Jaunākais izdevums

Pirms 40 gadiem zinātniece Aina Muceniece atklāja, kā ārstēt vēzi ar vīrusa palīdzību. Tagad viņas atziņas apstiprina aktuālākie pasaules pētījumi.

Jau sešdesmitajos gados Aina Muceniece atklāja, ka maza bērna zarnu trakta vīruss spēj iznīcināt vēža šūnas. Izmantojot selekcijas un adaptācijas metodes, tika iegūts dzīvais zarnu vīruss, kura preparāts nosaukts par Rigvir.

«Atšķirībā no ķīmijterapijas un staru terapijas Rigvir neatstāj smagas sekas uz pacientu orgāniem. Par to liecina arī pacientu ilgais mūžs pēc šī preparāta pielietošanas,» skaidro zinātniece. Viņas atklājums ir aprakstīts izdevniecībā Zinātne 1972. gadā krievu valodā iznākušajā grāmatā «Vīrusu onkotropisms un vēža viroterapijas problēma».

Pasaulē par līdzīgiem secinājumiem viroterapijā zinātnieki plašāk sākuši runāt tikai deviņdesmito gadu sākumā. Kad maija beigās tiekamies ar Ainu Mucenieci Latvijas Viroterapijas centrā, kas dibināts pagājušā gada rudenī, tur viesojas arī zinātnieks no Austrālijas, kurš gan nevēlējās publiski atklāt savu vārdu.

«Viņš nodarbojas ar līdzīgu bērnu zarnu trakta vīrusu preparātu izstrādāšanu. Kad parādīju, ka par viņa pērn atklāto vīrusa spēju iznīcināt melanomas šūnas ir minēts manā 1972. gada grāmatā, viņš bija šokēts,» stāsta Aina Muceniece.

Tikai divās valstīs

Viroterapiju klīniskajā praksē slimnieku ārstēšanai pašlaik ir atļauts izmantot tikai divās valstīs — Ķīnā un Latvijā. Rigvir pagaidām ir vienīgais medicīnas praksē ieviestais vīruss ar imūnaktivējošām un audzēja šūnu iznīcinošām īpašībām. «Ne Eiropa, ne Amerika savos pētījumos vēl nav tik tālu tikušas, bet esmu ļoti laimīga, ka pasaulē tagad mani pētījumi apstiprinās,» saka zinātniece.

Viņa atzīst, ka pati pie sava atklājuma pirms 40 gadiem nonākusi nejaušību rezultātā. «50. gados strādāju Mikrobioloģijas institūtā un jau biju aizstāvējusi zinātņu kandidāta disertāciju par C vitamīna nozīmi imunitātē. Pierādīju, ka C vitamīnam ir ārkārtīgi liela nozīme baktēriju «satveršanā» un «sagremošanā», tā atbalstot cilvēka imūnsistēmu. Tas bija laiks, kad pasaulē un arī Latvijā sāka plosīties bērnu trieka, un tāpēc es no mikrobioloģijas pārgāju uz virusoloģiju.

Meklējot poliomielīta vīrusus, izdalīju ļoti daudz zarnu vīrusu. Pret poliomielītu tika izstrādāta ļoti efektīva vakcīna, un šī slimība ātri tika apkarota. Zinātnieki visā pasaulē pievērsās nākamajai neizpētītajai slimībai — ļaundabīgajiem audzējiem. Nolēmu pārbaudīt, kā manis izdalītie zarnu vīrusi, kas simtiem pudelītēs glabājās laboratorijas ledusskapī un kurus man bija žēl tā vienkārši izmest, izturas pret vēža šūnām.»

Pārsteidzoši rezultāti

Rezultāti bija pārsteidzoši — izrādījās, ka vīrusi, kuri atrodami tikai mazu bērnu, nevis pieaugušo zarna traktā un kuru nozīme organismā joprojām nav skaidra, spēj lokalizēties cilvēka audzēja šūnās un tās iznīcināt. Lai turpinātu plašākus pētījumus, 1965. gadā ar Mikrobioloģijas institūta direktores Ritas Kukaines atbalstu tika izveidota pasaulē pirmā Vēža viroterapijas laboratorija, kur sākumā bija trīs, vēlāk jau 21 līdzstrādnieks.

«Mēs nepētījām, kas vēzi izraisa, bet kā to ārstēt ar vīrusiem. Viens neko daudz nevar izdarīt, var tikai izdomāt, bet, lai idejas realizētu, vajag daudzus. Mums bija liela laboratorija, kurā kopumā tika aizstāvētas desmit disertācijas. Man bija ļoti labi līdzstrādnieki, un, tā kā toreiz bija pavisam cita iekārta, starp mums nebija nekādas konkurences. Visi strādāja pēc mana plāna. Uzskatu, ka cilvēki arī tagad būtu jāaicina uz sadarbību, nevis konkurenci.»

Līdz ar spēju iznīcināt vēža šūnas tika pierādīts Rigvir nekaitīgums un nespēja vairoties pieauguša cilvēka organismā. 1968. gadā tika saņemta Latvijas Veselības aizsardzības ministrijas atļauja pielietot Rigvir vēža slimniekiem. Aina Muceniece jūtas pateicīga onkoloģei Irēnai Priedītei, kura pirmā ievadīja vīrusa preparātu slimniekam.

«Visiem jau bija bail, jo tas taču ir dzīvs vīruss. Sākumā klīnikā strādājām ar smagiem, neizārstējamiem slimniekiem, vēlāk jau poliklīnikas pieņemšanā. Neviens slimnieks nav sūdzējies, ka nepanes preparātu vai par blakusparādībām. Galvenais rezultāts ir slimnieku dzīves ilguma palielināšanās,» stāsta Aina Muceniece.

Simts un viena slimība

Vēzis ir simt un viena slimība, saka zinātniece. «Melanoma, piemēram, pilnībā atšķiras no citiem audzējiem. Tās ir dažādas slimības, vienai preparāts palīdz, citām nepalīdz. Es esmu paspējusi atrast dažas, kam tas palīdz.»

Padomju laikos zinātne tika atbalstīta. «Sākumā man pat bija iespēja braukt uz starptautiskām konferencēm, redzēt pasauli, jo Latvijas Zinātņu akadēmijā man šajā jomā nebija konkurentu. Taču vēlāk mani gan «noslepenoja». Kad prasīju, kāpēc mani vairs nelaiž uz kongresiem, man teica: «Jūs nozags.» Man pašai gan nebija ne mazākās vēlēšanās palikt Rietumos.»

Ar patriotismu sirdī

Patriotisma jūtas man ir visu mūžu, uzsver Aina Muceniece. «Latvijā pēc Atmodas notika dažādi procesi. No vienas puses, tauta bija sajūsmā, barikāžu laikā visa mana ģimene veselu nedēļu sargāja televīzijas torni. No otras — veselas fabrikas tika pārdotas par latu. Atbalsts zinātnei pazuda.» Kad Latvija atguva neatkarību, Ainai Muceniecei bija pensijas vecums, laboratoriju vadīt vairs nevarēja. «1992. gadā mani atlaida pensijā, piešķirot 15 latus par 47 gadu darba stāžu. Pensijā aizgāju kopā ar savu laboranti, viņa saņēma tikpat. Biju spiesta turpināt strādāt un nopelnīju septiņus latus pie pensijas klāt. Desmit gadus nostrādāju Stradiņa klīniskās slimnīcas poliklīnikā par imunoloģijas konsultanti.»

1996. gadā Ainai Muceniecei tika piešķirts Valsts emeritētās zinātnieces nosaukums un mūža stipendija. «Saņemu 200 latus, bet 2000 atdodu par preparāta patenta aizsardzību Krievijā un Eiropā, lai Rigvir paliktu Latvijai.» Zinātnieki valstij varētu nopelnīt ļoti daudz naudas, ja valsts palīdzētu. «Tā vietā viņi strādā un veic atklājumus ārzemju firmām, kas to finansē. Latvija patiešām var — es savu darbu uzskatu par varēšanu. Taču galvenokārt to izstrādāju padomju laikā.»

Biznesa gēna man nav neviena un man nekad nav bijusi kaislība uz naudu, atzīst zinātniece. «Medicīnu es par biznesu neuzskatu. Medicīna ir mīlestība. Cilvēki ir jāmīl, ja viņiem grib palīdzēt. Lai saražotu Rigvir, mēs vācām ziedojumus, un daudzi palīdzēja.»

Aina Muceniece uzskata, ka šobrīd Latvijā Rigvir ārstēšanā tiek izmantots par maz, jo jaunie ārsti par preparātu nezina. «Par to ir daudz rakstīts, bet ārsti acīmredzot nelasa ne grāmatas, ne žurnālus. Paiet viena paaudze, un viss aizmirstas. Cilvēku atmiņa ir ārkārtīgi īsa. Un, kā mēdza teikt mana vecmāmiņa, — tas, ko cilvēks nesaprot, nevar viņu ielīksmot. Ja cilvēki kaut ko nezina, viņi parasti saka — tā nav.»

Zinātniece arī 85 gadu vecumā neatsakās konsultēt ārstus viroterapijas un imunoloģijas jautājumos. Pērn iznākusi arī jauna grāmata — kopā ar meitu, bioloģijas zinātņu doktori, imunoloģi Diti Venskus sarakstītā 400 lappušu biezā Kā vērtēt imunitāti. «Tiem, kam ir darbs, vecumā nav tik grūti,» saka Aina Muceniece, kura, jautāta, kādi ir viņas enerģijas avoti, atbild: «Dzeru A, C un E vitamīnu preparātus, ziedputekšņus, ēdu augļus un katru dienu — auzu pārslu putru.»

Jaunībā Aina gribējusi kļūt par literatūras kritiķi, daudz lasījusi, pati rakstījusi dzeju. Tomēr iestājusies Viļa Olava komercskolā, kuru nav izdevies pabeigt, jo pēdējās klases laikā sākās karš. 17 gadu vecumā nācās kļūt par medicīnas māsu, apkopjot ievainotos.

«Es jau neaizgāju karā, es no rīta aizgāju uz komercskolas norīkoto praksi fabrikas grāmatvedībā. Biju tur trešo dienu, tikko biju saņēmusi praktikantes apliecību. Kantoristiem pasniedza tēju, tāpēc mamma man bija iedevusi 30 rubļus, lai es nopirktu sev cepumus. Tomēr tajā dienā vācieši uzbruka Juglai, man kaklā uzlika Sarkanā Krusta somu, un bija jāiet pārsiet ievainotos. Tā es to tēju nedabūju. Gribēju no Ķengaraga griezties atpakaļ, lai aizietu pie mammas, bet tika dota komanda: «Ne soli atpakaļ!» Pati negribot, līdz ar armiju nokļuvu Krievijā un vienīgais, kas man bija līdzi, bija cepumu paciņa.»

Tā karjera pagriezusies pavisam citā virzienā un savu nonākšanu zinātnē Aina Muceniece uzskata par likteņa soli. «Ilgi esmu domājusi, vai mūs virza liktenis, vai tikai mūsu griba, un nācu pie slēdziena, ka galvenais ir liktenis. Liktenis ir tas, kas vada cilvēku. To neviens nezina, kurā brīdī tu piedzimsi un kas tev gadīsies pa ceļam. Domāju, ka man bijis labs liktenis.»

Vizītkarte

Aina Muceniece

Dr.habil.med., Valsts emeritētā zinātniece;

Dzimusi 1924. gadā Katlakalna pagastā;

Izglītība– Latvijas Universitātes Medicīnas fakultāte;

Darba pieredze: Latvijas Zinātņu akadēmijas Mikrobioloģijas institūts, Vēža viroterapijas laboratorijas vadītāja, zinātniskā konsultante imunoloģijas problēmās;

Publikācijas: trīs zinātniskās monogrāfijas, 190 publikācijas;

Apbalvojumi: LR Atzinības krusts par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā (2005);

Vaļasprieks– mežs, jūra, darbi dārzā, rokdarbi, grāmatas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts un Organiskās sintēzes institūts sniedz savu ieguldījumu zāļu pret HIV un dažādiem vēža veidiem meklēšanā – Ziemeļos, arī Latvijā, augošo bērzu tāss, kas izsenis tiek izmantota tautas medicīnā, satur aktīvu vielu detalēnu, kurai vērība modernajā medicīnā pievērsta salīdzinoši nesen. Koksnes ķīmijas institūtā ar 27 tūkst. Ls Eiropas fondu atbalstu tiks veikti pētījumi, kā šo vielu labāk un ekonomiskāk no Latvijā augošajiem bērziem iegūt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reti kuras kompānijas šefs būs veicis savas organizācijas restrukturizāciju un zīmola identitātes maiņu bruņuvestē, jo veicamās reformas ir tik apjomīgas un tik ļoti pretējas organizācijas vēsturiskajai pieredzei, ka daudzi tās locekļi pašu reformatoru gribētu redzēt aukstu. Šis noteikti pretendē uz trakāko organizācijas reformas un zīmolvedības stāstu, kāds db.lv ir bijis lasāms.

Antonio Fernandess jeb King Tone bija ASV skaitliski lielākās bandas Latin Kings dekriminalizācijas un sociālās iekļaušanās reformas sludinātājs. 1996. gadā Ņujorkas bandas atzara dibinātājs King Blood, būdams mūža ieslodzījuma priekšā vieninieka kamerā, nodeva savu varu King Tone, kurš reorganizēja bandu pēc ļoti izstrādāta hierarhijas plāna ar mērķi kontrolēt, lai viņa nevardarbības, dekriminalizācijas un sociālā taisnīguma vēsts jeb, kā viņš pats saka, vēsts, «kā mīlestība izskatās bandā», tiktu sludināta, piekopta un rituāli godināta.

Ņujorkas Latin Kings banda King Tone vadībā (viņš sevi sauc par CEO – kompānijas šefu) divu gadu laikā pieauga par vairāk nekā 1000 piederīgajiem. Varas iestādes nenoticēja latīņamerikāņu bandas labprātīgajai dekriminalizācijai un tās pārejai no noziedzības uz «vienkāršu» civilo nepakļaušanos sociālo un politisko netaisnību priekšā. Tālaika mērs Rūdolfs Džuliani apsolīja King Tone «iesēdināt», un 1999. gadā viņam piesprieda no 12,5 gadu cietumsodu par konspirāciju un līdzdalību narkotiku tirdzniecībā. Par labu uzvedību viņu atbrīvoja pēc 10 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Medicīnas dzimtbūšanas brīvlaišana

Mārtiņš Kapickis, [email protected], 18.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsonim, kurš ir medicīnas pakalpojumu epizodisks pircējs, pēdējo mēnešu notikumu rezultātā var rasties iespaids, ka visu šodienas nebūšanu patiesais cēlonis ir finansējuma trūkums un sistēmas nesakārtotība. Līdzīgi kā automobilim, kurš nevar braukt, jo šis tas ir salūzis, un piedevām benzīns aptrūcies. Ja tas tā būtu, tad dodiet naudu, samaziniet administratīvās izmaksas un optimizējiet ministrijas darbu! Vai ar to viss būs kārtībā?

Partijas rāda ar pirkstiem un vaino viena otru. Finansiālās virves vilkšanas sacensības rit pilnā sparā. Premjers velk savā, ministre savā virzienā. Pat panāktie «nepolitiskie» kompromisi ir maksimāli politizēti pseidosociālā miera nodrošināšanai. Patiesībā sabiedrībai ir kropls skats uz kroplu sistēmu, kas ir līdzīgi, kā skatīties uz sevi caur bojātām brillēm greizo spoguļu valstībā. Diemžēl šāds iespaids ir tikai aisberga redzamā daļa. Neredzamā daļa ir pagātnē un labojot to, būs iespējams kaut ko pozitīvu panākt šodien.

1991. gadā valstij iegūstot neatkarību, tai nebija nekādu ārējo parādu. Pensionāri palika bez reālām pensijām, bezdarbnieku pabalstu sistēma vēl bija bērna autiņos, līdz ar to tā nebija nedz dārga, nedz viegli izmantojama ļaunprātīgiem nolūkiem. PSRS rūpniecība jau bija kļuvusi konkurēt nespējīga un lauksaimniecība gandrīz vai naturāla. To var saukt par jaunu sākumu. Tika uzsākta kapitāla uzkrāšana, labi domāta denacionalizācija un privatizācija, kā arī radīti priekšnosacījumi samērā brīvai tirgus ekonomikai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas medicīnā izsludina ārkārtas situāValsts operatīvā medicīniskā komisija ceturtdien nolēmusi Latvijas medicīnas nozarē izsludināt ārkārtas situāciju, apstiprināja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Tas nozīmē, ka ārstniecības iestādes būs pilnvarotas brīvāk rīkoties ar saviem resursiem, lai sniegtu palīdzību gan Covid-19, gan neatliekamajiem pacientiem ar citām saslimšanām.

Veselības ministrijā iepriekš skaidroja, ka ārkārtas situācija medicīnā uztverama kā pēdējais signāls sabiedrībai, ka situācija ārstniecības iestādēs ir ļoti sarežģīta, un ir nepieciešams ikviena atbalsts cīņā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu.

Ārkārtējo situāciju medicīnā izsludina gadījumos, ja tūlītēji pieejamo medicīnisko resursu apjoms neatbilst esošajam vai prognozējamam cietušo vai saslimušo skaitam.

Sīkāka informācija izsludināto ārkārtas situāciju medicīnā tiks sniegta īpaši sasauktā preses konferencē ceturtdien plkst.13 Tajā piedalīsies veselības ministrs Pavļuts, Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis, profesors Haralds Plaudis un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Ilze Kreicberga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Maxima Latvija valdes locekli Jeļenu Kondrašovu

Lelde Petrāne, 31.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Maxima Latvija valdes locekle Jeļena Kondrašova. Lietuvā 2007.gadā tika reģistrēts uzņēmums MAXIMA GRUPĖ, UAB, kam šobrīd pieder tirdzniecības tīkli Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Bulgārijā un Polijā. Starptautiskās audita un biznesa konsultāciju kompānijas Deloitte ekspertu CE TOP 500 (500 lielākās kompānijas 18 Centrāleiropas valstīs) pagājušajā gadā veidotajā pārskatā MAXIMA GRUPĖ ieņēma 57.vietu.

Latvijā uzņēmums Maxima Latvija darbību uzsāka 2001.gadā, atverot pirmos veikalus.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Šis uzņēmums attīstās ļoti dinamiski. Uzņēmuma vadība velta lielu uzmanību darbinieku apmācībai un kvalifikācijas celšanai visos līmeņos. Tāpat viena no lielākajām priekšrocībām, strādājot šajā uzņēmumā, ir iespēja strādāt gan lokālā, gan starptautiskā mērogā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Latvijā reģistrēto uzņēmumu un organizāciju vidū - Mīlestības propaganda un Mīlestības pilna sirds

Gunta Kursiša, 14.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Visu mīlētāju dienā» Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas Lursoft darbinieki ķērušies pie to uzņēmumu un organizāciju apkopošanas, kuru nosaukumā ietverts vārds «mīlestība», un atklājies, ka Latvijā kopumā reģistrēti 16 šādi uzņēmumi un organizācijas, kuri sev izvēlējušies ar mīlestības tēmu saistītu nosaukumu.

Tā, piemēram, 2008. gadā Jūrmalā dibinātās SIA Mīlestības enerģija, kuras darbības veids ir nekustamā īpašuma pārvaldīšanas pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību vai uz līguma pamata, savukārt uzņēmums Mīlestības propaganda, kurš reģistrēts Rīgā, nodarbojas ar mazumtirdzniecību nespecializētajos veikalos, kuros galvenokārt pārdod pārtikas preces, dzērienus vai tabaku, bet SIA Ar mīlestību darbojas bāru un dzērienu pasniegšanas nozarē, liecina Lursoft dati.

Tāpat Latvijā reģistrētas vairākas organizācijas, kuru nosaukums saistāms ar mīlestību, piemēram, Cerība. Ticība. Mīlestība, kuras mērķis ir apvienot invalīdus ar garīgas attīstības traucējumiem un veicināt viņu garīgo izaugsmi. Tāpat uzņēmumu katalogā atrodama veselīgu un kristīgu dzīvesveidu popularizējošā organizācija Īsta mīlestība gaida, labdarības pasākumu rīkošanas organizācija Mīlestības pilna sirds, amatniecības un mākslas biedrība Mīlestības pavediens, kā arī organizācija Mīlestības vairogs, kuras mērķis ir sniegt sociālu atbalstu Latvijas maznodrošinātajiem iedzīvotājiem, un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd Latvijā ir pieejams plašs klāsts dažādu moderno medicīnisko tehnoloģiju, taču trūkst kvalificētu speciālistu, kas šos tehniskos risinājumus spētu pareizi pielietot.

Galvenā problēma šajā gadījumā neslēpjas tehnoloģiju pieejamībā, bet gan iespējās tās pareizi integrēt veselības sistēmas aprūpē, norāda Jānis Kļoviņš, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs.

Viņš uzsver, ka šobrīd primāri būtu jādomā nevis par papildu atbalstu tehnoloģijām, bet gan ieguldījumiem izglītībā un zinātnē, tādējādi paplašinot to speciālistu loku, kas varētu ar šiem risinājumiem strādāt.

Trūkst finansējuma

Pašlaik mums ir pieejamas ļoti attīstītas tehnoloģijas, piemēram, diagnostikas jomā, kā rezultātā mēs varam veikt ļoti precīzu vēža diagnostiku un noteikt, kādi medikamenti konkrētajam pacientam ir jālieto, taču jāņem vērā, ka tālākā ārstēšana pacientiem izmaksā ļoti dārgi, skaidro J. Kļoviņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Zinātnē un pētniecībā beidzot ienāk jauni motivēti cilvēki

Rolands Pētersons, Diena, 28.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) panākumiem starptautiskajā augstskolu reitingā, zinātnes un pētniecības attīstību Latvijā, kā arī jauno augstskolu pārvaldības sistēmu laikrakstā Diena Rolanda Pētersona saruna ar RSU rektoru Aigaru Pētersonu.

Kā Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) šobrīd ir ar vakcināciju – cik liels procents studentu un mācībspēku ir vakcinējušies? Vai tiešām no 11. oktobra iespējams pilnīgi droši atjaunot klātienes studijas?

RSU šobrīd mācās ap 9300 studentiem deviņās fakultātēs. Sešas no tām ir saistītas ar veselības aprūpi un medicīnu – tur Covid droši (pārslimojuši vai vakcinēti un saņēmuši QR kodu) ir vairāk nekā 98% studējošo. Pārējās trīs fakultātēs šobrīd notiek uzskaite. Tā kā mums visaktuālākie bija topošie mediķi, jo viņiem jādodas praksēs ārstniecības iestādēs, kur ir ļoti stingri noteikumi, viņi savas anketas aizpildīja pirmie. Tas attiecas arī uz pirmajiem kursiem un ārvalstu studentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cīnoties ar tām pašām problēmām kā publiskās slimnīcas, tikai bez valsts investīcijām, privātās medicīnas klīnikas neredz bankrota draudus

Šobrīd plānotais veselības aprūpei paredzētā finansējuma samazinājums šī gada otrajai pusei ir 15% salīdzinājumā ar pirmo pusgadu un 32% salīdzinājumā ar pērnā gada pēdējiem sešiem mēnešiem. Lai gan kopējo finansējumu ambulatorajai aprūpei gada otrajā pusē plānots saglabāt pirmā pusgada līmenī, tomēr privātās klīnikas pieredzējušas krasu valsts pasūtījuma samazināšanu. Tāpat par labu lielajām slimnīcām pārdalīts arī primārās aprūpes - ģimenes ārstu - finansējums, kas samazināts par 20%.

Kā melnajā caurumā

«Mēs nedzīvojam uz izolētas salas, viss, kas notiek veselības aprūpē, attiecas arī uz privāto medicīnu,» saka Medicīnas sabiedrības ARS valdes priekšsēdētājs Māris Andersons. Valsts un pašvaldību slimnīcu grūtības viņš skaidro ar to, ka tās nevēlas atteikties no «trekno gadu režīma». Lai gan šīs slimnīcas veic virkni procedūru, kuras privātie medicīnas uzņēmumi neveic un ko ir ļoti nepieciešams turpināt, tomēr M.Andersons norāda, ka valsts veselības aprūpes iestādēm tehnoloģijas būtībā tiek uzdāvinātas no valsts līdzekļiem, tās saņem finansējumu valsts apmaksāto pakalpojumu veikšanai, kā arī saņem pacientu un veselības apdrošināšanas kompāniju naudu par maksas pakalpojumiem. Privāto klīniku ienākumu avoti ir krietni ierobežotāki, tomēr, sajožot jostas, tās joprojām turpina strādāt un neizjūt bankrota draudus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai un mazinoties stacionēto Covid-19 pacientu skaitam slimnīcās, Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) trešdien nolēma atcelt pērn decembrī izsludināto ārkārtējo stāvokli medicīnā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļas preses sekretāre Sintija Gulbe.

Pēc viņas sacītā, vienlaikus tika noteikti kritēriji, saskaņā ar kuriem nepieciešamības gadījumā var pieņemt lēmumu ārkārtējo stāvokli nozarē atjaunot. Ārkārtējais stāvoklis medicīnā tiek atcelts no 1.jūlija.

Strauji pieaugot Covid-19 izplatībai un stacionēto cilvēku skaitam slimnīcās, ārkārtējais stāvoklis medicīnā Latvijā tika izsludināts 2020.gada decembra sākumā. Ārkārtējo stāvokli medicīnā izsludina gadījumos, ja tūlītēji pieejamo medicīnisko resursu apjoms neatbilst esošajam vai prognozējamam cietušo vai saslimušo skaitam, pilnvarojot ārstniecības iestādes brīvāk rīkoties ar saviem resursiem, lai sniegtu palīdzību gan Covid-19, gan neatliekamajiem pacientiem ar citām saslimšanām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja naudas ir maz, būtiski ir izsvērt, kam tā tiek tērēta un ir nepieļaujami, ka pašlaik 85% no veselības aprūpes budžeta tiek tērēti administratīvajiem izdevumiem.

To pēc Koalīcijas padomes sēdes teica Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS). Viņš piebilda, ka viņa partijas nedēļas laikā sagatavotie priekšlikumi ir nepopulāri, taču nepieciešami, jo atbalsta tieši neatliekamo medicīnas pakalpojumu sniegšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augsto un intelektuālo tehnoloģiju līgumražotājas SIA Hanzas elektronika cenšas diversificēt ne tikai klientus, bet arī ražošanas sektorus, lai izvairītos no kāda sektora sabrukuma. Patlaban uzņēmums attīsta divus jaunus virzienus - militāro un medicīnas elektroniku, intervijā aģentūrai LETA atzina Hanzas elektronikas valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis.

«Ļoti stabils un perspektīvs šķiet industriālais bloks, šajā tirgū notiek konstants elektronikas lietošanas pieaugums, ar katru gadu arvien plašākā iekārtu spektrā un lielākā apjomā izmanto elektroniku. Piemēram, mūsdienu automašīnās jau puse no cenas ir elektronika. Arī telekomunikāciju sektors ir perspektīvs - cik daudz ir lietotāju, cik infrastruktūras nepieciešams. Protams, šajā nozarē ir plīsuši dažādi burbuļi, taču kopējā tendence ir apjomiem pieaugt. Šī nozare tagad ir viens no galvenajiem vilcējiem,» sacīja Osmanis.

Uzņēmējs norādīja, ka iezīmēti arī divi jauni virzieni. Viens no tiem ir medicīna, kurā jau ir sākts darbs. Otrs virziens ir aizsardzības joma jeb militāra pielietojuma produkcija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai nākamais gads būs labs līgumu slēgšanai? Vai uz biznesa partneriem var paļauties? Vai nauda viegli birs makā un bankas kontā? Vai veselības problēmas un privātās dzīves peripetijas neizjauks biznesa plānus? Dienas bizness piedāvā horoskopus nākamajam, 2011. gadam.

Aunam 2011. gads būs piesātināts dažādiem notikumiem – gaidāmi gan jauni notikumi, jauns darbs, pārvākšanās, nav izslēgta arī jauna mīlestība. Negaidīti darba priekšlikumi varētu tikt izteikti februāra beigās, marta sākumā, bet pret tiem jāizturas maksimāli piesardzīgi, īpaši, ja tie izskatās neticami pievilcīgi. Martā, aprīlī var saasināties attiecības ar partneriem. Šajā periodā nepieciešama liela savaldība un takta sajūta, lai gan Aunam tā nav pati izteiktākā rakstura īpašība, bet ko darīsi – būs jāiemācās. Vasarā īpaši noderēs senākas iemaņas un zināšanas, lai gan nav izslēgta pārkvalifikācija un jaunas specializācijas apgūšana. Gada otrajā pusē atkal parādīsies jaunas perspektīvas un jauni biznesa partneri. Finanšu ziņā gads būs pietiekami pozitīvs, gada otrajā pusē beidzot gaidāma stabilizācija materiālā sfērā. No jūnija līdz augustam iespējamas nelielas problēmas ar veselību – dzīvi var traucēt sāpes galvā un sirds apvidū. Gada laikā nepieciešams pievērst uzmanību arī vēderam, mazāk lietot pārtikā asus un sāļus ēdienus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Igauņu Viveo Health ienāk Latvijā

Anda Asere, 21.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas attālinātas medicīnas un apdrošināšanas jomas jaunuzņēmums "Viveo Health" saskata potenciālu arī Latvijas tirgū.

"Viveo Health" piedāvā veselības apdrošināšanu kopā ar telemedicīnas pakalpojumu. Skaidrojot, ko tas nozīmē, SIA "Viveo Health" vadītājs Normunds Kravalis teic, ka cilvēkiem, kuru veselību darba devējs ir apdrošinājis "Viveo Health", vajadzības gadījumā septiņas dienas nedēļā ir iespēja zvanīt vai rakstīt platformas ārstiem un saņemt palīdzību – konsultāciju, atvērt slimības lapu, izrakstīt recepti zālēm. Tā kā šis pakalpojums ietilpst veselības apdrošināšanas polisē, tas ir bez papildu maksas. Ja nepieciešama palīdzība klātienē, ārsts izlemj, kura speciālista konsultācija vai kādi izmeklējumi vajadzīgi, un izveido pierakstu. "Pacientam atliek vien ierasties uz vizīti vai izmeklējumu," viņš saka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvija var!

Latvija var! Mikroķirurgs ar tēvzemes sajūtu sirdī

Andrejs Vaivars, 13.11.2010

«Mēs mēģinām parādīt somiem, kā ar salīdzinoši zemākām izmaksām, ar ko ikdienā ir jārēķinās mums, ir iespējams sasniegt vajadzīgo rezultātu,» tā Mārtiņš Kapickis.

Ritvars Skuja, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mikroķirurgs Mārtiņš Kapickis tic, ka darbs Latvijā ir perspektīvs un kreatīvāks nekā daudz turīgākajās rietumvalstīs.

«Var teikt, ka pirms vairākiem gadiem es kā ārsts ar savu rīcību esmu veicinājis noziedzību,» smej mikroķirurgs, Latvijas plastiskās un mikroķirurģijas centra līdzīpašnieks Mārtiņš Kapickis. Pie viņa ieradies kāds vīrs, kuram sadzīves traumas rezultātā bija amputēts īkšķis – to piešuva, un roka tādējādi saglābta. Tiesa gan, pirms operācijas pacients apgalvojis, ka īkšķi viņam nemaz nevajagot, jo par attiecīgo pakalpojumu viņš nevarēšot samaksāt. Tad paskaidrots, ka par operāciju samaksās valsts. Saruna norisinājusies krievu valodā, un to, izdzirdot, viņš atbildējis: «Operacija na haļavu? Vaļajķe!»*

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Medicīnas sabiedrības ARS valdes priekšsēdētāju, līdzīpašnieku Māri Andersonu

Lelde Petrāne, 04.09.2015

Pie Kristapa Zariņa Hamleta, uzdodot jautājumu – būt vai nebūt Medicīnas sabiedrības ARS attīstībai.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild SIA Medicīnas sabiedrība ARS valdes priekšsēdētājs Māris Andersons, kurš ir arī uzņēmuma līdzīpašnieks. Medicīnas sabiedrība ARS darbojas 28 gadus. «Pie mums strādā 450 darbinieki, 170 ir ārsti,» atklāj M. Andersons.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Laikam jau to var nosaukt par misijas apziņu. Kā jebkuram cilvēkam arī man ir nepieciešama pašrealizācija. Esmu sapratis, ka medicīna ir tā sfēra, kurā man tas sanāk vislabāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Trīs gadi sociālistiskā rindā vai maksas medicīna

Mārtiņš Kapickis, mikroķirurgs, Latvijas Plastiskās un mikroķirurģijas centra līdzīpašnieks un valdes loceklis., 22.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Bankas bijušais konsultants Jānis Platais intervijā Dienas Biznesam atzīst, ka «lai panāktu nākamā gada budžeta konsolidāciju par 400 miljoniem latu, būs nepieciešama izdevumu samazināšana sociālajā sfērā».

Nabadzīga valsts ar relatīvi brīvu ekonomiku, kura, mantojumā no PSRS, uzņēmusies visu sociālo funkciju pildīšanu, un kurai 50% no budžeta ir sociālie izdevumi, agrāk vai vēlāk nonāks smagas izvēles priekšā – izlikties, ka varam par 5 santīmiem saražot kilogramu maizes, t.i., turpināt deklarēt, ka valsts sniedz un turpina sniegt Satversmē deklarēto medicīnas pakalpojumu minimumu par izmaksām, kas nespēj segt pat materiālās izmaksas, vai atteikties no daļas sociālo funkciju pildīšanas.

Tikai valstis, kuras ir izgājušas kapitāla caur uzkrāšanas fāzi var atļauties kādus 50-70 gadus sociālistiskas «vaļības». Pat tādām valstīm, kā Zviedrija tas nevar vilkties mūžīgi, izņemot situāciju, kurā resurss ir nevis cilvēku darbs, bet zeme, piemēram, nafta Norvēģijā. Latvijā vienīgais resurss ir cilvēka darbs. Un nevis ES noteiktās 48 stundas, bet daudz vairāk. Ar 48 stundām nedēļā valsti neuzcelsim!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezmaksas medicīna bērniem diemžēl lielā mērā ir uz papīra - par to pārliecinājusies Ilze, pirms nedēļas cenšoties pierakstīt divus mēnešus veco meitu pie bērnu kardiologa Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS), vēsta laikraksts Diena.

Bērnam uz galvas izveidojusies hemangioma - asinsvadu sabiezējums -, un, lai to likvidētu, jāiziet zāļu kurss. Taču pirms tam norīkota kardiologa konsultācija. Par valsts naudu konsultāciju ar pavadošo izmeklējumu var saņemt tikai martā, bet par 38 latiem - janvāra sākumā. Raizējoties par bērnu, Ilze maksās, raksta laikraksts.

BKUS valdes locekle Ināra Bluķe uzsvērusi - slimnīcā maksas pakalpojumu īpatsvars ir neliels, vidēji ap 2%. «Maksas pakalpojumi noteikti nav mūsu prioritāte. Mūsu valstī bērniem [veselības aprūpe] ir bez maksas,» viņa teikusi Dienai. Maksas pakalpojumus viņa saukusi par vecāku izvēli, nevis ikdienu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

DB nedēļas viedoklis: Piespiest maksāt nodokļus, izrādās, var ar mediķu rokām

Dienas Bizness, 28.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas sabiedrībā ar steigu ir jāmaina dažādu procesu, notikumu un pakalpojumu nosaukumi, kamēr mūsu amatpersonas nav izšķīrušās par tādu lēmumu pieņemšanu, kas mums visiem liks par vienu un to pašu maksāt divas reizes. Par to liek aizdomāties vismaz divi šonedēļ dzirdēti paziņojumi.

Tādējādi jāatzīst, ka jauna nodokļa ieviešana, attiecīgi nesamazinot kādu citu nodokli, būtu prasīšana par noteiktiem pakalpojumiem maksāt dubultā. Savukārt otrā «grāvī» ir iebraucis Solvitas Āboltiņas vadītais Jaunais laiks, kas uzskata, ka valstij veselības aprūpe ir jānodrošina tikai tiem, kas ir samaksājuši visus nodokļus… Noklausoties šādu ideju, var tikai iztēloties, kādas iedzīvotāju rindas varētu stāvēt pie VID durvīm, lai saņemtu izziņu par nomaksātajiem nodokļiem un beidzot aizietu pie ārsta. Turklāt šeit jāņem vērā vēl daži būtiski aspekti. Pirmkārt, bērni, bezdarbnieki, mājsaimnieces un vēl viena otra iedzīvotāju kategorija vispār nav nodokļu maksātāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Medicīnas sektora neizsmeltās iespējas

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 08.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Medicīna atrodas jaunas digitālās ēras priekšvakarā, un Latvijai ir visas kompetences, lai šajā jomā būtu starp līderēm

Medicīnas temats globāli ir tik svarīgs, ka pirmo reizi tas būs arī viens no apspriežamajiem tematiem 7. un 8. jūnijā notiekošajā G7 samitā Elmauas pilī netālu no Minhenes. Pērn izcēlusies Ebolas vīrusa krīze, daudz spēcīgāk kā līdzšinējās pandēmijas, piemēram, SARS vai putnu gripa, mainīja sabiedrības apziņu par stāvokļa nopietnību un vienlaikus atklāja arī vājos punktus globālajā veselības aprūpē. Piemēram, rietumu valstu mobilizācija Ebolas seku apkarošanai notika pārāk ilgi.

Taču katra krīze ir arī iespēja, un tā attīstība, kas, globāli raugoties, pašlaik veselības aprūpē notiek, paver gan katram indivīdam jaunus domāšanas modeļus par savu veselību, gan arī daudzas jaunas biznesa iespējas jomās, kur Latvija ir tradicionāli spēcīga – medicīnā, farmācijā un IT. Vāciski rakstošajā avīzē Handelsblatt 2. jūnija numurā ir iedvesmojoša intervija ar pasaules lielākā veselības koncerna Johnson&Johnson vienu no galvenajām vadītājām Sandru Petersoni. Viņa stāsta, ka ik gadus koncerns pētniecībai novirza astoņus ar pusi miljardus dolāru un tas, kam viņi pašlaik pievērš vislielāko vērību, ir veselības aprūpes interaktīvā savienojamība ar pacientu tā, lai pacients ne tikai internetā varētu komunicēt ar savu ārstu, bet, piemēram, izmantojot aplikāciju telefonā vai planšetdatorā, veiksmīgāk sagatavotos plānveida operācijām. Tāpat ar moderno tehnoloģiju palīdzību nākotnē varētu būt iespējams noteikt krīzes tuvošanos psihisko saslimšanu gadījumos. Tas nozīmē, ka medicīna arvien ciešāk saplūst ar IT nozari, piemēram, Johnson&Johnson sadarbojas ar Google, lai ķirurģiskajās operācijās vairāk varētu iesaistīt robotus. Tas nenozīmē, ka ārsts turpmāk vadīs operācijas no blakustelpas, manipulējot tikai ar robotiem, tomēr pašlaik jau var runāt par nākamās paaudzes ķirurģiju, kurā robotiem ir atvēlēta gana nozīmīga loma.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Šprice jādod privātajiem

Didzis Meļķis, DB starptautisko ziņu redaktors, 16.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepietiekamais finansējums un ar to saistītā pakalpojumu neapmierinošā kvalitāte vedina revidēt sabiedriskā sektora funkcijas. Viena no apsveramajām jomām ir medicīna.

Veselības aprūpē pašlaik esam nonākuši kutelīgā situācijā, jo šī nozare prasa pamatīgu naudu, bet par tās atdevi ir kurnēšana. Medicīnas personāls ir pārstrādājies, slikti apmaksāts un masveidā emigrē. Veselības aprūpē ir arī skaidrs – ja tava vajadzība ir nopietna, tad «bezmaksas» pakalpojums izmaksās dārgi, tomēr iznākums būs attāls no garantētā.

Kāpēc tā? No lielās valdības viedokļa atbilde ir skaidra – hronisks investīciju trūkums. Latvijā iedzīvotāji sedz pusi no veselības aprūpes izmaksām ‒ šiem tēriņiem tiek veltīti 3% no IKP, kas ir milzu nauda, ko par «bezmaksas medicīnu» maksā iedzīvotāji. Normālais iedzīvotāju līdzmaksājumu līmenis sistēmā tiek lēsts 15% līdz 20%. Ar 50% veselības aprūpes izmaksu uz privātajiem pleciem mēs esam sasnieguši lūzuma punktu, un pie esošās nodokļu sistēmas (ne-)sekmīguma un nepielūdzamās demogrāfijas es neredzu iespēju līdzšinējā loģikā ieturētam risinājumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Magnalysis" strādā pie diagnostisko attēlu rekonstrukcijas, analīzes un uzglabāšanas tehnoloģijas, kas ļaus pat par 50% samazināt magnētiskās rezonanses izmeklējumu rezultātu iegūšanai nepieciešamo laiku.

"Radiologi saskaras ar vairākām problēmām – slimnīcu IT sistēmas ir novecojušas un rīki, ko ārsti izmanto, neatbilst mūsdienu prasībām. Ārsti pēta un apraksta izmeklējumu attēlus atsevišķos datoros – vienā skatās bildes, bet citā tās apraksta. Man nešķiet pareizi, ka profesionāļiem šādi jātērē savs laiks. Mēs esam atraduši nišu, kur varam piedāvāt viedo risinājumu, lai palīdzētu radiologiem ikdienas darbā – mūsu platforma iecerēta kā vienots radioloģijas portāls, kur ārstiem būtu iespēja apskatīt radioloģisko izmeklējumu bildes un aprakstīt tās vienā sistēmā, kā arī veikt piezīmes ar balsi" stāsta Ņikita Stepanovs, medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmuma "Magnalysis" vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai medicīnas budžeta iekšējās rezerves ir izsmeltas?

Mārtiņš Kapickis, [email protected], 21.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Medicīnas ekonomika nav atrauta no globālā konteksta un ir tikpat neskaidra kā pirms gadsimta un vairāk. Aristotelis uzstāja, ka pašam tirdzniecības objektam piemīt «iekšēja» nemainīga vērtība. Šo teoriju, protams, atmeta kā maldīgu, jo pēc Mises ekonomiskās teorijas tirgus vērtību produktam nosaka cilvēks un viņa attieksme pret to noteiktā ekonomiskā vidē. Mans mērķis nav iedziļināties vēsturiskā diskusijā par ekonomiskajām teorijām, bet palūkoties uz medicīnu kā produktu jeb pakalpojumu un dažiem tās ekonomiskajiem aspektiem.

Visā pasaulē medicīna virzās industrializācijas virzienā. Paradokss, ka tā kļūst arī dārgāka, neskatoties uz to, ka kapitālisma attīstība rietumos masveidā radīja lētākus, kvalitatīvākus produktus, salīdzinot ar viduslaiku cunftes vai vēlāk manufaktūras ražojumiem. Industrializācija nozīmē, ka tiek ieviesti produktu ražošanas plūsmas algoritmi un kvalitātes kontroles sistēmas. Tas pats attiecas uz medicīnu. Kāpēc tad medicīnai virzoties industrializācijas virzienā, tā tomēr kļūst dārgāka? Atbildes ir meklējamas faktā, ka medicīna kā joma tomēr nav pilnīgi pakļaujama tiem pašiem industrializācijas principiem, kuriem tiek pakļauts maiznīcas ceptais kukulītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cīnoties ar tām pašām problēmām kā publiskās slimnīcas, tikai bez valsts investīcijām, privātās medicīnas klīnikas neredz bankrota draudus

Šobrīd plānotais veselības aprūpei paredzētā finansējuma samazinājums šī gada otrajai pusei ir 15% salīdzinājumā ar pirmo pusgadu un 32% salīdzinājumā ar pērnā gada pēdējiem sešiem mēnešiem. Lai gan kopējo finansējumu ambulatorajai aprūpei gada otrajā pusē plānots saglabāt pirmā pusgada līmenī, tomēr privātās klīnikas pieredzējušas krasu valsts pasūtījuma samazināšanu. Tāpat par labu lielajām slimnīcām pārdalīts arī primārās aprūpes - ģimenes ārstu - finansējums, kas samazināts par 20%.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstu studentu skaits turpina pieaugt, liecina provizoriskie augstskolu sniegtie dati, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Oficiālie studentu uzņemšanas rezultāti Latvijas augstskolās būs zināmi tikai novembrī. Pēdējos gados visvairāk ārvalstu studentu mācās Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) un Latvijas Universitātē (LU) – pagājušajā mācību gadā šajās trijās augstskolās studēja vairāk nekā puse no visiem ārvalstu studentiem. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) dati liecina, ka pērn RSU studēja 1233, RTU – 785, bet LU – 744 ārvalstu studenti.

Izvēlas medicīnu

Jau vairākus gadus RSU ir līdere starp Latvijas augstskolām ārvalstu studentu piesaistē. Šajā mācību gadā augstskolā ir uzņemti 563 ārvalstnieki, bet kopumā tur pilna laika studijās mācās 1522 ārzemnieki. Šogad ir ieradušies arī 75 Erasmus apmaiņas programmas studenti. Populārākās programmas ir Medicīna, kuru šogad izvēlējušies 1340 ārvalstu studenti, un Zobārstniecība, kurā pieteicies 181 ārzemnieks. RSU mācās studenti no 46 valstīm. Aptuveni 46% ir studenti no Vācijas, 20% – no Zviedrijas, 11% – no Somijas, 5,5% – no Norvēģijas, kā arī Portugāles, Nīderlandes, Izraēlas, Lielbritānijas, Indijas u.c. Lielāka interese par studijām RSU ir no Āzijas valstīm, piemēram, Ķīnas. Augstskola informē, ka pēdējos gados studiju programmās Medicīna un Zobārstniecība ārvalstu studentu uzņemšanā ir izveidojies konkurss, jo pieprasījums ir liels. Piemēram, studiju programmā Medicīna jau vairākus gadus uz vienu studiju vietu piesakās vismaz 3 ārvalstu studenti. Ārvalstu studentu piesaistīšana un RSU internacionalizācija ir viens no universitātes ilgtermiņa attīstības stratēģijas pamatvirzieniem, norāda RSU rektors Jānis Gardovskis. «Pēdējos 25 gadus RSU ir gājusi vienā solī ar pasaules tendencēm studiju procesu attīstībā un studiju materiāltehniskās bāzes modernizācijā. Universitāte ir saglabājusi pašlaik Eiropā jau reti sastopamo mācību bāzi – Anatomikumu, kas ļauj preparēt cilvēku dabiskos audus,» viņš stāsta. Kā RSU priekšrocību viņš piemin studentu salīdzinoši agro apmācību klīnikās, kas praktiski nostiprina teorētiskās zināšanas, studentiem nonākot tiešā saskarsmē ar pacientiem. RSU ir izveidojusi starptautisko reputāciju, kas pēdējos gados ļāvusi RSU rīkot nopietnu ārvalstu studentu atlases konkursu, tādējādi piesaistot tikai centīgākos un motivētākos studēt gribētājus. Ņemot vērā lielo ārvalstu jauniešu pieprasījumu pēc studijām RSU un izvērtējot studiju maksu ārvalstu studentiem citās reģiona augstskolās, RSU ir pārskatījusi studiju maksu apjomu – tā ir palielināta par aptuveni 12%. Pārējās DB aptaujātās augstskolas – RTU, LU, Biznesa augstskola Turība un Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) – studiju maksu ārvalstu studentiem šajā mācību gadā nav paaugstinājušas.

Komentāri

Pievienot komentāru