Tehnoloģijas

VKontakte izveidotājs: Krievijas sociālo tīklu kontrolē Putina draugi

Gunta Kursiša, 23.04.2014

Jaunākais izdevums

Krievijā populāro sociālo tīklu VKontakte, kas daudzējādi līdzinās Facebook, kontrolē divi krievu oligarhi, kuriem ir ciešas saites ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, apgalvo Pāvels Durovs, sociālā medija VKontakte izveidotājs, kurš nesen tika atstādināts no VKontakte izpilddirektora amata, vēsta Social News Daily.

P. Durovs savā VKontakte kontā pauda, ka sociālā tīkla valde esot viņu izspiedusi no izpilddirektora amata un 21. martā viņš parakstīja atlūgumu. Publiski par savu atkāpšanos no amata viņš pavēstīja 1. aprīlī, joku dienā paužot, ka 21. martā esot nekorekti aizpildījis nepieciešamos savas atkāpšanās dokumentus, tādēļ paliek savā amatā – šī ziņa izrādījās aprīļa joks.

P. Durovs apgalvo, ka viņa izveidotais VKontakte tagad atrodas pilnīgā uzņēmēju Igora Sečina (Игорь Сечин) un Krievijas uzbeka Elišera Usmanova (Алишер Усмонов) pakļautībā.

I. Sečins pašlaik ir Krievijas lielākās naftas kompānijas Rosneftj vadītājs, taču savas ciešās saistības ar Kremli dēļ viņš tiek dēvēts arī par «Putina ēnu». Forbes ietekmīgāko pasaules cilvēku sarakstā I. Sečins atrodas 60. vietā.

Savukārt A. Usmanovs ir Krievijā bagātākais cilvēks, kurš pie sava kapitāla ticis, darbojoties metālbiznesā, bet vēlāk pievērsies arī mediju un tehnoloģiju kompānijām. Viņš ir galvenais akcionārs Krievijas otrajā lielākajā telekomunikācjiu uzņēmumā Megaphone, iepriekš viņam piederēja daļas arī tādās kompānijās kā Facebook un Apple.

Sava ieraksta beigās VKontakte profilā P. Durovs pauda arī, ka viņa darbības laikā ir sasniegts daudz un daļa no sasniegtā vairs nevar tikt iznīcināta.

VKontakte izveidotājs iepriekš pauda, ka Krievijas amatpersonas esot pieprasījušas viņam sniegt tām Maidan aktīvistu datus. P. Durovs apgalvo, ka esot atteicies to darīt un tas arī bija iemesls viņa krišanai Kremļa nežēlastībā.

Pašlaik 29 gadus vecais P. Durovs ir pametis Krieviju un apgalvo, ka negrasās atgriezties tēvzemē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Sony, Universal un Warner Music sūdz tiesā krievu VKontakte

Gunta Kursiša, 04.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas sociālais medijs VKontakte, kas tiek dēvēts arī par «krievu Facebook», piedzīvo juridiskas nedienas – ierakstu kompānijas Sony, Universal un Warner Music iesniegušas sūdzības par autortiesību pārkāpšanu «lielos apmēros», BBC.

Juridiskās darbības koordinē Skaņu ierakstu industrijas starptautiskā federācija (International Federation of the Phonographic Industry, IFPI). Ierakstu kompānijas apsūdz otru lielāko sociālo tīklu Eiropā tajā, ka tas ir izveidojis «milzīgu mūzikas bibliotēku», uz kuru VKontakte nav tiesību. Šī «mūzikas bibliotēka» tiek piedāvāta kā sociālā tīkla pakalpojums lietotājiem. Sony, Universal un Warner Music vēlas panākt, ka VKontakte izņem šos mūzikas failus no sava servera.

«Mēs esam vairākkārt norādījuši uz šo problēmu,» paziņojumā par tiesu darbiem norādīja IFPI vadītājs Francis Mūrs (Francis Moore). Šī nav pirmā reize, kad VKontakte tiek pārmesta autortiesību neievērošana. 2012. gadā Vkontakte tika atzīta par vainīgu nelicencētā Gala Music Group mūzikas izplatīšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darba laikā, no plkst.9 līdz plkst.17, visbiežāk apmeklētais sociālais tīkls ir Twitter.com, liecina mediju aģentūras Creative Media Services veikts pētījums.

