Sākam biznesu: Darbnīca ne tikai zefīriem 

Ar Eiropas atbalstu iegādājas iekārtas un paplašina sortimentu

Ilze Šķietniece, speciāli DB, 2019. gada 15. oktobris plkst. 12:17

Ivetas Andrijānovas Zefīru darbnīcas cehs iekārtots dzīvojamās mājas pagrabstāvā Grobiņā, netālu no Liepājas. Tas aprīkots, īstenojot biedrības Liepājas rajona partnerība administrēto LEADER programmas projektu. Ceha izveide ļāvusi paplašināt sortimentu – tagad top ne tikai zefīri, bet arī franču mandeļu bezē cepumi (macarons), kēksiņi, kūkas un citi kārumi.

Iveta pēc izglītības ir grāmatvede, taču profesijā sanācis strādāt maz. Mājās auklējot meitiņas, kas piedzima ar salīdzinoši neilgu starpību, sāka interesēties par zefīru gatavošanu savam priekam.

«Man pašai negaršoja, bet vizuāli ļoti patika, gribēju pamēģināt uztaisīt,» viņa atceras.

Internetā atrada recepti un sāka pirmos eksperimentus. Tas bija novembrī pirms diviem gadiem. Tā kā viss uzreiz neizdevās, mēģinājumi tikt pie vēlamā rezultāta ilga mēnesi – katru dienu. «Brīnos – kur man tam bija pacietība. Ieslēdzās spīts, ka vajag uztaisīt,» atceras Iveta. Palēnām sāka izdoties, taču tikai tagad viņa var droši teikt, ka zina visas zefīru gatavošanas nianses. Un to ir ļoti daudz. Kad mājās jau vairs neviens tos negribēja ēst, Iveta pamēģināja nelielā daudzumā tos piedāvāt draugiem un radiem. Atsauksmes bija labas. Realizēja par pašizmaksu, lai būtu iespēja praktizēties un produkti neietu zudībā.

Saprotot, ka pieprasījums produktam ir, Iveta izveidoja zīmolu Zefīru darbnīca un reģistrējās kā mājražotāja. Taču dzīvesbiedrs Pēteris Andrijānovs rosinājis pie tā neapstāties un uzrakstīt projektu konditorejas ceha iekārtu iegādei. Tobrīd bija iespēja piesaistīt finansējumu biedrības Liepājas rajona partnerība administrētajā LEADER programmā mājražotāju atbalstam un uzņēmumu dibināšanai.

Uzrakstīt projektu un gūt apstiprinājumu pašai šķita pilnīgi nereāli, jo iepriekšējās pieredzes šajā jomā nebija nekādas.

«Turklāt tolaik mācēju gatavot tikai zefīrus. Kūkas pirms tam biju cepusi tikai tik, cik meitiņai uz mēneša jubilejām,» stāsta Iveta. Viņa atceras, ka pirmajā reizē vīrs aizbrauca noskaidrot, vai vispār līdzekļus idejas attīstībai ir iespējams piesaistīt, atbrauca mājās ar dokumentu kaudzi. Nākamajā reizē sieva devās viņam līdzi.

Un tad jau skola bija rokā – Iveta bija gatava arī viena doties uz konsultācijām. Šo iespēju viņa izmantoja vairākkārt un uzsver, ka no darbiniecēm izjutusi tikai atbalstošu un pozitīvu attieksmi. Pēteris, savukārt, brauca uz uzņēmumiem Rīgā, noskaidroja, kādas krāsnis būtu vajadzīgas, izzināja citas tehniskās nianses. Finansējumu projekta īstenošanai izdevās iegūt. Kopējais atbalsts bija 70 procentu no visām izmaksām, projekta summa – 7,5 tūkstoši eiro. Vienīgi vispirms vajadzēja ieguldīt savus līdzekļus, ko iespējams atgūt tad, kad viss jau iegādāts. Tā kā kredītu ņemt negribējās, atkal talkā nāca vīrs, kurš varēja aizdot nepieciešamo finansējumu.

Daļa uzņēmēju un mājražotāju uzskata, ka, nodarbojoties ar pārtikas ražošanu, jāizpilda virkne nevajadzīgu prasību. Ivetas pieredze rāda – redzot, ka cilvēks visu cenšas izpildīt, Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori ir pretimnākoši un saprotoši. Bija gan nianses, atšķīrās viedokļi: viens teica, ka noteiktas analīzes ir vajadzīgs, otrs – ka ne.

