Jaunākais izdevums

Zivju produkcijas ražotājs Zilā lagūna kopš Latvijas iestāšanās ES investējis divus miljonus latu, izmantojot ES un privātos līdzekļus.

Investīcijas ļāvušas ne tikai modernizēt ražošanas līnijas un telpas, bet arī padarīt ērtāku darbinieku ikdienu. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Igors Širšons stāsta, ka renovētas tieši darbiniekiem nepieciešamās telpas – ģērbtuves, ēdnīca, dušas telpas, un uzsver darbinieku lielo nozīmi uzņēmuma panākumu kaldināšanā. Uzņēmumā jaunākā investīcija ir lašu produkcijas ražošanas līnijas izveide, kas tiks pabeigta līdz šā gada beigām un ļaus ražot dažādu veidu lašu izstrādājumus ar lielāku jaudu un ātrumu. Tādējādi tiks optimizēts vēl viens ražošanas posms.

Pagājušo gadu kompānija strādājusi ar 14,8 miljonu latu lielu apgrozījumu, kas ir par 65 % vairāk, nekā gadu iepriekš, savukārt peļņa sasniegusi 200 tūkstošus latu. I. Širšons DB skaidro – lai sasniegtu šādu rezultātu, ieguldīts pamatīgs darbs.

Viens no ieņēmumu pieauguma iemesliem ir mērķtiecīga eksporta palielināšana, apvienojot to ar biznesa, pārdošanas un ražošanas efektivitātes paaugstināšanu.

No kopējā pārdošanas apjoma eksports veido aptuveni 60%. Zilās lagūnas galvenie eksporta tirgi pašlaik ir Baltijas valstis, kā arī Somija, Itālija, Francija, Beļģija, Īrija, Izraēla, ASV. Līdz ar eksporta apjomu pieaugumu lielāka uzmanība pievērsta biznesa efektivitātes uzlabošanai tieši no ražošanas kontroles viedokļa. Tādējādi vairāk iespējams plānot apjomus, kā arī atbilstoši pasūtīt izejvielas – netiek pārmaksāts ne par resursiem, ne arī par produkcijas glabāšanu.

Jāatgādina, ka nesen uzņēmums izpelnījās sabiedrības pastiprinātu uzmanību pēc tam, kad radās aizdomas par listēriju klātbūtni daļā ASV tirgum domātajā produkcijā, un daļa tirgotāju produkciju izņēma no realizācijas. I. Širšons uzsver, ka pēc pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR speciālistu pārbaudēm tika konstatēts, ka zīmola Latis zivju produkti ir pilnīgi droši lietošanai pārtikā un atbilst Eiropas Savienības standartiem. Faktiski problēmas ar Latis produkciju radās tikai tad, kad SIA Zilā lagūna sadarbības partneris un produktu izplatītājs ASV vēlējās to ievest arī Kanādā, kur atšķirībā no ES listēriju klātbūtne gatavajā produkcijā nav pieļaujama, klāsta uzņēmuma vadītājs. Pēc šī gadījuma uzņēmumā pastiprināti dažādi kontroles mehānismi, kā arī rūpīgāk tiek izvēlēti sadarbības partneri. Šis atgadījums ASV ietekmējis uzņēmuma pārdošanas apjomus Latvijā, bet pašlaik pēc laboratoriju un PVD slēdziena situācija sākot uzlaboties un I. Širšons cer, ka tuvākajā laikā tiks sasniegti iepriekšējie pārdošanas apjomi.

Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits atzīst, ka līdz šim no ASV nav saņemta oficiāla informācija par notikušo, līdz ar to nākas secināt, ka, iespējams, nekāda pārkāpuma nav bijis. Turklāt ievedot produkciju ASV, tiek noņemtas analīzes, kur pārkāpumi nav atklāti, līdz ar to nav pamata uzskatīt, ka bijušas kādas problēmas.

DB veidotajā lielāko uzņēmumu Top 500 Zilā lagūna pēc neto apgrozījuma 2011. gadā ierindojusies 498. vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa nolēmusi izbeigt zivju, vēžveidīgo un mīkstmiešu pārstrādes un konservēšanas uzņēmuma «Zilā lagūna» tiesiskās aizsardzības procesu, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas kancelejas vadītāja Kristīne Vītola.

