FOTO: Iepazīstina ar liellopa gaļu 

Hereford bioloģiskās gaļas audzētājs vēlas arvien vairāk patērētāju iepazīstināt ar liellopu gaļu un tās augstvērtīgajām īpašībām, izceļot gaļas pagatavošanas procesu.

Monta Glumane, 2019. gada 29. oktobris plkst. 7:03

Saimniecībā Hereford Agro Lubānas novadā jau 13 gadus tiek audzēti Hereford šķirnes liellopi. Savu darbību tā uzsāka ar 24 Hereford tīršķirnes telēm un vienu vaislas bulli no Dānijas. Šobrīd ganāmpulks ir izaudzis līdz 300 dzīvniekiem. Kopā saimniecībā tiek apsaimniekoti 814 ha lauksaimniecības zemes un saimnieki paši nodrošina pārtikas sagādi savam ganāmpulkam. Kopš 2008.gada saimniecībai ir bioloģiskās saimniecības statuss un tā joprojām saimnieko pēc šīm metodēm. Savukārt 2017. gada beigās tika atvērts pirmais Hereford liellopu gaļas veikals Rīgas centrā, bet šogad – Imantas Tirgū. Veikala vadītājs Gatis Incenbergs pastāsta, ka pagaidām tirdzniecības vieta Imantas Tirgū tiek uzskatīta par projektu, jo līdz šim klientu apgrozība nav tik liela un tirgus vēl tikai iemanto savu popularitāti.

Liellopi Lubānā tiek audzēti bioloģiski. Arī gaļas fermentācijas process aizņem ilgu laiku, tas arī prasa līdzekļus, tāpēc gaļas cena ir augstāka. «Protams, ka citur var atrast idejiski to pašu produktu par zemāku cenu, bet patiesībā tas ir pavisam cits produkts,» stāsta G.Incenbergs. Viņš atzīst, ka Hereford gaļu iegādājas turīgāki cilvēki. «Ir bijuši daudzi cilvēki, kas atnāk un saka, ka ļoti dārgi un tamlīdzīgi, bet es pierunāju pamēģināt un viņi atgriežas, jo saprot, ka tas ir cits produkts ar pilnīgi citu garšu un vērtību,» komentē G.Incenbergs. Viņaprāt, uzsvars pat nav uz to, ka dzīvnieki tiek bioloģiski audzēti, bet gan uz to, ka liellopi ēd to barību, kas tiek izaudzēta turpat, piemēram, auzas, rudzus, kā arī lielāko daļu gada pavada pļavās. «Viņi netiek speciāli baroti ar barību, kas viņus padarīs lielākus, bet viņi ēd to, ko paši izvēlas. Galvenais uzsvars ir uz to, ka gaļa ir fermentēta, attiecīgi liellops pēc kaušanas aptuveni 28 dienas karājas uz āķa. Fermentācijas procesā liellopa muskuļi atslābinās, sabrūk šķiedras un gaļa ir daudz mīkstāka. Tā ir tā atšķirība un daudziem cilvēkiem tas ir svarīgi. Fermentācijas procesa rezultātā sanāk pavisam cits produkts,» skaidro G.Incenbergs. Mēneša laikā saimniecība nokauj piecus līdz sešus liellopus, kuri sasnieguši 14 mēnešu vecumu.

Hereford veikalā Imantas Tirgū iespējams iegādāties ne vien bioloģiski audzētu liellopu gaļu, kuras cena svārstās no dažiem desmitiem eiro par kilogramu līdz pat vairāk nekā 100 eiro, bet arī vīnus no Itālijas, Spānijas, Vācijas, Gruzijas, Portugāles, Francijas.

Visu rakstu lasiet 29. oktobra laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2018. gada 28. septembris plkst. 11:18

Bioloģiskajā zemnieku saimniecībā Salenieki centrā nav traktori un kombaini, bet zeme un...

2018. gada 18. aprīlis plkst. 8:33

Bioloģiskā produkcija ir virziens, kurā ļoti strauji attīstāmies, intervijā Dienas Biznesam stāsta...

2018. gada 07. februāris plkst. 17:53

Rīgas Centrāltirgū varētu tikt izveidots stends, kurā tirgotu tikai Latvijā bioloģiski audzētos...

2017. gada 17. marts plkst. 11:25

Lai diskutētu par bioloģiskās pārtikas tirgus attīstības iespējām un izvirzītu mērķus 2017....

2016. gada 07. marts plkst. 13:07

Latvijas liellopu gaļas tirgū joprojām lielākā produkcijas daļa ir ar nezināmu izcelsmi,...

Nepalaid garām

«Dažreiz vajadzīga cita perspektīva, kā uz lietām paskatīties,» par savu nesen gūto pieredzi...

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts...

Izdevniecība Dienas bizness ar 12.novembri izdod iknedēļas biznesa žurnālu, kas aizstās laikrakstu...

«Man šķiet, ka šobrīd Baltija ir pats caurspīdīgākais finanšu tirgus dalībnieks visā...

Savu eko māju no salmu paneļiem Raiskuma pagastā būvē arī latviešu modele...

100 straujāk augošie uzņēmumi Latvijā pagājušajā gadā apgrozījuši 335,92 milj. eiro, un...

No šīs sadaļas
2019. gada 25. oktobris plkst. 9:04

SIA «BR Group» ēdināšanas uzņēmums «Baltic Restaurants Estonia», sākot ar šā gada...

2019. gada 25. oktobris plkst. 8:20

Šonedēļ rubrikā Kā top? portāls Db.lv piedāvā aplūkot, kā Krimuldas novada Raganā...

2019. gada 24. oktobris plkst. 6:37

Tējas dzērienu D’Tea ražotājs SIA Dabas dots ar nākamo gadu plāno uzsākt...

2019. gada 23. oktobris plkst. 13:20

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) absolvents Reinis Skorovs biznesā pārvērš bakalaura darbā...

2019. gada 23. oktobris plkst. 8:40

Cannelle Bakery uzsvaru liek uz sasaldētas maizes un konditorejas ražošanu...

2019. gada 22. oktobris plkst. 15:46

Slava šim kraupjainajam dīvainim nenācās viegli un prasīja miljonus un daudzus gadus...

2019. gada 22. oktobris plkst. 10:04

Caunieša vīna izveidotājs Kristaps Caune vasaras sākumā uzsāka ziedojumu vākšanu, lai izveidotu...

2019. gada 21. oktobris plkst. 16:19

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) papildus iepriekš konstatētajām četrām piesārņotajām...

2019. gada 21. oktobris plkst. 6:30

Latvijas pārtikas uzņēmēju konkurētspējas priekšrocība salīdzinājumā ar ražotājiem citās...

2019. gada 18. oktobris plkst. 13:28

Putnu gaļas ražotājs AS «Putnu fabrika Ķekava» līdz 2020.gada beigām investēs 2,3...