Kā rāda pētījuma rezultāti, darba laikā Twitter.com apmeklē 43% respondentu, kam ar 40% seko Instagram.com, bet trešais darba laikā biežāk apmeklētais sociālais tīkls ir Facebook.com, ko apmeklē 36% respondentu.

Tikmēr Odnoklassniki.ru un Draugiem.lv darba laikā apmeklē 31% aptaujāto, bet Vkontakte.ru un YouTube.com darba laikā mēdz apmeklēt 30% respondentu.

Kamēr visi sociālie tīkli pārsvarā tiek apmeklēti vakarā līdz plkst.22 un to apmeklētāju skaits ir līdzīgs, no rītiem visapmeklētākais tīkls ir Draugiem.lv, bet naktīs visaktīvākie ir Vkontakte.ru lietotāji.

Mediju aģentūras Creative Media Services pētījumā apkopoti dati par nozīmīgākajiem sociālajiem medijiem Latvijas interneta lietotāju vidū, vērtēta to popularitāte dažādās sociāli demogrāfiskajās grupās, veikta korporatīvo lapu sekotāju attieksmes analīze un vērtēta zīmolu komunikācijā izmantotā satura atdeve. Tā sagatavošanā izmantoti pētījumu kompānijas TNS jaunāko pētījumu dati, 1034 interneta lietotāju aptaujas rezultāti un deviņu zīmolu sociālo mediju profilu kvalitatīvā pētījuma analīzes dati. Pētījums tiek veikts reizi gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Krievu Yandex varēs atrast Facebook lietotāju ierakstus un komentārus

Gunta Kursiša, 15.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālais tīkls Facebook piekritis dalīties ar publiski pieejamiem savu lietotājiem ar Yandex, Krievijas lielāko meklētāju internetā, vēsta BBC.

Vienošanās paredz, ka Yandex būs pilna piekļuve Facebook Krievijas, Turcijas un NVS valstu, tostarp Ukrainas, lietotāju publiskajiem datiem.

Yandex pieejamā Facebook lietotāju informācija būs sociālā tīkla lietotāju ieraksti un to komentāri. Savukārt profilus un lietotāju ierakstus, kuri Facebook atzīmēti kā «privāti», nebūs pieejami meklētājam.

Facebook un Yandex sadarbība palīdzēšot Krievijas interneta meklētājam uzlabot savus meklēšanas rezultātus, savukārt Facebook iegūšot apmeklētāju skaita pieaugumu Krievijā.

«Tuvākajā nākotnē Yandex meklēšanas rezultātos tiks iekļauti ne vien Facebook lietotāju ieraksti, bet arī citu sociālā tīkla apmeklētāju komentāri,» paziņojuši Yandex pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas mediju uzraudzības dienests Roskomnadzor pieprasījis sociālajam tīklam Facebook, mikroblogu vietnei Twitter un e-pasta servisam Gmail reģistrēties Krievijā kā informācijas izplatīšanas organizētājiem, piektdien vēsta laikraksts Izvestija, atsaucoties uz dienesta priekšsēdētāja vietnieku Maksimu Ksenzovu.

«Viņi konsultējas savā starpā, sazinās ar Kalifornijas juridiskajiem dienestiem,» paskaidroja amatpersona. «Arī mēs ar viņiem konsultējamies, bet pagaidām īpaši nesteidzinām.»

«Šiem trim resursiem ir jāpieņem lēmums par savu datu centru izvietošanu Krievijā,» norādīja Ksenzovs.

Viņš atgādināja - ja ierēdņu prasības netiks izpildītas, servisi tiks saukti pie administratīvās atbildības, uzreiz gan piebilstot, ka Facebook, Twitter un Gmail «gatavojas un grib izpildīt likuma prasības».

Galvenās interneta platformas, piebilda Ksenzovs, jau ir reģistrējušās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Krievijas bagātākā cilvēka Usmanova ģimene par teju 4 miljoniem eiro nopērk māju Jūrmalā

Dienas Bizness, 22.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Villu un zemi pašā jūras krastā par 3,9 miljoniem eiro Jūrmalā nopirkusi Krievijas oligarha Ališera Usmanova ģimene – sieva Irina Viner-Usmanova un viņas dēls Antons, svētdien, 21. septembrī, vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Krievijas miljardieris A. Usmanovs atklāti slavē prezidenta V. Putina režīmu un ir viens no V. Putina cilvēkiem. Uzticību Krievijas vadītājam viņš saglabājis arī pēc tam, kad Ukrainas militārā konflikta dēļ ieviestās sankcijas likušas ciest arī paša Usmanova biznesam. Ne Krievijas oligarhs, ne viņa ģimenes locekļi pagaidām nav prasījuši Latvijai termiņuzturēšanās atļaujas, tāpēc nevar zināt, vai viņus interesē Latvija kā patstāvīga mītnes zeme.