Projekta nosacījumos ietilpst uzņēmuma ražošanas apjoma un apgrozījuma palielinājums. Iveta gada laikā sortimentu būtiski paplašinājusi no zefīriem līdz pat dažādu veidu kūkām, kēksiņiem, citiem kārumiem. Gribas nepārtraukti attīstīties, neapstāties pie sasniegtā. Plānojot jaunumus, viņa vadās gan pēc pieprasījuma, gan pašas interesēm. Lielākais pasūtījums bijis šajā vasarā – saldumu galds 60 kāzu viesiem.

Visu rakstu lasiet 15. oktobra laikrakstā Dienas Bizness, meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2019. gada 18. septembris plkst. 10:14

«Liec savai idejai pelnīt!» ar šādu aicinājumu un balvu fondu vairāk nekā 6000...

2019. gada 13. septembris plkst. 8:44

Saņemties nodibināt jaunu uzņēmumu jomā, ko nesaproti, iespējams, var tad, ja iepriekš...

2019. gada 26. augusts plkst. 7:49

Svaigās pastas ColorPasta ražotājs Arno Polītis par svarīgāko iemeslu pievērsties savam biznesam...

2019. gada 14. augusts plkst. 11:20

«Highku» vēlas uzsākt zeķu ražošanu ar sudraba diegiem; šobrīd notiek kampaņa pūļa...

2019. gada 22. jūlijs plkst. 9:56

Ja ir ideja, kas neļauj gulēt, tad ir jādara, uzskata Laura Kalniņa,...

Nepalaid garām

Izdevniecība Dienas bizness ar 12.novembri izdod iknedēļas biznesa žurnālu, kas aizstās laikrakstu...

Savu eko māju no salmu paneļiem Raiskuma pagastā būvē arī latviešu modele...

100 straujāk augošie uzņēmumi Latvijā pagājušajā gadā apgrozījuši 335,92 milj. eiro, un...

Viena kleita Andele Mandele kustības piekritēju rokās mēdz nomainīt pat piecas saimnieces...

Oglekļa dioksīds un sašķidrināts slāpeklis, reiz lietots tikai rūpnieciski, tagad arvien biežāk...

Restorānu biznesā pamatlietas ir skaidras – garšīgs ēdiens, lieliska apkalpošana un labs...

2019. gada desmit mēnešos likvidēti 21 157 uzņēmumi, kas ir par 412...

No šīs sadaļas
2019. gada 22. oktobris plkst. 7:26

Lienes Laugales biznesā nepārtraukti klātesoši ir viņas suņi Teemo un Rolo...

2019. gada 15. oktobris plkst. 14:42

Mājražotāju - Māra Lapiņa un viņa ģimenes - mārrutku produktu tirdzniecības apjomi...

2019. gada 11. oktobris plkst. 16:00

Investējot 40 tūkstošus eiro kosmētiskajā remontā, pēc divu nedēļu darbības pārtraukuma durvis...

2019. gada 10. oktobris plkst. 11:47

«Pihtla õleköök» ir Igaunijas senākā amatalus darītava, kas nodarbojas gan ar Sāremā...

2019. gada 10. oktobris plkst. 8:15

Lai gan līdzsvara dēļi ir specifisks nišas produkts, SIA Okrafts darbība liecina,...

2019. gada 09. oktobris plkst. 10:54

Robo Hub trīs gados attīstījusies gan savas skolas ietvaros, gan mācot robotiku...

2019. gada 08. oktobris plkst. 11:32

Inovatīvs dzintara pavediens bērnu modes zīmolam Forgaminnt kids pavēris durvis uz atšķirīgu...

2019. gada 08. oktobris plkst. 6:14

Madara Jurgelāne plastmasas pudelēm devusi otru dzīvi, pārstrādājot tās auskaros, piespraudēs,...

2019. gada 07. oktobris plkst. 6:33

SIA Plūkt piedāvā fermentētu tēju no ugunspuķes lapām, kura līdzinās melnajai tējai....

2019. gada 03. oktobris plkst. 9:13

Mūsdienās ir tikai normāli domāt, kāda ir uzņēmuma un indivīda radītā sociālā...