». Viņiem bija līdzekļi un arī pieredze, attīstot Telliskivi radošo kvartālu Tallinā, un vietējā vadība tika izvēlēta no bezpeļņas organizācijām un Igaunijas drukas muzeja, kas jau iepriekš Tartu testēja kultūras biznesa iespējas. «Īpašnieki saprata, ka, radot auglīgu vidi un infrastruktūru, ir ieguvums gan vietējiem iedzīvotājiem, gan investoriem,» viņš teic. Kopējās investīcijas projektā ir teju astoņi miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Reklāmas spīdekļi dodas uz Kannām

Anda Asere, 09.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsi pirms Jāņiem Latvijas jaunie reklāmas spīdekļi dodas uz Kannām, lai starptautiskajā festivālā Young Lions pārbaudītu savas spējas globālā mērogā , otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

21. jūnijā Kannās notiek starptautiskais konkurss jaunajiem reklāmas un mārketinga profesionāļiem Young Lions, kas ir starptautiskā radošuma festivāla Cannes Lions jeb Kannu lauvas paspārnē notiekošs konkurss, kura pamatuzdevums ir atbalstīt un veicināt jauno talantu izaugsmi un iesaistīšanos reklāmas nozarē. «Kannu lauvās darbi tiek radīti daudzās pasaules valstīs, un izvērtēšanai tiek iesniegtas reālas kampaņas. Turpretī konkurss Young Lions ir 24 stundu simulators, kas notiek uz vietas un kura laikā jaunajiem talantiem jārada koncepts atbilstoši dotajam darba uzdevumam,» skaidro Andis Kulinskis, konkursa Cannes Lions vēstnesis Latvijā un Inbox.lv pārdošanas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bez brīvprātīgajiem, valsts atbalsta, sponsoru devuma, labvēlīgiem laika apstākļiem un radošās grupas nesavtīguma tas būtu bijis neiespējami

Tā par latviešu strēlniekiem veltītā Aleksandra Grīna lieldarba Dvēseļu putenis ekranizējuma tapšanu saka tā režisors Dzintars Dreibergs. Tieši šodien kā patriotisma vēstnesis filma piedzīvo savu pirmizrādi. Līdz mielēm izpētītā strēlnieku drosme savā ziņā pavadījusi arī režisoru darbā, jo, kā zināms, vēsturiska kara drāma ir viens no dārgākajiem žanriem, un tas Latvijas kinoindustrijas apstākļos ir ārkārtīgs izaicinājums.

Fragments no intervijas, kas publicēta 8. novembra laikrakstā Dienas Bizness:

Vai pats arī esat savas zemes patriots?

Ļoti apzinos sajūtu, ka patiesi laimīgs es varu būt tieši šeit. Aizbraukt nozīmētu kaut ko sākt no sākuma, un man būtu ļoti liels prieks to nekad nedarīt. Patriotisms ir dziļš un plašs jēdziens, bet, ja vari Latvijā parūpēties par savu māju, apkārtni un tuvākajiem, tad tai brīdī katram personīgi tas arī pāraug par kaut ko plašāku. Tāpat arī šeit dzimušie un augušie cilvēki viens otru saprot krietni labāk, un esam šai vietai ļoti piemēroti. Latvijā jūtos ļoti labi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svinot Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) 154. jubileju, ceturtdien, 13. oktobrī, klātesot dizaina fabrikas koncepta autoram Kalevam Ekmanam (Kalevi Ekman), izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim un RTU rektoram akadēmiķim Leonīdam Ribickim, atklāta RTU Dizaina fabrika (DF).

«Savās lekcijās studentiem stāstu par «darām!» attieksmi, ko, ierodoties RTU DF, arī ieraudzīju realitātē, kad vēlā vakarā joprojām darbi ritēja pilnā sparā. Zinu, ka RTU vadība patiesi un spēcīgi atbalsta DF iniciatīvu, un arī mūsu universitātes DF komanda būs jums līdzās,» atklāšanā sacīja profesors K. Ekmans, kuram piektdien, 14. oktobrī, svinīgi tiks pasniegta 2016. gada Hose Vaskonselosa Pasaules izglītības balva (2016 José Vasconcelos World Award of Education) par dizaina fabrikas koncepciju kā svarīgu mācību un izglītības platformu.

«Mēs ceram, ka Dizaina fabrikas jaunajās telpās turpināsies veiksmīgi iesāktais darbs un nepārtraukti tiks veidota sadarbība ar Dizaina fabrikas globālo tīklu. Ticu, ka tas veicinās sadarbību ar internacionālām kompānijām, attīstot jaunas idejas un dizainus, un mēs stiprināsim saiti starp aizrautīgiem studentiem un start-up uzņēmumiem,» sacīja RTU rektors L. Ribickis.

Komentāri

Pievienot komentāru