A. Usmanovu ģimenes īpašumam Jūrmalā apkārt apjozts pamatīgs žogs, līdz jūrai ir nepilni 100 metri. Remontdarbi, kas patlaban notiek, liecina, ka saimnieki vēl tikai plāno šeit ievākties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Navaļnijs aicina Rietumus sankciju sarakstos iekļaut Abramoviču un Usmanovu

LETA--RBC, 12.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rietumiem sankciju sarakstos būtu jāiekļauj vēl vairāki desmiti Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam lojālo lielo uzņēmēju, arī Romāns Abramovičs un Ališers Usmanovs, intervijā laikrakstam Financial Times sacīja Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs.

«Jūs varat iekļaut sankciju sarakstā aptuveni tūkstoti cilvēku, kuriem būs liegts iebraukt rietumvalstīs, bet jums ir jāsit pa tiem, kas nodarbojas ar kara propagandu, tās finansēšanu, īsto kara partiju,» uzsvēra politiķis.

Izsakoties par Putinu, Navaļnijs norādīja - «tagad mēs esam atskārtuši, ka viņš veido dinastijas pārvaldi».

«Tikai Krievijas sankciju komplekti, kas būs vērsti pret visiem šiem «klaniem», kuri palīdz Putinam kontrolēt Krievijas bagātības, spēs kaut ko mainīt.»

«Ja Abramovičs, Usmanovs un viņu ģimenes nespēs nokļūt savās rezidencēs Londonā vai Šveicē, viss būs citādi,» uzsvēra politiķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tīmeklī izplatās īsziņu Trojas zirgs, kas zog Android īpašnieku naudu

Dienas Bizness, 17.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaspersky Lab speciālisti ir konstatējuši īsziņu Trojas zirgu Podec, kas zog Android pārvaldītu ierīču īpašnieku naudu, slepeni abonējot maksas pakalpojumus, un spēj apiet šo pakalpojumu CAPTCHA mehānismu, informē uzņēmumā Kaspersky Lab.

Pētījumā noskaidrots, ka šis Trojas zirgs galvenokārt izplatās sociālajā tīklā «VKontakte». Jaunā ļaunprogrammatūra ir ievērojama ar savām funkcijām: tā var nosūtīt paziņojumus uz īsajiem numuriem, turklāt pareizi atbildot uz pakalpojuma apmaksas apstiprinājuma pieprasījumiem, kā arī upura vietā abonēt maksas pakalpojumus, apejot CAPTCHA mehānismu, kas ir paredzēts īsta lietotāja atšķiršanai no robota. Šādas iespējas līdz šim nav bijušas sastopamas nevienā Kaspersky Lab zināmā Android Trojas zirgā.

Pēc palaišanas Podec pieprasa administratora tiesības, lai iesakņotos ierīcē un novērstu iespēju, ka lietotājs vai drošības risinājums to izdzēš. Saņemot atteikumu, Trojas zirgs atkārto pieprasījumu tik ilgi, līdz panāk vēlamo — normālas darbības ar ierīci šajā laikā gandrīz nav iespējamas. Ieguvusi tiesības, ļaunprogrammatūra atkarībā no iestatījumiem konfigurācijas datnē var rīkoties saskaņā ar kādu no kaitīgajiem skriptiem, piemēram, sākt vienkāršu DDoS uzbrukumu vai bez ierīces īpašnieka ziņas abonēt maksas pakalpojumus. Pēdējie samērā sekmīgi līdz šim izmantoja CAPTCHA mehānismu, lai filtrētu programmatūru pieprasījumus, bet Podec apiet šo šķērsli. Analīze parādīja, ka Trojas zirga autori izmanto pakalpojumu Antigate.com — manuālu teksta pazīšanu attēlos. Nosūtījuši attēlu ar burtiem, viņi pēc dažām sekundēm saņem Antigate.com darbinieka pazīto tekstu — tādējādi upuris, pašam nezinot, ir kļuvis par maksas pakalpojuma abonentu, par ko uzzina tikai pēc naudas norakstīšanas no konta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas tērauda kompānija "Severstaļ", kuras īpašnieks Aleksejs Mordašovs iekļauts Eiropas Savienības sankciju sarakstā, nonākusi uz parādsaistību maksātnespējas jeb defolta sliekšņa, liecina Londonas akciju biržā publiskota uzņēmuma preses relīze.