Vītola paskaidroja, ka «Zilā lagūna» Maksātnespējas likumā noteiktajā termiņā, kas konkrētajā gadījumā bija šā gada 4.jūlijs, nebija iesniegusi ar kreditoriem saskaņotu tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu un Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa to nav saņēmusi līdz pat nolēmuma sastādīšanai - 2018.gada 5.jūlijam ieskaitot. Tiesas ieskatā ir pamats atzīt, ka «Zilā lagūna» tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu nav saskaņojusi ar kreditoriem likumā noteiktajā kārtībā un termiņā, tādēļ ir likumisks pamats izbeigt tiesiskās aizsardzības procesu, atbilstoši Maksātnespējas likumam.

Kā ziņots, «Zilā lagūna» Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesai noteiktajā termiņā nebija iesniedzis tiesiskās aizsardzības pasākumu plānu, un tuvākajās dienās tiesa plānoja lemt par tiesiskās aizsardzības procesa tālāku virzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Papildināts - Pēc atsaukuma ASV arī Maxima pārtrauc Latis produkcijas tirdzniecību; PVD aizdomas par higiēnas prasību pārkāpumiem

Jānis Rancāns, Lelde Petrāne, 02.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Pārtikas un medikamentu administrācija no tirdzniecības Ņujorkas štatā atsaukusi Latvijas ražotāja Zilā Lagūna preču zīmes Latis zivju produktus. Atsaukšanas iemesls bijis baktērijas Listeria monocytogenes iespējama klātbūtne, vēsta interneta vietne consumeraffair.com.

Baktērija var kaitēt grūtniecēm un cilvēkiem ar vāju imūnsistēmu. Starp atsauktajiem produktiem minēta siļķes fileja eļļā Antalja un siļķes fileja eļļā ar garšvielām. Aprīlī ASV varasiestādes jau izdeva labprātīgu aicinājumu ražotājam atsaukt siļķu fileju Mateij un siļķu fileju Forelka. Arī tad produktos bijusi sastopama Listeria monocytogenes klātbūtne, vēsta foodsafetynews.com.

Pārtikas un veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere biznesa portālam db.lv, komentējot šo produkcijas atsaukumu ASV tirgū, sacīja, ka dienests nekavējoties veiks pārbaudi SIA Zilā lagūna. «Listēriju klātbūtne produktos liecina par higiēnas prasību pārkāpumiem ražošanas procesā, tāpēc PVD veiks pilnu pārbaudi uzņēmumā,» uzsvēra I. Meistere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Rimi un Supernetto izņem no veikalu plauktiem visu Zilās lagūnas produkciju

Nozare.lv, 02.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz brīdim, kad no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) tiks saņemta detalizētāka informācija par SIA Zilā lagūna zivju konserviem, no veikaliem Rimi un Supernetto izņemta visa uzņēmuma produkcija, informē veikalu pārstāve Laura Podskočija.

«Lai gan Rimi sortimentā nav Zilās lagūnas ražotās siļķes filejas eļļā Antalja un siļķes filejas eļļā ar garšvielām, baltoties uz ASV Pārtikas un medikamentu administrācijas sniegto informāciju par preču zīmes Latis zivju produktu neatbilstību kvalitātes prasībām, visā Latvijā no tirdzniecības izņemam visu šī uzņēmuma ražoto produkciju. Patlaban tiek gaidīta detalizētāka informācija no PVD,» sacīja Podskočija.

Viņa arī norādīja, ka Rimi prioritāte ir produktu kvalitāte un pārtikas drošums, tādēļ, ja rodas kaut mazākās aizdomas par produktu neatbilstību kvalitātes prasībām, tiek lemts par to izņemšanu no veikalu sortimenta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Zivju pārstrādātājam Zilā lagūna ir ierosināta tiesiskās aizsardzības procesa lieta

LETA, 07.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zivju, vēžveidīgo un mīkstmiešu pārstrādes un konservēšanas uzņēmumam «Zilā lagūna» ir ierosināta tiesiskās aizsardzības procesa lieta, liecina Maksātnespējas reģistra informācija.

Informācija «Firmas.lv» liecina, ka 2.maijā «Zilā lagūna» iesniedza Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā tiesiskās aizsardzības procesa pieteikumu, ievērojot Civilprocesa likumā noteiktos piekritības noteikumus.

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas tiesnese Elita Stelte-Auziņa pārbaudīja kompānijas pieteikumu par tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanu un saskaņā ar Civilprocesa likumu nolēma pieņemt pieteikumu un ierosināt uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa lietu.

Tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna izstrādei un saskaņošanai ar kreditoriem tiesnese «Zilajai lagūnai» noteikusi divus mēnešu - līdz 3.jūlijam - ilgu termiņu.

LETA jau ziņoja, ka 2017.gadā «Zilā lagūna» apgrozījums bija 4,351 miljons eiro, kas ir par 3,5% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa bija 177 152 eiro, pretēji zaudējumiem gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Zilā lagūna ievērojami audzējusi apgrozījumu un peļņu

Žanete Hāka, 25.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zivju un to produktu pārstrādes, kā arī mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības uzņēmums SIA Zilā Lagūna pērn ievērojami uzlabojis finansiālos rādītājus, liecina Lursoft dati.

Pagājušo gadu SIA Zilā Lagūna noslēgusi ar 14,83 miljonu latu apgrozījumu, kas, salīdzinot ar 2011.gadu, ir par 64,96%, savukārt peļņas daļa palielinājusies par 68,71%, pieaugot līdz 200,39 tūkstošiem latu.

Sadalot uzņēmuma apgrozījumu pa ģeogrāfiskajiem tirgiem, 5,123 miljonus latu SIA Zilā Lagūna ietirgojusi Latvijas tirgū, savukārt 9,267 miljonus latu – Eiropas Savienības teritorijā.

Kā norādīts uzņēmuma vadības ziņojumā, produkcija tiek eksportēta gan uz kaimiņvalstīm Lietuvu, Igauniju, gan arī Itāliju, Franciju, ASV Izraēlu, Īriju, Somiju, Apvienotajiem Arābu Emirātiem un Beļģiju.

SIA Zilā Lagūna darbojas kopš 1997.gada un pieder Mihailam Kaidanovam (89,1%) un Igoram Širšonam (10,89%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Zilā Lagūna vadība skandālu ap Latis produkciju saista ar konkurences cīņu.

Uzņēmuma valdes loceklis Igors Širšons Db norādīja, ka ASV ir vienas prasības, savukārt ES citas prasības. «Mūsu uzņēmums pilnībā atbilst visām ES normām. Ceturtdien PVD veica pārbaudes uzņēmumā un nekādi pārkāpumi nav konstatēti. Esam pieprasījuši PVD, lai dienests publisko pārbaužu rezultātus,» pauda I. Širšons.

Viņš atzīst, ka notikušais būs radījis zaudējumus gan zīmolam, gan pašam uzņēmumam. «Iespējams, ka no šīs bumbas būs zaudējumi gan uzņēmuma imidžam, gan brendam,» uzskata valdes loceklis, pieļaujot, ka notikušais ir konkurences cīņa. Viņš jau ir sazinājies ar partneriem ASV, kur neesot tādas ažiotāžas, kā Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Zilās Lagūnas peļņa aug par 48,8%

Dienas Bizness, 06.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zivju un to pārstrādes produktu ražotājs un tirgotājs SIA Zilā Lagūna pagājušajā gadā palielinājis savu apgrozījumu par 15,80%, liecina uzņēmuma iesniegtais gada pārskats. Tajā norādīts, ka 2013.gadā uzņēmuma apgrozījumu veidojuši 24,437 milj. eiro (17,175 milj.Ls), savukārt peļņa pēc nodokļu nomaksas palielinājusies par 48,80%, sasniedzot 424,279 tūkst. eiro (298,185 tūkst.Ls).

No tirgotāja kopējā apgrozījuma lielāko daļu jeb 73,11% veidojuši ieņēmumi no produkcijas realizācijas Eiropas Savienības dalībvalstīs, bet vēl 25,35% - Latvijā. Ārpus Latvijas SIA Zilā Lagūna savu produkciju realizē gan uz tuvējām kaimiņvalstīm, gan ASV, Izraēlu, Apvienotajiem Arābu Emirātiem u.c.

Lursoft dati rāda, ka jau kopš dibināšanas brīža SIA Zilā Lagūna kapitāldaļu turētāji ir Mihails Kaidanovs un Igors Širšons.

SIA Zilā Lagūna iekļuvusi arī starp TOP 500 lielākajiem Latvijas uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Maxima atjauno uzņēmuma Zilā lagūna produkcijas tirdzniecību

Dienas Bizness, 03.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirdzniecības veikalu tīkls Maxima no Pārtikas un veterinārā dienesta, kas veica pārbaudes uzņēmumā Zilā lagūna, saņēmis atzinumu, ka ražotnē higiēnas prasību pārkāpumi nav atklāti un Latvijā tirgotā Zilās lagūnas produkcija cilvēka veselībai kaitējumu nerada, tāpēc visos Maxima veikalos atsākta preču zīmes Latis zivju produkcijas tirdzniecība.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 2.maijā, visos Maxima veikalos no tirdzniecības tika atsaukta Latvijas ražotāja Zilā lagūna preču zīmes Latis zivju produkcija.

Kā vēstīts iepriekš, ASV Pārtikas un medikamentu administrācija no tirdzniecības Ņujorkas štatā atsaukusi Latvijas ražotāja Zilā Lagūna preču zīmes Latis zivju produktus. Atsaukšanas iemesls bijis baktērijas «listeria monocytogenes» iespējama klātbūtne.

Pēc atsaukuma ASV arī Maxima, Rimi un Supernetto pārtrauca Latis produkcijas tirdzniecību Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

PVD nekonstatē pārkāpumus Zilajā lagūnā

Sandra Dieziņa, 02.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pabeidzis pārbaudi zvejas produktu ražošanas uzņēmumā SIA Zilā lagūna, kur nav konstatēti higiēnas prasību pārkāpumi.

Kā informē PVD pārstāve Ilze Meistere, PVD konstatējis, ka Latvijā tirdzniecībā nav pieejama uzņēmuma produkcija, kas ražota no tās pašas izejvielas, kurā ASV pārtikas apriti uzraugošā institūcija ir konstatējusi listēriju klātbūtni.

Uzņēmumā darbojas arī paškontroles sistēma, kuras ietvaros tas produkciju ir laboratoriski pārbaudījis arī uz listēriju klātbūtni. PVD paņēmis gatavās produkcijas, izejvielu un nomazgājumu paraugus, ko nosūtījis laboratoriskajai izmeklēšanai.

Jau ziņots, ka ASV Pārtikas un medikamentu administrācija no tirdzniecības Ņujorkas štatā atsaukusi Latvijas ražotāja Zilā Lagūna preču zīmes Latis zivju produktus. Atsaukšanas iemesls bijis baktērijas Listeria monocytogenes iespējama klātbūtne, vēsta interneta vietne consumeraffair.com.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brazīlijas varasiestādes uzsākušas plašu attīrīšanas operāciju pēc tam, kad Riodežaneiro pilsētas teritorijā esošajā lagūnā, kur 2016. gada Olimpiskajās spēlēs paredzētas sacensības airēšanā, gājušas bojā aptuveni 65 tonnas zivju, galvenokārt paledes.

Vietējās varasiestādes kā zivju bojā iešanas iemeslu Rodrigo de Freitas lagūnā min nesenās vētras, kuru laikā ūdens tilpnē ieskalots liels daudzums «organisku vielu» un aļģu, kas izraisījis zivju slāpšanu, vēsta The Guardinan. Lagūna ar okeānu ir savienota ar kanālu.

Līdzīgs incidents noticis 2009. gadā, kad bojā gāja aptuveni 100 tonnas zivju. Patlaban varasiestādes jau pabeigušas bojā gājušo zivju izvākšanu no lagūnas un norāda, ka situācija sākusi uzlaboties. Beigto zivju izvākšana ilgusi 48 stundas un tajā piedalījušies 100 pašvaldības strādnieki.

Minētajā vietā, kas atrodas netālu no slavenās Riodežaneiro Kristus statujas, airēšanas sacensības notikušas arī agrāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biogāze no jūras un augstvērtīgi raugi no mežiem – tādi ir zilās ekonomikas (Blue Economy) teorētiķa Guntera Pauli (Gunter Pauli) ieteikumi Latvijai, kā vietējos resursus izmantot maksimālas pievienotās vērtības radīšanai.

Rīgā profesors G. Pauli viesojās Lielās talkas desmit gadu jubilejas svinībās un uzstājās ar lekciju pie Valsts prezidenta.

Kāpēc jūs esat radījis nošķīrumu starp savu zilo ekonomiku un plaši pazīstamo zaļo ekonomiku, lai gan ekoloģiskie mērķi jau tām ir vienādi?

Par zaļo ekonomiku esmu cīnījies 30 gadus. Šajos gados esmu sapratis, ka viss, kas ir labi jums un kas ir labi videi, ir dārgi, tāpēc tas dabiski iznāk arī domāts bagātniekiem. Nepārprotiet – es neesmu pret zaļo ekonomiku. Es esmu par to. Tomēr mums ir jāprot rīkoties labāk, nekā mēs zaļās ekonomikas kontekstā darām šodien. Zilās ekonomikas pamatā ir nostāja, ka ir jāizmanto tas, kas mums ir, un ar mērķi no tā radīt maksimāli lielu vērtību. Un mums tiešām ir, kur piestrādāt, lai radītu lielāku vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sākusies pieteikšanās Zilā karoga sertifikāta saņemšanai

Gunta Kursiša, 13.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības, jahtu ostas un peldvietu apsaimniekotāji var iesniegt savus pieteikumus Zilā karoga (ZK) ekosertifikāta saņemšanai 2014. gadam.

Pieteikumus vispirms izskatīs nacionālā žūrija un atbilstošākos kandidātus izvirzīs starptautiskajai Zilā Karoga žūrijai. Zilā karoga eirosertifikāta saņemšanai var pieteikties pašvaldības, jahtu ostas un peldvietu apsaimniekotāj.

Īpaša uzmanība šogad tiks pievērsta ūdens un apsaimniekošanas kvalitātes kritērijiem, kā arī vides izglītības pasākumu plāniem.

Tāpat tiek plānots, ka turpmāk nacionālās žūrijas sēdes būs atvērtas un tajās varēs piedalīties pašvaldību pārstāvji, prezentējot un aizstāvot savus ZK pieteikumus.

Zilais karogs ir pasaulē populārākais tūrisma ekosertifikāts, kurš ieguvis atpazīstamību gan iedzīvotāju, pašvaldību, gan vides institūciju vidū un tiek piešķirts trijās kategorijās: 1. Zilais karogs peldvietām; 2. Zilais karogs jahtu ostām; 3. Zilais karogs individuālajām jahtām. Informācija par Zilā karoga kritērijiem un vadlīnijām atrodama Vides izglītības fonda mājaslapā videsfonds.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Čīles piekrastē izskalots simtiem tūkstošiem mirušu garneļu un krabju. Vietējās varasiestādes uzsākušas izmeklēšanu.

Garneles krastā izskalotas Koronelas pilsētas apkārtnē, kas atrodas 530 kilometru attālumā no galvaspilsētas Santjago, vēsta BBC. Vietējie iedzīvotāji uzskata, ka garneļu un krabju nāvi izraisījusi tuvumā esošā elektrības stacija, kas jūras ūdeni izmanto dzesēšanai.

Eksperti uzsākuši ūdens temperatūras un skābekļa līmeņa pētīšanu, lai saprastu garneļu masveida bojāejas iemeslus. «Mēs veicam izpēti, lai noskaidrotu notikušā fiziskos parametrus,» sacīja vietējie speciālisti.

Izskanējuši arī pieļāvumi, ka vēžveidīgo masveida bojāeja ir saistīta arī ar El Nino fenomenu, kura laikā uzsilst Klusā okeāna ūdeņi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Savu eko māju no salmu paneļiem būvē modele Ieva Lagūna

Monta Glumane, 12.11.2019

Ieva Lagūna ar vīru Tamiru Hermanu pie topošās eko mājas. Pārējās fotogrāfijas skatāmas tālāk galerijā!

Foto: Ieva Leiniša/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savu eko māju no salmu paneļiem Raiskuma pagastā būvē arī latviešu modele Ieva Lagūna ar vīru, vēsta jaunais žurnāls Dienas Bizness.

«Mans izaicinājums ir uzbūvēt 100% eko māju, un šis mums ir kā eksperiments, jo sākotnējā tehnoloģija, kuru gribējām izmantot, ir presēta zeme, kas atveido dabīgo procesu, kā gadiem ilgi veidojas akmens. Ar vīru sapratām, ka salmu paneļu konstrukcijas varētu būt Latvijas laikapstākļiem ātrāks, ekonomiskāks un piemērotāks būvēšanas veids. Apvienojām šīs divas tehnoloģijas, lai eksperimenta ietvaros pārliecinātos, kas mums labāk patīk un kā tas darbojas dabā,» žurnālam stāsta I.Lagūna.

Mājas būvniecību viņa kopā ar vīru uzsāka pirms vairāk nekā pusgada un vēlas kļūt par eko māju būvētājiem Latvijā.

Žurnāls arī vēsta, ka Burtnieku novada Pidriķos taps jauna ražotne, kurā tiks ražoti salmu paneļi, kurus plānots eksportēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jaunām politikas iniciatīvām nākamā gada budžetā prasa 798,334 miljonus eiro

LETA, 06.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministrijas jaunām politikas iniciatīvām 2017.gada valsts konsolidētajā budžetā prasa kopumā 798,334 miljonus eiro, liecina Finanšu ministrijas apkopotā informācija.

Visvairāk līdzekļu nākamgad prasa Satiksmes ministrija - 206,026 miljonus eiro, Veselības ministrija - 188,916 miljonus eiro, kā arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) - 139,808 miljonus eiro.

Iekšlietu ministrija jaunu politikas iniciatīvu īstenošanai nākamgad vēlētos papildu 96,053 miljonus eiro, Ekonomikas ministrija - 36,328 miljonus eiro, Kultūras ministrija - 31,269 miljonus eiro, Labklājības ministrija prasa 23,304 miljonus eiro no pamatbudžeta un 4,662 miljonus eiro no valsts speciālā budžeta. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nākamgad vēlētos papildus saņemt 18,778 miljonus eiro, Tieslietu ministrija - 13,726 miljonus eiro un Tieslietu ministrija Zemesgrāmatu nodaļām, rajonu (pilsētu) tiesām, apgabaltiesām - 10,611 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Lauku bizness: Velk dzīvību nākotnes vārdā

Raivis Bašteins, 29.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Knapais valsts atbalsts seno piena lopu šķirņu turēšanu vērsis par dārgu un lauksaimnieku vairākuma nesaprastu hobiju; piena cenas lejupslīde vājina Latvijas zilās un Latvijas brūnās izredzes , ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Situāciju labi raksturo Latvijas zilās šķirnes lielākais ganāmpulks, kurā ir tikai 17 slaucamu govju. «Trīsreiz dienā no govs spainis pilns – 30 litri maniem apstākļiem ir labi,» vērtē Tukuma puses zemnieku saimniecības Griezes saimniece Svetlana Sarmule. «Paši maļam graudus, bet skābsienu nedodam – piens ir tīrs,» S. Sarmule nepievienojas lauksaimnieku kopējam korim par šķirnes peļamo izslaukumu. Pašlaik pienu Griezes nodod par 16 centiem litrā – zem paš izmaksas. «Tāpēc jāsaka, ka no zilās govs ir tikai skaists nosaukums un pati govs simpātiska, bet tas arī viss – īpaša stimula tās turēt nav,» piebilst S. Sarmule, kura zilās govis tur aptuveni 20 gadu. Telītes un bullēnus saimniecība pārdod, jo lopus paplašināt nevēlas. Arī pašlaik pircēju gaida divas zilas telītes un bullēns. Tāpat S. Sarmule vērš uzmanību uz vaislinieku trūkumu un tuvradniecības draudiem nelielā dzīvnieku skaita dēļ. «Tomēr nevaru noliegt, ka zilās dzīvo garu un veselīgu mūžu, salīdzinot ar modernajām šķirnēm, kam izslaukumi lielāki,» piebilst saimniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā Zilā karoga žūrija šogad sertifikātu piešķīrusi visām 19 no Latvijas pieteiktajām peldvietām un jahtu ostām, informē Vides izglītības fonda pārstāve Ieva Gedzuna.

Zilā karoga sertifikātu šogad saņems Ventspils pilsētas peldvieta, Daugavpils Lielā stropu ezera peldvieta, Daugavpils peldvieta Stropu vilnis, Vakarbuļļu peldvieta Rīgā, Abragciema peldvieta, Mārtiņsalas peldvieta Kuldīgā, Radžu peldvieta Jēkabpilī, pludmale pie Liepājas stadiona un dienvidrietumu pludmale Liepājā, Jūrmalas peldvietas - Jaunķemeri, Dzintari, Bulduri, Majori un Dubulti, kā arī Saulkrastu centra peldvieta un Limbažu Lielezera peldvieta.

No jahtu ostām Zilo karogu saņems Liepājas jahtu centrs, Marina osta Pāvilostā un Kuivižu Kapteiņu osta. Nacionālos peldvietu sertifikātus saņems Rumbulas peldvieta Rīgā un Beberliņu pludmale Liepājā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Rimi Latvia valdes priekšsēdētāju Valdi Turlo

Lelde Petrāne, 17.10.2014

Pērn augustā, kāpjot lejā no Kilimandžāro, kas ir augstākais punkts Āfrikā un sniedzas 5895 metrus virs jūras līmeņa. Fonā ceļojuma gids Leonards.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais. Rimi vada trīs veikalu tīklus jeb formātus: Rimi hipermārketus, Rimi lielveikalus un zemo cenu veikalus Supernetto – šobrīd kopumā 113 veikalus Latvijā. Rimi Latvia ir starp 10 lielākajiem darba devējiem, nodrošinot 5400 darba vietas. Rimi Latvia veikalos ik nedēļu iepērkas ap 1,7 miljoniem pircēju.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Zivrūpnieku savienībai par 61 tūkstoti izstrādās stendu izstādei

Gunta Kursiša, 28.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Zivrūpnieku savienība atvēlēs vairāk nekā 61,3 tūkstošus latu stenda izstrādei un realizācijai starptautiskā izstādē «European Seatfood Exposition 2014», liecina informācija par noslēgto iepirkumu konkursu.

Konkursā savus piedāvājumus iesniedza divi uzņēmēji – SIA Baltijas eksposerviss un SIA Dea L, no kuriem par uzvarētāju atzīts pirmais.

Iepriekš, šā gada aprīlī, Latvijas Zivrūpnieku savienība slēdza vairāk nekā 63,2tūkst. Ls vērtu konkursu par stenda izstrādi un realizāciju izstādē Anuga 2013, un arī šajā konkursā uzvarēja SIA Baltijas eksposerviss.

Biedrība Latvijas Zivrūpnieku savienība ir sabiedriska organizācija, kurā apvienojušies Latvijas zivrūpniecības uzņēmumi ar pamatdarbības virzienu — konservētu zivju produktu ražošana. Savienības biedri ir SIA Gamma A, a/s Brīvais Vilnis, SIA Karavela, SIA Unda, a/s Ventspils ZKK, SIA Sabiedrība IMS, SIA Zilā Lagūna, SIA Līcis 93.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Islandes dienvidrietumos ceturtdien trešo reizi kopš decembra izraisījies vulkāna izvirdums, izšķiežot lavu vairāku metru augstumā.

Ap garu plaisu, kas pavērās uz ziemeļiem no nelielās piekrastes pilsētas Grindavīkas, ātri izveidojās lavas lauks.

Izvirdumu tiešajā ēterā translēja Islandes sabiedriskā televīzija RUV.

Izvirdums sākās ap plkst.6 pēc vietējā laika (plkst.8 pēc Latvijas laika). Īsi pirms tam pastiprinājās seismiskā aktivitāte.

Plaisa ir trīs kilometrus gara, un sākotnēji lava plūda rietumu virzienā.

Kā vēsta RUV, Grindavīkai nekādu tūlītēju briesmu nav.

Arī Zilā lagūna - ģeotermālais spa, kas patlaban ir slēgts - un šī rajona spēkstacija šobrīd nav apdraudēti, norāda RUV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Latvijas uzņēmumu dalība vienā no lielākajiem jūras velšu gadatirgiem pasaulē - fotogrāfijās

Lelde Petrāne, 09.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Briselē norisinājās viens no lielākajiem jūras velšu gadatirgiem pasaulē - European Seafood Exposition 2014, kurā piedalījās arī biedrība Latvijas Zivrūpnieku Savienība (LZS) un daļa no tās biedriem, zvejas produktu pārstrādes uzņēmumi: SIA Sabiedrība IMS, AS Brīvais vilnis, SIA Gamma-A, SIA Karavela, SIA Zilā lagūna.

Kā informēja Latvijas Zivrūpnieku savienības izpilddirektors Imants Cīrulis, izstāde piesaista jūras velšu pircējus un pārdevējus no vairāk nekā 80 valstīm.

Ņemot vērā pēdējā laika notikumus Krievijā, Ukrainā, un šo nacionālo valūtu kursa kraso pazemināšanos un ietekmi uz zivju konservu eksporta apjomiem, LZS uzņēmumu mērķis izstādē bija palielināt zivju konservu pārdošanas apjomus Eiropā un citviet pasaulē un atrast jaunus sadarbības partnerus.

Uzņēmumi izstādīja savu produkciju un darbojās kopējā LZS 78 kv/m stendā ar vairāk nekā 110 produkcijas veidiem.

2013.gadā LZS uzņēmumu apgrozījums kopā pārsniedza 140 milj. EUR. Eksporēts tiek virs 97% produkcijas uz vairāk nekā 44 valstīm. LZS uzņēmumos kopā tiek nodarbināti 3300 strādājošo.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No darbinieku prasījumu garantiju fonda pērn izmaksāti 1,7 miljoni eiro

Zane Atlāce - Bistere, 17.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējas kontroles dienests (MKD) no darbinieku prasījumu garantiju fonda pērn izmaksājis naudas līdzekļus 1,7 miljonu eiro apmērā 112 maksātnespējīgo uzņēmumu 1269 darbinieku prasījumu apmierināšanai, informē MKD.

Vidējā viena darbinieka prasījumu segšanai piešķirtā summa 2019. gadā bija 1342 eiro.

Salīdzinājumam, 2018. gadā Maksātnespējas administrācija no darbinieku prasījumu garantiju fonda izmaksāja naudas līdzekļus 1,3 miljonu eiro apmērā 83 maksātnespējīgo uzņēmumu 1 252 darbinieku prasījumu apmierināšanai.

Vidējā viena darbinieka prasījumu segšanai piešķirtā summa 2018. gadā bija 1017 eiro.

Kopā 2019. gadā pieņemti 1346 lēmumi par darbinieku prasījumu apmierināšanu, tajā skaitā par atteikumu piešķirt naudas līdzekļus darbinieku prasījumu apmierināšanai.

Lielākās summas no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem 2019. gadā izmaksātas:

- MAS "Tosmāres Kuģubūvētava" 138 darbinieku prasījumu apmierināšanai 359 797 eiro apmērā;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas lielākais biznesa parks „Abava” atrodas netālu no Rīgas centra, taču vienlaikus tā stratēģiskais izvietojums nodrošina ērtu piekļuvi kravas transportam, izvairoties no galvaspilsētas sastrēgumiem, kas ir būtisks faktors izdevīgai loģistikai.

Biznesa parka teritorijas kopējā platība ir 18 hektāri, savukārt dažādu noliktavu un ražošanas ēku kopējā platība ir vairāk nekā 60 tūkstoši kvadrātmetru, tajā skaitā 5500 kvadrātmetru platībā ir pieejamas modernas un visām vides prasībām atbilstoši sertificētas aukstuma kameras un saldētavas dažādu pārtikas produktu uzglabāšanai. Parka apsaimniekotāja SIA Abava galvenais darbības virziens ir uzņēmējdarbībai nepieciešamās infrastruktūras sagatavošana un iznomāšana, nodrošinot klientus ar pilnu servisu to biznesa veiksmīgai attīstībai. „Pašos darbības pirmsākumos uzņēmums pats arī darbojās noliktavu pakalpojumu jomā, taču ar laiku tika secināts – ja gribi sniegt augstas kvalitātes biznesa parka pakalpojumus, viss pārējais šajā objektā ir jāliek malā. Tādēļ šobrīd mūsu komanda pilnībā nodarbojas ar servisa nodrošināšanu biznesa parka klientiem un nekustamā īpašuma apsaimniekošanu,” uzsver Abava valdes loceklis, izpilddirektors Guntis Zvilna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgus ir atdzīvojies; pieprasījums pēc transporta iepakojuma aug, secina Jelgavas biznesa parkā bāzētais gofrētā kartona iepakotājs Smurfit Kappa Baltic.

«Tirgus eksporta ietekmē pēdējā laikā aug diezgan strauji. Mēs kā iepakojuma ražotāji to jūtam,» apgalvo SIA Smurfit Kappa Baltic izpilddirektors Jānis Vilmanis.

Uzņēmums ražo gofrētā kartona iepakojumu, galvenokārt transporta iepakojumu un kartona stendus, kurus izmanto kā veikalu plauktus. Tomēr dažiem produktiem uzņēmums ražo arī primāro iepakojumu, piemēram, svecēm, alkoholiskajiem dzērieniem, un pat atsevišķus kartona priekšmetus – leļļu mājas bērniem, kartona soliņus.

Smurfit Kappa Baltic klientu loks ir diezgan plašs – pārtikas, mēbeļu, elektronikas, metāla izstrādājumu ražotāji un citi komersanti. J. Vilmanis min arī klientu vārdus – NP Food, kurā ietilpst Laima, Staburadze, konditorejas izstrādājumu ražotājs Adugs, Latvijas balzams, elektronikas ražotājs Mikrotīkls, zivju pārstrādes uzņēmumi Zilā lagūna, Karavela, farmācijas uzņēmums Grindeks, Latvijas Valsts meži un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru