Mana pieredze: Ar kūkām no Alūksnes

2018. gada 01. februāris plkst. 8:51
Autors: Sandra Dieziņa
Dalies ar šo rakstu

Alūksnes novada z/s Saltupji saimniece Anda Cekule cep lauku tortes un plāno paplašināties

Saimniecība atrodas apmēram 16 km aiz Alūksnes, un Saltupjos nokļūstam laikā, kad Ziemeļlatvijai pāri brāžas sniegputenis un ceļš līdz mājai jau teju ir aizputināts. Kūku un konditorejas izstrādājumu cepšana nav vienīgais saimnieku Andas un Raivja Cekulu rūpals. Viņi audzē gaļas lopus, kas labi iederas paugurainajā Vidzemes ainavā.

Kūku cepšanai ziemeriete Anda Cekule aktīvāk pievērsās pirms aptuveni pieciem gadiem, kad ieguva mājražotājas statusu. Aroda noslēpumus apguvusi jau no savas vecmāmiņas, kas labi pārzināja konditorejas izstrādājumu gatavošanas smalkumus. Saimniece pēc profesijas ir pavārs– konditors. Pamudinājumu cept tortes un piedalīties konkursos Anda Cekule saņēmusi arī no Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) speciālistiem. «Tajā laikā bija gan savi dārzeņi, gan gaļas lopi, bet mums teica, ka vajag iet tautās arī ar kūkām,» atceras Raivis Cekuls. Uzrakstījuši projektu Nelauksaimnieciskās uzņēmējdarbības attīstības programmā, guvuši atbalstu, iegādājušies ledusskapi, mikserus un uzlabojuši virtuvi, kur top konditorejas izstrādājumi. Tagad jau abi spriež, ka telpas kļuvušas par mazu, jo izcepto kūku daudzums ar katru gadu pieaug. Izņēmums gan bijis pagājušais gads, taču šogad paredzēts paplašināt gan sortimentu, gan palielināt apjomus. Saimnieks Raivis Cekuls atklāj, ka ir gan šoferis, gan ekspeditors vienā personā, jo Andas izcepto piegādā klientiem.

Kūku cepšanai saimnieki cenšas izmantot tikai vietējās izejvielas – lauku olas, Smiltenes krējumu, Valmieras sviestu.

Ap 700 kilogramu – aptuveni tik liels ir kopējais saimnieces izcepto kūku daudzums viena gada laikā. Medus kūka, Napoleons, Olu biskvīta kūka, ruletītes, Vecrīgas, pīrādziņi un cepumi – sortiments ir gana plašs.

Visu rakstu Ar kūkām no Alūksnes lasiet 1. februāra laikrakstā Dienas Bizness.

TEV VARĒTU INTERESĒT ARĪ:

Investējot 70 000 eiro, sāk ražot Kārums siera kūkas
Sekojot idejai: Viss sākās ar krēsliem
Mana pieredze: Modes māksliniecei Šeilai Vanagai jauns piedāvājums
Mana pieredze: Pagrieziena punkts bija dželato
Sākam biznesu: Dizaina veikalu apvieno ar kafejnīcu

Dalies ar šo rakstu