"Severstaļ" norāda, ka "procentu maksājums, ko uzņēmums nosūtījis 16.martā, nav sasniedzis emitenta - kādas Luksemburgas grupas - kontu, jo šo maksājumu iesaldējusi šīs grupas ASV korespondentbanka "Citibank" saistībā ar administratīvo izmeklēšanu."

"Severstaļ" ir laiks līdz trešdienai, lai veiktu procentu maksājumu 12,6 miljonu dolāru (11,5 miljoni eiro) apmērā.

"Mēs nevaram veikt obligāciju procentu maksājumu mūsu eiroobligāciju turētājiem," sociālajā tīklā "VKontakte" raksta uzņēmuma ģenerāldirektors Aleksandrs Ševeļovs. "Šī ir ārkārtēja situācija, kas nav radusies mūsu vainas dēļ."

""Severstaļ" saglabā stabilu finanšu pozīciju, apstiprina gatavību un vēlmi pilnībā īstenot savas parādsaistības, un mums tam ir nepieciešamie resursi," piebilst Ševeļovs. "Diemžēl mūsu Rietumu finanšu partneri ir iesaldējuši uzņēmuma veiktā maksājuma apstrādi. Mēs turpinām konsultēties ar partneriem un darām visu iespējamo, lai obligāciju turētāji saņemtu savus līdzekļus."

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Ukraina bloķē piekļuvi Krievijas sociālajiem tīkliem

LETA--KORRESPONDENT, 16.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstījis rīkojumu par jaunām sankcijām pret Krieviju, cita starpā bloķējot piekļuvi populārākajiem Krievijas sociālajiem tīkliem VKontakte un Odnoklasniki, kā arī vietnei Yandex.

Prezidenta rīkojums otrdien publicēts viņa oficiālajā tīmekļa vietnē.

Paplašinātajā sankciju sarakstā iekļautas 1228 fiziskās un 468 juridiskās personas, paskaidroja prezidenta administrācijā.

Rīkojumā paredzēts bloķēt piekļuvi Mail.ru grupas un Yandex vietnēm. Tiesa gan, Yandex meklēšanas serviss turpinās darboties.

Sankcijas noteiktas telekanāliem RBK, REN TV, TNT, NTV Plus un Zvezda, kā arī kiberdrošības uzņēmumiem Kaspersky Lab un DrWeb.

Tīmekļa pakalpojumu sniedzējiem dots rīkojums bloķēt piekļuvi šiem tīmekļa resursiem.

Rīkojums stājas spēkā tā publicēšanas dienā, un tā ieviešana jākontrolē Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāram Oleksandram Turčinovam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija «Facebook» vēlas, lai vēlēšanas Latvijā būtu caurskatāmas, turklāt kompānijas pārstāvji plāno apmeklēt Latviju, šodien Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» paziņoja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume.

KNAB iepriekš sāka komunikāciju ar lielāko sociālo tīklu turētājiem jautājumā par partiju reklāmām un kampaņām internetā, proti, vai sociālajos tīklos ir iespējama apmaksāta politiska aģitācija. KNAB aicināja sazināties un sadarboties ar kompāniju «Google», kurai pieder videofailu apmaiņas serviss «Youtube», kompāniju «Facebook», kā arī ar sociālā tīkla «VKontakte» un «Odnoklassniki» īpašniekiem, skaidroja Straume.

«Uz doto brīdi iniciatīva ir no «Facebook» puses, kas ir sazinājies ar mums,» norādīja Straume. Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Valsts kanceleja esot iesaistīta «Facebook» pārstāvju vizītes Latvijā organizēšanā. «Viņi («Facebook») vēlas individuāli strādāt ar KNAB. Viņu vēstījums ir tāds, ka viņiem rūp, ka vēlēšanas Latvijā būtu tīras un caurskatāmas,» norādīja Straume.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Facebook algoritma maiņa – vai citu sociālo tīklu lielā iespēja?

Arnis Ozols, HTTPOOL Baltics CEO, 12.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Uzņēmumu pārstāvjiem, kas grib virzīt savu zīmolu Facebook, jāiegaumē, ka kopienas jeb grupas būs svarīgākas nekā jebkad.

