Foto

Atklāj lielāko biomasas koģenerācijas staciju Latvijā

Lelde Petrāne, 11.09.2013

Jaunākais izdevums

Šodien Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš un Somijas Republikas prezidents Sauli Nīniste Jelgavā svinīgā ceremonijā atklāja Fortum koģenerācijas staciju, kurā par kurināmo izmantos biomasu. Jaunā koģenerācijas stacija nodrošinās ar centralizētu siltumapgādi Jelgavas pilsētas iedzīvotājus un uzņēmumus, bet elektroenerģija tiks pārdota brīvā tirgū.

Jaunā koģenerācijas stacija nodrošinās apmēram 85% no pilsētas centralizētās siltumapgādes slodzes.

«Siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana koģenerācijas procesā ir viens no Fortum stratēģijas stūrakmeņiem. Tas ir resursu un izmaksu ziņā efektīvs risinājums, turklāt atjaunojamo energoresursu izmantošana līdz minimumam samazina CO2 izmešu daudzumu,» teica Markus Rauramo, Fortum finanšu prezidents. «Vienlaicīga identiskas biomasas koģenerācijas stacijas būvniecība Somijas pilsētā Jarvenpē, ļāva efektīvāk izmantot resursus un zināšanas,» viņš skaidro.

«Pāreja uz enerģijas ražošanu koģenerācijas režīmā ievērojami uzlabos energoefektivitāti un salīdzinājumā ar siltumenerģijas ražošanu katlu mājās, pozitīvi ietekmēs centralizētās siltumapgādes pakalpojumu un konkurētspēju,» sola Ginta Cimdiņa, SIA Fortum Jelgava valdes priekšsēdētāja.

Fortum jaunā koģenerācijas stacija par kurināmo izmantos šķeldu un aizstās novecojušās jaudas, kurās kā kurināmo izmantoja dabasgāzi, samazinot CO2 izmešu daudzumu par aptuveni 44 000 tonnām gadā salīdzinājumā ar 2010. gadu. Jelgavas koģenerācijas stacijas elektriskā jauda ir 23 MW, bet siltumenerģijas jauda - 45 MW. Gadā tā saražos 110 GWh elektroenerģijas un 230 GWh siltumenerģijas. Īpaša tehnoloģija ļaus izmantot arī citus cietos kurināmā veidus – kūdru un koksnes atlikumus.

Koģenerācijas stacijas celtniecība tika sākta 2011. gada augustā un prasīja apmēram 570 000 darba stundas.

Fortum investīcijas koģenerācijas stacijā ir ap 50 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas enerģētikas grupa "Fortum" par 800 miljoniem eiro pārdos siltumapgādes biznesu Baltijas valstīs Šveices investīciju firmai "Partners Group", teikts uzņēmuma publiskotajā paziņojumā.

"Fortum" šo darījumu plāno pabeigt 2021.gada otrajā ceturksnī.

Uzņēmums jau pērn pavēstīja, ka apsver siltumapgādes biznesa Baltijas valstīs un Polijā iespējamo pārdošanu.

Latvijā "Fortum" nodrošina apkuri Daugavpilī un Jelgavā, Igaunijā - Tartu un Pērnavā, bet Lietuvā - Klaipēdā.

Baltijas valstīs pagājušajā gadā "Fortum" saražoja 1,4 teravatstundas siltuma un 0,6 teravatsundas elektroenerģijas un guva peļņu pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) 54 miljonu eiro apmērā.

"Fortum Latvia" valdes priekšsēdētājs Andris Vanags pērn septembrī norādīja, ka pārdošanai tika vērtēta visa biznesa infrastruktūra Baltijas valstīs un Polijā kopumā, un "Fortum Latvia" tolaik vēl nebija precīzas informācijas par jaunu iespējamu investoru, tomēr iespējamu īpašnieku maiņu Vanags nenoliedza.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas enerģētikas koncerns «Fortum» izskata iespējas pārdot siltumtīklus Pērnavā un Tartu.

«Fortum» vadītājs Igaunijā Margo Kilaotss otrdien paziņoja, ka Somijas koncerns lēmumu pieņems nākamā gada sākumā, bet pagaidām sarunas ar potenciālajiem pircējiem nenotiek.

Viņš sacīja, ka «Fortum» ir biržas uzņēmums, tādēļ uzskatīja par savu pienākumu informēt, ka uzņēmumā ir sākts process, lai izvērtētu atsevišķu struktūrvienību nākotnes iespējas.

Pērnavas siltumtīkli pilnībā pieder «Fortum», savukārt Tartu siltumtīklos Somijas koncernam pieder 60%, bet 40% pieder Janeka Vēbera kontrolētajai kompānijai «Giga».