Ziņu par to, ka Facebook mainīs ziņu lentas (timeline – angļu val.) algoritmu, dažādi pasaules interneta resursi aprakstīja ar skaļiem virsrakstiem. Daži to nosauca par giljotīnu medijiem, kam Facebook ir viens no galvenajiem lietotāju «piegādātājiem». Daži savukārt metās apgalvot, ka sociālo mediju vide neatgriezeniski mainīsies un nekas neliecina, ka šīs pārmaiņas būs pozitīvas. LinkedIn un Twitter klusē un turpina ierasto praksi – pagaidām pieturēsies pie jau pārbaudītajiem algoritmiem. Vai tā būs viņu lielā iespēja?

Facebook prioritāri ziņu lentā turpmāk rādīs paziņojumus no draugiem, ģimenes locekļiem un grupām, kam pievienojies konkrētais lietotājs, pieņemot, ka šīs ziņas viņu interesē visvairāk. Sociālā tīkla vadītājs Marks Zakerbergs (Mark Zuckerberg) uzsver, ka tā ir atgriešanās pie «saknēm», tajā pat laikā neapšaubot, ka zīmoliem savu auditoriju sasniegt būs grūtāk nekā jebkad agrāk. Eksperti norāda, ka tuvāko mēnešu laikā zīmoli pieredzēs būtisku kritumu dabīgajā sasniedzamībā jeb «organic reach» un arī kopējais sociālajā tīklā pavadītais laiks samazinās. M. Zakerbergs gan uzskata, ka šis laiks, kas tiks veltīts Facebook, būs pavadīts kvalitatīvi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

23 miljonus reižu lejupielādēta aplikācija ar saknēm Latvijā

Anda Asere, 24.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilā lietotne "AntiLand" četrarpus gadu laikā kopš 2015. gada vidus lejupielādēta vairāk nekā 23 miljonus reižu un šobrīd tai ir aptuveni 20 miljoni unikālo lietotāju.

"Ir cilvēki, kam ir vairāk nekā viens profils, tāpēc domāju, ka unikālie lietotāji ir apmēram 20 miljoni. Sarunas tiek uzskatītas par aktīvām, ja ir bijusi vismaz viena ziņa mēneša laikā, un šobrīd mums ir 50 miljoni aktīvu sarunu un apmēram simt tūkstoši aktīvu grupu čatu. Lielākā daļa no tiem ir slēgtas sarunu grupas, kur cilvēki sarunājas ar draugiem, ko satikuši aplikācijā, un izveidojuši atsevišķu čatu," stāsta Niks Haļavins, mobilās lietotnes "AntiLand" izstrādātājs. Sākotnēji tās nosaukums bija "AntiChat", bet viņš ir pārliecināts, ka tā ir kas vairāk par tērzēšanas aplikāciju, tāpēc jau vairākus gadus tā zināma ar nosaukumu "AntiLand".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālais tīkls Facebook iegādājies Somijas uzņēmumu ProtoGeo, kas izstrādā sporta aktivitāšu analizēšanas lietojumprogrammu Moves, vēsta BBC.

Helsinkos bāzētā ProtoGeo radītā lietojumprogramma izmanto viedtelefonā iebūvētos sensorus, lai izmērītu sporta nodarbību laikā un ārpus tām veikto aktivitāšu daudzumu un sadedzinātās kalorijas. Lietojumprogramma ierīcēs, kas darbojas, izmantojot iOS un Android operētājsistēmas, un pašlaik tā ir bezmaksas.

«Moves komanda radījusi neticamu rīku miljoniem cilvēku, kas vēlas labāk izprast savas fitnesa aktivitātes,» teikts Facebook paziņojumā.

Līdz ar šo darījumu Facebook ienācis plaukstošajā veselības tehnoloģiju tirgū. Sociālais tīkls neatklāj, par kādu summu somu kompānija iegādāta. Zināms, ka ProtoGeo strādā desmit darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielajos tīmekļa sociālajos tīklos nobloķētais ASV eksprezidents Donalds Tramps savā tīmekļa vietnē saziņai ar atbalstītājiem izveidojis blogu, kas vizuāli atgādina sociālo mediju "Twitter", tomēr tajā ir tikai eksprezidenta ieraksti.

Trampa blogā tehniski dota iespēja tīmekļa lietotājiem ar dažiem klikšķiem pārpublicēt eksprezidenta ierakstus sociālajos medijos "Twitter" un "Facebook", ievietojot tur citātus no Trampa bloga un saites uz eksprezidenta tīmekļa vietni.

Pagaidām nav skaidrs, cik ilgi sociālās platformas atļaus īstenot šādas aktivitātes.

Trampa konti sociālajos medijos tika nobloķēti, pēc tam kad viņa atbalstītāji ASV galvaspilsētā Vašingtonā janvārī protestu gaitā ielauzās Kapitolija ēkā.

Sociālais tīkls "Facebook" trešdien plāno paziņot, vai aizliegums paliks spēkā, vai arī Tramps šajā platformā varēs atgriezties.

"Twitter" norādījis, ka Trampa atgriešanās pārskatāmā nākotnē netiek plānota.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ne visas sociālās problēmas spēj atrisināt valsts – šaurās nišās, kur iespējams palīdzēt ar biznesa elementu palīdzību, to dara sociālie uzņēmēji

Lai gan dažādās valstīs izpratne par sociālo biznesu ir atšķirīga, tāpat kā nav vienota šīs prakses apzīmējuma, galvenais mērķis ir viens – padarīt pasauli labāku, intervijā DB norāda Norberts Kuncs (Norbert Kunz), Vācijas sociālā biznesa inkubatora Social Impact Lab vadītājs. Viņš vairākas reizes atzīts par gada sociālo uzņēmēju Vācijā.

Fragments no intervijas:

Kāda ir jūsu sociālā biznesa definīcija? Kā jūs definētu, kas tas ir un kas tas nav?

Tas ir ļoti sarežģīts jautājums. Mans atskaites punkts ir pasaules sociālo uzņēmēju tīkls Ashoka. Šis tīkls aizsākās 80. gados Indijā. Organizācijas dibinātājs Bils Dreitons (Bill Drayton) bija biznesa konsultants Indijā un sastapās ar cilvēkiem, kuri vēlējās risināt sociālas problēmas un saprata – lai mainītu pasauli uz labāku un risinātu sociālās problēmas, ir vajadzīgi specifiski šī procesa sekmētāji – cilvēki ar inovatīvu skatījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Facebook ievieš jauna līmeņa pārskatāmību reklāmām un lapām

Laura Mazbērziņa, 29.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālais tīkls Facebook paziņojis par nozīmīgiem uzlabojumiem reklāmu un lapu pārskatāmībā.

Plašākas informācijas sniegšana cilvēkiem par ikvienu organizāciju un to izvietotajām reklāmām palielinās reklāmdevēju atbildību, kā arī palīdzēs samazināt to ļaunprātīgu izmantošanu Facebook platformā, skaidro sociālais tīkls.

Tagad lietotāji varēs aplūkot dažādu Facebook lapu reklāmas Facebook, Instagram, Messenger platformās, kā arī partneru vietnēs, pat tad, ja tās netiek rādītas tieši konkrētajam lietotājam. Autorizējoties Facebook platformā, būs iespējams apmeklēt jebkuru lapu un atlasīt «Informāciju un Reklāmas» (Info and Ads). Šajā sadaļā lietotāji varēs redzēt izveidotās reklāmas ziņas, kā arī būs iespējams atzīmēt aizdomīgas reklāmas, izvēloties norādīto iespēju «Ziņot par reklāmu» (Report ad).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēc Trampa bloķēšanas tviterī populārs kļūst sociālais tīkls Gab

LETA--AFP, 12.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālais tīkls "Gab" piedzīvo strauju popularitātes pieaugumu pēdējo dienu laikā līdz ar ASV prezidenta Donalda Trampa konta slēgšanu mikroblogu vietnē "Twitter" un konservatīvā sociālā tīkla "Parler" pazušanu no tīmekļa, pirmdien pavēstīja "Gab" vadītājs Endrū Torba.

Platformā katru dienu reģistrējās 600 000 līdz 700 000 jaunu lietotāju, "Twitter" publicētā video pavēstīja "Gab" līdzdibinātājs.

Aizvadītās nedēļas laikā "Gab" reģistrējis 40 miljonus unikālu apmeklētāju, piebilda Torba, kas ir četras reizes vairāk nekā vietnes kopējais trafiks decembrī, liecina analīzes uzņēmuma "SimilarWeb" aplēses.

"Šis ir mūsu brīdis, kad mirdzēt," citā video norādīja Torba.