«Fortum» nolēma izvērtēt stratēģiju, tostarp iespēju pārdot kompānijas, kas nodarbojas ar apkures un dzesēšanas sistēmām Igaunijā un Joensū, Somijā. Koncerns informēja Helsinku biržu, ka šie uzņēmumi iegūtu no citas īpašnieku struktūras.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar enerģētikas uzņēmuma "Fortum" stratēģiju un nepārtrauktu biznesa portfeļa izvērtēšanu, "Fortum" ir nolēmis izvērtēt stratēģiskās iespējas, tostarp iespējamo centralizētās siltumapgādes un dzesēšanas biznesa Polijā, Igaunijā, Lietuvā, Latvijā un Jarvenpē, Somijā, izslēgšanu no tā biznesa portfeļa.

Balstoties uz sākotnējo novērtējumu, šie centralizētās siltumapgādes un dzesēšanas biznesi ir identificēti kā tādi, kuru alternatīva īpašumtiesību struktūra var sniegt lielāku izaugsmi un vērtības potenciālu, liecina "Fortum" sniegtā informācija.

Polijā "Fortum" nodrošina centralizēto siltumapgādi piecās pilsētās (Plockā, Čenstohovā, Bitomā, Zabžē un Vroclavā), izmantojot savas siltumenerģijas ražošanas iekārtas un/vai centralizētās siltumapgādes tīklus. "Fortum" Polijā ir arī divas multi-kurināmā koģenerācijas stacijas Čenstohovā un Zabžē, kas tika nodotas ekspluatācijā 2010. un 2019. gadā. 2019. gadā "Fortum" Polijā pārdeva 3.3 TWh siltumenerģijas un 0.6 TWh elektroenerģijas, radot 43 miljonus eiro lielu EBITDA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Energokopānijā Fortum Latvija gaidāma reorganizācija

Gunta Kursiša, 06.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Fortum Latvija tiks pievienota pie SIA Fortum Jelgava uzņēmuma reorganizācijas ietvaros, liecina uzņēmuma paziņojums izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Līdz ar reorganizāciju tiks nodalīta daļa SIA Fortum Jelgava mantas jaunam uzņēmumam, kurš, savukārt, tiks reģistrēts Komercreģistrā vienlaicīgi ar reorganizācijas pabeigšanu.

Iespējamie kreditori tiek aicināti iesniegt savas prasības pret SIA Fortum Latvija rakstveidā viena mēneša laikā no paziņojuma publicēšanas dienas.

SIA Fortum Jelgava dibināta 2001. gadā, bet SIA Fortum Latvija – 1994. gadā. 2013. gadā SIA Fortum Latvija apgrozījusi 843,2 tūkstošus eiro, gadu noslēdzot ar zaudējumiem 64,9 tūkstošu eiro apjomā. SIA Fortum Jelgava gada pārskats par saimniecisko darbību 2013. gadā vēl nav pieejams. Fortum Jelgava uzbūvējusi un pērn rudenī atklājusi biomasas staciju Rūpniecības ielā, Jelgavā, kas ir lielākā biomasas koģenerācijas stacija Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas enerģētikas grupa "Fortum" pabeigusi darījumu, kurā pārdevusi siltumapgādes biznesu Baltijas valstīs Šveices investīciju firmai "Partners Group", teikts "Fortum" paziņojumā.

Tajā sacīts, ka galīgā pārdošanas summa ir 710 miljoni eiro.

Martā, kad tika paziņots par plānoto darījumu, tika panākta sākotnējā vienošanās par summu 800 miljoni eiro.

Latvijā "Fortum" nodrošināja apkuri Daugavpilī un Jelgavā, Igaunijā - Tartu un Pērnavā, bet Lietuvā - Klaipēdā.

"Fortum" jau pērn pavēstīja, ka apsver siltumapgādes biznesa Baltijas valstīs iespējamo pārdošanu.

Baltijas valstīs pagājušajā gadā "Fortum" saražoja 1,4 teravatstundas siltuma un 0,6 teravatsundas elektroenerģijas un guva peļņu pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) 54 miljonu eiro apmērā.

"Fortum Latvia" valdes priekšsēdētājs Andris Vanags pērn septembrī aģentūrai LETA norādīja, ka "Fortum" infrastruktūra Latvijā nav tāda, ko varētu pārvietot vai aizvest uz citu valsti, tādēļ klientiem Jelgavā un Daugavpilī, kur notiek "Fortum" darbība, nevajadzētu satraukties par to, ka uzņēmumam, kas nodrošina pakalpojumu, mainītos investors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Fortum Latvija uzaudzējis apgrozījumu par 24%

Gunta Kursiša, 20.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siltumenerģijas ražotāja un piegādātāja SIA Fortum Latvija pērn apgrozīja 815 tūkstošus latu, kas ir par 24% vairāk nekā 2011. gadā. Tāpat pērn palielinājies arī uzņēmuma zaudējumu apjoms, vēsta Lursoft dati.

Apgrozījuma kāpums galvenokārt ir saistīts ar siltumenerģijas cenu palielinājumu, kuru, savukārt, radījis dabasgāzes maksas pieaugums, skaidro SIA Fortum Latvija vadība.

Tajā pašā laikā pērn, salīdzinot ar aizpērno gadu, ir audzis arī SIA Fortum Latvija zaudējumu apjoms, pieaugot līdz 211 tūkst. Ls. 2011. gadā kompānijas zaudējumi veidoja 42 tūkst. Ls. Zaudējumus uzņēmumam galvenokārt rada procentu izmaksas ieguldījumu darbībai, norāda SIA Fortum Latvija vadība.

SIA Fortum Latvija konsolidētais apgrozījums pagājušajā gadā bijis 13,2 milj. Ls, savukārt peļņa - 1,2 milj. Ls, liecina Lursoft dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Fortum Zviedrijā iegādājas būvniecībai gatavu 75 MW vēja elektrostacijas projektu

Dienas Bizness, 07.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fortum iegādājies 75 megavatu (MW) vēja elektrostacijas projektu no zviedru vēja elektrostaciju attīstītāja Arise AB grupas. Solbergas projekts ir saņēmis visas nepieciešamās atļaujas un ir gatavs būvniecības uzsākšanai, informē uzņēmumā.

Tas atrodas Vesternorlandas apgabalā Zviedrijas ziemeļu daļā, kur ir ļoti labvēlīgi apstākļi vēja enerģijas izmantošanai.

Arise AB sniegs projektam būvniecības uzraudzības pakalpojumus. Pirms būvniecības uzsākšanas, Fortum vēl pieņems investīciju lēmumu. Fortum patur tiesības neatklāt darījuma vērtību.

Projekts atbilst Fortum nesen pārstrādātajai stratēģijai, saskaņā ar kuru Fortum ir plānojis ievērojami palielināt savu vēja elektrostaciju skaitu, gan iesaistoties dažādos attīstības projektos, piemēram tādos, kā Solbergas projekts, gan arī iegādājoties vēja elektrostacijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Jelgavā varētu samazināties siltumenerģijas tarifs

Dienas Bizness, 09.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Fortum Jelgava iesniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai jaunu siltumenerģijas apgādes gala tarifu projektu 57,89 eiro par megavatstundu (EUR/MWh), kas pie šobrīd spēkā esošās dabasgāzes tirdzniecības cenas ir par 1,2% zemāks nekā spēkā esošais tarifs Jelgavas pilsētā maija mēnesī, informē Fortum Jelgava Komunikācijas vadītāja Guntra Matisa.

Maija mēnesī dabasgāzes tirdzniecības cena ir salīdzinoši zema, ar ko skaidrojams salīdzinoši nelielais samazinājums procentos. Dabasgāzes cenai pieaugot, iesniegtā tarifa samazinājums pārsniedz 10%. Salīdzinot ar 2013. gada septembri, pirms darbu sāka Fortum biomasas koģenerācijas stacija, siltumenerģijas tarifs Jelgavas pilsētā bija 66,89 EUR/MWh. Attiecībā pret šo periodu siltumenerģijas tarifa samazinājums ir 13,5 %.

Salīdzinot ar 2014. gadu, kad vidējais siltumenerģijas tarifs Jelgavas pilsētā bija 61,16 EUR/MWh, iesniegtā tarifu projekta samazinājums ir 5,4 %.

G. Matisa skaidro, ka siltumenerģijas tarifa samazinājums tika veikts divos posmos, no kuriem pirmais tika veikts 2013. gadā, kad Fortum nodeva ekspluatācijā biomasas koģenerācijas staciju, bet otrais - šobrīd, kad ir apkopoti pilna kalendārā gada cikla finanšu un ražošanas rādītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Savickis: Par Latvijas Gāzes akcijām interesējas spekulanti; varētu būt interese no Fortum

Nozare.lv, 11.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Vācijas energokompānijai E.ON Ruhrgas piederošajām 47,23% AS Latvijas gāze akcijām interesējas finanšu spekulanti, tāpat interese par šīm akcijām varētu būt Somijas energokompānijai Fortum, šodien Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā sacīja SIA Itera Latvija vadītājs Juris Savickis.

Savickis stāstīja, ka pie viņa ir vērsušies dažādi finanšu spekulanti, kas izrādījuši interesi par Latvijas Gāzes akciju iegādi. Pēc viņa teiktā, interese par šīm akcijām noteikti būs gan no ASV, gan Eiropas finanšu spekulantiem, taču, pēc Savicka domām, akcijas vajadzētu iegādāties kādai lielai kompānijai.