Viņš arī sacīja, ka uztur kontaktus ar Trampa komandu par prezidenta konta izveidošanu "Gab", norādot, ka platforma to jau ir sagatavojusi.

Līdzīgi kā "Parler" arī "Gab" piesaistījis Trampa atbalstītājus un labējos vēlētājus, kaut arī sociālais tīkls noraida šādu politisku klasificēšanu un uzstāj, ka ir platforma vārda brīvībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālais tīkls Instagram vairākās valstīs nolēmis paslēpt rādītāju, kas parāda, cik daudz lietotāju apliecinājuši, ka viņiem patīk konkrētais ieraksts, ziņo BBC.

Šāds lēmums pieņemts, lai mazinātu spiedienu uz lietotājiem.

Šis būšot izmēģinājums, norāda sociālais tīkls. Vienlaikus instagrammeri joprojām redzēs «Patīk» skaitu paši saviem ierakstiem.

Šis Instagram solis saistīts ar pārmetumiem, ka sociālie tīkli veicina zemu pašapziņu un nepilnvērtības sajūtu, īpaši jauniešos.

Instagram maijā šādu izmēģinājumu jau sāka Kanādā, bet tas paplašināts arī Austrālijā, Jaunzēlandē, Īrijā, Itālijā, Japānā un Brazīlijā. «Mēs ceram, ka šis tests noņems spiedienu uz «Patīk» opciju un lietotāji primāri dalīsies ar informāciju, kas viņiem pašiem ir svarīga,» skaidro Instagram. Mērķis ir panākt, ka lietotāji ir mazāk atkarīgi no citu vērtējuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālais tīkls "Twitter" neļaus eksprezidentam Donaldam Trampam atgriezties platformā, pat ja viņš vēlreiz kandidēs uz amatu, trešdien paziņoja kompānijas finanšu direktors Neds Segals.

"Kā mūsu politika strādā - kad tu esi noņemts no mūsu paltformas, tu esi noņemts no mūsu platformas, vai tu būtu komentētājs, finanšu direktors vai esošā vai bijusī valsts amatpersona," intervijā telakanālam CNBC pavēstīja Segals. "Mūsu politika ir paredzēta tam, lai nodrošinātu, ka cilvēki nekūda uz vardarbību. Un ja kāds to dara, mēs viņu noņemtu no paklapojuma un mūsu politika neļauj cilvēkiem atgriezties."

Tviteris pēc Trampa atbalstītāju uzbrukuma 6.janvārī ASV Kapitolijam nobloķēja Trampa privāto kontu @realDonaldTrump.

Arī sociālais tīkls "Facebook" apturēja Trampa profilu darbību, lēmumu skaidrojot ar Trampa vēlmi "apdraudēt mierīgu un likumīgu varas nodošanu".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālais tīkls Facebook pirmdien, kā sagaidāms, nodos ASV Kongresam vairāk nekā 3000 reklāmu, kas Facebook bijušas izvietotas aptuveni 2016.gada Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanu laikā un ir saistītas ar kādu Krievijas reklāmas aģentūru.

Uzņēmums tiksies ar Pārstāvju palātas un Senāta izlūkošanas komitejām un nodos tām reklāmas, apliecināja Facebook pārstāvis.

Sociālais tīkls Facebook jau 21.septembrī paziņoja, ka sniegs ASV Kongresam informāciju par Krievijas iepirktajām politiskajām reklāmām.

Līdzās valdības veiktajai izmeklēšanai par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās Facebook pats veic izmeklēšanu par Krievijas administrētiem simtiem Facebook viltus kontu.

Laikā no 2012.gada jūnija līdz 2017.gada maijam apmēram 100 000 dolāru (84 000 eiro) tērēti 3000 reklāmu iepirkšanai, lai aktualizētu tādus jautājumus kā ieroču kontrole un rasu attiecības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Pagrieziena punkts sociālās uzņēmējdarbības attīstībai Latvijā

Anda Asere, 03.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar Sociālā uzņēmuma likuma spēkā stāšanos iezīmējas svarīgs pagrieziena punkts sociālajai uzņēmējdarbībai Latvijā

1. aprīlī stājies spēkā Sociālā uzņēmuma likums.

«Tas noteikti ir pagrieziena punkts sociālās uzņēmējdarbības attīstībai Latvijā. Likums ne vien pirmo reizi tiesiski definē, kas ir sociālā uzņēmējdarbība, bet arī nosaka ļoti konkrētus un saprotamus spēles noteikumus tiem, kas vēlas darboties un attīstīties šajā nozarē. Protams, tās ir pārmaiņas – īpaši tiem, kuri līdz šim ir darbojušies kā biedrības vai nodibinājumi, jo jaunais likums sociālos uzņēmumus ieceļ SIA ietvarā, taču ilgtermiņā šīs pārmaiņas noteikti palīdzēs sociālo uzņēmumu izaugsmei un attīstībai Latvijā,» saka Madara Ūlande, Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas direktore.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālais tīkls «Facebook» pusgada laikā izdzēsis vairāk nekā trīs miljardus viltus profilu, pavēstījis uzņēmums.

No oktobra līdz decembrim deaktivizēti 1,2 miljardi profilu, bet no janvāra līdz martam - vēl 2,2 miljardi. Kopumā tas ir divas reizes vairāk nekā iepriekšējā pusgadā.

Vairums likvidēto profilu pamanīti un slēgti pirmo minūšu laikā, tas ir, vēl pirms citi lietotāji tos pamanījuši.

Uzņēmums gan atzīst, ka arvien lielākam skaitam pārkāpēju izdodas pārvarēt uzstādītos šķēršļus, tāpēc uzņēmums šobrīd uzskata, ka viltus profilu skaits ir nevis 3-4%, bet gan 5% no kopējā profilu skaita.

«Facebook» nonāca kritikas krustugunīs pēc tam, kad Savienotajās Valstīs tīkls tika apsūdzēts, ka ļāvis platformu izmantot «krievu troļļiem», lai iejauktos ASV 2016.gada vēlēšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Noskaidrotas TechHub Academy finālistu komandas

Lelde Petrāne, 26.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TechHub Riga žūrija šodien izziņojusi desmit tehnoloģiju iesācējuzņēmumu komandas, kas piedalīsies TechHub Academy 10. februārī.

Žūrijas darbs nebija viegls, jo dalībai TechHub Academy šoreiz tika saņemti vairāk nekā 50 spēcīgi un profesionāli tehnoloģiju iesācējuzņēmumu komandu pieteikumi no 10 valstīm, to skaitā ASV, Vācijas, Lielbritānijas un Skandināvijas.

10 izvēlētās komandas konsultēs pieredzējuši starptautiski mentori, investori un komunikācijas eksperti, kuri vērtēs un palīdzēs uzņēmumiem attīstīt savu biznesa stratēģiju. Piecas labākās komandas piedalīsies Pitch Battle ideju sacensībās konferences TechChill Baltics 2016 ietvaros, prezentējot savu ideju vairāk nekā 400 dalībnieku auditorijai un cīnoties par galveno balvu.

TechHub Academy finālisti ir:

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Sociālais tīkls ar adresi: Losandželosā arvien populārākas kļūst līdzāsdzīvošanas platības

Lelde Petrāne, 16.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālais tīkls ar adresi - ar šādu moto Losandželosas uzņēmēja Elvina Beka radījusi PodShare. Tas ir līdzāsdzīvošanas eksperiments, kura ietvaros desmitiem ceļotāju, ieceļotāju un mūsdienīgi domājošo dala dzīvojamo platību, kas aprīkota ar divstāvu gultām.

Šis ir pretstats daudzu vēlmei dzīvojamās platības iegādāties savā īpašumā un dalīšanās ekonomikas cildinājums.

Samaksājot 40-50 ASV dolārus par nakti (par ilgtermiņa uzturēšanos cena tiek samazināta) PodShare iemītnieki var izvēlēties zemāko vai augstāko gultasvietu, kas var būt aprīkota ar lampu, mazu platekrāna televizoru un interneta pieslēgumu. Pieejama arī virtuve ar koplietošanas ēdienu un vietiņu, kur uzglabāt pašam savu pārtiku, tualete, duša un koplietošanas atpūtas vieta.

E. Beka šai idejai saskata izaugsmes potenciālu. Viņa sapņo par to, ka kādreiz taps šādu vietu tīkls, un dalībniekiem būs pieeja katrai no tām atkarībā no vajadzības. Par idejas dzīvotspēju liecina arī augošais piekritēju pulks, kuri gatavi savu piederību kustībai apliecināt pat ar PodShare logo tetovējumu uz sava ķermeņa.

Komentāri

Pievienot komentāru