Viņš pieļāva, ka E.ON Ruhrgas vietā Latvijas Gāzē varētu nākt Fortum, jo, atšķirībā no Vācijas uzņēmuma, kas nolēmis pamest valsti, Somijas uzņēmums Latvijā attīstās.

«Tā kā vācieši Latviju vēlas pamest ātri, cena Fortum varētu būt pieņemama. Tāpat arī somiem ir labas attiecības ar Krieviju,» norādīja Savickis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas enerģētikas grupa "Fortum" izskatīs iespēju būvēt jaunus kodolreaktorus, apsverot arī mazus modulāros reaktorus, pirmdien paziņoja kompānija, kurai būtiskus zaudējumus radījis Krievijas lēmumus pārtraukt gāzes piegādes.

"Galvenā uzmanība izvērtējumā būs pievērsta Somijas un Zviedrijas tirgiem," informēja "Fortum".

Izvērtējums tiks sagatavots divu gadu laikā, un tajā "tiks noteiktas komerciālās, tehnoloģiskās un sociālās prasības" gan maziem modulārajiem reaktoriem, gan konvencionāliem lielajiem reaktoriem.

"Fortum" vēlas atjaunot savu stratēģiju, koncentrējoties uz ilgtspējīgu elektrību laikā, kad kompānija, kurai pieder vairākuma akcijas Vācijas enerģētikas uzņēmumā "Uniper", cietusi lielus zaudējumus saistībā ar Krievijas lēmumu pārtraukt gāzes piegādes.

Arī Zviedrijas topošā valdība piektdien paziņoja par plāniem būvēt jaunus kodolreaktorus, lai nodrošinātu pieaugošās elektrības vajadzības valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pagājušajā nedēļā lielākais reģistrētais uzņēmums – SIA Fortum Latvia

Žanete Hāka, 15.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā Komercreģistrā reģistrēti 318 jauni komersanti, tostarp 164 sabiedrības ar ierobežotu atbildību, liecina Lursoft pieejamā informācija.

Starp pagājušajā nedēļā reģistrētajiem uzņēmumiem lielākais bijis nīderlandiešu Fortum Holding B.B. piederošais SIA Fortum Latvia, kas izveidots, atdaļot daļas no SIA Fortum Jelgava. SIA Fortum Latvia ar 19,933 miljonu eiro pamatkapitālu aizvadītajā nedēļā ierindojies pirmajā vietā starp jaunreģistrētajiem uzņēmumiem pamatkapitāla apjoma ziņā.

Par jaunreģistrētā uzņēmuma valdes priekšsēdētāju iecelts IK Siltuma enerģija komersants Andris Vanags, bet valdes locekļa pienākumus pildīs Ingus Kaprāns.

Otrs lielākais pamatkapitāls starp pagājušajā nedēļā reģistrētajiem uzņēmumiem bijis SIA SK Capital ar 382 tūkstošu eiro pamatkapitālu, bet vēl vairākiem jaunreģistrētajiem uzņēmumiem reģistrēts 35 tūkstošu eiro pamatkapitāls (AS Caucasus Pharma Invest, SIA Knoppa un SIA J STONES).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Fortum Jelgava 650 tūkstošu pasūtījums tiks SIA Poliurs

Gunta Kursiša, 24.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Fortum Jelgava, kas būvē vairāku miljonu vērtu biokurināmā koģenerācijas elektrostaciju, noslēgusi 650,2 tūkstošu latu apjomīgu konkursu par cauruļvadu sistēmu piegādi, par uzvarētāju atzīstot Ozolnieku pagastā reģistrēto SIA Poliurs.

SIA Poliurs uzvarējusi konkursā par rūpnieciski izolētu cauruļvadu sistēmu piegādi Jelgavas centralizētās siltumapgādes sistēmas saistvada izbūvei Rūpniecības ielā un Dambja ielā. SIA Poliurs uzņēmuma Fortum Jelgava izsludinātajā konkursā piedāvāja zemāko cenu, kas bija arī galvenais uzvarētāja izvēles kritērijs. Kopumā konkursā pieteicās trīs komersanti.

Poliurs dibināta 1995. gadā, un tās pamatkapitāls veido 115,9 tūkst. Ls. Uzņēmums 2011. gadā apgrozīja 4,89 milj. LS, bet tā peļņa veidoja 199 tūkst. Ls. Kompānijā aizpērn strādāja aptuveni 80 darbinieki. Ziņas par 2012. gada finanšu rādītājiem un darbinieku skaitu pašlaik vēl nav pieejamas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Anulē licenci uzņēmumam Fortum Latvija

Žanete Hāka, 20.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome anulējusi SIA Fortum Latvija siltumenerģijas ražošanas, pārvades, sadales un realizācijas licenci, kas komersantam bija izsniegta 2008. gada 15. janvārī darbības zonai Mārupes pagastā, informē komisija.

Licence anulēta, pamatojoties uz komersanta iesniegumu, sakarā ar to, ko komersants ir izslēgts no komercreģistra un reorganizēts, pievienojot komercsabiedrībai SIA Fortum Jelgava.

Pamatojoties uz SIA Fortum Jelgava iesniegumu, regulatora padome grozīja SIA Fortum Jelgava siltumenerģijas pārvades un sadales licenci, paplašinot komersanta darbības zonu un nosakot, ka turpmāk komersants var darboties arī Mārupes novadā lidostas Rīga teritorijā starp Mazo Gramzdas ielu un Ziemeļu ielu. Līdz šim komersanta licences darbības zona bija Jelgava.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdienas rītā Lielupes attekā Driksas upē ieplūdusi nezināma viela, kas upes ūdeni iekrāsojusi zaļu, vēsta reģionālais portāls zz.lv.

Kā portālam notikuma vietā pastāstījuši lielā skaitā sabraukušo dienestu pārstāvji, iespējams, ūdens iekrāsojies siltumapgādes uzņēmuma SIA Fortum Jelgava darbības dēļ. Ar tādu salātzaļas krāsas šķīdumu uzņēmums mēdzot iekrāsot siltumtrašu ūdeni. Dienesti sākotnēji apgalvo, ka tas nav videi kaitīgs.

Pašlaik notikuma vietā tiekot gaidīti SIA Fortum Jelgava un SIA Jelgavas ūdens pārstāvji. Notikuma vietā portāls zz.lv noskaidrojis, ka upi zaļu, visdrīzāk, iekrāsojusi pārtikas krāsviela.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvijas zviedru inteliģenti iesaka Latvijas amatpersonām, kā uzlabot energoapgādes sistēmu valstī

Gunta Kursiša, 01.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvijai ir liels potenciāls uzlabot savu energoapgādes sistēmu un kļūt mazāk atkarīgai no gāzes un fosilā kurināmā importa. Mēs gribam dalīties savā pieredzē svarīga stratēģiska lēmuma īstenošanā,» teikts vēstulē, kuru parakstījuši Jānis Grīns, SIA Latsin un SIA Freja dibinātājs un bijušais valdes priekšsēdētājs, Kārlis Plensners, būvuzņēmējs, Andris Nolendorfs, Latvijas goda konsuls Smolandē, Zviedrijā, Gunnars Ljungdāls (Gunnar Ljungdahl), Stokholmas Ekonomikas augstskolas Rīgā vecākais viceprezidents , Pēteris Ininbergs, vēsturnieks Andris Zveijnieks, uzņēmējs, namīpašnieks, Ralejs Tepfers, prof.emeritus būvniecībā, Čalmeras tehniskajā augstskolā Gēteborgā.

«Stokholmas energoapgādē fosilo kurināmo aizstāja ar atjaunojamo. Atjaunojamās enerģijas daļa Stokholmā sastāda 67% un turpina strauji pieaugt. Mēs uzskatām, ka šāds attīstības scenārijs ir reāls un nepieciešams Rīgā,» pausts vēstulē.

Kā piemērs tiek minēts tas, ka uzņēmums Fortum patlaban «Stokholmas vidū būvē pasaulē lielāko koģenerācijas staciju, kas ražos siltumu un elektroenerģiju».

«Koģenerācijas stacija izmantos biokurināmo, galvenokārt enerģētisko koksni. Stacija atrodas Vertanā (Värtan), netālu no ostas, no kuras kursē pasažieru prāmji uz Latviju,» skaidrots vēstulē.

Tajā norādīts, ka investīciju apjoms minētajā projektā veido 4,4 miljardu Zviedrijas kronu jeb 500 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ginta Cimdiņa: Latvijā ir daudz sieviešu, kas varētu būt šāda titula cienīgas

Līva Melbārzde, 18.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reizēm var izrādīties tā, ka mūsu vājās puses vienlaicīgi izrādās arī mūsu stiprās puses, ja tās spēj pareizi pavērst

Tā intervijā DB atzīst Fortum Jelgava valdes priekšsēdētāja Ginta Cimdiņa, kas nule iekļuvusi arī Nordic Business Report veidotajā Ziemeļeiropas biznesa sieviešu Top 20.

Kāda ir sajūta, kļūstot par vienu no divdesmit ietekmīgākajām biznesa sievietēm Ziemeļeiropā?

Tādu ziņu nemaz nav tik viegli pieņemt, vēl jo vairāk tāpēc, ka saņēmu to sava atvaļinājuma laikā, kad mēģinu atiet no biznesa lietām nost. Manuprāt, Latvijā ir ļoti daudz spēcīgu sieviešu, tāpēc tas bija arī kā vēstījums Latvijai, ka arī šeit dzīvo ietekmīgi un spēcīgi cilvēki. Domāju, ka Latvijā ir daudz sieviešu, kas varētu būt šāda titula cienīgas, lai gan ārpusē to varbūt ne vienmēr pamana. Ikdienā jau sanāk saskarties ar daudziem cilvēkiem – ir tādi, kas paliek prātā, un tādi, kas ne. Acīmredzot es esmu palikusi prātā. Vēl viens nozīmīgs aspekts – es darbojos ļoti vīrišķīgā nozarē – enerģētikā, kur sievieti nepamanīt ir samērā grūti. Varbūt arī mana pēdējo gadu aktīvā darbība nevalstiskajās organizācijās apvienojumā ar diezgan lielu starptautisko darbību konferencēs un pasākumos, kā arī Latvijas prezidentūrā Eiropas Savienības Padomē ietekmēja to, ka mani nominēja. Tomēr es biju ļoti pārsteigta, bet, kad tas pārgāja, tad – ļoti priecīga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Jelgavā sāk pieslēgt apkuri

Dienas Bizness, 06.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siltumapgādes uzņēmums Fortum līdz pirmdienai Jelgavā apkuri pieslēdzis sešām dzīvojamām mājām un sešām iestādēm, tostarp trīs bērnudārziem, vienai skolai un bērnu sociālās aprūpes centram, informē SIA Fortum Jelgava Komunikācijas vadītāja Guntra Matisa.

Viņa informē, ka ēkām, kuras ir pieņēmušas lēmumus par siltumenerģijas piegādes un lietošanas līgumu pārjaunošanu un kuras ir norēķinājušās par saņemto siltumenerģiju iepriekšējā apkures sezonā, siltumenerģija tiks pieslēgta nekavējoties pēc pieprasījuma saņemšanas no mājas pārvaldnieka.

Galvenais nosacījums apkures pieslēgšanai ēkai ir pārjaunots siltumenerģijas piegādes un lietošanas līgums. Līdz šim lēmumus par siltumenerģijas piegādes un lietošanas līgumu pārjaunošanu bija pieņēmušas 195 daudzdzīvokļu mājas.

Šobrīd spēkā esošais Fortum Jelgava siltumenerģijas tarifs Jelgavas pilsētā, kuru apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, ir 61,33 eiro par megavatstundu (bez PVN) un tas ir par 8,3 % zemāks nekā 2013. gada septembrī un oktobrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdevniecība "Dienas Bizness" 26. augustā organizē ikgadējo konferenci "Siltumapgāde 2020".

Šā gada konferences mērķis ir veicināt atklātu informācijas apmaiņu un diskusiju par siltuma ražotāju nākotnes iespējām, identificējot nozīmīgākos nozares izaicinājumus un riskus Eiropas Savienības iniciatīvas "Green Deal" jeb Zaļā kursa īstenošanā.

Konferences programma:

9.00 – 9.30 Reģistrēšanās/Pieslēgšanās pasākumam

9.30 – 9.40 Atklāšana

ES Green Deal iniciatīva un finansiālie atbalsti ekonomiskās atgūšanās periodā

9.45 – 10.00 Siltumapgādes un energoefektivitātes nozīme ES klimata mērķu sasniegšanā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apmēram stundas garumā traucējot jelgavnieku mieru, naktī no pirmdienas uz otrdienu ar helikoptera palīdzību uzņēmums «Fortum» veica 74,6 kilometru garo pilsētas centralizēto siltumtrašu pārbaudi, vēsta reģionālais medijs Zemgales Ziņas.

«Fortum» pārstāve Guntra Matisa skaidro, ka dienā, kad aktīvāki ir citi siltuma avoti, šāda aerotermogrāfiskā pārbaude būtu apgrūtināta. Viņa stāsta, ka ar šo metodi bija iespējams ātri konstatēt siltumtīklu ūdens noplūdes, kā arī izolācijas bojājumu vietas.

Iegūtie dati tiks izmantoti, lai papildinātu un koriģētu remontdarbu plānu 2015. gadam un lai saprastu, kā efektīvāk siltumtīklus rekonstruēt nākotnē.

Pašvaldības policija informē, ka «Fortum» bija saskaņojusi lidojumus ar Jelgavas Domi un iedzīvotāju sūdzības par miera traucējumiem nav saņemtas.

Aerotermogrāfisko pārbaudi praktiski paveica Jelgavas novada Glūdas pagasta uzņēmuma «Baltijas Helikopters» pilots un aviotehnika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Dienas Bizness apkopo gada nozīmīgākās būves Latvijā

Vēsma Lēvalde, Zanda Zablovska, Lāsma Vaivare, 10.12.2013

RĪGA UN REĢIONS

Objekts: Dzīvojamā kompleksa Ģipša Fabrika 2. kārta, Ķīpsala, Balasta dambis 72

Projekta attīstītājs: SIA Domuss
Ģenerālbūvnieks: RBSSKALS Būvvadība
Par projektu: Projektā ar iekšējo dārzu ietilpst 58 elites klases dzīvokļi un četras ekskluzīvas villas, apakšzemes stāvvieta 80 automašīnām.
Kopējais investīciju apjoms: 14 milj. latu
Avots: SIA Domuss

Foto: Kaspars Garda

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad gan galvaspilsētā, gan reģionos uz kopējā būvniecības fona izceļas kultūras un publiskās ārtelpas uzlabošanas projekti; reģionos ir uzbūvēti vairāki ražošanas kompleksi, pielikts punkts nozīmīgu satiksmes infrastruktūras objektu būvniecībai.

Salīdzinot ar t.s. treknajiem gadiem, būvniecības aktivitāte Rīgā vēl krietni atpaliek, tomēr salīdzinājumā ar pagājušo gadu šogad ekspluatācijā nodoti vairāki nozīmīgi projekti. Rīgas pilsētas būvvaldes dati liecina, ka līdz oktobra beigām izsniegti 598 akti par būvju un ēku pieņemšanu ekspluatācijā, kamēr pērn gadā kopumā tika izsniegti 783 šādi akti. Lielākās investīcijas ieguldītas satiksmes infrastruktūras projektos, sakārtotas arī vairākas publiskas teritorijas (Spīķeri, Ziemļblāzma) un rekonstruēti slimnīcu korpusi.

Neatkarīgi no funkcionālās nozīmes būves Kurzemē šogad izceļas ar savdabīgu vizuālo risinājumu. Bez Eiropas līdzfinansējuma būvētie objekti ir nelieli vai specifiski, savukārt ES nauda izmantota ārkārtīgi daudzveidīgi. Pilsētās galvenokārt būvēti sabiedriski objekti un attīstīta infrastruktūra ar ES struktūrfondu palīdzību, turklāt pašvaldība kā pasūtītājs ir bijis nozīmīgs spēlētājs. Arī lauku apvidos ES finansējums joprojām ir būvniecības vilcējspēks. Pēdējos gados arvien biežāk būvniecības pieteikumos parādās nelielas ražotnes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Fortum biomasas stacijas prettrokšņu sēta nepilnu gadu pēc izbūves gāžas

Dienas Bizness, 12.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ pēc SIA Fortum Jelgava rīkojuma ap uzņēmuma biomasas staciju Rūpniecības ielā, Jelgavā tiek labota daļa no teritorijai apjoztās tā sauktās trokšņus izolējošās sētas, vēsta reģionālais medijs Zemgales Ziņas.

Kā portālam zz.lv skaidrojusi SIA Fortum Jelgava preses pārstāve Guntra Matisa, koka žogs, kas paredzēts skaņas aizturēšanai, tika izbūvēts pērnvasar. «Taču tehnoloģijās tur kaut kas nav bijis izdarīts precīzi,» sacījusi G.Matisa, tādēļ atsevišķus posmus šonedēļ izņem, lai stiprinātu to rāmjus.

Biomasas stacijā vērojams, ka lielākā daļa žoga acīmredzot liecas uz teritorijas iekšpusi, jo nelabotie posmi patlaban nostiprināti ar koka stutēm, novērojis reģionālais medijs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls (LatBAN) un Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācija (LVCA) noteikuši nominantus apbalvojumam “Gada investors 2021” par pērnā gada Latvijas nozīmīgākajām investīcijām industrijā.

Uz apbalvojumu pretendē gan privātie investori (komerceņģeļi), gan juridiskie un institucionālie investori, gan privātā un riska kapitāla darījumu konsultanti.

“Gada investors 2021” konferences un apbalvošanas ceremonijas laiks ir pārcelts uz ceturtdienu, 31. martu, plkst. 16.00. Ņemot vērā notikumus Ukrainā, mainīta pasākuma programma, iekļaujot divas ekspertu paneļdiskusijas.

Pirmajā diskusijā informēs par ekonomikas tendencēm un attīstības scenārijiem Latvijā. Otrajā diskusijā uzņēmējdarbības un investīciju vides eksperti no Gruzijas un Izraēlas stāstīs par savu valstu pieredzi – kādas pārmaiņas notiek un kā var atbalstīt valsts ekonomiku kara laikā un pēckara periodā. Savukārt pārstāvis no Ukrainas dalīsies pieredzē galvenokārt par uzņēmējdarbības situāciju līdz karam. “Gada investors 2021” būs skatāms tiešsaistē, LatBAN un LVCA Facebook lapās un LatBAN YouTube kanālā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Baltijas M&A un privātā kapitāla forums 2022: cerīgs skatījums nākotnē un ilgtspējīgas investīcijas

Db.lv, 09.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Karam Ukrainā nenoliedzami būs sekas, tomēr tas uz Baltijas investīciju un darījumu klimatu ilgtermiņa paliekošas negatīvas sekas neatstās, tirgus dalībnieki lielākoties bija vienisprātis Baltijas M&A un privātā kapitāla forumā, ko šogad Tallinā rīkoja Sorainen, Äripäev, Dienas Bizness un citi ikgadējie organizatori.

“Pārorientēšanās periods būs ilgāks,” norādīja William Wells, Rothschild izpilddirektors. “Tomēr piegādes ķēžu pārrāvumi tiks atrisināti, aizstājot piegādātājus un piegādes ķēdes reorganizējot.” Tirgus eksperti prognozē, ka karš noteikti ietekmēs uzņēmumu vērtējumus un palielinās inflācijas spiedienu.

Nauris Grigals, Sorainen Korporatīvo konsultāciju un M&A partneris norāda: “Krievijas militārais iebrukums neatkarīgā un suverēnā Ukrainā ir bezprecedenta militāra agresija Eiropā kopš 2. pasaules kara, un tas neapšaubāmi ir ietekmējis daudzas jomas. Tomēr jau šobrīd redzam, ka uzņēmēji veiksmīgi rod alternatīvus risinājumus, t.sk., Krievijas un Baltkrievijas piegāžu aizstāšanai, kas ilgtermiņā Baltijas tirgu noteikti padarīs stiprāku, jo atsevišķu sektoru atkarība no austrumvalstu piegādātājiem tiks ievērojami mazināta, kas, savukārt, Baltiju padarīs vēl pievilcīgāku investoriem.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta ar FOTO: Noteikti Baltijas nozīmīgāko uzņēmumu apvienošanas un iegādes darījumu veicēji

Žanete Hāka, 28.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā notiekošajā Baltijas M&A un privātā kapitāla forumā 2016, apbalvojumus un atzinību trijās dažādās kategorijās saņēma mūsu reģiona ievērojamākie darījumi pēdējo 12 mēnešu laikā. Apbalvojumus ieguva Trilini Energy, Providence Equity Partners un FCR Media Group.

Baltijas gada M&A darījums 2016 - Trilini Energy iegādājies Eesti Gaas no Fortum un Gazprom (Igaunija).

Igaunijā bāzēta investīciju holdinga kompānija Trilini Energy no Fortum iegādājās 51% Eesti Gaas akciju (darījuma summa netiek atklāta), kā arī vēl 37% Eesti Gaas akciju no Gazprom par EUR 24,5 miljoniem.

Darījuma svarīgums izskaidrojams ar stratēģisku nozīmi enerģētikas sektoram, tā vērtību, kā arī to, ka vietējais investors iegādājas akcijas no ārvalstu investora.

Baltijas gada privātā/riska kapitāla darījums 2016 ‒ Providence Equity Partners pērk BITĖ grupu (Lietuva un Latvija)

ASV privātā kapitāla sabiedrība Providence Equity Partners, kas pārvalda vairāk nekā USD 45 miljardus, iegādājās Nīderlandē bāzētu sabiedrību Bite Finance International no Apvienotās Karalistes privātā kapitāla sabiedrības Mid Europa Partners (darījuma summa netiek atklāta). BITE ir starp 3 vadošajiem reģiona telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējiem, kas piedāvā mobilās telekomunikācijas un mobilā interneta pakalpojumus Latvijā un Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Fortum biomasas koģenerācijas stacijā sāk iekārtu testēšanu

Lelde Petrāne, 16.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Fortum biomasas koģenerācijas stacijā Jelgavā sāk iekārtu testēšanas darbus, kā pirmo veicot katla testēšanu ar gāzes degļiem, vēsta reģionālais medijs Zemgales Ziņas.

Līdz ar to tiek sākts biomasas koģenerācijas stacijas būvniecības pēdējais, noslēdzošais posms, kura laikā koģenerācijas stacijas iekārtas tiks pārbaudītas ar dažādiem kurināmā veidiem – šķeldu un kūdru - dažādos darbības režīmos.

Ginta Cimdiņa, SIA Fortum Jelgava valdes priekšsēdētāja, Zemgales Ziņām stāstījusi, ka darbi koģenerācijas stacijā norit saskaņā ar plānoto grafiku. «Iekārtu testēšanas darbi, tāpat kā teritorijas labiekārtošanas darbi, turpināsies vasaras periodā, lai jau rudenī jaunā koģenerācijas stacija būtu gatava nodrošināt jelgavniekus ar siltumenerģiju par konkurētspējīgu cenu,» solījusi G.Cimdiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru